Jr. Developer Amerika’ya gelmek için kendisini nasıl geliştirmeli?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 64

  • @ahmetgoethecakarr
    @ahmetgoethecakarr 2 ปีที่แล้ว +29

    Abi öncelikle bu videodan çıkardığım şey şu: Üstün yetenekli değilsen bok gelirsin... (H1B veya L1-L1B ile) öhm şaka bir yana 2 gündür kafayı bu konuya takmış biri olarak (ne işime yarıyacaksa, daha yks'ye bile bu sene giricem) elde ettiğim 2-3 bilgi arasından, bana en gerçekci gözüken yol şu:
    1-) Öncelikle eğer üniversite okuyorsanız ortalamanızı 3.0 veya üstü tutmanız lazım.
    2-) Mezun olduktan veya olmadan 1 sene önce bir is bulup para biriktirmek. (Ailenizin durumuna bağlı olarak çalışacağınız süreyi minimum da tutmakta fayda var.)
    3-) Amerikada, bütçenize uygun bir master programına başvurmayı deneyin. (Başka bir ülkeden geldiğiniz için normal fiyatın 2-3 katı kadar bir ücret ödemeniz gerekiyor) Kafanızda bir fikir oluşması için çoğu yer ortalama 20.000$/Yıllık ücret karşılığında sizi alıyor.
    4-) Eğer onaylanırsanız F1 vizesi için başvurunuzu yapmanız gerekiyor.
    5-) F1 vizesini aldığınızı varsayarsak 1-1.5 yıl kadar hayatta kalmanıza yeticek kadar parayla amerikaya kapak atabilirsiniz. (bu lafıda bunları araştırırken öğrendim amk)
    *Amerikaya gidiyorsunuz tamam ama orda yüksek lisansınızın süresi boyunca kalabilirsiniz. Ve bildigim kadarıyla haftalik 20 saat ya calisiyor ya da calismiyorsunuz.
    6-) Masterınız bitmesine yakın iş bulmaya çalışın. Yüksek lisansınız bir stem dalıysa (bilmiyorsanız lütfen aratın efenim) 3 yıl gibi bir süre OPT (aynı şekilde aratınız) yardımıyla çalışabilirsiniz. Eğer stem bölümüne AİT DEĞİLSENİZ OPT yardımıyla 1 SENE calısabilirsiniz.
    7- Çalıştığınız şirket sizi uygun görürse H1B den Green Carda kadar yolunuz var.
    *VE tabii ki deeeee tüm bunlar için alanınızda ortalamanın 2-3 tık falan üstü olmanız lazımmm. Yani benim gibi yaşınız küçükse ve sınav gibi sorumluluklarınız falan varsa deli gibi tüm işlerinizi bırakıp bunları araştırmak yerine, gidin kendinizi geliştirin amk. Zaten ünide bile değilseniz siz bunları yapana kadar yasaların değişmiyeceği bile meçhul.
    SON SÖZLERİM: Öncelikle bu anlattıklarım, amerikada yüksek lisansla çalışmak isterseniz izleyiceğiniz yolun kaba taslak halidir. Her adımın yüzlerce ayrıntısı var ve biri bile yanlış olursa gidememe ihtimaliniz oluşabilir. Neyse zaten bunları gerçekten gitmek isteyen ve bu yolu bilmeyenler için yazmıştım. Onlar zaten her ayrıntısını araştırır.
    SON SÖZLERİM 2: Şu vizeyi almayı bu kadar zorlaştıranın ben amk. 500 Yıl önce sikik bir kıtayı keşfetmişler, dünyanın en büyük gücü olmuşlar yaptıkları harekete bak. Bize bak bi de. Osmanlıda (1900?) da 20M kisinin 5M u yabancıydı. Hem şu an hem de geçmişte elimiz bolmuş. Ama şu an farklı bir sebepten elimiz bol gibi duruyor ama neyse. hehehe

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +6

      bu yorumu pinledim, arastirma cok detayli ve guzel olmus. eline saglik. ayrica tesekkurler detayli aciklama icin.

    • @talhacelenk7602
      @talhacelenk7602 2 ปีที่แล้ว

      Kardeşim on numara anlatmışsın eline sağlık

    • @baris5081
      @baris5081 2 ปีที่แล้ว

      bro ne yaptın sınavda nereyi düşünüyorsun

    • @ahmetgoethecakarr
      @ahmetgoethecakarr 2 ปีที่แล้ว +3

      @@baris5081 cumhurbaşkanı olucam.

    • @kingfreeman2367
      @kingfreeman2367 9 หลายเดือนก่อน

      Bu arada bende ekleme yapayim. 20.000 dolara egitim ucreti olan çok ama çok az okul bulursun orada. Ortalama okul fiyatlari (bu bahsettigim hersey dahil _ ulasim ,yemek , egitim ucreti vb) 60.000 dolar civari. Ve bunun yaninda ekstra masraflar da olabilir. 20 bin dolar baya az orasi için soyleyeyim.

