Pelkäätkö mokaavasi ammatinvalinnassa? - Kysyttiinkö tää jo?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 มี.ค. 2020
  • Milloin pitää päättää omasta urasta? Voiko sitä edes varmasti päättää?
    Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus on puhuttanut jo vuosia, ja moni pelkää ylioppilastodistuksen määrittävän omaa tulevaisuutta liian paljon. Menin häiritsemään nykyisiä abeja kysymällä, mitä he tilanteestaan ajattelevat. Tässä videossa kerron myös, miten ite päädyin tekemään mitä teen. Onko kaikki suunniteltua, sattumaa vai vähän molempia?
    ”Kysyttiinkö tää jo?” on sarja, jossa Matti Riitakorpi yrittää toimittaa jutun jostain pinnalla olevasta aiheesta niin läpinäkyvästi kuin osaa. Uusia jaksoja joka toinen viikko.
    Seuraa Kioskin tube-kanavia:
    👉Aleksi Rantamaa - Yle Kioski: / ylekioski
    👉Jesse - Yle Kioski: / jesseylekioski
    👉Emma - Yle Kioski: / emmaylekioski
    👉Timo Korpi - Yle Kioski: / timokorpi-ylekioski
    👉Tiede-Henkka - Yle Kioski: / tiedehenkka-ylekioski
    👉Essi Lamppu - Yle Kioski: / essilamppu-ylekioski
    👉Gogi - Yle Kioski: / ylekioskilife
    👉Gaming: / ylekioskigaming
    👉Jaakko Keso - Yle Kioski: / jaakkokeso-ylekioski
    👉Journal: / ylekioskijournal
    👉All X Panel: / allxpanel
    👉DOC: / ylekioskidoc
    Seuraa Kioskia Instagramissa:
    👉Yle Kioski: / ylekioski
    👉Yle Kioski Life: / ylekioskilife
    👉Yle Kioski Ilmastouutiset: / ilmastouutiset
    👉Yle Kioski LIT: / ylekioskilit
    Seuraa Kioskia Facebookissa:
    👉 / ylekioski
    Ja löydä vielä lisää videoita Yle Areenasta:
    👉areena.yle.fi/tv/ohjelmat/kioski

ความคิดเห็น • 63

  • @RiitakorpiYleKioski
    @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +27

    Moro kaikki! Tää on tällä kertaa vähän erilainen video, jossa kelailen uravalintoja ja pääsykoeuudistusta omasta tilanteestani ja historiastani käsin. Toivottavasti se silti kelpaa!
    Onko teissä porukkaa, jonka elämään tai valintoihin toi uudistus vaikuttaa? Entä onko kukaan käyny jo yo-kokeita varten maksullisella valmennuskurssilla? Kertokaa ajatuksianne, ne kiinnostaa! - Matti

  • @sikuriina9271
    @sikuriina9271 4 ปีที่แล้ว +35

    Ihan mielenkiinnosta kysyn, et miks näissä ammatinvalinta/korkeakouluhakukeskusteluissa unohdetaan aina ammattikoulun käyneet? Ammattikoulun kautta menin itse korkeakouluun ja hyvin selväksi tuli alusta asti, että kaikkien oletetaan olevan lukiolaisia, ja itse pitää tehdä selväksi, että on täällä muitakin. Ei ammatinvalinta ja pääsykoepaineet kosketa pelkästään lukiolaisia, joten avarretaan pliis näkökulmaa myös sinne muualle. Mut hyvä aihe muuten 👍🏻

  • @NyppissN
    @NyppissN 4 ปีที่แล้ว +41

    Itse olen 28v. Samat ongelmat edelleen ammatinvalinnan kanssa. Lukion lopussa olin ihan hukassa ja burn out. Opo kertoi 2012 paikan johon pääsee pelkillä papereilla ja yliopistoon. Nyt eri maisterin ohjelmassa kuin alunperin suunniteltu, koska eka juttu ei tuntunutkaan niin omalta. Nyt taas burn outin tienoilla olen joutunut heräämään miettimään, olisiko sittenkin pitänyt valita jotain käytännöllisempää... Ja nyt on iso SYYLLISYYS kun olen tuhlannut yhteiskunnan resursseja ja vieläkin opiskelen ja jatkuu vaan kun en heti nuorena ymmärtänyt itseäni ja elämää. ARMOLLISUUTTA toivoisinkin näille uusille abeille myös itseään kohtaan. Nuorten mielenterveysongelmat on kasvussa ja tulevaisuusstressi pitäisi ottaa vakavammin huomioon tässä uudessa kansanterveydellisessä ongelmassa!

