Fazlasıyla takdir edilmesi gereken bir iş yapıyorsunuz. Böylesine kötü bir eğitim sisteminden böyle güzel amaç uğruna vaktini harcayan insanların olması çok güzel. Emeğinize sağlık.
Arkadaşlar sormuş cevap vermemişsiniz.birde ben sorayim. 2kg lik bir cismin k=0.5 surtunme katsayili masa üzerindeki sürtünme kuvvetini bulmak istiyoruz.malum fs=k.N formülünü kullanırız. Ancak burda önümüze şu sıkıntı çıkıyor.N i nasıl bulacağız? Çünkü siz bastıra bastıra cismin ağırlığı ile masanın tepkisinin (N) farklı olduğunu söylediniz.size göre N in eşit ve zıt yonlusu normal kuvvet denilen bir şey ve bu kuvvetin cismin ağırlığı olmadığını elektro-manyetik etki falan olduğunu söylediniz. O halde bize yardımcı olurmusunuz bu cismin normal kuvvetinin formülü nedir.yukaridaki soruyu çözmek için N yerine kullanacağımız değeri nasıl bulacağız?
Yüzey tepki kuvvetini elektromanyetik bir kuvvet olarak bakarsak (masanın üzerinde duran bir cisim örneğinde mesela, cismin yüzeyindeki atomların elektronları ile masanın yüzeyindeki atomların elektronları birbirini itiyor) daha kolay anlaşılabilir.
benim anlamadigim tek bir konu var, nasil oluyor da etki her zaman tepkiye esit olurken bazi durumlarda tepki gosteren taraf darbe alabiliyor? Kola kutusunu yamulttugumuz zamanki gibi yani.
Çok teşekkürler.Ben de fizik öğretmeniyim ve sürekli ders videoları dinlemeye çalışıyorum,kaçırdığım yerler var mı diye…Ama sizinki içlerinde en iyisi!.Birde size bir sorum olacak:Akademik olarak hatta lisans üstü bir gelişim sağlamak için ne önerirsiniz?
Hayirr olmuyor uzerinden 3 yil gecmis ama yine cevaplamak isterim belki sonrdan izleyip anlamayanlar olur. Cisimlerin zemine uyguladiklari kuvvet temastan kaynaklanan kuvvettir. Bu kuvvet ise elektromanyetik kuvvetle ilgili ertan hoca tork dengede bu konuya tekrar deginmis orda acikliyor.
Hocam 6:45 de sürtünme de etki tepkidir diyorsunuz ya, ama sürtünme kuvveti ve cisme etki eden kuvvet sonuçta aynı cisim üzerinde değil mi? Bunlar nasıl etki tepki oluyor? Ve sürtünme her zaman kuvvete eşit olmuyor ki statik sürtünme olursa eşit olmaz mı? Ama özellikle sürtünme ve uygulanan kuvvetin aynı cisim üzerinde olması kafamı karıştırdı, onu nasıl etki tepki alıyoruz?
2 ปีที่แล้ว
Zeminde kayan bir cisme zemin tarafından etki eden ve cismin zemine uyguladığı sürtünme kuvvet çiftleri etki-tepki çiftidir. Kast ettiğim bu. Her gerçek kuvvetin mutlaka bir etki-tepki çifti olmak zorundadır.
Bu etki tepkinin farklı cisimler üzerinde olmasını 3 hocadan dinledim siz 4. Kişisiniz hocam kesinlikle burda tam oturdu baya iyi anlattınız. Teşekkür ederiz hocam 😊👏🏿👏🏿👏🏿👌🏿
Beynim yandı ya. Hocam bu dersten sonra 11. Sınıf anlatımınızda anlarım dedim, kitaplara devam ettim ve yine bu konuya geldim ve yine anlamadım. Serbest cisim diyagramı, etki-tepki durumu, farklı cisimler üzerinde olması vs vs. Görselliği arttırarak, animasyonlar üzerinden vb anlatımınızı çeşitlendirebilir misiniz ?
Hocam o kadar iyi anlattınız ki. Çok teşekkür ederim. Bende on saat diyorum ki nasıl oluyor?? On yıl desem daha mantıklı mdmdm. Hocam bir ara inşallah sizinle buluşurum.
Hocam iyi günler, etki tepki kuvvet çiftlerinde aklımın karıştığı bir nokta: iki küp ele alalım sürtünmesiz bir yüzeyde bir sorun yok itsemde beraber impuls uygulasamda beraber hareket edecekler. Fakat sürtünmeli zeminde düşük kütleleli bir cisim büyük kütleli bür cisme çarptığında tepki kuvveti ile geriye gidiyor. büyük kütleli cisim o tepki kuvvetini uygulayacak enerjiyi nasıl statik sürtünmeye harcamıyorda geri veriyor tam anlayamadım. (nereden geliyor bu enerji) ?
Bir arkadasin sorusunda Siz dediniz ya örümcek ağını delip geçen taşın ağırlığı degil normal kuvvetidir.peki arkadaş dediki yerçekimsiz bir ortamda aynı taş örümcek ağını delermi? Delerse nasıl? Delmezse, hani agirlik(çekim kuvveti) değildi delen .ağı delen cisimle ağ arasındaki elektro-manyetik etkiyle oluşan normal kuvvet ise yerçekimi olmayan ortamda cisim ağı neden aynı normal kuvvetle delemedi?şimdiden teşekkür ederim
4 ปีที่แล้ว
Murat son yorumumda kağıt örneği üzerinden açıkladım. Bakabilirsin.
üstten F ile bastırmamız, yeryüzü ile temastan kaynaklanan etki tepki kuvveti çiftlerinden cisim üzerinde olan F(n) yi arttırır. Dolayısı ile aşağı ve yukarı kuvvetler yine eşit olur. Bu durumda ben ne kadar güçlü bastırırsam bastırayım cisim yeryüzünü delerek aşağı gitmez gibi bir anlam çıkıyor. O zaman uzaydan büyük hızlarla düşen meteorlar bunu nasıl yapabiliyor? Ya da yeterince güçlü vurunca elim nasıl duvarı ya da tahtayı kırabiliyor?
Sanırım anladım. Biz aşağıya doğru F uygulayınca temastan ötürü oluşan etki tepki çiftinden dünya(ya da tahta) üzerinde olan kuvvet yüzeye baskı yapıyor ve yeterince güçlüyse yüzeyi kırıyor. Bu durumda meteor (ya da elimiz) yüzeyden geçebiliyor. Umarım doğru düşünüyorumdur.
