Fransız Devrimi Neleri Değiştirdi | Devrimler Serisi 3

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ม.ค. 2025
  • Devrimler serisinin yeni bölümünde konumuz Fransız Devrimi. 18. yüzyılda Kıta Avrupa'sının en büyük gücü olan Fransa'da rejim neden zayıfladı? Fransız Devrimi'nin sebepleri neydi? Fransız Devrimi siyasette neleri değiştirdi? Fransız Devrimi'ni kimler yaptı? Bu kanlı ve bir o kadar da hareketli süreç nasıl modern siyasi düşüncelerin filizlenmesini sağladı? Devrimler serisinin yeni bölümünde Vahit sebepleri ve sonuçlarıyla Fransız Devrimi'ni anlattı.
    Okuma önerileri:
    The Social Interpretation of the French Revolution - Alfred Cobban
    What Was Revolutionary About The French Revolution - Robert Darnton
    Revolutionary France - Malcolm Crook
    Size kahvenizi/çayınızı içerken de eşlik edebilir miyiz? Özel kupamız artık satışta! Şimdi bize kupamızı alarak da destek olabilirsiniz.
    ☕️ shopier.com/10...
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @49w
    Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
    / kirkdokuzw
    Sosyal Medya:
    / discord
    / kirkdokuzw
    / kirkdokuzw
    / kirkdokuzw

ความคิดเห็น • 118

  • @kizilkedi8604
    @kizilkedi8604 5 วันที่ผ่านมา +1

    Uzun zamandir bu kadar derli toplu ve duzgun bir tarih anlatimina denk gelmemistim. Zihnimi dinlendirdi. Tesekkurler.

  • @ekinokss2148
    @ekinokss2148 ปีที่แล้ว +6

    John merriman'ın modern Avrupa tarihinin Fransız devrimi öncesi, sırası ve sonrasını aşağı yukarı 200-250 sayfalık tarihi bu kadar kısa sürede önemli detaylarıyla beraber anlatmışsınız, harika anlatım 👏

  • @CennetMerveYalçın
    @CennetMerveYalçın ปีที่แล้ว +13

    Beklenen video geldi 🎉
    Hala şu Sanayi Devrimi videosunun ‘Herkesin merak ettiği ama kimsenin izlemediği ‘girişine gülüyorum.Bence Vahit’in en iyi video girişi oydu. Bu videoda giriş çok hızlı olmuş iyi hazırlanıldığı belli. Emeği geçenlerin eline sağlık 😊

    • @ardabilgin
      @ardabilgin 8 หลายเดือนก่อน

      Xiaomi 11t pro 28

  • @FurkanÇalışkan
    @FurkanÇalışkan ปีที่แล้ว +5

    Çok güzel bir anlatım. Teşekkürler.

  • @Tuna_2023
    @Tuna_2023 ปีที่แล้ว +52

    Vahit abinin sesi bana niyeyse çok huzur veriyo. Dediğini dinlemiyorum ama iyi geliyo.

    • @colorfulmus
      @colorfulmus ปีที่แล้ว +7

      sesi sıkıcı epey

    • @ikibinyirmiiki
      @ikibinyirmiiki ปีที่แล้ว

      Anormallik sende yada yağcılık peşindesin 😂 adamın sesi gayet sıradan hiç huzur verici felan degil

  • @omacan83
    @omacan83 3 หลายเดือนก่อน +1

    Bir tarihçi olarak keyifle dinledim. Devrimi çok güzel anlatmış ve değerlendirmişsiniz

  • @osmnkrpnr
    @osmnkrpnr ปีที่แล้ว +5

    Yıllar sonra devrim yıllarına tekrar gitmeye karar verdim ve muhteşem dünya klasiği İki Şehrin Hikayesi romanına başladım

  • @sarptascioglu
    @sarptascioglu 2 หลายเดือนก่อน +1

    Merhaba, sizi birkac aydir takip ediyorum. Ozellikle Ozgur Demirtas’i parcaladiginiz videodan cok etkilendim, vay be, Turkiye’de de boyle akli basinda insanlar & kanallar varmis dedim. Basarilarinizin devamini diliyorum 🙏🏼

