Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Puteti vorbi si despre avantajele/dezavantajele caselor de lemn si cu ce tip de izolatie se potrivesc? 2. Ce parere aveti de lana ca material termoizolator ?
Sunt extrem de multe teme privind constructia unei case, nu doar chestiile de termoizolatie! Merci de recomandare, poate o sa fac asa un video, poate nu, sau peste o perioada mai mare de timp. Ce tine de lana, este un material fibro-lemnos, iar parerea mea despre ea e relativ buna, insa atentie sa fie folosita doar in combinatii corecte si sa se ia masurile de protectie si siguranta, cum ar fi acea anti-incendiara. Merci de intelegere!
@@EnciclopediaConstructiilor Chirpici și piatra de rău :)), acum fără gluma am văzut case din chirpici de 120-150 de ani care nu au fisuri, plus ca e un bun izolator.
@@mihaimty8784 Chirpici si blocuri ceramice, ca si piatra de rau - toate sunt materiale diferite. Legat de chirpiciul cum se facea odinioara, e cu totul alt material chiar si fata de caramida traditionala despre care am facut un episod aparte (al treilea inca la inceputul proiectului). Nu pot zice ca e chiar un bun termoizolator, insa are o inertie termica destul de buna si e durabil materialul.
Salut, daca fundatia e din beton, se poate veni, insa depinde si adancimea gardului daca e suficient de corecta (minim la adancimea de inghet), altfel greutatea si apa de ploaie in timp va lasa gardul pe o parte.
Vă salut! Mulțumesc pentru materialele dumneavoastră! Aș fi bucuros dacă ați face un material legat de tavanele din lemn și anume, dimensionarea corectă a grinzilor in funcție de deschiderea camerelor și încărcătura ulterioară a grinzilor. Toate cele bune!
Buna ziua, cu placere. Mi-am notat insa nu sunt sigur ca voi realiza astfel de video in viitorul apropiat. In a determina corect dimensiunea grinzilor, se fac niste calcule de proiectare, care depinde de la fiecare caz in parte, nu pot oferi sfaturi care pot fi interpretate gresit (la cineva merg grinzi 10x15 cm, la altii nu).
Nu e deloc cazul sa expun acum avantajele si dezavantajele acestui tip de material pentru constructie in doar un comentariu, e loc de minim 1-2 video. Va pot recomanda casabuhnici, dumnealui si-a construit casa din CLT si din video-urile postate de dumnealui puteti sa va informati suficient incat sa aveti o parere despre CLT ca material de constructie.
CLT.ul din punctul meu de vedere este cel mai bun,sigur si calduros. Imagineazati la cutremur. Un perete din caramida sau bca va crapa dar CLT.ul nu va crapa. Sunt foarte multe avantaje pe care nu am timp sa le pun aici. Problema care este. Nu cred ca se fabrica in romania deci costuri mai mari
FELICITĂRI PENTRU OMENIA DEMONSTRATA, AM DOUA ÎNTREBARI UNUL ,LUCRATI SI IN ROMANIA? DOI CE SFATURI NE DATI INTRE ZIDARIE SI CONSTRUCTIA DIN LEMN? VA MULȚUMESC MULT.
Multumim frumos! La moment nu construim in Romania, posibil in viitor. Insa daca aveti nevoie de o consultatie, va putem ajuta, datele de contact sunt in descrierea de sub fiecare video.
Minutul 10:00 ....Apar CRĂPĂTURI DACĂ LUCREAZĂ FUNDAȚIA = adică dacă fundația e turnată de puțin timp și acolo unde greutatea ei e mai mare, și datorită peretelui de deasupra, se lasă. ..se afundă în pământ un pic. ..dar suficient pt a produce crăpături în zid. .....
Partial aveti dreptate, insa nu doar cand fundatia e turnata de putin timp. Sunt cazuri cand peste zeci de ani, din cauza miscarii solurilor, ploilor abundente, umezirii si spalarii anumitor portiuni de pamant de langa si de sub fundatie, pe anumite portiuni si aplica forte si greutati diferite, iar aceste diferente solicita structura de rezistenta, si implicit si zidaria daca este portanta, lucru care poate duce la crapaturi.
Buna ziua! Am si eu o intrebare simpla: in episoadele trecute s-a povestit despre blocuri ceramice cu perlit, apoi despre blocuri ceramice cu vata minerala in interiorul acestora dar poate exista ca posibilitate si cu spuma poliuretanica? Modul de executie e simplu cu un pistol profesional si in acest caz eliminam posibilitatea de a "pica" multa tencuiala prin acele gauri si oarecum stabilizeaza peretii acestor blocuri de ceramica arsa. Va multumesc si astept un raspuns obiectiv din partea d-voastra si pareri ale altora interesati de acest subiect.
Buna ziua. In nici un caz nu recomand ideea spusa de dvs. Oamenii au combinat blocurile ceramice cu perlitul sau cu vata minerala, deoarece atat blocurile ceramice, cat si aceste materiale de termoizolatie, sunt ambele permeabile la vaporii de apa, ambele au o difuzie asemanatoare, si in rezultat sa zic asa "prietenesc", fara sa retina sau sa ingreuneze procesul de difuzie si migrare a vaporilor de apa. Ori daca sa ne imaginam ca in golurile respective pune spuma poliuretanica (fie celula inchisa sau deschisa), vom avea o combinatie "dusmanoasa", deoarece difuzia si viteza de migrare a vaporilor de apa prin spuma poliuretanica se deosebeste drastic de cea a blocurilor ceramice, si in rezultat vor fi probleme cu migrarea normala a vaporilor de apa, cu condensul, si acestea aduc cu sine un sir de probleme.
Buna ziua, chiar este foarte recomandat de tencuit superficial peretii pentru a-i indrepta si netezi inainte de termoizolare. Legat de polistiren, pentru blocuri ceramice, eu nu l-as folosi, poate doar daca termoizolati cu 25 cm grosime, daca nu, mai bine alegeti careva materiale mai permeabile la vapori, gen vata minerala eco, pluta, placi minerale etc.
