Fuat bey öncelikle başarılar diliyorum TH-cam mecrasında.Ben 26 yaşında bir genç olarak infotech üzerinden 6 ay günde 5 saat olmak üzere kurs satın aldim Mayıs da baslicam.Bunu desteklemek içinde yapay zeka üzerine bir kurs almak istiyorum.Beni bu konu hakkında aydinlatabilirseniz çok müteşekkir olurum.Saygilar.
Fuat bey abone sayısı artınca yapay zeka tool'ları hakkında video yapacağım dediniz ama bu tarz videolar üretmekde abone sayınızı hızlıca arttırabilir. AI tool'ları hakkında video çekerseniz seviniriz.
00:04 - 2025, yazılım geliştiricilerini artan verimlilik talepleriyle zorlayacak. 01:37 - 2025'te yazılım sektöründe işten çıkarmalar önemli etkiler yaratacak. 04:25 - The software industry is transforming with artificial intelligence in 2025. 05:54 - Yapay zeka dönüşümü, yazılım sektöründe geleceği şekillendiriyor. 08:25 - Gerçek projeler, yazılım gelişiminde öğrenmeyi ve iş için hazır olmayı artırır. 09:44 - Geliştiricilerin uzmanlaşması ve iş güvencesi için becerilerini geliştirmesi gerekmektedir. 12:33 - Yapay zeka ve girişimcilik konularında danışmanlık imkanları mevcut. 13:49 - Yazılım sektörü zorlu ve sürdürülebilirlik sorunları yaşıyor. 16:36 - 2025 yazılım geliştiricileri için zorlu bir yıl olacak. 17:49 - Yazılım endüstrisindeki değişikliklere uyum sağlayarak ve fırsatlar bularak hazırlanın.
AI olayini arastirirken sohbetinize denk geldim. En azindan AI tool bazinda bir yol haritasi cizebilseniz makbule gecer. Geriside bize kalmis artik. Tesekkurler
8 yıllık yazılımcıyım, minimalist yaşayıp tasarruf yapmalarını öneririm arkadaşlara musluğun her zaman akmayacağını gördüğümüz günlerden geçiyoruz, işimde mutsuz olduğum şeyler olmasına rağmen iş değişiklik planımı uzunca bir ötelemek durumunda kaldım, bir kaç yıl önceki gibi şartları kendim belirlerim durumu yok arkadaşlar rüzgar terse döndü maalesef.
DANIŞMANLIK DUYURUSU: Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor. Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım. Selamlar 👋
Adamlar öyle kod yazıyorki kendi kendine çalışacak cinsten. Türkiye'de gecede bir reset atılan günlük çözümler varken öyle %80'ini çıkarınca bizdeki yazılımlar ayakta kalamaz. Önce o kaliteye erişmemiz lazım.
henüz ciddi bir ai etkisi görmedik ama hindistan etkisi ciddi etkiliyor şuan, türkiye'de bir sürü firma bir süredir oluşan değerli tl durumundan hindistana kaydı, tanıdığım bazı çok başarılı freelancerlar bile yurtiçinden iş almakta zorlanıyor
türkiyeye ciddi sayıda proje alıp gerçekleştiren firma lazım saas ile falan çözülmez bu iş 20 kişi anca istihdam ediyor çoğu, 100 200 kişi istihdam eden b2b'den crm'e temel işlerde yer edinen yüzlerce şirket lazım
Hocam uzun zamandır sizi takip ediyorum bi süredirzpaylaşım yapmadığınız için merak bile etmiştim sizi 😅 neyse ki işleriniz yolundaymış sevindim 😊 farklı bakış açıları ve sektörün içerisinden avrupadan bir açısı ile paylaşımınız çok değerli çok teşekkürler 🙋🏾♂️💪
Üstad, C ve C++'da sektör daralması yok. Çünkü yazabilen adam yok, keza yapay zeka da yazamıyor, çünkü çok komplike, sorun şu ki artık bu tip dilleri kullanıp proje geliştiren adamlar kalmadı. Hali hazırda yaşlarını aldılar ve rahattalar. Bende aktif olarak geliştirmeye çalışıyorum da işte bakalım neler olacak.
@ Sorun şu ki donanıma yakın diller en hızlı dillerdir. C, C++ ve Rust gibi yani, Python yavaş bir dildir. Veri analizi için bile yavaştır, çoğu büyük firma Sistemlerinin çekirdeklerini Donanıma yakın diller ile yazar.
@ Yani şunu diyebilir miyiz?C, C++ gibi dillerin kullanımı veya yok olması(hangisi doğru olursa) Python veya Js e göre daha az.Bu yorumu yapmak doğru mudur?
Abi yapay zeka sağolsun yardım ediyor ama 3 kişilik çalışmamı istiyor şirket. Chatgbt kullanıyorum genelde ama değişiyor bazen. Yatay da 3 dil dikey de 1 dili iyi öğrenmeye çalışıyorum. Bende çalışırken hiç konuşmam . Tr'de geveze olmayınca sevilmiyorsun. Sizin videoları çok tüketiyorum ama harekete geçemedim halen. Danışmanlık için henüz erken diye düşünüyorum. Yazılımcı olunca her şeyi düşünüyorsun zaten biraz daha kendime süre vereyim. Kişisel gelişime de çok önem veririm sonuçta her şey iş değil. 2025 yılı bol projeli kırankırana bir savaş olacak benim için. Öldürmüyorsa güçlendirir umarım. Video atmana çok sevindim. Zaten konuşmuştuk çok yogun olduğunu söylemiştin. Yinede uzun süre video atmayınca merak ettim. Sonuçta gurbettesin her an her şey olabilir. İşinde kolaylıklar dilerim. Görüşmek üzere abi.
@@ahmetyilmaz1385 Generative AI Developer olmaya bak. Ben de o yöne kaymaya çalışıyorum şuan. Sektör buraya doğru gidiyor yerimizi almak lazım şimdiden. Sektörde yazılım mühendisi olarak çalışan biri olarak bu tavsiyeleri veriyorum.
Selamlar hocam bilgi dolu içeriğiniz için teşekkürler. Kısa bir sorum olacaktı. 2025teyiz yazılım sektörü çok ilerledi ve yapay zeka yazılıma çok şey katıyor. Kariyer değiştirmek istiyorum acaba yapay zekaya, sektörde bahsettiğiniz daralmaya ve gelişmelere rağmen kariyerime bu alanda yatırım yapmalı mıyım? Yani merak ettiğim herkesin bahsettiği gibi birçok yazılımcı işsiz mi kalacak
Fuat bey merhaba. Yayınlarınızı beğenerek takip ediyorum. Ben de Almanya'da çalışan bir meslektaşınızım. Sizi Linkedin'den de eklemiştim. Acaba Almanya'da ki yazılımcı arkadaşlardan oluşan, fikir alışverişi yapabileceğimiz bir expat grubunuz var mı? Ya da ilerde böyle bir fikriniz var mı?
Video icin tesekkurler. Yapay zeka araslarini ogrenmek artik kacinilmaz. Ancak bunu Java veya C# gibi dillere nasil integre edilebilecek. O kismi tam anlamadim. Yani bu araclar sadece kod yaziliminda mi ise yarayacak bu diller bazinda dusununce?