Farklı bir şey söylenmedi neden çok kompleks bir bilgi verilmiş gibi konuşuyorsunuz anlamadim.sadece felsefe yapılmış .ben size hocanın sanki çok farklı bir şey anlatıyormuş edasıyla anlattigi olayı en basit şekilde ifade edeyim."kitabın masaya etkidigi ağırlık kuvvetiyle masanın cisme uyguladığı kuvvet" derse etki tepkidir."cisme etki eden ağırlık kuvvetiyle masanın cisme uyguladığı kuvvet" derse etki tepki degildir.cunku etki tepki aynı şişme uygulanamaz.bu kadar basit bir felsefi olayı hocanız amerikayi yeni keşfetmiş edasıyla karmaşık şekilde anlatmaya çabalamış.🤣
@@toprakyuce4207 işte olay da bu. Basit şekilde anlatılan bir şey evet mantıklı ve doğru olabilir ama basit işte. Sınavda bununla ilgili zor bir soru zor dediğim işlem gerektirmeyen tamamen mantıkla,konuyu bilmeden anlmaadan yapamayacağın bir soru gelirse bu basit taktikler işe yaramıyor malesef. Etki tepki için demiyorum genel konuştum
@@toprakyuce4207 peki bişey sorucam , düşeyde çembersel hareket yapan bir araba düşünelim, bu cisim alt noktadayken ona etki eden merkezcil kuvvet ne olur, bir ağırlığı var ve bu ağırlığa eşit bir de tepki kuvveti var diyemeyiz değil mi , yoksa merkezcil kuvvet oluşmaz
merhaba hocam, bir örnek gördüm de 'yukarıdan havuza doğru atlayan o sporcular, atlarken ayaklarıyla duvara bir kuvvet uygularlar ve tepki kuvveti sebebiyle ivmelenirler' şeklinde. Eğer etki tepki kuvvetleri aynı cisim üzerinde olsaydı birbirlerini götüreceklerdi ve bu ivmelenme olayından söz edemeyecektik degil mi?
Hocam peki paralel levhalar arasında kuvvete maruz kalan yüklü bir cismi düşündüğümüzde etki tepki çiftlerini nasıl düşünmeliyiz??
3 ปีที่แล้ว +2
Levhaların üzerinde bulunan her bir yük ile yüklü parçacıkların arasında etki tepki çifti var. Ya da toptan düşünmek istersen her levha ile cisim arasında etki tepki çifti var. Biri itiyor, diğeri çekiyor olacak cismi. Cismin de bu iki levhayla aralarında 2 ayrı etki tepki çifti olacak.
hocam dunya kütlesi sebebiyle daha buyuk kuvvet uygurlarmis gibi dusunuyorum kafami karsitiryor bu durum. ay daha kücük ve dunyaya uygulayacagi kuvvet ne kadar olabilir ki ya da nasil birbirlerine esit olabilirler
Ya bu kitaplarda neden ağirlik ve N kuvveti etki tepki olarak veriliyor vallahi çildiricam ya. 50 tane kaynaktan çalisiyorum 51. Sinde doğruyu buluyorum. Allah razi olsun hocam sizden .
Ertan hocam merhaba.Oncelikle severek izliyorum sizi.yorumlarda size kabaca yaklaşan kişiye açıkçası ıçimden kızdım.ama son sorduğu soruya kafam takıldı lütfen o saygısız için değil ama benim gibi kafası karışanlar için cevaplarmisiniz.simdiden çok tskrederim.🤗🤗🤗soruyu aynen kötüleyip yapistiriyorum. "Yerçekimsiz bir ortamda 2kg lik cisme yola paralel 10N lük bir kuvvetle ,yola dik cismin üzerinden 10N lük başka bir kuvvet etki ediyorlar.cisimle yüzey arasındaki sürtünme katsayısı 0.5 olduğuna göre cismin ivmesi kaçtır"
4 ปีที่แล้ว
Cisme etki eden sürtünme kuvvet 5 N olacaktır. Bu durumda cismin üzerindeki net kuvvet 5 N olur ve cismin ivmesi 2,5 m/s^2 olur. Tabi burada zemin diye tarif ettiğin şeyin hareketsiz olduğunu kabul ettim.
Hocam bisi sorucam etkiye karsilik tepki kuvveti tam olarak nerde olusuyor cisim kareyse mesela köşesinde mi ortada mi hani koseye gore tork olsak tepki kuvvetini yok etmis olurmuyuz???
Hocam cevaplarsanız çook sevinirim. Hocam etki tepki karşılıklı ise biz denge konusunda duvar ve küre sorularında neden sadece duvarın tepki kuvvetini gösterip çözüyoruz? Neden kürenin ağırlığını gösteriyoruz ama duvara etki kuvvetini göstermiyoruz? Şimdiden çok teşekkürler hocam.
4 ปีที่แล้ว +5
Duvarın dengede olduğunu biliyoruz ve onunla ilgilenmiyoruz. Güzel soru tabi bu. Biz cismin üzerindeki kuvvetlere odaklaniyoruz. Duvar nasıl dengede? Mesela ben duvarı sola ittim. Duvar da zemine bağlı. Zemin de onu sağa çekiyor. Duvarın ağırlığını taşıyor. Yer nasıl dengede? Bunları sorup cevap verebiliriz. Ama o sırada sadece bir cisimle ilgileniyoruz.
hocam mesela kutu yerde dururken yerin kutuya uyguladığı kuvvet kutunun yere uyguladığı kuvvete eşittir diyebilir miyiz yoksa yönler farklı olduğu için kuvvetin büyüklüğü mü demesi lazımdı
Geçen sene Umut öncül almıştım belki çok iyi bir hocaydi ancak hiçbir şey anlayamadım fizik netlerim bir türlü artmadı. Eğer seneye kalırsam (ki muhtemelen öyle ) Ertan Sinan Şahin alacağım
Hocam meb kitabındaki ünite değerneldirme sorusunda "Elektromanyetik kuvvetin etki ettiği yükler,tepki kuvveti oluşturmaz" öncülünü doğru kabul etmiş. Kafam karıştı. Temas gerekirmeyen kuvvetlerin "hepsinde"etki tepki var mıdır? Cevaplarsanız çok sevinirim ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/etkilesimli/kitap/fizik/9/fizik9_3unite/index.html (sayfa 156 daki 8.soru)
4 ปีที่แล้ว +4
Bütün gerçek kuvvetler etki tepki çifti halindedir. Elektromanyetik kuvvet de buna dahil haliyle. Hatalı bilgi 🤷♂️
@ hocam bir sorum daha olacaktı. Bir cisme tekerlek takmak sürtünme kuvvetini azaltır mı yoksa sürtünme kuvvetini hareket doğrultusuna çevirdiği için mi işimiz kolaylaşır? Cümlem biraz karışık oldu gibi. Mesela valizleri düşündüğümüzde. Sonuçta sürtünme kuvveti yüzey alanıyla ilgili değil. Tekerlek olunca neden işimiz kolaylaşır?