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +5

      Kiitti kun kerrot vähän omasta stoorista ✌️ Toi syyllisyys on kyllä sellanen juttu, mitä tuskin on tarkotus että kukaan alkaa tuntea siitä oman paikan etsimisestä. Noita mielenterveysvaikutuksia vois joskus tarkastella lähemminkin!
      - Matti

    • @tonibufu6103
      @tonibufu6103 4 ปีที่แล้ว +1

      Suomen kaltaisella yhteiskunnalla riittää aina resursseja jokaiselle, koska ne jotka tekee työtä, tuottaa niitä resursseja kulutettavaksi (puhumattakaan veroista joita kansalaiset maksaa), taas seuraavan vuoden uusille opikselijoille, lapsille, työntekijöille, jne. Se on yksi elämän kiertokulun ja kestävän kehityksen periaate, eikä siitä kannata saatika tarvi, kokea syyllisyyttä. Eikä siitäkään voi itsenänsä syyttää että ei 17v vielä itseään täysin tunne, ei teidä täysin halujaan, jne. koska ihmisen mieli, mieltymykset ja aatteet, voivat muuttua ajan myötä ihan milloin vaan, siinä ei ole mitää väärää, se on täysin luonnollista, ja elämässä sitä tulee opittua uusia asioita, tehtyä virheitä, onnistuttua, jne. kaikkea mahdollista joten se on vaan elämän koulua. Ja tässä elämän koulussa, sitä ei kaikkea voikkaan koskaan ymmärtää etukäteen, koska jokapäivä voi oppia jotai uutta, toisinaan sitä oppii ihan sattumaltakin asioita, asioita tulee elämässä kerrattua ja sanonta kuuluu "kertaus on opintojen äiti", ja täten ei tarvitse itselleen olla niin ankara.
      En tiedä painaako vielä burn out, mutta jos ei opiskelu maita, niin itseään ei kannata ruoskia, vaan voi keskeyttää opinnot jos siltä tuntuu, pitää vaikka taukoa työ/opiskelu elämästä ja tarkkaa tutkii ja miettii, että mitä työtä haluaa tulevaisuudessa tehdä, ja mitä työtä on valmis sitoutumaan tekemään useiksi vuosiksi.

  • @pahvipurkki7143
    @pahvipurkki7143 4 ปีที่แล้ว +14

    Monesti ei muisteta meitä, jotka ovat kirjoittaneet pari vuotta sitten, eivätkä ovet ole sen aikana korkeakouluun auenneet. Mulle koko lukio hoettiin, kuinka pääsykokeilla on vain väliä ja tärkeintä on saada vain paperit ulos. Voitte kuvitella, miltä mun paperit näyttää. Mites me, joilla todistus ei riitä ja korkeakoulu kiinnostaisi? Stressi on aivan valtava, kun kinastellaan tuhansien hakijoiden seassa neljästäkymmenestä prosentista. Mites me?
    Stressaan myös omaa taloudellista tilannetta, kun on valmistauduttava täysillä korkeakouluun eikä kokoaikatyö sovi aikatauluun.
    Tsemppiä kaikille niille, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa kanssani ❤️

  • @hiivaa12
    @hiivaa12 4 ปีที่แล้ว +20

    Suomelle ehdotus, että luovutaan asevelvollisuudesta niin päästään me miehetkin ajoissa kouluun :)

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +10

      Toi tuntuu kyllä jännästi unohtuvan monelta kun puhutaan tosta työelämään siirtymisestä :D Sehän taitaa olla niin, että vaikka sais minkälaista ohjausta tai tekis kaiken oikein, niin jollain tavalla toi palvelus on pakko suorittaa, ellei saa vapautusta 🤔
      - Matti

    • @Finer_Details
      @Finer_Details 4 ปีที่แล้ว +1

      Palkka-armeija on halpaa ja kivaa!