Bună ziua! Spuneti-mi va rog dacă e bine sa construiesc un beci din blocuri ceramice (caramida cu goluri ) groasa de 24cm. Peste beci va veni construit în garaj. Mulțumesc anticipat!
Buna ziua, despre beciuri am realizat 2 video-uri lunile trecute, in primul din ele chiar am facut un Top 5 materiale ce se poate de folosit la constructia unui beci (blocurile ceramice nu erau in lista data).
Buna ziua, vreau sa-mi construiesc o casà fara etaj, doar parter, puteti sa-mi spuneti concret, ce recomandati bca ytong, s-au bloc ceramic porotherm?? Repet, casa doar parter. Multumesc!
Buna ziua, nu va pot raspunde exact ce as alege, fiecare material vine cu avantajele si dezavantajele sale. Pe acest canal gasiti video privind si avantajele si dezavantajee BCA-ului si a Blocurilor ceramice, si deja luati singur o parere. V-as putea oferi inca mici informatii insa ar trebui sa stiu ce fel de structura de rezistenta doriti. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Da...Multumesc pentru nimic! Nu știu...😂😂😂 de ce va feriți atât sa dati un raspuns concret?!? Doar nu v-am cerut să-mi spuneți cu ce sa construies o bombă atomică!!! Va e frica sa va spuneți parerea?? V-am zis clar, casa parter, fără etaj!!! De ce evitați sa dați un raspuns clar?? Un inginer, cum sunteți dvs. Nu trebuie să ezite, ci sa răspundă clar, fără niciun fel de problemă!! S-au va e frica de cineva?!? Hai sa întreb altfel...😂😂 Dvs.ce a-ți alege daca a-ți construi pt.fiul dvs.o casa fără etaj, doar parter, BCA, s-au Cărămidă Porotherm??? Mulțumesc anticipat!
@@curcanu79 Domnule, daca doriti un raspund concret, trebuie ca fie eu, fie orice alta persoana de la care cereti un sfat, sa cunoasca mai adanc datele problemei. Daca dvs intrebati o persoana "BCA sau Bloc ceramic" si primiti instant un raspuns - inseamna ca persoana data fie doreste sa va vanda unul din aceste 2 materiale, fie este un prost care idee nu are de constructii. Teoretic puteam sa va raspund deodata, insa raspunsul meu era atat de mare, incat nici o persoana, nici dvs nu il citeati pana la capat (dar nici eu nu doresc sa pierd timpul). Iata de ce, v-am intrebat un singur lucru, simplificand la maxim sarcina dvs - "ce structura de rezistenta a casei o sa fie?". Si am intrebat deoarece la o stuctura in rezistenta in cadre e mai simplu cu alegerea materialului de umplutura a zidariilor, aceasta nu va avea sarcini portante, pe cand in cazul structurii cu zidarie portanta, zidaria va avea functii in preluarea fortelor si greutatilor, fiind necesar o zidarie cu rezistente (mai ales la compresiune, incovoiere s.a.) mai mari. Si aceasta nu e pe departe unica deosebire la alegerea materialului de zidarie. Deatata v-am si recomandat dvs sa vizionati video-urile respective, deatata am si creat si alte video-uri pe acest canal, cum e si acel cu Deosebirile/comparatiile intre structurile de rezistenta si altele, ca asa oameni ca dvs care vor sa isi faca o casa, care li se pare ca la o intrebare simple se vine cu un raspuns rapid si simplu, sa se auto-educe un pic, sa se informeze si sa inteleaga ca daca atarnarea lor e asa de simpla si slab-informata, risca sa mearga orbeste pe sfatul unui asa zis "specialist" care va va raspunde in 2 secunde, si apoi sa aiba mari probleme. A construi o casa e o treaba serioasa - cred ca trebuie sa invingem lenea si sa ne atarnam serios la aceasta, iar primul pas este sa ne informam pe deplin! Daca doriti sfatul meu, scrieti-mi macar ce structura de rezistenta va avea casa dvs!
Zgomtele sunt de mai multe feluri. Daca bati intr-un perete de beton vs un perete de caramida, ai testat doar o mica parte dintr-un singur tip de zgomot. Izolatia fonica e mai complicata si nu e o parere (rusia vs romania). E o stiinta in sine si datele tehnice nu sunt chiar minciuni, doar ca sunt interpretate gresit.
Buna ziua. Va recomnd orice tip de termoizolatie care permite difuzia vaporilor de apa prin masa sa. Deci evitati polistirenul sau spuma poliretanica, in rest tine de alegerea dvs conform situatiei de la dvs.
Buna ziua. Am si eu o problema mare si urgenta daca a-ti putea sa ma ajutati! M-am mutat recent intr-un bloc cu patru nivele construit din caramida porotherm,fara sa stiu ca acest tip de caramida nu izoleaza deloc fonic! Traiul intr-un bloc de genul asta e un calvar! Va rog daca a-ti putea sa-mi spuneti o solutie eficienta de antifonare! Va multumesc!
Buna ziua. Dintre materialele care va pot ajuta pot mentiona placi de pluta sau vata minerala eco. Mai multe video-uri despre ambele materiale au fost deja postate pe acest canal.
@@EnciclopediaConstructiilor Va multumesc frumos pentru raspuns! Mai am o intrebare daca ati putea sa ma ajutati...de ce se aude sunetul intrerupatoarelor de la vecini? Cum dumnezeu a putut fi construit un asemenea bloc??!
O casa se poate de construit si din caramida, si din blocuri ceramice, si din BCA, si din otel-beton monolit, si din lemn (CLT, sisteme fagure etc) si din containere si tot asa mai departe. Deja fiecare material, daca vorbim acum de zidarie, vine cu caracteristicile sale, unele sunt bune (avantaje), altele mai putin (dezavantaje). Acest material video este anume despre dezavantaje. Pentru a lua o decizie, va recomand sa priviti si video despre avantajele blocurilor ceramice, cat si despre avantajele/dezavantajele BCA-ului, caramidei obisnuite etc.
