Veen, Het Ontstaan van Nederland
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 28 พ.ย. 2024
- We zijn nu met grootschalig grondwerk bezig, een mooie gelegenheid om het te hebben over veen.
In de Braak en het Thijssepark zijn afgelopen juli een hele partij grote bomen omgewaaid. In het centrum van de Braak is een enorm gat in het bos geslagen en we zijn nu bezig om het ingeklonken veen op te hogen om zo weer een goede bodem voor weer een nieuw bosje te vormen.
De aan te planten bomen hebben genoeg doorwortelbare grond nodig om goed te kunnen gaan groeien.
Wij brengen daarom hele lagen veen aan om deze bomen een goede kans te geven.
Het veen wat wij nu aanbrengen komt uit een bouwput in Edam.
Maar wat is nu eigenlijk veen?
Veen is een mengsel van allerlei afgestorven plantenmateriaal. Hier in west Nederland sloot op een gegeven moment de duinenrij en ontstond er waar wij nu wonen een binnenmeer. Dit binnenmeer is langzaam over een periode van duizenden jaren dichtgegroeid met plantenmateriaal.
Vanuit de randen groeit dit meer dan dicht met riet, zeggen, lisdodden enz.
In het water ontstaan dan veenmossen die een millimeter per jaar groeien. Die groeien dan op een gegeven moment boven het water uit en er ontstaan dan veenbulten.
Deze veenbulten worden dan steeds steviger en op een gegeven moment gaan hier dan ook bomen ingroeien en ontstaan er moerasbossen.
Een heel groot deel van west Nederland was op een gegeven moment een pakket van veen. Allemaal organisch materiaal dus wat langzaam is gevormd.
Dit veen pakket kan sterk variëren in dikte maar hier in Amstelveen zat gemiddeld een veenpakket van zo’n 3 meter dik. Het grootste deel van dit veen hebben we uit gestoken en verkocht als turf.
Hiermee hielt men de industrie draaiend en werden de huizen gestookt.
In Amstelveen heeft men zo goed als al het veen weg geschept en alleen in de omgeving van de Heemparken en in Nes aan de Amstel zit nog steeds het veenpakket.
Onze Heemparken liggen op dit hoge bovenland, het niet uitgeveende stuk dus. Al onze beplanting staat in het veen terwijl de bomen en struiken van onze buurman, het Amsterdams bos allemaal met hun wortels in de klei staan.
We brengen dus nu opnieuw Noord Hollands veen aan om de structuren in onze Heemparken in stand te houden.
Sorry voor de overlast die wij met onze trekkertjes veroorzaken maar als wij dit grondwerk niet jaarlijks uitvoeren hebben we op een gegeven moment geen parken meer over.
Geniet nog even van de najaars kleuren en de vele bessen in het park!