ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

Polisiyenin Az Bilinen Kadın Yazarı: Zuhal Kuyaş ve Sonuncu Oda

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ม.ค. 2021
  • Seval Şahin ve Didem Ardalı Büyükarman edebiyat tarihimizin karanlıkta bırakılmış bir yazarına odaklanıyorlar bu konuşmada.
    Kadın yazarların hatırlanmadığı, kadın polisiye yazarlarının ise hiç bilinmediği edebiyat tarihimizde Zuhal Kuyaş, Sonuncu Oda eseriyle zengin bir paşazadenin mirasyedi oğlunu, Boğaz'da bir yalıda, ilginç bir teyze ve Leonardo da Vinci’nin kayıp resmi ile polisiyenin gerilimli ortamında bir araya getiriyor.
    Kitap ve yazar hakkındaki bu konuşmaya Zuhal Kuyaş'ın kızı, İstanbul Edebiyat Evi ekibinden yazar Nilüfer Kuyaş da katıldı ve annesiyle ilgili bazı özel bilgi ve hatıralar paylaştı.
    Zuhal Kuyaş: 2014 senesinde kaybettiğimiz Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatının ilk kadın polisiye yazarlarından. Yazı hayatına 1940'larda başlamıştır. Yazarın ilk polisiye romanı Kraliçe'nin Şamdanları, 1940'lı yıllarda Son Dakika gazetesinde tefrika edilmiştir. Hasan Sabbah'ın dehşetini yansıtan ikinci polisiye romanı Kartal Yuvası ise 1959'da Yeni Sabah'ta tefrika edilmiştir. Üçüncü romanı Sonuncu Oda (1970), 60’ların sonunda İstanbul’da, bir Yeniköy yalısında geçen bir polisiyedir. 2013'te Labirent Yayınlarından yeniden baskısı yapılan eser maalesef bir daha basılmamıştır.
    Seval Şahin: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebî biçimlerin sosyolojisi, polisiye edebiyat ve edebiyatta gündelik hayat üzerine çalışmalar yapmaktadır. Açık Radyo’da “Günün ve Güncelin Edebiyatı” başlıklı bir program hazırlamakta ve sunmaktadır. Peyami Safa’nın Server Bedi Külliyatı ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir. Yayımlanmış kitapları: Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (2011), Tanpınar’da Oyun (2013), Cinai Meseleler Osmanlı-Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (2017), Talih, Tesadüf ve İrade- Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler- (2019).
    Didem Ardalı Büyükarman: 1972 İstanbul doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebiyatın merkezi kadar çeperi ile de ilgilenen araştırmalar yapıyor. Edebiyat ve gündelik hayat, Türkçede polisiye ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir.
    #İstanbulEdebiyatEvi #Kış2021Sezonu #EdebiyatTarihiKonuşmaları

ความคิดเห็น • 2

  • @hasansaglam7966
    @hasansaglam7966 3 ปีที่แล้ว

    TEKRAR OLMUŞ!

  • @ercangurova
    @ercangurova 8 หลายเดือนก่อน

    Üniversitede bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi düşünün..."hani", "şey" ve "noktasında" kelimeleri ile meramını anlatmaya çalışıyor! İzlerken fenalık geldi.