Bu videoyu bir öğrenciyken mi çektiniz acaba? Sanki sınıf arkadaşım anlatıyor gibi hissettim. "O, bu, şu" ifadelerini daha az kullanmanızı tavsiye ederim, iyi çalışmalar.
hocam benim anlamadığım konu şu: üst üste ya da yan yana cisimler bazen aynı ivme ile hareket ediyor bazen farklı bunu anlamak için ne izlemeliyim hangi konum eksik önerebileceğiniz bir şey var mı?
5 ปีที่แล้ว +6
Bunun için kafanda canlandırman yeterli olur. Bir şey izleme, bir şey dinleme... Etrafına bak :) Mesela koşan bir arkadaşınla kafasındaki şapkanın ivmesi aynı. Şapka düşüyorsa demek ki ivmeleri aynı değil.
Hocam elektromanyetik kuvvetlerin etki ettiği yükler tepki kuvveti oluşturmaz diye biliyorum ama siz etki tepkide elektromanyetik etkileşimi de saydınız
4 ปีที่แล้ว
Basitçe bir yüklü iki cisim arasında bir etkileşim vardır. Bu da etki-tepki çifti oluşturur. Sen böyle bir bilgiyi nereden duymuştun, çok sıkıntılı bir ifade olmuş.
Anladığım şey şu Etki ve tepki kuvvetlerinin büyüklükleri eşit ve zıt yönde ama aynı cisime uygulanmadığı için net kuvveti sıfır yapmaz doğru anlamış mıyım
Hocam eczacılık birinci sınıfım fizikte etki tepki görüyorduk . Hocamız binsoru sordu . Yerçekimine rağmen bulutlar neden havada asılı kalır dedi. Bunu etki tepki ile nasıl açıklarız hocam ? Ve burda buluta etki eden kuvvetler hangileri olur ? Hava sürtünmesi, etki tepki vs. Nasıl etki eder ??
Bu zamana kadar F=mg olarak ögrendik. Ama formül kendisiyle bile uyuşmuyor. Neticede biri temaz gerektiren diğeri temas gerektirmeyen...Hocam burada özür dileyerek eleştiride bulunmak istiyorum; lütfen derse hazırlanın,fark ettiğim kadarıyla eliniz ayağınıza dolaşmış bocalamış gibi olmuşsunuz:(
4 ปีที่แล้ว
Tam olarak eleştirini anlamadım. Yani anlatımda bir eksiklik varsa hangi noktada olduğunu daha iyi açıklar mısın?
Hocam son kısımda verdiğiniz bilgide zeminde durmakta olan bir cisme zemin tarafından uygulanan kuvvet ile cismin ağırlığı etki tepki çifti değil ise bu iki kuvvete ne ad verilir?
4 ปีที่แล้ว +1
Cisme etki eden iki farklı kuvvet bunlar. Cismin dengede kalmasından bu iki farklı kuvvet sorumlu.
hocam o zaman hareket, bir etki tepki çiftinin diğer(başka bir) etki tepki çiftinden büyük olmasıyla mı oluyor
3 ปีที่แล้ว +1
Hayır, bir cisme etki eden kuvvetlerin dengede olmaması o cismin üzerinde net kuvvet oluşturur. Bu durumda sadece tek bir cisme odaklandığımız için zaten o cismin üzerinde bir etki tepki çifti göstermeyiz. Ayrı ayrı kuvvetler gösteririz.
Etki tepki kuvvetleri birbirini dengelemez çünkü etki tepki kuvvetleri farklı cisimlere uygulanan kuvvetlerdir. Sen arabayı ittirdiginde araba yerinde duruyorsa " hee demekki ben arabayı f ile ittirdim o da tepki olarak bana f kadar kuvvet verdi o yüzden dengede durdu " diyemezsin. Senin arabaya f kuvveti verip arabanın hareket etmemesinin sebebi arabanın tekerleklerinde FS kuvvetinin oluşması ve bu fsnin senin uyguladığın kuvvetin tersi yönünde aynı büyüklükte etki etmesidir. F ve FS vektorel olduğu içinde birbirinden çıkarırsın çünkü yönleri farklıdır. Büyüklükleri aynı olan iki vektör ters yönlüysede bileşke vektör = 0 olur. Bu yüzden araba hareket etmez. Biz bir arabanın hareket edip etmemesini konuşurken arabaya etki eden kuvvetleri ele alırız. Yani aynı cisme etki eden kuvvetleri ele alırız. Ama etki tepki kuvvetleri en başta da dediğim gibi farklı cisimlere uygulanır aynı cisme değildir. O yüzden etki tepki kuvvetleri birbirini dengelemez. Umarım açıklayıcı olmuştur.
hocam ben bir şeyi çok merak ediyorum sitenizdeki derslerde buradaki derslerin arasında farklar nelerdir paketi ona göre almayı düşünüyorum ve anlayamadım konular burdada var çünkü :(
6 ปีที่แล้ว +1
O zaman sıradaki video sana geliyor bir buçuk saate 🤓
Bu tür teorik yaklaşım sizin işiniz değil yanlış yönlendiriyor siniz Bunu fızik kürsüsünden bir akademisyen anlatması gerekiyor . Basit bir fizik yasasını Newton bile böyle anlatmadı Tamda kavram kargaşası ve çok komik çok çalış
@@senafe_ bunu şöyle biliyodum : cismin ağırlığı = tepki kuvveti , ama çembersel harekette mesela cisim aşağıda olunca ona etkiyen merkezcil kuvvet = tepki kuvveti - cismin ağırlığı, o zaman da fmerkezcil sıfır olur , konuyu yanlış bildiğimi anladım , buradaki tepki kuvvetinin etki kuvveti nerde onu anlamadım.
