12- Eylem Araştırması / Nitel Araştırma Yöntemleri

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ต.ค. 2024
  • #EylemAraştırması #NitelAraştırma #doktora
    Yeni videolarımız için abone olabilir, bildirimlerinizi açabilir, videolarımızı beğenebilirsiniz.
    Eylem Araştırması
    Eylem araştırması, bir uygulama bağlamında ortaya çıkan ve araştırmacıların uygulayıcılarla çalışmasını gerektiren bilgi üretimine yönelik bir araştırma türüdür. Geleneksel sosyal bilimlerden farklı olarak, amacı öncelikle veya yalnızca sosyal düzenlemeleri anlamak değil, aynı zamanda bilgi üretme ve paydaşları yetkilendirme yolu ile bir çözüm bulmayı hedefler. Bu nedenle, eylem araştırmasında araştırmacılar alanda oluşturulan bilgiyi uygulamak yerine bilgiyi kendileri oluşturmayı hedefledikleri için bilgi üretme konusuna dönüştürücü bir üslup benimsemektedir.
    Eylem araştırması, uygulayıcının doğrudan kendisinin ya da bir araştırmacı ile birlikte gerçekleştirdiği ve uygulama sürecine ilişkin sorunların ortaya çıkarılması ya da hali hazırda ortaya çıkmış bir sorunu anlama ve çözmeye yönelik veri toplama ve analiz etmeyi içeren bir araştırma yaklaşımıdır.
    Eylem araştırmaları, günlük yaşamda karşılaşılan sorunların çözümüne odaklanması, küçük gruplar üzerinde uygulanabilmesi ve sorunu yaşayanın araştırmacı olabilmesi gibi nedenlerden dolayı başta öğretmenler olmak üzere birçok eğitim çalışanının kullanabileceği özel bir araştırma yöntemidir.
    Eylem araştırmaları öğretim, öğrenme ve belli bir okulun işleyişi gibi konularda var olan sorunların, öğretmenlerin, okul müdürlerinin ve diğer paydaşların doğrudan katılımları ve işbirliğiyle bir ekip olarak gerçekleştirdikleri eylemleri sistematik sorgulamadır.
    Eylem Araştırmasının Amacı
    Eylem araştırmasının ana amacı, insanların hayatlarını sürdürürken ihtiyaç duyacakları pratik bilginin oluşturulmasıdır. Daha geniş bir amaç olarak da kişilerin ve toplulukların ekonomik, politik, psikolojik ve ruhsal iyi hal durumuna katkı sağlanması ve içinde yaşadığımız dünya ve toplumla daha uyumlu bir hayat tarzı benimsenmesini hedeflemektedir.
    Eylem araştırmasının en belirgin özelliği, kayda değer pratik amaçlara hizmet etmedir.
    Eylem Araştırmasının Basamakları
    Eylem araştırması süreci beş temel adım içerir:
    1. Sorunu belirlemek,
    2. Toplanacak verilerin belirlenmesi,
    3. Verilerin toplanması ve analizi,
    4. Bulguların yorumlanması,
    5. Çalışmanın raporlanması ve yayınlanmasıdır.
    Eylem araştırmaları öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sağlamaları açısından da önemli bir işleve sahiptir. Öğretmenlere kendi uygulamaları konusunda araştırma yapma, kendi verilerini toplama, öğretim yöntemlerini, bilgi ve deneyimlerini geliştirme ve kendilerini yetkilendirme imkânı sağlamaktadır. Böylece kendi isteklerine ve ihtiyaçlarına en uygun fikirleri hayata geçirebilmekte, en iyi programı denemekte ve en uygun stratejileri kullanabilmektedirler. Bu tarz bir çalışma hem öğretmenlere hem okullarına ve nihayetinde daha geniş bir eğitim çevresine katkı sağlamaktadır.

ความคิดเห็น • 4