1) Bu yöntem tüm akülerde işe yaramayabilir. 2) Akü ilk günkü durumuna dönemez. Hiçbir sülfat giderme cihazı aküyü fabrikasyon haline döndüremez. 3) İşlem risksizdir ancak akü ısınırsa işlemi sonlandırın. 4) Bu işlemde akünün düzeldiğini kanıtlamak için 4 test yaptık; a) 350 mA ile kapasite testi. b) 21A ile 3C testi c) 40A ile aküyü iyice zorlama testi d) Ampul testi :) Akü kurtarma ile ilgili diğer videoyu izlemek isterseniz buyrun; YUASA AKÜ Sülfat Giderme th-cam.com/video/A1tec4MMsIY/w-d-xo.html
Aynısını denedim 48 v jel akü de 25 uf diyot ile şarj ettim 2 saat içinde yanacak gibi ısınıyor neden acaba volt baya düşmüş 17 v a 20 ye kadar geliyor ısınıyor
@@ebulfeztasdemir6091 maalesef tam olarak aynı yöntem değil. Bir şey diyemiyorum o yüzden. Ayrıca bu yöntemde de ısınma olabilir, aküyü soğutup 1 kere daha denemek gerekir. Yine ısınırsa vazgeçilir.
Valla kardeşim yapmış olduğun videodaki saatlerce olan sabrın azminin fedakarligin bir benzeri eşi yok yani sana yazacağım bütün kelimeler yapmış olduklarının yanında az kalır..Allah Razı olsun inşallah senden gardaşım...
Ellerinize sağlık yaptığınız testler için ayrıca teşekkür ederim bazı kanallar abartarak %100 kurtardıklarını fabrikadan çıktığı gibi performans veriyor diyerek kandırıyorlar ama siz teste tabi tuttunuz ve gerçekleri söylediniz sizi takdir ettim ellerinize sağlık abonelerinizin hakkını veriyorsunuz
Çooook teşekkür ederiz, harika bir çalışma olmuş. Bir önerim var. Piyasadaki çin malı ucuz matkapların batarya ve şarj aletlerinin bir test videosunu yapar mısınız. Bu cihazlar yangınlara sebebiyet veriyor,insanları riske atıyor. Belkide pilleri yüksek akım çekmeye dayanıklı piller değildir, bunu en iyi siz test ederek anlar ve anlatırsınız.
Merhaba, öncelikle hayırlı ve bereketli bir iş yaptığınız için tebrik ederim. Genel olarak yapılan videonun çok izlenmesi için değil, insanlara bişeyler öğretmek için yaptığınız,yaptığınız açıklama ve bu işi iyi bildiğinizden anlaşılıyor. Jel akü ile normal bir akü arasındaki fark nedir. Ben elektrikli bisiklet kullanıyorum. Jel akü var.Bu işlemi sizin dediğiniz şekilde değilde Akü hücre lastik kapaklarını açıp içerisine saf su ilave ederek yaptım. Açık ortamda 24 saat desülfatör bağlayarak yaptım. Sonuç alamadım. Birde elektrikli bisikletler de seri bağlı olduğu için, aküler her biri full dolmadan şarjı kesiyor.Bu yüzden de 4 akülü bir bisiklette 1 akü dahi kapasite vermezse diğer sağlam 3 akü de bir işe yaramıyor. Başarılar dilerim.
Merhaba, güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Farklar uzun uzun açıklanabilir ama en temel olarak, jel akü biraz daha uzun ömürlüdür. Dediğiniz gibi tüm akülerin eşit güçte olması lazım. Seri kullanılan akülerin zaman zaman teker teker tamamen şarj edilmesi lazım. Ayrıca sıra değiştirmek gibi çözümler de denenebilir. 1. Akü, 2. Sıraya, 2. Akü 3. Sıraya alınabilir. Bazı cihazlarda bu yöntem işe yarar
Olabilir, bazı arkadaşlar için kafa karıştırıcı, bazı arkadaşlar için yol gösterici olabilir. Testleri yapmasaydım çok daha basit görünürdü ama birçok kişi için anlamı olmazdı.
Ben teşekkür ederim. Onları denemedim, akülerin iç yapısıyla ilgili bir şey yapmak istemedim. Akü kapağının açılması, içine bir şeyler eklenmesi vs bunlar riskli işler. Elbette işe yarayan kimyasallar vardır ama ben kullanmayı düşünmüyorum. (tecrübelerime dayanarak, %100 giderme sağlayacaklarını da düşünmüyorum)
Daimi derken? Doğrultucu ve kapasitör kullanarak darbe uygulanır ve kurtarılabilir. Darbe sülfat çözer ancak bazı videolarda görüyorum 180 volt geliyor aküye, buna elimiz değerse ölümcül olabilir. Biraz riskli bir yöntem.
1) Hangi tip kapasitör darbeli iş yapar? Veya kapasitörlerin darbesiz çalışanı var mı? Yanlış tip almayalım. Veya desulfat için ne tür kapasitör kullanmamız lazım? 2) 12V akü ve 6V akü için hangi değerde kapasitör kullanmalıyız? 3) Ac güç değilde dc güç kaynağından sonra kapasitör sonra da aküyü bağlasak olur mu?
Bilgileriniz için çok teşekürler,benim bir sorum olacaktı.Benim bir 12V/72A aküm var bir yıl oldu arabamdan sökeli şu an duran voltaj 0 volt,bu akümü nasıl cannandıra bilirim.Kolay gelsin hayırlı çalışmalar
Ben teşekkür ederim. Videodaki gibi şarj etmelisiniz. Düzeltmenin en basit yolu budur. Olmazsa daha farklı cihazlarla darbe akımları uygulamak gerekir. O da olmazsa içine madde eklemek gerekir ama ben ona karşıyım. Etrafınızda birinde güç kaynağı varsa bu yöntemi deneyin.
Ben de 6v'dan 1V'a inmiş aküyü dediğiniz gibi şarj etmeyi deneyeceğim ama 1v gibi bir değere inmiş aküye güç kaynağını bağlayınca akü kutup başlarında voltaj gözükmüyorki. Yani akü şarj olmuyorki, voltaj gitmiyor ki aküye. Aküye voltaj gitse, yani akü kabul etse, amper ölçerek 50 60 saat belki deneyeceğiz ama akü 0 volt olunca güç kaynağı volt vermiyorki aküye...
Verdiğin bilgiler için teşekürler. Benim bi sorum olacak. GÜÇKATNAKLARINDA AKÜLER SÜREKLİ ŞARJDA NEGİBİ Bİ ZARARI OLUR NE YAPNALIYIZ AKÜLERİN ÖMRÜ PERFORMANS KAYIPLARI OLUYOR. ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER
Merhaba Hocam. AGM araba akülerinin şarjı için farklı bir protokol yada voltaj farkı var mı acaba. Dikkat edilmesi gereken birşey var mı? RJTianye gibi amatör akü şarj cihazlarında AGM akü modu var, normal akü modu ve düşük amperle motosiklet aküsü modu ve repair modu var. Amatör kullanım için önerir misiniz? Saygılarımla.
@@PilAdam sulu akü ve jel akü deşaj tesleri karşılaştırmalrı yapa bilirmisiniz güneş enerjisi için je akü diyyorlar sulu akü olmaz diyyorlar ama aradaki fiyat farki degermi bilmek istiyorum teşkkürler
Pil Adam benim bir projem var. Eski lettop bataryaları topluyorum ve çok sayıda ihtiyacım var. ICR18650 piller lazım daha çok. Uygun dengelemeli bms devresi önerebilir misiniz.
Hangi uygulama için istiyorsunuz? Kaç seri yapacaksınız? Aliexpress'te 3s 40a balanslı bms var. Kullananlar memnun ancak dengeleme dengeleme özelliğinden çok fazla bir şey beklememelisiniz. Kullandığınız piller olabildiğince yakın kapasiteli olmalı.
@@PilAdam 60 V Elektrikli Bisiklet bataryası yapıyorum 18 S (66.6 V) 16P 288 pil toplayacağım. Bir de 5 akü kullanan 60 V sistemler 75.5 V dayanır mı yoksa 1 S azaltmam mı gerekir.
@@yasinalituzun737 elektrikli bisiklet için laptop bataryaları çok uygun değildir. 60 volt akülü sistem maksimum 72 volta kadar şarj edilir. 18 seri lityum yaparsanız 18*4.2=75.6 volt eder. Çok fark yok arada, sıkıntı olmaz gibi görünüyor ama motora bağlı bu. 17-18 seri bms önerim yok maalesef. Türkiye'de çok yaygın değil. Genelde 10-13-14 seri var bisiklet için.
Merhabalar. Araçlarda kullandığımız kurşun asit akülerdem kurtulmanın bir yolu varmı? Yabancı kanallarda süperkapasitör+küçük akü veya süperkapasitör+lifepo4 batarya kompinasyonları kullanarak akü kullanmayı bırakanlar gördüm. Bu işlerde uzman olmayan biri olarak deneme yanılma yolu ile yapılacak birşeye benzemiyor. Yanlış bir uygulamafa Alternatör, ECU, veya herhangi başka bir elektrikli parçaya zarar verme riskinin olduğunu düşünüyorum. Sizin bu konudaki görüşleriniz neler, bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünürmüsünüz.
Merhabalar, arabaların elektronik aksamı ile ilgili çok az bilgi sahibiyim. Bu yüzden dediğiniz gibi bir projeyi yapabilecek durumda değilim. Ancak araçlarda kullanılan akülerin genel özelliklerini düşündüğümde(şarj voltajı, şarj akımı, verebilecekleri anlık akım, soğuk havalarda verebilecekleri anlık akım, dizayn ömürleri vs vs) ben alternatif olarak ultrakapasitör kullanmak isterdim.
Küçücük aküden (7 A) bir iki dakikalığına 40A çekilebilir dediniz doğru mu anladım? Ben de 70A lik akü ile gerekirse yanına bir akü daha koyup inverter yardımı ile 220 volt a çevirip kaynak makinası çalıştırmam gerekiyor ne tavsiye edersiniz mecbur yapmalıyım teşekkür ederim 🙏
Evet çekilebilir. Akünün kapasitesi 70 Ah ise rahatlıkla 350 amper civarı verebilir. Daha fazlası için modelin özelliklerine bakmak gerekir. 700 ampere kadar vermesi beklenir. Kaynak makinesi için kaç amper gerekir bilemiyorum, inverterin de bu özelliklere uygun olması gerekir. Eğer kaynak makinesi 220 voltta 30 amper çekiyorsa(hiç bilmiyorum, örnek veriyorum) 220*30=6600 W yapar. Sizin 12 voltta 6600/12=550 amper çekmeniz gerekir. Bu tür bir hesabı yapmayı unutmayın.
Teşekkürler. Bu videodaki cihazların 1 tanesi hariç hepsi test için, video için. Size sadece güç kaynağı lazım. O yoksa önerebileceğim bir yöntem yok maalesef.
Bu konuda bir şeyler eklemek istiyorum Denedim bu yöntemi lakin her seferinde malesef yüzde 80 kapasiteye ulaşabiliyoruz Lakin aşağıda betimledigim yöntemde yüzde 99 kapasiteye ulaşabildiği Bu deneme sulu asit bazlı akude denenmiştir jel veya başka akuler için geçerli değildir Deney akumuz 12 volt 60 amper dir Akü durağan (dinlenmiş ) voltajı 12.00 dir İlk önce akumuz normal şarj cihazı ile şarj edilmiş 6 saat 5 amperle ve akü voltaj değeri durağan 12.40 olmuştur Tekrar akü 11.10 volta kadar deşarj edilmiş Ve 16.10 volt akü değerinin yirmide biri yani 3 amper ile şarj edilmiş ve yaklaşık 22 saat sonucunda akü 16.10 volt ulaşmış ve 22 saatin sonunda akım çekim değeri 0.65 amperle kadar düşmüştür İslem üç kere deşarj şarj olarak tekrar edilmiş ve son ölçümde akünün durağan voltajı 13.10 olarak ölçülmüştür Yapılan kapasite testinde akünün 60 amper akım sağlama kapasitesinin yüzde 99 una ulaşıldığı tesbit edilmiştir Önemli nokta akü 16.10 volta kadar şarj edildiğinde ve yüksek voltaj düşük akım ile işlem 3 kere tekrarlandığında kapasitenin yüzde 90 ve üzerine ulaşıldığı tesbit edilmiştir Bilgilerinizi rica eder iyi çalışmalar dileriz
Güzel bilgiler için teşekkür ederim. 16.1 volt meselesini, redresör şarjını vs anlatmayı düşünüyorum ben de. Ancak şöyle bir durum var, gördüğünüz gibi bendeki akülerin durağan voltajı 12 volttan çok daha düşük.
Sedat bey merhaba. Değerleri 12V 72Ah olan arabamın 4 yıllık aküsü artık 2-3 denemede marş basmaya başlayınca multimetre ile akü voltajını ölçtüğümde 10.75 V değer gördüm ve aküyü söküp evde şarj etmeye karar verdim. Aküyü gerilim ve voltaj ayarlı dc güç kaynağı ile 14,4 V ve 3,5A ile şarj etmeye başladım. Akım 6-7 saat kadar sonra 700 mA civarına düştüğünde voltajı 13,4 V değerine düşürdüm ve bu son aşamada 6 saat civarı daha şarjda kaldıktan sonra akım değeri 180 mA civarına düştüğünde şarjı sonlandırdım. Toplam şarjda kalma süresi yaklaşık 13 saat. Şarj sonunda voltajı 12,89 V olarak ölçtüm. yaklaşık 12 saat sonra tekrar ölçüm yaptığımda 10,85 V değerini gördüğümde çok şaşırdım. Size sormak istediğim aküyü 16V gerilim ile mi şarj etmeliyim?
Haklo kardeş Durum şu eğer akun derin dejarj oldu ise ki öyle gözüküyor ve sen onu bos bir şekilde arabaya taktın ve arabada aküyü yaklaşık 75 amper ile şarj etti ise evdeki şarj işlemine başlamadan önce iki sonuç var eğer aküde mekanik bir problem yani iç bağlantılarında bir kopukluk yok ise 1 -) araç derin desarja uğradı ve araba aküyü yüksek akımla şarj etmeye çalışırken muhtemelen akü plaklarıni yaktı bu akü kurtarulamaz çöp 2-) derin deşarj ve şarj islemi durumunda akü sulfatlasti bu giderilebilir ancak bunun için direkt DC akım ile ve şarj cihazı ile yapamazsın işlemi sülfat giderme işlemini mutlaka yarım dalgali akımla yapılması gerekiyor bunun içinde eğer elektirik bilginiz varsa basit bir sülfat çözücü yapmanız lazım Bunun için gerekenler Yaklaşık 40 ufarad daimi kapasitör elektirik malzemecilerinde bulabilrisin 10 amper dört bacak diyot ve bir voltaj ölçer ile sulfatlari kirarsan muhtemelen akun ilk günkü haline dönecektir Ayrıca aküler hiç bir zaman 13.40 veya benzeri Voltajla sar edilmemeli doğru şarj voltajı 14.50 olup akü amper kapasitesinin en fazla 10 da biri ile şarj edilmeli Saygılar
Çok güzel anlatım. Benimde bir sorum var aküyü kurtarirken hiç asit yada saf su koymadiniz bu kimyasalları eklemek şart değil anladığım kadarıyla eklesek ne olur acaba?
