Eu vă urmăresc de mai mult timp pe TH-cam sunteți extraordinari ce dumneavoastră căutați și vă informații deoarece să se afle adevărul despre țară noastră mult respect și vă rog faceți mai departe așa o seară binecuvântată
Ați realizat o emisiune exelentă. Tot respectul. Autorii au dezvăluit una din multiplele limbi vorbite, în cazul de față, de populația Burușo, care își au rădăcinile în limba Imperiului Pelasg, care se întindea de la gurile Dunării până-n Tibet (podișul Tărâm-denumire românească). Această limbă proto euro-indiană născută și răspândită de precursorii pelasgilor-triburile tracogețice ajunse în Asia, anume în această regiune numită Margiana(toponim românesc) și populată de Masageții (mulțime de geți) reginei Tomiris. Tot în acest areal Asiatic locuiesc poporul Calaș (mulți din ei sunt cu ochii albaștri, blonzi, portul are elemente brodate - tip românesc. Locuiesc într-o Vale, iar ieșirea la civilizație se petrece din munți numai prin trecerea Primavara, așa se numește(când se topește zăpada). Limba euro-indiană s-a răspândit din Europa spre India și Nepal acum 5 mii de ani. Sanscrita se trage din limba pelasgă, care este baza limbilor romanice din Europa actuală. Pentru Dan Redes vă propun să consultați Docționarul autohton al limbii române : ro.scribd.com/document/556021490/Dictionar-Autohton-al-Limbii-Romane
Domnule Roxin, multumim.Ma bucur că datorita emisiunilor dumneavoastră sunt si multe comentarii , prin intermediul cărora ies la suprafață oameni care isi cunosc istoria, care sunt interesați sa cunoască lucrurile in profunzime ,ceea ce arata ca avem puterea sa privim si in alta parte, sa ne cultivam, sa ne pastram mintea treaza si curioasa.Dar. mai ales, se dorește in continuare sa ne pastram identitatea.
Mesaj pentru Daniel Roxin: Frumos ceea ce faci. Cred că într-un viitor tu vei fi amintit în cărțile de istorie a lumii. E foarte dificil să te lupți așa de mulți ani cu minciuna din istoria actuală și cu multitudinea de oameni care îți pun pumnul în gură. Respect și ce pot spune, dacă aș fi milionar ți-aș face cadou citeva excursii pentru descoperirea mai aprofundata a originii românilor. Cine știe poate voi ajunge, atunci te voi caută și vom merge împreună. Spor la treabă deocamdată.
Vă ascultăm cu multă plăcere și cu atenție sporită. Mulțumim mult pentru explicațiile și dezvăluirile făcute despre istoria poporului trac și în special despre istoria poporului român, DOAMNE AJUTĂ !
Buna seara. Inca o data o fantastica informatie. Caile istoriei sunt mult mai adanci si vremea a depus peste veacuri praful uitarii. Felicitari pentru dvs care stiti cum sa scoateti la sufrata stralucirea firului evenimentelor.
Am studiat lingvistică și dialectologie în Franța, și voiam nespus de mult să-mi scriu lucrarea de master despre originea geto-dacă a limbii române, care implica și falsa teorie a romanizarii limbii române, dar mi s-a dat de înțeles că nu am voie și nu pot să abordez acest subiect, că nu e serios, când încercam să le aduc argumente se prefăceau că nu mă înțeleg, când am încercat să le vorbesc despre cartea domnului Vinereanu ‘Nostratic roots in Romanian language’ s-au tot văietat că nu e o referință… nu mai continui lista încercărilor mele eșuate. Răspunsul lor final a fost că există multe alte subiecte de studiat care ar ajuta intr-adevăr lingvistica generală…(i.e. ar ajuta să se continue acest lanț de minciuni) …ce să zic, mi-a fost destul de greu să închid ochii la nenumarate aberații latine, și să aprob orbește ca toți colegii mei ceea ce mi se preda… Istoria e scrisă de cei ce au câștigat razboaiele, nu de cei ce le-au pierdut, și cu asta inchei. Domnilor, vă admir nespus și vă mulțumesc pentru aceste adevaruri care, sper, să fie mult mai puternice decât minciunile sistemului. Ps: în occitană și în numeroasele dialecte franceze am depistat (individual) foarte multe cuvinte monosilabice românești, monosilabice e cheia, lingviștii vor intelege de ce.
Ardelenii au hotărât să se unească cu Principatele Române în momentul în care ungurii au vrut să le interzică limba română. Atunci s-au organizat în jurul lui George Pop de Băsești și au început să lupte în parlamentul de la Budapesta pentru a face toate demersurile posibile ca Ardealul să se despartă de imperiul austro-ungar. Deci unirea s-a făcut pentru limba română. La fel în parlamentul de la Budapesta a mai susținut aceeași idee și Iuliu Maniu. Iar comuniștii bolșevici l-au condamnat la închisoare pe Iuliu Maniu!
Cunosc Italia de 37 ani si pot afirma, ca persoanele invarsta, peste 80 de ani, vorbesc diverse dialecte in care se regasesc foarte clar, cuvinte pur romanesti...de care am ramas extraordinar de surprinsa si totodata incantata...👏👏
Vă salut. Eu locuiesc în Toronto, Canada. Soția unui coleg de-al meu din India se trage din regiunea Gujarat, Nord Vestul Indiei. Când am vorbit cu ea am reușit să indentific cel puțin vreo 10 cuvinte (din prima conversație) în limba Gujarat care se asemănau cu cuvintele din limba română în proporție de 90%.
Daci erau indoeuropeni! Deci romii din Romania sunt fratii nostri! IATA ce nu le place multora! Iar dupa cercetarile unui italian Vinci Sumeri erau tot din india..
@Asphalt 8 Airborne Television spania sa format din getii si hunii din carpatii numita catalunia si ferdi8nad de aragon adica celtii germanii si romii din getohunii
@@wolfhordes3841 Dupa cercetarile profesorului Giovanni Pettinato , Sumeri proveneau din regiunea Harapa numita si la Vale del lindo..În india..au emigrat pe mare . Limba pe care o vorbeau este fuoarte diversa de limba Iraniana etc. Dar mult mai similara cu Indianâ
Eu am la serviciu indieni din Punjab, N India. Lucram cu scanerul prin intermediul vocii. Era sa-mi stea inima cand am auzit acesti colegi pronuntand numere pana in 10 , FOARTE ASEMANATOR CU ROMANA si nu m-am inselat cand i-am rugat sa-mi repete.
Limba română e singura limbă indo europeană din subgrupa limbilor italice . Multe cuvinte din limba hindi se regăsesc și în limba română cu mici diferențe .
Multumim domnilor pentru munca depusă de-a scoate la lumină o parte din istoria pierduta voit de unii care au ajuns mari experti in a ascunde istoria noastra.Sanatate.
Mi-ai fi mult mai de folos dacă ai publica un istoric al dacilor și al Daciei, bine scris și foarte documentat și cuprinzător și amănunțit ilustrat, cum sunt cărțile de valoare muzeistică, cu piele și lemn scumpe și sculptate superb și hârtie de cea mai bună calitate și rezistență în timp. O viață de om nu face cât o carte care nu se învechește mii de ani.
Am comentat nu demult despre Rumânia și rumânii de azi. În Martie ac am primit o prezentare a D-lui Dr.Iulian Stoenescu despre România de azi. O amplă și atât de adevărată dar și tristă situație a zilei de azi. O minunată expunere. Pecetluire a celor spuse de mine.
Vă mulțumim pentru interesul dv. pentru misterele nebănuite ale limbii române. Ne bucură enorm acest lucru că românii de peste graniță vor să țină vie făclia limbii române. Mihai Vinereanu
@@sarmaticusmalus4699 Domnul Venereanu face o mica greseala, de fapt Alacsandu e numele fiului regelui Troiei, Paris, iar insasi regele Priam poarta numele de Radu, conform aceleasi surse la care face trimitere dl Venereanu, si anume manuscrisul de la Qumran sau de la Marea Moarta cum i se mai zice, si da e din perioada imperiului hittit, informatia o gasiti pe internet, in limba engleza. Nu stiu ce contine manualul actual de istorie a romanilor , dar acum douazeci si cinci de ani la liceul din Chisinau deja imi era clar ca istoria e falsa, pentru ca se punea accentul pe razboiele daco-romane si ce a urmat si putin despre Decebal si Burebista si mai deloc despre istoria staveche, desi era publica informatia despre civilizatia Cucuteni sau Vinca-Turdas sau tablitele de la Sinaia sau Cucuteni si multe altele, cu toate ca profesorul fiind din familie de deportati cauta si reusea sa ne induca dragostea de istoria strabuna, dar nici el probabil nu-si dadea seama, ce istorie grandioasa avem, abia acum vreo zece ani datorita unor domni ca Daniel Roxin si invitatilor sai, dar si din alte surse, mi-a devenit clar cine ne sunt stramosii. Apropo, gasiti pe net poza lui Paris/Alacsandu si probabil logodnica sa Elena care tine in mana un nai, deci vorbim de aproape 4000 ani in urma. Asta daca se mai intreaba cineva de unde avem auz/gena muzicala, iata de unde, de la zei iata dovada th-cam.com/video/qoT-SiYjFIE/w-d-xo.html
@@videoclick2009 Îmi pare rău să vă contrazic. Dar, așa este pe Paris îl chema și Alaksandu (Alexandros), chiar și pe Macedon care a trăit aproape 1000 de ani mai târziu. În acest video-clip am vorbit de un rege troian care a trăit cu vreo 150 de ani înainte de răzbiul troian și care a semnat un tratat de pace cu un rege hitit din vremea sa. Căutați pe net și veți ăpsi și informația asta. Ideea este că acest nume a fost nume bărbătesc în lumea traco-dacă timp de mii de ani și a fost purtat de mai mulți bărbați, unii dintre ei au rămas în istorie. Altă idee este aceea că grecii l-au luat de la traci și l-au adaptat limbii lor. Când am găsit acest nume de rege troian într-o sursă hitită am înțeles cum stau lucrurile cu originea acestui nume.