Buna!sunt din partea de nord a moldovei,am construit o casa cu blocori ceramice de 25de cm plus un perete pe interior de 10cm din BCA.ce termoizolatie imi recomandati?as putea sa o las asa?e bn daca am izolat placa cu polistiren?urmeaza sa cobor cu 10 cm in jos si sa fac tavanele din rigips.ce parere aveti?va multumesc anticipat
Buna ziua. Peretii din Blocuri ceramice pot fi termoizolati cu materialele care ar permite teoretic vaporilor de apa sa treaca prin masa sa, deci excludeti polistirenul sau spuma poliuretanica. Va puteti orienta la termoizolatii fibro-lemnoase, la placi minerale gen Multipor sau chiar vata minerala bazaltica ECO (este vata noua care producatorii recunosc ca nu au pus substantele negative mentionate de mine intr-un video anterior, aceasta vata eu o agreez). Ce tine de termoizolarea placii cu polistiren si coborarea tavanului ei, pot sa va intreb, placa dvs este din beton armat?
Da,e din beton armat.mansarda nu o sa fie locuibila si de asta am izolat placa cu polistiren de 5 (extrudat).dumneavoastra ce sfat imi dati?am gresit ca am izolato?
Daca e din beton si a-ti termoizolat-o cu 5 cm de polistiren extrudat DEASUPRA, adica in pod, atunci este okay. Totusi 5 cm este putin, ce tine de pod, se recomanda de la minim 15 cm in sus daca chiar doriti eficienta termoenergetica prin acea portiune a casei dvs. Nu uitati sa asigurati o ventilatie in acel pod.
Placa dintre parter si mansarda am izolato.si nu pe deasupra ci pe desupt.podul e izolat de ceva ani cu vata isover de aia rigida de 10 si sub tabla intre capriori tot cu aceiasi vata doar ca e de 20cm.va multumesc mult si asteptam alte videouri de la Dumneavoastra.
Daca a-ti izolat cu polistiren sub placa de beton (pe tavan deci), atunci ca sa nu aveti probleme, trebuie sa luati mai multe masuri de ventilatie si eliminare a execesului de umiditate din incaperi. La fel atrageti o mai mare atentie asupra normelor anti-incendiare. Succese!
fisura nu apare în pereți Doar din cauza blocuri ceramice 😂 apare din structura de rezistență din fundație.Iar că și termoizolant nu e mai prejos că și BCA,doar că trebuie montata corect
Sunteti sigur? Va invit sa va mai documentati. Exista o sumedenie de fisuri care sunt doar la zidarie, nu si la structura de rezistenta. Legat de blocuri ceramice, BCA, BCU, caramida, Fortan, cotilet - despre toate am facut videouri si despre avantaje, si despre dezavantaje, va invit sa le vizionati. Nu exista material ideal.
@@EnciclopediaConstructiilor nu vreau sa intru in polemica cu dvs,dar din propria experiență (câteva blocuri, case construite )va spun că la orice fel construcție cu un plan de rezistență corect nu pot să apară fisuri in blocurile ceramice sau BCA etc și în structura de rezistență nu.Chiar și un nespecialist înțelege că structura de rezistență este MAMA rezistentei,iar ,,umplerea ' pereților ,este exact că și în cazul unui ou,ne gândim cat de tare sa fie gălbenușul și nu coaja.sper să înțelegi exemplu.cat despre transferul termic ,sa vezi ce bine izolează un BCA plin de apa sau la fel și o cărămidă (vorbim de abortiva apei din atmosfera etc)este ff clar că sunt mulți pași care trebuie urmați pentru o izolare corect.Si aveți dreptate ,,nici un material nu este perfect,nici material din care este făcut un om🤭
In mare parte aveti dreptate, daca structura de rezistenta e calculata corect si e realizata corect, materialele de umplutura nu ar trebui sa faca probleme, insa... exista blocuri ceramice portante si care sunt folosite ca material portant, si care da crapaturi (acestea avand rol structural, nu de umplutura)... insa exista case din BCA ca zidarie portanta, si iar aceeasi problema a crapaturilor... insa chiar si de umplutura / compartimentare - acesti pereti tot au rolul lor la un seism!!! Ati stiut de exemplu ca in Chile (tara cu seisme si de 9 grade), este interzis prin lege mutarea/distrugerii peretilor de umplutura/compartimentare, insa la noi se muta si planifica asa cum le trasneste, principalul sa nu atingem stalpii si grinzile, nu-i asa? Suntem noi mai experimentati in seisme decat chilienii sau japonezii? Eu zic ca nu (parere personala), cel putin la nivel de legislatie de protectie si constructie antiseismic. Revenind la materiale, pai ele fiind incluse intr-o ecuatie la constructia casei, vin si ele cu un aport anumit, care inclusiv trebuie de luat in calcul, si de rezistenta, si termic s.a.m.d. Eu merg pe ideea de a lua in consideratie toate caracteristicile, nu de a da vina rapid pe structura de rezistenta cand apar fisuri (chiar daca in cele mai multe cazuri anume fortele disproportionale din/in aceasta, duce si la fisuri in pereti). Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor așa este, legislația permite....construirea unui imobil exact unde vrea proprietarului,fara a tine cont de natura terenului (mlaștină etc)normal că se poate construi și în astfel de condiții,dar respectând regulile (,,nu sta o casa cu 2 etaje pe o fundație de 60cm,doar cum a stat casa bunicilor pe 2pietre).Va admir pentru ce faceți,că incercati sa prezentați avantajele și dezavantajele.Succes in continuare!
