Alaylı Yazılımcının Pişmanlığı

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ก.ย. 2024
  • Merhaba dostlar bu videoda bir alaylı yazılımcı olarak tecrübelerimden ve bazı eksik bıraktığım noktalardan bahsetmeye çalıştım. Keyifli seyirler
    Twitter: / ahmetbcakici
    LinkedIn: / ahmetbcakici
    Discord sunucumuz: / discord
    Vakit ayırıp seyrettiğiniz için teşekkürler!
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 138

  • @ahmetbcakici
    @ahmetbcakici  2 ปีที่แล้ว +19

    Videoda belirttim fakat tekrardan vurgulayarak belirtmek istiyorum: Bunların hepsi telafi edilebilir noktalar ve belki de muhasebesini yaptığınız zaman evet kötü bir mühendislik fakültesinde okumaktansa düzgün bir plan ve programlama yaparak hepsini çok daha iyi kaynaklardan elde etmeniz mümkün. Fakat bu genel konuşmak gerekirse çok gerçekçi olamıyor. Hem bu bilinçte olmak hem de bu tarz derin, temel konuları öğrenmekten ziyade hemen bir şeyler yaparak işe girmek daha cazip geliyor ve bunları sürekli erteliyoruz, önemsemiyoruz. Neticede evet sektörde oluyoruz vs. fakat bu noktalar hep açık / eksik kalabiliyor. Yoksa burada alaylı olarak ilerlemeyin mutlaka kötü de olsa mühendislik okuyun gibi bir algı çıksın istemiyorum. Tek derdim kendim bir bilinç, tecrübe yakalamışsam hangi yoldan giderseniz gidin size de bunu naçizane aktarabilmek. Teşekkürler :)
    Beni Twitter'dan takip etmek için: twitter.com/ahmetbcakici
    Discord sunucumuza katılın: discord.gg/mQpJ5WVN2k

    • @emrecanay5472
      @emrecanay5472 2 ปีที่แล้ว

      Kesinlikle katılıyorum. Bir işe başlayayım da bu süreçte alaylı olmanın getirdiği eksiklerimi kapatırım diyoruz. Evet mimariye alışma vb konularda açık bir şekilde kapanıyor ama spesifik alanlarda hep eksik kalıyor. Algoritma çözme becerisi de bunlardan biri. Bir nevi sadece o teknolojinin developer'ı olunuyor. Stack değiştiğinde ciddi vakit kaybı oluyor, karşılaştığın bir sorunda aksiyon almak yavaşlıyor vs. Bir işe başlayayım cümlesinin sonu vakit bulamıyorum ile sonlanıyor :)
      *sıhhatler olsun bu arada abi :D

    • @sheebek
      @sheebek 2 ปีที่แล้ว

      konu tamamiyle zihniyet meselesi, eğitimle alakası yok, mimari düşünmeyen, sadece "çalışan kod" yazan, sınırsız kaynak var zanneden binlerce mühendis var dışarıda. konu, bir an önce çalışan birşeyler çıkartmak zannediliyor, yeni mezun "e bu kod çalışıyor neden itiraz ediyorsun? e arasındaki fark ne işte çalışıyor ? senin yaptığının farkı ne ki ?" zihniyetiyle uğraşıyorum son zamanlarda, konu bir çöplüğe dönmüş stackoverflowdan kodu kopyalamak, ya da herşeyin içine javascript karıştırmaktan çok öte. insanlar bunu göremiyor, bunu görebilselerdi yazılım veya bilgisayar mühendisliğinin, yazılım üretmenin ne olduğunu anlarlardı. konu alaylılıktan mekteplilikten çok öte birşey. nodejs yazar gibi dotnet yazılmaz, javascript yazar gibi php yazılmaz. herşeyin içine javascript katınca son model birşey çıkartmış olunmuyor. bir proje mimarisi 20k satırlık index.js'ten fazlası. herşeyi bir dosya ile, tek dil ile çözebilseydik webde coldfusion, desktopta turbo pascal kullanıyor olurduk. join yazmayı beceremeyenler sql'e bok atıyor, mongo kral diyor, olm aralarında fark var fark, işte herşeyi javascriptle document db ile çözebileceğini zanneden, iki adım ötesini göremeyen sektöre girince sen de böyle bir video çekmek zorunda kalırsın tabi. 13 senem geçmiş sektörde ben bilmiyorum dimi ? ben salağım, malım ben, bi sen biliyosun dimi ? (bu aralar şikayetim bu konu üzerine, okuyan yeni mezunlar olursa biraz düzeltsin kendisini, özellikle web uygulamalarında ben bunu javascriptle çözerim demeden önce bi mimari bilgi geliştirin).

  • @cemarslan2658
    @cemarslan2658 2 ปีที่แล้ว +23

    Alaylı : Dağınık bir şekilde öğreniyor ve her konuya giriş yapıyor. Sonrasında dalını seçiyor.
    Üniversiteli : Kutu açılır içinde ne çıkarsa. Sevdiği bir bölüm olacak o alana yönelecek hoca iyi çıkmadı diye o bölümden nefret edecek. (En iyi üniversiteler hariç).
    Alaylı bir insan her türlü öğrenmeye açıktır. Üniversiteli içinde geçerlidir. Sonuç olarak üniversiteli de Google yazıyor, alaylisida yazıyor.
    Bilgisayar işi birazcık da gönül işidir.
    Genel olarak şunu çıkartıyorum. Mezun olan insanlar alaylilara ne kadar geçirmek istiyorlarsa geçirmeye çalışıyorlar sen üniversite okumadın veya sen söylesin. Birlik olacağımız yerde köstek de oluyoruz. Bazı sözlerim ağır gelmiş ise kusura bakmayın.

  • @batuhanyldz4346
    @batuhanyldz4346 2 ปีที่แล้ว +30

    Video da vurgulanmak istenen düşünceyi Ali Nesin'in TUSIAD yazısında okumuştum sizinle de paylaşayım .
    Mühendislik, belli bir amaca hizmet eden bir uğraş dalıdır. Bir amaca hizmet etmek de her zaman insanın çapını daraltır. İnsanlığa en büyük katkıları olan kişiler, büyük çoğunlukla, felsefeyle, sanatla, matematikle ve meslekleriyle alakalı olmayan daha nice uğraş dallarıyla yakından ilgilenirler. Bu bir rastlantı değildir. Ne kadar kendini belli bir konuya odaklarsan, o kadar sığlaşırsın, ufkun o kadar daralır, çapın o kadar kısıtlanır. Hatırı sayılır bir yenilik yapmak için çapını geniş tutmalısın.
    Matematik, sanat ve felsefe meslek değildirler. Bu uğraşlar özellikle bir işe yarasın diye yapılmazlar. Bunlar “bedava” uğraşlardır. Bedava uğraş, insanın dünyaya bambaşka bir pencereden, bambaşka bir bakış açısıyla bakmasına neden olur. “Ne işe yarayacak” düşüncesini hayatının merkezine oturtan kişi pek bir işe yaramaz.
    Eğitimde de öyledir. Çocukların okulda öğrendikleri hayatta bir işe yarasın felsefesini güden eğitim felsefeleri güdük kalırlar.
    - TUSİAD ALİ NESİN

    • @Ysyn81
      @Ysyn81 2 ปีที่แล้ว +2

      Çok doğru bende yazılım yapacağım ama aynı zamanda dijital reklamcılik photoshop video edit e ticaret ve sanatta ise keman ve piyano öğrenme planım var. Ve öğrenebikdiğim kadar dil öğreneceğim.