@@sarmaticusmalus4699 pai si slavii migrati in balcani cu vreo doua mii si ceva de ani mai tarziu au preluat acest nume si la adaptat - Radomir, Radoslav, etc
Este uimitor de interesant faptul ca tot mai multi cercetatori sinceri, ajung la aceleasi concluzii la care a ajuns Nicolae Densusianu, in urma cercetarilor de o viata, publicate in monumentala lucrare Dacia Preistorica in 1910.
Dacii numeau orasele Dave .Avem un oras care se numeste Deva . Indieni au în mitologia lor Deva si Azura divinitati ale cerului! Mai înseamna si oras plutitor! Interesant !! Multumec Daniel si nu va opriti din cercetare!
Bârsana, avem mânăstirea de la Bârsana, Maramureș - mânăstire de măicuțe. Dacă cauți pe net „Barsana India” găsești articole că este un oraș în cinstea Radhei, o iubită a lui Krishna. În România avem râurile Criș. La noi scris cu C iar la indieni cu K. Este o concepție ocult-esoterică, care apare în cartea „Interpretarea ezoterică a unor basme și balade populare românești - Vasile Lovinescu”; prin care onoarea de a avea numele scris cu K este după ce individul capătă calități războinice supranaturale.
@@deathstroke2697 Stiu.. am vãzut de nu mai stiu cate ori Zalmolxis the God of Geto Dacians pe care l- am recomandat multor amici. Tocmai am vãzut un reportage cu Zecharia Sitchin si se vorbea si despre Sarmisegetuza !!
Sufixul -dava apare la cele mai multe localități din Dacia. Adesea localitatea dădea numele tribului care locuia împrejurul cetății. Sucidava, Ziridava, Arcidava etc.
@@martacute3620 ce reportaj? si inca o intrebare, a fost vreo cetate Mol, se pare ca de la ei se trage numele Moldava, si nu de la catelusa sau raul Molda, ca am si uitat ce scrie in manual.
@@alexevo8016Asa este .Dar nu se mai stie precis ,sint multe presupuneri ,acum ne numim români, dar in urma cu mii de ani ,nu mai stie nimeni cum se numea ,acest popor sau aceste teritorii ,unde sîntem astazi .
Foarte interesante rezultatele cercetarii, chiar daca as crede ca adevarul este cumva pe la mijloc. Ramin la parerea ca limba traco-dacica s-a format dintr-o limba indo-europeana si un substrat dat de un popor inrudit cu al pelasgilor. Daca limba-indoeuropeana ar fi a ramurii sudice a indo-europenilor (deci, desprinsa din proto-indoeuropeana) si ar fi contribuit si la formarea limbilor greaca si ilira, ar explica multe. Iar despre tiburile grecesti (ahei, ioneni, eolieni si dorieni) se tot afirma ca s-au format si au evoluat in zona balcanilor. Grecii antici care s-au ocupat cu istoria (si nu doar ei) au scris ca zona nordica a Greciei (Thessalonic, etc.) a fost locuita initial de traci, dar ocupata treptat si tracii dn zona asimilati. Macedonenii au fost considerati ca inruditi cu grecii, dar admiterea in spatiul Elladei (cultural, religios si politic) a fost fortata treptat de mai multi regi macedoneni si cam greu acceptata de greci. In epoca lui Alexandru Macedon erau foarte apreciati peltastii, care erau o infanterie usoara care era eficienta si in zone muntoase. Acesti peltasti erau mercenari traci, deja angajati in armatele grecesti din ultima faza a razboiului peloponesiac. In aceste conditii, si macedonenii, precum si tracii din armata lui Alexandru Macedon puteau aduce o contributie importanta la formarea limbii Burushaski. Sint deja argumente ca limba romana este formata pe baza unui substrat tracic important. Dar si limba latina a avut o contributie importanta. N-am cum sa uit ca am vazut o profesoara de limba franceza din Germania (de nationalitate germana) care nu a crezut ca limba romana ar fi o limba romanica, si a considerat pronuntia noastra exotica, dar dupa doua saptamini intelegea destul de multe cuvinte din limba romana prin comparatie cu cele din vocabularul francez. Filolog nu sint si nu am cum sa mai fiu, dar cred ca o limba poate fi mai bine inteleasa daca se tine cont de un substrat (poate si doua sau mai multe) si diverse contributii ale altor limbi, cind acestea ar fi importante.
Ionienii s-au format in nordul Marii Negre si au migrat pe la 1900 i.e.n catre zona balcanilor dar au fost impinsi pana in extrema sudica, dovada ca aceste teritorii pe unde au trecut erau deja populate si ca erau si bine aparate. Dorienii si aheienii au urmat acelasi traseu, la distanta de vreo 500 ani ma tarziu, conform unui autor francez, nu mai tin minte numele.
Foarte bun material Domule Roxin, tábliţele de la Sinaia ar trebui recunoscute si autentificate daca cineva ar putea prezenta una autentica de aur asa cum se spune...pacat ca se crede ca cele de plumb sânt false sau copii...nu stiu de ce un exista nici un interes din partea autoritatilor...chiar nu mai avem oamneni cu scoala si dragoste de neam si ţara???
Avem dar...Romania e ocupata!In punctele cheie sant postati indivizi interesați sa plecam de aici din arcul Muntilor Carpati cum a zis si parintele Iustin!
Cum se face ca singura incapere din Academia romana care a luat foc a fost cea in care se adunau fisele pt istoria romanilor ...?!Iar dictionarul limbii romane e plin de falsuri desi s a demonstrat originea protoromana a cuvintelor!Dar goanghele(google)cine l controleaza daca sant unii care l iau ca punct de referinta?!Adevarul este ceva ascuns!E periculos de rostit uneori.! Poate dupa al3 lea razboi...! cand se vor rosti ADEVARURILE dar nu vor tine multe zeci de ani!Rugati va pt Daniel...si ceilalti plecati si ramasi care au curaj sa nfrunte sistemul!Degeaba ne trezim daca nu ne ...racordam la Dumnezeu ADEVARUL siCUVANTUL!Adevarul nu se poate ...restaura fara ajutorul LUI!
Nu este de mirare...se spune că radicinile, religioase din Himalaya, au proveniență din munții Carpați! Chiar am auzit pe cineva pe internet că există o scriere veche, care specifică acest lucru! Foarte posibil să fi existat inrudiri, sau schimburi culturale, mai apropiate decât credeam noi...! Ceramica, și multe alte dovezi arată similitudini, incredibile!
Ieu sunt Ardelean ,voi știți ca până nu demult aveam pe sate popor negru și vorbeau ca nou și tînuta ducea alt fel pt.ca femeile erau ,,bărbătească,, cn s-o dus pe uliță ce molosă.o mândră negriciosă e un pic de cântec.si e real.fiincă doar noi știm a umbla cu bivoli și nui batem.
Minunate descoperirile dvs. Vă admir pt tenacitate ! Succes !!! Poate se va scrie o istorie corectă...nu cea scrisă de cuceritori care își doreau să se uite trecutul și totul să înceapă cu ei !
O fi mândru, dar inteligent? Suntem la coada testelor de inteligenta în Europa, doar o mica minoritate are facultate. Nu am fost niciodată un popor deștept, și se vede. Suntem mereu la coada dezvoltării economice
E absolut normal,deoarece albanezii sunt Iliri care au fost traci. Dacii au fost si ei Traci. DE retinut ca dintre toate neamurile peste care au venit slavii,noi si ei (albanezii } suntem singurele popoare care nu au fost asimilate de slavi. Dimpotriva ,noi i-am asimilat pe slavi,binenteles lasandu-ne cuvinte slave in vocabular.
Am avut un coleg din Pakistan și ne cam înțelegeam cu limba română și limba urdu. Noi vorbeam în limba germană și când nu știam un cuvânt ii spuneam in română și ne înțelegeam, același caz și pentru el. Unele cuvinte care mi le amintesc erau: Harbuz(pepene), Sobă(mașină de gătit), Babac(tată), Ba(nu).... Am incercat să le explic românilor că limba română nu s-a împrumutat de la alte limbi, ci are o vechime mare ca limbile din care ne-am împrumut dar nu am fost văzut cu ochi buni și nu am mai continuat să explic. Unde pot găsi un dicționar etimologic unde pot găsi adevărata origine a cuvintelor limbii romane? Mulțumesc și mult succes!
@@marcelpopa8018 limba rusă actuală este modernizată și finisată de Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir, la cererea țarului Petru. Nu mai spunem că ei au venit și s-au așezat printre geți așa că au împrumutat multe cuvinte .
Am lucrat în Europa cu niște pakistanezi și ei mau auzit vorbind la tel și miau spus ca și ei au cuvinte de ale nostre... Ex pantalon dulap cratiță... Mi-au spus mai multe dar nu le-am reținut... Dac pe viață 🪓
Bună seara,dl Roxin.Ma numesc Bahnar, în sud est asiatic există o etnie și o limbă Bahnar,.(cred că Cambodgia sau Vietnam)din întâmplare am dat peste această, nici nu știu cum să o numesc.interesanta emisiune.
