Arhivele viitorului - ep. 24: China ca actor global. Cu Viorel Isticioaia-Budura

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 มี.ค. 2022
  • Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură
    #ciprianmihali, #cristianpresura
    Invitat: Viorel Isticioaia-Budura
    Din perspectiva diplomatului contemporan, China este unul din protagoniștii majori ai relațiilor internaționale și, deci, trebuie urmărit cu atenție și raportat la elementele esențiale al agendei naționale, proprii, de politică externă.
    O sumară trecere în revistă a evoluțiilor din arena internațională permite sesizarea faptului că ele sunt modelate de un număr de factori relevanți, în fapt, aduși în atenție și acutizați de consecințele pandemiei de Covid 19: (1) revenirea în actualitate a competiției dintre mari puteri pentru adjudecarea predominanței regionale și globale, inclusiv privind reconfigurarea zonelor de influență ale acestora; (2) gestionarea impactului celei de-a patra revoluții tehnico-științifice; (3) remodelarea ordinii economice și comerciale globale; (4) problematica generată de schimbările climatice.
    Prin magnitudinea dimensiunilor economice, geografice etc., China este prezentă în toate aceste aspecte, și în consecință, influența și relevanța ei pot fi examinate pe oricare din aceste planuri.
    China și SUA: comerț bilateral 755 miliarde dolari în 2021, +35% față de 2020, investiții: China în SUA: 175,5 miliarde dolari; SUA în China: 285 miliarde dolari.
    China și UE: comerț bilateral 828 miliarde dolari în 2021, +27,5% față de 2020.
    China și Rusia: comerț bilateral 147 miliarde dolari în 2021, + 35% față de 2020.
    Despre invitat
    Viorel Isticioaia-Budura este ambasador de carieră din anul 2004, prin decret prezidențial. Născut la Oradea în 1952, absolvent al Facultății de Filozofie-Istorie a Universității București și al Facultății de Limba și literatura chineză, Universitatea Nankai, orașul Tianjin, R.P. Chineză. Diplomat în MAE (1978-2019), ambasador al României în Republica Coreea (2000-2002), în R.P. Chineză și Mongolia (2002-2011), șef al Departamentului Asia-Pacific în Serviciul European de Acțiune Externă (2011-2014), ambasador al UE în Japonia (2014-2018). Pensionar din 2019.

ความคิดเห็น • 64

  • @raziellives1
    @raziellives1 2 ปีที่แล้ว +11

    Domni și stimați profesori, sunt de acord cu dumneavoastră despre vârful de lance care ești China în Ai, crispr, belt and rouf... Etc... Probabil va este frica sa vorbiți dacă dumneavoastră călătoriți spre China sau doriți sa faceți afaceri cu ei, dar consider Etic sa vorbim și despre milioanele de foameni din lagărele de concentrare, de colectarea forțată de organe și persecuțiile brutale, ar trebui sa cunoaștem o tara cu toate dedesubturile ei, nu doar reusitele tehnologice.multumesc

    • @realmente6396
      @realmente6396 ปีที่แล้ว +1

      După cum a spus domnu: diplomatu lucrează în zona gri dintre țări; deci nu spune nimic de negru (lagăre ....)

  • @3bl1s
    @3bl1s 2 ปีที่แล้ว +9

    După modul in care Vb despre China, nu-mi dau seama al cui ambasador a fost, al nostru sau al Chinei

    • @lotus0958
      @lotus0958 2 ปีที่แล้ว

      Tu crezi ca pe asta il doare undeva de Romania sau de romani ? E diplomat nu ambasador al Romaniei ! Unui ambasador roman ii pasa de tara noastra si poate critica macar putin , niciodata un diplomat nu poate face asta . Puteau sa aduca pe live un ambasador roman care poate fi obiectiv si sincer .

  • @luminitastoica7005
    @luminitastoica7005 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc frumos!

  • @mitzabiciclista1
    @mitzabiciclista1 2 ปีที่แล้ว +2

    Multumim! Abia astept discutiile viitoare.