  • @gizemavcs8599
    @gizemavcs8599 2 ปีที่แล้ว +6

    Kesinlikle son dediğinde haklısın. Ben full-stack uygulama geliştiriyorum. Ve bilgisayar ve internetin nasıl çalıştığını, protokolleri, donanımı öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu kendim gördüm. Size söylüyorum. Çok ama çok daha keyifli oluyor. Misal HTTP protokolü üzerinden istek yollamayı çoğu developer bilir ama somut bir şekilde isteğin kablolarla nasıl gönderildiği ve verinin başka bilgisayarda nasıl yer kapladığını ve işletildiğini bilmek inanılmaz bir his. Deneyimleyin bence.

  • @lime4779
    @lime4779 2 ปีที่แล้ว +4

    Alaylı olmak ve üniversite'li olmak konusunda bir noktanın kaçırıldığını düşünüyorum.Alaylı kişiler öz çabasıyla deneyimleme yapıyor bu bence çok değerli kendi fenerini kendi yapıyor ve o fenerle yolunu bulmaya çalışıyor, üniversitesiye gitmiş birisi bunu deneyimleme imkanı bulmuyor.

  • @ahmetbarut
    @ahmetbarut 2 ปีที่แล้ว +6

    Bende alaylı yazılımcıyım, dediklerinin hepsi doğru, şuan bende geriye dönük kendimi matematikte geliştirmek istiyorum ama nerdeyse hiç boş zamanım olmuyor.

    • @sahin87
      @sahin87 2 ปีที่แล้ว

      Vaktinin olmamasi isindenmi yoksa gunluk hayttanmi kaynakli kardesim bunuda belirtirsen sevinirim

    • @ahmetbarut
      @ahmetbarut 2 ปีที่แล้ว

      @@sahin87 iş 8 saat bazen ekstra iş alıyorum veya boş günlerde başka şeyler öğrenmekle geçirdiğim için vakit kalmıyor.

    • @proudlyalone4662
      @proudlyalone4662 2 ปีที่แล้ว

      @@ahmetbarut Merhaba, bahsettiğiniz matematik hangi seviye ? Temel matematik mi yani problemler ? yoksa daha ileri düzey matematik mi?

    • @ahmetbarut
      @ahmetbarut 2 ปีที่แล้ว +1

      @@proudlyalone4662 Selamlar. Benim seviyem temel matematik, gitmek istediğim seviye ileri düzey

    • @proudlyalone4662
      @proudlyalone4662 2 ปีที่แล้ว

      @@ahmetbarut anladım teşekkürler.

  • @haydarinda
    @haydarinda 2 ปีที่แล้ว +8

    Aslında her şey iyi yazılımcı olmakla yazılıma başlamak arasındaki farktan kaynaklanıyor. Giriş gereksinimleri ile ileri seviyedeki gereksinimler aynı değil. Varolan çözümleri kullanmakla yeni sorunlara çözüm bulmak da farklı bakış açıları gerektiriyor.
    Not : Mühendis değilim.

  • @kemalbekcan9008
    @kemalbekcan9008 2 ปีที่แล้ว +7

    Söylediklerinin tamamına katılmıyorum.Temel konular dışında. Eğer Türkiye'de ortalama bir üniversitede okuyorsanız çoğu zaman bu veri yapıları ve algoritmalar dersini w3scholsdan açıyorlar. Her okul aynı değil ama geneli böyle. Dediklerin belki Ülkemizde ki top 10 üniversite için geçerlidir ki çevremde çok iyi bir okula gidip eğitimi beğenmeyende var.

    • @berkinalp1567
      @berkinalp1567 2 ปีที่แล้ว +3

      Bu yoruma oldukça katılıyorum çoğu üniversitenin eğitim düzeyi çok düşük top 10 üniversitedeki eğitimler nasıldır bilmem ama eğer gerçekten ortalama bir üniversitedeyseniz size eskimiş teknolojileri öğretip geri çekiliyorlar yardım istediğinizde yeni teknolojilerden bir haber hocalar var sadece müfredata odaklanılmış durumda üniversiteden çıktığınızda bir bakıyosunuz ki gerçek hayatta bu teknolojilerin hiç biri kullanılmıyor bu nedenle çoğu zaman alaylı yazılımcılar ortalama bir üniversiteden mezun olmuş bir yazılımcının önüne geçmiş oluyor

    • @ahmetburakilhan398
      @ahmetburakilhan398 2 ปีที่แล้ว +1

      abi adam dememişki okulda hocandan öğren. Okul vaktinde bunu öğren demiş dediğinde haklısın okulda düzgün öğrenilmiyor ama bunu okul vaktinde öğrenmek biraz daha öğrencinin vazifesi oluyor bu gerçeğinde farkındaysa

    • @erayyk06
      @erayyk06 8 หลายเดือนก่อน

      okumadan muhendıs olunmaz aynı ısı yapsanız bıle alaylıya yarısı maaşı verıldıgı bır gercektır

  • @guraykesici2950
    @guraykesici2950 8 หลายเดือนก่อน +1

    bi laf anlatmaktan çok niyet açıklaması yapıyor. hayatımda bir şeyi daha kötü anlatan birini görmedim. 30 saniyede anlatacağı şeyi şöyle demek istemiyorum ama şu böyle olabilir de herkesin kendi düşüncesi cart curt diyerek darlamaktan lafı anlatamıyor. yarı gelmeden tahammül edemeyip kapattım. anladık dünyanın en iyi insanısın hiç art niyetin yok hepsi kendi düşüncelerin.

  • @proudlyalone4662
    @proudlyalone4662 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba, bahsettiğiniz matematik ne düzeyde olmalı ? Ben temel matematik, problem çözme gibi konularda hiç sıkıntı çekmem iyiyimdir ancak triganometri veya limit türev integral hatta üniversiteede görülen ileri düzey integral türev bunlar mı bahsettiğiniz düzey ?

  • @Comply0
    @Comply0 2 ปีที่แล้ว

    Video için teşekkürler, ağzına sağlık. Mikrofon marka ve modeli de öğrenebilir miyim?

    • @ahmetbcakici
      @ahmetbcakici  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkürler, tabii : Boya m1 yaka mikrofonu

  • @lalaland8421
    @lalaland8421 ปีที่แล้ว

    İstatistik, matematik bölümü mezunları alaylı sayılır mı?

  • @mehmetnumanbashan1118
    @mehmetnumanbashan1118 ปีที่แล้ว

    videoyu izlerken oynatma hızını 2 kere kontrol ettim benmi hızlandırdım videoyu diye aga 15 dk sürebilirdi video bu kadar hızlı olmasına ne gerek vardı :D

  • @furkanbulut7233
    @furkanbulut7233 2 ปีที่แล้ว

    Ellerine sağlık

  • @mehmetbartu7795
    @mehmetbartu7795 2 ปีที่แล้ว

    ben de universite okumak istemiyorum onun icin okulu biraktim matematigi kendim bir mentorden yardim alarak ileride matematigin nerde karsima cikacagini tespit edip hem matematige hemde yazilimda kendimi gelistiriyorum.

