Ben 32 yaşında oyun işlerine girdim(şu an yaş 40) 15 e yakın oyun geliştirdim. 4 tanesi konsollar ve pc de yayınlandı. (Pc, ps4,psvita, switch) Yani bu işin yaşı yok arkadaşlar.
Hic bir isin yaşı yok Hocam. Insanlarin içindeki enerji sonmesin yeter. Yurt disinda (avustralya da) gencler 28 29 30 yasinda hayata atiliyor bir atildimi pir atiliyor. Maalesef bu yaş kavrami bir tek bizim tr bu kadar kafaya takiyor. Selamlar sevgiler olsun
Ben yaştan ziyade bu iş para kazanmak ve finansal özgürlük elde etmek için uygun mu onu merak ediyorum? Sinan beylere soruları nerede soruyoruz ben bunu öğrenmek isterim işin ehlilerinden.
Ne kod yazmakla ne de oyun sektörüyle bir alakam yok. Veteriner fakültesinde okuyorum, videoyunlarını ve Sinan abiyle Faruk abinin müthiş sohbetlerini çok seviyorum. Sektöre girmeyi düşünmememe rağmen o güzel muhabbetinizin keyfini 1 saat daha tadabilmek adına sonuna kadar seyrettim videoyu, iyi ki varsınız gerçekten 🖖 ayrıca faruk abi, hayat görüşünün ve yarattığın "ekosistemin" büyük hayranıyım, bir abim yok ama sizleri sözlerinden ders çıkartılıp örnek alınacak birer abi gibi görüyorum, daha fazla görelim sizi lütfen, seviliyorsunuz 🙃
Tam çalışırken dinlemelik video. Bazen oyun sektörünün getirdiği absürt şartlar ve zaman kısıtlamaları dolayısıyla işimden bunalıyorum ama gerçekten 3-4 yıl önceki halimin hayal bile edemeyeceği şeyler yaptığımı fark edince bir şükrediyorum. Bu video da o açıdan iyi geldi bana. Artık eksik referans gönderen developerlara bırbırlanmadan en az birkaç bin kelime çeviririm bu gazla. 🤓 Elinize ve ağzınıza sağlık!
Verdiğiniz bilgiler o kadar değerli ki… umarım bu kalitede, bu konularda bizleri aydınlatmaya devam edersiniz. Teşekkürler. Yeni videolarda görüşmek üzere.
Yabancı dil öğrenme konusunda korkusu olan arkadaşlara örnek olması adına kendimi sunayım. 38 yaşında sıfırdan Almanca öğrenmeye başladım ve iki sene içerisinde telaffuz ve gramer de dahil olmak üzere üst bir noktaya ulaştım. Kaldı ki oyun yapımcılığında kimse sizden anahaberlerde konuşulan politika yada resmi dili anlamanızı beklemeyecek ;) yani işiniz çok çok daha kolay . Ayrıca Almanca İngilizce den kat ve kat zor bir dil. Yabancı dil öğrenmekten korkan kişilere somut bir örnek olsun ve cesaretlendirsin diye yazmak istedim.
Merhaba Sinan Abi, öncelikle 4 yıl önceki Üsküdarda düzenlemiş olduğun seminerler için çok teşekkür ederim. Faruk abi ile Sinan abinin bu yanıtladığı cevaplar sadece oyun sektöründe değil film sektörü ve eğlence sektöründe de geçerli olduğunu hatırlatmak istedim. Sinan abinin bana verdiği vizyon ve oyun-sanat dünyasına sürekli artan merakım vesilesiyle 4 yılın sonunda kendimi film sektöründe arzuladığım alanda (3D art) çalışırken buldum. Hayatlarımıza olumlu bir dokunuş bıraktığınız için çok teşekkürler ! İleride oyun sektöründe de kendime güzel insanlarla yer bulacağımı umuyorum.
