FILMISCH beeld maken | Waar moet je op letten?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 50

  • @lieuwemedema
    @lieuwemedema 3 ปีที่แล้ว +3

    Wat een boel tips weer! Ik heb hier (zoals altijd) weer heel veel aan gehad! Het is echt heel fijn dat er Nederlandse TH-camrs zijn die dit soort dingen uitleggen! Heel erg bedankt voor deze informatieve Video! :D

  • @Lolashetlander
    @Lolashetlander 3 ปีที่แล้ว

    Hier kan ik echt iets mee.. super toffe en bruikbare informatie 👌🏽

  • @jaapvw66
    @jaapvw66 3 ปีที่แล้ว

    Fijne video weer! Je hebt het al min of meer behandeld, maar veel mensen die filmen , maken films van een bepaalde gebeurtenis , die ze vaak niet helemaal kunnen regisseren. Filmen wordt dan al vaak registreren, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ook dan is het een kwestie van denken in verschillende shots, in montage denken en vooral ook durfen. Als je bijvoorbeeld bij een bruiloft filmt, en je hebt een totaal shot gedraaid van het omdoen van de ringen. Durf dan na afloop te vragen, "Mag ik nog een close shot draaien van het omdoen van de ringen?" Vaak een kleine moeite , mensen werken vaak graag mee omdat ze toch ook een mooie video willen hebben, en het maakt de film zoveel filmischer.

  • @MichaelGrieve
    @MichaelGrieve 3 ปีที่แล้ว

    Interessante video alweer. Zoals je zei i deze video vooral veel video's maken en ervaring opdoen is belangrijk. Het is allemaal een leerproces ;-)

  • @DickAkkerhuis
    @DickAkkerhuis 3 ปีที่แล้ว

    Wat een mooie video weer na zo'n feestelijke week, ik kijk uit naar de video van vrijdag! Ja en we zitten hier in Den Haag bij de HAF ook nog een beetje bij te komen van de prijs die wij vorige week hebben gewonnen.

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว +1

      :D Leuk!!! Haha, ja wat goed!

  • @Leticia-nk3eu
    @Leticia-nk3eu 2 ปีที่แล้ว +1

    Ik had een vraagje ? Als je een short movie maakt of juist een film. Moet je dan 1 lens gebruiken voor een scene? Of kan je voor einde andere scene een andere lens gebruiken of zie je veel verschil?

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  2 ปีที่แล้ว +1

      Hoi! Dit is een goede vraag. Elke lens heeft zo zijn eigen eigenschappen, je kan je afvragen: wat wil je vertellen, en kan een lenswissel helpen in het maken van het juiste beeld. Dus ja, dat kan.

  • @davidstremmelaar5819
    @davidstremmelaar5819 3 ปีที่แล้ว

    Wat mij wel interessant leek als ik ooit een grote film zou maken om de frame rates te mixen. wat ik bedoel--->
    De Hobbit, in ieder geval de laatste, was gefilmd in het ongebruikelijke 48 frames per seconde, (alleen in de bioscoop was die 48 op dvd was die 24) dat was wel leuk voor de actie fragmenten., maar de rest van de film had een digitaal video karakter. Maar wat je dan zou kunnen doen is beelden gefimd in 24 frames verdubbelen tot 48, in de liefdes scenes, Alhoewel de emotie tussen de dwerg en Elfin erg ongeloofwaardig en alleen maar komisch was.
    (Ik ben bezig met een animatie film, en als je die wil inzenden naar festivals is de "eis" 24 frames per seconde. In animatie ga je zelfs naar 12 frames per seconde als er weinig in beeld gebeurd)

  • @GeorgeDoetAlles
    @GeorgeDoetAlles 3 ปีที่แล้ว +1

    interessante woensdag video. van jullie :)

  • @Johan6730NL
    @Johan6730NL 3 ปีที่แล้ว +1

    Echt weer een leuke video

  • @gdekeijzer
    @gdekeijzer 3 ปีที่แล้ว

    Ik denk dat cinematografisch ook heel veel is over hoe een regisseur zn verhaal wil brengen. Heel mooi voorbeeld is Tenet. De continue groene sluier geeft echt dat stukje beleving.
    Kleur gaat niet om de juistheid van de kleur maar om het gevoel dat je wilt uitdragen, net als de audio.
    Om even in te haken, volgens mij gaf 24FPS een mooiere motionblur ;)

