Şu kadar ekonomi videosundan sonra anladığım tek şey, ideal yönetim biçimi yoktur. Hepsi belli durumlarda işe yarar. Ve ondan da önemlisi ne yaparsan yap her zaman sorunlar olacaktır.
Çok iyi video.Ömer Gemalmaz'ın olduğu video kötü olamaz.Bir kez daha gördük.Polanyi'yi listeye ekledim.İbrahim abiyi de özledik.İbrahim abi ile Yaşar abiyi aynı video da görmek istiyorum bir ara.
Türk gençlerine ve Türkiye'ye yaptığınız katkı bence düşündüğünüzden fazla. Ben söylediklerinizi arkadaşlarıma anlatmakta (Yani adama Liberalizm - Komünizm diyorsun kafa sallıyor ama ne olduğuna dair hiçbir fikri yok) çok zorlanıyordum artık sadece sizin videolarınızı atıyorum ve gerçekten işe yaradığını görebiliyorum
ibrahimin videolarını son bir haftadır falan baya sarıp sarıp izliyordum. bu çocuk neden ayrılmış ne olmuş diye düşünürken kanala döndü. pek bi hoş oldu :))
Sosyal bilimlerin güvenilirliğine dair bir video yapabilirsiniz. Mesela korelasyon gösteren faktörlerin neden- sonuç olarak kabul edilmesi, ideolojinin çok etkin olması, genelde sosyal bilimlerin pratikte çalışmaması gibi
Başarısız bir insanın hayatını anlatmasını istediğiniz zaman genelde başarısızlığın sorumluluğunu üstüne almayacaktır. Liberteryen veya liberal olan insanlar bir başarısızlık olduğu zaman devlete atmak yerine bu sorumluluğun da kendi üstüne alınması gerektiğini savunurlar. Meslek ve maaş konusunda da arz talep dengesine bakılmasını istenmesinin nedeniyse insan piyasada ihtiyacı az olan bir meslek seçti diye başka insanların cebinden zorla alınan parayla mimarı ayakta tutmak için hırsızlığın meşru kılınmasına karşıyız. Eğer bir eylemin ahlaki olabilmesini istiyorsak o eylemi gerçekleştiren kişinin özgür olması lazım. Bir mafyanın insanların tepesine konup yaşadığı yerdeki başka bir insanı yaşatması, parayı alan ve parası alınan insanlar için de ne kadar ahlaklı tartışın.
roosevelt'in dediği gibi ''ihtiyaçların pençesinde kıvranan insan, özgür değildir''. özgürlük tanımını sadece anayasa üzerinden okumak liberal aptallığıdır(eski bir liberal olarak bu aptallığa aşinayım). bu videoda kısaca bahsedilip üzerinde pek durulmayan polanyi'nin ilkel kabile analizlerine bakarsan videonun o kısmını tam anlamıyla kafada oturtabilirsin. zorla alınan para olarak nitelendirdiğin ahlaki olarak yanlış gördüğün mekanizma tamamen yapay piyasa sisteminin palavrasıdır. ilkel kabilelerde bu tür davranışlar göremezsin. beraber yaşamak için kabilenin diğer üyelerini de yaşatmak gerektiği anlayışı oturmuştur(videoda bahsedilen karşılıklık ilkesi). bu doğal reaksiyonun arkasında binlerce yıllık evrimsel bir süreç var. ahlaki olarak vergiyi yanlış görmenizin temelini adam smith'e dayandırdığınızı düşünüyorum. fakat smith'in serbest piyasayı ''doğal'' görme çıkarımı oldukça yanlış. azıcık evrim ve antropoloji bilgisine sahip biri bunu kolayca kavrar. polanyi'nin de yararlandığı(bertrand russel da bu çalışmadan yararlanmıştır) trobriand kabilesi çalışmasına(özellikle iktisadi yapısına) göz atmak ilkel kabilelerdeki ticaret sisteminin nasıl olduğuna ışık tutabilir. bir ekleme olarak yorumunuzun ilk kısmını manidar buldum. maalesef, liberallerin başarısızlığın sorumluluğunu aldığı iddiası mesnetsiz bir iddia. burada kâle alınan liberaller tabii ki sıradan vatandaşlar değil ünlü liberal iktisatçılardır ve onların da Büyük Buhran'ın sorumluluğunu aldığı söylenemez.
Bir mimari ayakta tutmak icin insanlarin cebinden alinan paralardan söz ediyorsunuz ama zenginleri ayakta tutmak icin liberal duzende halktan alinan paralara sesiniz neden cikmiyor? Kagit uzerindeki gibi o bankalar yada mutahitler onundeki firsati degerlendirerek masumane bir sekilde zenginlik yaratmis falan değiller
Schmitt kadar olmasa da yine hayırlı bir iş daha yapmışsınız zira özel bir sansürlenmeye maruz kalmayan ama cehaletten az bilinen bir isim. Tebrikler gençler...
Serbest piyasanın mükemmel olduğunu düşünen yok. Piyasanın oluşturduğu sorunları çözmek için kısa vadeli devletçi çözümlere başvurmak uzun vadeli sorunların kapısının açılmasına sebep olacağından dolayı karşıyız. Sosyal anlamda da ekonomik anlamda da bu böyle.
Bu konuya ilişkin antropolog David Graeber'in de Debt adında bir kitabı var. Kitabın içindeki Myth of Barter bölümünü okumuştum. Barter meselesi Adam Smith'in homo economicus kuramının temelinde yatan olay zaten videoda da belirtildiği gibi. Graeber de bunun bir mit olduğunu iddia ediyor tabii ki adından da anlaşılacağı üzere. Bu iddiasını antropoloji bilimine dayandırarak ve bazı kabilelerdeki exchange meselesinin nasıl yapıldığı üzerinden anlatıyordu. Polanyi'yi tanımıyorum, bu videonun da etkisiyle muhakkak bakacağıma eminim. Konuyu görünce ben de ekleme yapmak istedim.
homo economicus kuramı adam smith'in değil aslında, adam smith'in düşünceleri modern ekonomistler tarafından çarpıtılmış gözüküyor. tam tersine adam smith kapitalizmin getirdiği iş bölümünün rasyonel aktörlerden ziyade uyuşmuş beyinler yaratacağını söyleyen bir adam.
bu serbest piyasadaki mükemmeliyetçi algınız kökten yıkmanız gerekiyor. deniz kenarındaki otelin oraya estetik ve fiziki açıdan zarar verdiğini düşünüyorsanız gitmezsiniz ve orası artık işlemez duruma gelir. insanların kendi rızaları dahilindeki ilişkiler mükemmel ve çıkar gütmek zorunda değildir. güçlünün rızası güçsüzün rızasından büyük değildir.
