Just eilen pyörittelin pienessä päässäni, miksi toisia masentuneita on niin vaikea auttaa nykykeinoin. Tää antaa toivoa, että auttamisen työkalut kehittyy 💪🏻
Parasta antia koko yliopistoajaltani olivat kyllä Markuksen luennot, aihealueena evoluutiopsykologia on erittäin mielenkiintoinen ja loppujen lopuksi helposti ymmärrettävä kokonaisuus, jonka havainnoista saa hyvää perspektiiviä siihen miksi ihmiset käyttäytyvät tietyllä tavalla. Masennus on vaikea asia ja hoitotapojen kehityksessä tulee vielä kestämään kauan, mutta toivottavasti tämä evoluutiopsykologinen näkökulma päätyy vuosien varrella myös sinne oppikirjojen ja hoitosuositusten puolelle. Markuksesta kyllä huomaa, että puhuttavaa riittäisi vaikka kuinka paljon, tunti on aivan liian lyhyt aika alkaa purkamaan tätä mielenkiintoista aihealuetta. Hyvin kyllä saitte pääasiat aiheesta otettua esille, vaikkakin suuremmalle yleisölle Markuksen nopea puhetapa ja vaikeampien biologisten termien/konseptien puheeksi yllättäen ottaminen saattaa tehdä aiheen ymmärtämisen joillekin hieman haastavaksi. Keskustelu parinvalinnasta ja sen mekanismeista olisi kyllä varmasti monen kuulijan mieleen.
Ihmisluonto ja sen sisäsyntyiset arvot ja tarpeet, jos ovat ristiriidassa elämäntyylin ja sen lisäksi saamansa henkilökohtaisen kohtelun kanssa ympäristöstä, yhteiskunta ja muut ihmiset, voi aiheuttaa ihmisessä henkistä pahoinvointia.
Kiitos hyvästä kanavasta ja mielenkiintoisesta sisällöstä. Esim. 21 minuutin hujakoilla mainittuihin tuoreisiin (2018) metatutkimuksiin olisi mielenkiintoista saada viitteet jakson selitystekstiin. BMJ:n arkisto on aika laaja, joten aikaa menee etsiä kyseisiä tutkimuksia pelkän julkaisuvuoden perusteella. Kun teillä on paljon näitä tiedeaiheitakin ohjelmassa, niin viitteitä voisi pyytää tueksi ainakin isoimmille väittämille. Kiitos.
Pakko kommentoida sen verran, että nuo Masennus tilastot voi osittain johtua siitäkin, että lääkärit tykkää nykyään lähes mihin vaan vaivaan diagnosoida syyksi masennuksen. Itselleni oli diagnosoitu tietämättäni masennus, tuli kerran sairaanhoitajan kanssa puheeksi masennukseni josta en edes itse tiennytkään 😄 todellinen vaiva masennus osalla ihmisistä tietenkin on. Mutta monesti jos menee valittamaan esim matalan testosteronin oireista, voi masennus diagnoosin saada, vaikka verikokeet näyttäisi selvästi ongelman olevan hormonaalinen..
Tämä on totta, ADHD henkilönä minulle on diaknosoitu masennus ( mikä siinä yleensä sivuoireena on ) mutta se liittyy ADHD.n haasteisiin mut se ei oo jatkuvaa vaan toisena hetkenä kaikki on perfecto ja oon iloinen nauran ja juttelen iloisesti. Mulle on aikanaan määrätty masennus lääkkeitä viime lääkkeellä sairastuin niin että ku jaxolta kotiuduin niin sairaalaan ambulanssialla heti seuraavana päivänä. Ei tarvitse mulle tuputtaa enää masennus lääkkeitä niihin en uskalla koskee enää ikinä niin järkyttäviä kokemuksia mulla on 😪
Perusturvallisuuden tunteen menettäminen lienee se suurin myrkky mielelle. Se voi synnyttää näitä mainittuja ongelmia tarvittaessa välittömästi, kuin sormia napsauttamalla ja vastaavasti tuon turvallisuuden tunteen palauttaminen poistaa nämä ongelmat nopeastikin. Ainakin itsellä esim. ihmisten välisten konfliktien selittäminen "viestinnän epäonnistumisena" helpottaa olotilaa tehokkaastikin ja palauttaa oman toimintakyvyn ja elämänilon nopeasti. Leijona savannilla oli ihmiselle lyhytaikainen psyykkinen uhka, mihin meidän stressijärjestelmä lienee suunniteltu, mutta kilpailuyhteiskunta taas on pitkäaikainen uhka, eikä sitä tunnu kukaan kestävän täyspäisenä loputtomiin. Onkohan kukaan tutkinut velkavankeudesta lottovoiton avulla päässeen stressitasojen ja mielentilan muuttumista, siitä sais hyvää dataa jatkuvan selviytymistaistelun yhtäkkisestä loppumisesta ja oireiden mahdollisesta kroonistumisesta?