@@Mayssaaaaaaaa simdi kafani karıştırmak istemiyorum ama her zaman cismin ağırlığı kadar tepki kuvveti olmaz. Ertan hoca ornek vermiş zaten videoda. Örneğin masada bir cisim olsun ve cismin üzerine F kuvveti uygulansın o zaman tepki kuvveti mg+f kadar olur.
@@Mayssaaaaaaaa boşuna ezber yapıyorsun fizikte böyle genellemeler yapılmaz. Tek yapabileceğin genelleme tepki kuvveti büyüklük olarak etki kuvvetine eşittir. Yön olarak bu iki kuvvet zıttır. Etki tepki kuvvetleri aynı cisim üzerinde olamaz. Karşına her gelen problemde kuvvetleri tespit etmen ve buna göre çözüm üretmen lazım
Fazlasıyla takdir edilmesi gereken bir iş yapıyorsunuz. Böylesine kötü bir eğitim sisteminden böyle güzel amaç uğruna vaktini harcayan insanların olması çok güzel. Emeğinize sağlık.
teşekkürler :)
hocam fenaaaaa bu zamana kadar kimse böyle anlatmamıştı. Demekki sorun bizde değilmiş.
Biraz eksik bırakılan bir konu
amacımız ders değil
biz bunları istiyoruz
bu adam bir harika
Çünkü sen çölüme yağmur oldun....
Hocam ağzınıza, yüreğinize sağlık gerçekten çok iyi açıklamışsınız aydınlandım resmen Allah razı olsun kafam oldukça karışmıştı 😊🤗
Arkadaşlar sormuş cevap vermemişsiniz.birde ben sorayim.
2kg lik bir cismin k=0.5 surtunme katsayili masa üzerindeki sürtünme kuvvetini bulmak istiyoruz.malum fs=k.N formülünü kullanırız.
Ancak burda önümüze şu sıkıntı çıkıyor.N i nasıl bulacağız?
Çünkü siz bastıra bastıra cismin ağırlığı ile masanın tepkisinin (N) farklı olduğunu söylediniz.size göre N in eşit ve zıt yonlusu normal kuvvet denilen bir şey ve bu kuvvetin cismin ağırlığı olmadığını elektro-manyetik etki falan olduğunu söylediniz.
O halde bize yardımcı olurmusunuz bu cismin normal kuvvetinin formülü nedir.yukaridaki soruyu çözmek için N yerine kullanacağımız değeri nasıl bulacağız?
Son yorumda detayı bir şekilde cevap verdim.
Hocam harikasiniz mantigiyla anlatiyorsunuz hicbir hocam su ana kadar bu sekilde anlatmadi.
🙏Teşekkür ederim
hocam sağolun böyle youtubede ihmal etmeyin sağolun çok çok teşekkürler
Yüzey tepki kuvvetini elektromanyetik bir kuvvet olarak bakarsak (masanın üzerinde duran bir cisim örneğinde mesela, cismin yüzeyindeki atomların elektronları ile masanın yüzeyindeki atomların elektronları birbirini itiyor) daha kolay anlaşılabilir.
benim anlamadigim tek bir konu var, nasil oluyor da etki her zaman tepkiye esit olurken bazi durumlarda tepki gosteren taraf darbe alabiliyor? Kola kutusunu yamulttugumuz zamanki gibi yani.
dayanıklılık. kola kutusuna çok sert vurduğunda yamulur ve elin acır, elinin acıması kutunun sana uyguladığı kuvvetten dolayı
Anaaa
Bambaşka. Basit bi' detay olarak görüp bildiğimi zannediyormuşum. Kelimenin tam anlamıyla aydınlandım. Çok teşekkürler çok iyisiniz çok!
Sürtünme kuvveti videolarını da izle mutlaka, bağlantılı konular.
hocam varya eli öpülesi bir insansınız. yolunuz, bahtınız açık olsun. bir gün sizinle tanışmayı nasip eder Allah inşallah.
Çok teşekkür ederim mesajın için, durumlar düzeldiğinde yolun düşerse beklerim :)
@ hocaaamm nasıl mutlu ettiniz anlatamam❤️❤️🥰🥰💘💘
Çok teşekkürler.Ben de fizik öğretmeniyim ve sürekli ders videoları dinlemeye çalışıyorum,kaçırdığım yerler var mı diye…Ama sizinki içlerinde en iyisi!.Birde size bir sorum olacak:Akademik olarak hatta lisans üstü bir gelişim sağlamak için ne önerirsiniz?
Hocam sizlere ne kadar teşekkür etsem az iyi ki karşıma çıkmışsınız
yüzeydeki temastan kaynaklı etki tepki de yine kütleden dolayı olmuyor mu? onu neden ayrı ele alıyoruz
Bunu ben de anlamadım uzun zaman olmuş ama anladıysan anlatabilir misin
Hayirr olmuyor uzerinden 3 yil gecmis ama yine cevaplamak isterim belki sonrdan izleyip anlamayanlar olur. Cisimlerin zemine uyguladiklari kuvvet temastan kaynaklanan kuvvettir. Bu kuvvet ise elektromanyetik kuvvetle ilgili ertan hoca tork dengede bu konuya tekrar deginmis orda acikliyor.
@@hilal6404 ben üni 3 oldum ama teşekkürler şu an hazırlananlara başarılar djsjdj
sadece ertan hocanın derslerini dinliyerek anladığım fizik derslerini özledim yaa Bu üniversite ne böyle
Daha güzeldir oralar. Ama etki tepki olayı önemli. Her yerde geçerli. Bunu anlamayan çok fazla insan var.
@ yani güzel ama çok fazla yorum gerekiyor muhendislik fiziğinde ve nasıl hallediceğimi bilmiyorum.
@@rabiacelik6457 khan academy
Hocam 6:45 de sürtünme de etki tepkidir diyorsunuz ya, ama sürtünme kuvveti ve cisme etki eden kuvvet sonuçta aynı cisim üzerinde değil mi? Bunlar nasıl etki tepki oluyor? Ve sürtünme her zaman kuvvete eşit olmuyor ki statik sürtünme olursa eşit olmaz mı? Ama özellikle sürtünme ve uygulanan kuvvetin aynı cisim üzerinde olması kafamı karıştırdı, onu nasıl etki tepki alıyoruz?
Zeminde kayan bir cisme zemin tarafından etki eden ve cismin zemine uyguladığı sürtünme kuvvet çiftleri etki-tepki çiftidir. Kast ettiğim bu. Her gerçek kuvvetin mutlaka bir etki-tepki çifti olmak zorundadır.