Hocam türkiyede işçi zaten normalden fazla çalışmakta yani asgari ücrete çalışan yazılımcılar var çok tecrübeli insanlar tabiki yüksek maaşlar almakta onu demiyorum ama kurumsalı bıraktığınızda ki bu da yüzde 5 bile etmez geri kalan yüzde 95 az işçi çok iş normal maaş prensibinde
Şuan bir girişime başlamaya çalışıyorum ama üyelik bana pahalı geldi maalesef :( Bu arada ben de tıp kazanmıştım elektrik elektronik müh okudum hocam size benzer :)
Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor. Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım. Selamlar 👋
Merhaba 19 yaşındayım henüz örgün olarak üniversiteye başlamadım hangi mesleği yapacağıma karar veremiyorum aynı zamanda polisitemia vera hasatalıgına sahibim beni fiziksel olarak yormayan online çalışabileceğim bölümlere odaklanmam gerekiyor birde şuanda açıktan 3 tane marka iletişimi ve turizm ve otel işletmeciliği, bilgisayar programcılıgı bölümünü okuyorum dgs ile yazılım turizm veya tasarım alanındaki bölümlere gecmeyi düşünüyorum aynı zamanda ingilizcemi geliştiriyorum matematiğim ve çizimim çok iyi değil ne önerirsiniz?
Hocam merhabalar. Yapay Zeka'nın gerçekten iyi yazılım yaptığını ve buna bağlı olarak yazlımcı işsizliğine yol açabileceğini artık kabul ediyoruz ama sizce network, siber güvenlik, cloud teknolojilerinde de buna benzer bir dönüşüm yaşanır mı yoksa yapay zeka çoğunlukla yazılımcıları mı zora sokucak bir teknoloji? Şimdiden teşekkür ederim.
Yazılımcılar kod yazmaz ürün üretir. Ürün üretmek için de müşteriyi iyi anlayıp ona göre özelleştirmeler gerekir. Kod yazmak sadece bir aracıdır. Bu noktada yapay zeka kod yazılan herhangi bir alanda amele işlerinden bizi kurtarır. Network cloud siber alanlarında da geçerli. Web geliştirme, mobil, masaüstü alanlarında da geçerli. Bir gün eğer müşteri istediği ürünü yapay zekaya baştan sona yaptırabilecek hale gelirse işte o zaman yazılımcı diye bir şey kalmaz. Ama tek yazılımcı da değil bütün diğer sektörler de biter. Sigorta, inşaat, banka, kimya her alandaki ofis işlerini yapay zeka yapabilir hale gelir. Durum böyle olunca insanlar para kazanamaz dünyada para akışı durur. Talebi olmayan şeyin arzı neden olsun ? Kısacası yapay zeka işleri hızlandırmanın ötesine geçemez, geçmemeli. Geçerse kapital durur. Yapay zeka bir tooldur. Bu süreçte toola entegre olamayıp hızlı ürün üretemeyenler elenecektir. Bu kadar basit.
Eğer yapay zeka baştan sona müşterinin istediği detaylı bir projeyi yaparsa dediğim gibi artık bu noktada yapay zeka insanla iletişim kurabilen kendi düşüncesini geliştirebilen bir konumda oluyor.Altını çiziyorum "kendi düşüncesini geliştirebilen". Bu da zaten bilim kurgu filmlerinden farkı yok istila ederler artık :D Örneğin fizik alanında bugün yeni gelişmeler oluyorsa bunun sebebi insanın "kendi düşüncesini gelişitrebiliyor" olmasından kaynaklı bir durum. İnsanlar bilgiyi alıp işleyip yeni bilgi üretiyorlar. Yapay zeka ise bilinen bilgiler üzerinden sorgu yapıyor. Bunun ötesine geçerse her sektöre geçmiş olsun
bende yazilimci olarak calisiyorum kod yazmak asil isim degil , asil isim problemleri anlayip onlari cözmek, yapay zekanin yazmasi gözünü korkutmasin, asil is yaratici olmak problem cözmek bunu yapay zekaya ögretmek ayri bir problem, birde yapay zeka türevdeki zincir kuralina göre calisir yani yaklasim yapar kesin degildir , o yüzden her daim kontorole ihtiyaci var yapay zeka insandan bazi noktalarda iyi ama sonucta onlarinda basinda birileri omali. Insan kapasitesi degismiyor yapay zeka gelissede bunu kullanacak insanlarin kapasiteleri ayni bir yazilimci tüm firmanin projelerini aklinda tutamaz. O yüzden hammalik kismi azaliyor bu kadar artik projeleri yaparken daha cok düsünüyoruz google sormuyoruz.Birde eger yapay zeka o kadar gelisirse yine en son korkmasi gereken yazilimci cünkü bur beyaz yakanin yaptigi bircok yere uygulanirsa eskiden 10 avukatin calistigi büroda ,yazilimcilar calisacak, yada hastahanede daha cok yazilimci calisacak. Hrkese kulak asma, insan dedigimiz varliga sadece tek persfpektiften bakip 3-5 yazilim yapmis sonra youtube gecip ahkam kesen, iste yazilim bitti söyle oldu böyle diyenlere cok kulak asma insan cok yönlü bir varlik, sosyolojik baktiginda farkli cesitleri olan, psikoljik baktidiginda farkli cesitleri olan fiziksel baktiginda daha bambaska cesitleri olan bir varlik.Okumaya ve düsünmeye devam.
@@crazyboy_6672bak anlamadıgınız nokta ne biliyor musunuz, 1. yazılımcılık bitecek deyince yeryüzünde ki her bir yazılımcının teker teker ortadan kalkacak olmasını anlamanız 2. tüm yazılımcıların sanki phd yapar gibi her gün yazılım dünyasına yeni bir inovatif yöntem kattığını zannetmeniz
Eğer 30 kisilik ekibi 10 kisiye dusurebilme kapasitesine sahipse zaten ortada buyuk bir sorundan bahsederiz, ikincisi de farkında olmadak yapay zeka gibi bizlerde internetten öğrendiklerimizle cozum yolu üretmemiz. Videoda hocamızın bahsettigi ve şuan da aktif yazılımcı işsizliğinin ve iş ilanlarının geçen seneye göre azalışının da gösterdiği gibi yazılımcıları sıkıntıya sokan bir durum zaten ortada. Kabul edip buna göre aksiyon almamız özellikle yeni mezunların için zounluluk artık
hocam dünya genelinde degil avrupa ve abd'de günlüğü 2000 dolar alanan yazilimcinin isini günlük 1500 liraya yapan türk yazılımcılar var. su konuda size hak veriririm yapay zeka ve robotik otomasyon cogalinca bilisimin degismeyen kurali komplike sistemlerin hata payi cok olur argümani devreye girer. yazilimcilik bitmez evrimlesir. zaten bu meslegin cekirdegi devamli ögrenme kendini gelistirme.
@@leventbaba8081 hocam her kriz kendi firsatini yaninda getirir. sektör evrim geciriyor . eskiden bir yazilim dilini ögrenmek onun sytax yapisini ve kodlamasini ögrenmekten ibaretti kimse kusura bakmasin 15-20 sene öncesi öyleydi. devops kültrü yoktu simdi ai'ler , kubralar kaldiki kubra teknolojisi hala tr'de dizi olarak biliniyor. tamamen mantik ve gelisim odakli bir yazilimcilik perspektifi ile devops süreclerini tek kisinin yapabilecegi duruma indirgiyor. yeni baslayan biri bu durumu tehditmi yoksa firsat olarakmi görecek o onun sorunu fakat her yni teknoloji eskisinden daha kolay bunuda unutmamak gerek. kisacasi yazilimci icin durmak yok yola devam
Yurt dışı firmasina girdim 2 hafta once tam 53 gun surdu mulakat sureci global de alim yapiyorlar ve listenin en tepesinde oldugum icin 1 tek beni aldilar. Turk yazilimci isine gelince bize zerre guvenmiyorlar bende sektorun icindeyim
Kendi projelerimi yapiyorum, github profilim dolu ve aktif ama is basvurusunda hep leetcode/hackerrank sorulari geliyor (Avrupa’da yasiyorum). Leetcode assessment gondermeyen ve sadece projeler uzerinde konusarak mulakat yapan isveren var midir? Yoksa leetcode olmazsa olmaz mi?
