Ιστορία και Φιλοσοφία του Αρκαδικού ιδεώδους - Γιάννης Σπυρόπουλος

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ก.พ. 2025
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ».
    Ομιλητής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος, συγγραφέας.
    Η ομιλία εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ιστορία και φιλοσοφία του Αρκαδικού Ιδεώδους", η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Δημαρχείου Περιστερίου.
    Διοργάνωση: "Μυσταγωγία - Μυθαγωγία" και "Αρκαδικός Κύκλος".
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    «Ιστορία και Φιλοσοφία του Αρκαδικού ιδεώδους»
    Ο Αρκαδισμός δεν είναι μια κίνηση με τοπικιστικό χαρακτήρα. Η Αρκαδία δεν είναι απλά ένας νομός της Πελοποννήσου με συγκεκριμένους μύθους, ιστορία και λαογραφικές παραδόσεις. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ήδη από την εποχή των Ρωμαίων ποιητών, και ιδιαίτερα μετά από την Αναγέννηση, η Αρκαδία έχει μετατραπεί από μια γεωγραφική κοιτίδα όπου ζούσαν οι Αρκάδες σε οικουμενικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει συγκεκριμένες ιδέες, αρχές και νοήματα. Σε αντίθεση με την πατρίδα μας, όπου ο Αρκαδισμός είναι ελάχιστα γνωστός, σε ολόκληρο τον κόσμο το Ιδεώδες της Αρκαδίας έχει κατακτήσει την Ευρώπη του πνεύματος, διαιωνίζοντας από μόνο του μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
    Ο Αρκαδισμός δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το παρελθόν. Είναι ένα σύγχρονο κίνημα που αυτοχαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως Τέχνη, Επιστήμη, Φιλοσοφικός Στοχασμός, Κοινωνικό Όραμα και Στάση Ζωής. Είναι σύνδεσμος ανάμεσα στον Πολιτισμό και την Πνευματικότητα που θεμελιώνεται σε μια ριζική διαφοροποίηση της αντίληψης για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Αντιπροσωπεύει την Αθωότητα, την Ευαισθησία, την Δικαιοσύνη, την Απλότητα, την επιστροφή στην Ουσία και τη χαρά της Ζωής. Συνειρμικά συνδέεται με την αναζήτηση της βαθύτερης γνώσης, τον αιώνιο έρωτα, την ουμανιστική συνείδηση και την ειλικρινή αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
    ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
    - Από τους αρχαίους συγγραφείς στους Λατίνους ποιητές.
    - Η μετά-αναγεννησιακή Αρκαδία στην Ευρώπη.
    - Η Βασίλισσα Χριστίνα και η Αρκαδική Ακαδημία της Ρώμης.
    - Goethe και Schiller το πρωτορομαντικό κίνημα της Γερμανίας.
    - Η Αρκαδία στην τέχνη και την κοινωνία της Γαλλίας στο 18ο αιώνα.
    - Τόμας Τζέφερσον και το Αρκαδικό Όραμα της Αμερικής.
    - Η αναγκαιότητα μιας καινούργιας οπτικής πάνω στην πραγματικότητα.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
    Ο Γιάννης Σπυρόπουλος σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου και στην Κρατική Σχολή της Ιταλίας "Silvio D’ Amico", ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ρώμης και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ασχολήθηκε με μελέτες και έρευνες πάνω στην Αρχαία Τραγωδία και το συσχετισμό της με το Ιαπωνικό παραδοσιακό θέατρο.
    Συνεργάστηκε με το "Studio Integrato per lo Studio delle Tradizioni e della Civilta" προετοιμάζοντας διαλέξεις και προβολές ως προς την θρησκευτική και κοινωνική οργάνωση της Μητριαρχικής Κοινωνίας. Στην Σουηδία συνεργάστηκε με το Μουσείο Χορού της Στοκχόλμης για έρευνες πάνω στις σχέσεις χορού, θεάτρου και μουσικής.
    Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, δημιούργησε την Εταιρία "Τελετουργικό Θέατρο" για έρευνες πάνω στις τελετουργικές ρίζες του θεάτρου καθώς και στην μουσική, την όρχηση και την σκηνογραφία. Έγραψε επτά θεατρικά έργα για το νέο αυτό είδος θεάτρου στα αγγλικά και τα Ελληνικά.
    Εργάστηκε ως συντονιστής σε βιωματικά Σεμινάρια στην Ιταλία, Αγγλία, Ελλάδα και Σουηδία και ίδρυσε το "Greek-Thai Association" για πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση των Ελληνικών Πολιτιστικών στοιχείων στην Ινδοκίνα καθώς και την βαθύτερη διερεύνηση θεατρικών και άλλων μορφών τέχνης στην Ν.Α. Ασία.
    Έχει παρουσιάσει δεκαεννέα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα περιοδικά και συμμετείχε στη συγγραφή 14 ομαδικών βιβλίων με τις εκδόσεις Αρχέτυπο.
    Ίδρυσε και διεύθυνε το "Αρτεμίσιο", Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού.
    Είναι Γενικός Διευθυντής του "Κέντρου ΟΛΟΝ": υπηρεσίες, προϊόντα, εκδηλώσεις για την προσωπική ανάπτυξη, την τέχνη και τον πολιτισμό.
    Το τελευταίο του βιβλίο «Μύηση στις 13 Πύλες της Αρκαδίας» αναφέρεται στην εσωτερική διάσταση του Αρκαδισμού. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του «Αρκαδικού Κύκλου».
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τους κ.κ. Βασίλη Χλέτσο και Γιάννη Σπυρόπουλο για την πρόσκληση καταγραφής των ομιλιών και την άδεια ανάρτησής τους στο διαδίκτυο.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

ความคิดเห็น • 7

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  5 ปีที่แล้ว +9

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @vertuenlgr1505
    @vertuenlgr1505 5 ปีที่แล้ว +2

    Σας ευχαριστούμε ο Θεός μαζί σας

  • @Φάεοςνοῦς
    @Φάεοςνοῦς 5 ปีที่แล้ว +5

    σάς ἐυχαριστούμε πολῦ γιά τίς ἰστορικές γνῶσεις ποῦ μάς δίνετε!!

  • @bakimaomaobaki3050
    @bakimaomaobaki3050 5 ปีที่แล้ว +5

    Πολύ καλή διάλεξη !!!

  • @joveni111
    @joveni111 5 ปีที่แล้ว +3

    Από τις καλύτερες που έχω ακούσει!
    Περιμένω με ανυπομονησία και τις επόμενες

  • @darcopug
    @darcopug 5 ปีที่แล้ว +2

    Μπραβο!!!