  • @superfilmfred
    @superfilmfred 3 ปีที่แล้ว

    Ik heb als film operateur in het verleden 35mm films zowel op 24fps als 25 fps geprojecteerd, zag nauwelijks verschil, zag wel verschil als ik zwijgende films uit de zwijgende film periode moest projecteren op de snelheid waarin deze films waren opggenomen tussende 16 en 18 fps, digitale projectie met DCP'S zoals ik nu dagelijks doe zie ik geen verschil tussen 24 en 25 fps, is meer een filmmakers dingetje dan van het publiek dat in de zaal zit te kijken.
    Mijn eigen super 8 films heb ik op 18fps opgenomen vanwege de hoge kosten van het Kodak film materiaal en dat kan je duidelijk aan de snelle bewegingen zien in een grotere schokkerigheid van snelle camera bewegingen of snelle bewegingen van je onderwerp
    Daaraan zou je ook wellicht ook iets van verschil tussen 24 en 25 fps kunnen waarnemen.
    Maar mijn Pal HDV camcorder was alles 50i en dat is wel heel duidelijk te zien.

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Dank Fred voor deze aanvulling! Leuk om te lezen! Blij dat ik niet de enige ben die geen verschil ziet ;)

  • @jacques7799
    @jacques7799 3 ปีที่แล้ว +1

    Leuk en informatief! Prettig de nuchtere manier waarop jullie de zaken behandelen op een ietwat gehypet onderwerp. Jammer dat het niet met meer beeld ondersteund wordt, maar ja copyrights en anders moet je alles zelf schieten.
    Maar niet helemaal eens over de zwarte balken. Kijk maar (liefst met beamer op groot scherm): het maakt verschil, er zijn zat video's te vinden waar verschillende formaten met elkaar vergeleken worden en je het verschil kunt zien. Ja, niet als een gemiddeld filmpje op een iPhone wordt teruggekeken, maar onderschat het niet.

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Hi Jacques, ik snap je punt :) En dank!! :D Meer beelden toevoegen redden we vaak niet in onze video's omdat we dan substantieel veel meer tijd kwijt zijn aan het maken van de video en de montage. We uploaden 2x per week nu en dat moet haalbaar blijven binnen het aantal filmdagen dat we ervoor hebben staan... anders ben ik bang dat we het op de langere termijn niet kunnen volhouden. We moeten dus helaas keuzes maken :)

    • @henkpeter1755
      @henkpeter1755 3 ปีที่แล้ว

      @@deVideomakers Ik ben het met @Jaques eens, een substantieel stuk in het begin van jullie video zit je alleen tegen een z.g.n. - hoe knap en charmant ook - "talking head" aan te kijken en dan begin ik mij af te vragen: waarom een podcast met bewegend beeld? Het tweede deel met de verschillende kleuren is dan veel sprekender.
      In plaats van twee videos per week zou je kunnen overwegen om één video te plaatsen die je dan wel wat verder uitdiept. Kwaliteit vóór kwantiteit.

  • @albertnooij
    @albertnooij 3 ปีที่แล้ว

    beste Grietje en Riske bedankt voor de nieuwe video en duidelijke uitleg
    Misschien een idee om eens uit te proberen als Grietje wat wil vragen aan Riske achter de camera die met 2e videocamera Riske even in beeld brengen als zei antwoord geeft en dan met eigen microfoon zodat geluid van Riske beter wordt
    Heel veel succes met de volgende video en jullie nog even genieten van jullie verdiende prijs hartelijk e groet Albert

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Dat doen we heel af en toe wel! Maar het is echt meer werk bij filmen en vooral bij het monteren, dus doen we het niet zo vaak ☺️

    • @albertnooij
      @albertnooij 3 ปีที่แล้ว

      @@deVideomakers Bedankt voor jullie snelle antwoord heel veel succes hr.groet Albert

  • @henkpeter1755
    @henkpeter1755 3 ปีที่แล้ว

    Ik hoor/zie niets over sluitertijd? Voor filmische /cinematografische video het dubbele van de framerate. Is een essentieel deel van de filmische beleving.