Sinan abiyi 98de yanlış hatırlamıyorsam level dergisinde yazdığı ilk yazısıyla Faruk beyi de disket kutusu sayesinde tanıdım. Valla ne diyim harikasınız:) 34 yaşında 3 yaşında oğlu olan hala oyunlardan oyun dünyasından keyif alan biri olarak sizleri gerçekten seviyorum. Keşke bir yerlerde denk gelsek, bi çaydır, biradır neyse artık ayak üstü bile olsa muhabbet edebilsek :) Başarılarınız daim olsun.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Aynı zamanda inşaat mühendisliğini bırakacakken sorumun ardından aynı sektördeki bir abimizin sorusunun denk gelmesi çok işime yaradı :)
"Zamanın geçmesiyle zaman hızlanması"nı psikoloji, bireyin tecrübe ettiği zamanın relatif olarak küçülmesine bağlıyor. On yaşındaki biri için bir yıl hayatının onda biridir, çok uzun bir zaman olarak görür. Altmış yaşındaki biri için bir yıl çok daha kısadır. :)
Ben bir yazılım geliştirici olarak yazılım alanındaki soruya biraz daha detaylı bir şeyler ekleyebilirim. Öncelikle hangi dili kullandığınız çok farketmiyor, olay temelleri bilmekte. Üst katmanları bu temeller üzerine sonradan çok daha rahat kurabilirsiniz. Bu temellerden aklıma gelenler, ingilizce (bu yoksa diğerleri yok maalesef), analitik düşünme yetisi, mimari tasarım yetisi, temel anlamda sistemlerin nasıl çalıştığı (2li sayı sistemi, gpu, cpu, temel network yapıları vs), proje geliştirme anlayışları (agile, scrum vs) ve disiplini, temel konseptler, veri yapıları ve algoritmalar, object oriented programming, functional programming (eğer python veya javascript kullanılacaksa belki), oyun geliştirme özelinde event driven programming gibi konseptler ve derdini anlatacak kadar matematik :) ilk aklıma gelenler. Bunlara tabiki bir dünya şeyde eklenebilir (optimizasyon, scalability, memory management, devops, client-server geliştirme (network programlama, soketler vs), 3d programlama, ses programlama vs vs) . Sonuç olarak temelleri bildikten sonra hangi alana yöneleceğiniz veya hangi dili kullanacağınız biraz teferruat. Herkes dillerden bahsediyor ama özellikle yurtdışında işe alım sınavları genelde dilden bağımsız yapılır bunu söylemek lazım. Peki bunlar nasıl öğrenilir? O yol biraz taşlı doğal olarak. İlk günden dünyayı öğrenmek gerekmiyor elbet ama ana temelleri öğrendikten sonra oturup proje yapmak lazım sürekli. Udemy ve youtube burada inanılmaz faydalı (ingilizce özellikle). Bizim zamanımızda bunlar yoktu geyiğine girmek istemiyorum ama hakkaten yoktu. 5. geliştidiğiniz oyundan sonra ilk geliştirdiğiniz oyunun koduna bakıp bu ne ya demeniz bu işin doğasında var :)
Oncelikle teşekkür ediyorum hem bu güzel video için hem de Unity ve C# konusunda bir niyetim vardı öğrenmek adına artık kesinlikle bu şekilde ilerleyeceğim. Biraz araştırınca şunu farkettim ya da ben mi sadece öyle düşünüyorum ama kodlamada artık öyle bir hal aldı ki, bunu 2d ve 3d backgrounddan gelen bir kişi olarak söylüyorum, kodlama diğer bir tasarım formu. Çünkü gerçekten bir sanat çıkabiliyor ortaya. Nasıl her çizim yada 3d art bir sanat değilse her kodda değildir tabiki ama bazı oyun mekanikleri resmen şairene kodlaniyor. Ben açıkçası artık eskisi gibi sıkıcı birşey olarak değil de eğlenceli bir olay olarak görüyorum.
Çok verimli ve geniş kapsamlı bir yayın olmuş, sağ olun. Yalnız, yeterince geniş değil. (: Güven Çatak ile olan yayınınızın altına birkaç soru yazmıştım (ki o da mail paylaşmıştı. Şu aralar yoğun olduğumdan iletişime geçemedim / o soruların yanıtlarını hızlıca yaşama yansıtamayacağımdan zamanını çalmak istemedim.). Anlaşılan, siz bu yayınları sürdüreceksiniz. Öyleyse sizin zamanınızı çalabilirim (: Sıradaki yayın ya da yayınlarda konusu geçen soruları da göz önünde bulundurursanız sevinirim. Sevgiler (:
Canım abilerim ya atariyi sordum kavga çıktı 😄 Oyun camiyasında kendime bir yer edinmek isterdim ama ne yapacağıma yapabileceğime bile karar veremedim. Bakalım çabalayacağım zaman ne gösterecek bize. Ekranlarımızdan eksik olmayın lütfen 😄
Soru1'e Ek olarak eğer belli bir alanda gerek teorik-öğretimden gelen gerek pratik-iş hayatından gelen bir tecrübeniz varsa bunu sıfırdan yeni bir sektörde yeni bir meslek dalında maceraya atılmak olarak harcamayınız ve bildiğiniz iş kolunu ilgili oyun endüstrisine uygulayınız. Elbet öğrenilen temel bilgiler ve meslekler bu endüstri içinde de yer alacaktır, o kadar tamamen uzmanlık alt dalı değil. En büyük sıkıntı zaten bu endüstride büyük işletmeler kurulamaması herkes kendi başına piyasaya atlıyor ama ortak çalışma kültürü oluşamıyor oysa oyun firmasında sadece oyun adlı ürünün imalatı ile ilgilenenler değil, üretimden satış sonrası desteğe kadar tüm işletme ve yönetim karmaları elemanlarının aktif bir şekilde çalışması lazım.
