Historische gebouwen Paramaribo - Elisabeth Samson

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ย. 2024
  • Historische gebouwen Paramaribo - Elisabeth Samson
    Een wandeling door het centrum van Paramaribo leert je, dat de stad bol staat van geschiedenis. Kenmerken daarvan zijn onder meer de monumentale gebouwen die meteen in het oog springen. Vooral in de historische binnenstad zijn de gebouwen in een unieke Surinaamse bouwstijl opgetrokken. Door het koloniale verleden vind je veel Nederlandse invloeden terug.
    Bouwmaterialen waarvan de gebouwen werden gemaakt
    De bouwmaterialen bestonden destijds voornamelijk uit hout, doordat dit het meest voor handen was. Daarom vind je nog altijd veel uit hout opgetrokken gebouwen en wordt de historische binnenstad ook wel “De Houten Stad” genoemd. Naast hout gebruikte men ook bakstenen die uit Nederland kwamen. Deze waren kostbaar omdat ze via de oceaan moesten worden aangevoerd. Stenen gebouwen waren om die reden dan ook hoger in aanzien.
    Werelderfgoed
    Een groot deel van de gebouwen heeft een cultuur historische waarde waardoor een niet gering aantal een monumentenstatus heeft, erkend door de Unesco.
    Sinds 2002 staat de bescherming onder toezicht van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Verspreid over de oude stad zie je vaak prachtige woonhuizen die verwijzen naar vervlogen tijden. Helaas dreigen een hoop ten onder te gaan vanwege achterstallig onderhoud.
    Het voormalige huis van Elisabeth Samson
    Op het kruispunt van de Wagenwegstraat en de Malebatrumstraat staat een huis met een bijzonder verleden. Hier woonde Elisabeth Samson. Zij werd in 1715 als vrouw met 100% Afrikaanse roots in vrijheid geboren. Iets wat in die tijd zeer uitzonderlijk was.
    Zij presteerde het om in die tijd uit te groeien tot een van de rijkste mensen in Suriname. “Zeker de rijkste vrouw en weten we nu ook, dat ze de eerste miljonair was op het hele westelijk halfrond.” Zegt de schrijfster van het boek ‘De vrije negerin Elisabeth’ Cynthia McLeod.
    Het gebouw is de afgelopen jaren qua conditie sterk achteruit gegaan. Er zijn dan ook serieuze plannen om het te laten restaureren en het in te richten zoals het toen was. “Want dan heeft de Surinaamse gemeenschap een plek om over z’n geschiedenis te leren en meer aan de weet te komen”. Aldus McLeod.
    Elisabeth Samson stierf op 55 jarige leeftijd te Paramaribo in 1771.
    Bezoek onze website www.surivision.nl en laat je inspireren door de vele filmpjes die er te zien zijn over Suriname. Vind ons ook op Instagram - / surivision .
    en op Facebook - / surivision

ความคิดเห็น •