Băhnar= cel din mlaștină, provine din cuvantul ucrainean,, bahno". În România sunt localizati in localitățile Duda Epureni ~Vaslui, Hălchiu~Brașov, Jilava ~Ilfov, Brașov, Botoșani. Obligativitatea Celui de al doilea nume la români a început sa fie pusă în aplicare pe la anul 1800 , de atunci a inceput cu Ion Apopei, Ion Plugaru, Ion Crețu, Ion Fărămatu și tot așa....Românii, nu sunt ei cei care au inventat apa caldă, lăsați o mai moale😂😂😂
@@puscasuadrian581 jumătate din discursul dv e adevărat.Povestea numelui meu o cunosc de la bunicul (născut 1924):"doi frați nemți au venit în zona Huși prin 1700 și și-au făcut famili". Eu am luat în considerare și Bahn ar .
@@puscasuadrian581 SUNTEM SLABI SUA AU 200 DE ANI SI ZICI CA EI AU INTEMEIAT PAMANTUL DACA UNUL SPUNE CEVA TOTI ÎL SUSTIN NOI CU O ISTORIE VECHE CHIAR ATAT CAT O STIM NOI DACA SPUNE UNUL CEVA TREBUIE NEAPARAT CONTRAZIS IAR REFERITOR LA SUBIECT NIMENI DIN "OCCIDENT"NU VA RECUNOASTE CA NOI AM FOST AICI INAINTEA MULTOR CIVILIZATII IAR CAND LE ARATI NEGRU PE ALB SE FAC CA NU VAD CA UITA
@@mihaelabahnar1257 mii de scuze, o parte din bazele de date online nu iau în calcul diacritice, dar după ce ați povestit strămoșii dv nemți au venit din Hălchiu Brașov într-unul din satele comunei Duda Epureni Vaslui. . Bahnar vă este numele, dar în România este și varianta Băhnar.
De câteva zile tot încerc să înțeleg limba lor și cât de mult se aseamănă cu româna,dar am găsit mai multe asemănări dintre rusă și română decât în Burushatski cu româna
Apropo de Pakistan . Pakistan a fost parte a İndiei pına ın august 1947 . İndia acum 2500-3000 de ani era mult mai mare teritorial incluzınd parti din Afganistan , Tibet şi desigur ceea ce azi numim Pakistan . Pakistanul ca tara de sine statatoare a fost creat de englezi folosindu-se de diferentele religioase . Englezii ca putere colonialistica au avut ıntotdeauna interesul de a slabi tarile jefuite constant de catre ei , distrugınd cınd au putut unitatea teritoriala.
Arienii care au plecat din zona Indoeuropeana aveau un grup care ulterior s-au stabilit in Carpați. Ramificatiile aeriene sunt multe, majoritatea au trecut prin zona Iranului de care putem spune ca este sramosul europenilor de azi.
EU AM CITIT ACUM CEVA TIMP CA APROXIMATIV IN TOATE TARILE DIN UE ERA O REGIUNE SAU LOCALITATE CARE SE INRUDEAU CU ROMANII SI CARE AU FOST ASIMILATE CAM FORTAT DE STATUL RESPECTIV CHIA SI GERMANIA A AVUT ASA CEVA
@@stefanbutnaru5966 In Cehoslovacia traia un neam de pastori care aveau numele de vlahi. Am scris la trecut "traia " pentru ca intre timp au fost asimilati .
Alasandu .A lu Sandu. Foarte romanesc. Indienii zic dusman la fel ca noi dusman dar cu accent differit. Sa nu ne pierdem in valurile timpului.E minune sa ne gasim radacinile acestui neam limba si cine sintem .Au incercat de atitea ori sa ne faca sa uitam tot ,tot si cine am fost si cine sintem cu rasboi dupa rasboi.O carte care ne pomeneste Romania adesea,,The lands between'' de Alan Palmer .E istoria Europei centrale de cind a fost Congresul de la Viena. Si un capitol cu un titlu in carte ,,,;Democratic illusions and reality'''''. Dar toata aceasta carte de istorie e interesanta.
Foarte foarte ciudat mi s.a parut mereu asemanarea de...nuș cum sa.i zci, forma sau cumva, a expresiei din engleza "all over the place" care se poate traduce "peste tăt locul"...nu.s lingivst dar mereu mi.a parut ciudat cum acest grup de cuvinte/expresie se poate traduce perfect din romana in engleza, avand acelasi inteles,desi se scrie altfel...nuș daca m.am exprimat bine, mie all over the place mi se pare ca se suprapune perfect peste expresia "peste tăt locul" sau "prin tot locul"
este adevarat!cand am mers in Canada am stat in avion langa un punjabi si cum urmarisem aceasta idee a dumneavoastra l am rugat in engleza sa mi traduca cuvinte uzualein indiana si da erau cuvinte romanesti ,mama casa vaca ,etc.Am citit RAMAYANA SI MAHABHARATA am studiat la Facultatea de LIMBI ROMANICE.UNIV BUCURESTI, gramatica comparata a limbilor romanice si argumentele dumneavoastra logice despre falsitatea teoriei latinitatii limbii romane va spun sincer ca stau in picioare,sunt reale. ma mir cum de abia acum aflam de la straini despre identitatea noastra.despre pelasgi am citit in Canada. Toata istoria noastra e ocultata
Este posibil pt că macedonenii sânt cei mai vechi români . După căderea imperiului roman românii trăiau pe un vast teritoriu la sud și la nord de Dunăre , pe țărmul Mării Negre până la Constantinopole .
Macedonienii au fost Traci.,doar la Pela la curtea primului mare rege Macedonian Filip al 2-lea se vorbea greca.. .Chiar si latina a fost influentata mult de greaca. De ce nu se intreaba nimeni ,din care motiv ,nici tracii si nici dacii nu au lasat nimic scris ,spre deosebire de greci si de romani ?
Pai în Italia sunt 18 dialecte. Aceste teritorii în care se vorbesc fiind și ele parte din imperiul roman și nu renunțat sa isi vorbeasca limba da noi dacii am renuntat la limba noastră și am am învățat-o pe a lor sau cum. Nu e logic sa se spună ca limba noastra se trage din latina. Nu cred în aceasta romanizare și sunt deranjata când vad comentarii pe net care "se lauda ca limba noastră se trage din latina". A da poate a fost influențată de latina, dar limba noastră nu se trage din latina. Sunt zeci de exemple de tari care au fost ocupate de alte nații dar asta nu înseamnă că își uita limba.
Logica explicatia dvs, de exemplu am fost sub turci sute de ani, am fost sub rusi, unguri etc, alte sute de ani, dar nu ne.am schinbat limba...e ce sa vezi, in 100 sub imperiul roman, gata, ne.am sucit, ne.am schimbat domne limba, ca apoi sa n.o mai schimbam cateva sute de ani sub turci, sau sub alte natii, nimeni nu ne a schimbat limba intr.un timp de cateva ori mai mare de stapanire efectiva, dar dacii, dupa ce romanii imau invadat, ucis, belit, furat, ba ce sa vezi, dacii aia mandri le.au preluat ma limba ma, uitand.o pe.a lor total, pastrand doar barza branza manz...aham😄😄😄😄
@@Coskos sa nu uitam ca doar 10-15 % din Getia a fost ocupata, redenumita Dacia...restul erau liberi, si i-au si hartuit cei 170 de ani,.cat si cum au putut...
Indo-europenii au realizat cea mai de succes migrație din istorie. Din curbura Carpaților s-au extins în toate direcțiile, din Insulele Britanice și până în subcontinentul Indian. Exact ca migrația românilor după căderea comunismului. Și asemănările dintre română și sanscrita însăși sunt izbitoare, nu doar multe cuvinte comune dar și sunetele pronunțate la fel.
Am avut surpriza sa gasesc un sat in Grecia prin zona turistica a manastirii Meteora ,care vorbeau o limba foarte asemanatoare cu romana doar ca la fiecare cuvant avea adaugat un H inainte ,ne intelegeam perfect iar cuvintele diferite le intuiam din context .Ce m,a mai surprins a fost ca si casele de tara aratau ca cele de la noi inclusiv cu acel copacel cu ramurile taiate in care se puneau cu fata in jos la scurs oalele, si aratau altfel decat cele ale grecilor.
Nu înțeleg de ce ne mirăm atâta, este știut că Alexandru Macedon al nostru când s-a retras din India au dezertat câțiva ofițeri cu niște femei frumoase și s-au ascuns acolo.
Adevărul istoric ,cine a făcut istoria? Rama și Români cu "legăturile"geografice foarte extinse este un mister, mulțumesc pentru oportunitate oglindiri.
si Eminescu a facut studii comparative intre romana si albaneza.Eminescu a fost declarat nebun si studiile n-au fost obiectul vreunei carti scoasa de Academia Romana,nici pana in zilele noastre...
DANIEL, Geții Dacii erau înrudiți cu persanii vezi filmul Flames of Persia din 1971 pe TH-cam. Film făcut de șahul Pahlavi cu ocazia sărbătorii a 2500 ani ai Imperiului Persan în Persepolis. Șahul a chemat la sărbătoare toți conducători din lume, a fost și Ceaușescu. La minutul 29 apar soldați antici persani cu coiful cu varf in față, cu steag cap de lup cu corp de șarpe și cu pantaloni la fel că Dacii. Cred că Dacii ca popor la baza sunt un amestec de pelasgi, persani, germani și indieni, veniți succesiv în Europa din Anatolia din India Iran și nordul Europei n urma valurilor de populatii dinainte și după Potop. FAMILIA TRACILOR era mare dar nu erau uniți (Daci, Troieni, Macedoni, Iliri etc ). POPULAȚIA Burushaski au altă fizionomie a fețelor in comparație cu pakistanezii sau indienii (vezi pe TH-cam). Posibil că in armata lui Alexandru Macedon au fost și soldați Geți mercenari. Alexandru Macedon a fost trac macedonean, nu a fost grec cum mint grecii. Alexandru, in copilărie a fost învățat de grecul Aristotel. Alexandru Macedon a cucerit Grecia și a unit cele două armate macedona și greacă cucerind lumea.