Videoyu henüz izlemedim, mutlaka bahsetmişsinizdir fakat Karl Polanyi diyince Türkiye'de direkt akıllara Ayşe Buğra hocamız gelir :) Hem eserlerinde çokça atıfta bulunmuştur hem de kitaplarının çevirisini yapmıştır.
yaratılmış ile zorunluluk farklı anlamlardadır. eski insanlardaki kolektif ekonomi anlayışı da bu abimize göre yapay olmalı. doğal ne demek yaratılmış ne demek zorunluluk ne demek.
bu eski toplumlardaki kolektiflik şartların buna zorlaması olarak okunabilir, mesela bir hayvanı avlamak veya rakip kabile ile savaşmak çok insan gerektiriyorsa ve çok insan olmanın önündeki engel de çocuk ölüm oranlarının yüksek olmasıysa yani istesen de artık insana geçemiyorsan doyamıyorsan o kadar kolektif olursun ki grup içi güven de fazla olsun insan sayısı da fazla olsun ama gelişme arttıkça artık insana olan ihtiyaç azaldıkça kolektifliğin de seviyesi düşer mesela bu artık insana ihtiyaçsızlık şimdi modern dönemde bir seviye daha atlıyor çünkü birçok işi yapay zekaya robota bırakabilmek gündemde eğer bu gerçekleşecek reel bir şeyse dünyanın nüfusunun birçoğuna ihtiyacımız kalmıyor ama tabii bizim de işimizi alıyorsa yapay zeka bize de "teknik" olarak ihtiyaç kalmıyor. İnsanın insana bağımlılığı ekonomik olmaktan çok sosyal bir ilişki ağına evriliyor. Artık işgücüne ihtiyaç değil sosyalleşmesine ihtiyaç olacağımız bir varlık haline geliyor insan. Bu bağımlılık da ne kadar fazla insanı umursamamız demek olur orası ayrı bir soru ama ilk toplumlardaki ava rahat çıkma diğer kabilelerle savaşma durumuna göre daha az bağımlılık oluşturduğu kesin.
Serbest piyasa bir ütopyadır. Öyle bir şey olamaz. Herkes domine etmek istiyo sonuçta. Eninde sonunda illa birileri domine edicek o sözde "serbestlik" bitecek.
hocam ben de bir soru sorayim sizin fikrinizi merak ediyorum. uzun vadeli ödüller için insanların veya canlıların bugünkü ödüllerinden vazgeçmeleri doğal mıdır ? teşkürler
kaynağını hatırlamadığım bir cümle var aklımda, yönetici sınıfın içerisinde her zaman liberal bir kesim olmalı fakat asla iktidar olmamalılar. sanki daha mantklı geldi.
Video mükemmel ötesi bu tip konuları haftalarca dinleye bilirim sadece tek sinir olduğum şey Faşizm hakkında konuşurken fonda nasional sosyalizmin gösterilmesi. Nasizm Faşizmden törese de Faşizm gibi verimli olmadı
"İzmir'in Konak ilçesinde, İbrahim Karaaslan, işyerine gelen R.Y. tarafından alacak tartışmasında tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından kaçan R.Y. yakalanıp, gözaltına alındı." abi doğru mu?
katılmıyorum primitive toplumlarda da liderler vardı ve onlar da patron gibiydi doğaya baktığımızda da senaryo benzer güçlü olan ayakta kalıyor hatta eski toplumlarda kralların mezarlarına bakalım mal mülk depolayıp gitmişler. serbest piyasa olmasaydı da kabile de güçlü,fizikli olanlar düdüğünü öttürecekti
eski toplumlardaki krallar, imparatorluklar vs primitive olarak sınıflandırılmaz. ilk uygarlıklar vs. primitive topluluklardan sonraki aşamadır. doğada güçlü kalanın ayakta kaldığı iddiası tamamen yanlış anlaşılmıştır. darwin ''güçlü olan değil uyumlu olan hayatta kalır'' demiştir. serbest piyasanın varlığı güçlünün düdüğünü öttürmesine sebebiyet veriyor zaten, sayısızca endeks bunu açığa vuruyor. insanlarda kabilecilik bir içgüdüdür ve antropologlar, evrimsel psikologlar, nörologlar bunda hemfikirdir. güçlü olanın tek başına hayatta kalması gibi bir imkan yok. primitive kabilelerde belirli bir işgücü dağılımı vardı ve bu sistemin devam edebilmesi için bireylerin korunması, hayatta kalması gerekiyordu. karşılıklık ilkesi de burada devreye giriyor zaten bu sosyal ilişkiler sayesinde ekonomik bir canlı olduk. ava daha yatkın olan erkekler ava giderken, kadınlar çocuk bakımından sorumluydu erkekler grup halinde ava giderken arkada kalan çocuk ve kadınları korumak adına başka bir erkek grubu kalırdı. herkesin bir işbölümü vardı ve hayatta kalmak için karşılıklı bir şekilde insanlar birbirlerine yardım etmeliydi sosyal ilişkilerini korumalıydı. avdan yemekle dönen grubun geride kalan gruba yemek vermemesi insan soyunun kurumasına sebep olurdu.
Dakika 8:30 ile ilgili olarak; Sosyalist devletlerde nihayetinde bir Ulus devleti yaratma süreci içinde olmuyolar mı? Sovyet ve ardından Çin hakim toprak/kültür vs anlayışında kendi milli unsurlarını dayatmıyorlar mı? Muhalif duruş değil sadece bir soru. Bunun yanı sıra DEVLET felsefesini de tartışıyorsunuz-tartışıyoruz haklı olarak. Devlet ne için vardır?Büyük soru! Ya da tam tersi; oldukça basit! tarihte devletle ilgili yazılar yazan filozof, yönetici vs kendi dönemlerinden haliyle kopamamışlar (kölelikten bahsetmeler vs) ama aralarda temel argümanı sunmuşlardır. Devlet toplumun birlikte yaşamasını kolaylaştıran-pratikleştiren en düzey sosyal örgütlenmedir. KORUMA-YARGIMALA (ADALET)- İŞLERİ YÜRÜTME...O Halde evletin formasyonu içinde bulunduğu toplumun özünden-kültüründen-tarihinden-coğrafyasından etkilenir. Yine o halde devletin formasyonu çeşitlilik gösterebilir. Ekonomiye müdahala edilebir mi? Bu sorunun yanıtı bir kaç cümle önce de kendini kısmen yanıtlar. Toplumların ya da devlet yöneticilerinin hesaba az dahil etmek istediği bir şey varsa o da: DÖNÜŞÜM-OLMAKTA OLAN ŞEYLER VE GELECEKTİR. Son olarak Vahşi Kapitazlimle Hukuka Dayalı Liberalizm ve Kapitalizmi ayrı tutarım. Eski liberalim diyorsun. Yeni bir neysin? Bu soru seni bir kalıba koymak oluyor mu?