"Lääkkeet hoitavat usein vain oireita, ei syitä." ... Esimerkiksi diabetes-lääkkeillä ei ole kukaan koskaan parantunut diabeteksestä! th-cam.com/video/5FVRIZTFlkc/w-d-xo.html Tässä on ikivanha terveellisen elämän neuvo: th-cam.com/video/VIhhrYjVhOk/w-d-xo.html
Jälleen sekoitetaan kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyyseläke ja pysyväisluontoinen eläke. Nuoret eivät pääse pysyvälle eläkkeelle masennuksen takia.
Kun masennuksen yhteiskunnallis- taloudellisia vaikutuksia korostetaan, se vaikuttaa masentuneisiin syyllistävästi. Tämä asia pitäisi ottaa huomioon AINA kun masennuksesta julkisuudessa puhutaan.
Kyllä jos jokumi ulta kysyisi sa oisin että on hyvä mennä siihen mistä tuo masennus saa alkunsa. Vaikka käyttäisi lääkkeitäkin niin syy on tärkeä tutkia että pääsee asian ytimeen.
Karl Marx näki kauas tieteen historiallisella jatkumolla. 1848 Marx kirjoitti: " Samoin kuin luonnontiede tulee myöhemmin liittämään itseensä ihmistä käsittelevän tieteen, samoin ihmistä käsittelevä tiede liittää itseensä luonnontieteen: tulee olemaan yksi tiede." Tämä on tapahtunut evoluutiopsykologian ja psykologian kohdatessa.
Ei tässä tule mitenkään kokonaisvaltaista otetta kun liitetään fysiologia mukaan selitysmalliin. Täysin. Pieleen menevä selitysmalli. Ei evoluutiopsykologia riitä mihinkää kokonaisvaltaisempaan otteeseen. Sosiaaliset ja psykologiset orientaatot on otettava mukaan.
Ja tuokin että masennuslääke ei eroa placebosta on virheellinen väitä, koska se todellakin eroaa, mutta ero kasvaa mitä vaikeampi masennus. Placebon teho laskee masennuksen vaikeutuessa samalla kun lääkkeen teho pysyy samana (Kirsch et al. plos medicine 2008). Tämä on johtanut siihen että meillä on paljon tutkimuksia lievää masennusta sairastavilla jotka ovat päätyneet virheelliseen johtopäätökseen masennuslääkkeiden tehosta.
@@MikkoVille Jep ja jotenkin maalaa psykiatrin pelkäksi lääkkeiden syöttämiseksi, kun kaikki jotka ovat työskennelleet alalla tietävät että mukana on sosiaalityöntekijät, psykologit, työterveyshuolto, psykiatrit ja kaikki muut välttämättömät tahot. Potilasta tietenkin lääkitään koska tiedetään tästä olevan hyötyä. Pääosassa kuitenkin on muita keinoja: ammatillinen kuntoutus, psykoterapeuttiset menetelmät, vertaistuki ym muut ryhmät, tarvittaessa kotiin asti tuleva tehostettu avohoito, neuromodulaatio jnejnejne.
