Cristian Tudor Popescu. Votanți. Dictatură. Totalitarism. Democrație. Extremism

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ค. 2024
  • Cristian Tudor Popescu despre votanți, dictatură, totalitarism, democrație, extremism, politică, votare, alegeri electorale, comunism, în România, Uniunea Europeană și NATO, și "Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri", carte de Cristian Tudor Popescu, Editura Polirom. Cristian Tudor Popescu în dialoguri cu Cristian Leonte, Augusta Oniță.
    • Cristian Tudor Popescu...
    / @dialogurialese
    #lansarecarte #lansaredecarte #cărți #cartiromania #citesc #citit #cititori #cititoridinromania #cititoripasionati #cititor #recomandaredecarte #recomandaricarti #podcastromania

ความคิดเห็น • 47

  • @adrianiancu5691
    @adrianiancu5691 7 วันที่ผ่านมา +2

    Perfect adevărat,votantul învață..Dar sunt mulți care nu invață și rămân repetenți...

  • @costelcretu679
    @costelcretu679 7 วันที่ผ่านมา +1

    Salut ,Dm Cristian ,Super Ok mesajul 👍

  • @romulusvoicu9705
    @romulusvoicu9705 7 วันที่ผ่านมา

    Saluut......bravooooo.....

  • @gratielaboeriu6898
    @gratielaboeriu6898 7 วันที่ผ่านมา

    👍👍👍👍👍👍👍👍

  • @adrianzara9184
    @adrianzara9184 7 วันที่ผ่านมา

  • @sandulescusabina
    @sandulescusabina 6 วันที่ผ่านมา

    Multă, sănătate....d-le. Popescu...

  • @elzorro3608
    @elzorro3608 10 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Like pentru video

  • @gheorgheneagu6764
    @gheorgheneagu6764 7 วันที่ผ่านมา

    👋👋☕️

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 7 วันที่ผ่านมา +1

    Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
    "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
    Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
    Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
    Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
    E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.

  • @TomaCanja
    @TomaCanja 16 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    ...a trecut ceva timp..dar ultimele câteva alegeri m-au prins..la un nivel de înțelegere ridicat...Nici nu este prea greu..cu ce specimene se prezinta....

  • @petrumocanu8707
    @petrumocanu8707 7 วันที่ผ่านมา +1

    Ce putem spune despre VOT ,Doar atit BURTA si NEPASAREA Popor IGNORANT.

  • @cristianpopescu4300
    @cristianpopescu4300 3 วันที่ผ่านมา

    La țară multă lume bătrână nu are Bacalaureatul. Cine ar mai vota primarul comunei spre exemplu?

  • @iulianarion8694
    @iulianarion8694 4 วันที่ผ่านมา

    La 5:00, computerul si internet sunt neutri fata de om. Totul depinde de continutul pe care omul il acceseaza nu de performantele PC/telefon/tableta. Unii oameni se pot imbunatatii, altii se pot inrai. Depinde de optiunea fiecaruia.
    La 6:00, cand esti in Italia iei contact cu Renasterea culturala doar daca vizitezi muzeele, monumentele despre care ai citit ce reprezinta. Nu in ultimul rand ai platit rezervarea in prealabil, la unele. Din nou, optiune individuala. Am fost la Roma si la Florenta. Am vizitat muzeele, aproape toate. Nu m-a interesat activitatea infractionala. Am evitat zonele si persoanele dubioase.
    7:45 "Intotdeaua contactul (om - computer) va incepe prin magnificarea raului" . Respect aceasta opinie, chiar daca este opusa opiniei mele despre PC.

  • @dumitrupaduraru7438
    @dumitrupaduraru7438 7 วันที่ผ่านมา

    Maestre dealungul timpului am invatat CA la vot ajungi sa alegi raul cel mai mic dar eu Acum nu Mai pot sa l aleg nici pe Acela pentru CA nu Mai am timp sa astept Pina pot sa m amendez pe cel care l am votat si mi a inselt aseteptarile Acel pe care l am votat s a coalizat cu cel pe care nu am vrut sa l aleg Deci m a inselt DACA nu ma duc la vot ,votul meu v a fi furat de cei smecheri si nu I bine care ar putea fi varianta cea Mai buna?

  • @marcelapirvu9536
    @marcelapirvu9536 7 วันที่ผ่านมา

    Mai dragă, iertați-mă, cum spunea cineva cu musca pe căciulă,....de ce nu sau certat înainte de alegeri?de aia de politică care e știți dumneavoastră ...acum pupat în....parlament,ma duc la vot,ca aia fac 34 ani și.....eu cu cine votez? Vorba cetățeanului ...el era turmentat, noi majoritatea tot asa ....unii băuți dar și ceilalți amețiți ca nu mai știi,pe cine vai de capul lor ....dacă mai dau ..o sută salar,pensie e bine ,burta mamonei ,mulțumim de analiză ,amar tare amar ....