asgari ücretin olmayışı insanların genelini iyi etkilemeyecek. ama bu sistemi ve verimi iyi etkileyecek. insanların böyle toptan desteklenmesi çok yanlış. bunun yanında siz asgari ücret ile asgari ücret veren firmayı da meşrulaştırıyorsunuz. asgari ücret zorunlu olarak gelişen bir duruma "yapay" değil alınmış yapay bir çözümdür. sorunu daha çok büyüttüğü ortada. asgari ücret olmasa evet birçok insan asgari ücretin altında ücret alacaklar. ve almalılar. insanlar şemsiye altında yaşadıklarının farkında değiller. chatgpt insanların işini maaşlarını ellerinden almıyor mu ? aynı mevzu. asgari ücret verim ve üretim düşmanıdır. refah düşmanıdır. oy deposudur siyasi aparattır.
tc'de işgücü maaliyetinin toplam maliyete oranı %3'ken bile işçiye açlık sınırının 1k üstü yoksulluk sınırının 22k altı maaş veren işverenler asgari ücretin kaldırıldığı senaryoda napardı acaba. rekabet olcak başka işveren daha çok vercek diğeri de verimlilik için falan daha fazla ücret vermek zorunda kalacak değil mi? sosyalistlere hayalperest derdim ben ama eskiden içinde bulunduğum güruh daha da komikmiş. hazırda bekleyen milyonlarca işsiz ordusu varken asgari ücretin kaldırıldığı senaryoda böyle bir şey olacağına inanmaz büyük kepazelik. sermaye sahibi zengin bir insan değilsen verim ve üretim düşmanlığını bu kadar dert edinmemeni tavsiye ederim. ''gifted'' biri değilsen asgari ücretin kalkması senin iş hayatını da sancılı bir hale getirir.
Ne cesit kapitalist tiplersiniz siz ya? Daha dusuk ucret almalilar derken? İnsan gibi yaşamak diye bir sey var bilir misin sen? Muhtemelen batidaki yaşam sartlarina ozenip trden daha beter bi kapitalizmi "verim" adi altinda normallestiriyosun. Dunya verimden ibaret degil
Avukat örneğiniz çok yanlış olmuş. Başka bir meslekten örnek verseydiniz o da muhtemelen yanlış olurdu. Çünkü nasıl çok fazla para bastığımızda paranın bir enflasyonu oluyorsa aynı şey diplomalar için de geçerli. Devlet piyasaya müdahale ederek çok fazla üniversite kontejanı açıyor ve bu durum rekabetin artmasına, o da ücretlerin düşmesine yol açıyor. Eğer üniversiteler özelleşseydi ve kontejanlar arz-talebe göre belirlenseydi o zaman ücretlerde bu kadar düşük olmazdı. Ücretlerin düştüğü durumda insanlar başka alanlarda eğitim almak isterdi. Şu anda da aslında üniversite kontejanlarında bir piyasa dönüyor mesela inşaat mühendisliğinin puanlarının giderek düşmesi gibi. Fakat eğitimin ücretsiz olması insanların doğru kararlar almasını engelliyor. "Nasıl olsa eğitim ücretsiz bu bölüme giriyim" diyebiliyor. Eğer ücretli olsaydı "Bu kadar para harcıyoruz, aldığım riske değecek mi?" diye düşünüp vazgeçicekti. Şimdi de aynı şekilde "Para veriyorum ama değecek mi?" diye düşünebilir tabii ki ama unutmayın her yıl 3 milyon kişi üniversite okumak istiyor ve birisi o yeri "Nasıl olsa ücretsiz, olmadı bölümü bırakırım." diyip doldurucak. Mesela 30 yaşını geçmiş bazı insanların 2. üniversitesini okuması gibi. Kısacası serbest piyasaya güvenin. 7 yıl okuduktan sonra yapamayıp üniversiteden atılan insanlar yerine üniversite okumadan yapacağı bir işe girip topluma çok daha faydalı olacak insanların olması hepimizi daha çok zenginleştirecek.
@deringuven2134 senin asgari ücretini piyasa belirleseydi ve eğer karın tokluğuna çalışsaydın bunun sebebi piyasanın bu ücreti belirlemesi değildir. Bu sadece sonuçtur. Asıl sebebi arz talepteki dengesizliktir. Benim burda bahsettiğim arz talepteki dengesizliğide devlet müdahale ederek yani herkese kolayca diploma vererek (zorunlu eğitimde kalmak diye bişey zaten yok artık üniversitede kalmak diye bişey de yok) yaratıyor. Bu dengesizliği yaratmasaydı senin ücretinde yaşanılabilir seviyede kalıcaktı. Ayrıca herkes senin gibi bir ahlaka sahip değil zor durumda kaldığında kötülüğe başvurmazdı. Eğer başvuran olursada bunu ne koşulda olursa olsun yargı yoluyla önlememiz gerekiyor. Kötülüğe hiç bir koşulda izin verilemez verilmemeli. Amerikanın kuytu köşe sokaklarında insanların saçma durumda olmasının tek sebebi ise kendi tercihleri olması. Eğer bu durumda olmak istemiyolarsa uyuşturucu içmek yerine medyan gelirin 50bin dolar ortalama gelirin 70bin dolar olduğu yerde kendilerine refah dolu bir hayat kurabilirler. Yani aslında senin hayatının kötü olmasının refahının az olmasının sebebi devletin saçma sapan politikalarla çomak sokmasıdır. Saygılar.
