Καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση: Συν... 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Α.Κ.Ε.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ส.ค. 2024
  • 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Μετανάστευση, Ένταξη, Αειφορία και Ψηφιακές Τεχνολογίες
    Ηράκλειο, 16-19 Μαΐου 2024
    Εισήγηση
    Καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση: Συνάντηση τέχνης, τεχνολογίας και προσαρμοσμένης διδασκαλίας - Διδακτικό σενάριο για παιδιά με έλλειψη όρασης στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο
    Εισηγητές
    Βασιλούδη Ευτυχία
    Γιαννακίδου Σταυρούλα
    Σκαράκη Ευαγγελία
    Αντωνούδη Χριστίνα
    Περίληψη (Abstract)
    Σε μια εξελισσόμενη κοινωνία, όπου οι απαιτήσεις και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, απαιτείται η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η επίτευξη υψηλότερου επιπέδου λειτουργικότητας. Ταυτόχρονα η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα του 2024 τείνει να αντιπροσωπεύει μια πολυδιάστατη και πολυσήμαντη προσέγγιση, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας με βασικό στόχο την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχουν ίση συμμετοχή στη γνώση από την οποία συχνά αποκλείονται.
    Το Δημοτικό σχολείο καλείται να παρέχει ένα εξειδικευμένο περιβάλλον εκπαίδευσης για τους μαθητές, εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη τους.
    Η παρούσα διδακτική πρόταση αφορά τη συνεργασία βλεπόντων μαθητών με μαθητές με προβλήματα όρασης. Πιο συγκεκριμένα η δασκάλα της τάξης, με το τμήμα της, αναλαμβάνει την προσαρμογή του κλασικού παιχνιδιού "Γκρινιάρης Φιδάκι" προσαρμόζοντάς το με την βοήθεια της Εικαστικού σε ένα παιχνίδι για παιδιά με έλλειψη όρασης. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνδυάσει την τεχνολογία και την εκπαίδευση με τη χρήση του ρομπότ "Bee-Bot", προσφέροντας έναν δημιουργικό τρόπο για τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι. Με τη βοήθεια των εικαστικών, η δασκάλα θα δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη πίστα εμποδίων που θα ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές ανάγκες των παιδιών με έλλειψη όρασης δίνοντας στα παιδιά τυπικής εκπαίδευσης τον ρόλο του οδηγού και στα παιδιά με έλλειψη όρασης τον ρόλο του παίκτη. Η σύγκλιση της Τέχνης και της Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της διδακτικής προσέγγισης με έμφαση στην εξατομίκευση και τη δημιουργία περιβαλλόντων που προάγουν την ισότητα.
    Μέσα από αυτήν τη συνεργατική προσπάθεια, όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο παιχνίδι ωφελούνται παιδαγωγικά, αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους σε ένα περιβάλλον που προωθεί την προσαρμογή και την ανάπτυξη. Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μόνον την εισαγωγή τους σε νέες τεχνολογίες, αλλά επίσης τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυνατότητές τους."
    Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
    Διεύθυνση: Έβανς 83-85 (Γραφείο Α11), Τ.Κ. 71201, Ηράκλειο Κρήτης
    Τηλ./Φαξ: 2815200045, Email: iakekriti@gmail.com
    Ιστότοποι: www.iake.gr & iake.weebly.com

ความคิดเห็น •