Şehir ve Roman: Yakup Kadri'nin Ankarası

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.ย. 2024
  • Yakup Kadri’nin 1934 yılında yayımlanan romanı Ankara belki de bu şehrin tarihini çalışan akademisyenlerin en çok başvurduğu metinlerden biri. Hem Milli Mücadele yılları boyunca hem de başkentliğinin ilk yıllarında şehirdeki gündelik hayatın tarihine ilişkin ne gazetelerde ne de diğer resmi kaynaklarda rastlanmayan ayrıntılara sahip bu anlatı aynı zamanda Ankara’nın bu iki devresine yakından şahit olmuş bir yazarın başkentle ilgili hem kırılmış hem de kurulmuş hayallerini içerir. Seval Şahin ve Hakan Kaynar bu çok okunmuş roman ekseninde edebiyat ve tarih ilişkisi kadar roman (Ankara) ve şehir (Ankara) üzerine konuşacaklar.
    Hakan Kaynar: 1975, Ankara doğumlu. Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Yüksek lisans ve doktora eğitimi Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışıyor. İzlek, Kül gibi edebiyat dergilerinin yayın mutfağında yer aldı. Gençlerbirliği Spor Kulübü yönetim kurulunda basın sözcülüğü yaptı. Yayımlanmış bir kitabı var: Projesiz Modernleşme (2012).
    Seval Şahin: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebî biçimlerin sosyolojisi, polisiye edebiyat ve edebiyatta gündelik hayat üzerine çalışmalar yapmaktadır. Açık Radyo’da “Günün ve Güncelin Edebiyatı” başlıklı bir program hazırlamakta ve sunmaktadır. Peyami Safa’nın Server Bedi Külliyatı ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir. Yayımlanmış kitapları: Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (2011), Tanpınar’da Oyun (2013), Cinai Meseleler Osmanlı-Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (2017), Talih, Tesadüf ve İrade Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler (2019).
    #İstanbulEdebiyatEvi #Kış2021Sezonu #EdebiyatTarihiKonuşmaları

ความคิดเห็น •