@@Mylada Moi! Haluan vielä lisätä oman lusikkani soppaa hämmentämään. Lääkkeet ovat tukena madennuksen hoidossa, mutta ihmismieli on kemiaansa monimutkaisempi. Kuten toinen teistä sanoi, oleellista on myös joku, jonka kanssa käydä tilannetta läpi. Itse leikillisesti kuvittelen psykologin avustavan aivojen uudelleen ohjelmoinnissa eli "faktahierarkian" järjestelemisessä ja bugien poistossa. Monen masennuksen takana lienee ns. meaning crisis (mielenkiintoinen aihe, mm. Jordan Peterson on ollut avainhenkilöitä tässä keskustelussa). Monelta puuttuu "miksi", koska entiset uskomusjärjestelmät ovat menettäneet kannatustaan, kuten kristinusko. Nyt näkyykin jo kääntymys historiaan eli monenlaiseen yleiseen "henkisyyteen" ja shamanismiin. Uskomusjärjestelmien menetys tuo tarkoituksettomuuden lisäksi toisen vähintään yhtä vaikean ongelman: kukaan ei voi todistaa, että mikään olisi absoluuttisesti väärää ainakaan tieteen keinoin, koska objektiivisuus on nimenomaan subjektiivisuuden poissulkemista. Esimerkiksi sinun "en halua kuolla, kärsin kivusta" ei ole "arvokkaampi" fakta kuin toisen "haluan tappaa ja että kärsit". Arvohierarkialla ei siis voi olla puhtaasti objektiivista, tieteellistä pohjaa, mutta voisiko se löytyä faktojen muodostamista yhteyksistä, pelisäännöistä? Mielestäni Peterson on tehnyt tällä saraa hyvää työtä tuomalla yhteen ihmisen biologian ja mytologian ja niiden käsikädessä kehityksen.
@@LoremLorem Niin Peterson on yrittänyt löytää ratkaisua nihilismiin luomalla jonkunlaisen Jungilaisiin arkkityyyppeihin, kristinuskon mytologiaan ja jostain kumman syystä venäläisiin ajattelioihin pohjautuvat idealogian. Samaan soppaan tungetaan tarinat aivojen serotonergisistä reiteistä ja miten ne aktivoituvat kun on ns. korkealla hierarkiassa + se ihmeen hummeritarina samasta asiasta. En nyt nää, että tässä olisi mitään muuta kuin soppa ajatuksia ja lupaus hyvästä. Toisaalta Peterson motivoimalla ihmisiä tekemään asioita ja pitämään päivän ja huoneen järjestyksessä hoitaa myös masentuneita, koska he saavat jonkun struktuurin ja merkityksen mitä noudattaa. Pitää myös muistaa, että nihilismi on masennuksen oire ja todellakin huono psykososiaalinen tuki ja järkyttävät oman elämän tragediat voivat johtaa nihilismiin riippumatta siitä oliko henkilö ateisti, kristitty tai muslimi
Masennus tulee kun elämän olosuhteissa on muutoksia . Masennus on paholaisen tuottamaa koska se lamaannuttaa ihmisen en ole kouluja käynyt mutta Raamattu on ollut hyvä opas.
Toi liikunta ja ruokavalion tuputtaminenkin menee liian pitkälle. Liikkua voi myös autolla ja se auttaa ihmistä. Kaikki laitetaan taas samaan sabluunaan.
Onko sulla ihan tutkittua tietoa, että autolla liikkuminen auttaa ihmistä? Itsestäänselvää, että fyysinen liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat, mutta koska länsimainen ihminen on laiska, niin tuokin helppo keino on joillekin ylitsepääsemätöntä. Siksi pillereiden popsiminen on miellyttävämpi vaihtoehto.
@@aksu2789 Ei mutta sanoohan sen järkikin jos ihmisellä on alentunut fyysinen kunto vanhuus, sairaus tai liika ylipaino niin hän pääsee parhaiten autollaan liikuntaharrastuksiin kuten vesijumppa tai kuntosali. Heille on raskasta lähteä liikkeelle ilman helppoa kevyttä tapaa.
Tuo liikunnan ja ruokavalion tuputtamin tuntuu lähinnä vasta reaktiolle siitä ettei halua myöntää kyseisen asian pitävän paikkaansa. Voisin väittää että jokainen joka löytää itselleen liikuntamuodon jota rakastaa, auttaa se henkisellä puolella valtavasti elämän muilla osa-alueilla. Nykyään on niin super paljon kaikkea huippu hienoa mutta mikään ei lopulta tuota pitkäaikaista onnea paitsi hyvin yksinkertaiset asiat, liikunta, lepo, ja terveellinen ruokavalio.
