Συντελεστής Αξιοπιστίας Cronbach's Alpha SPSS

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 พ.ย. 2024
  • Στο συγκεκριμένο βίντεο περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού και η ερμηνεία του συντελεστή εσωτερικής συνέπειας και αξιοπιστίας Cronbach's Alpha.

ความคิดเห็น • 43

  • @ΝίκοςΤριβυζαδάκης
    @ΝίκοςΤριβυζαδάκης 2 ปีที่แล้ว +5

    Πραγματικά θέλω να σε συγχαρώ. Πρώτη φορά που κάποιος μπορεί και εξηγεί με λιτό (όχι απλό) και εύστοχο τρόπο και χωρίς δυσκολονόητες έννοιες τον τρόπο λειτουργίας του SPSS. Πραγματικά, συγχαρητήρια για την ποιότητα και μεταδοτικότητά σου.

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  2 ปีที่แล้ว +2

      Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι πραγματικά που σε βοήθησε!

    • @019panos
      @019panos ปีที่แล้ว

      ΣΥΜΦΩΝΩ!

  • @iokastitsokaktsidou1776
    @iokastitsokaktsidou1776 ปีที่แล้ว +1

    Απίστευτα βοηθητικό βίντεο!!! Μια διευκρίνιση, για να βρώ το α του Cronbach ξεχωριστά για κάθε διάσταση/δείκτη πιο πίνακα κοιτάω;;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  ปีที่แล้ว

      Ευχαριστώ για το σχόλιο! Κοιτάμε πρώτα το συντελεστή Cronbach's a για τα δεδομένα μας και έπειτα παρατηρούμε την τελευταία στήλη του πίνακα Item - Total Statistics για να δούμε πως μεταβάλλεται η τιμή του δείκτη αν αφαιρεθεί κάθε φορά το εκάστοτε item. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε την εσωτερική αξιοπιστία του ερωτηματολογίου μας αν αφαιρέσουμε κάποιο/α item/s.

  • @aristeadimadi5649
    @aristeadimadi5649 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ βοηθητικό βίντεο . Αυτός ο συντελεστής χρησιμοποιείται και για να γίνει confirmatory factor analysis? Ή δεν έχει καμία σχέση?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • @dimitranouska568
    @dimitranouska568 2 ปีที่แล้ว +1

    Είσαι εξαιρετικός! Και ευχαριστούμε πολύ! Για Cronbach a σε μετάφραση ερωτηματολογίου περίπου 12-15 ερωτησεων σε τι δείγμα θα πρέπει να το δώσω για να έχει καλό Cronbach?

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  2 ปีที่แล้ว +1

      Δήμητρα καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο! Η τιμή του Cronbach a δεν εξαρτάται από το μέγεθος του δείγματος αλλά είναι ένας δείκτης εσωτερικής συνέπειας. Ουσιαστικά σε βοηθάει να αφαιρέσεις μεταβλητές (αν είναι χαμηλή η τιμή του), ώστε να είναι πιο αξιόπιστη η δομή του ερωτηματολογίου σου.

  • @mariaanastasiou7665
    @mariaanastasiou7665 3 ปีที่แล้ว

    Καλημέρα σας ! Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την Ανάλυση Διακύμανσης με ένα παράγοντα - OneWay ANOVA, συγκεκριμένα όταν πάω να τρέξω την συγκεκριμένη ανάλυση μου βγάζει αυτό το μήνυμα "Post hoc tests are not performed for ......... because at least one group has fewer than two cases." με αποτέλεσμα η ανάλυση να μην πραγματοποιείται. Τι κάνω λάθος, μήπως έχετε κάποιο σχετικό βίντεο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

  • @ΣεραφείμαΚολοβού
    @ΣεραφείμαΚολοβού 3 ปีที่แล้ว +1

    Καλησπέρα σας!!! Ήθελα να ρωτήσω σε τι είναι χρήσιμο ο πίνακας του Scale Statistics. Δηλαδή τι ακριβώς μας δείχνει; Επίσης η στήλη Corrected Item- Total Correlation τι μας δείχνει; Μπορείτε να με βοηθήσετε;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +2