    • @Fatih-wz2xo
      @Fatih-wz2xo 7 วันที่ผ่านมา

      Ya ona buna diss atıp prim kasıyorlar işte. Özgür demirtaşa gelene kadar 1 milyon insan var ama bunlar dikkat çekmiyor o yüzden yeni piyasaya girmiş kanallar özellikle en sevilen takdir gören insanlara saldırırlar ve işe yarayan bir taktiktir bu. Yani kısaca çok etkilenme demek istiyorum çünkü 2 gün sonra 49w nunda böyle parçalama videolarını başka kanallarda görürsün çünkü bu kanalda herşeyde uzmanmış gibi her konuda video atmaya çalışıyor ama bu kanalında çok fazla yanlış söylemleri hataları var ama işte bu youtube piyasası böyle bir ortam herkes birine sallıyor herkes herşeyi biliyor falan fişman işte 😂

  • @berfinozrn
    @berfinozrn ปีที่แล้ว +2

    Çok öğretici ve açıklayıcı bir video olmuş. Teşekkürler 👏👏

  • @esinesin5618
    @esinesin5618 ปีที่แล้ว +2

    Elinize emeğinize sağlık ilgiyle izledim

  • @adrûkîfendi
    @adrûkîfendi ปีที่แล้ว +2

    Mükemmel olmuş, esenlikler.

  • @cem4378
    @cem4378 4 หลายเดือนก่อน

    Objektif ve bilgiye dayalı anlatımını destekliyor ve daha çok video üretmeni bekliyorum 😊

  • @Wxxq972
    @Wxxq972 ปีที่แล้ว +2

    Teşekkürler.. toplum yukardan dizayn edilirken iç yapısı da önemlidir.

  • @emirdedesimsek9022
    @emirdedesimsek9022 3 วันที่ผ่านมา

    cok güzel bir yayin olmus

  • @furkankaya7512
    @furkankaya7512 ปีที่แล้ว +2

    Vahit abiyi daha çok görmek istiyoruz.

  • @parolax6709
    @parolax6709 ปีที่แล้ว +17

    Çok iyi, seri devam etmeli. Bir konuda itirazım var, milletlerin fransız devrimiyle oluştuğu fikri genel kabul olsa da bana hep çok ezberci bir yorum gibi geliyor. İletişim devriminin, gazetelerin, okulların ve mecburi askerliğin milletlerin bugünkü hallerini almasında mutlaka etkisi vardır ancak devrim öncesi incelenmeden etkinin sınırları anlaşılamaz. Dile kültüre ve yaşanılan "vatana" bakılmadan konunun sağlıklı tetkikinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Konuyla ilgili yüzlerce örnek verilebilir hatırlayabildiğim birkaç örneği yazayım belki insanların zihninde bir şüphe tohumu oluşturabilirim. Tacitus'un aktardığın göre Britanyalı kabile lideri kabilesini toplayıp romalılarla savaşa iknaya uğraşırken Romalılara "vatansızlar" diyor. Kabile liderinin bunu söyleyip söylememesi önemli dahi değil. Çünkü eğer bunu Tacitus uydurduysa ona göre "vatansızlar" hakareti romalılara edilebilir bir hakarettir. Orhun abideleri yada tevrat bugün milli bilinç dediğimiz şeye sahip dersek sanırım hata etmiş sayılmayız. Kritovulos Fatihin "Truvanın intikamını aldık" dediğini yazar. Neşrinin yazdığına göre 1. Murat Sırp kralına "Türkün erliğin gösterem" diyor. Bütün bunlar ve daha yazılabilecek onlarca örnek bir bilincin olduğunu gösterir. Dil bir ayrımken kültür ve "vatan" diğer bir ayrım. Kültür ve vatanı birbirinden ayırmak kolay değildir. "Cultura" denilen kelimenin etimolojisi dahi yaşanılan yerin önemini vurgular. Mesela bizde Yunus varken İtalya'da entelektüeller şehirlerine şiirler yazıyor ve birbirlerini dışarıda gördüklerinde doyasıya sarılıp kucaklaşıyorlar. Bu yüzyıllarda bir şehir yurtseverliğinden bahsedilebilir. Dantenin ömrü bir gurbet yarasıyla geçmiştir. Bu şehir yurtseverliği nihayet italyan birliği ve dilin tekleşmesiyle bilinen yurtseverliğe dönüşmüştür. Alman şiirlerinde de bir milliyetçilik görmek mümkündür. Nazi ideolojisinin yapıtaşları Romalı varusa ve onu yenen cermenlere kadar gider. Bugün hala Romalı Varus Alman okullarında şiirlerle hicvedilir.
    Balkan milletlerinin ayaklanmalarının mutlaka milliyetçilik akımı ile alakası var ancak daha Fransız devrimi gerçekleşmeden de bölge zaten kaynıyordu. Milliyetçilik akımı Fransız devrimiyle gelmiş olsa da dil kültür ve memleket orada duruyor. Yalnızca milliyetçiliğe bağlamakta çok sağlıklı olmaz. Bu isyanların benzerleri aynı dönemde Anadoluda, İran'da, Hindistan'da ve Çin'de rastlanılabilir. Bütün bu isyan dalgasının en büyük sebepleri küçük buzul çağı ve enflasyon Osmanlı örneğinin bir farkıda semi arid area denen bölgede olması isyanların şiddetini artırıyor. Geoffrey Parker "Global Crisis" bu değişen iklim şartlarını ve yeni kıtadan akan tonlarca gümüşün yarattığı enflasyonun isyan dalgasını nasıl tetiklediğini uzun uzun anlatıyor. Küçük buzul çağının ekonomiye etkileri ve Akdenizi merak edenler Faruk tabak'a müracaat edebilir.
    Sorunuza da kendimce cevap vereyim. Jakobenliğin toplumu dizaynda başarılı olduğuna şüphe yok ancak "ne pahasına" bu son derece yakıcı bir tartışmadır. Toplumu modernist yöntemlerle dizayn çabasının daha korkunç sonuçları Rusya'da ve Nazi Almanyasın'da görüldü Peterburg Rus'un kemikleri üzerinde yükselirken şairlerin ve filosofların ülkesi Almanya artık kasapların ve cellatların ülkesine dönüştü bu örneklere bakınca kendi adıma benim hakkım cumhuriyete helaldir.