Universitelerin ozellesmesi yerine devletin eskisi gibi belli sayida universite acmasi ve mesleki okullari da tesvik etmesi gerekir. Eğitim özelleştirilmemeli parasi olanin okul okuyacagi bi düzen normal değildir
@@betermibettermi parası olanlar sadece kendi çocuklarını değil bir sürü çocuğu okutuyor. TEV gibi vakıflar aracılığı ile. Devlet lütfen bişeyi teşvik etmesin zaten teşvik ettiği için bahsettiğim dengesizlik ortaya çıkıyor.
Benim gibi 1 milyon veya 100 milyar olması benim maaşımı belirlemiyor kamil. İşverenlerin işçi talebinin işçi sayısına oranı maaşı belirliyor. Yani gibi milyonlarca insan var ve milyonlarca benim gibi insana talep var. Sizin sosyal demokratlar iktidara geldiği gibi asgari ücreti acıma olmadan yükselttiği için ve her sene yükselttiği için serbest piyasaya bıraktığın anda maaşlar düşüyor/sabit kalıyor. Bir de şu gerçeği kabul etmiyorsunuz insanlar büyük çoğunluğu tembel. Ve sizin sayenizde tembelleştiler. Hadi 2. cümlemi kabul etme, 1. yi niye kabul etmiyorsun? Herkes kendini geliştiriyor herkes çok mu çalışıyor sanıyorsun? İşçilerin belki de 75%i ben sadece işime bakarım diyor. Ben türkiyede bile 3 günde iş buluyorum kendime. Şu solcu yalanlarınız bitmiyor. Neymiş işsizlik 20%miş genç işsizlik 30%muş, madem işsiz bu insanlar niye hiç başka bir alanda iş aramıyorlar? Herkes rahatına düşkün, tembel. Fabrikalar boyuna işçi arıyor. Esnaf işçi arıyor. Esnafta da çalıştım sigorta yapmıyor tavsiye etmem esnafı fabrika iyi ama neden esnaf sigorta yapamayacak durumda acaba? Asgari ücrete her yarıyılda 30% zam yapıldığı için olabilir mi sayın asgari ücret zamlanmasını savunan sol liberaller? Cebimde 300 lirayla köyden ayrıldım 3 sene önce, 2 gün otelde kaldım facebookta iş ilanlarına baktım 2. gün buldum görüştüm sağlık testi yaptırdım aşı oldum 3. Gün başladım işe. Kıyafet veriyor yemek veriyor fabrika, dini bayramlarda ikramiye veriyor, bazı fabrikalarda devamlılık primi var, servis her fabrikanın servisi var neredeyse. Tek sorun dini sebeplerle zorla faiz indiren teyip. 2017de bütün dünya güçler ayrılığı ilkesini benimserken güçler birliğini benimseyen teyip. 3 dönemde bırakmayan cb olduktan sonra bile siyasete karışan 2 sene aranın ardından otoriter bir şekilde siyasete dönen teyip. 2014e kadar büyüyen ve zenginleşen bir ekonomideydik. 2017ye kadar son baharı yaşadık. 2017den bu yana kıştayız ama daha hâlâ bahar görünmedi. Sizin gibi sol liberaller 2023te yönetime gelseydi teyip 2028de 60%la tekrar başa gelirdi. Umarım chp sol liberal bir anlayışa ekonomiyi teslim etmez.
Kanalın yıldızı Ömer, çok akıcı; herkesin anlayabileceği şekilde basite indirgeyerek anlatıyor. Severek takip ediyorum.
ömerle bi akşam oturup saatlerce konuşabilseydim diyorum, gerçekten müthiş insan. kendisiyle daha fazla içerik lütfen. 🥹
Hepimizin isteği bu 😂
@@Özgü_Fan buluşmalara bir türlü denk gelemedim yahu 😔
@@keremtutuk inşallah denk gelirsiniz eminim ki daha çok buluşma yapılacaktır
Kanka sadece olanı aktarıyor. Müthişliği neresinde
@@islamming olanı aktarma biçiminde
Şu kadar ekonomi videosundan sonra anladığım tek şey, ideal yönetim biçimi yoktur. Hepsi belli durumlarda işe yarar. Ve ondan da önemlisi ne yaparsan yap her zaman sorunlar olacaktır.
Çok iyi video.Ömer Gemalmaz'ın olduğu video kötü olamaz.Bir kez daha gördük.Polanyi'yi listeye ekledim.İbrahim abiyi de özledik.İbrahim abi ile Yaşar abiyi aynı video da görmek istiyorum bir ara.
Ömer, seni dinlemek ne güzel, yani Emrah Safa Hoca'dan sonra en keyifli, en dolu ve süper akıcı sohbet senin sohbetlerin. Var ol.
"İyilik beklemekle gelmez"
-İbrahim Karaaslan
Türk gençlerine ve Türkiye'ye yaptığınız katkı bence düşündüğünüzden fazla. Ben söylediklerinizi arkadaşlarıma anlatmakta (Yani adama Liberalizm - Komünizm diyorsun kafa sallıyor ama ne olduğuna dair hiçbir fikri yok) çok zorlanıyordum artık sadece sizin videolarınızı atıyorum ve gerçekten işe yaradığını görebiliyorum
Türkiye gençleri yazsan daha kapsayıcı olur, yaşar rahatsız olabilir.😊
@@backatleden0812Yaşar’ı biptiret 😅
Bu kanalı çok seviyorum; tr’de tek, emsalsiz, keyfekeder kültürlü.
ömer bu videoyu yeni izliyorum da baya iyiymiş bu bakış açısı
ibrahimin videolarını son bir haftadır falan baya sarıp sarıp izliyordum. bu çocuk neden ayrılmış ne olmuş diye düşünürken kanala döndü. pek bi hoş oldu :))
Bu ikiliyi özlemişim gerçekten 🙏
Sosyal bilimlerin güvenilirliğine dair bir video yapabilirsiniz. Mesela korelasyon gösteren faktörlerin neden- sonuç olarak kabul edilmesi, ideolojinin çok etkin olması, genelde sosyal bilimlerin pratikte çalışmaması gibi
Başarısız bir insanın hayatını anlatmasını istediğiniz zaman genelde başarısızlığın sorumluluğunu üstüne almayacaktır. Liberteryen veya liberal olan insanlar bir başarısızlık olduğu zaman devlete atmak yerine bu sorumluluğun da kendi üstüne alınması gerektiğini savunurlar. Meslek ve maaş konusunda da arz talep dengesine bakılmasını istenmesinin nedeniyse insan piyasada ihtiyacı az olan bir meslek seçti diye başka insanların cebinden zorla alınan parayla mimarı ayakta tutmak için hırsızlığın meşru kılınmasına karşıyız. Eğer bir eylemin ahlaki olabilmesini istiyorsak o eylemi gerçekleştiren kişinin özgür olması lazım. Bir mafyanın insanların tepesine konup yaşadığı yerdeki başka bir insanı yaşatması, parayı alan ve parası alınan insanlar için de ne kadar ahlaklı tartışın.