    • @soninsan
      @soninsan 2 ปีที่แล้ว

      Hangi okulu bıraktın

    • @dragonblack8004
      @dragonblack8004 2 ปีที่แล้ว

      @@soninsan Ben Marmara'da okuyordum. Ve ilk yıl bittikten sonra bende bıraktım. Yazılımda alaylı devam etmek istediğime karar verdim 3 ayda

    • @buruk178
      @buruk178 ปีที่แล้ว

      @@dragonblack8004Hocam sen marmara yı bile bıraktıysan ben hiç başlamıyim üniversiteye :(

    • @dragonblack8004
      @dragonblack8004 ปีที่แล้ว

      @@buruk178 Kişiye göre değişir açıkçası. Harvard bırakan da var. Üniversiteyi kazan ve ona göre karar verirsin zaten. Kendiliğinden geliyor fikir. Ben pişman değilim 1 sene oluyor nerdeyse bu kararı vereli.

    • @buruk178
      @buruk178 ปีที่แล้ว

      @@dragonblack8004 Hocam 3 hafta önce girdim yks ye gerçekten çalışmıştım iyi
      bi üniversitede ( örnek dokuz eylül , yıldız teknik ) kalibresinde bi üniversitede yetişmeyi gerçekten istiyodum sonuçlar açıklanmadı ama bu saydığım düzeyde üni kazanma ihtimalim yok. üniversiteye Hiç gitmemeyi düşünmeye başladım Alaylı yazılımcı olmayı düşünüyorum. sizin bana verebileceğiniz tavsiye varsa dinlemeyi çok isterim.

  • @Sevdagozde
    @Sevdagozde 21 วันที่ผ่านมา

    Ne sacmaliyorsun. Turkiye de hangi üniversite adam gibi mühendis yetistiriyor. Komik olma. 😂. Bir cok kaynak var isteyen her turlu mantigini anlar onemli olan sabir ve caba.

  • @blackprince1637
    @blackprince1637 ปีที่แล้ว

    Ben de şuan 25 yaşıma giriyorum 2 yıllık üniversiteyi yeni bitirdim. Stajımı da yaptım. Ben oyun yazılımcısıyım aslında yani alanım o fakat daha öyle bir şirket yok İstanbulda. Kendi projem üzerinde çalışıyorum . Multiplayer 4 kişilik korku oyunu . Haziran ayında paylaşacağım. Fakat kendime reklam bütçesi çıkarabilmek için bir işte çalışmak istiyorum. Ama bir yandan korkuyorum çünkü 6 senemi Unreal Engine adlı motora verdim hemen her türlü oyunu Blueprint üzerinden yapabilirim. Çok seri bir şekilde 4 kişinin yapacağı projeyi tek başıma rahat yaparım. Meslek lisesi mezunuyum C# üzerinde eğitim gördük daha çok. PHP hiç sevmedim Ama Wordpress ile çok rahat siteler kurabilirim ve sunucu yönetimidir işte domain işlemleridir bunlardan anlarım. Ama ben Web kısmını hiç sevmedim. Masaüstü uygulama programlama kısmı istedim ama artık bunlara öncelik verilmiyor herhalde. C# bilgim temel şeyler . Palindrom kelime cart curt bunları çözerim sınavlardanda hiç çalışmadan 65-70 alarak geçtiğim olurdu (en az ) . Algoritmam ve Analitik düşünmem ileri seviyeye ulaştı tabi seneler geçince. 6-7 yıl Unreal ile uğraşacağıma kendimi Javascript , C# gibi dillere verseydim daha derine inebilirdim. Ama çoğu temel kaldı. Herhangi bir uygulama yaparken internetten araştırma yaptığım sürece istediğim sonucu alabiliyorum. Ve onu kolayca entegre edebilirim çünkü mantık şak diye oturuyor bende. Ama sorun şu ben şuan ilk işime başlarken tırsıyorum biraz. Ne bok öğrendin sen 6 senede diyecekler. Bizim şirket oyunla ilgili değil vs diyecekler kalacam öyle :D Bana ne önerirsin peki ? Haziranda oyunum satışa çıkarsa parayı kırarsam hiçbir şey umrumda olmaz daha çalışmam. Yazılım işi bana göre değil yine de yapabilirim ama bana göre değil. Matematik yok zaten bende. Ben bu meslek için matematik gerektiğine inanmıyorum. Matematiğin algoritma kısmı gerekiyor sadece. Ne yapacağımı hiç bilmiyorum şuan. Bir işe girmek istiyorum tanıdığın şirketi var. Ama onun yüzünü kara çıkarmak istemiyorum. Hani biz bu çocuğu aldıkta bundan bir bok olmuyor desin istemem.
    Oyun kanalım : th-cam.com/channels/_OFaJ4pSDLaHJHrYeHX_Kg.html
    Bu arada büyük bir oyun yapıyorum hani büyükten kastım kalite olarak ileri seviyede olabilecek bir oyun. Pacify Ve Devouru tahtından edebilirim.

  • @emreacar8852
    @emreacar8852 9 หลายเดือนก่อน +4

    alaylı başlayıp para kazanmaya başladıktan sonra eğitimini alıp diplomalı olmak da bir seçenek. çok kullanışlı ve güzel bir seçenek hatta.

  • @mfurkankaya
    @mfurkankaya 2 ปีที่แล้ว +28

    Maalesef alaylı olmak yerine okul okuduğun zaman eline hiçbir şey geçmiyor. Bu bahsettiklerinin hiçbirini öğrenmiyorsun. Her yıl farklı bir dil ile ekrana hello world yazıyorsun. Ve bir hafta udemy kursu izlemek kadar bile yararlı değil 4 yıl okumak.

    • @urkskn8842
      @urkskn8842 2 ปีที่แล้ว +9

      Katılmıyorum, üniversitenin eğitim kalitesine göre değişebilir ama benim üniversitemdeki arkadaşlardan kendini geliştirmiş çok kişi var. Üniversitede birçok alanda sağlam projeler yaptık yapay zeka, bilgisayar grafiği, network, web, embedded vs. yani hello world yazdırmak gibi düşük bir seviye yoktu. Üniversitede tabii ki sadece derslerle vakit harcamıyoruz, üniversite teorik kısmı mühendislik kısmını öğretiyor, pratik kısmını da kendimiz boş zamanlarımızda kurs izleyerek ya da derslerde verilen ödev projeleri yaparak öğreniyoruz. Üniversitede zaten pratik kısmı öğrenciye vermekle ilgili bir kaygı yok çünkü öğrencinin zaten pratik konularda kendi kendilerini geliştirmeleri bekleniyor, sonuçta hocalar yazılımcı değil akademisyen yani iş hayatına atılıp özel sektörde yazılımcı olarak çalışmak yerine işin teorik akademik kısmı üzerinde çalışmayı seçmiş kişiler, bu yüzden akademisyenlerin gidip framework, toolları öğretmesi beklentisinde olunmamalı zaten.