  • @Suloinen
    @Suloinen 4 ปีที่แล้ว +5

    Mitä ite oon huomannu kirjoittavana abina niin välivuodesta on tullut todella iso painajainen monelle. Ennen kolmaskaan välivuosi ei tuntunut pahalta, varsinkin jos haki halutuille aloille kuten lääkkikseen, mut auta armias jos nyt "joutuu" välivuodelle. Moni ei ota välivuotta edes vaihtoehtona, vaikka opot koittaa siihenkin kannustaa. Ehkä semmonen "Sun olis pitänyt panostaa enemmän ylppäreihin" - ajatusmaailma on lisääntyy ja ihmiset tosi harhamaisesti tavoittelee sitä 5 L:llää, vaikka todellisuudessa moni saa C:n tai M:n paperit (mikä ei ole maailmanloppu).Yhteiskunnan ajatus siitä, että nuorempana tulis alottaa opinnot syyllistää ja lannistaa niitä, jotka jää välivuodelle, vaikka välivuodellakin voi tehdä töitä ja nauttia elämästä.

  • @oliverkoi
    @oliverkoi 4 ปีที่แล้ว +5

    Hyvä video! Itselläni oli ihan eri suunnitelmat vielä lukiossa että mikä olisi uravalinta C:n keskiarvolla (silloin sairaanhoitaja/ensihoitaja) Armeijan lääkintäpuolella tajusin, että haluan muuta ja motivoiduin lukemaan kunnolla ensimmäistä kertaa elämässäni. Nyt valmistun noin kuukauden päästä yliopistosta ja aloitan samantien väitöskirjan teon genetiikan puolella ja en voisi olla tyytyväisempi.

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว

      Hienoo kuulla stooreja myös siitä oman jutun löytämisestä! Onnea väikkäriin 👍
      - Matti

  • @essialina
    @essialina 4 ปีที่แล้ว

    Tää oli hyvä, samaistun noiden abien stressiin. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2009 ja en oikeastaan tiennyt mitä oisin halunnut tehdä. Silloin nykyistä työtäni ei oikeastaan ollut edes olemassa, joten en osannut haaveilla siitä, enkä ajatella siihen liittyvää koulutusta. Päädyin kans lopulta eri vaiheiden ja sattumusten kautta tähän työhön vasta yliopistosta valmistumisen jälkeen. Valmistuin ehkä vähän liian hitaasti nykystandardien mukaan, mutta matkan aikana löysin sen mun jutun ja tykkään työstäni paljon.

  • @kaisla7446
    @kaisla7446 4 ปีที่แล้ว +15

    Ihan hirvee stressi yo kokeiden suhteen sillä tuntuu että kaikki rikkaat hiket jotka käy maksullisilla kertauskursseilla ja pänttää 24/7 vie meiltä tavallisilta tallaajilta kaikki jees opiskelupaikat t. Tänhetkinen abi

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +6

      Joo näköjään niitä oikeesti myydään lukiolaisille enemmän ku ennen: yle.fi/uutiset/3-11197125 (toki noi luvut tulee niiltä firmoilta iteltään). Koita kuitenki jaksaa kirjotukset, hyvin se menee! 👍
      - Matti

    • @kaisla7446
      @kaisla7446 4 ปีที่แล้ว +1

      @@RiitakorpiYleKioski Kiitti Matti ily no homo sukat löytyy ♿🥺💕💕

    • @seppolaitela814
      @seppolaitela814 4 ปีที่แล้ว +1

      Mulla ihan samat fiilikset. T: nykyinen abi

    • @jerevauhkonen3327
      @jerevauhkonen3327 4 ปีที่แล้ว +2

      @@RiitakorpiYleKioski Valmennuskurssien tarjoukset ovat vain muuttuneet varmasta opiskelupaikasta hyviin yo-arvosanoihin.

  • @AnyZee
    @AnyZee 4 ปีที่แล้ว +13

    "Jos haluat menettää mielenkiintosi johonkin asiaan, opiskele sitä korkeakoulussa
    Jos haluat oikeasti vihata jotain asiaa, tee sitä työksesi"
    Näin voisin tiivistää oman elämänkokemukseni 36-vuotiaana kolmen korkeakoulun, neljän koulutusohjelman, kesätöiden, harjoittelun ja väkisin kasaan puserretun kandin jälkeen. Vieläkään ei oikein hajua mitä sitä haluaisi tehdä "isona". Kun Matti totesit tuossa videolla ettei se etsikkoaika voi loputtomiin kestää niin milloin sun mielestä sit pitäis lyödä hanskat tiskiin?