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer ปีที่แล้ว +5

      katkınız için teşekkürler. milletlerin Fransız Devrimi ile doğduğunu söylemekten çok ulusun bir siyasi özneye dönüşmesini Fransız Devrimi'yle izah etmeye çalıştım videoda. Sözlü anlatımda nüanslar buharlaşabiliyor tabii o yüzden de videonun başında bu devrimleri birer "öncülük" ya da birer "buluş" anları olarak değil de birer "işaret" olarak tanımlamayı seçtim. Yani aslında zaten zamanın tekerinin döndüğü ve dönemin "zeitgeist"ının ürettiği kurumlar var. Devlet de kapitalizm de ulus da birer kurum olarak zamanları geldiği için ortaya çıktılar. Bu seride saydığım devrimler bu zeitgeist'ı en billur şekilde yansıtan, bu kurumların doğuşunu en keskin şekilde gösterebildiğimiz işaretler olduğu için kıymetliler. Aksi halde teorikleştirmeye çalışırken tarihi gerçeklikleri törpülemiş oluruz sizin de yorumunuzda belirttiğiniz gibi.

    • @parolax6709
      @parolax6709 ปีที่แล้ว +4

      @@abdulvahidgezer Teşekkür ederim.
      "o yüzden de videonun başında bu devrimleri birer "öncülük" ya da birer "buluş" anları olarak değil de birer "işaret" olarak tanımlamayı seçtim. " Haklısınız öyle olmuş xd Dediğiniz gibi sözlü anlatımla konuyu bütün veçheleriyle kavramak mümkün değil.