      Καλησπέρα! Ο πίνακας Scale Statistics σου δίνει κάποια περιγραφικά στοιχεία. Δηλαδή ο μέσος ότι είναι αρχικά 63,81 (προκύπτει από το άθροισμα των μέσων των 27 μεταβλητών του πίνακα Item Statistics), με διακύμανση 237,825 και τυπική απόκλιση 15,422. Η στήλη Corrected Item- Total Correlation μας δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ κάθε αντικειμένου (item) και μιας βαθμολογίας κλίμακας (scale score) που αποκλείει το συγκεκριμένο αντικείμενο (τα περιέχει όλα εκτός αυτού). Επίσης, αντικείμενα με αρνητικό πρόσημο στη συγκεκριμένη στήλη θα πρέπει να αποκλείονται από τη διαδικασία.

    • @ΣεραφείμαΚολοβού
      @ΣεραφείμαΚολοβού 3 ปีที่แล้ว +1

      @@zotoslecturer Σας ευχαριστώ πολύ!!! Νομίζω πως κατάλαβα!! Επίσης θα μπορούσατε να κάνετε ένα βίντεο με τον συντελεστή pearson;;;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +1

      @@ΣεραφείμαΚολοβού Καλησπέρα! Έχω κάνει βίντεο στο excel από το οποίο μπορείς να δεις την ερμηνεία του και την χρησιμότητά του. Παρόλα αυτά σίγουρα θα κάνω και για το SPSS!

    • @ΣεραφείμαΚολοβού
      @ΣεραφείμαΚολοβού 3 ปีที่แล้ว

      @@zotoslecturer θα δω αυτό το βίντεο για αρχή τότε!!! Ευχαριστώ και πάλι!!!

  • @marioskarathanasis9370
    @marioskarathanasis9370 2 ปีที่แล้ว +1

    Καλησπερα. Πολύ ωραία βίντεο. Εχω ενα προβλημα. Μου βγαινει ο συντελεστης αρνητικος. Τι λαθος εχω κανει;; Ευχαριστω

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  2 ปีที่แล้ว

      Καλησπέρα Μάριε! Υποθέτω πως δεν εφάρμοσες το δείκτη σε ordinal μεταβλητές..

  • @bkzm
    @bkzm 3 ปีที่แล้ว +1

    Ευχαριστούμε για τα εξαιρετικά βίντεο! Πως μπορούμε να δούμε το Cronbach's Alpha ξεχωριστά για την κάθε μεταβλητή;;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Αυτό δεν έχει νόημα διότι μας ενδιαφέρει να δούμε την τιμή του συντελεστή Cronbach's Alpha χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τις μεταβλητές και από εκεί και ύστερα να δούμε πως (και αν) βελτιώνεται από την αφαίρεση μεταβλητών/ερωτήσεων.

  • @ΧΡΖΟΥ
    @ΧΡΖΟΥ 3 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ κατατοπιστικό και βοηθητικό βίντεο! Όμως, ποια ερμηνεία έχει το γεγονός ότι αφαιρούμε κάποια ερώτηση για να αυξηθεί το α; ότι δεν συμβάλει σημαντικά στο ερωτηματολόγιο ή ότι δεν έχει σημασία για το συγκεκριμένο δείγμα μας;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +1

      Kαλησπέρα! Ουσιαστικά με την αφαίρεση της μεταβλητής που υποδεικνύει ο συντελεστής, αυξάνεται η εσωτερική συνέπεια του ερωτηματολογίου. Δηλαδή μειώνονται οι πιθανές ασυμφωνίες σε απαντήσεις των ερωτηθέντων σε διαφορετικές ερωτήσεις που ενδεχομένως να ρωτούν κάτι παρεμφερές.

    • @ΧΡΖΟΥ
      @ΧΡΖΟΥ 3 ปีที่แล้ว

      @@zotoslecturer ευχαριστώ

  • @ioannismitrakis1717
    @ioannismitrakis1717 3 ปีที่แล้ว +1

    Καλημέρα Πολύ Ωραία VIDEO, θα ήθελα να ερωτήσω αν ο συντελεστής είναι αρνητικός τι φταίει και τι μπορουμε να κανουμε

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว

      Ευχαριστώ για το σχόλιο. Υποθέτω πως ο λόγος της της αρνητικής τιμής του συντελεστή οφείλεται λόγω (αδύναμης) αρνητικής συσχέτισης μεταξύ των μεταβλητών. Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι: εξαγωγή κάποιων μεταβλητών, επαναδιατύπωση (π.χ. αλλαγή της κλίμακας μέτρησης) κάποιων άλλων, αύξηση του μεγέθους του δείγματος.