Syihin pureutuminen on parasta ja parantavaa hoitoa. Nämä asiat olisin halunnut lääkiksessä oppia: asiakas.kotisivukone.com/files/kasasenkootut.kotisivukone.com/Relaa_nyt.pdf
Kerrankin joku puhuu asiasta eikä asian vierestä. Todella ymmärrän omia oireitani paremmin kuunneltuani tämän! Kiitos!
Huippu jakso! Halpoja helppoja neuvoja stressiin ja masennukseen, kiitos tästä. Pitäisi näyttää YLE:n / MTV:n primetimen aikaan tämä ohjelma!
⁰o
Arvaa 2 kertaa näyttääkö ilmatteeks mitään mitä auttais kansaa ahneita yle
Just eilen pyörittelin pienessä päässäni, miksi toisia masentuneita on niin vaikea auttaa nykykeinoin. Tää antaa toivoa, että auttamisen työkalut kehittyy 💪🏻
Parasta antia koko yliopistoajaltani olivat kyllä Markuksen luennot, aihealueena evoluutiopsykologia on erittäin mielenkiintoinen ja loppujen lopuksi helposti ymmärrettävä kokonaisuus, jonka havainnoista saa hyvää perspektiiviä siihen miksi ihmiset käyttäytyvät tietyllä tavalla. Masennus on vaikea asia ja hoitotapojen kehityksessä tulee vielä kestämään kauan, mutta toivottavasti tämä evoluutiopsykologinen näkökulma päätyy vuosien varrella myös sinne oppikirjojen ja hoitosuositusten puolelle.
Markuksesta kyllä huomaa, että puhuttavaa riittäisi vaikka kuinka paljon, tunti on aivan liian lyhyt aika alkaa purkamaan tätä mielenkiintoista aihealuetta. Hyvin kyllä saitte pääasiat aiheesta otettua esille, vaikkakin suuremmalle yleisölle Markuksen nopea puhetapa ja vaikeampien biologisten termien/konseptien puheeksi yllättäen ottaminen saattaa tehdä aiheen ymmärtämisen joillekin hieman haastavaksi.
Keskustelu parinvalinnasta ja sen mekanismeista olisi kyllä varmasti monen kuulijan mieleen.
👍
Llölöplp
Ihmisluonto ja sen sisäsyntyiset arvot ja tarpeet, jos ovat ristiriidassa elämäntyylin ja sen lisäksi saamansa henkilökohtaisen kohtelun kanssa ympäristöstä, yhteiskunta ja muut ihmiset, voi aiheuttaa ihmisessä henkistä pahoinvointia.
Hyvä jakso, joka kaikkien masentuneiden pitäisi katsoa.
Kiitos hyvästä kanavasta ja mielenkiintoisesta sisällöstä. Esim. 21 minuutin hujakoilla mainittuihin tuoreisiin (2018) metatutkimuksiin olisi mielenkiintoista saada viitteet jakson selitystekstiin. BMJ:n arkisto on aika laaja, joten aikaa menee etsiä kyseisiä tutkimuksia pelkän julkaisuvuoden perusteella. Kun teillä on paljon näitä tiedeaiheitakin ohjelmassa, niin viitteitä voisi pyytää tueksi ainakin isoimmille väittämille. Kiitos.
Toki Rantalan kirjasta löytyy tod. näk. kyseiset viitteet ja vähän päälle.
Upea ja mielenkiintoinen jakso!
Minä oon syönyt masennuslääkkeitä 10v. ja lääkäri sanoi joskus, että "tää voi olla sulle ihan elinikäinen juttu".
Nyt vasta katsoin tämän, hienoa keskustelua! Pitää muistaa jakaa kavereille, jotka ovat masentuneita.
Kiitos tästä. Opin enemmän asioita kun monella lukiokurssilla. Hyvin mielenkiintoista
Perkele kun on kova kanava! Jatkakaa samaan malliin!
Kiitos tästä jaksosta! Tässä oppii ymmärtämään itseään lisää
Tässä on totuus asiasta! Kiitos, kun toitte julki.
