13- Olgu Bilim Çalışmaları

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ต.ค. 2024
  • #OlguBilim #Fenomenoloji #NitelAraştırma #BilimselAraştırma
    YÖK TEZ sayfasının kullanımı için bu videoyu izleyebilirsiniz: • YÖK TEZ SAYFASININ KUL...
    Yeni videolarımız için abone olabilir, bildirimlerinizi açabilir, videolarımızı beğenebilirsiniz.
    Olgu Bilim (Fenomenoloji) Çalışmaları
    Olgu bilim, yeni yargılarda bulunmak veya yeni teoriler bulmak için değil, insan deneyiminin zengin tanımlamalarını, temel, ortak temalar ve kısa açıklamalar ile sunmak için kullanılır.
    Olgu bilimin felsefesinde deneyimin kendisine ve deneyimlerin bir şeyi nasıl bilinçliliğe dönüştürdüğüne vurgu vardır. Olgu bilim kişilerin deneyimlerinin temel yapısını derinlemesine betimler.
    Olgu bilim bireylerin çeşitli deneyimleri sonrasında geliştirdiği anlamları sorgulayan bir nitel araştırma deseni olarak var olan durumu geliştirici politikalar ve uygulamalar gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağlayabilir. Olgu bilim raporlarında betimleme ve yorumlama dengesinin iyi sağlanması gerekir. Sadece katılımcılardan geniş alıntılar vererek ya da sadece yorumlamaya ağırlık vererek yazılan raporlar bu dengenin sağlanamadığını gösterir ki bu da çalışmanın niteliğini düşürür.
    Kişi ya da grupların yaşadıkları deneyimler katılımcı bir bakış açısıyla betimlemeye çalışılır.
    Başlıca veri toplama yöntemi bireysel ve grup görüşmeleridir. Ayrıca gözlem, günlükler, mektuplar, metafor (mecaz) da bu amaçla kullanılır.
    Öğrenciler ‘okulda başarısızlık’ olgusunu nasıl algılamaktadır? (problem cümlesi).
    Alt problem cümleleri:
    Başarısızlık öğrenci yaşamında ne anlama gelmektedir?
    Başarısızlık öğrencinin çeşitli ilişkilerini (arkadaş, aile vb.) nasıl etkilemektedir?
    Başarısızlık öğrenci yaşamında ne tür sorunlara neden olmaktadır?
    Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim (fenomenoloji) deseni, yaşanmış deneyimleri, deneyimlerin özünü, hayatı, olguların arka planında kalan anlamları açıklamaya çalışan bir yöntemdir. Olgu bilim deseni, kavramları açıklayıp deneyimleri ve tecrübeleri betimlerken bunların sonucunda ortaya bir tema çıkarır.
    Olgu, günlük hayatta yaşadığımız herhangi bir durum, kavram, algı ya da tecrübeler olarak ifade edilebilir. Bu olgulara verilen tepkiler ise her bireyde farklılık gösterebilir. Farklılaşan tepkilerin altında yatan sebepler ise olgu bilimin araştırma konusu olmaktadır. Kısacası, bir kavramın bir bireyde ne çağrıştırdığı ve bireyin ilgili kavramı tecrübeleriyle nasıl ilişkilendirdiğini saptamak için başvurulan bir araştırma türüdür.

ความคิดเห็น • 4

  • @tugbaertekin2347
    @tugbaertekin2347 6 หลายเดือนก่อน +1

    Karma araştırma yöntemleri ile ilgili de video yayınlayacak mısınız hocam? Bu arada gerçekten çok güzel videolarınız net ve anlaşılır 💐

    • @dr_ibrahimkaya
      @dr_ibrahimkaya  6 หลายเดือนก่อน

      Merhabalar hocam.
      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
      Fırsat buldukça yeni videolar eklemeye devam edeceğim.
      İyi çalışmalar dilerim.

  • @RED_yasin
    @RED_yasin 10 หลายเดือนก่อน +2

    Sağ olun hocam