Curs de limba Franceza incepatori (tema+vocabular) - Lectia 1

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 33

  • @ecaterinaluca9097
    @ecaterinaluca9097 ปีที่แล้ว +2

    Îmi place foarte mult!Mulțumesc!

  • @danieln9932
    @danieln9932 3 ปีที่แล้ว +2

    je vous remercie pour les lessons. J'ai commence apprendre! J'aime beaucoup la voix de la femme..

  • @luanalificiu6874
    @luanalificiu6874 8 วันที่ผ่านมา

    Mulsumesc ❤

  • @emanuelbossghinescu2722
    @emanuelbossghinescu2722 6 ปีที่แล้ว +4

    Eu in 2 saptamai am putut sa ma descurc peste tot.TB.Tres Bien

  • @carmensburlea2594
    @carmensburlea2594 17 วันที่ผ่านมา

    Dacă ar fi și lizibil, ar fi perfect !

  • @lilianapricop1496
    @lilianapricop1496 ปีที่แล้ว

    MULTUMESC....aveam nevoie sa perfectionez limba nevorbita de ani.....

  • @acristi63
    @acristi63 8 ปีที่แล้ว +2

    Bine făcut. Mulțumesc mult.

  • @traumagotmesick6750
    @traumagotmesick6750 4 ปีที่แล้ว +2

    Multumesc tare mult!!!!!!!!

  • @swag_designs5470
    @swag_designs5470 2 ปีที่แล้ว

    Foarte frumos multumesc

  • @brinzanalina
    @brinzanalina 8 หลายเดือนก่อน

    Multumesc .. de mult cautam ceva asemanator :)

  • @iulianamanea2137
    @iulianamanea2137 2 ปีที่แล้ว

    Mulțumesc mult!

  • @sfrangeucarmen7677
    @sfrangeucarmen7677 9 ปีที่แล้ว +2

    foarte bine, am inteles!

  • @iuseioana4087
    @iuseioana4087 5 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumesc!

  • @mariuscristia1960
    @mariuscristia1960 8 ปีที่แล้ว +3

    super!!!

  • @alexandrupascu7689
    @alexandrupascu7689 2 ปีที่แล้ว

    super

  • @tvonline23
    @tvonline23 9 ปีที่แล้ว +3

    Apreciez foarte mult ceea ce faceti.Dar am o mica nelamurire.
    La capitolul "Articol nehotarat". Daca avem 2 tipuri de articole nehotarate: pt. masculin "un" si pentru feminin "une" atunci de ce punem articolul nehotarat feminin in fata unui substantiv la masculin si articolul nehotarat masculin in fata unui substantiv la feminin? de Ex: Une ville (in traducere ar veni: " o oras") si alt exemplu: Un Cafe (in traducere ar veni : "Un cafenea").Sunt si cele care se potrivesc cu articole , pe acelea le-am priceput.
    Si la "articolul hotarat" am aceeasi problema.De ce punem articolul hotarat masculin Le" in fata unui substantiv la feminin si articolul hotarat feminin "La" in fata substantvului la masculin. de exemplu: La Ville( nu ar trebui sa fie "Le Ville"? pt ca "ville"-oras, deci e la masculin ) si "Le cafe" nu ar trebui sa fie "La cafe" pt. ca "cafe"=cafenea, deci e la feminin.Si aici avem cateva care se potrivesc. Cam acestea sunt problemele de care "ma izbesc" si ma tin pe loc.Va rog frumos sa ma lamuriti.Multumesc anticipat.