Pakko kommentoida sen verran, että nuo Masennus tilastot voi osittain johtua siitäkin, että lääkärit tykkää nykyään lähes mihin vaan vaivaan diagnosoida syyksi masennuksen. Itselleni oli diagnosoitu tietämättäni masennus, tuli kerran sairaanhoitajan kanssa puheeksi masennukseni josta en edes itse tiennytkään 😄 todellinen vaiva masennus osalla ihmisistä tietenkin on. Mutta monesti jos menee valittamaan esim matalan testosteronin oireista, voi masennus diagnoosin saada, vaikka verikokeet näyttäisi selvästi ongelman olevan hormonaalinen..
Tämä on totta, ADHD henkilönä minulle on diaknosoitu masennus ( mikä siinä yleensä sivuoireena on ) mutta se liittyy ADHD.n haasteisiin mut se ei oo jatkuvaa vaan toisena hetkenä kaikki on perfecto ja oon iloinen nauran ja juttelen iloisesti. Mulle on aikanaan määrätty masennus lääkkeitä viime lääkkeellä sairastuin niin että ku jaxolta kotiuduin niin sairaalaan ambulanssialla heti seuraavana päivänä. Ei tarvitse mulle tuputtaa enää masennus lääkkeitä niihin en uskalla koskee enää ikinä niin järkyttäviä kokemuksia mulla on 😪
Rauhallinen hyvä musiikki rentouttaa ja ns. Jytämusiikki vie rauhaa.
Kyllä uskon tuohon että elämäntavoilla on tärkeä osa parantumista masennus voi aiheuttaa varmaan ns lohtusyömistä ja se ei paranna mielialaakaan.
Vaikea on aihe. Hyvää oli paljon. Vielä on matkaa.
Perusturvallisuuden tunteen menettäminen lienee se suurin myrkky mielelle. Se voi synnyttää näitä mainittuja ongelmia tarvittaessa välittömästi, kuin sormia napsauttamalla ja vastaavasti tuon turvallisuuden tunteen palauttaminen poistaa nämä ongelmat nopeastikin. Ainakin itsellä esim. ihmisten välisten konfliktien selittäminen "viestinnän epäonnistumisena" helpottaa olotilaa tehokkaastikin ja palauttaa oman toimintakyvyn ja elämänilon nopeasti. Leijona savannilla oli ihmiselle lyhytaikainen psyykkinen uhka, mihin meidän stressijärjestelmä lienee suunniteltu, mutta kilpailuyhteiskunta taas on pitkäaikainen uhka, eikä sitä tunnu kukaan kestävän täyspäisenä loputtomiin. Onkohan kukaan tutkinut velkavankeudesta lottovoiton avulla päässeen stressitasojen ja mielentilan muuttumista, siitä sais hyvää dataa jatkuvan selviytymistaistelun yhtäkkisestä loppumisesta ja oireiden mahdollisesta kroonistumisesta?
Jep. Testoo lisää.
Kiitos, oli hyvin mielenkiintoinen podcast!
Markusta kuulisi mielellään lisääkin
"Lääkkeet hoitavat usein vain oireita, ei syitä." ... Esimerkiksi diabetes-lääkkeillä ei ole kukaan koskaan parantunut diabeteksestä!
th-cam.com/video/5FVRIZTFlkc/w-d-xo.html
Tässä on ikivanha terveellisen elämän neuvo:
th-cam.com/video/VIhhrYjVhOk/w-d-xo.html
Jälleen sekoitetaan kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyyseläke ja pysyväisluontoinen eläke. Nuoret eivät pääse pysyvälle eläkkeelle masennuksen takia.
Kun masennuksen yhteiskunnallis- taloudellisia vaikutuksia korostetaan, se vaikuttaa masentuneisiin syyllistävästi. Tämä asia pitäisi ottaa huomioon AINA kun masennuksesta julkisuudessa puhutaan.
Kyllä on hyvä tarkkailla mikä on parhaaksi kenellekkin.
Hmmm. ihan asiaakin tässä on, mutta minua häiritsee tämä neurokemiallinen näkökulma. Onko masennus serotoniinivajetta tai interleukiiniloadia?
Kyllä jos jokumi ulta kysyisi sa oisin että on hyvä mennä siihen mistä tuo masennus saa alkunsa. Vaikka käyttäisi lääkkeitäkin niin syy on tärkeä tutkia että pääsee asian ytimeen.
Jorma Toppari keskustelemaan naisten ja miesten hedelmällisyydestä?