Hocam öncelikle emeğinize sağlık. Hocam benim ayırt edemediğim bir kısım var. Artık yazılımcılara olan ihtiyaç mı azalacak yoksa yapay zekayı kullanamayanlara mı ihtiyaç kalmayacak?
Hocam almanca bilmeden almanyada master bile yapsak ingilizce olarak sadece iş bulmak çok zor rekabet fazla.Sizce almanyada devops olarak çalışacak linux kubernetes bilen adam kolay iş bulur mu almanca bilmemek çok eksi mi ?
@Fuat_Ulu anladım hocam devops pozisyonu almanya ikameti olanlar için 3 gün remote 2 gün ofis hibrit model mi yaygın yoksa full remote olan pozisyonlar var mı
abi işin zorluğu belli zaten o yüzdende maaşları yüksek bide abi kalp problemleri yoktur inşallah çünkü oturmak insan bünyesine zararlı doktorlar 45 dk da bir kalkın dolaşın diyor 10 dk nasıl olucak o acaba :D
Hocam artık üniversitede farklı bölümlerden mezun olup kariyer değişikliği yapmak isteyen, yazilima yonelmek isteyen bircok insan var. Okulunu okumadan bu alanda calismak isteyenlere basit bir yol haritasi olarak ne önerirsiniz?
figma'da low code bir plugin geliştiriyorum. figma tasarımını next.js uygulamasına dönüştürüyor. ileride yapay zeka entegrasyonu düşünüyorum. şimdi daha erken. bu low code'un geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz fuat bey? yapay zeka entegrasyonu için acele etmeli miyim? yoksa önce kararlı bir versiyon çıkarıp, kullanıcılar aldıktan sonra onların talepleri üzerine mi ilerleyeyim?
Abi merhaba ben danışmanlık düşünüyorum ama Abi direk banka hesabın veya Wise hesabına göndersek? TH-cam galiba %50 komisyon kesiyor galiba. Teşekkürler.
Elon twitteri aldiğindan beri twitterda sorun var on saat bekliyorsun girmiyor,bunu ben değil nerdeyse herkes görüyordur sanırım kaç kez lanet okuyup çıktığım oldu,haber takip edicem sunucudamı bir yerde sorun var hiçbişi gözükmüyor bom boş
DANIŞMANLIK DUYURUSU: Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor. Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım. Selamlar 👋
10:30 hiç birisini işe almam, çünkü zaman ne gösterir bilinmez, sanmak doğru değil ancak istemediğin şeyler olduğunda geriye dönmek yerine kabullenip sadece güvenmek isteyebilirsin. ama kime!?sadece işi kurtarana mı? ayrıca şu anda çok fazla dalga çarptı yazılım işlerine ve eğitim diye boğularak dibe çöküyor....bir kaç hamlesini görmeye ihtiyaç var, yurtdışındaki iş görüşmeleri yapay zekalarla oluyor.
araştırmanı iyice yap ona göre karar ver. ben yazılıyım mezunuyum 7 aydır mezunum ve iş bulamadım. sektör çok durgun yeni yazılımcıya pek şans verilmiyor. gardını ona göre al kendini ona göre hazırla
Teşekkürler, ben yeni platform oluşturuyorum. Çünkü burada kullanıcılardan çok fazla komisyon alıyorlar. Ocak’ın üçüncü haftası duyuru yapacağım oradan danışmanlık alabilirsiniz. Mutlu yıllar 🎉
Sayin hocam merhaba, sizden danismanlik almak icin randevu almayi isterim, ben qa olarak calisiyorum ancak eminim bu konudada bana yol gosterirsiniz diye dusunuyorum.
DANIŞMANLIK DUYURUSU: Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor. Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım. Selamlar 👋
Makine mühendisiyim evden çalışabilmek ve merakım olduğu için yazılım öğrenmeyi düşünüyorum yaklaşık 8 ay vaktim var bir işe girme ve devamlılık durumu ne olur tahminlerinize göre ?
Yazılım geliştiriciyim ve günümüzdeki yapay zeka LLM'leri kullandığımda gerçekten ileri seviye kod yazıyor ve profesyonel dizayn yapıyor. Makine Mühendisi olduğun için bu dönüşüm denizinde alabora olmamak için en rovanş alan robotik kodlama. Yapay zeka entegreli robotik kodlama yapabilirsin. Çünkü Web Mobil gibi alanlarda LLM'ler çok hızlı kod yazıyor
İlk işe girmek bu aralar zor gerçekten, kişisel networking ile bunu başarabilirseniz gerisi gelir, körü körüne sektör değiştirmeyin bence, mevcut ortamdan dolayı tecrübeli yazılımcılar bile zorda şu anda.
reyiz 4 yıl bilgisayar okuyanlar zorlanıyor sen 8 ayda bulman için referansla bir yerlere girmen lazım, illa uğraşmak istiyorsan mobil geliştirmeye yönel en azından iş bulamasanda mobil uygulama yaparsın freelance iş bulursun. tecrübesizlerin iş bulması çok zor.
Hocam merhaba. bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. mobil geliştirici alanından ilerlemek istiyorum. sizce mobil alandan devam etmeli miyim? mobil alanın genel olarak diğer alanlara göre 2025 yılına girerken ki durumu nedir?
hocam yeni yapay zeka çıkardım python paketi olarak indirilebiliyor eski support vektör olsun deep learning falan yanında çöp kalacağına inanıyorum eğer haklıysam bunu nasıl iş bulmak için değerlerndirebilirim reklamını falan yapabilirim yani
buradan projeyi anlaşılır şekilde açıkladığın bir alana yönlendirip ücretli veya ücretsiz bir şekilde kullanıma açmış olsaydınız ben girip bakardım mesela, veya youtube a falan eklenmiş olsaydi
hocam , ücretli bir yapay zeka alıp proje geliştirmek istiyorum , sizce hangisini almamı tavsiye edersiniz ? yeni yazılım mühendisliği mezunuyum. mesela , gpt nin 20 dolarlık ücretli sürümü gibi
Biraz windsurf deneyiminde, dosya düzenlemesi hata tespiti bakımından copilottan iyi olduğunu söyleyebilirim. . Cursor, bolt gibi diğer alternatiflere bakmadım henüz. Deneyenler bilgilendirebilirse çok güzel olur
Evet Claude daha iyi. Bence windsurf hakkında da haklı @GündemArama ama windsurf'ün premiumuna kendi Claude veya Open AI api'yını bağlayamıyorsun. Yani zaten windsurf'ü satın alacaksın ayrıca içinde kullanmak için almana gerek olmayabilir. Dürüst konuşmam gerekirse biraz bu konulardan uzak gibisin. Mesela chatgptnin 20 dolarlık sürümü aslında API'ı değil, o chat interface'i. Yani onu kullanarak kod yazasakcan, chat'e şunu yaz diyip sonra o kodu kopyalayıp editörüne yapıştırman gerekir. Ama copilot, windsurf, cursor gibi toollar doğrudan code editör üzerinden context'e hakim bir şekilde yazabiliyor. Copilot ve cursor (yanılmıyorsam) API'a bağlanabiliyor. API demek yani aylık sabit ücret yerine bir kredi yükleyip (min 5 dolar) her bir çağırımında token kullanımına göre para ödüyorsun. Şimdi bu söylediğim her şey bir yana, gerçekten sıfırdan kendinin anlamadığın bir kodu AI'ya yazdırmak mantıklı mı sorusunu soralım kendimize? Eğer çok belli bir amacı olan, atıyorum PDF'yi jpeg'e çevirebilen uygulama, gibi bir şey yapacaksan ve kodun düzgün çalışmasını sadece deneyerek kontrol edebileceksen mantıklı olabilir. Veyahut yapacağın ürünün MVP'sini yapacaksın, ve sadece test için deneteceksin kullanıcılara, o zaman da mantıklı olabilir. Ama eğer amacın tam istediğin gibi, senin spesifikasyonlarına uygun çalışacak bir uygulama geliştirmekse o zaman yapay zeka uygulamayı yapabilse bile en küçük çalışmayan kısmında kodu anlamadığın için değiştirememen çok mümkün. Ve günün sonunda görüntü ve fonksiyon açısından seni tatmin etmese de binlerce satır ne olduğunu anlamadığın kod ile karşılaşma ihtimalin çok yüksek. Eğer amacın sadece aklındaki fonksiyonu çok belli bir uygulama çıkarıp para kazanmak ve bunu olabildiğince hızlı yapmaksa AI'ı bu denli temelden kullanmak mantıklı olabilir. Ama amacın hem ne yaptığını bilerek ilerlemek yavaş bile olarak hem de öğrenmekse AI'ya kodun büyük kısmını yazdırmaktansa, AI'dan destek ala ala yazmak daha mantıklı. Yani takıldığın yerde chatgpt'yi veya claude'un chat'ini (API'nı değil) açıp, ben böyle böyle yapmak istiyorum, ilk adım ne ne yapmalıyım vs diye sorarak ilerlemek, veya front end'de UI tasarımı için react kullanıyorsan v0.dev'e yaptırmak o kısımları mantıklı.