@ aa şimdi anladım iki tarafa da fs etki ediyor gibi oluyor yani. Fs'nin kendi arasındaki bir etki tepkiden bahsediyorsunuz değil mi hocam
Bu etki tepkinin farklı cisimler üzerinde olmasını 3 hocadan dinledim siz 4. Kişisiniz hocam kesinlikle burda tam oturdu baya iyi anlattınız. Teşekkür ederiz hocam 😊👏🏿👏🏿👏🏿👌🏿
Hocam harikasınız yaa saatlerdir bu konuya kafa yoruyordumm..
Çok sağolsun hocam gerçekten bilmiyordum
Helal olsun yeni ögrendim😊
Beynim yandı ya. Hocam bu dersten sonra 11. Sınıf anlatımınızda anlarım dedim, kitaplara devam ettim ve yine bu konuya geldim ve yine anlamadım. Serbest cisim diyagramı, etki-tepki durumu, farklı cisimler üzerinde olması vs vs. Görselliği arttırarak, animasyonlar üzerinden vb anlatımınızı çeşitlendirebilir misiniz ?
Hocam o kadar iyi anlattınız ki. Çok teşekkür ederim. Bende on saat diyorum ki nasıl oluyor?? On yıl desem daha mantıklı mdmdm. Hocam bir ara inşallah sizinle buluşurum.
Hocam iyi günler, etki tepki kuvvet çiftlerinde aklımın karıştığı bir nokta: iki küp ele alalım sürtünmesiz bir yüzeyde bir sorun yok itsemde beraber impuls uygulasamda beraber hareket edecekler. Fakat sürtünmeli zeminde düşük kütleleli bir cisim büyük kütleli bür cisme çarptığında tepki kuvveti ile geriye gidiyor. büyük kütleli cisim o tepki kuvvetini uygulayacak enerjiyi nasıl statik sürtünmeye harcamıyorda geri veriyor tam anlayamadım. (nereden geliyor bu enerji) ?
sen bu işi çözmüssün hocaaam
Bir arkadasin sorusunda Siz dediniz ya örümcek ağını delip geçen taşın ağırlığı degil normal kuvvetidir.peki arkadaş dediki yerçekimsiz bir ortamda aynı taş örümcek ağını delermi? Delerse nasıl? Delmezse, hani agirlik(çekim kuvveti) değildi delen .ağı delen cisimle ağ arasındaki elektro-manyetik etkiyle oluşan normal kuvvet ise yerçekimi olmayan ortamda cisim ağı neden aynı normal kuvvetle delemedi?şimdiden teşekkür ederim
Murat son yorumumda kağıt örneği üzerinden açıkladım. Bakabilirsin.
9:02 eşit olmuyorlarsa hangisi daha büyük oluyor? Cismin bu durum karşısında hareketi nasıl oluyor?
Yanıtlarsanız çok sevinirim :D
üstten F ile bastırmamız, yeryüzü ile temastan kaynaklanan etki tepki kuvveti çiftlerinden cisim üzerinde olan F(n) yi arttırır. Dolayısı ile aşağı ve yukarı kuvvetler yine eşit olur. Bu durumda ben ne kadar güçlü bastırırsam bastırayım cisim yeryüzünü delerek aşağı gitmez gibi bir anlam çıkıyor. O zaman uzaydan büyük hızlarla düşen meteorlar bunu nasıl yapabiliyor? Ya da yeterince güçlü vurunca elim nasıl duvarı ya da tahtayı kırabiliyor?
Sanırım anladım. Biz aşağıya doğru F uygulayınca temastan ötürü oluşan etki tepki çiftinden dünya(ya da tahta) üzerinde olan kuvvet yüzeye baskı yapıyor ve yeterince güçlüyse yüzeyi kırıyor. Bu durumda meteor (ya da elimiz) yüzeyden geçebiliyor. Umarım doğru düşünüyorumdur.
Şu ana kadar testlerde nasıl çözdüğümü hiç bilmiyorum bu konuyu, ilk defa şimdi anladım
Farklı bir şey söylenmedi neden çok kompleks bir bilgi verilmiş gibi konuşuyorsunuz anlamadim.sadece felsefe yapılmış .ben size hocanın sanki çok farklı bir şey anlatıyormuş edasıyla anlattigi olayı en basit şekilde ifade edeyim."kitabın masaya etkidigi ağırlık kuvvetiyle masanın cisme uyguladığı kuvvet" derse etki tepkidir."cisme etki eden ağırlık kuvvetiyle masanın cisme uyguladığı kuvvet" derse etki tepki degildir.cunku etki tepki aynı şişme uygulanamaz.bu kadar basit bir felsefi olayı hocanız amerikayi yeni keşfetmiş edasıyla karmaşık şekilde anlatmaya çabalamış.🤣
@@toprakyuce4207 skkxjxnc harbi
@@toprakyuce4207 işte olay da bu. Basit şekilde anlatılan bir şey evet mantıklı ve doğru olabilir ama basit işte. Sınavda bununla ilgili zor bir soru zor dediğim işlem gerektirmeyen tamamen mantıkla,konuyu bilmeden anlmaadan yapamayacağın bir soru gelirse bu basit taktikler işe yaramıyor malesef. Etki tepki için demiyorum genel konuştum
@@toprakyuce4207 peki bişey sorucam , düşeyde çembersel hareket yapan bir araba düşünelim, bu cisim alt noktadayken ona etki eden merkezcil kuvvet ne olur, bir ağırlığı var ve bu ağırlığa eşit bir de tepki kuvveti var diyemeyiz değil mi , yoksa merkezcil kuvvet oluşmaz
@@Mayssaaaaaaaa kaç k yaptın maysa seni yorumlarda sık sık görüyordum
merhaba hocam, bir örnek gördüm de 'yukarıdan havuza doğru atlayan o sporcular, atlarken ayaklarıyla duvara bir kuvvet uygularlar ve tepki kuvveti sebebiyle ivmelenirler' şeklinde. Eğer etki tepki kuvvetleri aynı cisim üzerinde olsaydı birbirlerini götüreceklerdi ve bu ivmelenme olayından söz edemeyecektik degil mi?