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +7

      On tosi hienoa kuulla erilaisten tyyppien kokemuksia tästä, kiitti kun säkin jaoit ton! En tietenkään oo mikään auktoriteetti tässä, mutta uskon että etsikkoaika kestää jokaisen kohalla niin kauan kun kestää, eikä sen varmaan tarvii loppua koskaan. Ehkä tolla lopun pohdinnalla hain enemmänkin sitä, että se oma ura alkaa joka tapauksessa jossain vaiheessa piirtyä itsestään, vaikka tuntuisi, ettei vielä ole se, mitä halusi olla 🤔Esim. vaikka ite menisin vielä jonnekin leffakouluun, niin en voi enää olla se 18v. ihmelapsi, joka varmasti olisin halunnut abina olla. Se ei silti tarkota, että hanskat pitäisi lyödä tiskiin ✌️
      - Matti

    • @veiktik2297
      @veiktik2297 4 ปีที่แล้ว

      @@RiitakorpiYleKioski muuten mun hyvä ystävä muutti elämäänsä siinä 30veenä, lopetteli mikrobiologiahommat ja meni englantiin johonkin yksityiseen leffakouluun. Sellasia on olemassa oikeastikin. No se tekee nyt jotain lyhytelokuvia ja skenettelee taideleffoja. Tekee myös mainoksia kai suht isoillekin firmoille. Se oli aika wtf kääntö turvallisesta Hartwallin työstä tyhjyyteen, mutta se elää nyt yli kolmikybäsenä leffaohjaajan elämää

    • @paska777
      @paska777 4 ปีที่แล้ว

      työ joka ei vituta ihan joka päivä niin ammatinvalinta on onnistunut

  • @sakusto
    @sakusto 4 ปีที่แล้ว +19

    Oon 21-vuotias ja opiskelen just yliopistossa ensimmäistä vuotta. Suomen järjestelmän eriskummallisuuden toi esille kun tajusin, että ikäiseni ystävät Australiassa valmistuvat tänä vuonna jo yliopistosta kandeiksi, ja useimmat heistä siirtyvät suoraan työelämään. Itsellä siihen menee vielä jotain 4 vuotta.

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +2

      Tätä on kyllä just tosi mielenkiintosta vertailla muihin maihin. Suomessa toi 21 on aikalailla keskiarvo yliopistossa alottamiseen, ja AMK:issa on ilmeisesti vielä korkeempi alotusikä keskimäärin. Saa nähä lähteekö se pikkuhiljaa laskuun nyt kun noi uudet mallit on pitäny ottaa käyttöön.
      - Matti

    • @Finer_Details
      @Finer_Details 3 ปีที่แล้ว

      Suomessa tosin koulunkäynti aloitetaan keskimääräisesti myöhemmin kuin muualla maailmassa.

  • @ihaanaminnis
    @ihaanaminnis 4 ปีที่แล้ว +5

    Mitä jäi itsellä lukiosta mieleen, on ruotsinopettajan sanat. "Joo, tää on sivistävä koulutus, mutta jos tulit kolmeks vuodeks miettiin, mitä teet, tää ei oo sulle." Lukio - 002. En lähtenyt miettiin ammatinvalintaa, varmistaan kyllä. Tuon jälkeen aloin epäillä jo omaa valintaa ja päädyin vuosien saatosa ei-unelma-ammattiin. Koin pitkään, että olin turhaan käynyt lukion. En enää, mutta samalla anti ei ole koskaan vastannut odotuksia.