Merhabalar swift de bilgi birikimim var birkaçta küçük projem var ama deneyimim yok üni son sınıfım. Sizce yandan da react native le uğraşmam sorun olur mu
@ neyle uğraşırsan uğraş önce piyasaya bakman lazım.linkedinden react native ilanlarına bak.fazla bir ilan yoktur.o yüzden mobileci olacaksan nativee yönelmelisin.
Ben game developer im. klavyem turkce klavye degil bu yuzden kusuruma bakma ama kendi tecrubeme gore cevap verebilirim. game developerlarin durumu su an cok kotu degil ama cok iyi de degil. iyi bir seviyedesiniz is bulabilirsiniz ama ne yazik ki juniorlar hatta bazen mid seviyeler is bulamayabiliyor. bu 2020-2022 surecinde oyunlarin sutu baya sagildi. hala kazanilir ve kazanan sirketler var ama cok fazla batanda oldu. bir baska olayda oyun sektoru cok degisiyor, cok fazla dava surecleri var xbox ve playstation gibi, yatirimcilar korkuyor, yapay zekanin gelmesi, genel krizler cok etkiliyor. Eger unideysen ve mezun olmana baya var ise ozaman kendini cok iyi gelistirip mezun oldugunda is bulabilirsin belki ama su an bir isin var ise veya game dev ogrenip bir an once is bulmam gerekir diyorsan onu kisa zamanda bulamayabilirsin
Fuat bey öncelikle başarılar diliyorum TH-cam mecrasında.Ben 26 yaşında bir genç olarak infotech üzerinden 6 ay günde 5 saat olmak üzere kurs satın aldim Mayıs da baslicam.Bunu desteklemek içinde yapay zeka üzerine bir kurs almak istiyorum.Beni bu konu hakkında aydinlatabilirseniz çok müteşekkir olurum.Saygilar.
Duyurusunu haftaya yapiyorum 👍
@Fuat_Ulu TH-cam üzerinden mi yoksa sosyal mecradan mı
Fuat bey abone sayısı artınca yapay zeka tool'ları hakkında video yapacağım dediniz ama bu tarz videolar üretmekde abone sayınızı hızlıca arttırabilir. AI tool'ları hakkında video çekerseniz seviniriz.
00:04 - 2025, yazılım geliştiricilerini artan verimlilik talepleriyle zorlayacak.
01:37 - 2025'te yazılım sektöründe işten çıkarmalar önemli etkiler yaratacak.
04:25 - The software industry is transforming with artificial intelligence in 2025.
05:54 - Yapay zeka dönüşümü, yazılım sektöründe geleceği şekillendiriyor.
08:25 - Gerçek projeler, yazılım gelişiminde öğrenmeyi ve iş için hazır olmayı artırır.
09:44 - Geliştiricilerin uzmanlaşması ve iş güvencesi için becerilerini geliştirmesi gerekmektedir.
12:33 - Yapay zeka ve girişimcilik konularında danışmanlık imkanları mevcut.
13:49 - Yazılım sektörü zorlu ve sürdürülebilirlik sorunları yaşıyor.
16:36 - 2025 yazılım geliştiricileri için zorlu bir yıl olacak.
17:49 - Yazılım endüstrisindeki değişikliklere uyum sağlayarak ve fırsatlar bularak hazırlanın.
Süper Özet
AI olayini arastirirken sohbetinize denk geldim. En azindan AI tool bazinda bir yol haritasi cizebilseniz makbule gecer. Geriside bize kalmis artik. Tesekkurler
Paylaşım için teşekkürler, videolarının devamını bekliyoruz Fuat abi.
Teşekkürler Mehmet
Elon Musk detaylarını senden öğrenmiştim 👋
8 yıllık yazılımcıyım, minimalist yaşayıp tasarruf yapmalarını öneririm arkadaşlara musluğun her zaman akmayacağını gördüğümüz günlerden geçiyoruz, işimde mutsuz olduğum şeyler olmasına rağmen iş değişiklik planımı uzunca bir ötelemek durumunda kaldım, bir kaç yıl önceki gibi şartları kendim belirlerim durumu yok arkadaşlar rüzgar terse döndü maalesef.
DANIŞMANLIK DUYURUSU:
Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor.
Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım.
Selamlar 👋
Hocam paylaşım harika. Elinize sağlık. Sizden danışmanlık almak istiyorum sabırsızlıkla bekliyorum.
Fuat bey mail adresinizi alabilir miyim. Size bir sorum olacak
Adamlar öyle kod yazıyorki kendi kendine çalışacak cinsten. Türkiye'de gecede bir reset atılan günlük çözümler varken öyle %80'ini çıkarınca bizdeki yazılımlar ayakta kalamaz. Önce o kaliteye erişmemiz lazım.
bana django veya mantıksal döngüleri filtreleme geregi duymadan otomasyonel bir yazılım algoritması soylermisin ??? 3 saat önce chatgpt iflas etti.
@@nokta3r9fj93 tr de o kaliteye erişmiş bir çok sektor ve firma var
keşka laptobun kapağını kapatsaydınız sanki bir kutunun içindeymişiniz gibi görüntü var dinlerken hep dikkatim dağıldı 😊
bi dahakine öyle denerim Muharrem, sağol :)
Merakla bekliyorum hocam
Yapay zeka ile ilgili tespitleriniz çok iyi
Teşekkürler
çok faydalı bilgiler. teşekkür ederim.