@@-Engineering01- Linked'in de "Hyper casual'a trend diyorlar bu trend degil hep boyle devam edecek, asagilik haterlar" diye paylasim yapan ergenler ne yapacak simdi merak konusu :)
@@lastidea4925 Oyun sektörü zaten sıkıntılı bir sektör, fazla çalışma saatleri, düşük maaşlar ve işten atilmalar fazla. Hal böyleyken, Türkiye de durum daha kötü, 500 şirket varsa bunların 480 tanesi pratikte şirket değil aslında, maksimum 2-3 senelik Publisher antlaşması imzalayıp borç üzerine kurulan mini mini iş yerleri. Her hafta publisherler prototip yapmaya sıkıştırırır sonuçta adamların parası, oyunlarınızı tutturamazsaniz anında batarsiniz ki çoğu batıyor. 3 senedir bu sektörde çalışan ve halen calismakta olan bir mühendis olarak kimseye tavsiye etmem, eğer aileden gelen mal varlığınız varsa ve biraz da kafayı kirmissaniz o zaman düşünün derim. Ortalama bir bankada çalışan ortalama bir yazılımcı, üst düzey bir oyun yazılımcısından hem daha fazla kazanıyor hem de sabah 9 akşam 5 is saatleri var, geri kalan zamanda oyun yapın. Arz-Talep dengesizligi yüzünden oyun sektörü berbat durumda, senelerdir berbattı ve her zaman berbat olacak çünkü oyun yapmak "cool". Emek yoğun bir alan ve çalışanlar çok fazla sömürülüyor. Kimseye tavsiye etmiyorum, ben de sektörü bırakma aşamasındayım.
@@-Engineering01- Yazacagim her seyi yazmisisn, eline diline saglik. Tam olarak saydigin nedenlerden dolayi oyun gelistiricisi olarak isimden istifa ettim. Simdi Dotnet developer olarak en az 5 kat daha iyi sartlarda Avrupa'da calisiyorum.
Bir sonraki bölümlerde Product, Design ve özellikle Monetization tarafında da sektörün çok büyük bir açığı olduğundan bahsetmeniz dileğiyle. Yoksa arkadaşlar yazılım bilmeyen sektöre giremeyecek sanacak. :)
Ben 16 yıldır kod yazıyorum. Ne kadar dikkat edersem edeyim kodlarım spagettiye dönüyor. Bunu önlemenin en iyi yolu daha fazla personel, eğitim ve altyapı yatırımı. Ben şirkette tek yazılımcıyım. İstekler geliştirmeler bitmiyor. Benden istenilen geliştirmeler hemen gerçekleşsin istiyorlar. Bu sebeple yaz geç yapıyorum. Benden sonra gelecek olana da Allah yardım etsin demekten başka bir şey diyemiyorum :)
Çok güzel fakat bence nasıl iş bulurumdan, şirketlere kendimi nasıl seçtirebilir miyimden ziyade kendi yolumu nasıl çizebilirim, kendi işimi, girişimimi nasıl yaparım, kendime kendi girişimimle nasıl alan açarımı da konuşmak lazım. Hepimiz oku ve iyi iş bul memur kafasıyla büyütüldük ama fırsatlar farklı yerlerde. Teşekkürler
Ben de başta Faruk Bey, Sinan Bey'i kandırıyor falan sandım hahah :D Sinan Bey'in varsayımı bayağı doğruydu aslında explaining kelimesinden uyarlama bir kelime çünkü
Ancak bir yerden para geliyorsa işini azaltabilir/bırakabilirsin ve yeni birşey öğrenebilirsin. Yoksa genel olarak imkansız. Ne yazık ki çoğumuz rastgele bir işe yapıyoruz, hele bir de aile kurarsak , kısıtlı zaman ve parayla, iş-ev arasında mekik dokuyup öleceğiz. Teknolojiyle insan hayatı en az bir 150-200 seneye çıkarsa, işte o zaman belki herkes 2-3 meslek erbabı olabilir, birden fazla dil konuşabilir. O günlere kadar, bir sonraki hayatta görüşmek üzere...
Abi ben özel hayatttaki ilgi alanlarınızla ilgili şeyler bekliyodum hep oyun sektörü sorusu çıkmış. Öyle gaz verici konuşmuşsunuz ki vakit harcayan tüm oyunlarımı silip garip işlere giresim var. Yıllardır manga okuyorum, belki bunu bir ilgi alanına dönüşürebilirim. Seviliyosunuz.
19:15 bu tarz kitapları almanın daha uygun bir yolu yok mu? 50-100-200₺ neyse de Amazon'da 400-500₺ gibi fiyatlara satılıyor. Yurtdışından birine aldırıp getirtmeye kalksak da bu fiyatlara mı gelir yoksa acaba bunlar vergi vb eklendiğinden mi böyledir?