roosevelt'in dediği gibi ''ihtiyaçların pençesinde kıvranan insan, özgür değildir''. özgürlük tanımını sadece anayasa üzerinden okumak liberal aptallığıdır(eski bir liberal olarak bu aptallığa aşinayım). bu videoda kısaca bahsedilip üzerinde pek durulmayan polanyi'nin ilkel kabile analizlerine bakarsan videonun o kısmını tam anlamıyla kafada oturtabilirsin. zorla alınan para olarak nitelendirdiğin ahlaki olarak yanlış gördüğün mekanizma tamamen yapay piyasa sisteminin palavrasıdır. ilkel kabilelerde bu tür davranışlar göremezsin. beraber yaşamak için kabilenin diğer üyelerini de yaşatmak gerektiği anlayışı oturmuştur(videoda bahsedilen karşılıklık ilkesi). bu doğal reaksiyonun arkasında binlerce yıllık evrimsel bir süreç var. ahlaki olarak vergiyi yanlış görmenizin temelini adam smith'e dayandırdığınızı düşünüyorum. fakat smith'in serbest piyasayı ''doğal'' görme çıkarımı oldukça yanlış. azıcık evrim ve antropoloji bilgisine sahip biri bunu kolayca kavrar. polanyi'nin de yararlandığı(bertrand russel da bu çalışmadan yararlanmıştır) trobriand kabilesi çalışmasına(özellikle iktisadi yapısına) göz atmak ilkel kabilelerdeki ticaret sisteminin nasıl olduğuna ışık tutabilir. bir ekleme olarak yorumunuzun ilk kısmını manidar buldum. maalesef, liberallerin başarısızlığın sorumluluğunu aldığı iddiası mesnetsiz bir iddia. burada kâle alınan liberaller tabii ki sıradan vatandaşlar değil ünlü liberal iktisatçılardır ve onların da Büyük Buhran'ın sorumluluğunu aldığı söylenemez.
tamam l*breral
@@yusufemindemirr haşa o kadar solcu değilim
Bir mimari ayakta tutmak icin insanlarin cebinden alinan paralardan söz ediyorsunuz ama zenginleri ayakta tutmak icin liberal duzende halktan alinan paralara sesiniz neden cikmiyor? Kagit uzerindeki gibi o bankalar yada mutahitler onundeki firsati degerlendirerek masumane bir sekilde zenginlik yaratmis falan değiller
İbo gelmiş🎉 ben bu ikiliyi oldukça özlemişim hahah
Ömer ve İbrahim bizim göz bebeklerimiz 🎉
Çok değerli içerik. Emeğinize sağlık.
Schmitt kadar olmasa da yine hayırlı bir iş daha yapmışsınız zira özel bir sansürlenmeye maruz kalmayan ama cehaletten az bilinen bir isim. Tebrikler gençler...
17:57 Muazzam gerçekten hayatta kimse bunu asla unutmasın
Muhteşem bir konuşma ❤ Harika bir seri! Teşekkür ederiz! Ama araya yabancı ses koymayın bence 😉
Ömer bu bilgiyi basit şekilde aktarma yeteneğine imreniyorum :)
Serbest piyasanın mükemmel olduğunu düşünen yok. Piyasanın oluşturduğu sorunları çözmek için kısa vadeli devletçi çözümlere başvurmak uzun vadeli sorunların kapısının açılmasına sebep olacağından dolayı karşıyız. Sosyal anlamda da ekonomik anlamda da bu böyle.
Bu konuya ilişkin antropolog David Graeber'in de Debt adında bir kitabı var. Kitabın içindeki Myth of Barter bölümünü okumuştum. Barter meselesi Adam Smith'in homo economicus kuramının temelinde yatan olay zaten videoda da belirtildiği gibi. Graeber de bunun bir mit olduğunu iddia ediyor tabii ki adından da anlaşılacağı üzere. Bu iddiasını antropoloji bilimine dayandırarak ve bazı kabilelerdeki exchange meselesinin nasıl yapıldığı üzerinden anlatıyordu. Polanyi'yi tanımıyorum, bu videonun da etkisiyle muhakkak bakacağıma eminim. Konuyu görünce ben de ekleme yapmak istedim.
David Graeber müthiş kafa açan bir adam, 'Bullshit Jobs' kitabında da buna değiniyor. Insanın para,mal,servetten ziyade "anlam" aradığını gösteriyor.
@Corpus Callasum hahaha benzer duyguları ben de yaşadım:)
homo economicus kuramı adam smith'in değil aslında, adam smith'in düşünceleri modern ekonomistler tarafından çarpıtılmış gözüküyor. tam tersine adam smith kapitalizmin getirdiği iş bölümünün rasyonel aktörlerden ziyade uyuşmuş beyinler yaratacağını söyleyen bir adam.
Ağzına sağlık omer abi çok merak ettiğim bir soruya cevap niteliğinde bir video olmuş
Ömer ve Yaşar'ın muhabbetini özledik. Yeni bir şeyler yok mu? Spas. :)
Bu arada shorts kanalı da yapsanıza da kesitler yayınlarsınız
güzel video yine. yorum atalım da etkileşim olsun.
bu serbest piyasadaki mükemmeliyetçi algınız kökten yıkmanız gerekiyor. deniz kenarındaki otelin oraya estetik ve fiziki açıdan zarar verdiğini düşünüyorsanız gitmezsiniz ve orası artık işlemez duruma gelir. insanların kendi rızaları dahilindeki ilişkiler mükemmel ve çıkar gütmek zorunda değildir. güçlünün rızası güçsüzün rızasından büyük değildir.
devlet müdahelesi olmadan o iş öyle olmuyor işte
Çinin benimsediği devlet kapitalizmini inceleyen bir kapitalizm videosu da çekerseniz sevinirim
Serinin devamını bekliyoruz
Türkçe TH-cam Kanalı tavsiyesi videosu gelir mi?
Yeni denk geldim bu anlatiya. Bildigim kadariyla Ayse Bugra hoca Turkiye de Polanyi calismalarini yuruten birisi.