Hocam serbest cisim diyagrafında etki tepki kuvveti gösterilirmi cevap verirseniz sevinirim 🙏
aydınlandım resmen. teşekkürler
Süper 👍
Kuvvet namına ne biliyorsunuz etki tepki çiftine örnek dediniz o zaman elektriksel kuvvet vs hepsi etki tepkiye örnek mi oluyor
Kesinlikle öyle, manyetik kuvvetler, nükleer kuvvetler... hepsi
Hocam peki paralel levhalar arasında kuvvete maruz kalan yüklü bir cismi düşündüğümüzde etki tepki çiftlerini nasıl düşünmeliyiz??
Levhaların üzerinde bulunan her bir yük ile yüklü parçacıkların arasında etki tepki çifti var. Ya da toptan düşünmek istersen her levha ile cisim arasında etki tepki çifti var. Biri itiyor, diğeri çekiyor olacak cismi. Cismin de bu iki levhayla aralarında 2 ayrı etki tepki çifti olacak.
hocam yine mükemmelsiniz seviyoruz sizi
yeri gelince bu videoyu bir defa daha izleyeceğim not olsun.
Süper bir anlatım olmuş hocam gene emeğinize sağlık. Kolay gelsin.
Reklamdan gördüm ve abone oldum on numara olmuş eline emeğine sağlık..
hocam dunya kütlesi sebebiyle daha buyuk kuvvet uygurlarmis gibi dusunuyorum kafami karsitiryor bu durum. ay daha kücük ve dunyaya uygulayacagi kuvvet ne kadar olabilir ki ya da nasil birbirlerine esit olabilirler
Ya bu kitaplarda neden ağirlik ve N kuvveti etki tepki olarak veriliyor vallahi çildiricam ya. 50 tane kaynaktan çalisiyorum 51. Sinde doğruyu buluyorum. Allah razi olsun hocam sizden .
MEB kitabında bile böyle vermiş saçmalık
Ertan hocam merhaba.Oncelikle severek izliyorum sizi.yorumlarda size kabaca yaklaşan kişiye açıkçası ıçimden kızdım.ama son sorduğu soruya kafam takıldı lütfen o saygısız için değil ama benim gibi kafası karışanlar için cevaplarmisiniz.simdiden çok tskrederim.🤗🤗🤗soruyu aynen kötüleyip yapistiriyorum.
"Yerçekimsiz bir ortamda 2kg lik cisme yola paralel 10N lük bir kuvvetle ,yola dik cismin üzerinden 10N lük başka bir kuvvet etki ediyorlar.cisimle yüzey arasındaki sürtünme katsayısı 0.5 olduğuna göre cismin ivmesi kaçtır"
Cisme etki eden sürtünme kuvvet 5 N olacaktır. Bu durumda cismin üzerindeki net kuvvet 5 N olur ve cismin ivmesi 2,5 m/s^2 olur. Tabi burada zemin diye tarif ettiğin şeyin hareketsiz olduğunu kabul ettim.
Hocam yine video atsanız artık TH-cam için
Çok iyi anlatmışsınız hocam teşekkürler
Peki hocam zemine uygulanan kuvvetler etki tepki cifti mi?
Çok iyi anlatmışsınız hocam 😊
Hocam bisi sorucam etkiye karsilik tepki kuvveti tam olarak nerde olusuyor cisim kareyse mesela köşesinde mi ortada mi hani koseye gore tork olsak tepki kuvvetini yok etmis olurmuyuz???
Hocam cevaplarsanız çook sevinirim. Hocam etki tepki karşılıklı ise biz denge konusunda duvar ve küre sorularında neden sadece duvarın tepki kuvvetini gösterip çözüyoruz? Neden kürenin ağırlığını gösteriyoruz ama duvara etki kuvvetini göstermiyoruz? Şimdiden çok teşekkürler hocam.
Duvarın dengede olduğunu biliyoruz ve onunla ilgilenmiyoruz. Güzel soru tabi bu. Biz cismin üzerindeki kuvvetlere odaklaniyoruz. Duvar nasıl dengede? Mesela ben duvarı sola ittim. Duvar da zemine bağlı. Zemin de onu sağa çekiyor. Duvarın ağırlığını taşıyor. Yer nasıl dengede? Bunları sorup cevap verebiliriz. Ama o sırada sadece bir cisimle ilgileniyoruz.
@ hmm anladım hocam. Çok sağ olun cevabınız için.:)
Hocam peki cismin batmasını engelleyen kuvvet tam olarak neyden kaynaklanır ?
Hocam bir de sey yan yan duran yapisik cisimlerdede etki tepki var midir?
hocam etki ya da tepki kuvveti bir cismi harekete geçirebilir mi yad a ivmelendirebirlir mi
hocam mesela kutu yerde dururken yerin kutuya uyguladığı kuvvet kutunun yere uyguladığı kuvvete eşittir diyebilir miyiz yoksa yönler farklı olduğu için kuvvetin büyüklüğü mü demesi lazımdı
Büyüklüğü denmeli, doğrusu budur.
@ çok teşekkür ederim hocam
Geçen sene Umut öncül almıştım belki çok iyi bir hocaydi ancak hiçbir şey anlayamadım fizik netlerim bir türlü artmadı. Eğer seneye kalırsam (ki muhtemelen öyle ) Ertan Sinan Şahin alacağım
Ben de umut öncül aldım youtubedaki anlatımlarına güvenerek ama çoğu zaman hızlı hızlı geçiyor gibi geldi. Bilmiyorum sadece bana mı öyle geldi.
@@teslkhab2378 aldığıma deli gibi pişmanım
Hocam etki tepki kuvveti kütleye bağlı mıdır? Mesela duvarın m kutleli bir kutuyla 2m kutleli bir kutuya yaptığı tepki kuvvetleri eşit midir
Hocam meb kitabındaki ünite değerneldirme sorusunda "Elektromanyetik kuvvetin etki ettiği yükler,tepki kuvveti oluşturmaz" öncülünü doğru kabul etmiş. Kafam karıştı. Temas gerekirmeyen kuvvetlerin "hepsinde"etki tepki var mıdır? Cevaplarsanız çok sevinirim ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/etkilesimli/kitap/fizik/9/fizik9_3unite/index.html (sayfa 156 daki 8.soru)
Bütün gerçek kuvvetler etki tepki çifti halindedir. Elektromanyetik kuvvet de buna dahil haliyle. Hatalı bilgi 🤷♂️
@ hocam siz haklısınızda sınavdada sizin gibi kabul ederler demi?