Merhaba, teşekkür ederim. Evet gerekli değil, ben madde ekleme taraftarı değilim. Tehlikeli olabilir. Ancak asit vb malzemeler ekleyerek kurtaranlar da var. Yani işe yarayabiliyor.
@@PilAdamYaradığını deneyimledim. Ama oranlar standartlara uygun olmalı. Sülfat giderme için önce aku icindexasit varsa boşaltılır saf su ekleyerek ile sizin yaptığınız gibi şarj süreci uygulanmalı.sonra yeni asit eklenerek şarj deşarj çevrimi birkaç kez yapılmalı. Ben yaptım ve akutu böyle biraz daha kullandım. Sonra ne mi oldu? Li-ion pil paketi yapıp onu kullanmaya başladım.
Elinize emeğinize saglik size bi sorum.olacak elimde 12 volt 7 amper motorsiklet akum war mars basmaz duruma geldi soktum aküyü soktugunde 12 .40 volt gösterdi aku sulu aku saf su eklemesi yapip laptop şarkına bi ampul ekliyerek sarj etmeye başladım 13.60 voltlara kadar değer cikti ama sarıdan cikarinca sabah öldüğümde 12.55 voltlara kadar düştü aku ilk defa sarj edildi nasil canlandırabilmek simdiden tesekkur ederim
Teşekkür ederim. Bir elektrikçiden yardım alıp benim gösterdim şekilde voltajı 14.4'e ayarlayarak akımı da 1 ampere ayarlayarak 20 saat kadar şarj eder misiniz? İstediğiniz kadar iyi olmazsa voltajı 16.1'e ayarlayarak akımı 0.5 ampere ayarlayarak 2 saat daha şarj edin. Elinizde güç kaynağı yoksa önerebileceğim pek yöntem yok maalesef.
@@PilAdam hocam rahatsız ediyorum ama vaktiniz varsa bi sorum var , dyson v6 bms bozuktu değiştirdim malum , çinden almıstım bi tane. Su an çalışıyo ama 23V altında çalışmayı kesiyo ve multimetre de 0 V gösteriyo. Ben de batarya içini açıp ana artı ve eksi terminale bakmak suretiyle anlayabildim. İçinde 6 tane sony vtc4 var, 23V da cut off yapması normal mi yoksa bu bms mi çok erken kesiyo? Saygılar
Estağfurullah. 23/6=3.83 volt bu çok çok yüksek bir değer. Hücreleri teker teker ölçer misiniz? 1 tanesi diğerlerine göre çok düşük olmalı. Bms'ler toplam voltaja göre değil, hücre voltajına göre kesme yapar.
Evet bu yöntem ile atmayı planladığım ve hiç voltaj almadığım bir 12v 7ah aku şu an %80 performansla çalışıyor. Birinci gün 0 amper çekerken ikinci gun amper çekmeye başladı ve ikinci gun sonunda sarj islemi tamamlandı. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
abi bende şarjlı vidalama pili çabuk bitiyor içinde 1.2v 600mah lık 4 ader ni-cd pil var seri bağlanmış 4.8v elde edilmiş aynı yeni pilmi alıp takmak mantıklı yoksa 18650 pillere mi başvurmak mantıklı
Pillerin boyutu ne? Aa boyutlu ise 4 tane Ni-Mh takabilirsiniz. Piyasada 2500 mAh piller bulabilirsiniz. Böylece sistemde hiç değişiklik yapmaya gerek kalmaz. 18650 li-ion pillerle 1 seri yapsanız güçsüz kalır, 2 seri fazla olabilir.
İçindeki asidi de boşalttı iz ki zaten karbonat koyunca o asit notrlesti .sonra sadece saf su eklediniz. Bu şekilde olmaz. Ya ilk başta sadece saf su ekleyecekiniz ya da madem komple döktünüz uygun oranda asit saf su karışımı koymaliydiniz. Bu arada sonuç ne oldu onu da yazsanız.
Merhabalar, aynı marka model güç kaynağını kullanarak 12V 14mAh jel aküyü 14.4V ve 1.4A ile sınırlayarak bağladım, voltaj 12-13V civarında başladı ve 1.4A ile 14.4V e ulaştıktan sonra toplamda 20 saat sonra 1. akü 0,02A 2. akü ise 0,29A de iken güç kaynağını kapadım, 0,29A de kalan akü diğerine göre biraz ısınmıştı ama ciddi bir fark değildi. kapasite ölçümü yapamadım fakat diğer 2 aküyü de aynı şekilde bağladım hepsi bitince bisikletime takıp farkı deneyeceğim.
Çok uzun süre beklemiş bir aküde, mutlaka sıvı kaybı olmuşdur, kaybolan sıvıyı telafi etmeden akü hiç bir şekilde canlanmaz bunlardan da bahsederseniz sevinirim, ne desulfa nede desulfa işlemi sonrası şarj etmek, şayet sıvı kaybı oluşmuşsa akü kesinlikle canlanmaz bilginiz olsun, lütfen bunlardan da bahsedelim
Merhabalar, bu düzeltme yöntemlerinin sadece bir tanesinin anlatıldığı, başka düzeltme yönteminin anlatılmadığı, işe yaramayacak tüm akülerden bahsedilmeyen basit bir video. Sülfatlaşma konusunda birkaç video daha çekeceğim. Yorumlar için teşekkürler.
Ben bu yöntemle 8 tane 20 Ah Jel akülerden 6 sını kurtarabildim. Kaliteli ve düzgün kullanılmış aküler bu işleme hemen tepki veriyor ama kalitesiz aküler bu işlem sırasında sürekli su kaynatıyor.
Bende 12v 45Ah araç akume bu şekilde şarj ediyorum. Yani 15v 0.6 amperle şarj başlıyor ve 48 saat sons akü den multimetreyle çektiği akımı 0.15A olarak 13.96 şarjda takılı okuyorum. Şarjdan ayırınca akü 12 saat sonra 12.4 v a düşüyor marş alıyor ama 12.6 v üzeri sabit değer almak istiyorum. LED ile deşarj yapıyorum (12v 0.6A) 12 saat sonra akü 10.5v civarına düşüyor. Yani kapasite çok düşmüş en az 48 saat yanar hale getirmem gerekir. Şimdi sorum şu kapasitör diyot ikilisini kullanmadan buz şekilde zayıf akımla 3 gün şarj edip deşarj edip tekrar şarj 3 döngü ile bu sülfat giderilirmi. Akü kapalı bakımsız akü yeşil top aşağıda hafif görünüyor.
Eğer akünüz ömrünü tamamladıysa, 4-5 senelik bir aküyse bu yöntem işe yaramayabilir. Şarjdan sonra voltajın 12.4'e düşmesi kötü. Bu yöntem genelde ömrünü tamamlamamış olan ama şarj edilmediği için sülfatlaşmış olan akülerde işe yarar.
Excellent Project Sir, i don't know your language thats why i have been difficulty in learning the process can you please reply and let me know the process 1. which power supply should i use for 7Ah, 25ah, 45ah, 65ah 85ah,100ah,140ah,180ah,230ah and how much volts and current settings should i use on that different ampere hour batteries ? 2. how much times should i charge and discharge it 3. how much discharge low voltage and how much charging high voltage ? 4. is there any wait after charge or discharge please send details i will be very thankful to you and also please include important information if i forgot something to ask Thanks in Advance
Thank you so much for your comment. My English is not very good, but I will try to explain. 1) You must charge all 12 volt lead acid batteries to 14.4 volts. The current should be 1/10 of the capacity. Well; 700 mA for 7 Ah battery 2500 mA for 25 Ah battery 18000 mA for 180 Ah battery... 2) It is enough to charge and discharge once. However, if the battery has not been adequately repaired, you can try several times. Please make sure that the battery does not exceed 51 degrees Celsius. 3) Charge voltage 14.4 volts The discharge voltage may vary according to the current. The datasheet should be checked but usually discharged to 10.2 volts or 10.5 volts. The higher the discharge voltage in daily use, the better for battery health. 10.5 volts is better than 10.2 volts. 11 volts is better than 10.5 volts. 4) Please wait half an hour after charging and discharging. If the battery is still hot, wait a little longer. I hope I explained well. While performing the operation, ventilate the room well and constantly check the temperature. Remember that the process will take a very long time.
@@PilAdam Thank you so much for share your valuable knowledge sharing and help one last question i have adjustable buck boost controller its have an option for choose voltage and current both but when battery gets full current ( amp ) going down to almost 0 amp i think power supply will do that same so can i use thus buck boost converter if i dont have power supplu as you have ? thank you
Hocam öncelikle Emeğine sağlık. Herzamanki gibi profosyonel bilgiler paylaşmışsın. Buna benzer yerli ve yabancı bir çok video seyrettim... İnanın hiçbirini denemeyebile tenezül etmedim. Elimde şuanda çin malı 5 yıllık 12/7.5mah bir aküm var.Ilk aldığımda kapasitesi 6.7mah idi ve 5 yıllık kullanımdan sonra kapasitesi 3.2mah değerine düştüğü için hurdaya ayırdıydım. Söylediklerinizi bu akü üzerinde uygulayıp tekrar yorum bırakacağım. Fakat sizinde dediğiniz gibi bir çok resmî kaynakta 12volt akülerin 14.4volt ile şarj edilmesi gerektiği söyleniyor. Ama bendeki İmax B6 nedense şarjı 14.7 voltta sonlandırıyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Merhaba, yorumlarınız için teşekkür ederim. Agm akülerin üzerinde ya da datasheetinde şarj voltajı yazar. Markaya göre değişmekle birlikte şöyle yazıyor; 14.4-15.0 volt. Yani bu aralıkta herhangi bir değere kadar şarj edebilirsiniz. Ben akü sağlığı açısından 14.4'e kadar ediyorum. Bu videodakiler sizin akü üzerinde işe yaramazsa aküyü tamamen şarj ettikten sonra, şarj voltajını sadece 1 kereye mahsus 16.1 volta ayarlayıp 2 saat daha şarj edin.
Aslında üç hafta önce dediğinizi uygulayıp sonuç aldım. Ama üç beş defa şarj ve deşarj edip sonucu öyle yazmak istedim. Şuanda bu akü 1700mah yük ile deşarj ettiğimde bana 5100mah kapasite sağladı. Hocam dediğim gibi benim için Pil eşittir PİLADAM. Teşekkürler.
@@AlfonseTheReal selam pil adam en dogru tespit ve test yapmis tam profosyonel paylasimda bulunmus minnettariz. Senin soruna gelince bitane ampul kac amper cektigini bilmen lazim 10.5 volta kadar ampulle dejarz edeceksin 21 watt ampul 1.700 ml amper ceker 7 amper aku kac saat yandi 10.5 volta geldi boleceksin cikan sonuc verdigi amperdir.
Güzel video olmuş.. Araç 1 hafta yatsa akü voltajı 10.40-11v düşmüş oluyor, anca takviyeyle çalışıyor araç. Akü daha 2 yıllık.. Araçta 0.06-0.07 arası bir kaçak var.. Bu miktar aküyü boşaltır mı? Aküyü söküp şu aliexpresste satılan sarı turuncu renkli desülfe cihazına bağlasak, faydası olur mu yoksa yine eskiye döner mi?
70 mA tüketim var. 70*24*7 desek bir haftada 11760 mAh yapar ve bu 60-70 Ah'lık bir araç aküsünü normalde bitirmez diye düşünüyorum, akü arızalıdır. Desülfatör iş yapar mı bilemiyorum.
Merhabalar, bu akü üreticilerinin tavsiyesidir ve çok mantıklıdır. Sürekli doldur boşalt yapılacaksa 14.4 volta kadar doldurulur ama akü hep şarjda bekleyecekse(ups'te elektrikler kesilene kadar akü şarjdadır) bu voltajın 14.4 olması aküye uzun vadede zarar verir. Voltajı biraz düşürmek gerekir.
Elektrikli bisiklet aküsü sanayide tamir edilebilir mi nerede tamir ettirebilirim sülfatlaşma sorunu var 48 volt akü 35 volt gösteriyor ve daha fazla dolmuyor
O gördüğünüz özel bir cihaz, piyasada satışı yok. Ama siz diğer sorularda da sorduğunuz DL24P ile ölçebilirsiniz. Yüksek kapasiteli aküler için biraz yavaş kalabilir ama 7-40 Ah arası aküler için gayet idealdir.
Akü uzun zamandır şarj olmadığı için en azından içine saf su ilave edin plakaların üstüne çıkacak kadar sonra kapakları açık şekilde şarj edin akü düzeldikten sonra 1gün bekleyin aküyü deşarj edin kapaklarını kapatıp şarj edin ben bu yöntem ile 10yıllık bekleyen bi aküyü 3 günde kurtardım
Dediğiniz yöntemle kurtarılabilir, hatta ihtimal daha fazladır ama ben riskli yöntemleri denemek ve videosunu çekmek istemiyorum. Çünkü birisi yanlış su ekleyebilir, fazla ekleyebilir, kapakları yanlış zamanda kapatabilir. Sıkıntı çıkabilir.
Merhaba Ustam Benim akünün bir hücresinde şarj esnasında hiç kabarcıklanma olmuyor Galiba şarj olmuyor. Bu arızalı kısımda 9 volt voltaj var. Diğerleri de çok düşük seviyelerde. Suları eksik idi tamamladım ama değişen bir şey olmadı. Şu an akü şarjı bir türlü sonlanmadı. Einhell 10 amperlik şarj adaptörü kullanıyorum. Ne yapabilirim Teşekkürler.
Hocam emeğine ağzına sağlık peki bu verileri diğer kapasitesi yüksek aküler için değerleri nereden temin edebilirim ayrıca 40 amperlik güç çekişini aküden ne ile yapıyorsunuz
İyi çalışmalar bilgiler için teşekkürler. Üç gündür aküm desülfatöre bağlı 25mf kondansatör ile 90ah akü fakat 13 voltu hiç geçmedi ve gözlerden bir tanesinden hiç kabarcık çıkmıyor sorun nedir sizce tamiri mümkünmü teşekkürler kolay gelsin.