    • @mfurkankaya
      @mfurkankaya 2 ปีที่แล้ว +5

      @@urkskn8842 aslında çok da farklı bir şey söylemedik diye düşünüyorum. Şimdi akademisyenlerin piyasayı bilmesine gerek yok diyorsun, ben de bu yüzden piyasayı bilmediklerini söylüyorum. Yani okula gitmenin iş hayatına çok fazla bir katkısı yok bizim sektörde. Yaptığınız projelere gelince de; bence yaptıklarınızın çoğunu okulda öğrenmek yerine kendiniz öğrenmişsinizdir diye düşünüyorum. Benim kısaca söylemek istediğim; okula gitmektense, kendini kendini geliştirmek çok daha faydalı olacaktır. Eğer alakalı bir bölüm okumadığı için yazılıma girişmeyen birisi varsa hata eder. Tek yapması gereken önce araştırıp hoşuna giden bir şey mi diye bakmak. Sonrasında da araştıra araştıra öğrenmek. 4 yıl okula gitmektense (sadece okulun verdiği bilgi ile demek istiyorum) 1 yıl kendi kendine yazılım öğrensin, iş garantisi veriyorum :D Bilmiyorum ya, belki de dediğin gibidir hocam ama ben üniversitelerden çok soğudum. Hiçbir şey bilmeyip, her şeyi bildiğini sanan hocalarla dolu bir okuldaydım. Sevdiğim işten soğutacaklardı neredeyse, ara verip işe başladım. İlk başvurduğum işe alındım ama okuldaki dersleri geçemiyordum. Şu anda her şey süper gidiyor benim için. Okulu da yakında dönüp tamamlayacağım. Ben sadece kafasında yazılıma girişme fikri olan varsa, okula bel bağlamasın derim.

    • @urkskn8842
      @urkskn8842 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mfurkankaya Alaylı insanlar da tanıdım üniversite mezunlarını da. Evet çoğu üniversite iyi eğitim vermiyor ve kendini pratik kısımlarda da geliştirmeyen mezunlar da olunca çoğunun alaylılara kıyasla daha niteliksiz olduğu doğru.
      Ben sıralaması ilk 8kda olan bir okulda bilgisayar mühendisliği okudum. İlk 20kdaki bilgisayar mühendisliğinden mezun olanlar kendilerini çok geliştirmiş oluyor çünkü bu kişilerin çoğu derslerin teorik olduğunu ve boş zamanlarında pratik kısımlara vakit harcamaları gerektiği konusunda bilinçli oluyorlar ve mezun olduklarında hem teorik altyapıyı sağlamış hem de pratik kısımlarda kendilerini geliştirmiş ve iyi yerlerde staj yapmış olarak mezun oldukları için ve mezun olup doğrudan iyi yerlerde çalışmaya başlayabildikleri için alaylılardan daha donanımlı oluyorlar diyebilirim çevremde bu konuda çok örnek var.
      Kısacası ülkede gereksiz birçok üniversite var ve bu üniversitelerde okuyup bunun üstüne kendilerini de geliştirmemiş olanlar mezunların çoğunluğunu oluşturdukları için ben de 1-2 yıl kendi başlarına uğraşsalar daha iyi yerlere gelirler derim hep onlar için. Ama sağlam bir üniversitede okuyorsa ve kendini de geliştirmişse en iyisini yapıyor derim.

    • @berkankurkcu1799
      @berkankurkcu1799 2 ปีที่แล้ว +2

      Tamam alaylı yazılımcı olarak kendini geliştirerek iyi bir yazılımcı olabilir ama ilk işine nasıl girecek? Alaylı iş tecrübesi olan yazılımcı iş bulabilir ama iş tecrübesi olmayan alaylı yazılımcıyı kim güvenip de işe alacak? Bilgisayar mühendisliği diploması işverene güven veriyor ilk işine girmeni sağlıyor sonra işi iş yerinde öğrenebiliyorsun

    • @mfurkankaya
      @mfurkankaya 2 ปีที่แล้ว +8

      @@berkankurkcu1799 hocam zaten "Ben yazılımcı olmaya karar verdim" dediğinde alaylı olmuyorsun. Kendi kendine araştırarak öğreniyorsun ve alaylı oluyorsun. Ben de okulum bitmeden işe başladım, hala da okulum bitmedi ve kimse bana diploma sormuyor. Ben kimseye okul okumayın demiyorum, sadece okuldan ziyade kendini geliştirmek daha önemli diyorum. Çünkü okul sana çok uzun bir sürede çok az bilgi veriyor ve onun da sektörle alakası yok. O yüzden diploma kimseye bir güven falan da vermiyor. Üniversitenin bir sürü faydası olabilir ama iş sahibi olmak bunlardan biri değil kesinlikle.

  • @nacikaratas9824
    @nacikaratas9824 2 ปีที่แล้ว +9

    Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olarak galiba 2 faydası var okumanın bunlara ek:
    1-Diploma,hemen diploma sormuyorlar demeyin benim burada bahsedeceğim konu alaylı yazılımcıların diplomalı rakiplerine göre yurt dışı pozisyonlarında daha az yer alması galiba sebebi diploma olmayınca sponsor olunsa bile vize çıkmada zorluklar çıkabiliyor ve kendinizi inandırmakta güçlük çekebiliyormuşssunuz.
    2-Network,evde olunca ister istemez daha kısıtlı olabiliyor üniversitede projeler seminerler stajlar takım çalışmaları vs işe yarayabiliyor.
    Ama bu saydıklarımda telafi edilebilir noktalar yani ahım şahım bir getirisi olmuyor aslında.İki tarafın da kendini geliştirmesi gerekiyor yoksa kimse diploması var diye birine iş vermiyor.

    • @chunfai6925
      @chunfai6925 2 ปีที่แล้ว +2

      Katılıyorum ama fark ediyor dostum ya. Alınan oop dersleri, algoritma dersleri, veri tabanı dersleri vs vs. Bunları ustasından öğrenmek her türlü iyi avantaj. Bunları evden öğrenmek zor. Ben şu an sağdan soldan ders notu, eğitim platformlarından eğitim topluyorum bunlar için. Mühendislik kazanacak kadar çalışmadığım için çok pişmanım. Özellikle bilgisayar müh. çünkü donanım tarafını da seviyorum

    • @toomanyarguments
      @toomanyarguments 2 ปีที่แล้ว +6

      @@chunfai6925 hocam bu dersleri geçen dönem alıp geçmiş birisi olarak söylüyorum, gerçekten hocaların anlattıkları benim internetten bulamayacağım şeyler değildi. yani kaynak artık o kadar fazlaki hocalara muhtaç değilsin. hiç değilse kendi bulunduğum okul ve hocalar nezdinde söylüyorum bunları.