  • @cagtay100
    @cagtay100 2 ปีที่แล้ว +1

    Abi hem sohbetim hem de verdiğin bilgiler çok keyifli ve bilgilendirici teşekkürler.Direkt kitleye ulaşmak için bu tür kısa videoların da sayısını arttırırsan daha çok izleyici gelir.Videoları uzun görünce hiç izlemeyen bir kitle var çünkü onları da kitleye katarsın.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +1

      fikir verirsen, cekerim sira sira hepsini. tesekkurler bu arada :)

  • @mfurkankaya
    @mfurkankaya 2 ปีที่แล้ว +5

    Bütün bunların üzerine bir de eklemek gerek ki; en sancısız ve garanti yöntemlerden biri de yurt dışına uzaktan iş bulup, ortalama 1 yıl çalışıp, sonra da iş sahibi olarak oraya taşınmak. Bu durumda yardımcı da oluyorlar maddi olarak.

    • @jackdanels3521
      @jackdanels3521 9 หลายเดือนก่อน +1

      yurtdışından nasıl iş bulunuyor abi onuda söylesen çalışma izni gerekiyormu yurtdışına uzaktan çalışma için?

    • @mfurkankaya
      @mfurkankaya 9 หลายเดือนก่อน

      @@jackdanels3521 valla ben de henüz yurtdışına çalışmadım ama çalışan arkadaşlarım oldu. Öncelikle çalışma iznine gerek yok, sadece Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruyorsunuz ve her ay çalıimaya girdiğiniz şirketten brüt maaş alıyorsunuz fatura keserek. Aldığınız maaştan da kendiniz vergi kesiyorsunuz. Sözleşmeli çalışan oluyorsunuz aslında, freelancer gibi denebilir.
      İşi bulmaya gelirsek; dediğim gibi ben de henüz yapmadığım için yüzde yüz doğru olmayabilir ama internette sadece uzaktan işler üzerine websiteler mevcut. Bir de yine LinkedIn üzerinden de bulunabilir diye düşünüyorum.

  • @emirkaragoz1632
    @emirkaragoz1632 2 ปีที่แล้ว +3

    Türkiye'nin bilgisayar mühendisliği alanında ilk 5 üniversitesinden birinden mezun ve dünyadaki en büyük IT firmalarından birinin Türkiye ofisinde çalışan bir Jr developer olarak bu yorumu yazıyorum. Yaklaşık 6 aydır bu soruya ben de cevap arıyorum. Üzülerek benim edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.
    1. Sponsorluk ile işe alım süreci firmalar için maliyetli ve uzun bir süreç (firmada çalışan sayısına göre değişmekle birlikte ortalama 7-8K $, ortalama 2-3 yılda sonuçlanıyor)
    2. Sponsorluk ile işe alım yapacak firmalar, başvurduğunuz iş ilanını belirli bir süre (eyalete göre değişir 1-2 ay) yayında tutup başvurular alıyorlar. Herhangi bir Amerikan vatandaşı ve ya green card sahibi kimse bu ilana başvurup sizden daha yeterli veya eşit seviyede bulunursa, o işe alınıyor sizin süreciniz sonlanıyor. (Olur da kimse bulunamaz ve Amerikan hükümeti başvurduğunuz firmaya; Evet bu rol için en uygun aday X kişisi, süreci ilerletebilirsiniz dediği takdirde, maaş hükümet tarafından iş tanımı ve lokasyonuna göre belirlenir. Firmanın veya sizin bu maaş üzerinde hiç bir söz hakkınız olmaz).
    3. İkinci maddeden de çıkarabileceğiniz gibi çok spesifik bir özelliğiniz yoksa, bir Jr. software developer olarak herhangi bir amerikan vatandaşına ve ya green cardlı kişiye tercih edilme olasılığınız neredeyse yok.
    4. Sponsorluk içeriği olan iş ilanlarına (sayısı baya az) bir göz atarsanız, hemen hemen hepsi min 5-6 yıl tecrübe, bir konuda gerçekten uzman ve bulunması zor insanları aradıklarını rahatlıkla görebilirsiniz.
    5. Özetlemek gerekirse Amerika'da yaşama ve çalışma izni olmayan bir Jr developerın Amerika'da bir iş bulması neredeyse imkansız. Ne mi yapmalıyız; şanslı isek dv lottery kazananı olup Onur gibi Amerika serüvenine başlayabiliriz ve ya bulunmaz hint kumaşı seviyesine çıkmaya çalışıp sonrasında en azından ihtimal dahilinde denemeler yapabiliriz.
    Eksik veya yanlışım olduysa düzeltmelere açıktır yorumum. Teşekkürler