Teşekkürler
henüz ciddi bir ai etkisi görmedik ama hindistan etkisi ciddi etkiliyor şuan, türkiye'de bir sürü firma bir süredir oluşan değerli tl durumundan hindistana kaydı, tanıdığım bazı çok başarılı freelancerlar bile yurtiçinden iş almakta zorlanıyor
Yakında geliyor
Türkiyede müdürlere bişey olmaz :D Bütün kadroyu kovarlar en son müdür kovulur
türkiyeye ciddi sayıda proje alıp gerçekleştiren firma lazım saas ile falan çözülmez bu iş 20 kişi anca istihdam ediyor çoğu, 100 200 kişi istihdam eden b2b'den crm'e temel işlerde yer edinen yüzlerce şirket lazım
👎🏻
Hocam uzun zamandır sizi takip ediyorum bi süredirzpaylaşım yapmadığınız için merak bile etmiştim sizi 😅 neyse ki işleriniz yolundaymış sevindim 😊 farklı bakış açıları ve sektörün içerisinden avrupadan bir açısı ile paylaşımınız çok değerli çok teşekkürler 🙋🏾♂️💪
Çok sağol, selamlar.
Üstad, C ve C++'da sektör daralması yok. Çünkü yazabilen adam yok, keza yapay zeka da yazamıyor, çünkü çok komplike, sorun şu ki artık bu tip dilleri kullanıp proje geliştiren adamlar kalmadı. Hali hazırda yaşlarını aldılar ve rahattalar. Bende aktif olarak geliştirmeye çalışıyorum da işte bakalım neler olacak.
Peki bu C ve C++ kullanan şirketler daha hızlı olan dillere geçmek isterse ilerde mesela python gibi?
@ Sorun şu ki donanıma yakın diller en hızlı dillerdir. C, C++ ve Rust gibi yani, Python yavaş bir dildir. Veri analizi için bile yavaştır, çoğu büyük firma Sistemlerinin çekirdeklerini Donanıma yakın diller ile yazar.
@ Yani şunu diyebilir miyiz?C, C++ gibi dillerin kullanımı veya yok olması(hangisi doğru olursa) Python veya Js e göre daha az.Bu yorumu yapmak doğru mudur?
@@ilknurdayanc4244 Evet doğru
@@ilknurdayanc4244 c ve c++ pythondan çok daha hızlı
Abi yapay zeka sağolsun yardım ediyor ama 3 kişilik çalışmamı istiyor şirket. Chatgbt kullanıyorum genelde ama değişiyor bazen. Yatay da 3 dil dikey de 1 dili iyi öğrenmeye çalışıyorum. Bende çalışırken hiç konuşmam . Tr'de geveze olmayınca sevilmiyorsun. Sizin videoları çok tüketiyorum ama harekete geçemedim halen. Danışmanlık için henüz erken diye düşünüyorum. Yazılımcı olunca her şeyi düşünüyorsun zaten biraz daha kendime süre vereyim. Kişisel gelişime de çok önem veririm sonuçta her şey iş değil. 2025 yılı bol projeli kırankırana bir savaş olacak benim için. Öldürmüyorsa güçlendirir umarım. Video atmana çok sevindim. Zaten konuşmuştuk çok yogun olduğunu söylemiştin. Yinede uzun süre video atmayınca merak ettim. Sonuçta gurbettesin her an her şey olabilir. İşinde kolaylıklar dilerim. Görüşmek üzere abi.
Teşekkürler Ahmet, selamlar
AI Toolarını yakından takip eden ve kullanan biri olarak yazılım sektörünün daralması kaçınılmaz görünüyor.
ben daha öğrenciyim napmalıyım abi umutsuzluğa düştüm. iş alanı olarak başka bir tarafa mı kaymalıyım önümü göremiyorum.. tavsiyeye açığım
@@ahmetyilmaz1385 Generative AI Developer olmaya bak. Ben de o yöne kaymaya çalışıyorum şuan. Sektör buraya doğru gidiyor yerimizi almak lazım şimdiden. Sektörde yazılım mühendisi olarak çalışan biri olarak bu tavsiyeleri veriyorum.
@@ahmetyilmaz1385 Generative AI alanına yönelmeniz en mantıklısı gibi.
hocam siber güvenlik alanı için de bir değerlendirme yapar mısınız
İyi bir video konusu
@Fuat_Ulu tesekkurler hocam
Yeni keşfettiğim tüyo kurs aldığınızda veya YT tutorial olabilir. 0dan projeyi yaparken döküman oluşturun her adımı kaydedin daha kalıcı oluyor
Selamlar hocam bilgi dolu içeriğiniz için teşekkürler. Kısa bir sorum olacaktı. 2025teyiz yazılım sektörü çok ilerledi ve yapay zeka yazılıma çok şey katıyor. Kariyer değiştirmek istiyorum acaba yapay zekaya, sektörde bahsettiğiniz daralmaya ve gelişmelere rağmen kariyerime bu alanda yatırım yapmalı mıyım? Yani merak ettiğim herkesin bahsettiği gibi birçok yazılımcı işsiz mi kalacak
Aktif Barkod Yazılım olarak anlattıklarınızı yaşıyoruz. Selamlar..
Abi çok güzel konuşmuşsun samimi bir dilin var ama bu danışmanlık ücretini karşılayabilmek için çalışıyor olabilmemiz gerekiyor.
Süper tavsiyeler. Teşekkürler Fuat Bey 👏
selamlar
Çok güzel tespitler ve öneriler 👍
Fuat bey merhaba. Yayınlarınızı beğenerek takip ediyorum. Ben de Almanya'da çalışan bir meslektaşınızım. Sizi Linkedin'den de eklemiştim. Acaba Almanya'da ki yazılımcı arkadaşlardan oluşan, fikir alışverişi yapabileceğimiz bir expat grubunuz var mı? Ya da ilerde böyle bir fikriniz var mı?
Boyle bir grup var.
@fad32bb49 @@Fuat_Ulu Nasıl katılabiliriz peki bu gruba
@@Fuat_UluBu gruba nasıl ulaşabiliriz?
Video icin tesekkurler.
Yapay zeka araslarini ogrenmek artik kacinilmaz. Ancak bunu Java veya C# gibi dillere nasil integre edilebilecek. O kismi tam anlamadim. Yani bu araclar sadece kod yaziliminda mi ise yarayacak bu diller bazinda dusununce?
Güzel bir video konusu
hocam selamlar bende yazılımcıyım Php,Laravel,React,React native dillerine hakimim backendciyim sizin videonuzu izledim gerçekten güzel
crm yaziyosan filament php ogren
@@WebSecOs Laravel yeter kardeşim onun için hatta artar bile
@@gitaristbaha filamentphp zaten laravel ve livewire kullaniyo arastir
Fuat bey, kazancimizi alternatif nerelerde degerlendirecegimiz konusunu bir videonuzda islediniz mi? Ben bulamadim. Tesekkürler
İyi bir video konusu 👍
Hocam türkiyede işçi zaten normalden fazla çalışmakta yani asgari ücrete çalışan yazılımcılar var çok tecrübeli insanlar tabiki yüksek maaşlar almakta onu demiyorum ama kurumsalı bıraktığınızda ki bu da yüzde 5 bile etmez geri kalan yüzde 95 az işçi çok iş normal maaş prensibinde
Şuan bir girişime başlamaya çalışıyorum ama üyelik bana pahalı geldi maalesef :( Bu arada ben de tıp kazanmıştım elektrik elektronik müh okudum hocam size benzer :)
Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor.
Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım.
Selamlar 👋
Ağzına sağlık Fuat abi, rica etsem AI ile ilgili online kurslar paylaşabilir misin? Teşekkürler
Sağol Gültekin, yakında paylaşıyorum
Merhaba 19 yaşındayım henüz örgün olarak üniversiteye başlamadım hangi mesleği yapacağıma karar veremiyorum aynı zamanda polisitemia vera hasatalıgına sahibim beni fiziksel olarak yormayan online çalışabileceğim bölümlere odaklanmam gerekiyor birde şuanda açıktan 3 tane marka iletişimi ve turizm ve otel işletmeciliği, bilgisayar programcılıgı bölümünü okuyorum dgs ile yazılım turizm veya tasarım alanındaki bölümlere gecmeyi düşünüyorum aynı zamanda ingilizcemi geliştiriyorum matematiğim ve çizimim çok iyi değil ne önerirsiniz?