    • @cursdelimbafranceza2611
      @cursdelimbafranceza2611  9 ปีที่แล้ว +18

      real2013 Buna dimineata.Acelea sunt niste exceptii in limba Franceza.O sa intalnesti mai multe.Uite ceva care te-ar putea ajuta sa intelegi mai bine :
      În limba franceză avem două genuri : masculin şi feminin. Substantivele care denumesc persoane de sex masculin evident că vor avea genul masculin, iar substantivele care reprezintă fiinţe de sexul feminin vor avea genul feminin. Dar exista si multe excceptii.Limba franceză nu are genul neutru. Aşadar, în franceză un obiect va avea fie genul masculin, fie genul feminin.
      De exemplu:
      -table (= masă) este de genul feminin atât în română cât şi în franceză
      -armoire (=dulap ) este de genul neutru în română, dar de genul feminin în franceză
      -crayon (=creion) este de genul neutru în română şi de genul masculin în franceză
      -dahlia (= dalie) este de genul feminin în română, dar de genul masculin în franceza
      -rose (= trandafir) este de genul masculin în română şi de genul femin în franceză (vorbim de floarea trandafirului, pentru că trandafirul ca plantă, arbust este de genul masculin -” le rosier” )
      Ce iti puteţi da seama din aceste exemple ? Un cuvânt care în limba română este de genul masculin nu este obligatoriu să aibă acelaşi gen şi în franceză. Astfel, un substantiv care în limba română este de genul feminin, în franceză poate avea genul masculin şi viceversa.
      Cum recunoaştem genul unui substantiv ?
      1. După determinant. Ce este un determinant ? Nimic altceva decât cuvântul care stă în faţa unui substantiv, iar acest cuvânt poate fi :
      -articol hotărât (le, la)
      -articol nehotărât (un, une)
      -articol partitiv (du, de la )
      -adjectiv demonstrativ (ce/ cet, cette)
      -adjectiv posesiv (mon, ma, ton, ta, son, sa…).
      Dar dacă un substantiv nu are determinant ? Nicio tragedie. Înainte de a da fuga la dicţionar, ne uităm puţin şi la context. Dacă substantivul nostru este însoţit de un adjectiv şi noi ştim cum se face acordul substantivului cu adjectivul, s-ar putea să aflam genul substantivului.
      De exemplu, avem sintagma “robe blanche” (=rochie albă) . Ştiu că “blanche” este forma de feminin a adjectivului “blanc”. Aşadar, substantivul meu este de genul feminin. Dar nu contaţi prea mult pe lucrul acesta, cel mai bine consultaţi dicţionarul, pentru că în limba franceză avem destule adjective care au aceeaşi formă atât la feminin cât şi la masculin.
      În cele ce urmează voi scrie câteva reguli şi indicii pentru a ne da seama mai uşor care sunt substantivele de genul masculin.
      Substantivele de genul masculin se termina în : - ier, -et, -ment, -age, -eau, -eu, -au, - al, -ail, -eil, -ueil, -euil, -in, -oir, -isme.
      Substantivele feminine, de regulă, se termină în următoarele grupuri de litere: -ée, -ie, -esse, -ette, -ise, -ance / -ence, -ade, -ure, -eille, -aille, -euille, -aison, -sion, -tion, -xion, -té.
      Câteva exemple : soirée (=seară), arrivée (=sosire), sortie (=ieşire), richesse (=bogaţie), raquette, crise, licence, salade, confiture (=dulceaţă), bouteille (=stică), bataille (=luptă), feuille (=frunză), maison, vision, récréation, question, réflexion…
      Excepţii : un musée (=un muzeu), un lycée (=un liceu),un portefeuille (=portofel)- acestea deşi au terminaţile ée sau euille, nu au genul feminin, ci masculin.
      Câteva exemple : tablier (=şorţ), secret, changement(=schimbare), voyage ( ‘=călatorie), pneu, noyau (= sâmbure), oiseau (=pasăre), journal (=ziar) , travail (=muncă), soleil (=soare), fauteuil (=fotoliu), matin (=dimineaţă), soir (=seară), romantisme
      Excepţii : une cage, une page , une nage, une rage, une image, une eau - aceste substantive sunt de genul feminin infinitivele folosite ca substantiv sunt de genul masculin
      Exemplu : le déjuner (= prânzul), le pouvoir (=puterea)
      - numele de culori sunt de genul masculinex: le rose, le blanc
      - zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile sunt de genul masculinex : le lundi, le printemps
      - limba unei ţări este de genul masculinex : le roumain, le francais, l’anglais
      - arborii sunt de genul masculinex : l’oranger, le pommier (= mărul)
      - numele ţărilor sau regiunilor care nu se termină în “e” sunt de genul masculinex : le Japon, le Canada
      Avem şi excepţii, substantive care se termină în “e “şi sunt de genul masculinex : le Mexique, le Cambodge
      - substantivele derivate din verbe şi adjective. în cazul substantivelor compuse din adverb şi substantiv, acestea iau genul celui de- al doilea elementex : un sous- marinune sous- estimation
      - pentru substantivele compuse din două substantive, acestea vor avea genul primului substantivex : un panneau - réclame
      - substantivele formate dintr- un substantiv derivat din verb şi un substantiv, vor avea genul masculinex : un gratte - ciel
      Regulile scrise mai sus nu sunt valabile întotdeauna. De aceea, pentru a afla genul unui substantiv, cel mai bine este să utilizăm dicţionarul.De ce este important genul substantivelor ? Desigur că are o importanţă semnificativă.
      Să luăm un exemplu. Am substantivul “rochie”. Vreau să spun ceva despre rochia aceasta, aşa că îi alătur un adjectiv. Să alegem adjectivul “alb”. Aşa că voi avea “rochie alb”. Sună bine ? Păi nu prea sună bine, substantivul nostru este de genul feminin, iar adjectivul la masculin. Ca să sune bine ce vom face ? Simplu, vom face acordul în gen şi în număr. Ce înseamnă a face acordul ? Adică vom adăuga la sfârsitul adjectivului/ participului formele de feminin şi de număr. Dacă ştiu ca substantivul meu este de genul feminin, desigur că şi adjectivul va fi la feminin. Ei, “rochie albă” parcă sună mult mai româneşte şi ceea ce este important este faptul că acum sintagma noastră este corectă.
      Să luăm alt exemplu. Avem urmatorul grup de cuvinte “un fată”. Va sună mai bine ? Cu siguranţa nu. De ce ? Pentru că avem una bucată articol nehotărât, genul masculin şi anume pe “un” şi una bucată substantiv feminin pe “fată” care este de genul femin. Forma corectă este “o fată”. Astfel, tragem concluzia, ce gen şi număr are substantivul, trebuie să aibă şi determinantul.
      Apoi avem cazul omonimelor. Avem cuvinte cu formă identică, dar care au gen diferit şi prin urmare au şi sens diferit.
      De exemplu,”le vase” este de genul masculin şi înseamnă “vază” (obiectul în care punem flori). “La vase” este de genul feminin şi îl traducem prin “noroi”, “mâl”.
      Alt exemplu : le livre =carte, la livre = livră (unitate de măsură). Când vei merge într- o bibliotecă franţuzească vei cere “un livre” şi nu “une livre”…când un francez îţi va aduce flori vei spune că mergi să le pui “dans le vase” şi nu “dans la vase”.
      Pentru a afla ce gen are un substantiv, este indicat să consultăm dicţionarul. Avem şi câteva terminaţii care ne ajută să aflăm ce gen are un substantiv fără a apela la dicţionar.numele de tări sau de regiuni care se termină în e sunt de genul feminin
      Ex : La France, l’Italie, la Normandie
      Excepţie : le Mexique, le Cambodge sunt de genul masculin.
      Voilà…
      Nu uita că putem afla foarte uşor genul unui substantiv după articolele care îl însoţesc (hotărâte, nehotărâte, partitive).Sper ca ti-a fost de ajutor .O zi frumoasa !