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว

      super bilgiler, cok tesekkurler. Ben senin bu yazdigina ek olarak istisnai durumlar duydum ve gordum. Ama dedigim gibi cok cok az. Ve alimi yapan firmalar da genelde buyuk firmalar, yani bekleyecek luksu olan firmalar. Microsoft google facebook ve o kapasitedeki diger firmalar.
      Bu bilgiler isiginds insanlarin beklentisini ayarlamakta fayda var gercekten

    • @Mertgncr
      @Mertgncr 7 หลายเดือนก่อน

      Eminim şuan daha da iyi ve bilgilisinizdir ama atladığınız küçük bir nokta var. Uzaktan çalışmak. Ofise gitmeden çalışmanın arttığı şu dönemde maliyeti azaltmak adına tercih edilme oranlarımızın arttığını düşünüyorum.

    • @osmane4145
      @osmane4145 4 หลายเดือนก่อน

      Zaten Amerikanın saçmalığı şurda vize sistemi o kadar boktan ve garipki googleda işe girsen yine o vizenin sana çıkacağının ve gidebilceğinin garantisi yok. Sen FAANG şirketlerinden bile kabul alsan, senin adına başvuru yapıyorlar. Ama her sene Amerikan hkümeti tarafından belirlenen kotadan çok daha fazla insan Amerikan şirketlerinden sponsorlu iş bulduğu için vizeye başvuranları bir havuza koyuyorlar. Yani Googleda bile iş bulsan şans faktörüne yine ihtiyacın var. Tabi bu tarz büyük firmalarda iş bulmanın güzellği şanslı değilseniz ve Amerikan çalışma vizesi çıkmazsa sizi başka bir lokasyonlarında işe başlatıyorlar. Daha sonra bir kaç sene daha Amerikan vizesi için başvuruluyor çıkarsa Amerikaya transfer oluyorsunuz, belli bir süre çıkmazsa gittiğiniz lokasyonda kalıyorsunuz diye biliyorum. Benim Amerikaya yazılımcı olarak giden tanıdığım kişiler ya oraya yüksek lisansa gidp bir şekilde kalanlar yada Amazon vb büyük şirketlerin Avrupa lokasyonunda işe başlayıp şirket içi transferle farklı bir vizeyle Amerikaya geçenler. Bu şirket içi transfer için gereken vize de uzun sürede çıksa da en azından şans faktörü yok .

  • @MultiRubisco
    @MultiRubisco 2 ปีที่แล้ว

    Abi teşekkürler cevapladığın için, emeğine sağlık. Tavsiyeler için de ayrıca teşekkür ederim 🤩

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +1

      rica ederim, sevgiler :)

  • @akncora8078
    @akncora8078 2 ปีที่แล้ว

    Sonunda videooo

  • @xstudio3265
    @xstudio3265 2 ปีที่แล้ว

    Bu adam bir Harika dostum!

  • @leventbaba8081
    @leventbaba8081 2 หลายเดือนก่อน

    Reis alaylı olarak yetişiyorum ama aldığım bootcamp çok başarılı yani staj imkanı var 4 aylık İsveç de + 80 den fazla proje yani çok iyi yetişmiş olsak bile yine mi ihtimal yok üniversite okusam master olarak güzel olurdu ama maalesef hiç bir geliş yolum yok tavsiyen ne olur yaşım geçmeden biran önce Amerika’ya gelmek istiyorum dil İngilizce oda Amerikan telaffuzu olucak şekilde kendimi geliştiriyorum yani hiç mi ihtimal yok reis be mobil react front end backend ful stack tek bir yönden de değil katkılarımız da var ?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  หลายเดือนก่อน +1

      hic bir zaman ihtimal yok demem, her zaman bir sansin var. sadece artan rekabet, yukselen beklentileri karsilamak icin harcaman gereken caba ve digerlerindne ustun olman gerekliligi sartlari zorluyor. yoksa sen kovalamaya tabi ki devam et

  • @sahbazverdialiyev
    @sahbazverdialiyev ปีที่แล้ว

    Axtardığım video və axtardığım kanal

  • @ebm.18
    @ebm.18 2 ปีที่แล้ว +1

    Abi ben HTML CSS biliyorum js başladım ve js sonrada react ve anguları öğrenmeyi amaçlıyorum bir yazılımcı olarak çalışmak istesem beni Amerika'da ise alırlar mi? Başka hangi dilleri öğrenmemi tavsiye edersin. Benim amacım Türkiye de biraz çalışıp hem Amerika için para ve iş için deneyim kazanmak iyi olur diye düşünüyorum sen nasıl düşünüyorsun?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว

      Eger basarabilirsen guzel plan, bu sordugun aorunun dogru ve kesin bi cevabi yok maalesef :(

    • @ebm.18
      @ebm.18 2 ปีที่แล้ว +1

      @@OnurTirpan çok teşekkürler abi bu soruya cevap vermen bile beni gaza getiriyor.