  • @blueeyedsnake
    @blueeyedsnake 2 ปีที่แล้ว +15

    Domnule Presură, nici o întrebare legata de dumping, despre copyright, despre social credit...trist! Ați făcut în clip sa para China mult mai justă decât este. Nimic despre Orașe fantomă, nimic despre spionaj economic, tehnologic, nimic despre ce înseamnă China fără piața EU/US/Japonia/Korea de Sud etc....Nimic despre încetinirea economiei chineze, despre rateurile din Africa....Domnule Presură, dacă pierdeți echidistanta în clipuri, atrageți extremele. Aștept cu interes clipul legat de India, cum aștept, asa cum ați promis și clipul despre rachetele NATO.

  • @gheorghecaraiani2579
    @gheorghecaraiani2579 2 ปีที่แล้ว +9

    Invitatul Dvs este un apologet lamentabil al intereselor chineze. Dânsul a auzit de respectarea drepturilor omului în China actuală ,își amintește de masacrul demonstranților din PiațaTiananmen din 1989. O emisiune lipsită de obiectivitate și spirit critic. Am fost până acum un admirator al canalului Dvs . De acum m-ați pierdut.

  • @JuliaENagy-qh5bs
    @JuliaENagy-qh5bs 2 ปีที่แล้ว +1

    Vă mulțumesc pentru toți invitații superbi și cunoștințele vaste și prețioase pe care ni le puneți la dispoziție!!! 🙏

  • @monaganea7880
    @monaganea7880 2 ปีที่แล้ว

    Mulțumiri! Câtă necesitate pentru astfel de dezbateri!

  • @stefanbalint9844
    @stefanbalint9844 2 ปีที่แล้ว +1

    Admirabil.
    Multumim pentru informații.

  • @puscas1329
    @puscas1329 2 ปีที่แล้ว +2

    Long live 🇹🇼 independence !!!

  • @90RODan
    @90RODan 2 ปีที่แล้ว

    Foarte interesant dialogul. Acum, după ce vă puneţi la punct cu practicile comerciale incorecte ale Chinei, aşteptăm partea a doua în care să dezbateţi subiectul...

  • @tamisa65
    @tamisa65 2 ปีที่แล้ว +7

    Am mare respect pentru Cristian Presura. Sunt prea micutza sa pot sa imi exprim respectul, bucuria, ce emisiuni interesante face.

  • @toadersimionescu1734
    @toadersimionescu1734 2 ปีที่แล้ว +1

    ..un moment d-lor ! În legătură cu marile puteri , e lesne de înțeles că , atunci când 2 se luptă , câștigă al 3-lea !
    Cat despre produsele chinezești , scutiti-mă ! Nu fac decât să copieze absolut orice pentru a face orice "chinezărie" , fără valoare si fara calitate. Dacă promovați rebutul , atunci ati ales bine producătorul !
    Cat despre democrație și libertate chinezii sunt cu sute de ani în urmă !
    Asa că, stati linistiti , aia nu se pot conduce ei înșiși , au nevoie ei sa fie conduși, ...
    Cat despre apologia puterii , va asigur că lumea poate fi condusă doar de un Dumnezeu din cer și niciodată de un pamantean !

  • @aldlucian
    @aldlucian 2 ปีที่แล้ว +1

    Exceptional!

  • @filipart828
    @filipart828 2 ปีที่แล้ว +2

    Excelent

  • @drumetu71
    @drumetu71 2 ปีที่แล้ว +13

    Interesante informatii. dar se vede ca domnul ambasador a facut facultatea in China lui Mao! Ok, e o tara cu o istorie si o actualitate fascinante, cu posibilitati multe si mari, care a stiut sa se adapteze si chiar sa manipuleze lumea in folosul ei. Dar de ce a prezentat doar informatii pozitive, chiar nu a vazut si parti negative acolo? Ah, inteleg, e diplomat!

    • @eugen-m
      @eugen-m 2 ปีที่แล้ว +5

      Se spune ca esti diplomat atunci cand spui altceva decat gandesti.

    • @gmv9077
      @gmv9077 2 ปีที่แล้ว +2

      Fa diferența între diplomație și sociologie sau politica

    • @lotus0958
      @lotus0958 2 ปีที่แล้ว +2

      Asta e faza ca e diplomat , nu are voie sa critice obiectiv tara asta in niciun fel . Prin natura functiei lui ii este imposibil . Plus ca iti risti si cariera si libertatea daca vorbesti de totalitarismul din china si daca te intorci vreodata acolo direct inchisoare. Mai stiu cazul unui roman inchis acolo pe nedrept total , ceva absurd . Daca vrei sa stii multe lucruri despre china recomand canalul "china necenzurata" au subtitrari in romana si subiecte foarte detaliate .