Teşekkür ederim. Güzel bir video. Benim de bir sorum var: Hyper casual dışındaki oyun geliştiriciliği hakkında ne düşünüyorsunuz, mesela eğitsel oyunlar, özel eğitime yönelik oyunlar, sağlık sektöründe tedaviye yönelik oyunlar ve açık alanlarda grupla oynanabilen oyun teknolojileri? Bu alanlarda gelecek görüyor musunuz?
abi boş ver 50bini geçmesin hem burası hem de facebook disket kutusu grubu nitelik olarak en üst seviye türk oyun platformu olabilir, bu arada faruk abi volkan abiyle bu kadar yakın maç yapabildiğine göre bayağı iyiymiş sf'de çünkü ben de kendimi iyi zannediyordum ama volkan abi beni eli cebinde yenmişti bi oyun kapışmada :D
@@oguzcankirnal soruları yazdığımız ayrı bir video'da yorum olarak yazmıştım. O video'daki soruları kategorize edip ayrı ayrı videolar olarak çekecekler. Bu video ise soru cevapların ilki olmuş.
Tabi ki kalır bu oyunun extrem şansına bağlı flappy bird örneği absürt olabilir ancak oyun 1 saatte yazılıp markete sürülmüş ve korkunç gelirler elde edilmiş demem o ki 100 kişi toplanıp bir AAA oyunu kitleye begendiremiyor ekip olmanın elbette cok arti yönleri var is yükü paylaşımı ve alanında en iyi olduğun roldur.
Oyun geliştiricisi filan değilim veya bu videodaki hitap edilen insanlardan birisi değilim. Sadece oyun oynuyorum ve oyun oynamayı seviyorum. Half-Life ile ilgili videolar izlerken ekranın yanında denk geldiğim "Game Maker's Toolkit" isimli bir kanal keşfettim. Özellikle "Half-Life 2's Invisible Tutorial" videosunu izledikten sonra ufkumu açmıştı. Can SUNGUR'dan çok fazla duyduğum "Game Design(Oyun Tasarımı)" üzerine en azından benim için bilgilendirici ve yararlı videolar bulunuyor. İngilizcem yok ama oto dil çevirmeden Türkçeye çevirerek videolarını izliyorum. Benim gibi amacı vaktini eğlenceli geçirmek olan arkadaşlara tavsiye ederim. Bu tarz kanal önerileriniz var mı?
Ben 32 yaşında oyun işlerine girdim(şu an yaş 40) 15 e yakın oyun geliştirdim. 4 tanesi konsollar ve pc de yayınlandı. (Pc, ps4,psvita, switch) Yani bu işin yaşı yok arkadaşlar.
Hic bir isin yaşı yok Hocam.
Insanlarin içindeki enerji sonmesin yeter.
Yurt disinda (avustralya da) gencler 28 29 30 yasinda hayata atiliyor bir atildimi pir atiliyor.
Maalesef bu yaş kavrami bir tek bizim tr bu kadar kafaya takiyor.
Selamlar sevgiler olsun
Ben yaştan ziyade bu iş para kazanmak ve finansal özgürlük elde etmek için uygun mu onu merak ediyorum? Sinan beylere soruları nerede soruyoruz ben bunu öğrenmek isterim işin ehlilerinden.
@@fatalflex15 dostum profesyonel anlamda is yaparsan tabi ki.
Yani bunu sormaya gerek yokki.
:)
Ghoul boy çok güzeldi
@@mehmetdemir8 sagol Mehmet
Sadece oyun sektörüyle ilgili değil hayat dersi de verilmiş ve gerçekten çok samimisiniz
Ne kod yazmakla ne de oyun sektörüyle bir alakam yok. Veteriner fakültesinde okuyorum, videoyunlarını ve Sinan abiyle Faruk abinin müthiş sohbetlerini çok seviyorum. Sektöre girmeyi düşünmememe rağmen o güzel muhabbetinizin keyfini 1 saat daha tadabilmek adına sonuna kadar seyrettim videoyu, iyi ki varsınız gerçekten 🖖 ayrıca faruk abi, hayat görüşünün ve yarattığın "ekosistemin" büyük hayranıyım, bir abim yok ama sizleri sözlerinden ders çıkartılıp örnek alınacak birer abi gibi görüyorum, daha fazla görelim sizi lütfen, seviliyorsunuz 🙃
Sadece oyun sektörü ile ilgili değil hayatın gerçeklerinin çok güzel anlatıldığı bir video olmuş. Ağzınıza sağlık.
Tam çalışırken dinlemelik video. Bazen oyun sektörünün getirdiği absürt şartlar ve zaman kısıtlamaları dolayısıyla işimden bunalıyorum ama gerçekten 3-4 yıl önceki halimin hayal bile edemeyeceği şeyler yaptığımı fark edince bir şükrediyorum. Bu video da o açıdan iyi geldi bana. Artık eksik referans gönderen developerlara bırbırlanmadan en az birkaç bin kelime çeviririm bu gazla. 🤓 Elinize ve ağzınıza sağlık!
Şimdi hangi durumdasınız?
Verdiğiniz bilgiler o kadar değerli ki… umarım bu kalitede, bu konularda bizleri aydınlatmaya devam edersiniz. Teşekkürler. Yeni videolarda görüşmek üzere.