    • @chunfai6925
      @chunfai6925 2 ปีที่แล้ว +1

      @@toomanyarguments Haklısın ancak, okul bir düzen ve program içinde öğrenmeyi de sunuyor. Konuları doğru sırada ve önem sırasına göre öğrenmeyi sunuyor. Keşke bunlar için adam akıllı kaynak olsa

    • @nacikaratas9824
      @nacikaratas9824 2 ปีที่แล้ว +2

      @@chunfai6925 ya okulu dershane gibi düşünmek gerek bence sistem düzen mevcut onu sevenler kesinlikle gitmeli mesela dershaneye gitmeden sınavı kazananlar var aynı o hesap karar sizde yani

    • @chunfai6925
      @chunfai6925 2 ปีที่แล้ว +1

      @@nacikaratas9824 Mantıklı bir örnek ancak kaynaklara rahatlıkla ulaşılıyor, öğrenmek için bir sürü yol gösterici kitap mevcut. Kitapla bile bi düzen içinde çalışabiliyosunuz. Eğer söz ettiğimiz bölüm için de aynı şey olsaydı(ah keşke) tamamıyla dediğiniz doğru olurdu. Ya da örgün eğitim gibi derslerin verildiği(öyle okuldan bi farkı kalmaz tabi ki demek istediğim, en azından veri yapıları, işletim sistemleri, oop vb dersler) kurslar olsaydı mükemmel olurdu. Eğer bölüm derslerine erişebileceğim önerdiğiniz kaynaklar varsa söyleyebilir misiniz?

  • @musa2558
    @musa2558 8 หลายเดือนก่อน +2

    Gerek Ahmet abinin gerekse yorum bölümündekilerin bu kadar seviyeli bir şekilde birbirlerinin düşüncelerine saygı duyarak fikirlerini beyan etmeleri müthiş.

  • @tarellshine4477
    @tarellshine4477 2 ปีที่แล้ว +17

    Anlattıklarına katılıyorum ben de benzer bir süreçte ilerliyorum.Kodlamayı öğrenmek zor değil, design patterns , hazır kodlar vs ulaşılabilir durumda.Mimariyi oluşturmak için gerekli olan algoritmik düşünce yetisinin kazanılması ve üzerine kod bilgisinin eklenmesiyle daha kolay ilerlenebiliyor ve başarılı olunabiliyor.Bu da temelde Matematiğe dayanıyor

    • @hakanakgun1686
      @hakanakgun1686 ปีที่แล้ว +1

      zırva maalesef

    • @bakikaraaslan4439
      @bakikaraaslan4439 ปีที่แล้ว +2

      ​@@hakanakgun1686 Sadece hazır teknolojileri öğrenerek kendini geliştirip iyi bir yazılımcı olabilirsin ve sadece bu kadarını istiyebilirsin, fakat bu videonun anlatmak istediği olay şu, işin, yazılımın ( genel olarak bilgisayarın desek daha doğru olur : ) farklı boyutunu merak edenler ve bu boyutta güzel işler başarmak isteyenler için olduğunu anlıyorum. zırva demek abes kaçar. Gönül meselesi diyelim :D

  • @ahmetikrdg
    @ahmetikrdg 2 ปีที่แล้ว +4

    Konu gibi yeni saç modelinde harika dostum🚀💯

  • @sıtkıcannurçin
    @sıtkıcannurçin 5 หลายเดือนก่อน +1

    25 yaşındayım bunun için DGS ye hazırlanıyorum tek pişmanlığım biraz geç yaşta mühnedislik okumaya başlamak

  • @anekdot9754
    @anekdot9754 2 ปีที่แล้ว +2

    Open Source Society University - Computer Science gibi bir gerçek var. Ayrıca ünivli olunca da yaşlı eski kuşaktan anlamayan öğrenci interneti açıp Computer science eğitimleri izliyor. İki taraf da internetten çalışırken fark senin fizik-kimya-biyoloji çözerek mi elde etmiş olman oluyor?

  • @mertcankose5079
    @mertcankose5079 2 ปีที่แล้ว +3

    Dediklerine katılmakla beraber eğitimin kaliteside önem arz ediyor. Sektörde bazı temelleri öğrenme hızı okulda öğrenme hızından çok daha hızlı ve pratik olduğu kanaatindeyim. Tabi bu belirli yazılım temellerini aldıktan sonra olacak bir şey.

  • @Steveiisler
    @Steveiisler 4 หลายเดือนก่อน

    o kadar doğru ki söyledşkkerşn

  • @AylinTaskin-c2o
    @AylinTaskin-c2o หลายเดือนก่อน

    Bilgisayar programcılığı okurken aynı zamanda nasıl para kazanılır

    • @Gacha_Sisu
      @Gacha_Sisu 17 วันที่ผ่านมา

      Bende bunu düşünüyorum açıktan okuyorum suan ve araştırdığım kadariyla kariyer .net gibi sitelerde part time isler bulunuyor öğrenciler için oralara bakabilirsin

  • @caner1195
    @caner1195 2 ปีที่แล้ว +2

    yakışıklı la bu adam

  • @dusunce7790
    @dusunce7790 ปีที่แล้ว +1

    İş ilanlarına baktığınız zaman bilgisayar alanında mezuniyet şartı koyduklarını görebilirsiniz.
    Aramayan ilan sayısı 10 tanede 1 tane. Ama o ilanada diplomalı adamlar başvurduğunda öncelik onlarda.
    Bu iş öğrenilir, yapılır, kendi projeni yaparsın, kendi şirketini kurarsın vs. Ama iş bulmak hele birde ne diploma var, ne İngilizce ise işler daha zor.
    İş ilanları piyasanın ne istediğini gösteriyor. Twitter da alaylı olduğunu söyleyenlerin profiline bakınca adamların hepsi yurt dışına çalışıyor. Zaten diploma aranmama durumunda yurt dışındaki şirketler de daha yaygın.

    • @muhammetuygun5711
      @muhammetuygun5711 ปีที่แล้ว +1

      Biz de yurt dışına çalışırız o zaman 😅 İşin esprisi bir yana, Türkiye'de 10 ilanın 4 - 5 tanesi alaylıların başvuracağı tarzda. Az önce linkedininin altını üstüne getirdim 😁

  • @Espoalascimpadro
    @Espoalascimpadro ปีที่แล้ว +1

    Alayli muhendis yazilimci olunabilir lakin muhendiste olmasi gereken mindsetinin ve bilginin donanimin baştan olmasi lazim

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 5 หลายเดือนก่อน

      2024 yılı için konuşuyorum, Bilgisayar veya Yazılım Mühendisliği mezunu olmasan da 4 yıllık yazılım ile ilgili bir bölümden mezun olman ŞART. Hangi bölümler mi? Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Bilimleri, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri gibi bölümlerden mezun olup da yazılımcı olabilirsin. Ama 4 yıllık yazılım bölümleri harici bölümlerden mezun olup yazılımcı olmak imkansıza yakın artık.

