Conectat, dar singur? | Dumitru Borțun | TEDxBrașovSalon

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ธ.ค. 2023
  • În acest discurs dens dar și cuprinzător profesorul Dumitru Borțun face o paralelă între temele abordate în filmul "Timpuri noi" (Modern Times) și aspectele contemporane ale societății noastre. Desigur, la momentul realizării filmului în anii '30, Chaplin s-a concentrat pe provocările specifice ale revoluției industriale și ale economiei capitaliste a vremii. Cu toate acestea, spune profesorul Dumitru Borțun, multe dintre problemele pe care le-a subliniat Chaplin rămân relevante și în contextul societății actuale.
    În lumea modernă, tehnologia și automatizarea continuă să schimbe modul în care muncim, ceea ce poate duce la alienare și insecuritate economică. Globalizarea și schimbările economice pot crea inegalități sociale accentuate, reflectate în discrepanțele de venituri și acces la resurse. De asemenea, tema pierderii umanității în fața mașinilor și a eficienței tehnologice este încă relevantă, mai ales într-o eră în care interacțiunile umane pot fi înlocuite sau reduse de tehnologie.
    Profesorul Dumitru Borțun a subliniat în acest discurs, de asemenea, importanța empatiei și a relațiilor umane autentice. Într-o lume în care comunicarea poate fi dominată de dispozitive electronice și interacțiuni virtuale, mesajul său despre redescoperirea umanității prin conexiuni interumane rămâne de mare actualitate.
    Astfel, spune profesorul Dumitru Borțun, "Timpuri noi" poate servi ca o oglindă pentru a înțelege și discuta problemele sociale și umane contemporane, oferind oportunitatea de a reflecta asupra modului în care societatea a evoluat și asupra modului în care aspecte ale filmului pot fi aplicate în contextul actual.
    Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti - SNSPA, unde predă cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”. În 2009, Alianța Națională a Organizaţiilor Studenţilor din România - ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”. În 2015 a primit tilul de „Personalitatea anului 2015”, acordat de Revista Legal Point pentru „promovarea valorilor morale în tehnicile de comunicare”, iar în 2017, Diploma de Excelenţă „Integritate, Bună Guvernanţă şi Responsabilitate Socială”, acordată de Eurolink - Casa Europei. În 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, categoria Cercetare științifică, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută de-a lungul întregii activități la promovarea culturii și a identității naționale românești”. În 2023, Asociația pentru Dialog și Valori Universale i-a acordat Premiul „Pace și Dialog”, pentru acțiunile prin care a contribuit la „dezvoltarea dialogului și toleranței în societate”. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at www.ted.com/tedx

ความคิดเห็น • 3

  • @user-fh6ki3rs6d
    @user-fh6ki3rs6d 3 หลายเดือนก่อน +4

    Sunt fericit cand vad acest om ,intodeauna ,il ascult cu mare atentie , intodeauna,vreau doar sa punctez ca ceea ce dascali bisericii ar trebui sa faca in strada,pe strazi pur si simplu , face acest mare om din suflet si cu mare dragoste fata de semeni lui ,asa mult il respect ca simt iubire pt dumnealui ,chiar de la domnia sa am invatat lucru asta .
    Sa ne traiesca in veci ,Amin ,daca s ar putea si 200,300 de ani de acum incolo , Amin !

  • @danbejan6421
    @danbejan6421 3 หลายเดือนก่อน +1

    👏👏👏

  • @lilicagarneata3283
    @lilicagarneata3283 2 หลายเดือนก่อน

    😊