@@wolfhordes3841 Prietene, n-au "venit" in Dacia nici sumerieni , nici hititi , nici agricultura, nici scriere, nici olarit nici metalurgie. Din spatiul denumit conventional Dacia au plecat toate. Stii de ce? Pentru ca a fost singurul spatiu cu habitat uman pe zona europeana si euroasiatica pe timpul Micro-Wurm. Tartaria e cu 2000 de ani anterioara Sumerului. La fel si asezarile de peste 50.000 de oameni tinand de ceea ce a fost denumit "Low DanubeCivs". Cu tot respectul pentru Mesopotamia, dar cand in bazinul Dunarii sa facea agricultura, prin Sumer alergau sacalii....
Ce parere aveti despre ciudata coincidenta de nume a zonei Godeanu, zona recunoscuta pentru incarcarea energetica alaturi de platoul Bucegi, cu englezescul God Anu, deitatea suprema a Mesopotaniei antice? Ciudat nu? en.m.wikipedia.org/wiki/Anu
In Europa ,Italia Franta Spania Portugalia Romania belgienii din Valonia si un neam vechi din Elvetia .Nu am scris si Moldova pentru ca acolo se vorbeste romana.. In emisfera vestica tot ce e la sud de Rio Grande cu exceptia Jamaica ,Trinidad si Guyana Britanica si Surinam { Guyana olandeza }. Sper ca raspunsul meu te-a multumit .Daca mai ai cunostinta si de alti vorbitori de neolatina te rog sa-mi spui . Apropo Rio Grande este frontiera dintre USA si Mexic.
Dragi prieteni vedeți mai bine ce limbă ocupă cel mai mult pe acest glob Mihăiță vă singură limbă care este răspândită absolut Da lungul și de-a latul este limba nomadă toate rasele de pe pământ umană au cuvinte în limba nomadă precum și familia lui Iisus umblau din comună în comună din oraș în fiind oameni care au fost și sunt și până acuma în meseria de dulgher și altele meserii cum era în curtea și mai aproape de un rege de oriunde de pe acest pământ avea nevoie de nomazi pentru că erau în orice de a munci și de a pricepuți meșteșugari cântăreți în instrumente sau fierari în toate în domeniu melis părinții lui Iisus au fost dulgheri limba nomadă este pe acest pământ cel mai mult răspândită față de toate limbile de pe pământ
Bineînțeles, Alexandru Macedon vorbea limba noastră strămoșească și dacă ofițerii lui Macedoni au hotărât după întoarcerea din India să dezărteze și să fugă în munții cu niște femei frumoase, sigur găsim în vocabularul lor cuvinte românești.
NU! nici noi nu am împrumutat din burushaski, nici ei de la noi, ci le-am moștenit fiecare în felul nostru de la strămoșii noștri comuni proto-traco-daci.
În dicționar scria că bre ar proveni din turcă și deși se întâlnește rar în filmele turcești pe care le am văzut mai demult pare să aibă legătură cu beim. În turcă în schimb baba este foarte uzual.
Pot fiii urmași celor din regiunea noastră care au ajutat cucerit cu Alexandru cel mare, in Elveția e Rumansch o limba vb in Elveția de est se aseamănă cu română, eu vb 5 limbi cu română si am fost șocat cand am auzit reto română in Elveția
Filip nu a fost primit la olimpiadele grecești pe motiv că ... nu era grec ! Păi atunci nu era grec , cum ar putea fi la mii de ani după moartea lui ! Când a devenit grec ?
Eu sunt locuitor a staga raului Nistru a Republicii Moldova. Eu foarte mulit satesfacut, de cunoasterea mea cu folosul D-stra, a nucleul izvorului aparitiei mostinitorilor nostri Deto-Dacici si limbei, traditiilor si mai mulit teritoriul locuit. Da, eu sunt Moldovian, dar sunt si Roman si mai mulit ca.atat sunt Geto-Dac.
Nu trebuie neglijat temelia lingvistică a Indiei dată de civilizația dravidiană mai veche cu câteva mii de ani față de civilizația indiană de limbă sanscrită!
Si limba romana vb perfect si ramas mut nu stiam ce sa mai cred. Acum prin aceste interviú am inteles mai mult. Multumesc frumos domnilor
Eu vă urmăresc de mai mult timp pe TH-cam sunteți extraordinari ce dumneavoastră căutați și vă informații deoarece să se afle adevărul despre țară noastră mult respect și vă rog faceți mai departe așa o seară binecuvântată
De are avea Romania 🇷🇴 mai multi oameni ca dumneavoastra, ADVARAT PATRIOT, tara sar schimba, si multi occidentali sar inchina ROMANILOR
Interesant !
Da dar romaniei i sa furat 999 de ani din istorie, vi se pare ceva firesc? eu zic ca nu
Ați realizat o emisiune exelentă. Tot respectul. Autorii au dezvăluit una din multiplele limbi vorbite, în cazul de față, de populația Burușo, care își au rădăcinile în limba Imperiului Pelasg, care se întindea de la gurile Dunării până-n Tibet (podișul Tărâm-denumire românească). Această limbă proto euro-indiană născută și răspândită de precursorii pelasgilor-triburile tracogețice ajunse în Asia, anume în această regiune numită Margiana(toponim românesc) și populată de Masageții (mulțime de geți) reginei Tomiris. Tot în acest areal Asiatic locuiesc poporul Calaș (mulți din ei sunt cu ochii albaștri, blonzi, portul are elemente brodate - tip românesc. Locuiesc într-o Vale, iar ieșirea la civilizație se petrece din munți numai prin trecerea Primavara, așa se numește(când se topește zăpada). Limba euro-indiană s-a răspândit din Europa spre India și Nepal acum 5 mii de ani. Sanscrita se trage din limba pelasgă, care este baza limbilor romanice din Europa actuală.
Pentru Dan Redes vă propun să consultați Docționarul autohton al limbii române :
ro.scribd.com/document/556021490/Dictionar-Autohton-al-Limbii-Romane
Domnule Roxin, multumim.Ma bucur că datorita emisiunilor dumneavoastră sunt si multe comentarii , prin intermediul cărora ies la suprafață oameni care isi cunosc istoria, care sunt interesați sa cunoască lucrurile in profunzime ,ceea ce arata ca avem puterea sa privim si in alta parte, sa ne cultivam, sa ne pastram mintea treaza si curioasa.Dar. mai ales, se dorește in continuare sa ne pastram identitatea.
Mă bucur că încă mai există, cercetători care se luptă pentru adevăr și pentru originea românismului.
Mesaj pentru Daniel Roxin: Frumos ceea ce faci. Cred că într-un viitor tu vei fi amintit în cărțile de istorie a lumii. E foarte dificil să te lupți așa de mulți ani cu minciuna din istoria actuală și cu multitudinea de oameni care îți pun pumnul în gură. Respect și ce pot spune, dacă aș fi milionar ți-aș face cadou citeva excursii pentru descoperirea mai aprofundata a originii românilor. Cine știe poate voi ajunge, atunci te voi caută și vom merge împreună. Spor la treabă deocamdată.
Vă ascultăm cu multă plăcere și cu atenție sporită.
Mulțumim mult pentru explicațiile și dezvăluirile făcute despre istoria poporului trac și în special despre istoria poporului român,
DOAMNE AJUTĂ !
Buna seara. Inca o data o fantastica informatie. Caile istoriei sunt mult mai adanci si vremea a depus peste veacuri praful uitarii. Felicitari pentru dvs care stiti cum sa scoateti la sufrata stralucirea firului evenimentelor.
Mult respect d-le Roxin, pentru ceea ce faceți! Avem o mare "foame" pentru o istorie adevărată a românilor.
Tot respectul multă stimă pentru invitatul tău frate Daniel, nu te lăsa tot înainte fără frică ca un dac te respect.
Am studiat lingvistică și dialectologie în Franța, și voiam nespus de mult să-mi scriu lucrarea de master despre originea geto-dacă a limbii române, care implica și falsa teorie a romanizarii limbii române, dar mi s-a dat de înțeles că nu am voie și nu pot să abordez acest subiect, că nu e serios, când încercam să le aduc argumente se prefăceau că nu mă înțeleg, când am încercat să le vorbesc despre cartea domnului Vinereanu ‘Nostratic roots in Romanian language’ s-au tot văietat că nu e o referință… nu mai continui lista încercărilor mele eșuate.
Răspunsul lor final a fost că există multe alte subiecte de studiat care ar ajuta intr-adevăr lingvistica generală…(i.e. ar ajuta să se continue acest lanț de minciuni) …ce să zic, mi-a fost destul de greu să închid ochii la nenumarate aberații latine, și să aprob orbește ca toți colegii mei ceea ce mi se preda…
Istoria e scrisă de cei ce au câștigat razboaiele, nu de cei ce le-au pierdut, și cu asta inchei.
Domnilor, vă admir nespus și vă mulțumesc pentru aceste adevaruri care, sper, să fie mult mai puternice decât minciunile sistemului.