  • @marioskarathanasis9370
    @marioskarathanasis9370 2 ปีที่แล้ว +1

    Επισης ηθελα να πω οτι οι μεταβλητες μου ολες εχουν απαντησεις σωστο λαθος και καποια απο τις δυο επιλογες ειναι σωστη. Γινεται ελεγχος αξιοπιστιας με αυτο το συντελεστη σε τετοιου είδους μεταβλητες;;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  2 ปีที่แล้ว

      Καλησπέρα Μάριε! Αυτός ο συντελεστής ενδείκνυται για ordinal μεταβλητές (τύπου Likert) και όχι για nominal μεταβλητές (τύπου Σ/Λ).

  • @chrysik.5755
    @chrysik.5755 3 ปีที่แล้ว

    Μπραβο για τα βιντεο σας! πολυ ωραιες εξηγησεις, απλες και χρησιμα βιντεο! Η απορια μου στο σχετικο βιντεο ειναι αν ο συντελεστης cronbach alpha μπορει να εφαρμοστει σε ενα συνολο μεταβλητων που ειναι και scale, και ordinal και nominal. ή αφορα έναν τυπο μεταβλητης? ή δεν εχει σημασια? ευχαριστω εκ των προτερων

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +4

      Ευχαριστώ για το σχόλιο! Ο Cronbach's Alpha χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να διαπιστωθεί η εσωτερική συνέπεια μιας έρευνας/ερωτηματολογίου που βασίζεται σε μεταβλητές (items πιο σωστά) που είναι μετρημένα σε ιεραρχική κλίμακα (κυρίως μετρημένα σε κλίμακα Likert).

  • @johntatakis8273
    @johntatakis8273 ปีที่แล้ว +1

    Ο δείκτης a βγαίνει και σε nominal πχ. σε απαντήσεις Σ/Λ;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  ปีที่แล้ว

      Ο Cronbach's Alpha χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να διαπιστωθεί η εσωτερική συνέπεια μιας έρευνας/ερωτηματολογίου που βασίζεται σε μεταβλητές (items πιο σωστά) που είναι μετρημένα σε ιεραρχική κλίμακα (κυρίως μετρημένα σε κλίμακα Likert).

  • @spiroslais
    @spiroslais 2 ปีที่แล้ว

    Γειά σας. Πολύ κατατοπιστικό το βίντεο!
    Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά και τη δικιά μου έρευνα που είναι μια διδακτική πρόταση(μεταπτυχιακό). Εχω δει σε κάποια διδακτορικά που έχουν σαν μεταβλητή την βαθμολογία μαθητών σε ερωτηματολόγια (άρα η ματαβλητή είναι scale) να χρησιμοποιούν τον Cronbach σαν δείκτη συνάφειας των ερωτήσεων. Πιστεύετε ότι είναι λάθος αφού δεν είναι ιεραρχική;
    Και κάτι ακόμα: Επειδή δεν έκανα πιλοτική έρευνα, αλλά έφτιαξα ερωτηματολογιο 10 ερωτήσεων που δόθηκε σε 2 ομάδες μαθητών (πειραματική και ελέγχου), πριν (pre test) και μετά (post test) την διδασκαλία, σκέφτομαι να εφαρμόσω δείκτες (συνάφειας Pearson, Cronbach a, μέση τιμή και διακύμανση αν η ερώτηση παραληφθεί) στα αποτελέσματα και των 2 ομάδων στο post test. Πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα ή δεν στέκει;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  2 ปีที่แล้ว

      Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο! Ο Cronbach's alpha χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για να εξετάσουμε την εσωτερική συνέπεια μιας ομάδας ερωτήσεων τύπου Likert σε ένα ερωτηματολόγιο. Εάν υπάρχει συγκεκριμένη μέτρηση σε κάτι πριν και μετά (π.χ. θερμοκρασία, βαθμολογία κ.α. συνεχείς ποσοτικές μεταβλητές) δεν νομίζω πως τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Σας παραθέτω ένα κατατοπιστικό βίντεο για την ακριβή χρήση του εν λόγω δείκτη:
      th-cam.com/video/W9uPvAmtTOk/w-d-xo.html