Teşekkürler. Emeğinize sağlık
Videoyu henüz izlemedim, mutlaka bahsetmişsinizdir fakat Karl Polanyi diyince Türkiye'de direkt akıllara Ayşe Buğra hocamız gelir :) Hem eserlerinde çokça atıfta bulunmuştur hem de kitaplarının çevirisini yapmıştır.
Yine harika bir içerik teşekkür ederiz. 🙏
Bu video mükemmelmiş ua Polanyi okuyacağım
İbrahimi unutmak mümkün mü be abi
yaratılmış ile zorunluluk farklı anlamlardadır.
eski insanlardaki kolektif ekonomi anlayışı da bu abimize göre yapay olmalı.
doğal ne demek yaratılmış ne demek zorunluluk ne demek.
Teşekkürler ❤
İnstada ibrahim militanlığı yapmıştım o kadar. Gözlerim yaşardı artarda iki video
Bu konuyla bağlantılı, jakobenizmi değerlendirirseniz ilginç olurdu.
Ömer abi Brezilya özel videosu gelir mi? Bence mükemmel bir video olur
Hocam çok güzel konu anlatımı olmuş sizjn sayenizde bilgilendim
bu eski toplumlardaki kolektiflik şartların buna zorlaması olarak okunabilir, mesela bir hayvanı avlamak veya rakip kabile ile savaşmak çok insan gerektiriyorsa ve çok insan olmanın önündeki engel de çocuk ölüm oranlarının yüksek olmasıysa yani istesen de artık insana geçemiyorsan doyamıyorsan o kadar kolektif olursun ki grup içi güven de fazla olsun insan sayısı da fazla olsun ama gelişme arttıkça artık insana olan ihtiyaç azaldıkça kolektifliğin de seviyesi düşer mesela bu artık insana ihtiyaçsızlık şimdi modern dönemde bir seviye daha atlıyor çünkü birçok işi yapay zekaya robota bırakabilmek gündemde eğer bu gerçekleşecek reel bir şeyse dünyanın nüfusunun birçoğuna ihtiyacımız kalmıyor ama tabii bizim de işimizi alıyorsa yapay zeka bize de "teknik" olarak ihtiyaç kalmıyor. İnsanın insana bağımlılığı ekonomik olmaktan çok sosyal bir ilişki ağına evriliyor. Artık işgücüne ihtiyaç değil sosyalleşmesine ihtiyaç olacağımız bir varlık haline geliyor insan. Bu bağımlılık da ne kadar fazla insanı umursamamız demek olur orası ayrı bir soru ama ilk toplumlardaki ava rahat çıkma diğer kabilelerle savaşma durumuna göre daha az bağımlılık oluşturduğu kesin.
Videonun sonu cok dogru !
Okuyan düşünen gençler gördükçe umudumuz artıyor.
14:17 'de kahkaha attım. Ya artık liberal değilim sadece piyasa ekonomisini savunuyorum ama nedendir bilmiyorum Besim Tibuk'u çok seviyorum.
Anarcho Capitalismi anlattığınız bir video güzel olur.
oooo ibrahimle ömerden gelsin soru cevap
Serbest piyasa bir ütopyadır. Öyle bir şey olamaz. Herkes domine etmek istiyo sonuçta. Eninde sonunda illa birileri domine edicek o sözde "serbestlik" bitecek.
Domine edenler cok zenginler maalesef turkiye gibi ulkeler bi grup tüccarin kârını halkin korumasi ve bu yükün altinda ezilmesiyle dümeni döndüruyor
hocam ben de bir soru sorayim sizin fikrinizi merak ediyorum. uzun vadeli ödüller için insanların veya canlıların bugünkü ödüllerinden vazgeçmeleri doğal mıdır ? teşkürler
Ömer inanılmaz bir şekilde eko freshe benziyor
Ö❤İ
kaynağını hatırlamadığım bir cümle var aklımda, yönetici sınıfın içerisinde her zaman liberal bir kesim olmalı fakat asla iktidar olmamalılar. sanki daha mantklı geldi.
Ozguvenle alakali videooo
Öğretmen örneği iyiydi guzel özet gibi
Sırada Schumpeter var galiba. Bu arada ODTÜ'deydim 15 dakika geç geldim sizi bulamadım. Bir merhaba diyeyim demiştim.
Selamlar fizik kantine geçmiştik. Bizi instagram'dan da takip ederseniz orada daha rahat iletişim kurabiliyoruz.
10:20 piyasanın insafı küçücük coğrafya da 100000000 nüfusa yaklaştık bu nüfus ile batılı veya İskandinav ülkesi gibi refah olmaz.
ohh yemek sonrası sigara + 49w keyfi der kenara cekilir oturur izlerim
Mük video
Serbest demek kontrolsuz hareket demek
Video mükemmel ötesi bu tip konuları haftalarca dinleye bilirim sadece tek sinir olduğum şey Faşizm hakkında konuşurken fonda nasional sosyalizmin gösterilmesi. Nasizm Faşizmden törese de Faşizm gibi verimli olmadı
"İzmir'in Konak ilçesinde, İbrahim Karaaslan, işyerine gelen R.Y. tarafından alacak tartışmasında tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından kaçan R.Y. yakalanıp, gözaltına alındı." abi doğru mu?
Polanyi nin içinde potansiyel bir primivist yatıyor O da bizden
❤
şu ikilinin dadını bilenler bi like atsın la oraya
🤩
katılmıyorum primitive toplumlarda da liderler vardı ve onlar da patron gibiydi doğaya baktığımızda da senaryo benzer güçlü olan ayakta kalıyor hatta eski toplumlarda kralların mezarlarına bakalım mal mülk depolayıp gitmişler. serbest piyasa olmasaydı da kabile de güçlü,fizikli olanlar düdüğünü öttürecekti
eski toplumlardaki krallar, imparatorluklar vs primitive olarak sınıflandırılmaz. ilk uygarlıklar vs. primitive topluluklardan sonraki aşamadır. doğada güçlü kalanın ayakta kaldığı iddiası tamamen yanlış anlaşılmıştır. darwin ''güçlü olan değil uyumlu olan hayatta kalır'' demiştir. serbest piyasanın varlığı güçlünün düdüğünü öttürmesine sebebiyet veriyor zaten, sayısızca endeks bunu açığa vuruyor. insanlarda kabilecilik bir içgüdüdür ve antropologlar, evrimsel psikologlar, nörologlar bunda hemfikirdir. güçlü olanın tek başına hayatta kalması gibi bir imkan yok. primitive kabilelerde belirli bir işgücü dağılımı vardı ve bu sistemin devam edebilmesi için bireylerin korunması, hayatta kalması gerekiyordu. karşılıklık ilkesi de burada devreye giriyor zaten bu sosyal ilişkiler sayesinde ekonomik bir canlı olduk. ava daha yatkın olan erkekler ava giderken, kadınlar çocuk bakımından sorumluydu erkekler grup halinde ava giderken arkada kalan çocuk ve kadınları korumak adına başka bir erkek grubu kalırdı. herkesin bir işbölümü vardı ve hayatta kalmak için karşılıklı bir şekilde insanlar birbirlerine yardım etmeliydi sosyal ilişkilerini korumalıydı. avdan yemekle dönen grubun geride kalan gruba yemek vermemesi insan soyunun kurumasına sebep olurdu.