    • @tvonline23
      @tvonline23 9 ปีที่แล้ว +1

      CURS DE LIMBA FRANCEZA DA, acum am inteles.Multumesc frumos pt. raspuns.

    • @samirchikki2402
      @samirchikki2402 9 ปีที่แล้ว

      +CURS DE LIMBA FRANCEZA

    • @xchanal5584
      @xchanal5584 8 ปีที่แล้ว

      real2013

    • @danielteo8633
      @danielteo8633 8 ปีที่แล้ว

      real2013

  • @silviaflonta223
    @silviaflonta223 ปีที่แล้ว +1

    Aveti un format PDF?

  • @VioricaBurnete-wz6xc
    @VioricaBurnete-wz6xc 11 หลายเดือนก่อน

    👍👍

  • @kalinda1977
    @kalinda1977 8 ปีที่แล้ว +6

    Buna Ziua, va rog frumos, daca se poate sa imi spuneti de unde pot accesa acest curs in format Pdf. Va multumesc.

  • @nicolaeanghel3259
    @nicolaeanghel3259 6 ปีที่แล้ว +5

    Nu prea se intelege. Ne-a fi dorit daca se poate sa ne trimiteti si un format Pdf pe langa acest video.

  • @lilianabrumar9542
    @lilianabrumar9542 8 ปีที่แล้ว +2

    und pot descarca in format pdf

  • @marianapirneci6124
    @marianapirneci6124 7 ปีที่แล้ว +1

    mi piace

  • @dyrt5nhell800
    @dyrt5nhell800 8 ปีที่แล้ว +3

    da si eu apreciez efortul dar straduitiva mai mult

  • @liviuhera9129
    @liviuhera9129 9 หลายเดือนก่อน

    Nu se vede clar

  • @lauraghita3752
    @lauraghita3752 3 ปีที่แล้ว

    Format PDF?

  • @BALAYRANAS
    @BALAYRANAS 2 ปีที่แล้ว

    ca in caldare se audi !!!!!

  • @dyrt5nhell800
    @dyrt5nhell800 8 ปีที่แล้ว +3

    nu-mi place.nu intelegi nimic si pt cei care nu aud aaaaa sunetul de la calculator si incearca sa citeasca nu inteleg.faceti ceva ori dislike