Ps: în occitană și în numeroasele dialecte franceze am depistat (individual) foarte multe cuvinte monosilabice românești, monosilabice e cheia, lingviștii vor intelege de ce.
👍
Ardelenii au hotărât să se unească cu Principatele Române în momentul în care ungurii au vrut să le interzică limba română. Atunci s-au organizat în jurul lui George Pop de Băsești și au început să lupte în parlamentul de la Budapesta pentru a face toate demersurile posibile ca Ardealul să se despartă de imperiul austro-ungar. Deci unirea s-a făcut pentru limba română.
La fel în parlamentul de la Budapesta a mai susținut aceeași idee și Iuliu Maniu. Iar comuniștii bolșevici l-au condamnat la închisoare pe Iuliu Maniu!
Gasiti informații si in cartea Misterele pământului românesc, de Isabela Iorga...
Indrazneste sa o faci. Succes si nu uita , esti sustinut!!
Niste distruși cei ce te au intimidat,MERGI MAI DEPARTE,LA PRESA, LA TOATA PRESA MARE DIN TARA!! NU RENUNTA ,E PREA MULT!!!
Cunosc Italia de 37 ani si pot afirma, ca persoanele invarsta, peste 80 de ani, vorbesc diverse dialecte in care se regasesc foarte clar, cuvinte pur romanesti...de care am ramas extraordinar de surprinsa si totodata incantata...👏👏
Toti mintiti, ai vazut culoarea lor si a europenilor?
@@YuriYuri-ys4xebro ai fost tu și ai văzut sau
@@YuriYuri-ys4xeNu minnte .spune tot
De asemeni și limba Valènciană are foarte multe cuvinte asemeni lumbii române.
@@delia.mancininelucio7530 seamana dar Nu rasare
Vă salut. Eu locuiesc în Toronto, Canada. Soția unui coleg de-al meu din India se trage din regiunea Gujarat, Nord Vestul Indiei. Când am vorbit cu ea am reușit să indentific cel puțin vreo 10 cuvinte (din prima conversație) în limba Gujarat care se asemănau cu cuvintele din limba română în proporție de 90%.
A SIGUR AU FOST ROMANÎI DE VINA
ROMANIZAT IN INDIA MAI INAINTE CU VREO 5 ANI PARCA 😆😆😆
Daci erau indoeuropeni! Deci romii din Romania sunt fratii nostri! IATA ce nu le place multora! Iar dupa cercetarile unui italian Vinci Sumeri erau tot din india..
@@martacute3620 getodacii erau scitii aryenii iranicii sumeryenii stramosii romilor pe linie genetica limba sanskrit stramosii asiei si europei
@Asphalt 8 Airborne Television spania sa format din getii si hunii din carpatii numita catalunia si ferdi8nad de aragon adica celtii germanii si romii din getohunii
@@wolfhordes3841 Dupa cercetarile profesorului Giovanni Pettinato , Sumeri proveneau din regiunea Harapa numita si la Vale del lindo..În india..au emigrat pe mare . Limba pe care o vorbeau este fuoarte diversa de limba Iraniana etc. Dar mult mai similara cu Indianâ
Felicitări invitatului și realizatorilor !
Eu am la serviciu indieni din Punjab, N India. Lucram cu scanerul prin intermediul vocii. Era sa-mi stea inima cand am auzit acesti colegi pronuntand numere pana in 10 , FOARTE ASEMANATOR CU ROMANA si nu m-am inselat cand i-am rugat sa-mi repete.
Numeralele de 1 la 10 s-au conservat foarte bine în majoritatea limbilor indo-europene.
Limba română e singura limbă indo europeană din subgrupa limbilor italice . Multe cuvinte din limba hindi se regăsesc și în limba română cu mici diferențe .
@@mihaela5227 pita (pâine) este o dovadă. În Ardeal oamenii spun pită , nu pâine.
La fel și indienii.
@@dhyanad9726 ardelenii sint indieni asa e..
Multumim si mult respect pentru Dvs ! Continuati !
Multumim domnilor pentru munca depusă de-a scoate la lumină o parte din istoria pierduta voit de unii care au ajuns mari experti in a ascunde istoria noastra.Sanatate.
Felicitări MAESTRE! ACESTE INFORMAȚII NE SUNT VITALE NOUĂ CELOR DE AZI TRĂIT ORI ÎN SPATIUL STRĂBUNILOR NOȘTRI TRACO GETO DACILOR.
Mi-ai fi mult mai de folos dacă ai publica un istoric al dacilor și al Daciei, bine scris și foarte documentat și cuprinzător și amănunțit ilustrat, cum sunt cărțile de valoare muzeistică, cu piele și lemn scumpe și sculptate superb și hârtie de cea mai bună calitate și rezistență în timp.
O viață de om nu face cât o carte care nu se învechește mii de ani.
DEPINDE CINE SCRIE ISTORIA MAI MULT NU COMENTEZ SA FAC VREO NEFACUTA
Dacia preistorica de N. Densușianu
Un material foarte educativ , și interesant . Va mulțumim .
Superbă emisiune,va urmăresc cu mare drag și interes, Respect
Cautati emisiunile dlui Roxin cu dl Gabriel Gheorghe si cu dl Cuesdean de acum 7-8 ani, contin multe informatii
Am comentat nu demult despre Rumânia și rumânii de azi. În Martie ac am primit o prezentare a D-lui Dr.Iulian Stoenescu despre România de azi. O amplă și atât de adevărată dar și tristă situație a zilei de azi. O minunată expunere. Pecetluire a celor spuse de mine.
Multumesc pentru acest material!
Respect!
Binecuvantari tuturor 🙏❤️
Bună seara!Multumesc frumos pentru informatii. RESPECT!💐🙏
Exceptional, forage interessant, va multimillion mult pentru cercetarea si descifrarea adevarului lingvistic!!!
Vă asciltăm cu drag și la Cetatea Tighina de la Nistru !
Vă mulțumim pentru interesul dv. pentru misterele nebănuite ale limbii române. Ne bucură enorm acest lucru că românii de peste graniță vor să țină vie făclia limbii române. Mihai Vinereanu
@@sarmaticusmalus4699 / Zalmoxe ne veghează mereu.
@@sarmaticusmalus4699 Domnul Venereanu face o mica greseala, de fapt Alacsandu e numele fiului regelui Troiei, Paris, iar insasi regele Priam poarta numele de Radu, conform aceleasi surse la care face trimitere dl Venereanu, si anume manuscrisul de la Qumran sau de la Marea Moarta cum i se mai zice, si da e din perioada imperiului hittit, informatia o gasiti pe internet, in limba engleza. Nu stiu ce contine manualul actual de istorie a romanilor , dar acum douazeci si cinci de ani la liceul din Chisinau deja imi era clar ca istoria e falsa, pentru ca se punea accentul pe razboiele daco-romane si ce a urmat si putin despre Decebal si Burebista si mai deloc despre istoria staveche, desi era publica informatia despre civilizatia Cucuteni sau Vinca-Turdas sau tablitele de la Sinaia sau Cucuteni si multe altele, cu toate ca profesorul fiind din familie de deportati cauta si reusea sa ne induca dragostea de istoria strabuna, dar nici el probabil nu-si dadea seama, ce istorie grandioasa avem, abia acum vreo zece ani datorita unor domni ca Daniel Roxin si invitatilor sai, dar si din alte surse, mi-a devenit clar cine ne sunt stramosii. Apropo, gasiti pe net poza lui Paris/Alacsandu si probabil logodnica sa Elena care tine in mana un nai, deci vorbim de aproape 4000 ani in urma. Asta daca se mai intreaba cineva de unde avem auz/gena muzicala, iata de unde, de la zei iata dovada th-cam.com/video/qoT-SiYjFIE/w-d-xo.html
@@videoclick2009 Îmi pare rău să vă contrazic. Dar, așa este pe Paris îl chema și Alaksandu (Alexandros), chiar și pe Macedon care a trăit aproape 1000 de ani mai târziu. În acest video-clip am vorbit de un rege troian care a trăit cu vreo 150 de ani înainte de răzbiul troian și care a semnat un tratat de pace cu un rege hitit din vremea sa. Căutați pe net și veți ăpsi și informația asta. Ideea este că acest nume a fost nume bărbătesc în lumea traco-dacă timp de mii de ani și a fost purtat de mai mulți bărbați, unii dintre ei au rămas în istorie. Altă idee este aceea că grecii l-au luat de la traci și l-au adaptat limbii lor. Când am găsit acest nume de rege troian într-o sursă hitită am înțeles cum stau lucrurile cu originea acestui nume.
@@sarmaticusmalus4699 pai si slavii migrati in balcani cu vreo doua mii si ceva de ani mai tarziu au preluat acest nume si la adaptat - Radomir, Radoslav, etc
Vă urmăresc de fiecare dată Cu plăcere și mult interes
Mulțumim pentru munca D-stră.
Este uimitor de interesant faptul ca tot mai multi cercetatori sinceri, ajung la aceleasi concluzii la care a ajuns Nicolae Densusianu, in urma cercetarilor de o viata, publicate in monumentala lucrare Dacia Preistorica in 1910.
Superba emisiunea!
Multumesc.sunteti uimitori.sunt recunoscatoare
Un material excepțional în care adevărul își spune cuvântul 👏
De la Dacia de ce a fost numita Romania ?
De ce limba romana si nu limba dacica?
Am inteles de ce.
Sunt atâtea lucruri pe care nu le cunoaștem sau pe care nu se vrea sa le știm!