Yapay zekayı doğru kullanmayı sağlayan bir program yapın. Yapay zekanın yapay zekası yani.
Hocam yapay zeka entegre ediyoruz derken neler yapıyorsunuz biraz açar mısınız
Hocam merhabalar sdet kursu almayı düşünüyorum bir kaç isim var aklımda cydeo , techno study gibi bunlardan hangisini önerirsiniz ?
Hocam merhabalar. Yapay Zeka'nın gerçekten iyi yazılım yaptığını ve buna bağlı olarak yazlımcı işsizliğine yol açabileceğini artık kabul ediyoruz ama sizce network, siber güvenlik, cloud teknolojilerinde de buna benzer bir dönüşüm yaşanır mı yoksa yapay zeka çoğunlukla yazılımcıları mı zora sokucak bir teknoloji? Şimdiden teşekkür ederim.
Yazılımcılar kod yazmaz ürün üretir. Ürün üretmek için de müşteriyi iyi anlayıp ona göre özelleştirmeler gerekir. Kod yazmak sadece bir aracıdır. Bu noktada yapay zeka kod yazılan herhangi bir alanda amele işlerinden bizi kurtarır. Network cloud siber alanlarında da geçerli. Web geliştirme, mobil, masaüstü alanlarında da geçerli. Bir gün eğer müşteri istediği ürünü yapay zekaya baştan sona yaptırabilecek hale gelirse işte o zaman yazılımcı diye bir şey kalmaz. Ama tek yazılımcı da değil bütün diğer sektörler de biter. Sigorta, inşaat, banka, kimya her alandaki ofis işlerini yapay zeka yapabilir hale gelir. Durum böyle olunca insanlar para kazanamaz dünyada para akışı durur. Talebi olmayan şeyin arzı neden olsun ? Kısacası yapay zeka işleri hızlandırmanın ötesine geçemez, geçmemeli. Geçerse kapital durur. Yapay zeka bir tooldur. Bu süreçte toola entegre olamayıp hızlı ürün üretemeyenler elenecektir. Bu kadar basit.
Eğer yapay zeka baştan sona müşterinin istediği detaylı bir projeyi yaparsa dediğim gibi artık bu noktada yapay zeka insanla iletişim kurabilen kendi düşüncesini geliştirebilen bir konumda oluyor.Altını çiziyorum "kendi düşüncesini geliştirebilen". Bu da zaten bilim kurgu filmlerinden farkı yok istila ederler artık :D Örneğin fizik alanında bugün yeni gelişmeler oluyorsa bunun sebebi insanın "kendi düşüncesini gelişitrebiliyor" olmasından kaynaklı bir durum. İnsanlar bilgiyi alıp işleyip yeni bilgi üretiyorlar. Yapay zeka ise bilinen bilgiler üzerinden sorgu yapıyor. Bunun ötesine geçerse her sektöre geçmiş olsun
bende yazilimci olarak calisiyorum kod yazmak asil isim degil , asil isim problemleri anlayip onlari cözmek, yapay zekanin yazmasi gözünü korkutmasin, asil is yaratici olmak problem cözmek bunu yapay zekaya ögretmek ayri bir problem, birde yapay zeka türevdeki zincir kuralina göre calisir yani yaklasim yapar kesin degildir , o yüzden her daim kontorole ihtiyaci var yapay zeka insandan bazi noktalarda iyi ama sonucta onlarinda basinda birileri omali. Insan kapasitesi degismiyor yapay zeka gelissede bunu kullanacak insanlarin kapasiteleri ayni bir yazilimci tüm firmanin projelerini aklinda tutamaz. O yüzden hammalik kismi azaliyor bu kadar artik projeleri yaparken daha cok düsünüyoruz google sormuyoruz.Birde eger yapay zeka o kadar gelisirse yine en son korkmasi gereken yazilimci cünkü bur beyaz yakanin yaptigi bircok yere uygulanirsa eskiden 10 avukatin calistigi büroda ,yazilimcilar calisacak, yada hastahanede daha cok yazilimci calisacak. Hrkese kulak asma, insan dedigimiz varliga sadece tek persfpektiften bakip 3-5 yazilim yapmis sonra youtube gecip ahkam kesen, iste yazilim bitti söyle oldu böyle diyenlere cok kulak asma insan cok yönlü bir varlik, sosyolojik baktiginda farkli cesitleri olan, psikoljik baktidiginda farkli cesitleri olan fiziksel baktiginda daha bambaska cesitleri olan bir varlik.Okumaya ve düsünmeye devam.
@@crazyboy_6672bak anlamadıgınız nokta ne biliyor musunuz, 1. yazılımcılık bitecek deyince yeryüzünde ki her bir yazılımcının teker teker ortadan kalkacak olmasını anlamanız 2. tüm yazılımcıların sanki phd yapar gibi her gün yazılım dünyasına yeni bir inovatif yöntem kattığını zannetmeniz
Eğer 30 kisilik ekibi 10 kisiye dusurebilme kapasitesine sahipse zaten ortada buyuk bir sorundan bahsederiz, ikincisi de farkında olmadak yapay zeka gibi bizlerde internetten öğrendiklerimizle cozum yolu üretmemiz. Videoda hocamızın bahsettigi ve şuan da aktif yazılımcı işsizliğinin ve iş ilanlarının geçen seneye göre azalışının da gösterdiği gibi yazılımcıları sıkıntıya sokan bir durum zaten ortada. Kabul edip buna göre aksiyon almamız özellikle yeni mezunların için zounluluk artık
hocam dünya genelinde degil avrupa ve abd'de günlüğü 2000 dolar alanan yazilimcinin isini günlük 1500 liraya yapan türk yazılımcılar var. su konuda size hak veriririm yapay zeka ve robotik otomasyon cogalinca bilisimin degismeyen kurali komplike sistemlerin hata payi cok olur argümani devreye girer. yazilimcilik bitmez evrimlesir. zaten bu meslegin cekirdegi devamli ögrenme kendini gelistirme.
Orijinal bir yorum, sağol Cemil 👋
@@Fuat_Ulu rica ederim hocam bende sektorun icindeyim
@@CemilPars siz sektördesiniz de yeni başlayanlar ne yapıcak onu merak ediyorum baya sıkıntı ya :(
@@leventbaba8081 hocam her kriz kendi firsatini yaninda getirir. sektör evrim geciriyor . eskiden bir yazilim dilini ögrenmek onun sytax yapisini ve kodlamasini ögrenmekten ibaretti kimse kusura bakmasin 15-20 sene öncesi öyleydi. devops kültrü yoktu simdi ai'ler , kubralar kaldiki kubra teknolojisi hala tr'de dizi olarak biliniyor. tamamen mantik ve gelisim odakli bir yazilimcilik perspektifi ile devops süreclerini tek kisinin yapabilecegi duruma indirgiyor. yeni baslayan biri bu durumu tehditmi yoksa firsat olarakmi görecek o onun sorunu fakat her yni teknoloji eskisinden daha kolay bunuda unutmamak gerek. kisacasi yazilimci icin durmak yok yola devam
Yurt dışı firmasina girdim 2 hafta once tam 53 gun surdu mulakat sureci global de alim yapiyorlar ve listenin en tepesinde oldugum icin 1 tek beni aldilar. Turk yazilimci isine gelince bize zerre guvenmiyorlar bende sektorun icindeyim
Kendi projelerimi yapiyorum, github profilim dolu ve aktif ama is basvurusunda hep leetcode/hackerrank sorulari geliyor (Avrupa’da yasiyorum).
