Ik begrijp niet goed wat je hiermee bedoelt? Wat hier aan de hand is dat je een binomiaal probleem hebt (minstens 4 pakken lichter dan 250 gram) én een normaal probleem (wat is de kans dat een pak minder dan 250 gram weegt?) Vandaar de oplossing zoals in het filmpje beschreven. Wat bedoel je in dit verhaal precies met het steekproefgemiddelde? Het pak dat gemiddeld 260 gram weegt?
Marcel Eggen ja maar 1 zo'n pak komt uit de 25 pakken, dan zou via de wortel n wet toch de standaardafwijking nog gedeeld moeten worden door wortel 25?
Nee het gaat in dit geval niet over het "gemiddelde gewicht" van 25 pakken. Het gaat om de kans dat 1 pak minder dan 250 gram weegt. En hier ga je vervolgens binomiaal mee verder rekenen (n-25 p= ...). Voor de wortel n-de wet moet er echt staan dat het om het "gemiddelde gewicht" gaat. Dan gebruik je st-afw /wortel(25). Als het om het totale gewicht gaat gebruik je st-afw *wortel(25)
Nee dat doe je alleen als het specifiek gaat om het "gemiddelde gewicht"van een pak in een groep van 25 pakken. Het gaat hier juist om de kans dat één pak minder dan 250 gram weegt. Deze kans gebruik je bij het binomiale probleem. De wortel n-de wet zou je bijvoorbeeld wel gebruiken als dit wordt gevraagd: Bereken de kans dat het gemiddelde gewicht van een pak koffie in een doos met 25 pakken kleiner is dan 250 gram. Dan zou jou je berekenen normalcdf(-10^99,250,260,8/wortel(25)) Maar je doet dat echt alleen als het specifiek om het "gemiddelde"van een groep gaat. (of het totale gewicht van een groep maar dan 8*wortel(25)) Bij al die gecombineerde vragen: een binomiaal probleem oplossen waarbij de P moet worden berekend m.b.v. de normale verdeling, werkt het op deze manier.
Hoe maak je de berekening zonder je grafisch rekenmachine?>
hoezo moet je dit niet met het steekproefgemiddelde doen?
Ik begrijp niet goed wat je hiermee bedoelt? Wat hier aan de hand is dat je een binomiaal probleem hebt (minstens 4 pakken lichter dan 250 gram) én een normaal probleem (wat is de kans dat een pak minder dan 250 gram weegt?)
Vandaar de oplossing zoals in het filmpje beschreven. Wat bedoel je in dit verhaal precies met het steekproefgemiddelde? Het pak dat gemiddeld 260 gram weegt?
Marcel Eggen ja maar 1 zo'n pak komt uit de 25 pakken, dan zou via de wortel n wet toch de standaardafwijking nog gedeeld moeten worden door wortel 25?
Nee het gaat in dit geval niet over het "gemiddelde gewicht" van 25 pakken. Het gaat om de kans dat 1 pak minder dan 250 gram weegt. En hier ga je vervolgens binomiaal mee verder rekenen (n-25 p= ...).
Voor de wortel n-de wet moet er echt staan dat het om het "gemiddelde gewicht" gaat. Dan gebruik je st-afw /wortel(25).
Als het om het totale gewicht gaat gebruik je st-afw *wortel(25)
Nee dat doe je alleen als het specifiek gaat om het "gemiddelde gewicht"van een pak in een groep van 25 pakken. Het gaat hier juist om de kans dat één pak minder dan 250 gram weegt. Deze kans gebruik je bij het binomiale probleem.
De wortel n-de wet zou je bijvoorbeeld wel gebruiken als dit wordt gevraagd:
Bereken de kans dat het gemiddelde gewicht van een pak koffie in een doos met 25 pakken kleiner is dan 250 gram.
Dan zou jou je berekenen normalcdf(-10^99,250,260,8/wortel(25))
Maar je doet dat echt alleen als het specifiek om het "gemiddelde"van een groep gaat. (of het totale gewicht van een groep maar dan 8*wortel(25))
Bij al die gecombineerde vragen: een binomiaal probleem oplossen waarbij de P moet worden berekend m.b.v. de normale verdeling, werkt het op deze manier.
Marcel Eggen top, bedankt!