Merhaba, ben o tür bir desülfatörü pek tavsiye etmiyorum. Tehlikeli olabiliyor. 13 voltu geçmiyorsa ya akım yetersiz ya da köprü arızası var. İkinci durumda bir şey yapamazsınız.
Merhaba. 6V 4Ah yaklaşık beş yıldır ara sıra kullandığım bir kurşun asit aküm var. Bu aküyü cihazın şarj cihazıyla yaklaşık 8.4V ile şarj ediyordum. Cihazımı son kullanımımdan sonra akü şarj olmadı. Aküyü ölçtüm yaklaşık 4.5V gördüm. Kapaklarını açtım. Suyu bitmiş. Saf su ile tamamladım. Su tamamladıktan sonra yaptığım ölçümde yaklaşık 1.4V gördüm. 1) Su yokken 4.5V olan akü su tamamlandıktan sonra neden 1.4V'a düştü? Cihazı yeniden aynı orjinal şarj cihazına bağladım. Gene şarj başlamadı. Bir süre şarjda tuttuktan sonra aküsünü yeniden ölçtüm. Bu seferde akünün voltajı 0.5V'a düşmüştü. 2) Şarja başlamadan önce 1.5V olan akü yaklaşık 2 saat şarjda tuttuktan sonra neden 0.5V'a düşer? 3) Bu aküyü kurtarmak istiyorum. Ne yapabilirim? Acaba sülfatlama mı oldu? Desülfat işlemi işe yarar mı? Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkür ederim.
Merhabalar; Özetle; sizin durumda önerebileceğim bir yöntem yok. Voltajın neden düştüğünü bilmiyorum ama 8.4 volt kurşun asit akü için yüksektir. Genelde 7.2 volt civarı ile şarj edilir. Şarj sırasında ya da su ekledikten sonra neden düştü bilemiyorum. Akü 5 yıllık olduğu ve birkaç işlem gördüğü için kurtulması zor. Eğer elinizde bir güç kaynağı varsa 7.2 volt ve 0.4A ile sıcaklığını kontrol ederek 48 saat şarj edebilirsiniz. Ancak düzelme olasılığı düşük.
Merhaba. Ben öncelikle makale niteliğinde çektiğiniz videolar için teşekkür ediyorum. Bir de sorum olacak. Uzunluğu nedeniyle şimdiden özür dilerim :/ 1 yıldır başım Start-Stop akü ya da araçtaki start-stop sistemi ile dertte. Birebir orjinal Varta AGM Start-Stop(Jel olması lazım) 12V 95A akü aldım ancak videonun sonunda bahsettiğiniz şarjın 14,4V olması gereği konusu aklımı kurcalıyor çünkü aracımda bu değerlerin üstüne çıkıyor bazen! Start-Stop çalışmadığı için sürekli elimde Multimetre, sabahları ölçüyorum, problem nerede bulamıyorum. Aracı açar açmaz devreye giren far, iç aydınlatma,...vs kapatıp 1-2 dakika sonra dengelendiğinde kontrol ediyorum genelde 12.5-12.6 civarı. Araç servisim en az %70 olması gerekiyor, onlara göre şarj yetersiz, ve 12.5 civarı bir gerilim aşağı yukarı %70 doluluk oranına denk geliyor/gelmiyor. Ucu ucuna... Ek olarak araç şarj dinamosundan şarj olurken aracın içinde OBD-II ile ya da akü üzerinden multimetre ile baktığımda bazen 15 hatta 15.5 volta kadar gerilim yükseliyor. Tabi çekilen akımı bilmiyorum... Bu acaba normal mi? Bunun aküye zarar verebilme ya da sisteme zarar verebilme ihtimali geliyor aklıma. Aküyü değişmeme sebep ise şöyle: Akü nedeniyle aracımı çalıştıramadığımda aküyü orjinali ile değiştirdim. Aynı dönemde şarj dinamosunun konjektörü de/kömürü bitmişti onu da değiştirdim. Çalışmayan start-stop yine çalışmıyor. Üstelik bazen baktığımda araç hareket halindeyken 14, 14,7v civarı olan şarj bazen 15v ve 15v üzerine çıkıyor. Akünün herhangi bir problem nedeniyle(bitmesi, sülfatlaşması,vs...) şarj için bu miktarda gerilime neden olması ya da şarj sistemindeki bir elemanın bu gerilim yüksekliğine neden olması mümkün mü? Ya da şarj için bazı durumlarda bu rakam normal mi? Bir türlü çıkamadım işin içinden. Yakın zamanda şarj için aküyü aldığım bayiye götürmeyi düşünüyorum ama çözüm olacağını da zannetmiyorum açıkçası, çünkü sıfır aldığım akü ile start-stop sorununu çözemedim 1 yıldır. Dipnot: Akü üzerindeki minik "Akü akım sensörünün" hata vermediğini ve arızalanması durumunda start-stop'u etkileyebildiğini duydum ama parça henüz gelmediği için birşey diyemiyorum. Bir de onu deneyeceğim. Uzun oldu. Çok özür dilerim...
Merhaba, çok teşekkür ederim. Söylediğim voltaj aslında araç aküleri için geçerli değil. Onlarda voltaj biraz daha yüksek olabiliyor. Bunlar uzman olmadığım konular olduğu için bir şey diyemiyorum. Varta bu alandaki en iyi aküdür, aracın sistemi de sağlıklı ise aklıma başka bir şey gelmiyor. Yakın zamanda olmasa da birgün araç bataryaları hakkında da video çekeceğim.
Elinize sağlık, şişmiş 12v akü kurtarılabilir mi _?_ , bir de akü hücrelerinde kopukluk olup olmadığını nasıl ölçebiliriz ?_? şimdiden teşekkür ederim. Videolarınızın devamını bekliyoruz.
Hocam iyi günler bizim sizin şarj adaptörünüz gibi kaliteli adaptörümüz yok bana ucuz yollu elk. Bisiklet aküleri tek tek şarj etmek için bir aler önerebilirmisn 12v 20a akü
@@PilAdam evet ölçümde 1 tanesinin marş değeri 8 diğerlerinin 9 görünüyor hocam Akümu değişelim Bitikmi akü o tek olan Teker teker takiyorum tavsiyeniz üzerine Cuma günü bitecek bakalım denicem
Hocam, sizin güç kaynaginin diğer sarj aletlerinden bir farki varmi,darbeli mi çıkış veriyor.akunun kendi sarj aleti neden sarj etmiyor,sizin guc kaynağı düşük amperle sarj yaptigi icin mi aku sarj oluyor merak ettim,iyi calismalar.
Hocam basit bir sorum olacaktı. 12v 1amperlik adaptör ile 12v 7 amperlik aküyü şarj ederken dikkatimi çeken çektiği amperi ölçerken 0.65ma ile şarj başladı. Neden direk 1 amper çekmedi. Bu akünün sulfatlasmis olduğunun kanitimi?
Hocam ilk günün başinda akü 10 mili amper cekti sonra yavaş yavaş saat gectikçe 50 -100 miliamper 400 miliamper cekmeye başladi 7 amperlik akü şarj oluyor şuanda 2 gündür küçük led taksam bile aküde voltaj cökmesi oluyor gün geçtikçe akü floud şarjda bekliyor ..
12 volt akü ise 14.4 volta ulaştıktan sonra ayarladığınız maksimum akıma gelmesini, zamanla akımın düşmesini bekleyin. O sırada yük bağlamayın. 7 Ah akü için 1A şarj akımı idealdir. Tüm şarj bittikten sonra yük bağlayıp deneyin, yine çökerse akü bitmiştir.
Güç kaynağının voltajı 14.4 volt olursa akü bu volta kadar şarj olmuyor. Şarj voltajından kastınız akünün maksimum şarj olması gereken şaj mı, açıklık getirebilirmisiniz?
Aküye uygulamanız gereken değer 14.4 volttur. Şarjdan sonra akünün 13 volta kadar düşmesi normaldir. Eğer bunu soruyorsanız bu şekilde açıklayabilirim.
Selamlar 2 aydır yatan aracımın 12.3 v veren aküsünün bilindik bir ekspertiz firması akü voltajının iyi olduğunu ancak ömrünün % 70 olduğunu, yaptığı anlık test ile söyledi. Akünün kapasiye testlerinin hangi şartlarda yapılması gerektiğini bilen yüksek bir mühendisim ancak Bu kahramanlar bunu nasıl başardı sizce ?
Selamlar, bu soruyu çok geç gördüm. Tüm dünya, "herhangi" bir pilin sağlık durumunu anında ölçen cihazlar üzerinde çalışıyor ancak net bir çözüm yok. Eğer bir cihazın tüm şarj ve deşarj değerlerini, karakterstiğini, ömrü boyunca başına neler geldiğini bilirseniz tahmin yapmak kolay. Örneğin cep telefonu pili için bu yapılabilir. Tarihi ve log'ları kayıtlıdır. Ancak onlar sizin kullandığınız ve üzerinde batarya yönetim sistemi bulunmayan pilin durumunu bilemezler. Sadece kendi ürettikleri bir pil olduğu için yaklaşım yapabilirler, bunun da doğruluk seviyesi tartışmalı.
Ustam merhabalar. Ben aracı çok fazla kullanmadığım için, genelde kısa mesafelerde de kullandığım için akünün voltaj değerinin çok kısa sürede düştüğünü gözlemliyorum. Aküyü araç üzerinde farları ve benzeri birimleri açık bırakıp akünün voltaj değerini düşürebildiğim kadar düşürüp(dediğiniz gibi en son 10.5), Bosch C7 marka model şarj cihazı ile R modu olan renejerasyon yapmamı tavsiye eder misiniz? Nasıl ve ne kadar süreyle yapmamı uygun görürsünüz? Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Not: Akünün şu an ki voltaj değeri 12.3
Merhabalar. Kendi araba akümün performansı düşmüş olsa yazdığınız metodu denerdim ama henüz denemediğim için bir başkasına aynı rahatlıkta tavsiye edemiyorum.
Merhaba bende varta 70 amper agm start stop akü var 3-4 yıl oldu alalı geçen gün elektrikçide akü ölçümü yaptırdım akün ölü abi dedi marş vs sorun yoktu öylesine merak ettiğim için ölçtürdüm bende biraz araştırıp akü şarj cihazı aldım rj tianye marka çin malı olanlardan (12v 6A bir cihaz aldım)az önce şarja taktım 15-20 dk gibi bir sürede şarj etti full yazdı bende cihaz üzerinde tuşa bastım tamir moduna aldım 3 saat oldu şuan tamir modunda çalışıyor böyle kalsın mı bir sıkıntı olur mu bilgilendirirseniz sevinirim tamir işleminin bitmesini bekliyim mi cihaz ekranında pul yanıp sönüyor fil seviyesi en üst çizgi yanıp sönüyor
@@PilAdam 110 amper araç aküsü için nasıl yapacağız. Evde 5 6 tane 6 ay önce alınıp sülfatlaşmış aküler var. Bunları dediğiniz cihazla düzeltebilir miyiz güç kaynağı ile yani?
Merhaba, akülü araba aküsünü (12V 7Ah) ölçüm yaptırdığımda 12V çıkış görünüyor fakat kısa süre içerisinde akü zayıflıyor ve araba yolda kalıyor. Bunun sebebi nedir? Çözüm olarak ne önerebilirsiniz?
Merhaba; Kaç senedir kullanılıyor? Ömrünü tamamlamış olabilir. Kısa süredir kullanılıyorsa ve aslında ilk günlerde iyi kapasite verdiyse videodaki ve benzer videolarımdaki gibi şarj edilebilir. Ya da şarj voltajı 14.4 volta, şarj akımı 200 mA'ye ayarlanarak 2-3 gün şarjda bırakılabilir.
Hocam kolay gelsin ben bu jarz aletine almak istiyorum acaba nasıl alabilirim birde bu jarz aleti ile elektrikli motor var onu danaya bilir miyim 4×12volt4×24amp dört akü var üzerinde
@@fikretgunes276 devamlı 20A veriyor. Pik süresi dediğimiz milisaniye kadar sürelerde bundan daha fazlasını çekebilirsiniz, bu durumda bms kapatma yapabilir. Sıkıntı yoksa kullanabilirsiniz 4s 20A ile.
Ustam merhabalar. Ara ara bindiğim ve kısa mesafelerde kullandığım aracımın aküsü 12.09 değerindeyken tam şarj ettim ve bir gün beklettikten sonra araca bağladım. Aracı kullanma alışkanlığım yine aynı olmakla birlikte bugün tekrar ölçüm yaptığımda 12.41 değerini gördüm. Sizin videolarınızdan, akünün 12.4 ün üzerinde bir değerde tutmak gerektiğini anladım. Aküyü bu değerde yani 12.41 de şarja almam gerekiyor mu? Değerin 12.4 ün altına düşmesini mi beklemem gerekiyor? En son hangi değerde tekrar şarj etmem gerekiyor? Tüm bu sorularım için şimdiden çokk teşekkür ediyorum..
@Pil Adam hocam ups 'im var 1,5 yıllık filan . Aküsü bir kere sızdırma yapmış bilgisayarı tutamıyordu bende bazı gözeneklere baktığımda kuruduğu gördüm yüzeydeki pedler nemli kalacak şekilde su koydum düzeldi 6 ay kullanmışımdır . Gecenlerde yine elektirik kesintisim olduğunda yine bilgisayarı tutamadı baktım bu sefer bayağı akmiş öndeki bir gözden , su ekledim sildim , malesef yük binince yine tutamıyor viltajlarında sorun yok ama su eklediğim bölmelerin asit su dengisi bozuldu . Çok fazlada devreye girmedi toplam 10 kere filan tam döngüye girmiştir . Ne yapmak lazım bir fikrin var mı şimdiden teşekkürler.
Abi anlamadığım bir konu var yardımcı olurmusun. Deşarj kısmı ile ilgili. Deşarj ortalama 10.5v olması lazım diyorlar. Bu rakama ulaşmak için sürekli deşarj mi etmek gerekiyor. Bahsettiğim aküyü saatlerce beklettikten sonrası için 10.5v olması gerekiyor. Çünkü deşarj ederken 9.5v kadar indiriyorum sonra yüksüksuz halde 2 3 saat sonra tekrar 11.5v gibi değere ulaşıyor. Yani ben bunu yüksüksuz halde 10.5v gibi bir değerde 3 5 saat sonra elde edersem o zaman deşarj olmuş oluyor doğrumu?
10.5 volta gelince durmak gerekiyor. Durduktan sonra kaç volt verdiği önemli değil. İlla 10.5 volta kadar inmenize gerek yok. Kesinlikle 10.5'tan daha aşağı inmeyin anlamında deniliyor.