  • @enderyurt2801
    @enderyurt2801 ปีที่แล้ว +35

    videolarınız güzel ama bu başka bir seviyede güzel.. çünkü fransız ihtilali başı ve sonu olan bütünlüklü bir hikaye değil aslında.. ve özellikle türkiye'de 1789- 1804 arasında ne yaşandığı bilinmediği için hakkında fazlaca attıp tutulan bir konu.
    kabaca ana eksendeki denklem şu bence;
    1) ingilteredeki kanun devleti yapısı, yani kuvvetler ayrılığı 1640 oliver cromwell olayı ve 1688 şanlı devrim ile pratiğe döküldüğünde cumhuriyet fikirleri franszı aydınlarınca üzerine eğilinen bir konu oldu.
    2) özellikle rousseau nun toplum sözleşmesi gerçek olamayacak bugün bile uygulamaya dökülemeyecek modeller önerdi.
    3) abd li elitler veya kurucu babalar franszız aydınlarından etkilendiler ancak daha çok etkilendikleri konu; romanın mö509- mö27 arasındaki cumhuriyet dönemi ile tarihin en büyük imp olması arasında bağ kurmaları.. roma modelini abd de uyguladılar. sadece roma modeli değil, tarihsel deneme yanılmaları iyi analiz ettiler ve hatta anayasaya patenti hakkını koyacak kadar 1624 ingiltere parlamento tarihine hakimdiler..
    4) 1788 de abd cumhuriyet olarak kurulduğunda fransız elitleri teorisini kendilerinin bulduğu cumhuriyetin neden kendilerinden önce abd de uygulanmaya başaladığına hayıflandılar..
    5) 1789 fransuz ihtilalinde evet halk isyanı vardı ama halk cumhuriyet talep etmiyordu, ekmek talep etti.. kötü yaşam koşullarının nedenini kralın paristen uzakta yaşamasına bağladığı için versaydan ayrılıp şehre gelmesini istedi.
    6) 1789 da fransız elitlerin derdi ekmek değildi. cumhuriyetti.. insan haklarıydı.. abd uygulamaya geçirdiyse kendileri de geçirebilirdi.. ama öyle olmadı..
    7) modern dönemlerin en büyük sıçrama noktası 1. dünya savaşı oldu. 1890 larda abd dünyanın en büyük ekonomisi olduğunda aslında "er geç yıkılacak" denilen cumhuriyet rejimini dünyaya kanıtlamış oldu.. 1789-1914 arasında hiçbir şey olmadı demiyorum.. parlamentolar güçlendi yükseldi.. ama örneğin almanya monarşi olarak kaldı..
    8) almnaya'nın 1918 de monarşiden cumhuriyete geçmesi abd cumhuriyetinin başarısı nedeniyle idi..
    9) 1945 sonrası tüm dünya nın (sahte-gerçek) cumhuriyete geçmesi abd nin dünya liderliğine geçmesi ile ilgiliydi..
    özetle ben modern dönemin en önemli dönüştürücü dinamiğinin fransız ihtilali değil, abd nin monarşiler çağında cumhuriyet olarak kurulması ve yıkılmaması sürekli gelişmesi ve dünyanın liderliğine ulaşması olarak görüyorum.. abd her iki dünya savaşında kurtarıcı rolü ne sahip olmasaydı , bugün dünyada cumhuriyet kavramı muhtemelen bambaşka bir yerde olurdu..

    • @moroRomantico
      @moroRomantico 5 หลายเดือนก่อน +1

      Romantizmden uzak gerçekçi bir yaklaşım 🤗

    • @sonerynt
      @sonerynt หลายเดือนก่อน +1

      Çok başarılı bir yorum..şaşırdım...👏

    • @intellijosephaydn1131
      @intellijosephaydn1131 16 วันที่ผ่านมา

      Mükemmel bir yazı. Ellerinize sağlık.

  • @mehmetdenizci4120
    @mehmetdenizci4120 ปีที่แล้ว +1

    Pek çok detayı bu video sayesinde öğrendim teşekkürler

  • @AtomHeartEugene
    @AtomHeartEugene 8 วันที่ผ่านมา

    Ağzınıza sağlık.

  • @Gılırman
    @Gılırman 8 วันที่ผ่านมา

    Fransız devriminin esas sebebi eşitsizlik tir pariste yaşıyorum anlatım çok iyi teşekkürler

  • @tahacan4496
    @tahacan4496 ปีที่แล้ว +2

    Sonunda geldi bu videi

  • @battalucar1456
    @battalucar1456 ปีที่แล้ว

    Çok güzel bir video olmuş gayet akıcı ve öz. Bu arada her türlü bottom-up’çıyız.

  • @betulcankaya624
    @betulcankaya624 27 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler 🌸

  • @nurseherumit3072
    @nurseherumit3072 22 วันที่ผ่านมา

    Cok severek dinledim.❤

  • @yasircomert161
    @yasircomert161 ปีที่แล้ว +2

    harikasınız

  • @cerenboruban2845
    @cerenboruban2845 ปีที่แล้ว

    Çok güzel bir kanal💯

  • @velatbozkurt7674
    @velatbozkurt7674 ปีที่แล้ว +1

    Arka plan renkleri güzel olmuş.

  • @onlyvotka
    @onlyvotka 6 หลายเดือนก่อน

    Gordugum en iyi fransiz devrimi iceriklerinden biri 👏👏👏

  • @vikinggg999
    @vikinggg999 ปีที่แล้ว +3

    Devrimler serisine devam

  • @aycemns
    @aycemns 5 หลายเดือนก่อน

    Murat Sevinç şu an Mülkiye'de öğretim görevlisi, mükemmel bir hoca gerçekten duyunca sevindim adını.