İbbrahimmm babbaba
Dakika 8:30 ile ilgili olarak; Sosyalist devletlerde nihayetinde bir Ulus devleti yaratma süreci içinde olmuyolar mı? Sovyet ve ardından Çin hakim toprak/kültür vs anlayışında kendi milli unsurlarını dayatmıyorlar mı? Muhalif duruş değil sadece bir soru.
Bunun yanı sıra DEVLET felsefesini de tartışıyorsunuz-tartışıyoruz haklı olarak. Devlet ne için vardır?Büyük soru! Ya da tam tersi; oldukça basit!
tarihte devletle ilgili yazılar yazan filozof, yönetici vs kendi dönemlerinden haliyle kopamamışlar (kölelikten bahsetmeler vs) ama aralarda temel argümanı sunmuşlardır.
Devlet toplumun birlikte yaşamasını kolaylaştıran-pratikleştiren en düzey sosyal örgütlenmedir. KORUMA-YARGIMALA (ADALET)- İŞLERİ YÜRÜTME...O Halde evletin formasyonu içinde bulunduğu toplumun özünden-kültüründen-tarihinden-coğrafyasından etkilenir. Yine o halde devletin formasyonu çeşitlilik gösterebilir. Ekonomiye müdahala edilebir mi? Bu sorunun yanıtı bir kaç cümle önce de kendini kısmen yanıtlar. Toplumların ya da devlet yöneticilerinin hesaba az dahil etmek istediği bir şey varsa o da: DÖNÜŞÜM-OLMAKTA OLAN ŞEYLER VE GELECEKTİR.
Son olarak Vahşi Kapitazlimle Hukuka Dayalı Liberalizm ve Kapitalizmi ayrı tutarım.
Eski liberalim diyorsun. Yeni bir neysin? Bu soru seni bir kalıba koymak oluyor mu?
bu ibrahim kim
Özel mülkiyet yerleşik hayata geçildiğinden ber var toprağın mülk olması yeni değil ilk insan topluluklarında bile var
Dediğin saçma. Aborjinlere bak.
iboyu unutanın kalbi kurusun
Selam ben ceteris paribus
Serbest piyasa zaten vardı para icat edilince yine herkes serbest piyasada iş görüyordu sonra devlet geldi ve vergiyi buldu😂
odtüye yine gelin lütfnn 🥺🥺🥺🥺👉👈
Videonun basina özet koymayin. Yeter ya uzlemeye gelmisim bana reklam yapiyorsun ne sacma.
asgari ücretin olmayışı insanların genelini iyi etkilemeyecek. ama bu sistemi ve verimi iyi etkileyecek.
insanların böyle toptan desteklenmesi çok yanlış. bunun yanında siz asgari ücret ile asgari ücret veren firmayı da meşrulaştırıyorsunuz.
asgari ücret zorunlu olarak gelişen bir duruma "yapay" değil alınmış yapay bir çözümdür. sorunu daha çok büyüttüğü ortada.
asgari ücret olmasa evet birçok insan asgari ücretin altında ücret alacaklar. ve almalılar. insanlar şemsiye altında yaşadıklarının farkında değiller.
chatgpt insanların işini maaşlarını ellerinden almıyor mu ? aynı mevzu. asgari ücret verim ve üretim düşmanıdır. refah düşmanıdır. oy deposudur siyasi aparattır.
tc'de işgücü maaliyetinin toplam maliyete oranı %3'ken bile işçiye açlık sınırının 1k üstü yoksulluk sınırının 22k altı maaş veren işverenler asgari ücretin kaldırıldığı senaryoda napardı acaba. rekabet olcak başka işveren daha çok vercek diğeri de verimlilik için falan daha fazla ücret vermek zorunda kalacak değil mi? sosyalistlere hayalperest derdim ben ama eskiden içinde bulunduğum güruh daha da komikmiş. hazırda bekleyen milyonlarca işsiz ordusu varken asgari ücretin kaldırıldığı senaryoda böyle bir şey olacağına inanmaz büyük kepazelik. sermaye sahibi zengin bir insan değilsen verim ve üretim düşmanlığını bu kadar dert edinmemeni tavsiye ederim. ''gifted'' biri değilsen asgari ücretin kalkması senin iş hayatını da sancılı bir hale getirir.