  • @irinacostea411
    @irinacostea411 7 วันที่ผ่านมา

    Santeti o minune ,domnule Cristian..n- ar fi oare mai bine sa se dea un test de cultura generala inainte de vot??...ar fi mai simplu...oare soarele se invarte in jurul pamantului sau invers??😂...tot respectul domnului CTP..

  • @nemethmircea-ioan9445
    @nemethmircea-ioan9445 5 วันที่ผ่านมา +4

    Este o placere sa il asculti pe Domnul Cristian Tudor Popescu ,intotdeauna, Mult respect

  • @IoanaOros-xn5ku
    @IoanaOros-xn5ku 7 วันที่ผ่านมา

    Și părerea mea e că nici nu ai cu cine

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 7 วันที่ผ่านมา +1

    Cred ca fiecare om trebuie sa aibă drept de vot din doua considerente: unul este ca nu trebuie sa stii cum e proiectat un lucru ca să apreciezi dacă e bun sau rău pentru tine, iar al doilea este ca orice om este în principiu incompetent (un om poate cunoaste bine 2-3 domenii: matematica, fizica, economie, biologie, arhitectura, inginerie, drept, istorie etc).
    In realitate, în viata de zi cu zi, consultam mai mulți specialisti și tragem o concluzie. La fel fac și cei ce se numesc oameni politici și care conduc tari, la fel fac și cei ce conduc o afacere.
    Insa, pentru orice societate democratica, trebuie in primul rind o presa independenta de vointa actionarilor care o finanțează. Trebuie ca să existe sindicate puternice în presa, care sa apere drepturile jurnalistilor, și care sa fie organizate democratic, adică deciziile sa se ia de către majoritatea membrilor nu de către vreun birou central. La fel si in cazul partidelor, luarea deciziilor trebuie sa fie descentralizata, adică conducătorii trebuie sa vina cu solutii pentru problemele curente dar majoritatea membrilor trebuie sa decidă ce soluție se pune în practica.
    Asa ca ideea cu votul doar al unora e doar elitism.

  • @mirceatodosi4602
    @mirceatodosi4602 7 วันที่ผ่านมา

    Respect Cristian Tudor Popescu 🙏!

  • @marinmatei4847
    @marinmatei4847 6 วันที่ผ่านมา

    Da, în anumite circumstanțe, cu toate ca știam ca acest om este o valoare a acestei tari, ma refer la domnul C.T.Popescu l-am hulit datorita propagandei mincinoase cu toate ca și el greșește, tot datorita acestor circumstanțe, cu toate acestea am tot respectul cu acest domn, fiindcă mai presus de toate este Om, din păcate multi dintre noi nu mai avem acest statut și nici măcar nu știm acest aspect al decăderii umane!Da foarte oportuna referirea la implicarea populației în politica, măcar ca la un meci de fotbal!Da, dreptul la vot asa ar trebuii sa fie măcar cu trecerea examenului de maturitate ,,bacul''!

  • @user-se6px6kp6i
    @user-se6px6kp6i 7 วันที่ผ่านมา

    Si votantul instruit cu cine să voteze? Are cu cine? N-are.
    Nici votații nu sunt mai departe de votanti.

    • @oviros
      @oviros 3 วันที่ผ่านมา

      s-ar schimba multe dacă dreptul de vot e selectiv.Ar dispårea rapid din peisaj patriotarzii

  • @scifids3346
    @scifids3346 7 วันที่ผ่านมา

    Si totusi ctp nu vede nicio diferenta intre psd-pnl si usr? Ca vorbeste de probabila rasucire a politicienilor romani cand vor simti vant dinspre est. Apropo, ctp nu spune si de ce vor face asta: ca vestul vrea sa-i bage la parnaie. Dar ce anume a vazut ctp la useristi care sa-l faca sa creada ca vor proceda la fel? Sau ctp este si el doar un alt las care ignora o realitate evidenta si ii baga pe toti in aceeasi oala, doar pentru a nu fi etichetat ca partizan?

  • @BonnieB-uf8wn
    @BonnieB-uf8wn 7 วันที่ผ่านมา

    CTP geniu! Respect si pretuire, dle!

  • @gratielaboeriu6898
    @gratielaboeriu6898 7 วันที่ผ่านมา

    👍👍👍👍👍👍👍👍