  • @avocato3131
    @avocato3131 5 หลายเดือนก่อน

    elinize sağlık

  • @Gılırman
    @Gılırman 8 วันที่ผ่านมา

    Çok güzel anlatım Hüsnü mahalli e çok güldüm bide erol müteecimler var 😂😂 onun gibi ne derlerse tersi çıkıyor 😂😂

  • @isler_iyi_iyi
    @isler_iyi_iyi ปีที่แล้ว +2

    Hüsnü mahalli esprisi çok iyiydi😂😂

  • @cihatatacan4941
    @cihatatacan4941 8 หลายเดือนก่อน

    Teşekkürler

  • @canerutku1054
    @canerutku1054 ปีที่แล้ว +1

    background tek kelimeyle muhteşem. tişörtle de cok uyumlu, bunu bilerek yaptiysaniz helal olsun size.

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer ปีที่แล้ว +1

      teşekkürler. devrimi anlatırken 3 başlığa 3 renk (mavi, beyaz, kırmızı) kullanalım dedik ışık el verdiği ölçüde. beğenildiyse ne mutlu :)

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 ปีที่แล้ว

      @@abdulvahidgezer kırmızı biraz turuncuya kaçmış onun dışında güzel olmuş arkaplan

  • @cem4378
    @cem4378 4 หลายเดือนก่อน +1

    Toplumsal dönüşüm için, yukarı veya aşağıdan ziyade, entelektüellerin toplumu dönüştürme çabası ve bunun için varını yoğunu ortaya koyması gerekir. Değilse yukardan zorla veya toplum kendi kendine dönüşmez.

  • @iyazkan88
    @iyazkan88 ปีที่แล้ว +2

    Toplum devlet eliyle dönüştürülebilir tabi; fakat bu (sosyalist anlamda söylemiyorum) devrim ve süreklilik içeren yer yer ince hat üzerinde de yol alan bir politikayla (olabildiği kadar olumlu olabilecek şekilde ) sonuçlanabilir.
    Bu arada Fransız Devrimini anlatmışsınız ama NELERİ DEĞİŞTİRDİ sorusuna yanıt çok az vermişsiniz.

  • @morz4867
    @morz4867 ปีที่แล้ว +1

    Çok güzel bir anlatım olmuş

  • @antoniogramsci2001
    @antoniogramsci2001 ปีที่แล้ว +2

    Çok hoş Türkiye TH-cam için böyle videolar ve kanallar, sonuna kadar destekliyorum. Ama şunu söylemeden de geçmek istemem, konuya hakim insanlar için yüzeysel ve basit bir video ki bu son derece doğal zaten ama bunların ötesinde klişelerden yer yer kurtulamamış, modern halk hikayelerini bilgi gibi sunan, eksik ve yer yer yanlış videoları bu kanalda sık sık görüyorum maalesef. Kanalın kendini geliştirdiğini görüyorum dolayısıyla kanala söyleyecek pek bir şeyim yok, çabalarını destekliyor ve başarılar diliyorum. Videoyu izleyen insanlara ise lütfen bunun sadece bir TH-cam videosu olduğunu, bu tarz videoları izlediğiniz zaman kendinizi konuyu bilmiş saymamanız gerektiğini naçizane hatırlatmak isterim. İlgi yaratmak, yüzeysel biçimde fikir edinmek için harika ama sadece bundan ibaret olduğunu hatırlayın lütfen. Esenlikler

  • @batuhankoc2253
    @batuhankoc2253 ปีที่แล้ว +1

    Videoda adı geçen kitapları açıklama kısmına yazmanız mümkün mü bundan sonraki videolarda?

    • @49W
      @49W  ปีที่แล้ว +1

      ekleyelim. yorumunuz için teşekkürler.

  • @fatmanas4436
    @fatmanas4436 3 หลายเดือนก่อน

    Bunu hep söylerim Dönüşüm için aşağıdan gelen toplumsal bir hareket gereklidir. Önce birey düzelmeli,sonra toplum düzelir. Ülkelerde böylece refaha kavuşur.

  • @arifdede9802
    @arifdede9802 2 หลายเดือนก่อน

    21.23 başarısız olsalardı isyancı başarılı oldukları için devrimci . Bu sözü çok beğendim .

  • @TKE641
    @TKE641 ปีที่แล้ว +3

    iyi video reis

  • @arifdede9802
    @arifdede9802 2 หลายเดือนก่อน

    2 durum için Celali isyanlarını da buna benzetebilir miyiz ? Orda da ekonomik sebeplerden dolayı hem halk hem de ayanlar önde gelen devlet adamları isyan etmişlerdir. Celaliyi de buna benzetebilir miyiz? Aydınlatırsanız sevinirim.