12v 7ah ups için orbus marka sıfır akü aldım 14.4v 0.7ah şarja bağlayınca akünün hemen kaynamaya başlaması normalmidir şarj etmeden önce voltajı 12.46v test amaçlı 5A yükte 11.5 volta düşmesi normalmi akünün dataaheetini bulamadım ama aküleri beğenmedim denebilir yorumunu bekliyorum
@@PilAdam cevabınız için teşekkürler peki akünün sağlam olup olmadığını nasıl anlarım 3 aküyüde gece şarja taktım durgun voltajları 13v cıvarı yüke binince upste voltaj çabuk çöküyor ama sonra kendini topluyor bana iç direnci biraz yüksek gibi geldi akülerin sülfatlaşmış gibi ama garip olan aküleri ilk 0.7A ile şarja bağladığımda 0.4A çekip akü çok çabuk 14.4v ulaşması çok ilginç yardımınızı bekliyorum
Kötü olur. Tamamen dolduktan sonra yani 14.4 volta(veya o markanın maksimum voltajı neyse) ulaştıktan sonra şarja devam ettiğimizde aşırı şarj etmiş oluruz. Akü şişer.
Slm, size birsey danisabilirmiyim? 12 volt 20 amper bir jel akum var Bu akuye saf suyu koydum. 12 saat dinlendirdim ve desulfatore bagladim 24 saat. 24 saat sonra aku test cihazina ( aku test cihazinda isitici resiztans bulunmakta ) baglayip akim 10.8 e dusene kadar desarj yapsam desarj olur mu ? desarj yaptiktan sonra tekrar desulfaktore baglayip bunu 2 kez tekrarlamak istiyorum aku kendine gelmesi icin
Sakin haa saf su koma tercubeyle sabit jel akuye saf su konmaz bomeli belli oranda 10 mlgr birgun bekletilir. Suyla doldurmak akuyu bir daha kullanilamaz hale getirmektir jel akude ve kuru akude su doldurmak kesinlikle yanlistir Tercubeyle sabit sakin ama sakin su doldurma
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. 12v 12amperlik bir aküye 16.6v 1amper ile şarj ettim sizin cihaz gibi, amper yüksekten en az seviyeye indi amper çekimi. Eskiye oranla %50 gibi bir performans artışı oldu. Ve sürekli kaynama sesleri geliyordu. Bu işlemi bir kaç defadaha tekrarlasam performans artar mı. Hocam bütçem olmadığı için sizin cihazi kullanamadım. 14.4v 2 amper akü şarj cihazımda var fakat siz düşük amper uygulayın diye 2 amperlik olanı kullanmadım.
16.6 volt ile bir kere daha denemeyin, çünkü voltaj biraz yüksek. Sizin akü zaten şarj olduğu için 14.4 volt 2A ile deneyebilirsiniz. Ama önemli bir performans artışı beklemiyorum açıkçası.
@@PilAdam anında verdiğiniz cevap için teşekkürler. Benim akü yeterince şarj edince 2 3 amper bir yük basınca 5 6 dakika içinde hemen 10v düşüyor. Aküyü boşta tuttugumda anında 13.5v gibi değerlere çıkıyor. Elimdeki iki şarj aletinden hangisi ile desülfat tekniğini kullanayım. 16.6v ile yaklaşık 24 saat yaptığımda herhangi bir ısınma yok, buz gibi bir odada deniyorum.
@@buluttut4059 normalde 16.6 voltu tavsiye etmem ama sizin durumda ile yarayan bu olabilir. Keşke 16.1 volt olsaydı. Sıcaklığa mutlaka dikkat edin. Birkaç kez doldur boşalt yapın.
Kolay gelsin usta, bu olayı gerçekten sulfatlaşmış bir akü ile yapsaydınız daha iyi olmazmıydı, ilk desulfa işleminde 4 volttan 13.25 volta gelmesi biraz inandırıcı olmadı gibi saygılar tekrar kolay gelsin
Bu yorumu yeni gördüm. Akü gerçekten sülfatlaşmıştı. Tabii ki çok sert bir sülfat olmadığı anlaşılıyor. Ama ilk denemede 13.25 volta ulaştı demek bence çok doğru değil, çünkü ürünü yaklaşık 50-60 saat şarj ettim, bence çok kısa sürmedi. Videoya başlamadan önce ürünün ne kadar süfatlaştığını bilmek de mümkün olmuyor.
Ölmüş bir akü geri dönüşüme atılır ve yenisi alınır. Desülfatör diye bir şey yoktur. Akü voltajı çok düşükse düşük bir akımla uzun süre şarj edilebilir. Bu sadece akü ölü değilse işe yarar. Bakınız => wiki
Videoyu izlediniz mi? İtiraz ettiğiniz noktalar nereler? Wiki’ye istediğiniz konuda istediğiniz açıklamayı şu anda herhangi bir insan olarak yazabiliriz.
@@PilAdam Elbette videoyu izledim. Senin gibi bataryalardan anlayan çok az adam vardır Türkiye'de. Severek izliyorum yani. Evet wikiye yazarsın ancak doğru değilse kontrol eden kişi yazdığını siler. :) Videoda harika iş çıkarmışsın ancak 20 sene öncede şu anda da gerilimi çok düşmüş, sülfatlaşmış hiç bir aküyü şarj ederek tekrar çalışır halde getiremedim. Aynen videodaki gibi önce sadece birkaç miliamper çekiyor. Daha sonra çok yavaş bir şekilde akım artıyor. Şarj olmuş gibi davranıyor. Ancak aküyü bir kenara koyunca 1 ay sonra gene bitmiş oluyor. Şarjdan sonra kapasite ölçümü yaptığımda ise 40Ah'lik bir akü 3Ah çıkıyor. :) İşte itirazım bu. İnsanlara yararlı olduğun için teşekkürler.
Hocam merhaba, akü şarjı için nasıl bir güç kaynağı edinmem gerekiyor? Bu işlerden hiç anlamadığım için soruyorum. Güç kaynağının özellikleri değişiyor mu? Bu yaptığın şey redresör şarjı olarak mı geçiyor? Pahalı olmayan bir güç kaynağı tavsiyen var mı?
Merhaba, 30V5A güç kaynağı alabilirsiniz. Mervesan marka ürünlere bakabilirsiniz, belirli bir marka önerim yok. Çok fazla akü onarmayacaksanız gereksiz masraf olabilir.
@@PilAdam Ben yalnızca aracımdaki aküyü gerektiği zaman şarj etmek için kullanacağım aynı zamanda sülfatlaşma olursa bu şekilde sülfatlaşmayı geri çevirmek istiyorum ama gereksiz mi olur böyle bir güç kaynağı edinmek? Şu an aracın aküsü de bitik durumda ama tam olarak bilmiyorum ne yapmam gerektiğini. Değişmeli miyim yoksa şarj mı etmeliyim bilmiyorum. Yeni bir akü de alsam yine belli aralıklarla şarj etmek gerekmiyor mu? Bunun için başka bir cihaz mı edinmeliyim bilemedim tam olarak. Kaliteli cihaz fiyatları yeni aküden de pahalı ama sonuç olarak şarj işlemini ya kendim yapacağım ya da akücüye gidip yaptırmam gerekecek. Arafta kaldım gereksiz mi değil mi diye.
1) Bu yöntem tüm akülerde işe yaramayabilir.
2) Akü ilk günkü durumuna dönemez. Hiçbir sülfat giderme cihazı aküyü fabrikasyon haline döndüremez.
3) İşlem risksizdir ancak akü ısınırsa işlemi sonlandırın.
4) Bu işlemde akünün düzeldiğini kanıtlamak için 4 test yaptık;
a) 350 mA ile kapasite testi.
b) 21A ile 3C testi
c) 40A ile aküyü iyice zorlama testi
d) Ampul testi :)
Akü kurtarma ile ilgili diğer videoyu izlemek isterseniz buyrun;
YUASA AKÜ Sülfat Giderme
th-cam.com/video/A1tec4MMsIY/w-d-xo.html
Aynısını denedim 48 v jel akü de 25 uf diyot ile şarj ettim 2 saat içinde yanacak gibi ısınıyor neden acaba volt baya düşmüş 17 v a 20 ye kadar geliyor ısınıyor
@@ebulfeztasdemir6091 maalesef tam olarak aynı yöntem değil. Bir şey diyemiyorum o yüzden. Ayrıca bu yöntemde de ısınma olabilir, aküyü soğutup 1 kere daha denemek gerekir. Yine ısınırsa vazgeçilir.
@@PilAdam MOTORSİKLET AKÜSÜNDE DENEDİM 11.8 WOTA DÜŞMÜŞTÜ AYNI SEKİL SARJ EDEYİM DEDİM 15 V TAN BASLADI DÜŞMESİNİ BEKLEDİM DÜŞMEDİ 18 V A GELDİ ISININCA MECBUR YİNE ELEKTİRİK KESTİM
Farklı bir arıza olabilir hocam. Sıcaklık 50 dereceyi geçince dikkatli olmak lazım
5) madde olarak akü iki kere deneir ve isinirsa sonlandırmak gerekir ve bu akü işe yaramaz diyebilir miyiz
Valla kardeşim yapmış olduğun videodaki saatlerce olan sabrın azminin fedakarligin bir benzeri eşi yok yani sana yazacağım bütün kelimeler yapmış olduklarının yanında az kalır..Allah Razı olsun inşallah senden gardaşım...
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu tür düşüncelere sahip olan kişiler arttıkça emeklerin karşılığı alınacaktır diye düşünüyorum.
Şimdiye dek izlediğim en iyi akü videosu.
Çok teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık yaptığınız testler için ayrıca teşekkür ederim bazı kanallar abartarak %100 kurtardıklarını fabrikadan çıktığı gibi performans veriyor diyerek kandırıyorlar ama siz teste tabi tuttunuz ve gerçekleri söylediniz sizi takdir ettim ellerinize sağlık abonelerinizin hakkını veriyorsunuz
Merhabalar, güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Böyle yorumlar motive edici oluyor.
Kanaldaki tek amacım doğru bilgi paylaşımıdır.
Bu tür videolardan daha sık bekleriz.ilgiliyiz...
İlginiz ve destekleriniz için çok teşekkür ederim.
Çooook teşekkür ederiz, harika bir çalışma olmuş.
Bir önerim var.
Piyasadaki çin malı ucuz matkapların batarya ve şarj aletlerinin bir test videosunu yapar mısınız.
Bu cihazlar yangınlara sebebiyet veriyor,insanları riske atıyor. Belkide pilleri yüksek akım çekmeye dayanıklı piller değildir, bunu en iyi siz test ederek anlar ve anlatırsınız.
Ben çok teşekkür ederim.
Orijinal olmayan matkaplarla ilgili bir video çekmek çok mantıklı, fikir verdiğiniz için teşekkürler.
@@PilAdam Rica ederim, kaliteli videolarınız sayesin de bilinçleniyoruz..
Bataryalar ile ilgili inceleme yapmak istedim ve en kapsamlı en güzel anlatımı sizde gördüm. Emeğiniz ve ilginiz için teşekkür ederim
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim
Çok güzel ve yerinde bir çalışma tebrik ederim
Teşekkür ederim
Düzgün anlatım. Doğru bilgi. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler.
Kanalın ilk teşekkürü olarak bunu bir kenara kaydettim.
Çok faydalı, gerçekçi ve sabırla hazırlanmış video için çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim.
Böyle videoların devamını bekliyoruz
Merhaba, öncelikle hayırlı ve bereketli bir iş yaptığınız için tebrik ederim. Genel olarak yapılan videonun çok izlenmesi için değil, insanlara bişeyler öğretmek için yaptığınız,yaptığınız açıklama ve bu işi iyi bildiğinizden anlaşılıyor. Jel akü ile normal bir akü arasındaki fark nedir. Ben elektrikli bisiklet kullanıyorum. Jel akü var.Bu işlemi sizin dediğiniz şekilde değilde Akü hücre lastik kapaklarını açıp içerisine saf su ilave ederek yaptım. Açık ortamda 24 saat desülfatör bağlayarak yaptım. Sonuç alamadım. Birde elektrikli bisikletler de seri bağlı olduğu için, aküler her biri full dolmadan şarjı kesiyor.Bu yüzden de 4 akülü bir bisiklette 1 akü dahi kapasite vermezse diğer sağlam 3 akü de bir işe yaramıyor. Başarılar dilerim.
Merhaba, güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
Farklar uzun uzun açıklanabilir ama en temel olarak, jel akü biraz daha uzun ömürlüdür.
Dediğiniz gibi tüm akülerin eşit güçte olması lazım. Seri kullanılan akülerin zaman zaman teker teker tamamen şarj edilmesi lazım. Ayrıca sıra değiştirmek gibi çözümler de denenebilir. 1. Akü, 2. Sıraya, 2. Akü 3. Sıraya alınabilir. Bazı cihazlarda bu yöntem işe yarar
Güzel abim en basit yöntemde bile kafa karıştırmışsın..!
Olabilir, bazı arkadaşlar için kafa karıştırıcı, bazı arkadaşlar için yol gösterici olabilir.
Testleri yapmasaydım çok daha basit görünürdü ama birçok kişi için anlamı olmazdı.
Emeginize ,elinize sağlık gerçekten yoğun bir araştırma yapmışsınız.
Başarılar dilerim .
Çok teşekkür ederim.
Çok güzel bir video teşekkürler.Sülfatlaşmayı yok ettiği idda edilen kimyasallarla testleriniz oldumu acaba?
Onlar için ne dersiniz?
Ben teşekkür ederim.
Onları denemedim, akülerin iç yapısıyla ilgili bir şey yapmak istemedim. Akü kapağının açılması, içine bir şeyler eklenmesi vs bunlar riskli işler. Elbette işe yarayan kimyasallar vardır ama ben kullanmayı düşünmüyorum. (tecrübelerime dayanarak, %100 giderme sağlayacaklarını da düşünmüyorum)
Aydınlatıcı bir video emeğine sağlık 👌
Çok teşekkür ederim.
@@PilAdam 👁🗨
Çok teşekür ederim hocam
Sülfatlaşmış aküleri daimi kapasitör ile ve doğrultucu diyot bağlayarak sülfatlardan kurtulabilir miyiz,kolay gelsin..
Daimi derken?
Doğrultucu ve kapasitör kullanarak darbe uygulanır ve kurtarılabilir. Darbe sülfat çözer ancak bazı videolarda görüyorum 180 volt geliyor aküye, buna elimiz değerse ölümcül olabilir. Biraz riskli bir yöntem.
Evet risk var,ama kutupları bağlamadan fişi takmamak gerekir
1)
Hangi tip kapasitör darbeli iş yapar?