  • @aliylmaz-rv1zr
    @aliylmaz-rv1zr 2 ปีที่แล้ว +1

    TR'deki alaylılarda evet networking, algoritma vs zayıf olabiliyor doğru. Ancak mühendislik fakültelerinde bir bunlar tamamen doğru mu öğretiliyor. Buralardan çıkan insanların hakkaten bir bölümünün iletişim gibi bir problemi var mesela. Bazı şeyler evet, üniversitede öğrenilse çok güzel olur. Ama örneğin başka şeyler de sadece kampüs yaşamını iyi geçirmiş insanlarda gelişmiş olabiliyor ki, tekniği çok iyi iletişimi berbat ölü gibi olan birsürü insan tanıdım. Üniversitenin asıl olarak bu anlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum, kampüs kültürü, iletişim, sorumluluk alma, kütüphane kültürü, tartışma, sosyal faaliyet, birlikte çalışma gibi. Öte yandan yazlımcılığa ustalık çıraklık ilişkisine dayalı bir zanaat olarak bakmak, dünya'da da karşılık bulan bir akım, bu sebeple alaylı biri eğer ilerlemek istiyorsa zaten eksiklerini her gün aşmak zorunda, yani kendi sorumluluğu, aşamazsa bir noktaya gelemez, kaldı ki şuan sektörde 20. yılı olan usta tanınan yazılımcıların çoğu da böyle insanlar. Alaylılık esasında bir kültürdür, bu örneği ülkemizde sanatta da gelişkin düzeyde, ve müthiş zengin bir insan kaynağı sunuyor, aksi tek tornadan çıkmışçasına tek düze sonuç da verebilir. Velhasıl bazen bu tarz yorumları daha derin, daha çok boyutlu yapmaya çalışmak gerekir diye küçük bir eleştiride bulunayım.

    • @erayyk06
      @erayyk06 4 หลายเดือนก่อน

      muhendıslık de alınan dersler algorıtma sayısal mantık becerı konusunda aşırı derecede geliştiriyor bu bir gerçek 5 alaylının yapmadığı algoritmayı bir muhendıs cok rahat yapabılıyor iş veren de bunun farkında o yuzden alaylıların cok fazla iş imkanı olmuyor

  • @erayyk06
    @erayyk06 4 หลายเดือนก่อน

    muhendıslık de alınan dersler algorıtma sayısal mantık becerı konusunda aşırı derecede geliştiriyor bu bir gerçek 5 alaylının yapmadığı algoritmayı bir muhendıs cok rahat yapabılıyor iş veren de bunun farkında o yuzden alaylıların cok fazla iş imkanı olmuyor

  • @cengiz-ilhan
    @cengiz-ilhan 2 ปีที่แล้ว

    Bu yorumu içerik bağımsız yapıyorum.
    Öncelikle değerli bilgiler için teşekkürler.
    Çok hızlı konuşuyorsunuz, ayrıca ses tonunuz çok sabit ve baskın. Çok fazla aynı anlamda cümleyi tekrar ediyorsunuz. İlk 2:20 lik bölümde hep aynı cümleler söylenmiş misal. Buda izlemeyi, dinlemeyi ve anlamayı çok çok zorlaştırıyor. 2 3 farklı videonuzu izledim başlangıçta hep benzer şeyler dikkami çekti. Bu konularda biraz daha değişimi deneyebilirsiniz daha güzel olabilir bence.

  • @enisarik6002
    @enisarik6002 2 ปีที่แล้ว +1

    Guzel bir video olmus Ahmet. Dedigin gibi Iyi bir muhendis olabilmek icin bilgisayar biliminin temellerini iyi oturtmamiz gerekiyor.

  • @hurkanayvaz
    @hurkanayvaz ปีที่แล้ว +4

    Merhaba, sosyal bilimler alanından bir lisans mezuniyetim var. 24 yaşımdayım ve şu an açıktan bilgisayar programcılığı okuyorum ve bu süreçte de kendimi seçtiğim yazılım alanında geliştiriyorum. Analitik düşünme, mantık ve matematikte de kendimi geliştiriyorum. Bu süreçte 2 yıl devam edersem sektörde iş bulma ve ciddiye alınma ihtimalim nedir acaba? Gördüğüm her iş ilanı mühendislik ya da ilgili alanlardan lisans derecesinde bir başarı istiyor. Ama aynı zamanda yurt dışında diploma önemli değil, türkiyede de diplomasız iş bulabilirsin vs gibi pembe bir atmosfer var. Bunun gerçekliği nedir yardımcı olabilir misiniz? Sizce çabamın bir anlamı var sektörel olarak yoksa enerjimi ve motivasyonumu farklı bir alana mı yöneltmeliyim?

    • @emirPHP
      @emirPHP ปีที่แล้ว

      Aynı durumdayız cevap bulabildiniz mi hocam

    • @hurkanayvaz
      @hurkanayvaz ปีที่แล้ว

      @@emirPHP bi süre enerjimi buraya yöneltip birçok şey öğrendim kurslar eğitimler makaleler videolar ancak şu an yurtdışına gitme durumum oluştu ayrıca perspektifimi daha finans ekonomi birikim yatırım vs gibi parayla direkt aşır neşir olan konulara çevirdim ve enerjimin %100'ünü oraya verdim. Yazılımcı olma işini gerekli bilgi beceri istek ve minimum uzaktan eğitim diplomasıyla birlikte almanyada iş odaklı meslek kurslarıyla devam ettirmeyi hedefliyorum ama hayat farklı yön ve yerlere de çekebilir. Çünkü asıl mevzu minimum işçilikle varlık ve servet edinmeye döndü. Süreç içerisinde işçi olmaktan çıkmak istiyorum program geliştiricilik diğer iş kollarına göre çok cazip ama yine de bir işçisin. Özet olarak şu an İstanbul Üni bilgisayar programcılığı okuyorum açık öğretimden, bireysel olarak yoğun biçimde finansla ilgileniyorum yaptığım bunların ikisiyle ilgili değil.

  • @gorkemvids4839
    @gorkemvids4839 ปีที่แล้ว

    Game developerlara karşı acayip bir "alaylı karşıtlığı" başladı. Tabii bunda gerçekten kötü ve alaylı developerların büyük rolü var fakat ben işimi layıkıyla yapan bir developer olarak sık sık haksızlığa uğruyorum ve sırf bu nedenle bilg. müh. yüksek lisansına başlıyorum.

  • @mustafailhanemekci9725
    @mustafailhanemekci9725 2 ปีที่แล้ว

    Bir alaylı olarak fikirlerine katılıyorum Ahmet :)
    Emeğine sağlık...

  • @kemal7711
    @kemal7711 2 ปีที่แล้ว

    Videonun saçmlağını görmek için girdim izledim arkadaşlar her şey sizde bitiyor.Alaylı yazılımcıyım abd de çalışıyorum.