  • @mucoc
    @mucoc ปีที่แล้ว +5

    Fransız devrimi kozmopolit yapıyla doğdu, Napoléon'un karşı devrimi ile ulusal devlet(ulus devlet değil) kuruldu.

  • @SelmaBabayiğit
    @SelmaBabayiğit 9 วันที่ผ่านมา

    Türkçe kitap örnekleri verseniz,çeviri

  • @egeogur854
    @egeogur854 10 หลายเดือนก่อน

    1,25 te izleyince super

  • @YusufYalcin83
    @YusufYalcin83 5 หลายเดือนก่อน

    Girişte bahsettiğiniz Louis Sebastien Mercier’in Paris ile ilgili cümlesini nerede yazdığını öğrenebiliyor muyuz?

  • @alikaya-dp5qr
    @alikaya-dp5qr 5 หลายเดือนก่อน

    22.21 de anlatılan Fransız insan ve yurttaş hakları beyannamesi olması gerekiyor daha sonraları ihdas edilen insan Hakları beyannamesi ile karıştırılmış galiba

  • @ibrahimtur5362
    @ibrahimtur5362 7 หลายเดือนก่อน

    elinde önerilen kitapların pdfsi olan var mı

  • @teamm724
    @teamm724 หลายเดือนก่อน

    Türkiyede neden böyle şeyler yapmıyoruz, bizede hadsiz vergiler getiriyorlar

  • @bextiyarazeri3158
    @bextiyarazeri3158 8 หลายเดือนก่อน

    Əla videodur, həmçinin 2 kitabın hər birinin türkcəsi var

  • @zelihaberksoy4527
    @zelihaberksoy4527 2 หลายเดือนก่อน +1

    Bilgiler , metin iyi düzenlenmiş...
    Ancak :
    1- Çok hızlı okunduğu için takip etmek güç oluyor. Ozellikle; konuyu bilmeyen ve öğrenmek isteyen gençler için ,takip edilmesi ve anlaşılması zor.
    2- Diksyon iyi değil, toplama iyi değil, yani tekdüze bir okuma.
    Oysa her cümlenin anlamına göre seste iniş çıkışlar ve vurgulamalar olmak zorunda hele ki Tarihsel metinlerde...!!!
    Keşke bir Tiyatro sanatçısı bulsanız ve ona okursanız..takipçileriniz çok artacaktır.
    Umarım yazdıklarımı düşünürsünüz ve yaparsınız.
    İyi çalışmalar.
    Prof: Zeliha Berksoy
    Tiyatro Sanatçısı

  • @cemozkalelioglu7013
    @cemozkalelioglu7013 หลายเดือนก่อน

    Marie Antoinette'e atfedilen "ekmek yoksa pasta yesinler" lafi aslinda brioche ekmegi yesinler olarak ortaya cikmistir. Biz brioche ekmegini ne ara pastaya cevirdik onu bilemiyorum.

  • @ulasyavuz3924
    @ulasyavuz3924 2 หลายเดือนก่อน

    Destek

  • @mustafakemalozoflu2711
    @mustafakemalozoflu2711 7 หลายเดือนก่อน

    Hüsnü amca ne demişti acaba?merak ettim şimdi

    • @sevda.aleo1
      @sevda.aleo1 23 วันที่ผ่านมา

      "Suriye en güvenilir yerlerden biridir iç savaş çıkmaz" demişti 2011 yılında 😃

  • @ahmetselcuk1400
    @ahmetselcuk1400 10 หลายเดือนก่อน

    Herkese sonsuz tutku ve kendi gerceginin ayan beyan ortaya cikmadini dilerim

  • @aylinklc8852
    @aylinklc8852 15 วันที่ผ่านมา

    Merhaba, Marksist yöntemi eksik kullanıyorsunuz arkadaşlar. Eski sistem üretici güçlerin gelişmesinin önünde engel oluşturuyordu. Mesele yalnızca doğrudan hangi sınıf devrimi yaptı değil; o da var evet oncu sınıflar burjuvazi+Parisli yoksul halk ... Burjuvazi de katman katman. Bunlar içerisinde avukatlar, doktorlar, öğretmenler gibi küçük burjuvalar belki daha fazla. Ancak Fransız devrimine burjuva demokratik devrim dememizin sebebi qyni zamanda kapitalizmin gelişmesini engelleyen tum feodal unsurları silip süpürmesi ve yeni ekonomik politik sistemin ve onun hakim sınıfının önünü açmış olmasıdır. Son olarak daha cok yeni sizleri kesfettim, zevkle dinliyorum teker teker programlarınızı. Bazılarında gördüğüm (örneğin devletin ortaya çıkışına ilişkin teorilerde önemli bir eksiklik bulunuyor. Oysa MÖ 3500 Sümer devletlerinin ki bildigimiz ilk devlet örgütlenmesi bunlar- ortaya çıkış süreci sizin teorilerinizden farklılık taşıyor.. Her neyse ben sizi çok takdir ediyorum, Çok tebrik ederim, başarılar.