@@ionelionel7114 Da, se poate construi oriunde, insa lumea trebuie sa ineeleaga ca si fundatia si intreaga structura de rezistenta sufera modificari serioase care bat la buzunar. Din pacate la noi - hai sa scadem din armatura, hai sa scadem marca betonului, hai sa facem talpa fundatiei putin mai mica etc etc etc - ca merge si asa ))) Multumesc mult, deasemenea succese!
Buan ziua, vizionati cu atentie video-urile: "Caramida obisnuita din argila arsa - Avantaje si Dezavantaje", "Avantajele blocurilor ceramice" si "Dezavantajele blocurilor ceramice" si sper ca o sa intelegeti, mai ales ca in primul video recomandat am mentionat la inceput diferentele lingvistice intre aceste notiuni.
o cunostiinta care lucreaza in domeniul constructiilor mi-a spus ca un alt dezavantaj al caramizilor ceramice cu goluri este ca suprafata de contact dintre ele este mica (atunci cand le pui una peste alta) si din acest motiv priza dintre ele, nu este asa puternica. Mortarul se scurge prin gauri. El este de parere ca peretii facuti din cadre de beton sunt mult mai rezistenti la seism decat cei din caramida. Voi ce parere aveti?
O, ce mizerie de caramida! Ma bucur ca in Ro nu exista asa fragilitati. Noi aveam un produs cu goluri numit GVP, dar nu as sti explica aceasta sigla de la ce provine. Era cu orificii si ea nu asa de mici si marunte ca la ceea ce aici ati prezentat. In timp si calitatea acestor GVP-uri se strica in Ro, din fericire noi am prins cand erau bine realizate. Stiu cat erau de fragile si GVP-urile cu cativa ani inainte de fatidicul„89! LA DESCARCAREA DIN VAGOANE ERAU F MULTE ZDRENTUITE....
Informatiile despre aceste blocuri ceramice sunt valabile pentru ORICE blocuri ceramice, ca e aceeasi compozitie si material, inclusiv si pentru cele vandute in Romania, Moldova si alte tari din regiune. Oricum e la fel un material si cu avantaje, va recomandam sa vizionati si acel video. Defapt, orice material are si avantaje si dezavantaje, acest video e anume despre particularitatile la care trebuie sa fim atenti. Sanatate!
Buna, nu Spune-ți nimic despre cotiletii noștri din cariere care in Moldova se folosesc in proporție de 90 la suta care ar fi avantajele dezavantajele lor in comparație cu restul materialelor, in rest aveți dreptate, am construit o casa din blocuri ceramice cei drept un perete multistrat și pina la moment suntem multumiți
Buna ziua. Deja am realizat si montat un video despre cotiletul nostru moldovenesc, o sa il postez cand o sa ii vina randul, cred ca undeva prin februarie 2019. Mult succes!
@@EnciclopediaConstructiilor S-ar părea că raporturile avantajelor naturii la valatuci-chirpici (termoizolare+hidrofobie+ignifugare+rezilienta+preț)/modernism tehnologic, devansează in final materialele "moderne, daca se tine cont de toate aspectele... Și nu-s conservationist, dar așa arată calculele. Mulțumim pt.documentatia amănunțită 👍
Ma amuza comentariul dvs ))) Pana la urma alegerea este doar a dvs - eu nu am zic nicaieri ca un anumit material sau altul nu este bun, dvs ca si unii vad ca ati inteles gresit. Orice material are si avantaje si dezavantaje - care in cumul rerpezinta caracteristicile unui material + efectele/rezultatele care pot surveni in anumite cazuri. Pai sfatul meu este sa vizionati si video despre avantaje si despre dezavantaje, cantariti bine si alegeti anume acel material care sa corespunda dorintei si cerintelor dvs. Stiu ca trebuie de pus putin capul in miscare, insa aceasta e unica metoda corecta!
@@EnciclopediaConstructiilor o constructie de caramida porotherm cu ce se poate izola sau bca ma gandesc care este mai buna la respiratia peretilor cu mult rrespect pt cea ce faceti
In toate pozele nu am vazut stalpi sau centura de beton la constructia caselor,in ce tara se construieste cum este prezentat aici?numai caramida zidita si atat,asa se construia pe timpuri.Multe gogosi prezentate aici.
Imaginile din acest video anume sunt doar de prezentare, mult mai importanta e coloana sonora, va rog atentie la ce se spune. Parerea de gogosi sa o tineti pentru dvs daca nu aveti argumente.
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Buna!faci o treaba foarte buna...la multi dintre noi le este de mare folos informatia dvstra.....mult succes........
Buna ziua, va multumesc mult!
Am observat ca răspundeți la toate întrebările din comentarii. Extraordinar, mai rar așa ceva.
Ne staruim in limita timpului disponibil!
imi plac filmulete tale, foarte clare si corecte. . felicitari. sa faci unu si cum trebuie pusa instalatia eletrica correct.. multumesc..
Multumesc pentru comentariu si sugestie!
Buna ziua! Se pot folosi blocuri ceramice cu gol interior că stilpi pentru gard. Ms
Fain clipu
Merci.
Puteti vorbi si despre avantajele/dezavantajele caselor de lemn si cu ce tip de izolatie se potrivesc? 2. Ce parere aveti de lana ca material termoizolator ?
Sunt extrem de multe teme privind constructia unei case, nu doar chestiile de termoizolatie! Merci de recomandare, poate o sa fac asa un video, poate nu, sau peste o perioada mai mare de timp. Ce tine de lana, este un material fibro-lemnos, iar parerea mea despre ea e relativ buna, insa atentie sa fie folosita doar in combinatii corecte si sa se ia masurile de protectie si siguranta, cum ar fi acea anti-incendiara. Merci de intelegere!
Bun. Până la urma, care ar fi materialul de construcții ideal (dacă există)?
Nu exista materialul ideal, totul depinde de interactiunea caror materiale sta la baza problemei si fiecarui caz in parte.
@@EnciclopediaConstructiilor Chirpici și piatra de rău :)), acum fără gluma am văzut case din chirpici de 120-150 de ani care nu au fisuri, plus ca e un bun izolator.