@ bu arada çok teşekkür ediyorum cevap verdiğiniz için 💐😊
@ hocam bir sorum daha olacaktı. Bir cisme tekerlek takmak sürtünme kuvvetini azaltır mı yoksa sürtünme kuvvetini hareket doğrultusuna çevirdiği için mi işimiz kolaylaşır? Cümlem biraz karışık oldu gibi. Mesela valizleri düşündüğümüzde. Sonuçta sürtünme kuvveti yüzey alanıyla ilgili değil. Tekerlek olunca neden işimiz kolaylaşır?
@@birogrenci3697 cevap bulabildiniz mi
Güzel anlatıyorsunuz hocam
Hocam etki tepki kuvvetleri aynı doğrultuda olmalı mı?
Kesinlikle, zaten zıt yöndeler.
@ teşekkür ederim hocam.
Müthiş anlatım olayı mantığıyla anlatan böyle hoca görmemiştim
Bu videoyu bir öğrenciyken mi çektiniz acaba? Sanki sınıf arkadaşım anlatıyor gibi hissettim. "O, bu, şu" ifadelerini daha az kullanmanızı tavsiye ederim, iyi çalışmalar.
Hayır yıllardır ögretmen odtü fizik mezunu can hocam
hocam benim anlamadığım konu şu: üst üste ya da yan yana cisimler bazen aynı ivme ile hareket ediyor bazen farklı bunu anlamak için ne izlemeliyim hangi konum eksik önerebileceğiniz bir şey var mı?
Bunun için kafanda canlandırman yeterli olur. Bir şey izleme, bir şey dinleme... Etrafına bak :) Mesela koşan bir arkadaşınla kafasındaki şapkanın ivmesi aynı. Şapka düşüyorsa demek ki ivmeleri aynı değil.
Çok aklıma takılmıştı nerdeyse çalışmayı bırakıyodum son anda keşfettim. Tam aradığım kanalı buldum galiba.
Hocam elektromanyetik kuvvetlerin etki ettiği yükler tepki kuvveti oluşturmaz diye biliyorum ama siz etki tepkide elektromanyetik etkileşimi de saydınız
Basitçe bir yüklü iki cisim arasında bir etkileşim vardır. Bu da etki-tepki çifti oluşturur. Sen böyle bir bilgiyi nereden duymuştun, çok sıkıntılı bir ifade olmuş.
Hocam harika olmuş ellerine sağlık 💕💕 bi kaç daha örnek verseniz çok mutlu olurum
Teşekkürler Allah razı olsun
Öncelikle emeğinize sağlık harika bir kanal olmuş.
12. sınıf konularına ne zaman geçeceksiniz?
Geçen sene çekmiştik, bu sene kendi sitemizden devam ediyoruz
Hocam dinamik konusunda ana kamp ileri kamp zirve testleri yok diye görünüyor dinamik sadece konu anlatımı mı olacak
Hayır halen çekimleri devam ediyor, gelecek yakında
Anladığım şey şu
Etki ve tepki kuvvetlerinin büyüklükleri eşit ve zıt yönde ama aynı cisime uygulanmadığı için net kuvveti sıfır yapmaz doğru anlamış mıyım
evet
Hocam eczacılık birinci sınıfım fizikte etki tepki görüyorduk . Hocamız binsoru sordu . Yerçekimine rağmen bulutlar neden havada asılı kalır dedi. Bunu etki tepki ile nasıl açıklarız hocam ? Ve burda buluta etki eden kuvvetler hangileri olur ? Hava sürtünmesi, etki tepki vs. Nasıl etki eder ??
sorunun cevabını öğrendiniz mi merak ettim ben de :)
Bu zamana kadar F=mg olarak ögrendik. Ama formül kendisiyle bile uyuşmuyor. Neticede biri temaz gerektiren diğeri temas gerektirmeyen...Hocam burada özür dileyerek eleştiride bulunmak istiyorum; lütfen derse hazırlanın,fark ettiğim kadarıyla eliniz ayağınıza dolaşmış bocalamış gibi olmuşsunuz:(
Tam olarak eleştirini anlamadım. Yani anlatımda bir eksiklik varsa hangi noktada olduğunu daha iyi açıklar mısın?
Hocam son kısımda verdiğiniz bilgide zeminde durmakta olan bir cisme zemin tarafından uygulanan kuvvet ile cismin ağırlığı etki tepki çifti değil ise bu iki kuvvete ne ad verilir?
Cisme etki eden iki farklı kuvvet bunlar. Cismin dengede kalmasından bu iki farklı kuvvet sorumlu.
@ Hocam teşekkürler peki cismin ağırlığının zemine uyguladığı kuvvet ile cisme zemin tarafından uygulanan kuvvet etki tepki çifti denilebilir mi?
@@decadent2527 aynı şeyi mi sordun sanki.
Çok teşekkürler hocamm
hocam o zaman hareket, bir etki tepki çiftinin diğer(başka bir) etki tepki çiftinden büyük olmasıyla mı oluyor
Hayır, bir cisme etki eden kuvvetlerin dengede olmaması o cismin üzerinde net kuvvet oluşturur. Bu durumda sadece tek bir cisme odaklandığımız için zaten o cismin üzerinde bir etki tepki çifti göstermeyiz. Ayrı ayrı kuvvetler gösteririz.
@ anladım hocam teşekkürler
Fizik sıfır için kaynak önerir misiniz?
ertansinansahin.com/fizik-kaynak-onerileri/ buraya bak istersen
@ teşekkürler :)
Hocam bu video sitenizdeki eğitim setlerinden bir kesit mi. Öncesini bulamadım da ?
Evet, Newtonun hareket yasaları dersimizden bir parça 👌
@ Hocam açıklamaya yazmışsınız zaten, yorduk sizi pardon :)
ben nasıl oluyorda kitabı ittirebiliyorum anlamadım
çünkü ben ona 5F uygularsam o da bana 5F uyguluyor onu ittirememem lazım
dengede kalabilmesi için kuvvetlerin aynı cisim üzerinde olması gerekir. etki tepki çiftleri farklı cisimler üzerinde.
@@moonday4316 peki elimize etki eden kuvvetlerde sadece ittiğimiz cismin tepki kuvveti yok mu? O zaman elimizin sadece geriye gitmesi gerekmiyor mu
çok iyi anladım şimdi...
Bayaa iyisiniz hocam 👏
Allahim şükürler olsun mal değilmişim :)
yazılıya saatler kala burdayım :(
Dinamik derslerinin diğerleri nerde?
Bu sitemizdeki derslerden bir parça sadece. O yüzden devamı burada yok.