Multumesc mult,va imbratisez cu drag din Milano 🇦🇩🥰🌲🙏🙏🙏🇮🇪
....pasionant si inaltator si de necontestat, multumesc si urmaresc cu interes toate intreprinderile dumneavoastra..
Bravo dl.sunteti fenomenali va urmăresc cu mare placere
Dacii numeau orasele Dave .Avem un oras care se numeste Deva . Indieni au în mitologia lor Deva si Azura divinitati ale cerului! Mai înseamna si oras plutitor! Interesant !! Multumec Daniel si nu va opriti din cercetare!
Bârsana, avem mânăstirea de la Bârsana, Maramureș - mânăstire de măicuțe. Dacă cauți pe net „Barsana India” găsești articole că este un oraș în cinstea Radhei, o iubită a lui Krishna.
În România avem râurile Criș. La noi scris cu C iar la indieni cu K.
Este o concepție ocult-esoterică, care apare în cartea „Interpretarea ezoterică a unor basme și balade populare românești - Vasile Lovinescu”; prin care onoarea de a avea numele scris cu K este după ce individul capătă calități războinice supranaturale.
Vezi zona/localitatea Godeanu din Romania. In engleza ar fii God Anu, deitatea suprema in Mesopotamia antica.
en.m.wikipedia.org/wiki/Anu
@@deathstroke2697 Stiu.. am vãzut de nu mai stiu cate ori Zalmolxis the God of Geto Dacians pe care l- am recomandat multor amici. Tocmai am vãzut un reportage cu Zecharia Sitchin si se vorbea si despre Sarmisegetuza !!
Sufixul -dava apare la cele mai multe localități din Dacia. Adesea localitatea dădea numele tribului care locuia împrejurul cetății. Sucidava, Ziridava, Arcidava etc.
@@martacute3620 ce reportaj? si inca o intrebare, a fost vreo cetate Mol, se pare ca de la ei se trage numele Moldava, si nu de la catelusa sau raul Molda, ca am si uitat ce scrie in manual.
Mă înclin cu respect!
De mii de ani pe acest pământ, să fii român este un lucru sfânt!
Daca te uiti la aceste documentare ,crezi ca romanii ,sint (buricul pamintului) ,sau poate chiar sint !
@@florinraduta3897 Nu asta este ideea!
@@alexevo8016Asa este .Dar nu se mai stie precis ,sint multe presupuneri ,acum ne numim români, dar in urma cu mii de ani ,nu mai stie nimeni cum se numea ,acest popor sau aceste teritorii ,unde sîntem astazi .
@@florinraduta3897 in nici un caz nu aparținea lui Trajan pedofilu
@@florinraduta3897 Romani ne spunem ca asa au vrut marile puteri cand ne am unit ptr delegatia romana a vrut sa ne numim DACIA
Foarte interesante rezultatele cercetarii, chiar daca as crede ca adevarul este cumva pe la mijloc. Ramin la parerea ca limba traco-dacica s-a format dintr-o limba indo-europeana si un substrat dat de un popor inrudit cu al pelasgilor.
Daca limba-indoeuropeana ar fi a ramurii sudice a indo-europenilor (deci, desprinsa din proto-indoeuropeana) si ar fi contribuit si la formarea limbilor greaca si ilira, ar explica multe. Iar despre tiburile grecesti (ahei, ioneni, eolieni si dorieni) se tot afirma ca s-au format si au evoluat in zona balcanilor. Grecii antici care s-au ocupat cu istoria (si nu doar ei) au scris ca zona nordica a Greciei (Thessalonic, etc.) a fost locuita initial de traci, dar ocupata treptat si tracii dn zona asimilati.
Macedonenii au fost considerati ca inruditi cu grecii, dar admiterea in spatiul Elladei (cultural, religios si politic) a fost fortata treptat de mai multi regi macedoneni si cam greu acceptata de greci.
In epoca lui Alexandru Macedon erau foarte apreciati peltastii, care erau o infanterie usoara care era eficienta si in zone muntoase. Acesti peltasti erau mercenari traci, deja angajati in armatele grecesti din ultima faza a razboiului peloponesiac.
In aceste conditii, si macedonenii, precum si tracii din armata lui Alexandru Macedon puteau aduce o contributie importanta la formarea limbii Burushaski.
Sint deja argumente ca limba romana este formata pe baza unui substrat tracic important. Dar si limba latina a avut o contributie importanta. N-am cum sa uit ca am vazut o profesoara de limba franceza din Germania (de nationalitate germana) care nu a crezut ca limba romana ar fi o limba romanica, si a considerat pronuntia noastra exotica, dar dupa doua saptamini intelegea destul de multe cuvinte din limba romana prin comparatie cu cele din vocabularul francez.
Filolog nu sint si nu am cum sa mai fiu, dar cred ca o limba poate fi mai bine inteleasa daca se tine cont de un substrat (poate si doua sau mai multe) si diverse contributii ale altor limbi, cind acestea ar fi importante.
Ionienii s-au format in nordul Marii Negre si au migrat pe la 1900 i.e.n catre zona balcanilor dar au fost impinsi pana in extrema sudica, dovada ca aceste teritorii pe unde au trecut erau deja populate si ca erau si bine aparate. Dorienii si aheienii au urmat acelasi traseu, la distanta de vreo 500 ani ma tarziu, conform unui autor francez, nu mai tin minte numele.
Foarte corecta si frumoasa expunerea !
Un material foarte bun!multumim!
👍👍..,"Bună seara ",!🙏🙏📖🔍
Bună seară
Foarte bun material Domule Roxin, tábliţele de la Sinaia ar trebui recunoscute si autentificate daca cineva ar putea prezenta una autentica de aur asa cum se spune...pacat ca se crede ca cele de plumb sânt false sau copii...nu stiu de ce un exista nici un interes din partea autoritatilor...chiar nu mai avem oamneni cu scoala si dragoste de neam si ţara???
Avem dar...Romania e ocupata!In punctele cheie sant postati indivizi interesați sa plecam de aici din arcul Muntilor Carpati cum a zis si parintele Iustin!
Cum se face ca singura incapere din Academia romana care a luat foc a fost cea in care se adunau fisele pt istoria romanilor ...?!Iar dictionarul limbii romane e plin de falsuri desi s a demonstrat originea protoromana a cuvintelor!Dar goanghele(google)cine l controleaza daca sant unii care l iau ca punct de referinta?!Adevarul este ceva ascuns!E periculos de rostit uneori.! Poate dupa al3 lea razboi...! cand se vor rosti ADEVARURILE dar nu vor tine multe zeci de ani!Rugati va pt Daniel...si ceilalti plecati si ramasi care au curaj sa nfrunte sistemul!Degeaba ne trezim daca nu ne ...racordam la Dumnezeu ADEVARUL siCUVANTUL!Adevarul nu se poate ...restaura fara ajutorul LUI!
Felicitári pt munca voastrá 👏👏❤️
Nu este de mirare...se spune că radicinile, religioase din Himalaya, au proveniență din munții Carpați!
Chiar am auzit pe cineva pe internet că există o scriere veche, care specifică acest lucru!
Foarte posibil să fi existat inrudiri, sau schimburi culturale, mai apropiate decât credeam noi...! Ceramica, și multe alte dovezi arată similitudini, incredibile!
Ieu sunt Ardelean ,voi știți ca până nu demult aveam pe sate popor negru și vorbeau ca nou și tînuta ducea alt fel pt.ca femeile erau ,,bărbătească,, cn s-o dus pe uliță ce molosă.o mândră negriciosă e un pic de cântec.si e real.fiincă doar noi știm a umbla cu bivoli și nui batem.
Minunate descoperirile dvs. Vă admir pt tenacitate ! Succes !!!
Poate se va scrie o istorie corectă...nu cea scrisă de cuceritori care își doreau să se uite trecutul și totul să înceapă cu ei !
Cine suntem noi nu poate să ia nimeni!!!Degeaba ALȚII vor sa fie cine nu sunt că nu vor fi niciodată ❤️🇷🇴
Corect.
Te iubim domnule Roxin ! Cu Dumnezeu inainte !
Mă bucur și sunt mândră că sunt româncă! Neamul nostru românesc a fost și va fi mândru și inteligent!
O fi mândru, dar inteligent? Suntem la coada testelor de inteligenta în Europa, doar o mica minoritate are facultate. Nu am fost niciodată un popor deștept, și se vede. Suntem mereu la coada dezvoltării economice
Is there any English version of the interview, or maybe subtitles???
VIVA ROMANIA, UN SALUT CALDUROS DE LA ROMA 💕.
Multumim
Noi Limba Română și cea Albaneză avem asemări
Da . Exemplu; trandafir ,musafir ,țap ,cașcaval, cioban și.a.m.d....
Limba antica a Europei e Albaneza !
@@dorinameres3853 mai ales cioban se potrivește perfect numai că geții și masagetii erau sciții iraanicii aryenii
E absolut normal,deoarece albanezii sunt Iliri care au fost traci. Dacii au fost si ei Traci. DE retinut ca dintre toate neamurile peste care au venit slavii,noi si ei (albanezii } suntem singurele popoare care nu au fost asimilate de slavi. Dimpotriva ,noi i-am asimilat pe slavi,binenteles lasandu-ne cuvinte slave in vocabular.
@@marcelpopa8018 Total corect!!
Am avut un coleg din Pakistan și ne cam înțelegeam cu limba română și limba urdu.
Noi vorbeam în limba germană și când nu știam un cuvânt ii spuneam in română și ne înțelegeam, același caz și pentru el.
Unele cuvinte care mi le amintesc erau: Harbuz(pepene), Sobă(mașină de gătit), Babac(tată), Ba(nu)....