@@mihaimty8784 Chirpici si blocuri ceramice, ca si piatra de rau - toate sunt materiale diferite. Legat de chirpiciul cum se facea odinioara, e cu totul alt material chiar si fata de caramida traditionala despre care am facut un episod aparte (al treilea inca la inceputul proiectului). Nu pot zice ca e chiar un bun termoizolator, insa are o inertie termica destul de buna si e durabil materialul.
Salut, pentru elevatia la gard as dori si eu sa fac 3 randuri de caramida peste fundatie de 20 cm. Este ok?
Salut, daca fundatia e din beton, se poate veni, insa depinde si adancimea gardului daca e suficient de corecta (minim la adancimea de inghet), altfel greutatea si apa de ploaie in timp va lasa gardul pe o parte.
Vă salut!
Mulțumesc pentru materialele dumneavoastră!
Aș fi bucuros dacă ați face un material legat de tavanele din lemn și anume, dimensionarea corectă a grinzilor in funcție de deschiderea camerelor și încărcătura ulterioară a grinzilor.
Toate cele bune!
Buna ziua, cu placere. Mi-am notat insa nu sunt sigur ca voi realiza astfel de video in viitorul apropiat. In a determina corect dimensiunea grinzilor, se fac niste calcule de proiectare, care depinde de la fiecare caz in parte, nu pot oferi sfaturi care pot fi interpretate gresit (la cineva merg grinzi 10x15 cm, la altii nu).
Ce parere aveti despre CLT ca si material de constructie ?!
Avantaje / Dezavantaje :)
Nu e deloc cazul sa expun acum avantajele si dezavantajele acestui tip de material pentru constructie in doar un comentariu, e loc de minim 1-2 video. Va pot recomanda casabuhnici, dumnealui si-a construit casa din CLT si din video-urile postate de dumnealui puteti sa va informati suficient incat sa aveti o parere despre CLT ca material de constructie.
CLT.ul din punctul meu de vedere este cel mai bun,sigur si calduros. Imagineazati la cutremur. Un perete din caramida sau bca va crapa dar CLT.ul nu va crapa. Sunt foarte multe avantaje pe care nu am timp sa le pun aici. Problema care este. Nu cred ca se fabrica in romania deci costuri mai mari
FELICITĂRI PENTRU OMENIA DEMONSTRATA, AM DOUA ÎNTREBARI UNUL ,LUCRATI SI IN ROMANIA? DOI CE SFATURI NE DATI INTRE ZIDARIE SI CONSTRUCTIA DIN LEMN? VA MULȚUMESC MULT.
Multumim frumos! La moment nu construim in Romania, posibil in viitor. Insa daca aveti nevoie de o consultatie, va putem ajuta, datele de contact sunt in descrierea de sub fiecare video.
Ceau,care este mai buna caramida,mersi
Buna ziua, toate materialele au plusuri si minusuri, ele se aleg in dependenta de ce doriti de la ele si anume pentru proiectul dvs.
Minutul 10:00 ....Apar CRĂPĂTURI DACĂ LUCREAZĂ FUNDAȚIA = adică dacă fundația e turnată de puțin timp și acolo unde greutatea ei e mai mare, și datorită peretelui de deasupra, se lasă. ..se afundă în pământ un pic. ..dar suficient pt a produce crăpături în zid. .....
Partial aveti dreptate, insa nu doar cand fundatia e turnata de putin timp. Sunt cazuri cand peste zeci de ani, din cauza miscarii solurilor, ploilor abundente, umezirii si spalarii anumitor portiuni de pamant de langa si de sub fundatie, pe anumite portiuni si aplica forte si greutati diferite, iar aceste diferente solicita structura de rezistenta, si implicit si zidaria daca este portanta, lucru care poate duce la crapaturi.
Buna ziua! Am si eu o intrebare simpla: in episoadele trecute s-a povestit despre blocuri ceramice cu perlit, apoi despre blocuri ceramice cu vata minerala in interiorul acestora dar poate exista ca posibilitate si cu spuma poliuretanica? Modul de executie e simplu cu un pistol profesional si in acest caz eliminam posibilitatea de a "pica" multa tencuiala prin acele gauri si oarecum stabilizeaza peretii acestor blocuri de ceramica arsa. Va multumesc si astept un raspuns obiectiv din partea d-voastra si pareri ale altora interesati de acest subiect.
Buna ziua. In nici un caz nu recomand ideea spusa de dvs. Oamenii au combinat blocurile ceramice cu perlitul sau cu vata minerala, deoarece atat blocurile ceramice, cat si aceste materiale de termoizolatie, sunt ambele permeabile la vaporii de apa, ambele au o difuzie asemanatoare, si in rezultat sa zic asa "prietenesc", fara sa retina sau sa ingreuneze procesul de difuzie si migrare a vaporilor de apa. Ori daca sa ne imaginam ca in golurile respective pune spuma poliuretanica (fie celula inchisa sau deschisa), vom avea o combinatie "dusmanoasa", deoarece difuzia si viteza de migrare a vaporilor de apa prin spuma poliuretanica se deosebeste drastic de cea a blocurilor ceramice, si in rezultat vor fi probleme cu migrarea normala a vaporilor de apa, cu condensul, si acestea aduc cu sine un sir de probleme.
Buna ziua, este recomandată tencuirea zidăriei din blocuri ceramice la exterior înainte de a fi izolată pe exterior cu polistiren??
Multumesc.
Buna ziua, chiar este foarte recomandat de tencuit superficial peretii pentru a-i indrepta si netezi inainte de termoizolare. Legat de polistiren, pentru blocuri ceramice, eu nu l-as folosi, poate doar daca termoizolati cu 25 cm grosime, daca nu, mai bine alegeti careva materiale mai permeabile la vapori, gen vata minerala eco, pluta, placi minerale etc.
Bună ziua!