Yabancı dil öğrenme konusunda korkusu olan arkadaşlara örnek olması adına kendimi sunayım. 38 yaşında sıfırdan Almanca öğrenmeye başladım ve iki sene içerisinde telaffuz ve gramer de dahil olmak üzere üst bir noktaya ulaştım. Kaldı ki oyun yapımcılığında kimse sizden anahaberlerde konuşulan politika yada resmi dili anlamanızı beklemeyecek ;) yani işiniz çok çok daha kolay . Ayrıca Almanca İngilizce den kat ve kat zor bir dil. Yabancı dil öğrenmekten korkan kişilere somut bir örnek olsun ve cesaretlendirsin diye yazmak istedim.
Teşekkürler:))
nasıl öğrendiniz
Allah sizlerden razı olsun , gerçekten çok faydalı ve bilgilendirici bir video teşekkürler .
Merhaba Sinan Abi, öncelikle 4 yıl önceki Üsküdarda düzenlemiş olduğun seminerler için çok teşekkür ederim. Faruk abi ile Sinan abinin bu yanıtladığı cevaplar sadece oyun sektöründe değil film sektörü ve eğlence sektöründe de geçerli olduğunu hatırlatmak istedim. Sinan abinin bana verdiği vizyon ve oyun-sanat dünyasına sürekli artan merakım vesilesiyle 4 yılın sonunda kendimi film sektöründe arzuladığım alanda (3D art) çalışırken buldum. Hayatlarımıza olumlu bir dokunuş bıraktığınız için çok teşekkürler ! İleride oyun sektöründe de kendime güzel insanlarla yer bulacağımı umuyorum.
Sevgili Akif, çalışmanın sonuçlarını adım adım alışını hayranlıkla izledim :) İnşallah daha da iyi yerlere geleceğine inanıyorum! - Sinan
@@DisketKutusu Çok teşekkürler ! ☺️
Sinan abiyi 98de yanlış hatırlamıyorsam level dergisinde yazdığı ilk yazısıyla Faruk beyi de disket kutusu sayesinde tanıdım. Valla ne diyim harikasınız:) 34 yaşında 3 yaşında oğlu olan hala oyunlardan oyun dünyasından keyif alan biri olarak sizleri gerçekten seviyorum. Keşke bir yerlerde denk gelsek, bi çaydır, biradır neyse artık ayak üstü bile olsa muhabbet edebilsek :) Başarılarınız daim olsun.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Aynı zamanda inşaat mühendisliğini bırakacakken sorumun ardından aynı sektördeki bir abimizin sorusunun denk gelmesi çok işime yaradı :)
Altın değerinde bir sohbetti çok sağolun
Konu ilgimi hiç çekmese de atlaya atlaya bütün videoyu izledim. Sinan Abi'ye selamlar.
Çok güzel bir bölüm, gözlerim yaşardı izlerken
Üf 1 saat, şimdiden ağzınıza sağlık!
Selçuk reis de burdaymış merhabalar :)
@@ellie_rey7516 merhaba Ellie ^^ buradaki muhabbet ortamı çok iyi, benden daha bilgili herkesi takip etmeye çalışıyorum :D
@ Sinan abiler candır ya :)
Sonunda beklenen video :)
Keşke daha sık yayın yapsanız, iyi ki varsınız.
46. dakikadan sonraki muhabbetinize bayıldım, ağzınıza sağlık :)
Emeğinize sağlık : )
"Zamanın geçmesiyle zaman hızlanması"nı psikoloji, bireyin tecrübe ettiği zamanın relatif olarak küçülmesine bağlıyor. On yaşındaki biri için bir yıl hayatının onda biridir, çok uzun bir zaman olarak görür. Altmış yaşındaki biri için bir yıl çok daha kısadır. :)
Elinize sağlık.
Ilham verici bir video olmuş.
Devamını bekliyoruz.
Iyi hafta sonlari
Ağzına sağlık süper gidiyorsunuz
Ben bir yazılım geliştirici olarak yazılım alanındaki soruya biraz daha detaylı bir şeyler ekleyebilirim. Öncelikle hangi dili kullandığınız çok farketmiyor, olay temelleri bilmekte. Üst katmanları bu temeller üzerine sonradan çok daha rahat kurabilirsiniz. Bu temellerden aklıma gelenler, ingilizce (bu yoksa diğerleri yok maalesef), analitik düşünme yetisi, mimari tasarım yetisi, temel anlamda sistemlerin nasıl çalıştığı (2li sayı sistemi, gpu, cpu, temel network yapıları vs), proje geliştirme anlayışları (agile, scrum vs) ve disiplini, temel konseptler, veri yapıları ve algoritmalar, object oriented programming, functional programming (eğer python veya javascript kullanılacaksa belki), oyun geliştirme özelinde event driven programming gibi konseptler ve derdini anlatacak kadar matematik :) ilk aklıma gelenler. Bunlara tabiki bir dünya şeyde eklenebilir (optimizasyon, scalability, memory management, devops, client-server geliştirme (network programlama, soketler vs), 3d programlama, ses programlama vs vs) . Sonuç olarak temelleri bildikten sonra hangi alana yöneleceğiniz veya hangi dili kullanacağınız biraz teferruat. Herkes dillerden bahsediyor ama özellikle yurtdışında işe alım sınavları genelde dilden bağımsız yapılır bunu söylemek lazım. Peki bunlar nasıl öğrenilir? O yol biraz taşlı doğal olarak. İlk günden dünyayı öğrenmek gerekmiyor elbet ama ana temelleri öğrendikten sonra oturup proje yapmak lazım sürekli. Udemy ve youtube burada inanılmaz faydalı (ingilizce özellikle). Bizim zamanımızda bunlar yoktu geyiğine girmek istemiyorum ama hakkaten yoktu. 5. geliştidiğiniz oyundan sonra ilk geliştirdiğiniz oyunun koduna bakıp bu ne ya demeniz bu işin doğasında var :)
Muhtesem suallar ce cevaplar
Sizler harikasınız. İngilizceye çevrilip yabancıların da faydalanması gerekiyor.