    • @emvuosku4219
      @emvuosku4219 4 ปีที่แล้ว +4

      Olen tällä hetkellä lukion 1. vuosikurssilla. Opo kun ensimmäisellä jaksolla kyseli meidän eri ryhmiltä, miksi tulit lukioon, niin suurimman osan vastaus oli että lukio antaa lisäaikaa miettiä uravalintoja.
      No, se muuttui aika nopeasti stressiksi kun minä ja monet tuttuni tajuttiin, että yo-kirjoitukset vaikuttaa jatko-opintoihin, kirjoittaakseen aineen pitää tehdä sen kursseja ja että kurssit pitää valita suunnilleen sillä hetkellä. Onhan tuo vähän kärjistynyt ajatus, muttei paljoa.
      On ihan hullua, että ihmisen pitää tietää tarpeeksi itsestään 16-17 vuotiaana, jotta voisi valita itselleen ammatin. Juuri silloinhan on jatkuvan muutoksen tilassa. Alamme vasta kunnolla ymmärtämään itsemme arvoja, ideaaleja ja vaatimuksia.

  • @viivs7676
    @viivs7676 4 ปีที่แล้ว +5

    Heippa, kiva video!
    Kuulun ite tähän ikäluokkaan joka jäi vähän väliinputoajaksi koko uudistushässäkän kanssa. Alotin lukion 2015, me oltiin viimenen satsi ennen kun toi lukion opetussuunnitelma pistettiin uusiks ja kun ruvettiin sitten puhumaan pääsykoeuudistuksesta, meidän ikäluokassa alko levii paniikki siitä et mitä jos ne omat arvosanat ei riitäkkään. Ihan mukavahan toi mahdollisuus uusia yo-kokeet niin monta kertaa kun sielu sietää, mut ongelmana siinä varmaan monelle tulee se, että nykysin pitää kirjoittaa kaikki sähköisesti kun taas vanhassa opetussuunnitelmassa mentiin ihan kynällä ja paperilla. Enitenhän tuo sähkösyys vaikuttaa varmaan just matemaattisiin aineisiin, joita jengi varmaan haluu ihan mielellään uusia.
    Koen, että tästä hakuprosessista on tullu kunnon kilpajuoksu ja ehdottomasti vuoden stressaavin tapahtuma. Oon ite valmennuskurssilla koulupaikasta haaveilemassa, niin kun on tosi iso osa mun kavereistakin. Mitä ollaan porukalla näistä juteltu, niin tää hakuprosessi on ehkä vähän liian pulssia nostattava ja kauhukuvia herättävä, ja sit kun sulla on vaan se yks mahdollisuus vuodessa päästä sinne yliopistoon niin pitää pistää kaikki panokset niihin pääsykokeisiin.
    Pitää vaan toivoa kovasti että tää uudistus nyt helpottais nuorten hakuprosessia, ja tarjoaisi mahdollisuuden myös niille jotka ei kirjottanu pelkkää laudaturia yo-kisoista!

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +1

      Kiitti sulle pohdinnasta! Tässä on tosiaan ikäluokat vähän erilaisissa asemissa (esimerkkinä se, että edelleen ennen vuotta 2014 korkeakoulussa alottaneet saa hakea "ensikertalaisina", mikäli eivät ole vielä hankkineet tutkintoa). Toivotaan tosiaan, että löytyy myös iso määrä niitä, joille joku oikeasti sopiva koulupaikka aukeaa ihan omalla todistuksella ilman ylimääräistä säätämistä!
      ps. Tsemppiä pääsykokeisiin!

    • @jerevauhkonen3327
      @jerevauhkonen3327 4 ปีที่แล้ว +1

      Varmasti nämä kyseiset uudistukset aiheuttaa pullonkaula-ilmiön, joten myös seuraaville vuosiluokille tulee haittaa.

  • @MinervaQueen-nh7bg
    @MinervaQueen-nh7bg 4 ปีที่แล้ว

    Olinpas aikasessa😂👌💕

  • @FinnlandIlpoPietinen
    @FinnlandIlpoPietinen 4 ปีที่แล้ว +2

    Taas kerran aivan mahtava video. Näin se menee , siis elämä kait. Ei tämä mitään elokuvaa ole jossa käsikirjoitus on vedenpitävä. Nyt jos joku miettiin itselleen yhtä polkua jota pitkin pääsee tavoitteeseensa niin ottakaa selvää asioista ettei tarvitse myöhemmin tuumailla että olihan näitä muitakin polkuja joita kautta pääsee ns samaan lopputulokseen. Henkilökohtaisen tavoitteen päälle saattaa kasvaa vuosien saatossa hybetys ja mielikuvia jostain utobiasta ja kun pääsee tavoitteeseen niin mielikuvat ja todellisuus ovatkin sangen ristiriidassa. Eli tiivistettynä , älkää pelätkö tekevänne virheitä ammatin valinnassa ,sillä mikään tutkinto ei mene hukkaan.