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Hi! Bedankt voor je aanvulling. We zijn zeker op de hoogte. Voor nu hebben we dit niet meegenomen in de video. We hebben wel nog een video apart over sluitertijd gemaakt. 😄

  • @ZwervenmetJuKi
    @ZwervenmetJuKi 3 ปีที่แล้ว

    Top tip's 👍😊

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Dank :D Leuk dat je er weer was :D

  • @dykodesigns
    @dykodesigns 3 ปีที่แล้ว

    Die “smooth gimbal” look zie je vaak in combinatie met slow motion.

  • @PyroKalfje
    @PyroKalfje 3 ปีที่แล้ว

    6:28 zozo nooit te veel shallow DoF, dan lijkt het dat je achter een green screen staat. meschien is het een video idee, wanneer en hoeveel DoF Gebruikje wanneer en waarom, om het juiste effect te creëren. en dan ook meteen uitleg. hoe krijg je het. ik weet zeker dat er genoeg beginnende filmmakers zijn het willen en niet weten hoe, of dat ze veelte ver gaan.

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      :D Dankjewel voor het idee! En superleuk dat je weer gekeken hebt :)

    • @jaapvw66
      @jaapvw66 3 ปีที่แล้ว +1

      Zo eens! Met de komst van bijv de FS 7 wordt er naar mijn bescheiden mening de DoF teveel als een artistiek trucje gebruikt en schiet het zijn doel regelmatig voorbij. Het valt mij ook op dat met de komst van dit soort camera's je in ene hele rare composities ziet. Met heel veel hoofdruimte bijvoorbeeld, personen in het midden van het beeld geplaatst. Als iets er onnatuurlijk uitziet kan het naar mijn mening in eerste instantie als mooi worden ervaren, maar als je het te vaak langs ziet komen gaat het mij al snel irriteren en ga ik er op letten.

  • @RudolfdeLang
    @RudolfdeLang 3 ปีที่แล้ว +1

    Ik vraag me wel eens af🤔 Zullen doven mensen Grietje nou ook begrijpen!? Je lijkt wel een gebarentolk 😆
    PS. Die kleine camera op tafel. Wat is dat voor merk?
    Groetjes en tot TH-cam's 🤗

    • @RudolfdeLang
      @RudolfdeLang 3 ปีที่แล้ว

      @@DoornikVisuals Thanks 🤗

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว +1

      Haha, mijn handen praten gewoon graag mee! ;) Oh en de cameravraag is al opgelost zie ik :D

  • @TaurusPresents
    @TaurusPresents 3 ปีที่แล้ว

    🎥🎬👌👍🙏

    • @TaurusPresents
      @TaurusPresents 3 ปีที่แล้ว

      @@DoornikVisuals Yep. En vrijwel vanaf het begin dat dit fantastische TH-cam kanaal begon. 😊😉

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Haha, jullie kennen elkaar! :D Ik kan bevestigen dat jullie allebei vaker reageren en al langer kijken ;)

  • @PyroKalfje
    @PyroKalfje 3 ปีที่แล้ว

    step 1. slomo
    step 2. letterbox
    step 3. colour grade
    step 4. lens flare
    step 5. and offcourse explosions

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว

      Lens flare! Ja.... ;) En explosions :D Veeel explosions!

    • @fredschenk_VVD
      @fredschenk_VVD 3 ปีที่แล้ว

      Explosions in slomo! 😜

  • @weervrouw_fee
    @weervrouw_fee 3 ปีที่แล้ว +1

    Jules2021🌹🌹👻👻🌧🌧

  • @MrJohanswa
    @MrJohanswa 3 ปีที่แล้ว

    Duidelijk verhaal! ja 60% van je film is geluid, en vooral de sfeermuziek die je hoort. Wat ik nog mis in dit verhaal: Het licht! Saai licht is zo "video" terwijl filmisch licht (b.v film Noir) ook de sfeer maakt. Ook de kleur van dat licht is sfeermakend (mooi voorbeeld de film: a good year ) en een tip qua lenzen: op Instagram is een kanaal: lens_addiction waar je kunt zien welke lens(objectief) is gebruikt bij bepaalde stukjes film. Meestal wel van die dure stukjes glas...

    • @deVideomakers
      @deVideomakers  3 ปีที่แล้ว +1

      Licht is zeker ook een belangrijke factor 😊😃 hebben we hier inderdaad niet benoemd 😊 dank voor de instatip!