  • @yahyayagz1339
    @yahyayagz1339 8 หลายเดือนก่อน

    püritenler hakkında belgesel yap

  • @aysegulgd
    @aysegulgd 2 หลายเดือนก่อน

    Toplumlar devlet eliyle dönüştürülemez. Tarih, bunu denemiş fakat uzun sürememiş büyüklü ufaklı devletlerle dolu. Fakat toplumunu doğru okuyup doğru yölendirebilmiş devletlerin hep uzun soluklu olduğunu görüyoruz. Bir devrimin halkta karşılığı olmalı ki toplumsal bir değişim gerçekleşebilsin. Buna en önemli örneğin de tarihte devletten önce din değiştiren halklar olduğunu düşünüyorum. Tarih boyunca Bir çok devletin dini, halkın çoğunluğunun din değişimi sonrasında değişiyor mesela. Hristiyan mezheplerinin kabulü, İslamı seçen Türk boyları, uzak Doğuda yayılan dinlere göre dinlerini seçen devletler gibi gibi

  • @cakohasan69
    @cakohasan69 4 หลายเดือนก่อน

    🧡

  • @cem4378
    @cem4378 4 หลายเดือนก่อน

    Bir düzeltme, Bugünkü Fransızca, Paris'in kuzeyinde değil, güneyinde orta batısında kullanılan dildi.

  • @ozlemcetin5635
    @ozlemcetin5635 6 หลายเดือนก่อน

    👏

  • @ersinekici9399
    @ersinekici9399 ปีที่แล้ว

    Video güzel elinize sağlık ancak bu video neredeyse tüm kurgusu flu tv ve emrah safa gürkan tarafından yapılan Fransız devrimi videosunun aynısı denebilir.... Özgün olmanızı en azından senaryoyu planlarjen öneririm..

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer ปีที่แล้ว +2

      yorumunuz için teşekkürler fakat eleştirinize katılamayacağım. ESG'nin videosunu izledim ve oradaki kronolojik tarih anlatısının aksine bu videoda konuyu teorik 3 tartışma üzerinden yürüttüm. tabii ki konu hakkında olmazsa olmaz başlıklar, devrim sürecinin nasıl olduğuna dair anlatılar örtüşüyor ama ESG'nin videosundan farklı olarak bu video devrimi kim yaptı/devrim sınıfsal mıydı, devrim modern siyaseti nasıl etkiledi ve devrimin Fransız ulusunun doğuşunu nasıl sağladığı soruları üzerinden yürüdü. zaten devrimler serisinin genel amacı bu devrimlerin nasıl gerçekleştiğini anlatmaktan öte bugün sahip olduğumuz siyasi kurumların oluşumuna etkilerini anlatmak. bu seriyi orijinal yapan taraf bu.

  • @goodnight134
    @goodnight134 ปีที่แล้ว +1

    Marksist perspektifte burjuva devrimi; burjuva sınıfının bizzat yaptığı devrimler için değil, burjuvazinin devamında iktidarı ele aldığı devrimler için kullanılan bir kavramdır.

    • @goodnight134
      @goodnight134 ปีที่แล้ว

      Bu yüzden Fransız Devrimi de Türk Devrimi de Marksistler tarafından burjuva devrimleri olarak ele alınır

    • @sonerynt
      @sonerynt หลายเดือนก่อน

      Doğru...