Spuneti-mi va rog dacă e bine sa construiesc un beci din blocuri ceramice (caramida cu goluri ) groasa de 24cm.
Peste beci va veni construit în garaj.
Mulțumesc anticipat!
Buna ziua, despre beciuri am realizat 2 video-uri lunile trecute, in primul din ele chiar am facut un Top 5 materiale ce se poate de folosit la constructia unui beci (blocurile ceramice nu erau in lista data).
Salut ,fa un video cu dibluri pentru BCA și cărămidă poroasa .mulțumesc !
Buna ziua. Sunt extrem de multe teme de discutie, o sa tin cont si de sugestia dvs, insa nu promit.
Buna ziua, vreau sa-mi construiesc o casà fara etaj, doar parter, puteti sa-mi spuneti concret, ce recomandati bca ytong, s-au bloc ceramic porotherm?? Repet, casa doar parter. Multumesc!
Buna ziua, nu va pot raspunde exact ce as alege, fiecare material vine cu avantajele si dezavantajele sale. Pe acest canal gasiti video privind si avantajele si dezavantajee BCA-ului si a Blocurilor ceramice, si deja luati singur o parere. V-as putea oferi inca mici informatii insa ar trebui sa stiu ce fel de structura de rezistenta doriti. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Da...Multumesc pentru nimic! Nu știu...😂😂😂 de ce va feriți atât sa dati un raspuns concret?!? Doar nu v-am cerut să-mi spuneți cu ce sa construies o bombă atomică!!! Va e frica sa va spuneți parerea?? V-am zis clar, casa parter, fără etaj!!! De ce evitați sa dați un raspuns clar?? Un inginer, cum sunteți dvs. Nu trebuie să ezite, ci sa răspundă clar, fără niciun fel de problemă!! S-au va e frica de cineva?!? Hai sa întreb altfel...😂😂 Dvs.ce a-ți alege daca a-ți construi pt.fiul dvs.o casa fără etaj, doar parter, BCA, s-au Cărămidă Porotherm??? Mulțumesc anticipat!
@@curcanu79 Domnule, daca doriti un raspund concret, trebuie ca fie eu, fie orice alta persoana de la care cereti un sfat, sa cunoasca mai adanc datele problemei. Daca dvs intrebati o persoana "BCA sau Bloc ceramic" si primiti instant un raspuns - inseamna ca persoana data fie doreste sa va vanda unul din aceste 2 materiale, fie este un prost care idee nu are de constructii. Teoretic puteam sa va raspund deodata, insa raspunsul meu era atat de mare, incat nici o persoana, nici dvs nu il citeati pana la capat (dar nici eu nu doresc sa pierd timpul). Iata de ce, v-am intrebat un singur lucru, simplificand la maxim sarcina dvs - "ce structura de rezistenta a casei o sa fie?". Si am intrebat deoarece la o stuctura in rezistenta in cadre e mai simplu cu alegerea materialului de umplutura a zidariilor, aceasta nu va avea sarcini portante, pe cand in cazul structurii cu zidarie portanta, zidaria va avea functii in preluarea fortelor si greutatilor, fiind necesar o zidarie cu rezistente (mai ales la compresiune, incovoiere s.a.) mai mari. Si aceasta nu e pe departe unica deosebire la alegerea materialului de zidarie.
Deatata v-am si recomandat dvs sa vizionati video-urile respective, deatata am si creat si alte video-uri pe acest canal, cum e si acel cu Deosebirile/comparatiile intre structurile de rezistenta si altele, ca asa oameni ca dvs care vor sa isi faca o casa, care li se pare ca la o intrebare simple se vine cu un raspuns rapid si simplu, sa se auto-educe un pic, sa se informeze si sa inteleaga ca daca atarnarea lor e asa de simpla si slab-informata, risca sa mearga orbeste pe sfatul unui asa zis "specialist" care va va raspunde in 2 secunde, si apoi sa aiba mari probleme. A construi o casa e o treaba serioasa - cred ca trebuie sa invingem lenea si sa ne atarnam serios la aceasta, iar primul pas este sa ne informam pe deplin!
Daca doriti sfatul meu, scrieti-mi macar ce structura de rezistenta va avea casa dvs!
E importante isolarea peretilor la acest tip de casa in a fare se tencuiala?
In prezent da.
Scuze dar eu lucrez de 20 de ani ca zidar dar nu am întâlnit diferente mai mari de maxi 2/3 mm la nici o firma de blocuri ceramice
Noi am intalnit. Merci de feedback. Cu care blocuri ceramice lucrati cel mai des?
Zgomtele sunt de mai multe feluri. Daca bati intr-un perete de beton vs un perete de caramida, ai testat doar o mica parte dintr-un singur tip de zgomot. Izolatia fonica e mai complicata si nu e o parere (rusia vs romania). E o stiinta in sine si datele tehnice nu sunt chiar minciuni, doar ca sunt interpretate gresit.
Merci de parere.
@@EnciclopediaConstructiilor .buna ziua!am consttuit o casa cu blocuri ceramice de 25.ce fel de termoizolatie imi recomandati?va multumesc anticipat
Buna ziua. Va recomnd orice tip de termoizolatie care permite difuzia vaporilor de apa prin masa sa. Deci evitati polistirenul sau spuma poliretanica, in rest tine de alegerea dvs conform situatiei de la dvs.
Buna ziua. Am si eu o problema mare si urgenta daca a-ti putea sa ma ajutati! M-am mutat recent intr-un bloc cu patru nivele construit din caramida porotherm,fara sa stiu ca acest tip de caramida nu izoleaza deloc fonic! Traiul intr-un bloc de genul asta e un calvar! Va rog daca a-ti putea sa-mi spuneti o solutie eficienta de antifonare! Va multumesc!
Buna ziua. Dintre materialele care va pot ajuta pot mentiona placi de pluta sau vata minerala eco. Mai multe video-uri despre ambele materiale au fost deja postate pe acest canal.