  • @elLuKa
    @elLuKa 2 ปีที่แล้ว +3

    Excelente analizele și explicațiile in acest format! In limita timpului voi incerca sa le ascult pe cât mai multe din episoade. Mulțumesc! Mult succes in continuare!

  • @leonardadrian7234
    @leonardadrian7234 2 ปีที่แล้ว +2

    Io sunt mai taoist asa ..de felul meu - consider ca acolo unde este yin trebuie sa fie si yang in aceiasi masura ... Pe acest principiu imi pare ca amramas cu o imagine cam dezechilibrata asupra Chinei ...parca e prea frumos ..Credeti ca ati putea aduce un invitat care sa mai echilibreze putin ....pentru ca mai apoi sa comcluzionam cumva intr-o a treia emisiune ? Subiectul China imi pare important si actual

  • @AlinuL_._._.AlinuL
    @AlinuL_._._.AlinuL 2 ปีที่แล้ว +2

    Nu înțeleg cum ditamai diplomatului îi iese “chineji” pe aparatul fonator. Altfel, bună emisiune.

  • @liviucozma9019
    @liviucozma9019 2 ปีที่แล้ว +1

    Observ cu tristețe că toți privesc cu uimire și invidie cumva,spre un regim ateu și dictatorial! Dacă nu ne vom întoarce cu toată inima și toată ființa noastră spre Dumnezeu va fi vai și amar!

    • @toadersimionescu1734
      @toadersimionescu1734 2 ปีที่แล้ว

      În sfârșit un comentariu cu care sunt de acord !
      Durerea mare e , ca majoritatea comentariilor plutesc într-un gol , nu pot să calific ... , lumea pur si simplu nu mai are pământul sub picioare..

    • @lotus0958
      @lotus0958 2 ปีที่แล้ว

      pana sa-ti faci griji de dumnezeu ,fa-ti griji de regimul ala totalitarist si lipsit de orice scrupule . Intai fa-ti griji de oameni , doar noi putem suferi !

  • @_al_c2638
    @_al_c2638 2 ปีที่แล้ว

    wow, foarte interesanta discutia

  • @mksensej8701
    @mksensej8701 2 ปีที่แล้ว +1

    Cel putin ca si Russia , China intinde o capcana una a dependentei si apoi a inlocuiri economiei si technologiei vestice pe care vrea sa le domine. Vestul o sa cada intr-o capcana si mai periculoasa crezind ca liberalismul si interdependenta globalismului vor face tarile sa nu se gandesca la actiuni periculoase . Exemplul Rusiei care a indus in erore vestul si nu stim la ce surprize sa ne asteptam din partea Chinei .

  • @adrianremizowschi4095
    @adrianremizowschi4095 2 ปีที่แล้ว

    Domnule Presură, cu tot respectul, că să faci ceva trebuie în primul rând să vrei. Și dacă vrei mai trebuie să și poți. Asta apropo de întrebarea dumneavoastră de ce face China ce face.

  • @nicolae1392
    @nicolae1392 2 ปีที่แล้ว

    Foarte interesant

  • @ghman2120
    @ghman2120 2 ปีที่แล้ว +1

    D-ul ambasador ar putea deveni consul onorific al Chinei în Romania. Doamne, ce bine de "chineji" că nu au grija alegerilor electorale. Îi invidiez.

    • @lotus0958
      @lotus0958 2 ปีที่แล้ว

      sper din suflet ca esti ironic SPER

  • @martinhorvath6553
    @martinhorvath6553 2 ปีที่แล้ว

    😉🥂👍

  • @mocanuciprian777
    @mocanuciprian777 2 ปีที่แล้ว +2

    Ar fi interesant, intr-o ediție viitoare, sa vedem China și din perspectiva unui istoric.