    • @halilileride
      @halilileride ปีที่แล้ว

      kaç yıl iş tecrübeniz vardı

    • @freddiemercury6135
      @freddiemercury6135 ปีที่แล้ว

      vize alma sürecinde bir sıkıntı çıkmadı mı

    • @bhdrmdy34
      @bhdrmdy34 ปีที่แล้ว

      Selamlar hocam yaşım 31 , bu işleri öğrenmek istiyorum nereden baslayabilirim

  • @gluten2537
    @gluten2537 2 ปีที่แล้ว

    güzel bir konuya değinmişsin, fikirlerine de katılıyorum. kanalındaki node js eğitimi geçerliliği ne durumda ? 2 yıl geçmişte sorayım dedim

    • @ahmetbcakici
      @ahmetbcakici  2 ปีที่แล้ว +2

      Merhaba, Node.js eğitimimde basit ve temel bir anlatım var, ilk adım için uygun olacağını düşünüyorum. Fakat doğrudan veya benim eğitimimden sonra mutlaka daha profesyonel hazırlanmış kurslara yönlenmenizi tavsiye ederim. Bu node.js eğitiminin daha kapsamlı, düzenli hali Udemy hesabımda da var ve maalesef saat sınırını geçtiği için ücretli :(
      Bana herhangi bir adresimden ulaşırsanız ücretsiz kupon verebilirim, kolaylıklar. (adreslerim için --> ahmetbcakici.me)

    • @gluten2537
      @gluten2537 2 ปีที่แล้ว

      @@ahmetbcakici teşekkürler, çok mutlu olurum

  • @greatmovements8944
    @greatmovements8944 2 ปีที่แล้ว

    Abi freelancer olarak çalışıp HTML CSS js ile gecinilirmj

    • @07etoo56
      @07etoo56 2 ปีที่แล้ว

      geçinilir

    • @EnoooS
      @EnoooS ปีที่แล้ว

      Onelmi olan uzmanı olmak bence. Yüzeysel olarak ben frontend develeporim dersen pis olur. Onun yerine, html,css,js de uzmanım demep daha mantıklıdır.

    • @bhdrmdy34
      @bhdrmdy34 ปีที่แล้ว

      Naptın hocam freelancer işini

    • @freedom-jt8ot
      @freedom-jt8ot ปีที่แล้ว

      geçinilmez. yanına en azından bir react da koyman lazım. tailwind css de koyabilirsen iyi olur.

  • @herahzel1245
    @herahzel1245 2 ปีที่แล้ว

    Abi sorumu cevaplarsan çok sevinirim bu sene teeich yapicam
    -Bilgisayar programcılgı istiyorum. İnglizce kursuna gitmeyi düşünüyorum bide yazılımda udemy gibi yerlerden kendimi geliştircem. Bişgisayar mühendisliği okumamam bana dezavantaj sağlarımı.
    -bilgisayar programcılıgının yanında bu sene açıköğretim ybs başvurmam bana avantaj sağlarım lisans diplomasi açısından

    • @ahmetbcakici
      @ahmetbcakici  2 ปีที่แล้ว

      Merhaba dostum kanalımda Bilgisayar Programcılığı diye aratırsan onun üzerine konuştuğum okunmalı mı diye kendi fikirlerimi paylaştığım bir video var aslında, ona bakarsan cevapları bulacağını düşünüyorum. Yine sorun olursa cevap alamazsan o video altına yaz cevaplarım.
      Onun dışında lisans diplomanın olması fena bir şey değil tabii olmamasından daha iyidir. Yarın bir gün karşına çıkma ihtimali var, olmazsa mahvolursun manasına gelmiyor ama neden olmasın.

    • @herahzel1245
      @herahzel1245 2 ปีที่แล้ว

      Bilişim sektöründe açıköğretim diplomasinin örgüne göre avantajı azmi yoksa eşitmi

    • @ahmetbcakici
      @ahmetbcakici  2 ปีที่แล้ว

      @@herahzel1245 Bu konu hakkında net bilgim, tecrübem yok fakat çok problem olmayacaktır. Belki bazı kurumsal yerler bu konuda hassas olabilir örgün lisans diploması isteyebilir fakat genel olarak yazılım kariyerinde kendini geliştirdiğin sürece çok büyük dert yaşayacağın bi konu olmaz

    • @Baldwinn_IV
      @Baldwinn_IV ปีที่แล้ว

      Hocam naptın 9 ay boyunca açık öğretime geçtin mi hangi bilgisayar programcılığındasın bende tercih edebilirim 4 yıllık gelmezse dgs girdin mi nasıldı vs baya sorum var eğer bunu görüp cevaplayabilirsen devam ederim cevaplamazsanda canın sağolsun hocam

    • @herahzel1245
      @herahzel1245 ปีที่แล้ว

      @@Baldwinn_IV
      Ben tekrar hazırlanıyorum sınava . Depremzede olduğum için hayat durdu benim için benimde kafam karışık

  • @mert6986
    @mert6986 2 ปีที่แล้ว +3

    İstanbul Teknik Üniversitesinde Fizik Mühendisliği okuyorum. İleri fizik ve ileri matematik dışında yoğun bir şekilde elektronik (istersen) ve programlama (zorunlu) öğreniyoruz. Mezunlarımıza baktığımızda neden başarılı olduklarını rahatlıkla görebiliyoruz, youtube veya herhangi yüzeysel platformlardan eğitim alıp programlama yapan kişiler yüzeysel kalıyorlar en fazla bir projede kod ameleliği yapıyorlar. Gerçekten iyi bir yazılımcı olmak isteyen arkadaşlara önerim mutlaka matematik, fizik, istatistik, mühendislik gibi bir bölümden mezun olmalarıdır (üniversitenin çöp olmamasına özen gösterin yoksa coursera'dan lisans yapın daha iyi).

    • @batuhandeniz4659
      @batuhandeniz4659 2 ปีที่แล้ว +1

      hocam merhaba tecrübene dayanarak danışmak istiyorum. biraz hayat hikayemi kısaca anlatayım yaşım 21 şu an üniversite sınavına 4 kez girdim hep bi ciddiyetsizlik dikkat dağınıklığı, eksikliği yüzünden hem sınavlarda başarısız oldum hem ders çalışmamdaki sürekliliğimi korumakta başarısız oldum. sıralamalarım 150-200k civarında şu an gerçekten bi çıkmazdayım amacım iyi bir üniversitede mühendislik okuyup kendimi yazılım alanında geliştirmekti fakat olmadı kendimi çok yıprattım kendi potansiyelimi bilmediğim için de hep yüksek çıtayı hedefledim ve kendimi zindanın içine hapsettim mental olarak sosyal ilişkiler bakımından lise bittiğinden beri 3 senedir berbat haldeyim ve bazen bunun farkında olmayı bile unutuyorum. esas soruma geleyim şimdi aklımda gebze teknik matematik bölümü var ingilizce bi bölüm üniversite güzel bir üniversite eğitim olarak neredeyse her öğrencisi aynı görüşte ve zor olduğu için yakınıyolar fakat geliştiklerini de belirtiyolar. sence 5 yıl bu bölümde mi okumalıyım yoksa ön-lisansta aydın üni olur marmara olur vs( tyt ham puanım 320 civarında) okuyup bi yandan ciddi bi şekilde kendimi geliştirip sektöre yavaş yavaş girip duruma göre dgsden iyi bir üniversiteye mi tamamlamalıyım yoksa matematik mi okumalıyım? buraya kadar okuduysan hocam gerçekten teşekkür ederim ben bile artık kendime katlanamaz vaziyetteyim ve bi karar vermek istiyorum.