Ne cesit kapitalist tiplersiniz siz ya? Daha dusuk ucret almalilar derken? İnsan gibi yaşamak diye bir sey var bilir misin sen? Muhtemelen batidaki yaşam sartlarina ozenip trden daha beter bi kapitalizmi "verim" adi altinda normallestiriyosun. Dunya verimden ibaret degil
Bana en mantıklı gelen fikir hukuk + ekonomide güven ve stabilite + serbest piyasa
Güven dediğin olay kolay deil
neden kemalist değiliz diye video çeksene
Avukat örneğiniz çok yanlış olmuş. Başka bir meslekten örnek verseydiniz o da muhtemelen yanlış olurdu. Çünkü nasıl çok fazla para bastığımızda paranın bir enflasyonu oluyorsa aynı şey diplomalar için de geçerli. Devlet piyasaya müdahale ederek çok fazla üniversite kontejanı açıyor ve bu durum rekabetin artmasına, o da ücretlerin düşmesine yol açıyor. Eğer üniversiteler özelleşseydi ve kontejanlar arz-talebe göre belirlenseydi o zaman ücretlerde bu kadar düşük olmazdı. Ücretlerin düştüğü durumda insanlar başka alanlarda eğitim almak isterdi. Şu anda da aslında üniversite kontejanlarında bir piyasa dönüyor mesela inşaat mühendisliğinin puanlarının giderek düşmesi gibi. Fakat eğitimin ücretsiz olması insanların doğru kararlar almasını engelliyor. "Nasıl olsa eğitim ücretsiz bu bölüme giriyim" diyebiliyor. Eğer ücretli olsaydı "Bu kadar para harcıyoruz, aldığım riske değecek mi?" diye düşünüp vazgeçicekti. Şimdi de aynı şekilde "Para veriyorum ama değecek mi?" diye düşünebilir tabii ki ama unutmayın her yıl 3 milyon kişi üniversite okumak istiyor ve birisi o yeri "Nasıl olsa ücretsiz, olmadı bölümü bırakırım." diyip doldurucak. Mesela 30 yaşını geçmiş bazı insanların 2. üniversitesini okuması gibi. Kısacası serbest piyasaya güvenin. 7 yıl okuduktan sonra yapamayıp üniversiteden atılan insanlar yerine üniversite okumadan yapacağı bir işe girip topluma çok daha faydalı olacak insanların olması hepimizi daha çok zenginleştirecek.
@deringuven2134 senin asgari ücretini piyasa belirleseydi ve eğer karın tokluğuna çalışsaydın bunun sebebi piyasanın bu ücreti belirlemesi değildir. Bu sadece sonuçtur. Asıl sebebi arz talepteki dengesizliktir. Benim burda bahsettiğim arz talepteki dengesizliğide devlet müdahale ederek yani herkese kolayca diploma vererek (zorunlu eğitimde kalmak diye bişey zaten yok artık üniversitede kalmak diye bişey de yok) yaratıyor. Bu dengesizliği yaratmasaydı senin ücretinde yaşanılabilir seviyede kalıcaktı. Ayrıca herkes senin gibi bir ahlaka sahip değil zor durumda kaldığında kötülüğe başvurmazdı. Eğer başvuran olursada bunu ne koşulda olursa olsun yargı yoluyla önlememiz gerekiyor. Kötülüğe hiç bir koşulda izin verilemez verilmemeli. Amerikanın kuytu köşe sokaklarında insanların saçma durumda olmasının tek sebebi ise kendi tercihleri olması. Eğer bu durumda olmak istemiyolarsa uyuşturucu içmek yerine medyan gelirin 50bin dolar ortalama gelirin 70bin dolar olduğu yerde kendilerine refah dolu bir hayat kurabilirler. Yani aslında senin hayatının kötü olmasının refahının az olmasının sebebi devletin saçma sapan politikalarla çomak sokmasıdır. Saygılar.
Universitelerin ozellesmesi yerine devletin eskisi gibi belli sayida universite acmasi ve mesleki okullari da tesvik etmesi gerekir. Eğitim özelleştirilmemeli parasi olanin okul okuyacagi bi düzen normal değildir
@@betermibettermi parası olanlar sadece kendi çocuklarını değil bir sürü çocuğu okutuyor. TEV gibi vakıflar aracılığı ile. Devlet lütfen bişeyi teşvik etmesin zaten teşvik ettiği için bahsettiğim dengesizlik ortaya çıkıyor.
Ömer simdi Sosyalist degil.
Eski Liberalim diyor. Ne oldu bu çocuğun ideolojisi ? Milliyetcilik mi ? Siyasal İslam mi ?
hype
Öğretmen=zorba
Evet ütopyadır.
Benim gibi 1 milyon veya 100 milyar olması benim maaşımı belirlemiyor kamil. İşverenlerin işçi talebinin işçi sayısına oranı maaşı belirliyor. Yani gibi milyonlarca insan var ve milyonlarca benim gibi insana talep var. Sizin sosyal demokratlar iktidara geldiği gibi asgari ücreti acıma olmadan yükselttiği için ve her sene yükselttiği için serbest piyasaya bıraktığın anda maaşlar düşüyor/sabit kalıyor. Bir de şu gerçeği kabul etmiyorsunuz insanlar büyük çoğunluğu tembel. Ve sizin sayenizde tembelleştiler. Hadi 2. cümlemi kabul etme, 1. yi niye kabul etmiyorsun? Herkes kendini geliştiriyor herkes çok mu çalışıyor sanıyorsun? İşçilerin belki de 75%i ben sadece işime bakarım diyor. Ben türkiyede bile 3 günde iş buluyorum kendime. Şu solcu yalanlarınız bitmiyor. Neymiş işsizlik 20%miş genç işsizlik 30%muş, madem işsiz bu insanlar niye hiç başka bir alanda iş aramıyorlar? Herkes rahatına düşkün, tembel. Fabrikalar boyuna işçi arıyor. Esnaf işçi arıyor. Esnafta da çalıştım sigorta yapmıyor tavsiye etmem esnafı fabrika iyi ama neden esnaf sigorta yapamayacak durumda acaba? Asgari ücrete her yarıyılda 30% zam yapıldığı için olabilir mi sayın asgari ücret zamlanmasını savunan sol liberaller? Cebimde 300 lirayla köyden ayrıldım 3 sene önce, 2 gün otelde kaldım facebookta iş ilanlarına baktım 2. gün buldum görüştüm sağlık testi yaptırdım aşı oldum 3. Gün başladım işe. Kıyafet veriyor yemek veriyor fabrika, dini bayramlarda ikramiye veriyor, bazı fabrikalarda devamlılık primi var, servis her fabrikanın servisi var neredeyse. Tek sorun dini sebeplerle zorla faiz indiren teyip. 2017de bütün dünya güçler ayrılığı ilkesini benimserken güçler birliğini benimseyen teyip. 3 dönemde bırakmayan cb olduktan sonra bile siyasete karışan 2 sene aranın ardından otoriter bir şekilde siyasete dönen teyip. 2014e kadar büyüyen ve zenginleşen bir ekonomideydik. 2017ye kadar son baharı yaşadık. 2017den bu yana kıştayız ama daha hâlâ bahar görünmedi. Sizin gibi sol liberaller 2023te yönetime gelseydi teyip 2028de 60%la tekrar başa gelirdi. Umarım chp sol liberal bir anlayışa ekonomiyi teslim etmez.
Asrin tokla tartisma gelsin
Besim tibuk ergenleri ağlıyorrrr😂
Neden zırvaladığını kendin bulabilir misin...?