Am incercat să le explic românilor că limba română nu s-a împrumutat de la alte limbi, ci are o vechime mare ca limbile din care ne-am împrumut dar nu am fost văzut cu ochi buni și nu am mai continuat să explic.
Unde pot găsi un dicționar etimologic unde pot găsi adevărata origine a cuvintelor limbii romane?
Mulțumesc și mult succes!
Niciunul de bună calitate
Garbuza e harbuz in limba rusa . Asa ca ?
super tare :)))))
Toate se regăsesc și în turcă! Nu găsiți un dicționar etimologic serios.
@@marcelpopa8018 limba rusă actuală este modernizată și finisată de Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir, la cererea țarului Petru. Nu mai spunem că ei au venit și s-au așezat printre geți așa că au împrumutat multe cuvinte .
Am lucrat în Europa cu niște pakistanezi și ei mau auzit vorbind la tel și miau spus ca și ei au cuvinte de ale nostre... Ex pantalon dulap cratiță... Mi-au spus mai multe dar nu le-am reținut... Dac pe viață 🪓
Care sunt cele 300 sau asa, cuvinte cu radacini comune cu limba burushaski? 16:19
Bună seara,dl Roxin.Ma numesc Bahnar, în sud est asiatic există o etnie și o limbă Bahnar,.(cred că Cambodgia sau Vietnam)din întâmplare am dat peste această, nici nu știu cum să o numesc.interesanta emisiune.
Băhnar= cel din mlaștină, provine din cuvantul ucrainean,, bahno". În România sunt localizati in localitățile Duda Epureni ~Vaslui, Hălchiu~Brașov, Jilava ~Ilfov, Brașov, Botoșani. Obligativitatea Celui de al doilea nume la români a început sa fie pusă în aplicare pe la anul 1800 , de atunci a inceput cu Ion Apopei, Ion Plugaru, Ion Crețu, Ion Fărămatu și tot așa....Românii, nu sunt ei cei care au inventat apa caldă, lăsați o mai moale😂😂😂
@@puscasuadrian581 numai că riminii nu știe că și ucraineni se trag din geto-dacii sciții sarmații sarmi segetusa cetatea sarmatilor
@@puscasuadrian581 jumătate din discursul dv e adevărat.Povestea numelui meu o cunosc de la bunicul (născut 1924):"doi frați nemți au venit în zona Huși prin 1700 și și-au făcut famili". Eu am luat în considerare și Bahn ar .
@@puscasuadrian581 SUNTEM SLABI SUA AU 200 DE ANI SI ZICI CA EI AU INTEMEIAT PAMANTUL DACA UNUL
SPUNE CEVA TOTI ÎL SUSTIN NOI CU O ISTORIE VECHE CHIAR ATAT CAT O STIM NOI DACA SPUNE UNUL CEVA TREBUIE NEAPARAT CONTRAZIS IAR REFERITOR LA SUBIECT NIMENI DIN "OCCIDENT"NU VA RECUNOASTE CA NOI AM FOST AICI INAINTEA MULTOR CIVILIZATII IAR CAND LE ARATI NEGRU PE ALB SE FAC CA NU VAD CA UITA
@@mihaelabahnar1257 mii de scuze, o parte din bazele de date online nu iau în calcul diacritice, dar după ce ați povestit strămoșii dv nemți au venit din Hălchiu Brașov într-unul din satele comunei Duda Epureni Vaslui. . Bahnar vă este numele, dar în România este și varianta Băhnar.
Multumim mult ! Prin d-voastra aflam si noi adevarul.
Respect dl Roxin.
Bravi bravi eccezionale
De câteva zile tot încerc să înțeleg limba lor și cât de mult se aseamănă cu româna,dar am găsit mai multe asemănări dintre rusă și română decât în Burushatski cu româna
Apropo de Pakistan . Pakistan a fost parte a İndiei pına ın august 1947 . İndia acum 2500-3000 de ani era mult mai mare teritorial incluzınd parti din Afganistan , Tibet şi desigur ceea ce azi numim Pakistan . Pakistanul ca tara de sine statatoare a fost creat de englezi folosindu-se de diferentele religioase . Englezii ca putere colonialistica au avut ıntotdeauna interesul de a slabi tarile jefuite constant de catre ei , distrugınd cınd au putut unitatea teritoriala.
Arienii care au plecat din zona Indoeuropeana aveau un grup care ulterior s-au stabilit in Carpați. Ramificatiile aeriene sunt multe, majoritatea au trecut prin zona Iranului de care putem spune ca este sramosul europenilor de azi.
Ce parere aveti despre limba LADINA din italia de nord(sud tirol) val di fassa ?
Aceasta este o limba iudeo-latina, ca si alte mixuri iudeo-persana, iudeo berbera etc
EU AM CITIT ACUM CEVA TIMP CA APROXIMATIV IN TOATE TARILE DIN UE ERA O REGIUNE SAU LOCALITATE CARE SE INRUDEAU CU ROMANII SI CARE AU FOST ASIMILATE CAM FORTAT DE STATUL RESPECTIV CHIA SI GERMANIA A AVUT ASA CEVA
@@stefanbutnaru5966 In Cehoslovacia traia un neam de pastori care aveau numele de vlahi. Am scris la trecut "traia " pentru ca intre timp au fost asimilati .
Alasandu .A lu Sandu. Foarte romanesc. Indienii zic dusman la fel ca noi dusman dar cu accent differit. Sa nu ne pierdem in valurile timpului.E minune sa ne gasim radacinile acestui neam limba si cine sintem .Au incercat de atitea ori sa ne faca sa uitam tot ,tot si cine am fost si cine sintem cu rasboi dupa rasboi.O carte care ne pomeneste Romania adesea,,The lands between'' de Alan Palmer .E istoria Europei centrale de cind a fost Congresul de la Viena. Si un capitol cu un titlu in carte ,,,;Democratic illusions and reality'''''. Dar toata aceasta carte de istorie e interesanta.
Multumesc
Felicitari!
Si englezii,au un lingvist care spune ca rădăcinile englezești sunt tot în Getia
MAN înseamnă OM, în română avem MANU care este un alt nume pentru SATURN care înseamnă OM - în Dacia Preistorică scrisă de Nicolae Densușianu.
@@ONORRImusic și stone/ stană de piatra...
Foarte foarte ciudat mi s.a parut mereu asemanarea de...nuș cum sa.i zci, forma sau cumva, a expresiei din engleza "all over the place" care se poate traduce "peste tăt locul"...nu.s lingivst dar mereu mi.a parut ciudat cum acest grup de cuvinte/expresie se poate traduce perfect din romana in engleza, avand acelasi inteles,desi se scrie altfel...nuș daca m.am exprimat bine, mie all over the place mi se pare ca se suprapune perfect peste expresia "peste tăt locul" sau "prin tot locul"
@@ZesTria si FAIN...din primele ore de engleza am remarcat...
Au fost poate culturi si populatii ca celtii care fac legatura de la noi pana in insulele britanice.
este adevarat!cand am mers in Canada am stat in avion langa un punjabi si cum urmarisem aceasta idee a dumneavoastra l am rugat in engleza sa mi traduca cuvinte uzualein indiana si da erau cuvinte romanesti ,mama casa vaca ,etc.Am citit RAMAYANA SI MAHABHARATA am studiat la Facultatea de LIMBI ROMANICE.UNIV BUCURESTI, gramatica comparata a limbilor romanice si argumentele dumneavoastra logice despre falsitatea teoriei latinitatii limbii romane va spun sincer ca stau in picioare,sunt reale. ma mir cum de abia acum aflam de la straini despre identitatea noastra.despre pelasgi am citit in Canada. Toata istoria noastra e ocultata
Este posibil pt că macedonenii sânt cei mai vechi români . După căderea imperiului roman românii trăiau pe un vast teritoriu la sud și la nord de Dunăre , pe țărmul Mării Negre până la Constantinopole .
Macedonienii au fost Traci.,doar la Pela la curtea primului mare rege Macedonian Filip al 2-lea se vorbea greca.. .Chiar si latina a fost influentata mult de greaca. De ce nu se intreaba nimeni ,din care motiv ,nici tracii si nici dacii nu au lasat nimic scris ,spre deosebire de greci si de romani ?
Dar de ce nu dati niste exemple: inregistrari video sau audio? Traim in era multimedia!
Pai în Italia sunt 18 dialecte. Aceste teritorii în care se vorbesc fiind și ele parte din imperiul roman și nu renunțat sa isi vorbeasca limba da noi dacii am renuntat la limba noastră și am am învățat-o pe a lor sau cum. Nu e logic sa se spună ca limba noastra se trage din latina. Nu cred în aceasta romanizare și sunt deranjata când vad comentarii pe net care "se lauda ca limba noastră se trage din latina". A da poate a fost influențată de latina, dar limba noastră nu se trage din latina. Sunt zeci de exemple de tari care au fost ocupate de alte nații dar asta nu înseamnă că își uita limba.
Logica explicatia dvs, de exemplu am fost sub turci sute de ani, am fost sub rusi, unguri etc, alte sute de ani, dar nu ne.am schinbat limba...e ce sa vezi, in 100 sub imperiul roman, gata, ne.am sucit, ne.am schimbat domne limba, ca apoi sa n.o mai schimbam cateva sute de ani sub turci, sau sub alte natii, nimeni nu ne a schimbat limba intr.un timp de cateva ori mai mare de stapanire efectiva, dar dacii, dupa ce romanii imau invadat, ucis, belit, furat, ba ce sa vezi, dacii aia mandri le.au preluat ma limba ma, uitand.o pe.a lor total, pastrand doar barza branza manz...aham😄😄😄😄
@@Coskos sa nu uitam ca doar 10-15 % din Getia a fost ocupata, redenumita Dacia...restul erau liberi, si i-au si hartuit cei 170 de ani,.cat si cum au putut...