Kiitos vinkistä!
Huippulääkäri, kiitos👍
Rantala tarjoaa samaa ratkaisua evoluutiopsykologian näkökulmasta kuin mitä Lauri Rauhala tuotannossaan psykologian ja psykiatrian filosofina. Hyvä!
Karl Marx näki kauas tieteen historiallisella jatkumolla. 1848 Marx kirjoitti: " Samoin kuin luonnontiede tulee myöhemmin liittämään itseensä ihmistä käsittelevän tieteen, samoin ihmistä käsittelevä tiede liittää itseensä luonnontieteen: tulee olemaan yksi tiede." Tämä on tapahtunut evoluutiopsykologian ja psykologian kohdatessa.
Ei tässä tule mitenkään kokonaisvaltaista otetta kun liitetään fysiologia mukaan selitysmalliin. Täysin. Pieleen menevä selitysmalli. Ei evoluutiopsykologia riitä mihinkää kokonaisvaltaisempaan otteeseen. Sosiaaliset ja psykologiset orientaatot on otettava mukaan.
No tietotekniikka on vienyt paljon yhteyttä ja sitten puuttuu se kanssakäyminen että ihminen kohtaa ihmisen luonnollisesti.
"Psykiatriassa ei ymmärretä että X"
Kohtalaisen kova yleistys. Onneksi Rantala ymmärtää täydellisesti, vaikka ei olekaan psykiatri tai lääkäri...
Eikä edes alan tutkija vaan masennuksen ns. kokemusasiantuntija.
Ja tuokin että masennuslääke ei eroa placebosta on virheellinen väitä, koska se todellakin eroaa, mutta ero kasvaa mitä vaikeampi masennus. Placebon teho laskee masennuksen vaikeutuessa samalla kun lääkkeen teho pysyy samana (Kirsch et al. plos medicine 2008). Tämä on johtanut siihen että meillä on paljon tutkimuksia lievää masennusta sairastavilla jotka ovat päätyneet virheelliseen johtopäätökseen masennuslääkkeiden tehosta.
@@MikkoVille Jep ja jotenkin maalaa psykiatrin pelkäksi lääkkeiden syöttämiseksi, kun kaikki jotka ovat työskennelleet alalla tietävät että mukana on sosiaalityöntekijät, psykologit, työterveyshuolto, psykiatrit ja kaikki muut välttämättömät tahot. Potilasta tietenkin lääkitään koska tiedetään tästä olevan hyötyä. Pääosassa kuitenkin on muita keinoja: ammatillinen kuntoutus, psykoterapeuttiset menetelmät, vertaistuki ym muut ryhmät, tarvittaessa kotiin asti tuleva tehostettu avohoito, neuromodulaatio jnejnejne.
@@Mylada Moi! Haluan vielä lisätä oman lusikkani soppaa hämmentämään. Lääkkeet ovat tukena madennuksen hoidossa, mutta ihmismieli on kemiaansa monimutkaisempi. Kuten toinen teistä sanoi, oleellista on myös joku, jonka kanssa käydä tilannetta läpi. Itse leikillisesti kuvittelen psykologin avustavan aivojen uudelleen ohjelmoinnissa eli "faktahierarkian" järjestelemisessä ja bugien poistossa. Monen masennuksen takana lienee ns. meaning crisis (mielenkiintoinen aihe, mm. Jordan Peterson on ollut avainhenkilöitä tässä keskustelussa). Monelta puuttuu "miksi", koska entiset uskomusjärjestelmät ovat menettäneet kannatustaan, kuten kristinusko. Nyt näkyykin jo kääntymys historiaan eli monenlaiseen yleiseen "henkisyyteen" ja shamanismiin. Uskomusjärjestelmien menetys tuo tarkoituksettomuuden lisäksi toisen vähintään yhtä vaikean ongelman: kukaan ei voi todistaa, että mikään olisi absoluuttisesti väärää ainakaan tieteen keinoin, koska objektiivisuus on nimenomaan subjektiivisuuden poissulkemista. Esimerkiksi sinun "en halua kuolla, kärsin kivusta" ei ole "arvokkaampi" fakta kuin toisen "haluan tappaa ja että kärsit". Arvohierarkialla ei siis voi olla puhtaasti objektiivista, tieteellistä pohjaa, mutta voisiko se löytyä faktojen muodostamista yhteyksistä, pelisäännöistä? Mielestäni Peterson on tehnyt tällä saraa hyvää työtä tuomalla yhteen ihmisen biologian ja mytologian ja niiden käsikädessä kehityksen.