Veya kapasitörlerin darbesiz çalışanı var mı? Yanlış tip almayalım.
Veya desulfat için ne tür kapasitör kullanmamız lazım?
2)
12V akü ve 6V akü için hangi değerde kapasitör kullanmalıyız?
3)
Ac güç değilde dc güç kaynağından sonra kapasitör sonra da aküyü bağlasak olur mu?
Bu kapsamlı bilgi için minnet duyuyoruz
Elinize saglik , cok bilgilendim tesekkur ederim buyuk emek vermissiniz.
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Videolarınızı beğenerek izliyorum internette satılan desülvatör cihazları var Sizce faydalı olur mu
Faydalı olanlar var ancak bazı riskleri de var.
Videodaki yöntemi deneme imkanınız var mı?
Bilgileriniz için çok teşekürler,benim bir sorum olacaktı.Benim bir 12V/72A aküm var bir yıl oldu arabamdan sökeli şu an duran voltaj 0 volt,bu akümü nasıl cannandıra bilirim.Kolay gelsin hayırlı çalışmalar
Ben teşekkür ederim.
Videodaki gibi şarj etmelisiniz. Düzeltmenin en basit yolu budur.
Olmazsa daha farklı cihazlarla darbe akımları uygulamak gerekir.
O da olmazsa içine madde eklemek gerekir ama ben ona karşıyım.
Etrafınızda birinde güç kaynağı varsa bu yöntemi deneyin.
Ben de 6v'dan 1V'a inmiş aküyü dediğiniz gibi şarj etmeyi deneyeceğim ama 1v gibi bir değere inmiş aküye güç kaynağını bağlayınca akü kutup başlarında voltaj gözükmüyorki.
Yani akü şarj olmuyorki, voltaj gitmiyor ki aküye.
Aküye voltaj gitse, yani akü kabul etse, amper ölçerek 50 60 saat belki deneyeceğiz ama akü 0 volt olunca güç kaynağı volt vermiyorki aküye...
Verdiğin bilgiler için teşekürler. Benim bi sorum olacak. GÜÇKATNAKLARINDA AKÜLER SÜREKLİ ŞARJDA NEGİBİ Bİ ZARARI OLUR NE YAPNALIYIZ AKÜLERİN ÖMRÜ PERFORMANS KAYIPLARI OLUYOR. ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER
Bu konudan detaylıca bahsedeceğim. Yorumu geç gördüm kusura bakmayın
Elinize sağlık 😎
Destekleriniz için teşekkürler Emre Bey :)
Pillerimizi her çeşit agm, jel, lityum… tam dolu olarak mı bekletmek en iyisi?
Tüm çeşitler için durum farklıdır. Agm ve jel aküler için en iyisidi tam dolu bekletmek.
Li-ion piller için %40-50
Merhaba Hocam. AGM araba akülerinin şarjı için farklı bir protokol yada voltaj farkı var mı acaba. Dikkat edilmesi gereken birşey var mı? RJTianye gibi amatör akü şarj cihazlarında AGM akü modu var, normal akü modu ve düşük amperle motosiklet aküsü modu ve repair modu var. Amatör kullanım için önerir misiniz? Saygılarımla.
süper anlatım çok teşekkürler
Araç ustünde ki aküler için de 6 ayda bir güç kaynagına baglamak gerekirmi araç şarj yeterlimi teşkkürler
Araç çok uzun süre garajda yatmıyorsa, şarj sistemi sağlamsa gerek yoktur.
@@PilAdam sulu akü ve jel akü deşaj tesleri karşılaştırmalrı yapa bilirmisiniz güneş enerjisi için je akü diyyorlar sulu akü olmaz diyyorlar ama aradaki fiyat farki degermi bilmek istiyorum teşkkürler
Azərbaycandan Salamlar
Ve aleyküm selam. Mutlu ettiniz.
Pil Adam benim bir projem var. Eski lettop bataryaları topluyorum ve çok sayıda ihtiyacım var. ICR18650 piller lazım daha çok. Uygun dengelemeli bms devresi önerebilir misiniz.
Hangi uygulama için istiyorsunuz? Kaç seri yapacaksınız?
Aliexpress'te 3s 40a balanslı bms var. Kullananlar memnun ancak dengeleme dengeleme özelliğinden çok fazla bir şey beklememelisiniz. Kullandığınız piller olabildiğince yakın kapasiteli olmalı.
@@PilAdam 60 V Elektrikli Bisiklet bataryası yapıyorum 18 S (66.6 V) 16P 288 pil toplayacağım. Bir de 5 akü kullanan 60 V sistemler 75.5 V dayanır mı yoksa 1 S azaltmam mı gerekir.
@@yasinalituzun737 elektrikli bisiklet için laptop bataryaları çok uygun değildir.
60 volt akülü sistem maksimum 72 volta kadar şarj edilir. 18 seri lityum yaparsanız 18*4.2=75.6 volt eder. Çok fark yok arada, sıkıntı olmaz gibi görünüyor ama motora bağlı bu.
17-18 seri bms önerim yok maalesef. Türkiye'de çok yaygın değil. Genelde 10-13-14 seri var bisiklet için.
@@PilAdam Peki hocam teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin zamanınızı aldık
Merhabalar. Araçlarda kullandığımız kurşun asit akülerdem kurtulmanın bir yolu varmı? Yabancı kanallarda süperkapasitör+küçük akü veya süperkapasitör+lifepo4 batarya kompinasyonları kullanarak akü kullanmayı bırakanlar gördüm. Bu işlerde uzman olmayan biri olarak deneme yanılma yolu ile yapılacak birşeye benzemiyor. Yanlış bir uygulamafa Alternatör, ECU, veya herhangi başka bir elektrikli parçaya zarar verme riskinin olduğunu düşünüyorum. Sizin bu konudaki görüşleriniz neler, bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünürmüsünüz.
Merhabalar, arabaların elektronik aksamı ile ilgili çok az bilgi sahibiyim. Bu yüzden dediğiniz gibi bir projeyi yapabilecek durumda değilim.
Ancak araçlarda kullanılan akülerin genel özelliklerini düşündüğümde(şarj voltajı, şarj akımı, verebilecekleri anlık akım, soğuk havalarda verebilecekleri anlık akım, dizayn ömürleri vs vs) ben alternatif olarak ultrakapasitör kullanmak isterdim.
Küçücük aküden (7 A) bir iki dakikalığına 40A çekilebilir dediniz doğru mu anladım? Ben de 70A lik akü ile gerekirse yanına bir akü daha koyup inverter yardımı ile 220 volt a çevirip kaynak makinası çalıştırmam gerekiyor ne tavsiye edersiniz mecbur yapmalıyım teşekkür ederim 🙏
Evet çekilebilir. Akünün kapasitesi 70 Ah ise rahatlıkla 350 amper civarı verebilir. Daha fazlası için modelin özelliklerine bakmak gerekir. 700 ampere kadar vermesi beklenir.
Kaynak makinesi için kaç amper gerekir bilemiyorum, inverterin de bu özelliklere uygun olması gerekir.
Eğer kaynak makinesi 220 voltta 30 amper çekiyorsa(hiç bilmiyorum, örnek veriyorum) 220*30=6600 W yapar. Sizin 12 voltta 6600/12=550 amper çekmeniz gerekir. Bu tür bir hesabı yapmayı unutmayın.
@@PilAdam teşekkür ederim işinizi severek yaptığınız belli başarılar dileriz takipteyiz tekrar grşmek üzere iyi akşamlar
Hocam.Şarjlı matkaba 4s 20 Ah bms yeterli olurmu?
Genelde 40A kullanıyorlar, matkaba göre değişir ama güçsüz kalabilir.
Kral
helal olsun emeğinize sağlık. harika bilgiler aldım sizden.
Merhabalar öncelikle emeğiniz için teşekkürler fakat elimizde sizinki kadar teknik alet yok ise daha basit yöntemle nasıl desulfatasyon yapabiliriz
Teşekkürler.
Bu videodaki cihazların 1 tanesi hariç hepsi test için, video için.
Size sadece güç kaynağı lazım. O yoksa önerebileceğim bir yöntem yok maalesef.
Bu konuda bir şeyler eklemek istiyorum
Denedim bu yöntemi lakin her seferinde malesef yüzde 80 kapasiteye ulaşabiliyoruz
Lakin aşağıda betimledigim yöntemde yüzde 99 kapasiteye ulaşabildiği
Bu deneme sulu asit bazlı akude denenmiştir jel veya başka akuler için geçerli değildir
Deney akumuz 12 volt 60 amper dir
Akü durağan (dinlenmiş ) voltajı 12.00 dir
İlk önce akumuz normal şarj cihazı ile şarj edilmiş 6 saat 5 amperle ve akü voltaj değeri durağan 12.40 olmuştur
Tekrar akü 11.10 volta kadar deşarj edilmiş
Ve 16.10 volt akü değerinin yirmide biri yani 3 amper ile şarj edilmiş ve yaklaşık 22 saat sonucunda akü 16.10 volt ulaşmış ve 22 saatin sonunda akım çekim değeri 0.65 amperle kadar düşmüştür
İslem üç kere deşarj şarj olarak tekrar edilmiş ve son ölçümde akünün durağan voltajı 13.10 olarak ölçülmüştür
Yapılan kapasite testinde akünün 60 amper akım sağlama kapasitesinin yüzde 99 una ulaşıldığı tesbit edilmiştir
Önemli nokta akü 16.10 volta kadar şarj edildiğinde ve yüksek voltaj düşük akım ile işlem 3 kere tekrarlandığında kapasitenin yüzde 90 ve üzerine ulaşıldığı tesbit edilmiştir
Bilgilerinizi rica eder iyi çalışmalar dileriz
Güzel bilgiler için teşekkür ederim. 16.1 volt meselesini, redresör şarjını vs anlatmayı düşünüyorum ben de.
Ancak şöyle bir durum var, gördüğünüz gibi bendeki akülerin durağan voltajı 12 volttan çok daha düşük.
Redresör şarjı sürekli kullanılmaz redresör şarjı sonrası akü tam kapasite görülebilir ama normal şarjda kendi asıl değerini göstericektir
Sedat bey merhaba. Değerleri 12V 72Ah olan arabamın 4 yıllık aküsü artık 2-3 denemede marş basmaya başlayınca multimetre ile akü voltajını ölçtüğümde 10.75 V değer gördüm ve aküyü söküp evde şarj etmeye karar verdim. Aküyü gerilim ve voltaj ayarlı dc güç kaynağı ile 14,4 V ve 3,5A ile şarj etmeye başladım. Akım 6-7 saat kadar sonra 700 mA civarına düştüğünde voltajı 13,4 V değerine düşürdüm ve bu son aşamada 6 saat civarı daha şarjda kaldıktan sonra akım değeri 180 mA civarına düştüğünde şarjı sonlandırdım. Toplam şarjda kalma süresi yaklaşık 13 saat. Şarj sonunda voltajı 12,89 V olarak ölçtüm. yaklaşık 12 saat sonra tekrar ölçüm yaptığımda 10,85 V değerini gördüğümde çok şaşırdım. Size sormak istediğim aküyü 16V gerilim ile mi şarj etmeliyim?
Haklo kardeş
Durum şu eğer akun derin dejarj oldu ise ki öyle gözüküyor ve sen onu bos bir şekilde arabaya taktın ve arabada aküyü yaklaşık 75 amper ile şarj etti ise evdeki şarj işlemine başlamadan önce iki sonuç var eğer aküde mekanik bir problem yani iç bağlantılarında bir kopukluk yok ise
1 -) araç derin desarja uğradı ve araba aküyü yüksek akımla şarj etmeye çalışırken muhtemelen akü plaklarıni yaktı bu akü kurtarulamaz çöp
2-) derin deşarj ve şarj islemi durumunda akü sulfatlasti bu giderilebilir ancak bunun için direkt DC akım ile ve şarj cihazı ile yapamazsın işlemi sülfat giderme işlemini mutlaka yarım dalgali akımla yapılması gerekiyor bunun içinde eğer elektirik bilginiz varsa basit bir sülfat çözücü yapmanız lazım
Bunun için gerekenler
Yaklaşık 40 ufarad daimi kapasitör elektirik malzemecilerinde bulabilrisin 10 amper dört bacak diyot ve bir voltaj ölçer ile sulfatlari kirarsan muhtemelen akun ilk günkü haline dönecektir
Ayrıca aküler hiç bir zaman 13.40 veya benzeri
Voltajla sar edilmemeli doğru şarj voltajı 14.50 olup akü amper kapasitesinin en fazla 10 da biri ile şarj edilmeli
Saygılar
Bu malzemeleri alirsan sana nasıl yapacağını anlatirim
Saygılar
Çok güzel anlatım. Benimde bir sorum var aküyü kurtarirken hiç asit yada saf su koymadiniz bu kimyasalları eklemek şart değil anladığım kadarıyla eklesek ne olur acaba?
Merhaba, teşekkür ederim. Evet gerekli değil, ben madde ekleme taraftarı değilim. Tehlikeli olabilir. Ancak asit vb malzemeler ekleyerek kurtaranlar da var. Yani işe yarayabiliyor.
@@PilAdamYaradığını deneyimledim. Ama oranlar standartlara uygun olmalı. Sülfat giderme için önce aku icindexasit varsa boşaltılır saf su ekleyerek ile sizin yaptığınız gibi şarj süreci uygulanmalı.sonra yeni asit eklenerek şarj deşarj çevrimi birkaç kez yapılmalı. Ben yaptım ve akutu böyle biraz daha kullandım. Sonra ne mi oldu? Li-ion pil paketi yapıp onu kullanmaya başladım.
Elinize emeğinize saglik size bi sorum.olacak elimde 12 volt 7 amper motorsiklet akum war mars basmaz duruma geldi soktum aküyü soktugunde 12 .40 volt gösterdi aku sulu aku saf su eklemesi yapip laptop şarkına bi ampul ekliyerek sarj etmeye başladım 13.60 voltlara kadar değer cikti ama sarıdan cikarinca sabah öldüğümde 12.55 voltlara kadar düştü aku ilk defa sarj edildi nasil canlandırabilmek simdiden tesekkur ederim
Teşekkür ederim.
Bir elektrikçiden yardım alıp benim gösterdim şekilde voltajı 14.4'e ayarlayarak akımı da 1 ampere ayarlayarak 20 saat kadar şarj eder misiniz?
İstediğiniz kadar iyi olmazsa voltajı 16.1'e ayarlayarak akımı 0.5 ampere ayarlayarak 2 saat daha şarj edin.
Elinizde güç kaynağı yoksa önerebileceğim pek yöntem yok maalesef.