@ maalesf
Hocam videolarınızdan ekran görüntüsü almam sizin için sorun olur mu ?
Cevaplayabilirseniz sevinirim
Ders çalışmak amacıyla istediğinizi yapabilirsiniz.
hocam dünya ve ay arası kütle çekim kuvvetini dengeleyen başka bir kuvvet var mı ?
Yok. İkisi de ivmeli.
go ertan go!
Teşekkürler Mesut :)
Hocam lütfen cevap verir misiniz? Etki tepki kuvvetleri birbirini dengeler mi??
hayır
@@bbm105 teşekkür ederim
Etki tepki kuvvetleri birbirini dengelemez çünkü etki tepki kuvvetleri farklı cisimlere uygulanan kuvvetlerdir. Sen arabayı ittirdiginde araba yerinde duruyorsa " hee demekki ben arabayı f ile ittirdim o da tepki olarak bana f kadar kuvvet verdi o yüzden dengede durdu " diyemezsin. Senin arabaya f kuvveti verip arabanın hareket etmemesinin sebebi arabanın tekerleklerinde FS kuvvetinin oluşması ve bu fsnin senin uyguladığın kuvvetin tersi yönünde aynı büyüklükte etki etmesidir. F ve FS vektorel olduğu içinde birbirinden çıkarırsın çünkü yönleri farklıdır. Büyüklükleri aynı olan iki vektör ters yönlüysede bileşke vektör = 0 olur. Bu yüzden araba hareket etmez. Biz bir arabanın hareket edip etmemesini konuşurken arabaya etki eden kuvvetleri ele alırız. Yani aynı cisme etki eden kuvvetleri ele alırız. Ama etki tepki kuvvetleri en başta da dediğim gibi farklı cisimlere uygulanır aynı cisme değildir. O yüzden etki tepki kuvvetleri birbirini dengelemez. Umarım açıklayıcı olmuştur.
@@emirhanokur2590 çok teşekkür ederim gayet açıklayıcıydı😊
hocam ben bir şeyi çok merak ediyorum sitenizdeki derslerde buradaki derslerin arasında farklar nelerdir paketi ona göre almayı düşünüyorum ve anlayamadım konular burdada var çünkü :(
O zaman sıradaki video sana geliyor bir buçuk saate 🤓
@ çok teşekkürler bekliyorum :)
@@gizem5126 yarına kalmış 😔
@ sorun değil yarın izlerim o zaman hocam :)
@@gizem5126 gizem fark neymis ogrendiysen soyleyebilirmisin
Hocam sizi gerçekten seviyorum teşekkürler çok güzel anladım allah razı olsun :))
Harika! Bu ders çok önemli!
Cismin ağırlığı nasıl cismin üzerinde orayı anlayamiyormuşum, hala anlayamıyorum:(
Çözüldü mü peki şimdi. Ağırlık dediğimiz kuvvetin tanımıyla ilgili bu.
@ hocam maalesef hayır ya yarın ya da bir iki saate tekrar donücem umarım anlarım ama ilginiz için çok müteşekkirim ❤️
1,7 k. Beğeni benden , anlatım süper
Hocam merhaba yeni müfredatı inceleyip yorumlarmısınız
Aslında yeni bir şey yok ama yapmayı düşünüyorum yine de, çok soru geliyor.
Hocam kullandığınız programın ismi nedir ?
Ne için, PDF üzerine yazmak için mi?
@ Evet hocam .
@@tahahalcoglu7471 PDF annotator
@ Sağolun.
Çıldırıyorum 4 senedir yanlış öğrenmişim aydınlanma yaşadım 5 dkda
son soruyu açıklar mısın? nasıl masanın üstündeki cisimle masa arasında etki tepk kuvveti yoktur?
Birbirine temas eden iki yüzey arasında etki tepki çifti vardır 👌
@@emirhamarat3287 yer çekiminden dolayı var
@@suedaaunall dogru ya simdi denge konusunda daha iyi anladim adamin gunahini almisim .d
Vvvuuuuooooaaaaaaaaaaaaaaaoooooooooooooov çok iyi
Harika👍👍👍
Hocam online ders almak istiyorum
Bizim derslerimiz burada: ertansinansahin.com/ özel ders şeklinde demek istediysen o şekilde ders yapmıyoruz.
Yks 2022 tyt fizik sorusu
neydi cevabı
sonunda anladım
Bu tür teorik yaklaşım sizin işiniz değil yanlış yönlendiriyor siniz Bunu fızik kürsüsünden bir akademisyen anlatması gerekiyor . Basit bir fizik yasasını Newton bile böyle anlatmadı Tamda kavram kargaşası ve çok komik çok çalış
Var mıdır anlatımda bir hata?
Hocam bunların öncesi ve sonrası gelecek mi 😂😁
Onlar sitede ama bu burada olsun istedim
Hocam sizi kendime örnek alıyorum. Sizin gibi başarılı olmak istiyorum. İnşallah sizinle tanışma fırsatı bulabilirim. Her şey için teşekkürler :)
İzlediğim 3.video ama durum vahim
anlayana kadar migren girdi başıma ama anladım
Anlatsana bana da , anlayamadım
@@Mayssaaaaaaaa hangi kismini anlatayım
@@senafe_ bunu şöyle biliyodum : cismin ağırlığı = tepki kuvveti , ama çembersel harekette mesela cisim aşağıda olunca ona etkiyen merkezcil kuvvet = tepki kuvveti - cismin ağırlığı, o zaman da fmerkezcil sıfır olur , konuyu yanlış bildiğimi anladım , buradaki tepki kuvvetinin etki kuvveti nerde onu anlamadım.
@@Mayssaaaaaaaa simdi kafani karıştırmak istemiyorum ama her zaman cismin ağırlığı kadar tepki kuvveti olmaz. Ertan hoca ornek vermiş zaten videoda. Örneğin masada bir cisim olsun ve cismin üzerine F kuvveti uygulansın o zaman tepki kuvveti mg+f kadar olur.
@@Mayssaaaaaaaa boşuna ezber yapıyorsun fizikte böyle genellemeler yapılmaz. Tek yapabileceğin genelleme tepki kuvveti büyüklük olarak etki kuvvetine eşittir. Yön olarak bu iki kuvvet zıttır. Etki tepki kuvvetleri aynı cisim üzerinde olamaz. Karşına her gelen problemde kuvvetleri tespit etmen ve buna göre çözüm üretmen lazım
Efsane