    • @lotus0958
      @lotus0958 2 ปีที่แล้ว

      unul sincer si obiectiv daca se poate . de la diplomati nu aflii nimic mai mult decat cu ce se lauda chinezii . recomand canalul "china necenzurata"

  • @eugen-m
    @eugen-m 2 ปีที่แล้ว +10

    De acord cu invitatii emisiunii. De abia am zgariat un pic suprafata , subiectul China fiind imens. O tara cu o istorie fascinanta. Pacat ca nu s a putul discuta de exemplu despre furtul de tehnologie practicat de China. Chiar anul acesta Șeful FBI, Christopher Wray, a afirmat faptul că la fiecare 12 ore se deschide o nouă anchetă de contraspionaj. El a adăugat că programul de spionaj din China este mai mare decât în orice altă țară. Sau am putea discuta despre motivul interzicerii Chinei de a achizitiona tehnologia ASML de fabricare a masinilor ce folosesc litografia ultravioleta extrema pentru fabricarea de microcipuri high end. Sau de ce Chinei nu i se permite accesul la tehnologii avansate de fabricare a paletelor ceramice de motoare cu reactie de noua generatie. Oare de ce China nu are pe ISS un modul si nici astronautii chinezi nu au acces acolo ? Sau de ce Comisia Europeană a depus o acțiune împotriva Chinei la OMC pentru că aceasta împiedică companiile europene să își apere drepturile privind tehnologii ca 5G si altele?
    Astept cu nerabdare un alt episod la fel de interesant . Multumiri

    • @gardenjeevs2706
      @gardenjeevs2706 2 ปีที่แล้ว +4

      "Avizul" lui Cristian a fost foarte clar: "Din perspectiva diplomatului contemporan"; adica, mai explicit, un discurs "gol de continut" (a se vedea exemplul lordului Dorwin din Fundatia).

    • @cooltrades7469
      @cooltrades7469 2 ปีที่แล้ว

      @@clinicaera3402 Ba, daca scrii tampenii cu majuscule....pai sunt tot tampenii.:)

    • @toadersimionescu1734
      @toadersimionescu1734 2 ปีที่แล้ว +1

      Sa nu mai găsești o piesă de schimb normală , doar o piesă chinezească ,
      e o dovada a degradării umane !
      O astfel de evoluție e de fapt o involuție si
      un act de sabotaj !

  • @mirceamarinprunean4839
    @mirceamarinprunean4839 2 ปีที่แล้ว

    pe multe lucruri e stantat Made in China, cel putin la marfurile din asia cum ii india si eu lucrez la o fira ce fabrica platforme mobile si scrie pe ele made in germany

  • @martinmaghiar
    @martinmaghiar 2 ปีที่แล้ว +2

    Domnul ambasador mai avea un pic și zicea și de Ucraina că nu are elemente statale... Ce sa faci? Se mai întâmplă să dai și de câte un ou clocit.

  • @BOGDAN2337
    @BOGDAN2337 2 ปีที่แล้ว +2

    Capcana lui Tucidide

  • @lotus0958
    @lotus0958 2 ปีที่แล้ว +1

    China n-ar fi fost vreodata unde e astazi economic si comercial daca nu era Usa care i-a permis toate astea .
    Mare gresala ! Cea mai mare defapt ! Si acum omagiati "reusitele chinei" ? Si cu atat de multa saninatate spuneti ca v-a decide soarta planetei in urmatoarele decenii ?
    Cu atata bucurie spuneti? ca si cum n-ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla planetei .
    Si despre alte subiecte abordate de voi am observat ignoranta asta cu zambetul pe buze si o inconstienta senina .
    Trebuie sa vorbeasca cineva despre lucrurile astea dar sa fi deacord cu orice atrocitate din prezent ....e de noaptea mintii . Ma voi aveti suflet? E lipsa totala .

  • @eviglivnuindivid1339
    @eviglivnuindivid1339 2 ปีที่แล้ว +1

    Nu discutati doar lucruri marunte stimabililor. Se vede clar cum la nivel global se cristalizeaza doua idei care vor intra in conflict pentru ca nu pot coexista pe o planeta limitata. Eu unul nu vad alta varianta atata vreme cat puterile mondiale cred ca forta este intotdeauna solutia problemelor. Sunt curios daca vedeti atfel lucrurile. Cu dragoste...

  • @3bl1s
    @3bl1s 2 ปีที่แล้ว +1

    Diplomat, dar spune “chineji”…

  • @tecuci76
    @tecuci76 2 ปีที่แล้ว +1

    Sa speram ca nu devine un actor prea mare…