Guzel video hocam
Teşekkürler
@@PilAdam hocam rahatsız ediyorum ama vaktiniz varsa bi sorum var , dyson v6 bms bozuktu değiştirdim malum , çinden almıstım bi tane. Su an çalışıyo ama 23V altında çalışmayı kesiyo ve multimetre de 0 V gösteriyo. Ben de batarya içini açıp ana artı ve eksi terminale bakmak suretiyle anlayabildim. İçinde 6 tane sony vtc4 var, 23V da cut off yapması normal mi yoksa bu bms mi çok erken kesiyo?
Saygılar
Estağfurullah.
23/6=3.83 volt bu çok çok yüksek bir değer. Hücreleri teker teker ölçer misiniz? 1 tanesi diğerlerine göre çok düşük olmalı. Bms'ler toplam voltaja göre değil, hücre voltajına göre kesme yapar.
@@PilAdam hocam hepsini ölçtüm 0,39 çıktı
Bms sıkıntılıdır. Pilin çok büyük bölümü doluyken kesiyor maalesef
Evet bu yöntem ile atmayı planladığım ve hiç voltaj almadığım bir 12v 7ah aku şu an %80 performansla çalışıyor. Birinci gün 0 amper çekerken ikinci gun amper çekmeye başladı ve ikinci gun sonunda sarj islemi tamamlandı. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Çok sevindirici.
Akünün %80 performansla çalıştığını nasıl ölçtünüz?
abi bende şarjlı vidalama pili çabuk bitiyor içinde 1.2v 600mah lık 4 ader ni-cd pil var seri bağlanmış 4.8v elde edilmiş aynı yeni pilmi alıp takmak mantıklı yoksa 18650 pillere mi başvurmak mantıklı
Pillerin boyutu ne? Aa boyutlu ise 4 tane Ni-Mh takabilirsiniz. Piyasada 2500 mAh piller bulabilirsiniz. Böylece sistemde hiç değişiklik yapmaya gerek kalmaz.
18650 li-ion pillerle 1 seri yapsanız güçsüz kalır, 2 seri fazla olabilir.
@@PilAdam AA pil olur içine teşekkür ederim
@@PilAdam bms devresi falan istiyormu
@@serkancifci0 Ni-Cd ve Ni-Mh pillerde bms devresinde gerek yoktur.
Bende akünun kapaklarini actim icinr karbonat koydum birksc kez baya köpürdü bosalttim icini ssf su koydum şarja taktım 13.9v 1.5a verdim 5,saat oldu şuan kaynamaya başladı 😂😂 ve 20ma cekiyor bakalim nolcak
Kaynaması bi yandan iyi :) ama kaynama hiç bitmezse kötü.
İçindeki asidi de boşalttı iz ki zaten karbonat koyunca o asit notrlesti .sonra sadece saf su eklediniz. Bu şekilde olmaz. Ya ilk başta sadece saf su ekleyecekiniz ya da madem komple döktünüz uygun oranda asit saf su karışımı koymaliydiniz. Bu arada sonuç ne oldu onu da yazsanız.
@@zekiz00 saf su ile tamamlıcaz. Ok.
Ama hangi durumlarda asitli akü suyu kullanmamız lazım.
40 amperi nasıl bir uygulama ile aküden çektiniz, iyi paylaşımlar
Arkada görünen test cihazları ile çektim. Neware marka
Merhabalar, aynı marka model güç kaynağını kullanarak 12V 14mAh jel aküyü 14.4V ve 1.4A ile sınırlayarak bağladım, voltaj 12-13V civarında başladı ve 1.4A ile 14.4V e ulaştıktan sonra toplamda 20 saat sonra 1. akü 0,02A 2. akü ise 0,29A de iken güç kaynağını kapadım, 0,29A de kalan akü diğerine göre biraz ısınmıştı ama ciddi bir fark değildi. kapasite ölçümü yapamadım fakat diğer 2 aküyü de aynı şekilde bağladım hepsi bitince bisikletime takıp farkı deneyeceğim.
Çok uzun süre beklemiş bir aküde, mutlaka sıvı kaybı olmuşdur, kaybolan sıvıyı telafi etmeden akü hiç bir şekilde canlanmaz bunlardan da bahsederseniz sevinirim, ne desulfa nede desulfa işlemi sonrası şarj etmek, şayet sıvı kaybı oluşmuşsa akü kesinlikle canlanmaz bilginiz olsun, lütfen bunlardan da bahsedelim
Merhabalar, bu düzeltme yöntemlerinin sadece bir tanesinin anlatıldığı, başka düzeltme yönteminin anlatılmadığı, işe yaramayacak tüm akülerden bahsedilmeyen basit bir video.
Sülfatlaşma konusunda birkaç video daha çekeceğim. Yorumlar için teşekkürler.
Ben bu yöntemle 8 tane 20 Ah Jel akülerden 6 sını kurtarabildim. Kaliteli ve düzgün kullanılmış aküler bu işleme hemen tepki veriyor ama kalitesiz aküler bu işlem sırasında sürekli su kaynatıyor.
Jel aku sumu kaynatiyor sumu koydun jel akuye
Bende 12v 45Ah araç akume bu şekilde şarj ediyorum. Yani 15v 0.6 amperle şarj başlıyor ve 48 saat sons akü den multimetreyle çektiği akımı 0.15A olarak 13.96 şarjda takılı okuyorum. Şarjdan ayırınca akü 12 saat sonra 12.4 v a düşüyor marş alıyor ama 12.6 v üzeri sabit değer almak istiyorum. LED ile deşarj yapıyorum (12v 0.6A) 12 saat sonra akü 10.5v civarına düşüyor. Yani kapasite çok düşmüş en az 48 saat yanar hale getirmem gerekir. Şimdi sorum şu kapasitör diyot ikilisini kullanmadan buz şekilde zayıf akımla 3 gün şarj edip deşarj edip tekrar şarj 3 döngü ile bu sülfat giderilirmi. Akü kapalı bakımsız akü yeşil top aşağıda hafif görünüyor.
Eğer akünüz ömrünü tamamladıysa, 4-5 senelik bir aküyse bu yöntem işe yaramayabilir. Şarjdan sonra voltajın 12.4'e düşmesi kötü.
Bu yöntem genelde ömrünü tamamlamamış olan ama şarj edilmediği için sülfatlaşmış olan akülerde işe yarar.
Excellent Project Sir, i don't know your language thats why i have been difficulty in learning the process can you please reply and let me know the process
1. which power supply should i use for 7Ah, 25ah, 45ah, 65ah 85ah,100ah,140ah,180ah,230ah and how much volts and current settings should i use on that different ampere hour batteries ?
2. how much times should i charge and discharge it
3. how much discharge low voltage and how much charging high voltage ?
4. is there any wait after charge or discharge
please send details i will be very thankful to you and also please include important information if i forgot something to ask
Thanks in Advance
Thank you so much for your comment. My English is not very good, but I will try to explain.
1) You must charge all 12 volt lead acid batteries to 14.4 volts.
The current should be 1/10 of the capacity. Well;
700 mA for 7 Ah battery
2500 mA for 25 Ah battery
18000 mA for 180 Ah battery...
2) It is enough to charge and discharge once. However, if the battery has not been adequately repaired, you can try several times. Please make sure that the battery does not exceed 51 degrees Celsius.
3) Charge voltage 14.4 volts The discharge voltage may vary according to the current. The datasheet should be checked but usually discharged to 10.2 volts or 10.5 volts. The higher the discharge voltage in daily use, the better for battery health. 10.5 volts is better than 10.2 volts. 11 volts is better than 10.5 volts.
4) Please wait half an hour after charging and discharging. If the battery is still hot, wait a little longer.
I hope I explained well. While performing the operation, ventilate the room well and constantly check the temperature. Remember that the process will take a very long time.
@@PilAdam Thank you so much for share your valuable knowledge sharing and help
one last question i have adjustable buck boost controller its have an option for choose voltage and current both but when battery gets full current ( amp ) going down to almost 0 amp i think power supply will do that same so can i use thus buck boost converter if i dont have power supplu as you have ? thank you
@@PilAdami think that your english is enough good @batteryman
Hocam öncelikle Emeğine sağlık. Herzamanki gibi profosyonel bilgiler paylaşmışsın. Buna benzer yerli ve yabancı bir çok video seyrettim... İnanın hiçbirini denemeyebile tenezül etmedim. Elimde şuanda çin malı 5 yıllık 12/7.5mah bir aküm var.Ilk aldığımda kapasitesi 6.7mah idi ve 5 yıllık kullanımdan sonra kapasitesi 3.2mah değerine düştüğü için hurdaya ayırdıydım. Söylediklerinizi bu akü üzerinde uygulayıp tekrar yorum bırakacağım. Fakat sizinde dediğiniz gibi bir çok resmî kaynakta 12volt akülerin 14.4volt ile şarj edilmesi gerektiği söyleniyor. Ama bendeki İmax B6 nedense şarjı 14.7 voltta sonlandırıyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Merhaba, yorumlarınız için teşekkür ederim.
Agm akülerin üzerinde ya da datasheetinde şarj voltajı yazar. Markaya göre değişmekle birlikte şöyle yazıyor; 14.4-15.0 volt.
Yani bu aralıkta herhangi bir değere kadar şarj edebilirsiniz. Ben akü sağlığı açısından 14.4'e kadar ediyorum.
Bu videodakiler sizin akü üzerinde işe yaramazsa aküyü tamamen şarj ettikten sonra, şarj voltajını sadece 1 kereye mahsus 16.1 volta ayarlayıp 2 saat daha şarj edin.
Aslında üç hafta önce dediğinizi uygulayıp sonuç aldım. Ama üç beş defa şarj ve deşarj edip sonucu öyle yazmak istedim. Şuanda bu akü 1700mah yük ile deşarj ettiğimde bana 5100mah kapasite sağladı.
Hocam dediğim gibi benim için Pil eşittir PİLADAM. Teşekkürler.
Akünün kapasitesi 6.7mah idi 3.2mah'a düştü yazmışsınız.
Bu kapasiteleri nasıl ölçüyoruz acaba.
@@AlfonseTheReal selam pil adam en dogru tespit ve test yapmis tam profosyonel paylasimda bulunmus minnettariz. Senin soruna gelince bitane ampul kac amper cektigini bilmen lazim 10.5 volta kadar ampulle dejarz edeceksin 21 watt ampul 1.700 ml amper ceker 7 amper aku kac saat yandi 10.5 volta geldi boleceksin cikan sonuc verdigi amperdir.
İkinci akude bircok test yapilir hocamin yaptiklarindaki gibi
Merhaba jel aküm 5 gündür 0.8 amper ile şarj alıyor ciddi ısınma yok şuan 12.9voltta. Bekleyim mi daha çektiği akım kaça düştüğünde şarjı keseyim?
Merhaba, akü kaç Ah?
14.4'e ayarladınız değil mi voltajı?
@@PilAdam akü jel 24amper. Bir hafta oldu 13 voltta tıkandı ancak hala 0.8 amper akım çekerek şarj oluyor görünüyor.
O aküde sıkıntı var. Siz artık işlemi sonlandırın.
@@PilAdam tşkler.
Gucu yetmemis redresor jarzi gerekli
Güzel video olmuş.. Araç 1 hafta yatsa akü voltajı 10.40-11v düşmüş oluyor, anca takviyeyle çalışıyor araç. Akü daha 2 yıllık.. Araçta 0.06-0.07 arası bir kaçak var.. Bu miktar aküyü boşaltır mı? Aküyü söküp şu aliexpresste satılan sarı turuncu renkli desülfe cihazına bağlasak, faydası olur mu yoksa yine eskiye döner mi?
70 mA tüketim var. 70*24*7 desek bir haftada 11760 mAh yapar ve bu 60-70 Ah'lık bir araç aküsünü normalde bitirmez diye düşünüyorum, akü arızalıdır.
Desülfatör iş yapar mı bilemiyorum.
Bu akünün alındığı zamanki kapasitesi yüzde yüz seviyesinde miydi acaba.
@@fiber11 nasıl yani
ups güç kaynaklarında maxsimum akü şarjı 13.6v ila 13.8v tan yukarı tercih edilmiyor. bunun niçin böyle olduğunu izah edebilirmisiniz.
Merhabalar, bu akü üreticilerinin tavsiyesidir ve çok mantıklıdır. Sürekli doldur boşalt yapılacaksa 14.4 volta kadar doldurulur ama akü hep şarjda bekleyecekse(ups'te elektrikler kesilene kadar akü şarjdadır) bu voltajın 14.4 olması aküye uzun vadede zarar verir. Voltajı biraz düşürmek gerekir.
elinize sağlık küçük bir dip not : kuru sulu yada jel bu işlem yapılırken patlama riskine karşı mutlaka kapaklarını açın
Sulfati cozmek icin akum 12.3v ulasti sonrasi cikmiyor akuyu desarj edip tekrar mi sarj etmem gerek
Mesajı geç gördüm, voltaj uzun süre artmazsa durmak lazım.
Hocam merhaba videolarınızı beğenerek izliyorum bir sorum olacak bu kapasitör ile yapılan desulfatörler ne derece sağlıklı
Merhaba teşekkürler, işe yarayanlar var ama risk içerdiği de bir gerçek.
Elektrikli bisiklet aküsü sanayide tamir edilebilir mi nerede tamir ettirebilirim sülfatlaşma sorunu var 48 volt akü 35 volt gösteriyor ve daha fazla dolmuyor
Maalesef kim tamir ediyor bilmiyorum.
Selamaleyküm. 12v 80 ah jel aküm şase yaptırdığımdan kaynaklı 8.44 volta kadar düştü ve şarj edemiyorum. Ne yapmam lazım. Teşekkür ederim
Merhaba; maalesef ne tür bir hasar oluştuğunu bilmiyorum.
Valla abimin akülü engelli arabası var . 2 adet yedek olarak büyük akü vardı. Baya uzun süre unuttuk aküler ölmüş. Bunlar acaba kurtarılabilir mi?
Denemeden bir şey söylemek mümkün değil maalesef
06:30 'da 5373mah kapasite var demişsiniz ya, BUNU NASIL ÖLÇTÜNÜZ?
Benim için çok önemli sorudur. Cevap alırsam çok sevinirim.
Teşekkürler.
O gördüğünüz özel bir cihaz, piyasada satışı yok.
Ama siz diğer sorularda da sorduğunuz DL24P ile ölçebilirsiniz. Yüksek kapasiteli aküler için biraz yavaş kalabilir ama 7-40 Ah arası aküler için gayet idealdir.
@@PilAdam Teşekkür ederim. Peki 70ah hatta 100ah araç aküleri için önerebileceğiniz bir kapasite ölçüm cihazı var mı?
