20241101 HVVH 011 AUDIO Bekende Haaksbergenaren

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.พ. 2025
  • Het Verhaal van Haaksbergen: 011 AUDIO Bekende Haaksbergenaren
    RTV Sternet en de Historische Kring Haaksbergen maken een serie over de geschiedenis van Haaksbergen. Deze keer is het onderwerp: Bekende Haaksbergenaren.
    Schinderhannes (circa 1778-1803)
    Tegen het eind van de 19de eeuw was het ’s avonds en in de winter beslist niet veilig om nog op pad te gaan. Rovers en dieven lagen op de loer. Vooral roverhoofdman Schinderhannes boezemde angst in. Hij pleegde overvallen op koetsen, herbergen en rijke reisgezelschappen. Zijn echte naam was Johann Bückler. Als kind moest hij al voor zichzelf zorgen en daarom werd hij in zijn dorp knecht van de beul. Toen die hem niet meer nodig had, ging hij dieren slachten om hun huiden te verkopen. Het Duitse woord voor beul en viller is Schinder. Daar kwam zijn bijnaam Schinderhannes vandaan.
    Herman Berghege (1864-1937)
    De Haaksbergse domineeszoon Herman Berghege, de eerste dichter in het Twents wiens werk in boekvorm is uitgegeven, schreef een gedicht over de Oostendorper Watermolen. Het is opgenomen in zijn dichtbundel Oet Hoksebarge.
    Roelof Olthof (Potjes en Pannetjes) (1867-1945)
    Roelof Olthof was een Groninger. Hij kwam naar Haaksbergen, waar hij in de buurt van de Laakmorsweg een hut bouwde van blik en ander oud materiaal. De ramen in zijn woning waren gewoon gaten. In de winter en bij regen hing hij er jutezakken voor. Overdag trok Roelof van boerderij naar boerderij. Bijna alles waar iets aan mankeerde, wist hij te repareren, ook de potten en pannen van de boerin. Zo kwam hij aan zijn bijnaam: Potjes en Pannetjes.
    Alphons Ariëns
    Maatschappelijk waren de gevolgen van de industrialisatie groot. In de fabrieken was werk voor honderden arbeiders, niet alleen voor mannen maar ook voor leden van hun gezin. Door die werkgelegenheid vestigden veel mensen van buiten zich in het dorp. Die enorme groei leidde tot een groter zelfbewustzijn onder de arbeiders en dat verliep niet zonder arbeidsonrust. Na een staking bij Jordaan werd een aantal arbeiders ontslagen. De sociaal zeer betrokken kapelaan Alphons Ariëns richtte voor hen een eigen weverij op, De Eendracht, zodat ze weer werk en inkomen hadden.
    In het najaar van 1894 kwamen de textielarbeiders van D. Jordaan & Zonen Textielfabrieken N.V. in Haaksbergen in verzet tegen de directie, omdat hun loon van vijf tot drie gulden was verlaagd. Ze wilden het werk neerleggen. De Enschedese kapelaan Alphons Ariëns wist een staking te voorkomen. Maar er werden wel 41 arbeiders ontslagen. Ariëns richtte voor hen een weverij op: De Eendracht. Een succes werd dat uiteindelijk niet.
    Toon Middelhuis (1902-1978)
    Deze geboren Haaksbergenaar speelde een belangrijke rol in de vakbeweging. Direct na de lagere school moest hij aan het werk in de textielfabriek, waar de arbeiders hem al snel kozen tot hun woordvoerder. Het zou het begin worden van een grote loopbaan in de vakbeweging. Middelhuis was voorzitter van de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB), later het NKV, dat met het NVV fuseerde tot de FNV. Ook was hij lid van de Eerste Kamer. In de wijk Zienesch is een straat naar hem genoemd.
    Ben Steneker
    Deze populaire zanger is geboren in 1935 in het Friese Heeg, maar woont al sinds 1965 in Haaksbergen. Hij vestigde zich toen in de Veldmaat en begon daar Ben’s Country Club (nu het pand van dierenwinkel Wielens). In 1981 trad Steneker op in Avoca (Iowa) in de USA. Daar kreeg hij de titel best foreign artist of the year. Vanaf 2002 treedt Ben meestal op samen met zijn dochter Carmen. Steneker woont nu in Buurse.
    Ard Weeink
    In 1975 won de band Teach In met de engelstalige versie van Ding-a-dong het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Weeink bespeelde die avond de vibrafoon en legendarisch is het slot van het nummer: het stukslaan van een kerstbelletje. Ard Weeink is een veelzijdig muzikant. Hij bespeelt verschillende muziekinstrumenten, is dirigent van een aantal koren en schreef arrangementen voor muziekstukken.
    Het Verhaal van Haaksbergen 2024
    RTV Sternet en de Historische Kring Haaksbergen maken onder de noemer 'Het Verhaal van Haaksbergen' een serie over de geschiedenis van Haaksbergen. In ieder deel wordt een ander onderwerp behandeld.
    Bekijk en beluister hier alle afleveringen van het Verhaal van Haaksbergen 2024
    haaksbergeninb...
    Verteller: Wim Oltwater
    Interviewer: Jolanda Bouwmeesters
    Opnames en montage: Jayden Hauber en Constance van Wolferen
    Tekst en eindredactie: Michel van der Voort
    Met dank aan de Historische Kring Haaksbergen
    'Het verhaal van Haaksbergen' is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.
    Een productie van RTV Sternet
    Focus keyphrase
    RTV Sternet Historische Kring Haaksbergen serie geschiedenis
    RTV Sternet is een onafhankelijk journalistiek nieuwsmedium voor Haaksbergen.
    Website: www.haaksberge...
    Facebook: @rtvsternet
    Twitter: @rtvsternet
    Instagram: @rtvsternet

ความคิดเห็น •