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +2

      Joo, oon myös sitä mieltä, että kannattaa olla tietonen just tosta omien mielikuvien ja mahollisen todellisuuden välisestä erosta 🤔Jos ajatukset jumiutuu jonkun "ainoan kelpaavan" paikan hakemiseen, niin voi jäädä paljon hyödyllistä oppimatta ja kokematta. Unelmista ei tarvii luopua, mutta siinä välissä ei tarvii kieltäytyä kaikesta, mikä ei oo just sitä unelman toteuttamista heti. ✌️
      - Matti

  • @idekmusic8793
    @idekmusic8793 4 ปีที่แล้ว +2

    Nyt about 3kk lakin saamisen jälkeen vituttaa aivan suunnattomasti se, että en lukenut kaksoistutkinnossa paljon enemmän ylppäreihin. Älkää toistako virhettäni ihmiset. Lukekaa niihin kokeisiin.

  • @thoodbox2181
    @thoodbox2181 4 ปีที่แล้ว +1

    Vähän mielenkiintoista nähdä tätä amislaisena. Suoritin itselleni sosiaalisesta paineesta Media-assistentin (graaffikko) tutkinnon 16 vuonna ja hakeuduin uudelleen ammattikouluun kokki linjalle.
    Halusin fyysisempää ja sosiaalisempaa työtä jota en saanut media-aloilta, mutta ei sekään opinto mennyt hukkaan. Teen sitä voimavarojen mukaan, keikkamaisesti (tilaustyöt), kun muuten tulee sitten fyysinen ja sosiaalinen kiintiö täyteen ravintola/baari puolelta. Onneksi, mitä tahansa tekee ja on valmis tekemään, ei valu hukkaan eikä ihmisen tarvitekkaan olla "valmis".
    + toivottavasti vegaanikokeille ja tarjoilijoille on nykyään kysyntää :D

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +2

      Toi sun virke "mitä tahansa tekee ja on valmis tekemään, ei valu hukkaan eikä ihmisen tarvitekkaan olla 'valmis'" on tosi hyvin sanottu, ja just se ajatus, mikä olis kiva että esim. tästä videosta jää 🙏
      - Matti

    • @joku4659
      @joku4659 4 ปีที่แล้ว +2

      Voisitko kertoa minulle onko media-alalla vapaita työpaikkoja vai onko enemmän tarjontaa työvoimasta kuin mitä on työpaikkoja. Ja mitä oot tykännyt kokin työstä, onko ollut sellaista mitä kuvittelit ja mitä hyvää ja/tai huonoa alassa on. Anteeksi uteliaisuuteni mutta ihan mielenkiinnosta kyselen.

    • @thoodbox2181
      @thoodbox2181 4 ปีที่แล้ว +1

      @@RiitakorpiYleKioski Oi kiitti! Joo! Siis opiskeluissa ja oman "ikigainsa" löytämisessä pitää kaatua ja montaki kertaa, joskus pitää mennä iha mutamötelikköö ottaa rennosti ja kutsuu frendei tai perheenjäseniä sinne möllimään. Ei me sentää muurahaisia ja mehiläisiä olla :D

    • @thoodbox2181
      @thoodbox2181 4 ปีที่แล้ว +1

      @@joku4659 Media-alalta olin mukana Yle TV2:lla mukana erässä dokumentissa kun kysyivät mukaan, lähinnä vapaaehtoistyönä ollut mm. Vegaaniliitolla graaffikkona ja nykyään teen taide/kuvitus/graaffisia tilaytöitä todella satunnaisesti (virallisia alan hommia en ole tehnyt).
      Kokkina/Tarjoilijana/Baarimikkona on äly hauskaa! Tykkään heittää huulta ja saada ihmisten huonosta päivästä edes vähän paremmaks, sillä oma työmotto on että jokanen mun asiakas, saisi edes hymyn huulille. Fyysistähän se on joten pitää olla tosi tarkka oman kunnon ylläpitämisen kanssa ja pienenä tyyppinä pitää olla ovela (joskus misasin pöydän alla ku oli niin pieni keittiö) ja vaarallinen alahan se on. Palovammoja ja viiltoja löytyy kyllä, sekä joskus meinannu rasvaliukastuneena kaatua frittikeittimeen, mutta onneksi olen panostanut työturvallisuuteen niin ei niin päässyt käymään :D