  • @nopi_kouim
    @nopi_kouim 3 ปีที่แล้ว

    Με έχεις σώσει . φοβερός

  • @gianniszok4999
    @gianniszok4999 3 ปีที่แล้ว

    Σας ευχαριστούμε πολύ για τα υπέροχα και συναμα κατανοητά βίντεο που ανεβάζετε. Οταν πάω να τρέξω την ανάλυση μου βγάζει το μήνυμα ""There are too few cases (N = 0) for the analysis.
    Execution of this command stops"" και η αναλυση δεν πραγματοποιείται. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να το λύσω;;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστώ Γιάννη για τα καλά σου λόγια. Βάσει αυτών που μου λες καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα (μάλλον) προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν ελλειπούσες τιμές (missing values) ανά παρατήρηση στις μεταβλητές που χρησιμοποιείς στην ανάλυση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα τον έλεγχο αξιοπιστίας. Τσέκαρε εδώ: www.ibm.com/support/pages/reliability-tells-me-n0

    • @gianniszok4999
      @gianniszok4999 3 ปีที่แล้ว

      @@zotoslecturer Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική σας απάντηση.

  • @mariaanastasiou7665
    @mariaanastasiou7665 3 ปีที่แล้ว

    Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα χρήσιμα βιντεάκια! Μήπως μπορείτε να μου πείτε για να ελέγξω στο τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνάς μου αν είναι αξιόπιστα χρησιμοποιώ ξανά τον συντελεστή Cronbach's Alpha ή κάποιον άλλο και πως;; Ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων για τις τόσες ερωτήσεις και συνάμα σας ευχαριστώ!

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ Μαρία για το σχόλιο. Σχετικά με την ερώτησή σου, ο συντελεστής Cronbach's Alpha χρησιμοποιείται από το στιγμή που έχεις περάσει στο SPSS τα ερωτηματολόγια και θες να ελέγξεις την αξιοπιστία των απαντήσεων ή και τον τρόπο που μπορείς να την βελτιώσεις όπως βλέπεις και στο video. Αν ο δείκτης φθάσει (ή είναι ήδη) σε υψηλό επίπεδο μπορείς να ξεκινήσεις τη στατιστική σου ανάλυση.

    • @mariaanastasiou7665
      @mariaanastasiou7665 3 ปีที่แล้ว

      @@zotoslecturer Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας! Εννοώ ότι τον συγκεκριμένο συντελεστή τον χρησιμοποιούμε για να ελεγχθεί η
      αξιοπιστία εσωτερικής συνοχής στην αρχή της έρευνας δηλαδή στην πιλοτική έρευνα όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποιες ερωτήσεις, οπότε τον χρησιμοποιούμε και στην κύρια έρευνα; δηλαδή αφαιρούμε δεδομένα που έχουμε πάρει εννοείται όταν λέτε βγάζουμε κάποιες ερωτήσεις στο βίντεο;

    • @zotoslecturer
      @zotoslecturer  3 ปีที่แล้ว +1

      @@mariaanastasiou7665 Κατά την πιλοτική έρευνα μπορείς να δεις μέσω του δείκτη ποιες μεταβλητές - αντικείμενα (κατά κύριο λόγο ερωτήσεις) μπορείς να βγάλεις (όχι δεδομένα-παρατηρήσεις). Αφού ο δείκτης Cronbach's Alpha πάρει ικανοποιητικές τιμές (αυτές που αναφέρω στις βίντεο) και φυσικά βάσει της αυστηρότητας των κριτηρίων που θέτεις ως ερευνητής, μπορείς να προχωρήσεις αφενός στην κύρια έρευνα και αφετέρου στην ανάλυση των δεδομένων σου.

    • @mariaanastasiou7665
      @mariaanastasiou7665 3 ปีที่แล้ว

      @@zotoslecturer Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Το ξεμπέρδεψα κάπως στο μυαλό μου τώρα.... Καλή συνέχεια...!

  • @ΜΑΤΙΝΑΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
    @ΜΑΤΙΝΑΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ 2 ปีที่แล้ว +1

    👍👍👍