Oncelikle teşekkür ediyorum hem bu güzel video için hem de Unity ve C# konusunda bir niyetim vardı öğrenmek adına artık kesinlikle bu şekilde ilerleyeceğim. Biraz araştırınca şunu farkettim ya da ben mi sadece öyle düşünüyorum ama kodlamada artık öyle bir hal aldı ki, bunu 2d ve 3d backgrounddan gelen bir kişi olarak söylüyorum, kodlama diğer bir tasarım formu. Çünkü gerçekten bir sanat çıkabiliyor ortaya. Nasıl her çizim yada 3d art bir sanat değilse her kodda değildir tabiki ama bazı oyun mekanikleri resmen şairene kodlaniyor. Ben açıkçası artık eskisi gibi sıkıcı birşey olarak değil de eğlenceli bir olay olarak görüyorum.
Tam da böyle bir video arıyordum bu aralar 👌🎈
Sinan abi, ilk 10 dakikalarını çok özledik yaaa.
Ağzınıza sağlık, devamını bekliyorum.
Çok verimli ve geniş kapsamlı bir yayın olmuş, sağ olun. Yalnız, yeterince geniş değil. (:
Güven Çatak ile olan yayınınızın altına birkaç soru yazmıştım (ki o da mail paylaşmıştı. Şu aralar yoğun olduğumdan iletişime geçemedim / o soruların yanıtlarını hızlıca yaşama yansıtamayacağımdan zamanını çalmak istemedim.). Anlaşılan, siz bu yayınları sürdüreceksiniz. Öyleyse sizin zamanınızı çalabilirim (: Sıradaki yayın ya da yayınlarda konusu geçen soruları da göz önünde bulundurursanız sevinirim.
Sevgiler (:
Emeğinize, ağzınıza sağlık. Teşekkürler.
Emeğinize sağlık efenim, çok güzel bir bölüm olmuş, devamını da beklemekteyiz :)
Canım abilerim ya atariyi sordum kavga çıktı 😄 Oyun camiyasında kendime bir yer edinmek isterdim ama ne yapacağıma yapabileceğime bile karar veremedim. Bakalım çabalayacağım zaman ne gösterecek bize. Ekranlarımızdan eksik olmayın lütfen 😄
Emeginize saglik 🤗
Emeğinize Sağlık, Teşekkürler 🌿 Sonunda Atari'ye kavuşmuşsunuz😅👏💐
Soru1'e Ek olarak eğer belli bir alanda gerek teorik-öğretimden gelen gerek pratik-iş hayatından gelen bir tecrübeniz varsa bunu sıfırdan yeni bir sektörde yeni bir meslek dalında maceraya atılmak olarak harcamayınız ve bildiğiniz iş kolunu ilgili oyun endüstrisine uygulayınız. Elbet öğrenilen temel bilgiler ve meslekler bu endüstri içinde de yer alacaktır, o kadar tamamen uzmanlık alt dalı değil. En büyük sıkıntı zaten bu endüstride büyük işletmeler kurulamaması herkes kendi başına piyasaya atlıyor ama ortak çalışma kültürü oluşamıyor oysa oyun firmasında sadece oyun adlı ürünün imalatı ile ilgilenenler değil, üretimden satış sonrası desteğe kadar tüm işletme ve yönetim karmaları elemanlarının aktif bir şekilde çalışması lazım.
50:18 ümitsizliğe kapılmak hakkında abinin çok güzel konuşması
48'inci dakikadan sonraki konuşmaların altına imzamı atarım. Bu kanalda dönen sohbetlerdeki olgunluk diğer birçok kanalda yok.
Acı bir gerçek, hyper casual trendi bitince geriye pek bir "Türk oyun sektörü" kalmayacak.
Cok var daha onun bitmesine bence
Şu an bitiyor :)
@@-Engineering01- Linked'in de "Hyper casual'a trend diyorlar bu trend degil hep boyle devam edecek, asagilik haterlar" diye paylasim yapan ergenler ne yapacak simdi merak konusu :)
@@lastidea4925 Oyun sektörü zaten sıkıntılı bir sektör, fazla çalışma saatleri, düşük maaşlar ve işten atilmalar fazla.