Indo-europenii au realizat cea mai de succes migrație din istorie. Din curbura Carpaților s-au extins în toate direcțiile, din Insulele Britanice și până în subcontinentul Indian. Exact ca migrația românilor după căderea comunismului.
Și asemănările dintre română și sanscrita însăși sunt izbitoare, nu doar multe cuvinte comune dar și sunetele pronunțate la fel.
Fiii lui Dumnezeu suntem toti pămînteni și toți avem dreptul să ne bucurăm de bogățiile Pământului
Am avut surpriza sa gasesc un sat in Grecia prin zona turistica a manastirii Meteora ,care vorbeau o limba foarte asemanatoare cu romana doar ca la fiecare cuvant avea adaugat un H inainte ,ne intelegeam perfect iar cuvintele diferite le intuiam din context .Ce m,a mai surprins a fost ca si casele de tara aratau ca cele de la noi inclusiv cu acel copacel cu ramurile taiate in care se puneau cu fata in jos la scurs oalele, si aratau altfel decat cele ale grecilor.
Nu înțeleg de ce ne mirăm atâta, este știut că Alexandru Macedon al nostru când s-a retras din India au dezertat câțiva ofițeri cu niște femei frumoase și s-au ascuns acolo.
Era frumos sa avem un clip cu cei de acolo vorbind in limba respectiva.
Și în nordul Spaniei în Irun sunt cuvinte românești!
Adevărul istoric ,cine a făcut istoria? Rama și Români cu "legăturile"geografice foarte extinse este un mister, mulțumesc pentru oportunitate oglindiri.
si Eminescu a facut studii comparative intre romana si albaneza.Eminescu a fost declarat nebun si studiile n-au fost obiectul vreunei carti scoasa de Academia Romana,nici pana in zilele noastre...
DANIEL, Geții Dacii erau înrudiți cu persanii vezi filmul Flames of Persia din 1971 pe TH-cam. Film făcut de șahul Pahlavi cu ocazia sărbătorii a 2500 ani ai Imperiului Persan în Persepolis. Șahul a chemat la sărbătoare toți conducători din lume, a fost și Ceaușescu. La minutul 29 apar soldați antici persani cu coiful cu varf in față, cu steag cap de lup cu corp de șarpe și cu pantaloni la fel că Dacii. Cred că Dacii ca popor la baza sunt un amestec de pelasgi, persani, germani și indieni, veniți succesiv în Europa din Anatolia din India Iran și nordul Europei n urma valurilor de populatii dinainte și după Potop. FAMILIA TRACILOR era mare dar nu erau uniți (Daci, Troieni, Macedoni, Iliri etc ). POPULAȚIA Burushaski au altă fizionomie a fețelor in comparație cu pakistanezii sau indienii (vezi pe TH-cam). Posibil că in armata lui Alexandru Macedon au fost și soldați Geți mercenari. Alexandru Macedon a fost trac macedonean, nu a fost grec cum mint grecii. Alexandru, in copilărie a fost învățat de grecul Aristotel. Alexandru Macedon a cucerit Grecia și a unit cele două armate macedona și greacă cucerind lumea.
N-au venit, de aici au plecat.
Probabil cu persii Azeri, unii mai traiesc in Azerbadjanul de azi altii in nordul Iranului de azi.
@@augustiniumihaila4466 au venit din sumer din hititii si au plecat o parte din armata masagetilor in iran india south est asia din dacia
@@wolfhordes3841 Prietene, n-au "venit" in Dacia nici sumerieni , nici hititi , nici agricultura, nici scriere, nici olarit nici metalurgie. Din spatiul denumit conventional Dacia au plecat toate. Stii de ce? Pentru ca a fost singurul spatiu cu habitat uman pe zona europeana si euroasiatica pe timpul Micro-Wurm. Tartaria e cu 2000 de ani anterioara Sumerului. La fel si asezarile de peste 50.000 de oameni tinand de ceea ce a fost denumit "Low DanubeCivs". Cu tot respectul pentru Mesopotamia, dar cand in bazinul Dunarii sa facea agricultura, prin Sumer alergau sacalii....
@@ONORRImusicrecent am vazut un documentae cu niste "tarani" din Azeebaidjan...jur ca zici ca era filmat la.noi
95% similitudini.
Respect Domnilor!
Ce parere aveti despre ciudata coincidenta de nume a zonei Godeanu, zona recunoscuta pentru incarcarea energetica alaturi de platoul Bucegi, cu englezescul God Anu, deitatea suprema a Mesopotaniei antice? Ciudat nu?
en.m.wikipedia.org/wiki/Anu
VĂ ASCULT CU MULTĂ PLĂCERE, MULȚUMESC MULT!
Deci ,sintem latini sau indieni ?
Daca il credem pe Mihaita cel mai probabil suntem prosti.
Marcel Popa cate tarii sunt vorbitoare de limba latina?
In Europa ,Italia Franta Spania Portugalia Romania belgienii din Valonia si un neam vechi din Elvetia .Nu am scris si Moldova pentru ca acolo se vorbeste romana.. In emisfera vestica tot ce e la sud de Rio Grande cu exceptia Jamaica ,Trinidad si Guyana Britanica si Surinam { Guyana olandeza }. Sper ca raspunsul meu te-a multumit .Daca mai ai cunostinta si de alti vorbitori de neolatina te rog sa-mi spui . Apropo Rio Grande este frontiera dintre USA si Mexic.
Dragi prieteni vedeți mai bine ce limbă ocupă cel mai mult pe acest glob Mihăiță vă singură limbă care este răspândită absolut Da lungul și de-a latul este limba nomadă toate rasele de pe pământ umană au cuvinte în limba nomadă precum și familia lui Iisus umblau din comună în comună din oraș în fiind oameni care au fost și sunt și până acuma în meseria de dulgher și altele meserii cum era în curtea și mai aproape de un rege de oriunde de pe acest pământ avea nevoie de nomazi pentru că erau în orice de a munci și de a pricepuți meșteșugari cântăreți în instrumente sau fierari în toate în domeniu melis părinții lui Iisus au fost dulgheri limba nomadă este pe acest pământ cel mai mult răspândită față de toate limbile de pe pământ
Bineînțeles, Alexandru Macedon vorbea limba noastră strămoșească și dacă ofițerii lui Macedoni au hotărât după întoarcerea din India să dezărteze și să fugă în munții cu niște femei frumoase, sigur găsim în vocabularul lor cuvinte românești.
Toata europa si mai departe sunt Dacia baby
Hateri: ''Am imprumutat noi acele cuvinte de la Burushaski''
NU! nici noi nu am împrumutat din burushaski, nici ei de la noi, ci le-am moștenit fiecare în felul nostru de la strămoșii noștri comuni proto-traco-daci.
Acilea ,acolea se foloseste si acum in Oltenia ,DJ
Are vreo legătură cu buru? Buri, boieri?
Are legătură cu burii geți Din Dacia Transilvania
NU. nu are legătură cu acel buru. am explicat în timpul discuției cu d-l Roxin am explicat de unde vine această denumire.
Și în limba română...se mai folosește... Babacul...mai rar... însă în vechime era mult mai folosit și acest apelativ!
În dicționar scria că bre ar proveni din turcă și deși se întâlnește rar în filmele turcești pe care le am văzut mai demult pare să aibă legătură cu beim. În turcă în schimb baba este foarte uzual.
Un coleg.din Braila.il.foloseste pe post de bunici/ stramosi
Pot fiii urmași celor din regiunea noastră care au ajutat cucerit cu Alexandru cel mare, in Elveția e Rumansch o limba vb in Elveția de est se aseamănă cu română, eu vb 5 limbi cu română si am fost șocat cand am auzit reto română in Elveția
I am a burushoo and want to know about this discussion but language is a barrier. I can't understand Romanian so, anyone here to help
Iarăși am aceiași părere : improbabil dar logic
Filip nu a fost primit la olimpiadele grecești pe motiv că ... nu era grec ! Păi atunci nu era grec , cum ar putea fi la mii de ani după moartea lui ! Când a devenit grec ?
Dar de tradus il puteti traduce...ce inseamna alexandru in romana....?
Indienii spun ca prima civilizatie literata a fost Harapa. In caz ca ati auzit de prințul Harap - Alb.
Harap inseamna rob sau, dupa unii, tigan (erau robi in trecut)...are logica legatura...
@@adrianhrusca4067 in povestile romanesti Harap- Alb nu inseamna rob.
@@adrianhrusca4067 Harap vine de la ,,arab".
Eu sunt locuitor a staga raului Nistru a Republicii Moldova. Eu foarte mulit satesfacut, de cunoasterea mea cu folosul D-stra, a nucleul izvorului aparitiei mostinitorilor nostri Deto-Dacici si limbei, traditiilor si mai mulit teritoriul locuit. Da, eu sunt Moldovian, dar sunt si Roman si mai mulit ca.atat sunt Geto-Dac.
Nu trebuie neglijat temelia lingvistică a Indiei dată de civilizația dravidiană mai veche cu câteva mii de ani față de civilizația indiană de limbă sanscrită!
Dravidienii sunt mai în sud. Nordul Indiei aparține indo europenilor
Cândva a existat o limbă universală, deci mi s-ar părea normal ca limbile sa semene între ele
cred că ne întoarcem de la începutul erei când exista o singură limbă universală de vorbit