@@EnciclopediaConstructiilor placile de pluta merg si pe pereti sau doar pe podea??
@@marianprioteasa5230 Pentru podea exista la fel pluta, insa mai speciala, diferita decat acea de pereti.
@@EnciclopediaConstructiilor Va multumesc frumos pentru raspuns! Mai am o intrebare daca ati putea sa ma ajutati...de ce se aude sunetul intrerupatoarelor de la vecini? Cum dumnezeu a putut fi construit un asemenea bloc??!
@@marianprioteasa5230 Cred ca si dvs stiti raspunsul la intrebarea dvs - peretii sunt prea subtiri si nu s-au folosit materiale fonoizolante.
Pai da dar din ce sa iti construiesti casa atunci ??? Ca nu stiu sa fie de vanzare caramizi de tip vechi ...
O casa se poate de construit si din caramida, si din blocuri ceramice, si din BCA, si din otel-beton monolit, si din lemn (CLT, sisteme fagure etc) si din containere si tot asa mai departe. Deja fiecare material, daca vorbim acum de zidarie, vine cu caracteristicile sale, unele sunt bune (avantaje), altele mai putin (dezavantaje). Acest material video este anume despre dezavantaje. Pentru a lua o decizie, va recomand sa priviti si video despre avantajele blocurilor ceramice, cat si despre avantajele/dezavantajele BCA-ului, caramidei obisnuite etc.
@@EnciclopediaConstructiilorAm inteles multumesc :)
Cu placere!
Buna!sunt din partea de nord a moldovei,am construit o casa cu blocori ceramice de 25de cm plus un perete pe interior de 10cm din BCA.ce termoizolatie imi recomandati?as putea sa o las asa?e bn daca am izolat placa cu polistiren?urmeaza sa cobor cu 10 cm in jos si sa fac tavanele din rigips.ce parere aveti?va multumesc anticipat
Buna ziua. Peretii din Blocuri ceramice pot fi termoizolati cu materialele care ar permite teoretic vaporilor de apa sa treaca prin masa sa, deci excludeti polistirenul sau spuma poliuretanica. Va puteti orienta la termoizolatii fibro-lemnoase, la placi minerale gen Multipor sau chiar vata minerala bazaltica ECO (este vata noua care producatorii recunosc ca nu au pus substantele negative mentionate de mine intr-un video anterior, aceasta vata eu o agreez).
Ce tine de termoizolarea placii cu polistiren si coborarea tavanului ei, pot sa va intreb, placa dvs este din beton armat?
Da,e din beton armat.mansarda nu o sa fie locuibila si de asta am izolat placa cu polistiren de 5 (extrudat).dumneavoastra ce sfat imi dati?am gresit ca am izolato?
Daca e din beton si a-ti termoizolat-o cu 5 cm de polistiren extrudat DEASUPRA, adica in pod, atunci este okay. Totusi 5 cm este putin, ce tine de pod, se recomanda de la minim 15 cm in sus daca chiar doriti eficienta termoenergetica prin acea portiune a casei dvs. Nu uitati sa asigurati o ventilatie in acel pod.
Placa dintre parter si mansarda am izolato.si nu pe deasupra ci pe desupt.podul e izolat de ceva ani cu vata isover de aia rigida de 10 si sub tabla intre capriori tot cu aceiasi vata doar ca e de 20cm.va multumesc mult si asteptam alte videouri de la Dumneavoastra.
Daca a-ti izolat cu polistiren sub placa de beton (pe tavan deci), atunci ca sa nu aveti probleme, trebuie sa luati mai multe masuri de ventilatie si eliminare a execesului de umiditate din incaperi. La fel atrageti o mai mare atentie asupra normelor anti-incendiare. Succese!
fisura nu apare în pereți Doar din cauza blocuri ceramice 😂 apare din structura de rezistență din fundație.Iar că și termoizolant nu e mai prejos că și BCA,doar că trebuie montata corect
Sunteti sigur? Va invit sa va mai documentati. Exista o sumedenie de fisuri care sunt doar la zidarie, nu si la structura de rezistenta.
Legat de blocuri ceramice, BCA, BCU, caramida, Fortan, cotilet - despre toate am facut videouri si despre avantaje, si despre dezavantaje, va invit sa le vizionati. Nu exista material ideal.
@@EnciclopediaConstructiilor nu vreau sa intru in polemica cu dvs,dar din propria experiență (câteva blocuri, case construite )va spun că la orice fel construcție cu un plan de rezistență corect nu pot să apară fisuri in blocurile ceramice sau BCA etc și în structura de rezistență nu.Chiar și un nespecialist înțelege că structura de rezistență este MAMA rezistentei,iar ,,umplerea ' pereților ,este exact că și în cazul unui ou,ne gândim cat de tare sa fie gălbenușul și nu coaja.sper să înțelegi exemplu.cat despre transferul termic ,sa vezi ce bine izolează un BCA plin de apa sau la fel și o cărămidă (vorbim de abortiva apei din atmosfera etc)este ff clar că sunt mulți pași care trebuie urmați pentru o izolare corect.Si aveți dreptate ,,nici un material nu este perfect,nici material din care este făcut un om🤭
In mare parte aveti dreptate, daca structura de rezistenta e calculata corect si e realizata corect, materialele de umplutura nu ar trebui sa faca probleme, insa... exista blocuri ceramice portante si care sunt folosite ca material portant, si care da crapaturi (acestea avand rol structural, nu de umplutura)... insa exista case din BCA ca zidarie portanta, si iar aceeasi problema a crapaturilor... insa chiar si de umplutura / compartimentare - acesti pereti tot au rolul lor la un seism!!! Ati stiut de exemplu ca in Chile (tara cu seisme si de 9 grade), este interzis prin lege mutarea/distrugerii peretilor de umplutura/compartimentare, insa la noi se muta si planifica asa cum le trasneste, principalul sa nu atingem stalpii si grinzile, nu-i asa? Suntem noi mai experimentati in seisme decat chilienii sau japonezii? Eu zic ca nu (parere personala), cel putin la nivel de legislatie de protectie si constructie antiseismic.