Hal böyleyken, Türkiye de durum daha kötü, 500 şirket varsa bunların 480 tanesi pratikte şirket değil aslında, maksimum 2-3 senelik Publisher antlaşması imzalayıp borç üzerine kurulan mini mini iş yerleri. Her hafta publisherler prototip yapmaya sıkıştırırır sonuçta adamların parası, oyunlarınızı tutturamazsaniz anında batarsiniz ki çoğu batıyor.
3 senedir bu sektörde çalışan ve halen calismakta olan bir mühendis olarak kimseye tavsiye etmem, eğer aileden gelen mal varlığınız varsa ve biraz da kafayı kirmissaniz o zaman düşünün derim.
Ortalama bir bankada çalışan ortalama bir yazılımcı, üst düzey bir oyun yazılımcısından hem daha fazla kazanıyor hem de sabah 9 akşam 5 is saatleri var, geri kalan zamanda oyun yapın.
Arz-Talep dengesizligi yüzünden oyun sektörü berbat durumda, senelerdir berbattı ve her zaman berbat olacak çünkü oyun yapmak "cool".
Emek yoğun bir alan ve çalışanlar çok fazla sömürülüyor.
Kimseye tavsiye etmiyorum, ben de sektörü bırakma aşamasındayım.
@@-Engineering01- Yazacagim her seyi yazmisisn, eline diline saglik. Tam olarak saydigin nedenlerden dolayi oyun gelistiricisi olarak isimden istifa ettim. Simdi Dotnet developer olarak en az 5 kat daha iyi sartlarda Avrupa'da calisiyorum.
Ağımızı genişletirsek umarım ileride yorumları (soruları) deep turkish web ekibine okutacağız.
Bu videonun devamı gelmedi sanırım. Unity & gamemaker ile ilgili bir sohbet yapılabilir mi?
Bir sonraki bölümlerde Product, Design ve özellikle Monetization tarafında da sektörün çok büyük bir açığı olduğundan bahsetmeniz dileğiyle. Yoksa arkadaşlar yazılım bilmeyen sektöre giremeyecek sanacak. :)
teşekkürler
Ben 16 yıldır kod yazıyorum. Ne kadar dikkat edersem edeyim kodlarım spagettiye dönüyor. Bunu önlemenin en iyi yolu daha fazla personel, eğitim ve altyapı yatırımı. Ben şirkette tek yazılımcıyım. İstekler geliştirmeler bitmiyor. Benden istenilen geliştirmeler hemen gerçekleşsin istiyorlar. Bu sebeple yaz geç yapıyorum. Benden sonra gelecek olana da Allah yardım etsin demekten başka bir şey diyemiyorum :)
Çok güzel fakat bence nasıl iş bulurumdan, şirketlere kendimi nasıl seçtirebilir miyimden ziyade kendi yolumu nasıl çizebilirim, kendi işimi, girişimimi nasıl yaparım, kendime kendi girişimimle nasıl alan açarımı da konuşmak lazım. Hepimiz oku ve iyi iş bul memur kafasıyla büyütüldük ama fırsatlar farklı yerlerde. Teşekkürler
Abi ismimi görünce çok mutlu oldum efsanesiniz
10. sorudaki arkadaş oyunu test etmek değil, unit test gibi test yazmaktan bahsetti sanırım ama yanlış anladınız. :)
Artık kanalın adını da "Destek" Kutusu yaparsınız :D Şaka bir yana tebrikler. Daha iyi yerlere gelmeniz dileğiyle. Hiçbir kazanım kolay edinilmiyor.
En başta Faruk bey manspreading ile mansplaining'i karıştırmış yalnız, Sinan abi tam bilmemesine rağmen daha haklı :)
Ben de başta Faruk Bey, Sinan Bey'i kandırıyor falan sandım hahah :D Sinan Bey'in varsayımı bayağı doğruydu aslında explaining kelimesinden uyarlama bir kelime çünkü
Ancak bir yerden para geliyorsa işini azaltabilir/bırakabilirsin ve yeni birşey öğrenebilirsin. Yoksa genel olarak imkansız.
Ne yazık ki çoğumuz rastgele bir işe yapıyoruz, hele bir de aile kurarsak , kısıtlı zaman ve parayla, iş-ev arasında mekik dokuyup öleceğiz.
Teknolojiyle insan hayatı en az bir 150-200 seneye çıkarsa, işte o zaman belki herkes 2-3 meslek erbabı olabilir, birden fazla dil konuşabilir.
O günlere kadar, bir sonraki hayatta görüşmek üzere...
Abi ben özel hayatttaki ilgi alanlarınızla ilgili şeyler bekliyodum hep oyun sektörü sorusu çıkmış.
Öyle gaz verici konuşmuşsunuz ki vakit harcayan tüm oyunlarımı silip garip işlere giresim var.
Yıllardır manga okuyorum, belki bunu bir ilgi alanına dönüşürebilirim.
Seviliyosunuz.