@@AlfonseTheReal maalesef yok. Yine bu cihaz kullanılabilir ama yavaş yavaş test olur.
@@PilAdam Teşekkür ederim.
100 amper jel aküm var daha yeni ama hiç şarz olmuyor 2 gün şarjda tuttum hiç dolmuyor sıfır gösteriyor ne olabilir yardımcı olursaniz sevinirim
@@ataustun3923 sistemi görmediğim için bir şey diyemiyorum.
Pil bozuk mu, şarj aleti bozuk mu, o pile uygun mu bilmiyorum şu anda
Akü uzun zamandır şarj olmadığı için en azından içine saf su ilave edin plakaların üstüne çıkacak kadar sonra kapakları açık şekilde şarj edin akü düzeldikten sonra 1gün bekleyin aküyü deşarj edin kapaklarını kapatıp şarj edin ben bu yöntem ile 10yıllık bekleyen bi aküyü 3 günde kurtardım
Dediğiniz yöntemle kurtarılabilir, hatta ihtimal daha fazladır ama ben riskli yöntemleri denemek ve videosunu çekmek istemiyorum. Çünkü birisi yanlış su ekleyebilir, fazla ekleyebilir, kapakları yanlış zamanda kapatabilir. Sıkıntı çıkabilir.
Merhaba Ustam Benim akünün bir hücresinde şarj esnasında hiç kabarcıklanma olmuyor Galiba şarj olmuyor. Bu arızalı kısımda 9 volt voltaj var. Diğerleri de çok düşük seviyelerde. Suları eksik idi tamamladım ama değişen bir şey olmadı. Şu an akü şarjı bir türlü sonlanmadı. Einhell 10 amperlik şarj adaptörü kullanıyorum. Ne yapabilirim Teşekkürler.
Merhaba, maalesef bir fikrim yok.
Hocam emeğine ağzına sağlık peki bu verileri diğer kapasitesi yüksek aküler için değerleri nereden temin edebilirim ayrıca 40 amperlik güç çekişini aküden ne ile yapıyorsunuz
Satıcılar sağlar bu değerleri. Bende neware test cihazı vardı onunla test ettim.
İyi çalışmalar bilgiler için teşekkürler. Üç gündür aküm desülfatöre bağlı 25mf kondansatör ile 90ah akü fakat 13 voltu hiç geçmedi ve gözlerden bir tanesinden hiç kabarcık çıkmıyor sorun nedir sizce tamiri mümkünmü teşekkürler kolay gelsin.
Merhaba, ben o tür bir desülfatörü pek tavsiye etmiyorum. Tehlikeli olabiliyor.
13 voltu geçmiyorsa ya akım yetersiz ya da köprü arızası var. İkinci durumda bir şey yapamazsınız.
@@PilAdam çok teşekkür ediyorum
Merhaba.
6V 4Ah yaklaşık beş yıldır ara sıra kullandığım bir kurşun asit aküm var.
Bu aküyü cihazın şarj cihazıyla yaklaşık 8.4V ile şarj ediyordum.
Cihazımı son kullanımımdan sonra akü şarj olmadı. Aküyü ölçtüm yaklaşık 4.5V gördüm.
Kapaklarını açtım. Suyu bitmiş. Saf su ile tamamladım. Su tamamladıktan sonra yaptığım ölçümde yaklaşık 1.4V gördüm.
1) Su yokken 4.5V olan akü su tamamlandıktan sonra neden 1.4V'a düştü?
Cihazı yeniden aynı orjinal şarj cihazına bağladım. Gene şarj başlamadı. Bir süre şarjda tuttuktan sonra aküsünü yeniden ölçtüm. Bu seferde akünün voltajı 0.5V'a düşmüştü.
2) Şarja başlamadan önce 1.5V olan akü yaklaşık 2 saat şarjda tuttuktan sonra neden 0.5V'a düşer?
3) Bu aküyü kurtarmak istiyorum.
Ne yapabilirim?
Acaba sülfatlama mı oldu?
Desülfat işlemi işe yarar mı?
Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Merhabalar;
Özetle; sizin durumda önerebileceğim bir yöntem yok.
Voltajın neden düştüğünü bilmiyorum ama 8.4 volt kurşun asit akü için yüksektir. Genelde 7.2 volt civarı ile şarj edilir.
Şarj sırasında ya da su ekledikten sonra neden düştü bilemiyorum.
Akü 5 yıllık olduğu ve birkaç işlem gördüğü için kurtulması zor.
Eğer elinizde bir güç kaynağı varsa 7.2 volt ve 0.4A ile sıcaklığını kontrol ederek 48 saat şarj edebilirsiniz. Ancak düzelme olasılığı düşük.
@@PilAdam cevabınız için teşekkür ederim.
Merhaba. Ben öncelikle makale niteliğinde çektiğiniz videolar için teşekkür ediyorum. Bir de sorum olacak. Uzunluğu nedeniyle şimdiden özür dilerim :/
1 yıldır başım Start-Stop akü ya da araçtaki start-stop sistemi ile dertte. Birebir orjinal Varta AGM Start-Stop(Jel olması lazım) 12V 95A akü aldım ancak videonun sonunda bahsettiğiniz şarjın 14,4V olması gereği konusu aklımı kurcalıyor çünkü aracımda bu değerlerin üstüne çıkıyor bazen! Start-Stop çalışmadığı için sürekli elimde Multimetre, sabahları ölçüyorum, problem nerede bulamıyorum. Aracı açar açmaz devreye giren far, iç aydınlatma,...vs kapatıp 1-2 dakika sonra dengelendiğinde kontrol ediyorum genelde 12.5-12.6 civarı. Araç servisim en az %70 olması gerekiyor, onlara göre şarj yetersiz, ve 12.5 civarı bir gerilim aşağı yukarı %70 doluluk oranına denk geliyor/gelmiyor. Ucu ucuna... Ek olarak araç şarj dinamosundan şarj olurken aracın içinde OBD-II ile ya da akü üzerinden multimetre ile baktığımda bazen 15 hatta 15.5 volta kadar gerilim yükseliyor. Tabi çekilen akımı bilmiyorum... Bu acaba normal mi? Bunun aküye zarar verebilme ya da sisteme zarar verebilme ihtimali geliyor aklıma. Aküyü değişmeme sebep ise şöyle: Akü nedeniyle aracımı çalıştıramadığımda aküyü orjinali ile değiştirdim. Aynı dönemde şarj dinamosunun konjektörü de/kömürü bitmişti onu da değiştirdim. Çalışmayan start-stop yine çalışmıyor. Üstelik bazen baktığımda araç hareket halindeyken 14, 14,7v civarı olan şarj bazen 15v ve 15v üzerine çıkıyor. Akünün herhangi bir problem nedeniyle(bitmesi, sülfatlaşması,vs...) şarj için bu miktarda gerilime neden olması ya da şarj sistemindeki bir elemanın bu gerilim yüksekliğine neden olması mümkün mü? Ya da şarj için bazı durumlarda bu rakam normal mi? Bir türlü çıkamadım işin içinden. Yakın zamanda şarj için aküyü aldığım bayiye götürmeyi düşünüyorum ama çözüm olacağını da zannetmiyorum açıkçası, çünkü sıfır aldığım akü ile start-stop sorununu çözemedim 1 yıldır.
Dipnot: Akü üzerindeki minik "Akü akım sensörünün" hata vermediğini ve arızalanması durumunda start-stop'u etkileyebildiğini duydum ama parça henüz gelmediği için birşey diyemiyorum. Bir de onu deneyeceğim. Uzun oldu. Çok özür dilerim...
Merhaba, çok teşekkür ederim.
Söylediğim voltaj aslında araç aküleri için geçerli değil. Onlarda voltaj biraz daha yüksek olabiliyor. Bunlar uzman olmadığım konular olduğu için bir şey diyemiyorum. Varta bu alandaki en iyi aküdür, aracın sistemi de sağlıklı ise aklıma başka bir şey gelmiyor. Yakın zamanda olmasa da birgün araç bataryaları hakkında da video çekeceğim.
Elinize sağlık, şişmiş 12v akü kurtarılabilir mi _?_ , bir de akü hücrelerinde kopukluk olup olmadığını nasıl ölçebiliriz ?_? şimdiden teşekkür ederim. Videolarınızın devamını bekliyoruz.
Şişmiş bir akü kurtarılamaz. Geri dönüşüme verilmelidir.
Diğer konuda ileride bir video çekebiliriz.
'Akü hücrelerinde vs fiziksel bir sorun olduğunu nasıl anlarız' videosunun linki var mı
Hocam iyi günler bizim sizin şarj adaptörünüz gibi kaliteli adaptörümüz yok bana ucuz yollu elk. Bisiklet aküleri tek tek şarj etmek için bir aler önerebilirmisn 12v 20a akü
Merhaba, tekli kullanım için bir şarj aleti önerim yok maalesef.
Hocam kolay gelsin jel bisiklet akü sülfat olurmu , 40 km giden motor 5 km ye düştü
Ne yapmalıyım
Aküler arasında dengesizlik vardır. İmkanınız varsa tüm aküleri teker teker şarj edin sonra deneyin. Büyük ihtimalle bir tanesi çok erken bitiyor.
@@PilAdam evet ölçümde 1 tanesinin marş değeri 8 diğerlerinin 9 görünüyor hocam
Akümu değişelim
Bitikmi akü o tek olan
Teker teker takiyorum tavsiyeniz üzerine
Cuma günü bitecek bakalım denicem
Bunu yaparken, ortam ısısının önemi var mı? Güç kaynağına bağlamadan önce ortam ısısı kaç derece olmalı? 60 amper 12 volt akü için
Oda sıcaklığı uygundur. 20-30 derece diye bir aralık verebilirim.
Hocam, sizin güç kaynaginin diğer sarj aletlerinden bir farki varmi,darbeli mi çıkış veriyor.akunun kendi sarj aleti neden sarj etmiyor,sizin guc kaynağı düşük amperle sarj yaptigi icin mi aku sarj oluyor merak ettim,iyi calismalar.
Neden bu arkadaşın sorusuna cevap vermedin,,,,ne biçim adamsın
Arkadaşın sadece bir gün önce sorduğu ve henüz görmediğim sorudaki üsluba bakın bir de sizin üsluba bakın. Ne biçim bir insansınız?
Hocam basit bir sorum olacaktı. 12v 1amperlik adaptör ile 12v 7 amperlik aküyü şarj ederken dikkatimi çeken çektiği amperi ölçerken 0.65ma ile şarj başladı. Neden direk 1 amper çekmedi. Bu akünün sulfatlasmis olduğunun kanitimi?
Birçok sebebi olabilir, şarj aletiniz 1 amperlik olmayabilir, akünüz tamamen boş olmayabilir, akünüz sülfatlı olabilir.
Hocam ilk günün başinda akü 10 mili amper cekti sonra yavaş yavaş saat gectikçe 50
-100 miliamper 400 miliamper cekmeye başladi 7 amperlik akü şarj oluyor şuanda 2 gündür küçük led taksam bile aküde voltaj cökmesi oluyor gün geçtikçe akü floud şarjda bekliyor ..
12 volt akü ise 14.4 volta ulaştıktan sonra ayarladığınız maksimum akıma gelmesini, zamanla akımın düşmesini bekleyin. O sırada yük bağlamayın. 7 Ah akü için 1A şarj akımı idealdir. Tüm şarj bittikten sonra yük bağlayıp deneyin, yine çökerse akü bitmiştir.
@@PilAdam akü gittikçe kendine geliyor ilk zamanlar yük taktiğimda 8 volta iniyordu 2 gün sonra yavaş yavaş inmeye başliyor nominal voltaj 12.9
Solar şarj kontrol cihazı kullanıyorum şuan Floyd şarjda bekliyor
bu aküde işe yaramadi çökmeler yaşaniyor saf su ve akü asidi kullanildi başka bir abidem aldiğim aküde harika çalişti kaü kendine geldi
Güç kaynağının voltajı 14.4 volt olursa akü bu volta kadar şarj olmuyor. Şarj voltajından kastınız akünün maksimum şarj olması gereken şaj mı, açıklık getirebilirmisiniz?
Aküye uygulamanız gereken değer 14.4 volttur. Şarjdan sonra akünün 13 volta kadar düşmesi normaldir. Eğer bunu soruyorsanız bu şekilde açıklayabilirim.
Bende güç kaynağı yok AGM aküyü online ups e takip 24 saat şarj ettırsem olur mu?
Bunu denemedim ama işe yaramaz diye düşünüyorum
Selamlar 2 aydır yatan aracımın 12.3 v veren aküsünün bilindik bir ekspertiz firması akü voltajının iyi olduğunu ancak ömrünün % 70 olduğunu, yaptığı anlık test ile söyledi. Akünün kapasiye testlerinin hangi şartlarda yapılması gerektiğini bilen yüksek bir mühendisim ancak Bu kahramanlar bunu nasıl başardı sizce ?
Selamlar, bu soruyu çok geç gördüm.
Tüm dünya, "herhangi" bir pilin sağlık durumunu anında ölçen cihazlar üzerinde çalışıyor ancak net bir çözüm yok.
Eğer bir cihazın tüm şarj ve deşarj değerlerini, karakterstiğini, ömrü boyunca başına neler geldiğini bilirseniz tahmin yapmak kolay. Örneğin cep telefonu pili için bu yapılabilir. Tarihi ve log'ları kayıtlıdır.
Ancak onlar sizin kullandığınız ve üzerinde batarya yönetim sistemi bulunmayan pilin durumunu bilemezler. Sadece kendi ürettikleri bir pil olduğu için yaklaşım yapabilirler, bunun da doğruluk seviyesi tartışmalı.
Ustam merhabalar. Ben aracı çok fazla kullanmadığım için, genelde kısa mesafelerde de kullandığım için akünün voltaj değerinin çok kısa sürede düştüğünü gözlemliyorum. Aküyü araç üzerinde farları ve benzeri birimleri açık bırakıp akünün voltaj değerini düşürebildiğim kadar düşürüp(dediğiniz gibi en son 10.5), Bosch C7 marka model şarj cihazı ile R modu olan renejerasyon yapmamı tavsiye eder misiniz? Nasıl ve ne kadar süreyle yapmamı uygun görürsünüz? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Not: Akünün şu an ki voltaj değeri 12.3
Merhabalar. Kendi araba akümün performansı düşmüş olsa yazdığınız metodu denerdim ama henüz denemediğim için bir başkasına aynı rahatlıkta tavsiye edemiyorum.