    • @batuhandeniz4659
      @batuhandeniz4659 2 ปีที่แล้ว +1

      yani kısaca zaman kaybetmek istemiyorum artık yeterince vakit kaybettim sence değer mi matematik gibi zor bir bölümü okuyup kendimi geliştirmek? matematikle ilgili hiçbir problemim yok seviyorum ve herkesin de matematiği anlaması gerektiğini düşünüyorum. fakat yaş 21 mezun oldum en erken 26 olucam elimde sadece diplomam olacak fen edebiyatta öncelikle akademisyen yetiştiriyolar diye çok yorum okuyorum beni karamsarlığa iten de bu matematik bölümü için

    • @mert6986
      @mert6986 2 ปีที่แล้ว +1

      @@batuhandeniz4659 Hocam açıkçası benim fikrim ideal olan matematik okuyup bu işi yapmandır sebebine gelirsem tahmin edeceğin gibi matematiği anlarsan yapay zekasından, kuantum bilgisayarına; süper bilgisayarından finansa elindeki süper güçle istediğin alana yönelir işini iyi yaparsın. Çünkü sektör liderleri tarafından bize sürekli söylendiği üzere bu saydıklarımın altında yatan ana şey matematik, kodlaması veya sektörde kullanılması matematik bildikten sonra çocuk oyuncağı. Ayrıca fen edebiyatta genellikle akademisyen yetiştirme durumu daha çok Türkiye özelinde bir durum, daha gelişmiş eğitim sistemi olan ülkelerde bunu göremezsin. Özellikle amerika'da fizik-matematik mezunları çok büyük oranda finans ve yazılım yaparlar. Yaşın ilerlemiş evet ama kesinlikle geç değil ve şunu da belirtmem gerekir ki aktif bir şekilde kullanılan Linkedin sayesinde yaşını da avantaja çevirerek 1.sınıftan itibaren staja başlarsan 3e gelmeden part time hatta full time devam edersin. Ahmet Buğra da bu noktalara güzel değinmiş zaten uzun vadede sana çok daha faydası olur bu durumun. Ancak 2 yıllıktan da devam edilebilir ama o kısmı tam bilmiyorum, sektörde nasıl bir değer görürsün vesaire diye. Ama şunu söyleyebilirim ki gözlemlerime göre (kısa bir süre önce veri sektörünün liderlerini ağırladığımız bir zirvede görev alıp birkaçıyla konuşma fırsatı buldum) kendi işini kurup patron olmayacaksan başka bir firmada/oluşumda yönetici olmak istersen büyük oranda sağlam bir eğitim bekliyorlar, bunu göz önünde bulundurmanı isterim.

    • @batuhandeniz4659
      @batuhandeniz4659 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mert6986 öncelikle teşekkür ederim yanıtladığın için ve tavsiyelerin için. aslında bende senin gibi düşünüyorum fakat bi yanımda direkt sektöre atıl önlisansla beraber 2 yıl kapan full yazılım alanında kendini geliştir projeler yap direkt alaylı başla sektöre düşe kalka öğren diyor ama bu sefer de her ne kadar kendimi geliştirmiş olsam da şirketlerin diplomaya göre seni kâale aldığını hangi videoyu açıp izlesem söylüyolar nerdeyse ama gerçekten artık kaybedecek bir şeyim yok şansımı deneyeceğim sınav sonucuma göre matematik yazmak gibi bir düşüncem var şu an istediğim yerlerde gelmezse ikinci yolu seçmeyi planlıyorum sana da kariyerinde başarılar diliyorum🙌

    • @mert6986
      @mert6986 2 ปีที่แล้ว +1

      @@batuhandeniz4659 teşekkür ederim, umarım istediğini alırsın. Bu arada ikinci yol da senin çabana bağlı olarak başarıya götürebilir tabii, biliyoruz ki yurtdışındaki birçok büyük firma diploma aramıyor ancak oraya gelene kadar uğraşman gerekebilir. Başarılar diliyorum 👍🏻

  • @mrpie1381
    @mrpie1381 2 ปีที่แล้ว +2

    Yazılım hayali olan arkadaşlara şunu söylemek isterim. Eğer yaşınız küçükse günde 3 saat ders çalışıp 2 saat yazılımla ilgilenin bu sayede mühendislik kazanırsınız ve yazilimla ilgili çoğu şeyi üniversiteye kadar öğrenmiş olursunuz ve muhtemelen üniversite bittikten sonra çok iyi paralar kazanırsınız. Yaşı büyük arkadaşlar içinse kendilerini olabildiğince gelistirsinler tek birşeye bağlı kalmasınlar web developer olcam diyip sadece HTML CSS JavaScript öğrenmekle kalmayıp programlama dili mobil dilleri vs vs şeyleri öğrenerek sürekli kendilerini gelistirsinler bu sayede çok rahat iş bulup çok iyi paralar kazanabilirler. Unutmayın yazılımın yaşı yoktur. Son olarak da İngilizce en az yazılım bilmek kadar önemlidir. İngilizcenizi çok geliştirin.

    • @Elly-go8yq
      @Elly-go8yq 2 ปีที่แล้ว

      Merhaba. Mr Pie 30 yaşında bir kadınım. Lise mezunuyum. Bilgisayarla aşır neşirim, mesela wordpress tabanlı bir siteyi komple hazırlayıp teslim edebiliyorum. Sizce yazılım öğrenip 1 sene sonra bir işte çalışabilir miyim? Bu alanda iş bulabilir miyim? İngilizcem temel seviye. Ne yapmamı önerirsiniz

    • @mrpie1381
      @mrpie1381 2 ปีที่แล้ว +1

      @@Elly-go8yq şöyle ki Türkiye de şirketlerin büyük bir kısmı üniversite diplomasını şart koşuyor. Ama bu demek değil ki iş bulamazsınız. Eğer kendinizi yeteri kadar geliştirirseniz iş bulabilirsiniz. Türkiye'de ki yaş farketmeksizin yapılan birşeyi anlatmak istiyorum size. Remote çalışmak dediğimiz bir olay var. Türkiyeden yurtdışındaki bir şirkete bağlı olarak çalışmak. Evinizde o şirkete çalışıyorsunuz ve o ülkenin para birimine göre kazanıyorsunuz (Amerika ise dolar Almanya ise Euro vesaire). Ve Amerika da şirketlerin büyük çoğunluğu herhangi bir diploma istemezler. Yazılım bilginiz yeterli ise çalışabilirsiniz demektir. Yani size tavsiyem yazılım bilginizi gelistirirken biraz da ingilizcenizi geliştirmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Ben inanıyorum size bol şans dilerim hayallerinizi gerçekleştirirsiniz umarım.

    • @Elly-go8yq
      @Elly-go8yq 2 ปีที่แล้ว

      @@mrpie1381 Teşekkür ediyorum, ayaklarımın üzerinde durabilmek için birşeyler yapmam gerekiyor ve yakınlarıma faydamın dokunması için. Dediklerinizi düşüneceğim. İngilizce için ne önerebilirsiniz? İkisini bir arada öğrenebilir miyim? Udemydeki veya youtubedeki kurslar yeterli olur mu? Bir de html css den başlamayı düşünüyorum. Web ve daha sonraları mobil uygulamalar. Önerileriniz neler olur? Yazılım ile bağlantınızı da öğrenebilirsem sevinirim.