    • @Mertgncr
      @Mertgncr 7 หลายเดือนก่อน

      Şuan başarılı bir yazılımcı konumuna geldin mi yoksa vaz mı geçtin?

  • @zauraskerov8351
    @zauraskerov8351 ปีที่แล้ว

    Abi amerikaya green kartla gelsem . Ios swift jn intern yazilimci olaraq is bulmak

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  ปีที่แล้ว

      Anlamadim ki guzel kardesim ne sordugunu 🤣

  • @eoelekdkrkelel3687
    @eoelekdkrkelel3687 2 ปีที่แล้ว +1

    Yeni konu benden olsun : 0 dan bir startup nasıl kurulur ve bize maliyeti ne kadar olur?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +1

      Startup maliyeti yillik 300 dolarla 50 milyon dolar arasi degisir 🤣 cunku yapacagin isle alakali. Sabit yasal ucretler genelde cok az

  • @mahmuth2302
    @mahmuth2302 2 ปีที่แล้ว

    Öncelikle siber güvenlik alanında ilerlemek istiyorum 2 yıllık bilg. programcılığı okuyacağım nereden ve nasıl başlarım bildiğiniz öncelikli ücretsiz sonra da ücretli kurslar var mı ?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +1

      Siber guvenlik benim bildigim bir alan sayilmaz :(

  • @satorak7176
    @satorak7176 2 ปีที่แล้ว

    bende saglam css var vanilla js e yukleniyorum suan react, angular herhangi bir framework bilmeden is mevzusu zor mu Amerikada ?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว

      Zorlasiyor tabi, ne kadar biliyorsan o kadar degerli oluyosun

    • @maevessred
      @maevessred หลายเดือนก่อน

      suan nabıyorsun usta

  • @ebm.18
    @ebm.18 2 ปีที่แล้ว +1

    B2 vizesiyle yazılım şirketinde işe girme imkanımız var mı reis

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว

      Var ama prosedurler farkli. Kendiniz calismiyosunuz ama atiyorum sirektinizden bu hizmeti danismanlik olarak satiyosunuz. Ama kanul eden sirket sayisi nasil bilmiyorum

  • @abdullah19957
    @abdullah19957 4 หลายเดือนก่อน

    agam tişört very very good

  • @baris5081
    @baris5081 2 ปีที่แล้ว

    Onur abi çok sempatiksin

  • @ahmetcan4795
    @ahmetcan4795 2 ปีที่แล้ว

    Ayıptır sorması tişörtün markası ne? Acayip güzel

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +1

      ablam almisti, hic bilmiyorum marka model cunku etiketini kesmisim hehe :D

  • @fantastic9494
    @fantastic9494 ปีที่แล้ว

    Videoyu izlemeden söyleyeyim Jr. developer olarak Tr'den Usa'ya gitmeniz neredeyse imkansız :D

  • @emirwildrift
    @emirwildrift 10 หลายเดือนก่อน

    bu videonun güncel hali gelir mi

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  10 หลายเดือนก่อน +1

      Halen gecerli soylediklerim, uzerine sunu soyleyebilirim: junior developerin amerikada calisma izni yoksa buraya is teklifiyle gelmesi cok daha zor hale geldi zaman icerisinde.

  • @jackdanels3521
    @jackdanels3521 9 หลายเดือนก่อน

    kral sen yurtdışındamı çalışıyorsun

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  9 หลายเดือนก่อน

      Evet, amerika

    • @jackdanels3521
      @jackdanels3521 9 หลายเดือนก่อน

      :(@@OnurTirpan

  • @AbdurrahmanDemir-j3c
    @AbdurrahmanDemir-j3c หลายเดือนก่อน

    kral tişört linki atsana

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  หลายเดือนก่อน +1

      tshirt 12+ yillik

  • @simdiseratcim
    @simdiseratcim 6 หลายเดือนก่อน

    Nobody:
    Onur: Sıkeylibıl

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  6 หลายเดือนก่อน

      Bildirimi gorunce kufur sandim senin amcana dayina scalable deseler hosuna gider mi serhat

  • @marlasinger4762
    @marlasinger4762 2 ปีที่แล้ว

    Bazen portakal suyu olmak istersin:)

  • @canerai_
    @canerai_ 2 ปีที่แล้ว

    Red Bull sponsor olmayı bırakmış herhalde :d

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว

      Bize de mi mokoko

  • @KaraNoyan99
    @KaraNoyan99 2 ปีที่แล้ว

    Türkiye çalışma şartları olarak çok iyi(!) 🤡

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 ปีที่แล้ว +1

      Kurulu duzenim olmasa donerdim ben 🥲🥲🥲🥲