Merhaba bende varta 70 amper agm start stop akü var 3-4 yıl oldu alalı geçen gün elektrikçide akü ölçümü yaptırdım akün ölü abi dedi marş vs sorun yoktu öylesine merak ettiğim için ölçtürdüm bende biraz araştırıp akü şarj cihazı aldım rj tianye marka çin malı olanlardan (12v 6A bir cihaz aldım)az önce şarja taktım 15-20 dk gibi bir sürede şarj etti full yazdı bende cihaz üzerinde tuşa bastım tamir moduna aldım 3 saat oldu şuan tamir modunda çalışıyor böyle kalsın mı bir sıkıntı olur mu bilgilendirirseniz sevinirim tamir işleminin bitmesini bekliyim mi cihaz ekranında pul yanıp sönüyor fil seviyesi en üst çizgi yanıp sönüyor
Uzun süre geçmiş mesaj yazılalı, cihazı bilmediğim için bir şey diyemiyorum
Bu desilfatoru nereden aliriz ?
Desulfatör kullanmıyorum, güç kaynağı kullanıyorum. 30V5A ayarlı güç kaynağı şeklinde aratabilirsiniz
@@PilAdam 110 amper araç aküsü için nasıl yapacağız. Evde 5 6 tane 6 ay önce alınıp sülfatlaşmış aküler var. Bunları dediğiniz cihazla düzeltebilir miyiz güç kaynağı ile yani?
Kuru akülerde dahil mi ?
@@user-of4dy5dt3q videodaki bir kuru akü. Kuru agm aküler için geçerlidir.
@PilAdam araba akülerine de yapabiliriz sanırım
Merhaba, akülü araba aküsünü (12V 7Ah) ölçüm yaptırdığımda 12V çıkış görünüyor fakat kısa süre içerisinde akü zayıflıyor ve araba yolda kalıyor. Bunun sebebi nedir? Çözüm olarak ne önerebilirsiniz?
Merhaba;
Kaç senedir kullanılıyor? Ömrünü tamamlamış olabilir.
Kısa süredir kullanılıyorsa ve aslında ilk günlerde iyi kapasite verdiyse videodaki ve benzer videolarımdaki gibi şarj edilebilir.
Ya da şarj voltajı 14.4 volta, şarj akımı 200 mA'ye ayarlanarak 2-3 gün şarjda bırakılabilir.
Hocam kolay gelsin ben bu jarz aletine almak istiyorum acaba nasıl alabilirim birde bu jarz aleti ile elektrikli motor var onu danaya bilir miyim 4×12volt4×24amp dört akü var üzerinde
Soruları anlayamadım maalesef
@@PilAdambende anlamadım
12 VOLT 5 AMPER MOTOSİKLET AKÜSÜNÜ 12 VOLT 2 AMPER ADAPTÖRLE ŞARJ ETSEM NE OLUR PATLARMI????
Edemezsiniz, voltajı yetmez.
Ben denedim çok zorlarsan 12 aküylen 12 ah max çekiyor.Bosch psr 14,4
Anlık olarak çok kısa süreler biraz daha fazla akım çekebilir. Bu durumda bms kapatma yapabilir diye düşünüyorum.
@@PilAdam maksimum 12 volt aküyle çekti akımı ölçtüm.Matkabı elimle tutarak start verdim maksimum zorlama
@@PilAdam sizin tavsiye ettiniz piller lg hg2 zaten maksimum 20 ah veriyor
@@fikretgunes276 devamlı 20A veriyor. Pik süresi dediğimiz milisaniye kadar sürelerde bundan daha fazlasını çekebilirsiniz, bu durumda bms kapatma yapabilir. Sıkıntı yoksa kullanabilirsiniz 4s 20A ile.
@@PilAdam çok teşekür ederim hocam.ALLAH RAZI OLSUN
Ustam merhabalar. Ara ara bindiğim ve kısa mesafelerde kullandığım aracımın aküsü 12.09 değerindeyken tam şarj ettim ve bir gün beklettikten sonra araca bağladım. Aracı kullanma alışkanlığım yine aynı olmakla birlikte bugün tekrar ölçüm yaptığımda 12.41 değerini gördüm. Sizin videolarınızdan, akünün 12.4 ün üzerinde bir değerde tutmak gerektiğini anladım. Aküyü bu değerde yani 12.41 de şarja almam gerekiyor mu? Değerin 12.4 ün altına düşmesini mi beklemem gerekiyor? En son hangi değerde tekrar şarj etmem gerekiyor? Tüm bu sorularım için şimdiden çokk teşekkür ediyorum..
Merhabalar; ne tür bir araçta ne tür bir akü kullanıyorsunuz? Benim videodakiler araba aküsünden biraz farklı.
@Pil Adam hocam ups 'im var 1,5 yıllık filan . Aküsü bir kere sızdırma yapmış bilgisayarı tutamıyordu bende bazı gözeneklere baktığımda kuruduğu gördüm yüzeydeki pedler nemli kalacak şekilde su koydum düzeldi 6 ay kullanmışımdır . Gecenlerde yine elektirik kesintisim olduğunda yine bilgisayarı tutamadı baktım bu sefer bayağı akmiş öndeki bir gözden , su ekledim sildim , malesef yük binince yine tutamıyor viltajlarında sorun yok ama su eklediğim bölmelerin asit su dengisi bozuldu . Çok fazlada devreye girmedi toplam 10 kere filan tam döngüye girmiştir . Ne yapmak lazım bir fikrin var mı şimdiden teşekkürler.
O akü için yapılacak bir şey kalmamış diye düşünüyorum. Değişim gereklidir.
Abi anlamadığım bir konu var yardımcı olurmusun. Deşarj kısmı ile ilgili. Deşarj ortalama 10.5v olması lazım diyorlar. Bu rakama ulaşmak için sürekli deşarj mi etmek gerekiyor. Bahsettiğim aküyü saatlerce beklettikten sonrası için 10.5v olması gerekiyor. Çünkü deşarj ederken 9.5v kadar indiriyorum sonra yüksüksuz halde 2 3 saat sonra tekrar 11.5v gibi değere ulaşıyor. Yani ben bunu yüksüksuz halde 10.5v gibi bir değerde 3 5 saat sonra elde edersem o zaman deşarj olmuş oluyor doğrumu?
10.5 volta gelince durmak gerekiyor. Durduktan sonra kaç volt verdiği önemli değil. İlla 10.5 volta kadar inmenize gerek yok. Kesinlikle 10.5'tan daha aşağı inmeyin anlamında deniliyor.
12v 7ah ups için orbus marka sıfır akü aldım 14.4v 0.7ah şarja bağlayınca akünün hemen kaynamaya başlaması normalmidir şarj etmeden önce voltajı 12.46v test amaçlı 5A yükte 11.5 volta düşmesi normalmi akünün dataaheetini bulamadım ama aküleri beğenmedim denebilir yorumunu bekliyorum
Hemen kaynamaya başlaması normal değildir. Nasıl bir kaynama?
12.46 voltta iken 5 amper ile o voltaja düşmesi normal görünüyor
@@PilAdam şarj olduğunda içindeki kaynama sesinden bahsediyorum bu aküleri 36v 1kva ups için kullanacaktım bana uygun değil gibi geldi
@@bahadryldz2346 ben test etmediğim için bir şey diyemiyorum açıkçası
@@PilAdam cevabınız için teşekkürler peki akünün sağlam olup olmadığını nasıl anlarım 3 aküyüde gece şarja taktım durgun voltajları 13v cıvarı yüke binince upste voltaj çabuk çöküyor ama sonra kendini topluyor bana iç direnci biraz yüksek gibi geldi akülerin sülfatlaşmış gibi ama garip olan aküleri ilk 0.7A ile şarja bağladığımda 0.4A çekip akü çok çabuk 14.4v ulaşması çok ilginç yardımınızı bekliyorum
Hocam aküyü yüksek voltaj/ düşük akımlarda şarj etsek. Mesela 12 volt / 100 ah bir aküyü 20 volt 1 amperle sarj etsek ne olur ?
Kötü olur.
Tamamen dolduktan sonra yani 14.4 volta(veya o markanın maksimum voltajı neyse) ulaştıktan sonra şarja devam ettiğimizde aşırı şarj etmiş oluruz. Akü şişer.
@@PilAdam tamam teşekkür ederim 🙂
Slm, size birsey danisabilirmiyim? 12 volt 20 amper bir jel akum var
Bu akuye saf suyu koydum. 12 saat dinlendirdim ve desulfatore bagladim 24 saat. 24 saat sonra aku test cihazina ( aku test cihazinda isitici resiztans bulunmakta ) baglayip akim 10.8 e dusene kadar desarj yapsam desarj olur mu ? desarj yaptiktan sonra tekrar desulfaktore baglayip bunu 2 kez tekrarlamak istiyorum
aku kendine gelmesi icin
Sakin haa saf su koma tercubeyle sabit jel akuye saf su konmaz bomeli belli oranda 10 mlgr birgun bekletilir. Suyla doldurmak akuyu bir daha kullanilamaz hale getirmektir jel akude ve kuru akude su doldurmak kesinlikle yanlistir Tercubeyle sabit sakin ama sakin su doldurma
Bildiğim bir konu değil ben içine bir şey eklenmesini tavsiye etmiyorum.
@@alitarhan604jel akü değilde kuru akü dediğiniz asitli aküye suyu eksildiği zaman ne koyucazki saf sudan başka.
@@PilAdamtavsiye etmiyorsunuz da içindeki sıvı eksildiyse ne yapacağız?
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. 12v 12amperlik bir aküye 16.6v 1amper ile şarj ettim sizin cihaz gibi, amper yüksekten en az seviyeye indi amper çekimi. Eskiye oranla %50 gibi bir performans artışı oldu. Ve sürekli kaynama sesleri geliyordu. Bu işlemi bir kaç defadaha tekrarlasam performans artar mı. Hocam bütçem olmadığı için sizin cihazi kullanamadım. 14.4v 2 amper akü şarj cihazımda var fakat siz düşük amper uygulayın diye 2 amperlik olanı kullanmadım.
16.6 volt ile bir kere daha denemeyin, çünkü voltaj biraz yüksek. Sizin akü zaten şarj olduğu için 14.4 volt 2A ile deneyebilirsiniz. Ama önemli bir performans artışı beklemiyorum açıkçası.
@@PilAdam anında verdiğiniz cevap için teşekkürler. Benim akü yeterince şarj edince 2 3 amper bir yük basınca 5 6 dakika içinde hemen 10v düşüyor. Aküyü boşta tuttugumda anında 13.5v gibi değerlere çıkıyor. Elimdeki iki şarj aletinden hangisi ile desülfat tekniğini kullanayım. 16.6v ile yaklaşık 24 saat yaptığımda herhangi bir ısınma yok, buz gibi bir odada deniyorum.
@@buluttut4059 normalde 16.6 voltu tavsiye etmem ama sizin durumda ile yarayan bu olabilir. Keşke 16.1 volt olsaydı. Sıcaklığa mutlaka dikkat edin. Birkaç kez doldur boşalt yapın.
@@PilAdam çok teşekkür ederim. Allah razı olsun
Abi LTO çıktı sülfatin devri mi kaldi ya
Kurşun asit pazarı büyümeye devam ediyor :)
Noco Genius 10 al , keyfine bak, gerisini o halleder 😅
her durumda öyle olmuyor maalesef :)
Kolay gelsin usta, bu olayı gerçekten sulfatlaşmış bir akü ile yapsaydınız daha iyi olmazmıydı, ilk desulfa işleminde 4 volttan 13.25 volta gelmesi biraz inandırıcı olmadı gibi saygılar tekrar kolay gelsin
Bu yorumu yeni gördüm.
Akü gerçekten sülfatlaşmıştı. Tabii ki çok sert bir sülfat olmadığı anlaşılıyor.
Ama ilk denemede 13.25 volta ulaştı demek bence çok doğru değil, çünkü ürünü yaklaşık 50-60 saat şarj ettim, bence çok kısa sürmedi.
Videoya başlamadan önce ürünün ne kadar süfatlaştığını bilmek de mümkün olmuyor.
Ölmüş bir akü geri dönüşüme atılır ve yenisi alınır. Desülfatör diye bir şey yoktur. Akü voltajı çok düşükse düşük bir akımla uzun süre şarj edilebilir. Bu sadece akü ölü değilse işe yarar. Bakınız => wiki
Videoyu izlediniz mi? İtiraz ettiğiniz noktalar nereler? Wiki’ye istediğiniz konuda istediğiniz açıklamayı şu anda herhangi bir insan olarak yazabiliriz.
@@PilAdam Elbette videoyu izledim. Senin gibi bataryalardan anlayan çok az adam vardır Türkiye'de. Severek izliyorum yani. Evet wikiye yazarsın ancak doğru değilse kontrol eden kişi yazdığını siler. :) Videoda harika iş çıkarmışsın ancak 20 sene öncede şu anda da gerilimi çok düşmüş, sülfatlaşmış hiç bir aküyü şarj ederek tekrar çalışır halde getiremedim. Aynen videodaki gibi önce sadece birkaç miliamper çekiyor. Daha sonra çok yavaş bir şekilde akım artıyor. Şarj olmuş gibi davranıyor. Ancak aküyü bir kenara koyunca 1 ay sonra gene bitmiş oluyor. Şarjdan sonra kapasite ölçümü yaptığımda ise 40Ah'lik bir akü 3Ah çıkıyor. :) İşte itirazım bu. İnsanlara yararlı olduğun için teşekkürler.
Hocam merhaba, akü şarjı için nasıl bir güç kaynağı edinmem gerekiyor? Bu işlerden hiç anlamadığım için soruyorum. Güç kaynağının özellikleri değişiyor mu? Bu yaptığın şey redresör şarjı olarak mı geçiyor? Pahalı olmayan bir güç kaynağı tavsiyen var mı?
Merhaba, 30V5A güç kaynağı alabilirsiniz. Mervesan marka ürünlere bakabilirsiniz, belirli bir marka önerim yok. Çok fazla akü onarmayacaksanız gereksiz masraf olabilir.
@@PilAdam Ben yalnızca aracımdaki aküyü gerektiği zaman şarj etmek için kullanacağım aynı zamanda sülfatlaşma olursa bu şekilde sülfatlaşmayı geri çevirmek istiyorum ama gereksiz mi olur böyle bir güç kaynağı edinmek? Şu an aracın aküsü de bitik durumda ama tam olarak bilmiyorum ne yapmam gerektiğini. Değişmeli miyim yoksa şarj mı etmeliyim bilmiyorum. Yeni bir akü de alsam yine belli aralıklarla şarj etmek gerekmiyor mu? Bunun için başka bir cihaz mı edinmeliyim bilemedim tam olarak. Kaliteli cihaz fiyatları yeni aküden de pahalı ama sonuç olarak şarj işlemini ya kendim yapacağım ya da akücüye gidip yaptırmam gerekecek. Arafta kaldım gereksiz mi değil mi diye.