@@LoremLorem Niin Peterson on yrittänyt löytää ratkaisua nihilismiin luomalla jonkunlaisen Jungilaisiin arkkityyyppeihin, kristinuskon mytologiaan ja jostain kumman syystä venäläisiin ajattelioihin pohjautuvat idealogian. Samaan soppaan tungetaan tarinat aivojen serotonergisistä reiteistä ja miten ne aktivoituvat kun on ns. korkealla hierarkiassa + se ihmeen hummeritarina samasta asiasta. En nyt nää, että tässä olisi mitään muuta kuin soppa ajatuksia ja lupaus hyvästä. Toisaalta Peterson motivoimalla ihmisiä tekemään asioita ja pitämään päivän ja huoneen järjestyksessä hoitaa myös masentuneita, koska he saavat jonkun struktuurin ja merkityksen mitä noudattaa. Pitää myös muistaa, että nihilismi on masennuksen oire ja todellakin huono psykososiaalinen tuki ja järkyttävät oman elämän tragediat voivat johtaa nihilismiin riippumatta siitä oliko henkilö ateisti, kristitty tai muslimi
Masennus tulee kun elämän olosuhteissa on muutoksia . Masennus on paholaisen tuottamaa koska se lamaannuttaa ihmisen en ole kouluja käynyt mutta Raamattu on ollut hyvä opas.
18:42 neuroinflammaatio
No lapsuus vaikuttaa kyllä paljon elämään.
Hei "me tiedetään".
UNI/LEPO , LIIKUNTA, RUOKA . =ELÄMÄNTAVATKUNTOON.
Ihan paras.
Nyt alkaa taas ärsyttää ton tyypin mielipiteitä, masennustahan ei voi mittaa
Miks noi juontajat ei tajua psykologian ja evoluutiopsykologian eroja.. Jankkaavat asiaa useita kertoja eikä siltikään. 🤦♀️
Oltiin tuohon aikaan tyhmiä ja tietämättömiä! Nykyään jo hieman fiksumpia onneksi 😎
Jos uskot Jumalaan et ole koskaan yksin.
En tarvitse mielikuvitusolentoa jolle jutella, koska olen aikuinen ihminen, en pikkulapsi.
Toi liikunta ja ruokavalion tuputtaminenkin menee liian pitkälle. Liikkua voi myös autolla ja se auttaa ihmistä. Kaikki laitetaan taas samaan sabluunaan.
Onko sulla ihan tutkittua tietoa, että autolla liikkuminen auttaa ihmistä? Itsestäänselvää, että fyysinen liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat, mutta koska länsimainen ihminen on laiska, niin tuokin helppo keino on joillekin ylitsepääsemätöntä. Siksi pillereiden popsiminen on miellyttävämpi vaihtoehto.
@@aksu2789 Ei mutta sanoohan sen järkikin jos ihmisellä on alentunut fyysinen kunto vanhuus, sairaus tai liika ylipaino niin hän pääsee parhaiten autollaan liikuntaharrastuksiin kuten vesijumppa tai kuntosali. Heille on raskasta lähteä liikkeelle ilman helppoa kevyttä tapaa.
Tuo liikunnan ja ruokavalion tuputtamin tuntuu lähinnä vasta reaktiolle siitä ettei halua myöntää kyseisen asian pitävän paikkaansa. Voisin väittää että jokainen joka löytää itselleen liikuntamuodon jota rakastaa, auttaa se henkisellä puolella valtavasti elämän muilla osa-alueilla. Nykyään on niin super paljon kaikkea huippu hienoa mutta mikään ei lopulta tuota pitkäaikaista onnea paitsi hyvin yksinkertaiset asiat, liikunta, lepo, ja terveellinen ruokavalio.
Syihin pureutuminen on parasta ja parantavaa hoitoa. Nämä asiat olisin halunnut lääkiksessä oppia: asiakas.kotisivukone.com/files/kasasenkootut.kotisivukone.com/Relaa_nyt.pdf