Leetcode assessment gondermeyen ve sadece projeler uzerinde konusarak mulakat yapan isveren var midir? Yoksa leetcode olmazsa olmaz mi?
Olmazsa olmaz
leetcode eleme yöntemi. mecburlar bu şekilde test etmeye. Projeyi herkkes yapar o problemelri çözmek mesele
Hocam aı tam anlamıyla nasıl kullanmalıyız o zaman
Hocam öncelikle emeğinize sağlık. Hocam benim ayırt edemediğim bir kısım var. Artık yazılımcılara olan ihtiyaç mı azalacak yoksa yapay zekayı kullanamayanlara mı ihtiyaç kalmayacak?
Hocam almanca bilmeden almanyada master bile yapsak ingilizce olarak sadece iş bulmak çok zor rekabet fazla.Sizce almanyada devops olarak çalışacak linux kubernetes bilen adam kolay iş bulur mu almanca bilmemek çok eksi mi ?
Bulur
@Fuat_Ulu anladım hocam devops pozisyonu almanya ikameti olanlar için 3 gün remote 2 gün ofis hibrit model mi yaygın yoksa full remote olan pozisyonlar var mı
@ hepsi
abi işin zorluğu belli zaten o yüzdende maaşları yüksek bide abi kalp problemleri yoktur inşallah çünkü oturmak insan bünyesine zararlı doktorlar 45 dk da bir kalkın dolaşın diyor 10 dk nasıl olucak o acaba :D
Tşk.
Hocam selamlar, siber güvenlik için ne düşünüyorsunuz
bence iyi
Hocam artık üniversitede farklı bölümlerden mezun olup kariyer değişikliği yapmak isteyen, yazilima yonelmek isteyen bircok insan var. Okulunu okumadan bu alanda calismak isteyenlere basit bir yol haritasi olarak ne önerirsiniz?
yok
figma'da low code bir plugin geliştiriyorum. figma tasarımını next.js uygulamasına dönüştürüyor. ileride yapay zeka entegrasyonu düşünüyorum. şimdi daha erken. bu low code'un geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz fuat bey? yapay zeka entegrasyonu için acele etmeli miyim? yoksa önce kararlı bir versiyon çıkarıp, kullanıcılar aldıktan sonra onların talepleri üzerine mi ilerleyeyim?
Abi merhaba ben danışmanlık düşünüyorum ama Abi direk banka hesabın veya Wise hesabına göndersek? TH-cam galiba %50 komisyon kesiyor galiba. Teşekkürler.
Emeğinize sağlık
Elon twitteri aldiğindan beri twitterda sorun var on saat bekliyorsun girmiyor,bunu ben değil nerdeyse herkes görüyordur sanırım kaç kez lanet okuyup çıktığım oldu,haber takip edicem sunucudamı bir yerde sorun var hiçbişi gözükmüyor bom boş
merhabalar hocam danışmanlık fikri çok hoş ne zaman müsaitseniz almak isterim
DANIŞMANLIK DUYURUSU:
Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor.
Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım.
Selamlar 👋
10:30 hiç birisini işe almam, çünkü zaman ne gösterir bilinmez, sanmak doğru değil ancak istemediğin şeyler olduğunda geriye dönmek yerine kabullenip sadece güvenmek isteyebilirsin. ama kime!?sadece işi kurtarana mı? ayrıca şu anda çok fazla dalga çarptı yazılım işlerine ve eğitim diye boğularak dibe çöküyor....bir kaç hamlesini görmeye ihtiyaç var, yurtdışındaki iş görüşmeleri yapay zekalarla oluyor.
Üniversite okumak mantıklımı hocam? 2026'da başlıcam üniversitede okumaya siz ne düşünüyorsunuz?
Hangi ildesin?
@@Fuat_Ulu Bursa hocam.
@@EmirKayaloglu Güzel bir il, sanayisi ve ticaret kültürü var. geniş açılı bir düşün bakalım.
@@Fuat_Ulu Açıkçası kendimi geliştirmem bana daha mantıklı geldi. Cevap verdiğiniz için teşekkürler.
@@EmirKayaloglu ok, arada yaz ama nasıl ilerliyorsun merak ettim. 2025 senin senen olsun 💪
Abi çok karamsar konuştun. Şuan 3. sınıfım ne yapacağım ben ? Hnagi alana yönelsem kendimi garantiye alırım ?
araştırmanı iyice yap ona göre karar ver. ben yazılıyım mezunuyum 7 aydır mezunum ve iş bulamadım. sektör çok durgun yeni yazılımcıya pek şans verilmiyor. gardını ona göre al kendini ona göre hazırla
fuat bey katıl nasıl yapılıyor acaba ben bir türlü bulamadım.
Teşekkürler, ben yeni platform oluşturuyorum. Çünkü burada kullanıcılardan çok fazla komisyon alıyorlar. Ocak’ın üçüncü haftası duyuru yapacağım oradan danışmanlık alabilirsiniz. Mutlu yıllar 🎉
Sayin hocam merhaba, sizden danismanlik almak icin randevu almayi isterim, ben qa olarak calisiyorum ancak eminim bu konudada bana yol gosterirsiniz diye dusunuyorum.
DANIŞMANLIK DUYURUSU:
Arkadaşlar Danışmanlık için Kendi platformumu oluşturuyorum, diğer platformalar sizden çok komisyon alıyor.
Duyurusunu önümüzdeki ay yapacağım.
Selamlar 👋
hocam ben bu sene Ausbıldung a baslıyacagım Elekronıker secıp sonra ıt ye mı yonelmelıyım yoksa dırekt ıt ye mı gıreyım bılemedım.
hangi eyalet?
@@Fuat_Ulu nrw
@@Fuat_Ulu nrw vw suan BvB yapıyom
amac maas vermemek
Hocam tam üyelik nereye nasıl olunacak biraz detay alabilirmiyim acaba
Yakında kendi platformumu açıyorum. Orada direkt randevu alınabilecek.
Makine mühendisiyim evden çalışabilmek ve merakım olduğu için yazılım öğrenmeyi düşünüyorum yaklaşık 8 ay vaktim var bir işe girme ve devamlılık durumu ne olur tahminlerinize göre ?
Yazılım geliştiriciyim ve günümüzdeki yapay zeka LLM'leri kullandığımda gerçekten ileri seviye kod yazıyor ve profesyonel dizayn yapıyor. Makine Mühendisi olduğun için bu dönüşüm denizinde alabora olmamak için en rovanş alan robotik kodlama. Yapay zeka entegreli robotik kodlama yapabilirsin. Çünkü Web Mobil gibi alanlarda LLM'ler çok hızlı kod yazıyor
İlk işe girmek bu aralar zor gerçekten, kişisel networking ile bunu başarabilirseniz gerisi gelir, körü körüne sektör değiştirmeyin bence, mevcut ortamdan dolayı tecrübeli yazılımcılar bile zorda şu anda.
@@sinandemiralay7877 çok teşekkür ederim
@@aturan-fo1qt çok teşekkür ederim. umarım başarırım başaramadığım takdirde kendi mesleğimle devam etmeyi düşünüyorum boş kalmaktansa.
reyiz 4 yıl bilgisayar okuyanlar zorlanıyor sen 8 ayda bulman için referansla bir yerlere girmen lazım, illa uğraşmak istiyorsan mobil geliştirmeye yönel en azından iş bulamasanda mobil uygulama yaparsın freelance iş bulursun. tecrübesizlerin iş bulması çok zor.