  • @mehmetylmaz6485
    @mehmetylmaz6485 ปีที่แล้ว

    Bu ülkenin geleceği için tüm suikasta kurban gidenlerin önceden yaptığı salon ve miting konuşmalarının arşivi hazırlanmalı ve halka açık olarak yayınlanmalıdır…
    Yoksa balık hafızalı bi toplum olmamız kaçınılmaz…

  • @stekin8
    @stekin8 9 หลายเดือนก่อน

    Hüsnü Mahalli'den sonra 😅😅

  • @fatihozturk8767
    @fatihozturk8767 ปีที่แล้ว +1

    Ses çok az

  • @ahmetharmandal1875
    @ahmetharmandal1875 9 หลายเดือนก่อน

    Toplumun yönetici sınıf tarafından tepeden inme şekilde dönüştürülmesi her ne kadar Fransa’da başarılı olsa da Türkiye’de Utanma manasıyla başarılı olamamıştır. Günümüzde toplumsal bir hareket olmaksızın toplumuna dönüştürmeye çalışan tek erk Suudi Arabistan’dadır. Başarılı olabilecek mi zaman gösterecek.

  • @alyveli
    @alyveli ปีที่แล้ว +2

    Her devletin kuruluşunda bariz bir şekilde Jakoben tarzında bir grup o devletin tarihini yönlendirmede iyisiyle kötüsüyle katalizör oluyoe zannedersem.

  • @aylinklc8852
    @aylinklc8852 15 วันที่ผ่านมา

    Yeni bir şey daha dinlerken... İsyan başarıya ulaştığı için devrim değil. İsyan başarıya ulaşınca darbe olur genellikle. Onun devrim olması, toplumda ekonomik ve siyasal yararlanma olanakları toplumun geniş kesimleri yarına değişti mi? Üstelik süreç ani, radikal, insan iradesiyle hızlı bir biçimde gerçekleşti mi bunlara bakmak gerekir. Ayrıntıya giremiyorum ama bana kalırsa bu devrimler dizisinin başında devrim nedir ona bakmak, farklı devrim teorileri nedir onlardan söz etmek gerekir. Marksizm örneğin benim yukarıda söylediğimden biraz daha farklı bir perspektiften bakar..

  • @AlwObii
    @AlwObii 3 หลายเดือนก่อน

    şu 2 tane koministe benzeyen çar var sizde biri küpeli bıyıklı biri düz bıyıklı onları bi ayıklayında videoları sen yap sadece canım onlar antipatik

  • @HAS_BOKISTAN_IMPARATORLUGU
    @HAS_BOKISTAN_IMPARATORLUGU หลายเดือนก่อน

    Bu video biraz bok, yani yeterince ilgi çekici değil. Sunum tarzı biraz bok, yani fazla enerjik değil. Arka plan da pek bok değil, yani daha düzenli olabilirdi. Has Bokistan İmparatorluğunda bu videodan çok daha boklu ve heyecanlı tarih anlatımları mevcuttur, emin olun. Ayrıca videoyu sıçmak, sıçmak, sıçmak, sıçmak etmekten kendimi alamıyorum. Biraz daha dinamik bir anlatım tercih ederdim açıkçası. Ama yine de emeğe saygı.

  • @1oguz1
    @1oguz1 หลายเดือนก่อน

    Bu şahsın anlatımı çok kötü. Bişey anlamıyorum..

  • @abdullahakin5050
    @abdullahakin5050 11 หลายเดือนก่อน

    Determinizm volenterizm mevzusu

  • @cant6151
    @cant6151 ปีที่แล้ว +2

    Off ya cok sıkıldım izlerken ömer ibo falan yok mu

    • @XasthuR0
      @XasthuR0 ปีที่แล้ว +3

      İzleme o zaman birader. İzlediysen de aptal aptal yorum yapma bence.

    • @cant6151
      @cant6151 ปีที่แล้ว

      @@XasthuR0 yok izlicem

    • @colorfulmus
      @colorfulmus ปีที่แล้ว +1

      katılıyorum sesi çok sıkıcı

    • @yavuz2638
      @yavuz2638 8 หลายเดือนก่อน +1

      Bomboş yorumlar

    • @cant6151
      @cant6151 8 หลายเดือนก่อน

      @@yavuz2638 ne dion

  • @alikamer4983
    @alikamer4983 11 หลายเดือนก่อน +3

    Düşünüyorum da aslında DEVRİM yapılan devletlere baktığımızda İslam twrihini inceleselerdi, bu tür kanlı devrimlere belki de gerek kalmazdı. Çünkü peygamberimiz zaten en büyük devrimi “KİMSENİN KİMSEDEN ÜSTÜN OLMADIĞI”nı belirterek 6. yüzyılda yapmıştı.

    • @Marcus.464
      @Marcus.464 8 หลายเดือนก่อน +2

      😂😂😔😔

  • @anilsimsek4130
    @anilsimsek4130 ปีที่แล้ว +1

    Mağdur adam video atmış. İzlemedim.