Sinan abi esprilerileri olan bir Clubhouse kuralım lütfen 😂
hocam ssd alarak zaman satın alabiliriz
Mesela crypto gaming konuşulabilir.
Reisin cebindeki disket der susar,videomu izlerim.
Datai Team de görüntü işleme kursunu anlatan hocanın sesine çok benziyor sesiniz
19:15 bu tarz kitapları almanın daha uygun bir yolu yok mu?
50-100-200₺ neyse de Amazon'da 400-500₺ gibi fiyatlara satılıyor. Yurtdışından birine aldırıp getirtmeye kalksak da bu fiyatlara mı gelir yoksa acaba bunlar vergi vb eklendiğinden mi böyledir?
oooh 1 saat, wow
Teşekkür ederim. Güzel bir video. Benim de bir sorum var: Hyper casual dışındaki oyun geliştiriciliği hakkında ne düşünüyorsunuz, mesela eğitsel oyunlar, özel eğitime yönelik oyunlar, sağlık sektöründe tedaviye yönelik oyunlar ve açık alanlarda grupla oynanabilen oyun teknolojileri? Bu alanlarda gelecek görüyor musunuz?
👍👏
Şu tembelliğimi atsam atsam keşke.
Bolumun basindaki mansplaining muhabbetinde Sinan abi hakli. Manspreading, erkeklerin otururken bacak acmasina deniyor. Mansplaining ise erkeklerin kadinlara, onlarin konudan bihaber oldugunu varsayarak, konuyu aciklamasina deniyor.
Destek geldi, artık para da var, hayırlısı olsun bakalım.
abi boş ver 50bini geçmesin hem burası hem de facebook disket kutusu grubu nitelik olarak en üst seviye türk oyun platformu olabilir, bu arada faruk abi volkan abiyle bu kadar yakın maç yapabildiğine göre bayağı iyiymiş sf'de çünkü ben de kendimi iyi zannediyordum ama volkan abi beni eli cebinde yenmişti bi oyun kapışmada :D
Oyun medyasına girmek için neler yapılması gerektiği ile ilgili sorum cevaplanmamış galiba. Bir sonrakinde cevaplanırsa çok sevinirim abilerim.
Onu "Oyun sektöründeki diğer kariyer alanları" başlığı altına kategorize ettim.
@@DisketKutusu teşekkürler. :)
Kaçıncı dakika da göremedim?
@@oguzcankirnal soruları yazdığımız ayrı bir video'da yorum olarak yazmıştım. O video'daki soruları kategorize edip ayrı ayrı videolar olarak çekecekler. Bu video ise soru cevapların ilki olmuş.
soru: tarayıcı tabanlı oyunlara hala ilgi var mı günümüzde? Varsa hangi diller bu iş için uygundur?
✌
Bu sektörde 9-5 çalışmadan da tek başına bir oyun geliştiricisi hayatta kalabilir mi?
Ne kadar çalışmak istersin
Tabi ki kalır bu oyunun extrem şansına bağlı flappy bird örneği absürt olabilir ancak oyun 1 saatte yazılıp markete sürülmüş ve korkunç gelirler elde edilmiş demem o ki 100 kişi toplanıp bir AAA oyunu kitleye begendiremiyor ekip olmanın elbette cok arti yönleri var is yükü paylaşımı ve alanında en iyi olduğun roldur.
Sinan abi müslüman olduğun için tebrik ederim . diğer arkadaşa Allah Hidayet nasib etsin. Risale-i Nur eserlerini okumasını tavsiye ederim.
Oyun geliştiricisi filan değilim veya bu videodaki hitap edilen insanlardan birisi değilim. Sadece oyun oynuyorum ve oyun oynamayı seviyorum. Half-Life ile ilgili videolar izlerken ekranın yanında denk geldiğim "Game Maker's Toolkit" isimli bir kanal keşfettim. Özellikle "Half-Life 2's Invisible Tutorial" videosunu izledikten sonra ufkumu açmıştı. Can SUNGUR'dan çok fazla duyduğum
"Game Design(Oyun Tasarımı)" üzerine en azından benim için bilgilendirici ve yararlı videolar bulunuyor. İngilizcem yok ama oto dil çevirmeden Türkçeye çevirerek videolarını izliyorum. Benim gibi amacı vaktini eğlenceli geçirmek olan arkadaşlara tavsiye ederim. Bu tarz kanal önerileriniz var mı?
Abi boş beleş soru yoktu demen büyük incelik çünkü ben Pasha Fencer reklamı esprisi yapmıştım. ( TH-cam premium kullananlar anlamaz)
Manspreading, mansplaining, explaining...
Yurtdışına gidin durmaya gerek yok burda.
Mansplaining erkeklerin bir mevzuyu kadınların anlayabileceği biçimde basitleştirerek anlatmasına deniyor, güya...
Evet, manspreading'le karıştırdı.
@@aiberg. aynen aynen
o bize girmesin
Bu videonun devamı gelmedi sanırım. Unity & gamemaker ile ilgili bir sohbet yapılabilir mi?