%20 si de istifa etseydi karakterli olup o zaman fisi cekerken bir rontgen cekerdi
Valla 10 numara olurdu. ama herkes kendini kurtarma derdinde
Hocam merhaba. bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. mobil geliştirici alanından ilerlemek istiyorum. sizce mobil alandan devam etmeli miyim? mobil alanın genel olarak diğer alanlara göre 2025 yılına girerken ki durumu nedir?
Emeğinize sağlık. Kanalınızda tam üyelik için bir link veya buton bulmadım, bilginize.
www.youtube.com/@Fuat_Ulu/join
hocam yeni yapay zeka çıkardım python paketi olarak indirilebiliyor eski support vektör olsun deep learning falan yanında çöp kalacağına inanıyorum eğer haklıysam bunu nasıl iş bulmak için değerlerndirebilirim reklamını falan yapabilirim yani
buradan projeyi anlaşılır şekilde açıkladığın bir alana yönlendirip ücretli veya ücretsiz bir şekilde kullanıma açmış olsaydınız ben girip bakardım mesela, veya youtube a falan eklenmiş olsaydi
@@efekurucay24 kardeşim daha yüklemedim pypi ya öğreniyorum daha paket yapmayı ama modüller hazır
Danışmanlık için nereden nasıl bilgi alabilirim
Ocak’ın 3. haftası duyuru yapacağım.
Nasıl tam üye oluyoruz ?
TH-cam'da kanalımdan
hocam , ücretli bir yapay zeka alıp proje geliştirmek istiyorum , sizce hangisini almamı tavsiye edersiniz ? yeni yazılım mühendisliği mezunuyum. mesela , gpt nin 20 dolarlık ücretli sürümü gibi
Kesinlikle Claude'u öneririm. Windsurf kullanımı ise hızınızı artırır ve daha üretken olmanızı sağlar.
Biraz windsurf deneyiminde, dosya düzenlemesi hata tespiti bakımından copilottan iyi olduğunu söyleyebilirim. . Cursor, bolt gibi diğer alternatiflere bakmadım henüz. Deneyenler bilgilendirebilirse çok güzel olur
Evet Claude daha iyi. Bence windsurf hakkında da haklı @GündemArama ama windsurf'ün premiumuna kendi Claude veya Open AI api'yını bağlayamıyorsun. Yani zaten windsurf'ü satın alacaksın ayrıca içinde kullanmak için almana gerek olmayabilir.
Dürüst konuşmam gerekirse biraz bu konulardan uzak gibisin. Mesela chatgptnin 20 dolarlık sürümü aslında API'ı değil, o chat interface'i. Yani onu kullanarak kod yazasakcan, chat'e şunu yaz diyip sonra o kodu kopyalayıp editörüne yapıştırman gerekir. Ama copilot, windsurf, cursor gibi toollar doğrudan code editör üzerinden context'e hakim bir şekilde yazabiliyor. Copilot ve cursor (yanılmıyorsam) API'a bağlanabiliyor. API demek yani aylık sabit ücret yerine bir kredi yükleyip (min 5 dolar) her bir çağırımında token kullanımına göre para ödüyorsun.
Şimdi bu söylediğim her şey bir yana, gerçekten sıfırdan kendinin anlamadığın bir kodu AI'ya yazdırmak mantıklı mı sorusunu soralım kendimize? Eğer çok belli bir amacı olan, atıyorum PDF'yi jpeg'e çevirebilen uygulama, gibi bir şey yapacaksan ve kodun düzgün çalışmasını sadece deneyerek kontrol edebileceksen mantıklı olabilir. Veyahut yapacağın ürünün MVP'sini yapacaksın, ve sadece test için deneteceksin kullanıcılara, o zaman da mantıklı olabilir. Ama eğer amacın tam istediğin gibi, senin spesifikasyonlarına uygun çalışacak bir uygulama geliştirmekse o zaman yapay zeka uygulamayı yapabilse bile en küçük çalışmayan kısmında kodu anlamadığın için değiştirememen çok mümkün. Ve günün sonunda görüntü ve fonksiyon açısından seni tatmin etmese de binlerce satır ne olduğunu anlamadığın kod ile karşılaşma ihtimalin çok yüksek.
Eğer amacın sadece aklındaki fonksiyonu çok belli bir uygulama çıkarıp para kazanmak ve bunu olabildiğince hızlı yapmaksa AI'ı bu denli temelden kullanmak mantıklı olabilir. Ama amacın hem ne yaptığını bilerek ilerlemek yavaş bile olarak hem de öğrenmekse AI'ya kodun büyük kısmını yazdırmaktansa, AI'dan destek ala ala yazmak daha mantıklı. Yani takıldığın yerde chatgpt'yi veya claude'un chat'ini (API'nı değil) açıp, ben böyle böyle yapmak istiyorum, ilk adım ne ne yapmalıyım vs diye sorarak ilerlemek, veya front end'de UI tasarımı için react kullanıyorsan v0.dev'e yaptırmak o kısımları mantıklı.
yapma abi balkan savaşını kaybettik.bir de iş aramayla uğraşmayalım :) 1,5 yıllık junior ios dev.
sektorun gercekleri bu iste bende 2+ yillik gelistiriciyim cross platformda is bulmak zor.
@@huseynveliyev1230 türkiyede ve avrupada mobil yazılım sektörü oyun alanı dışında çok dar.hep aynı firmaları görüyorum ilanlarda.
Merhabalar swift de bilgi birikimim var birkaçta küçük projem var ama deneyimim yok üni son sınıfım. Sizce yandan da react native le uğraşmam sorun olur mu
@ neyle uğraşırsan uğraş önce piyasaya bakman lazım.linkedinden react native ilanlarına bak.fazla bir ilan yoktur.o yüzden mobileci olacaksan nativee yönelmelisin.
Hocam game developer hakkında düşünceleriniz nedir
Ben game developer im. klavyem turkce klavye degil bu yuzden kusuruma bakma ama kendi tecrubeme gore cevap verebilirim. game developerlarin durumu su an cok kotu degil ama cok iyi de degil. iyi bir seviyedesiniz is bulabilirsiniz ama ne yazik ki juniorlar hatta bazen mid seviyeler is bulamayabiliyor. bu 2020-2022 surecinde oyunlarin sutu baya sagildi. hala kazanilir ve kazanan sirketler var ama cok fazla batanda oldu. bir baska olayda oyun sektoru cok degisiyor, cok fazla dava surecleri var xbox ve playstation gibi, yatirimcilar korkuyor, yapay zekanin gelmesi, genel krizler cok etkiliyor.
Eger unideysen ve mezun olmana baya var ise ozaman kendini cok iyi gelistirip mezun oldugunda is bulabilirsin belki ama su an bir isin var ise veya game dev ogrenip bir an once is bulmam gerekir diyorsan onu kisa zamanda bulamayabilirsin
@@mehmedcavas3069 Teşekkürler
yapay zeka kod yaziyor zaten artik yazilimciya gerek yok
Yapay zeka hakkında hiçbir şey bilmiyorum diyorsun yani. Hadi git yapay zeka ile para kazandıran proje üret o zaman ne duruyorsun?
saygilar.
Selam Kardaş 🇦🇿
@@Fuat_Ulu Selam. tesekkurler video icin - herhalde kurtulus kucuk sirketlerde ve eski teknolojilerde.
abi arkadaki çerçeve yamuk, dikkatim dağılıyor
Onu bilerek yamuk tutuyorum…
@Fuat_Ulu haha ozman tamam