Revenind la materiale, pai ele fiind incluse intr-o ecuatie la constructia casei, vin si ele cu un aport anumit, care inclusiv trebuie de luat in calcul, si de rezistenta, si termic s.a.m.d. Eu merg pe ideea de a lua in consideratie toate caracteristicile, nu de a da vina rapid pe structura de rezistenta cand apar fisuri (chiar daca in cele mai multe cazuri anume fortele disproportionale din/in aceasta, duce si la fisuri in pereti). Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor așa este, legislația permite....construirea unui imobil exact unde vrea proprietarului,fara a tine cont de natura terenului (mlaștină etc)normal că se poate construi și în astfel de condiții,dar respectând regulile (,,nu sta o casa cu 2 etaje pe o fundație de 60cm,doar cum a stat casa bunicilor pe 2pietre).Va admir pentru ce faceți,că incercati sa prezentați avantajele și dezavantajele.Succes in continuare!
@@ionelionel7114 Da, se poate construi oriunde, insa lumea trebuie sa ineeleaga ca si fundatia si intreaga structura de rezistenta sufera modificari serioase care bat la buzunar. Din pacate la noi - hai sa scadem din armatura, hai sa scadem marca betonului, hai sa facem talpa fundatiei putin mai mica etc etc etc - ca merge si asa )))
Multumesc mult, deasemenea succese!
Salut, care este diferenta dintre blocuri ceramice si caramida?
Buan ziua, vizionati cu atentie video-urile: "Caramida obisnuita din argila arsa - Avantaje si Dezavantaje", "Avantajele blocurilor ceramice" si "Dezavantajele blocurilor ceramice" si sper ca o sa intelegeti, mai ales ca in primul video recomandat am mentionat la inceput diferentele lingvistice intre aceste notiuni.
o cunostiinta care lucreaza in domeniul constructiilor mi-a spus ca un alt dezavantaj al caramizilor ceramice cu goluri este ca suprafata de contact dintre ele este mica (atunci cand le pui una peste alta) si din acest motiv priza dintre ele, nu este asa puternica. Mortarul se scurge prin gauri. El este de parere ca peretii facuti din cadre de beton sunt mult mai rezistenti la seism decat cei din caramida. Voi ce parere aveti?
O, ce mizerie de caramida! Ma bucur ca in Ro nu exista asa fragilitati. Noi aveam un produs cu goluri numit GVP, dar nu as sti explica aceasta sigla de la ce provine. Era cu orificii si ea nu asa de mici si marunte ca la ceea ce aici ati prezentat. In timp si calitatea acestor GVP-uri se strica in Ro, din fericire noi am prins cand erau bine realizate. Stiu cat erau de fragile si GVP-urile cu cativa ani inainte de fatidicul„89! LA DESCARCAREA DIN VAGOANE ERAU F MULTE ZDRENTUITE....
Informatiile despre aceste blocuri ceramice sunt valabile pentru ORICE blocuri ceramice, ca e aceeasi compozitie si material, inclusiv si pentru cele vandute in Romania, Moldova si alte tari din regiune. Oricum e la fel un material si cu avantaje, va recomandam sa vizionati si acel video. Defapt, orice material are si avantaje si dezavantaje, acest video e anume despre particularitatile la care trebuie sa fim atenti. Sanatate!
@@EnciclopediaConstructiilor Mersi, la fel!
Buna, nu Spune-ți nimic despre cotiletii noștri din cariere care in Moldova se folosesc in proporție de 90 la suta care ar fi avantajele dezavantajele lor in comparație cu restul materialelor, in rest aveți dreptate, am construit o casa din blocuri ceramice cei drept un perete multistrat și pina la moment suntem multumiți
Buna ziua. Deja am realizat si montat un video despre cotiletul nostru moldovenesc, o sa il postez cand o sa ii vina randul, cred ca undeva prin februarie 2019. Mult succes!
Deci mai bine pereti de vălătuci. Nu-s tâmpiți vesticii 👍
Exista si solutii bune, si mai putin bune peste tot.
@@EnciclopediaConstructiilor
S-ar părea că raporturile avantajelor naturii la valatuci-chirpici (termoizolare+hidrofobie+ignifugare+rezilienta+preț)/modernism tehnologic, devansează in final materialele "moderne, daca se tine cont de toate aspectele... Și nu-s conservationist, dar așa arată calculele. Mulțumim pt.documentatia amănunțită 👍
@@de-vn4db Cu placere si numai bine!
pana la urma cu ce naiba sa zidesc aia nu e buna cealalta nici atat si etc.......
Ma amuza comentariul dvs ))) Pana la urma alegerea este doar a dvs - eu nu am zic nicaieri ca un anumit material sau altul nu este bun, dvs ca si unii vad ca ati inteles gresit. Orice material are si avantaje si dezavantaje - care in cumul rerpezinta caracteristicile unui material + efectele/rezultatele care pot surveni in anumite cazuri. Pai sfatul meu este sa vizionati si video despre avantaje si despre dezavantaje, cantariti bine si alegeti anume acel material care sa corespunda dorintei si cerintelor dvs. Stiu ca trebuie de pus putin capul in miscare, insa aceasta e unica metoda corecta!
@@EnciclopediaConstructiilor o constructie de caramida porotherm cu ce se poate izola sau bca ma gandesc care este mai buna la respiratia peretilor
cu mult rrespect pt cea ce faceti
In toate pozele nu am vazut stalpi sau centura de beton la constructia caselor,in ce tara se construieste cum este prezentat aici?numai caramida zidita si atat,asa se construia pe timpuri.Multe gogosi prezentate aici.
Imaginile din acest video anume sunt doar de prezentare, mult mai importanta e coloana sonora, va rog atentie la ce se spune. Parerea de gogosi sa o tineti pentru dvs daca nu aveti argumente.