  • @PyyhekumiKola
    @PyyhekumiKola 4 ปีที่แล้ว +1

    Odotan edelleen niiden dinovideoiden vapautusta julkisuuteen, Matti 😓😙

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +2

      Ehkä jos tää video saa 100 000 näyttökertaa :DD
      - Matti

  • @bansku1137
    @bansku1137 4 ปีที่แล้ว

    Kyllä pelkään

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +1

      Se on ihan jees, en tiiä auttoko tää video yhtää lievittämään pelkoa, mut toivottavasti ei pahentanutkaan sitä. 🙏
      - Matti

  • @thepikkujussi
    @thepikkujussi 4 ปีที่แล้ว

    Ammatinvalinta on vaikea ei vaan lukiossa oleville vaan myös jo peruskoulussa uraansa pohtiville. Ennen lukiota sun täytyy tietää mitä kursseja orat jotta pääset paikkaan x ja korottaa peruskoulu arvosanoja jotta pääsee lukioon x tai ammattikouluun x. Osa ei tiedä ollenkaan perunkoulun jälkeen mitä haluaa tedä ja koulujen opinto-ohjauksen tasoissa on valtavia eroja. Lisäks pitää pohtia mitem sa rahotat sun opinnot, lukio on monelle liian kallis ja suorat ammattiopinnot usein houkuttaa just sen muutaman euron säästön takia. Mut mitä jos sössii tai se oma ala tai urapolku alkaakin jälkeenpäin keljuttaa... On yllättävän vaikea vaihtaa lennosta kun systeemi suosii nuorempia. Mikäli mielenterveys yms vaikeuttaa opintoja putoaa vielä nopeammin pois systeemistä. Mut hei, aina löytyy joku homma jostain... Joskus❤️

  • @megapet777
    @megapet777 4 ปีที่แล้ว +8

    Aika paljon nopeemmi pääsis opiskelee jos ei tarvis käyttää 6-12kk aikaa valtion hommis..

  • @seppolaitela814
    @seppolaitela814 4 ปีที่แล้ว

    Juu siis itellä ihan kauheet stressit yo kirjotuksia kohtaan, varsinkin ku pitää saada sitä M ja E-arvosanaa :/. Mitkäs oli toimittajan yo-tulokset ja mitä kirjoitit?

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +1

      Mun papereista taitaa löytyy kaikkia kirjaimia ällästä ceehen. Matikan kirjotin pitkänä, ruotsin keskipitkänä ja valinnaisina tais olla psyka ja fysiikka. Fyssa oli se C...
      - Matti

  • @JaakkoKesoYle
    @JaakkoKesoYle 4 ปีที่แล้ว +29

    Eka :D

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +12

      Olit vasta toka, mut tarjoon hopeasijan kunniaksi valitsemasi juoman kahvikoneesta huomenna🥈
      - Matti

  • @SALSUTVIDEOT
    @SALSUTVIDEOT 4 ปีที่แล้ว

    Ens vuonna yhteishaut :()

  • @veiktik2297
    @veiktik2297 4 ปีที่แล้ว +1

    oon 34v boomer. Lukio meni penkin alle ja lähinnä musahommissa. No, aloin opiskella musiikkia ja tein sitä pitkään. Mutta edes nekään musiikkialan tutkinnot ei johdattanu mua vielä tulevaisuuden hommiin. Musiikki ja haahuilu johdatti mut vierasammattiin, ja tässä nykyisessä hommassa musiikkihommista on kuitenkin ollut valtavasti hyötyä. Eli mun näkökulmasta omiin mielenkiinnon kohteisiin kannattaa panostaa kyllä, ne ei mennyt ainakaan mulla kokonaan hukkaan. Löytyy jokin uusi väylä. Siinä mielessä vähän sama tarina kuin Matilla.

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว

      Toi on just hyvä asia pitää mielessä, että ne "omat jutut" todennäkösesti kannattaa joka tapauksessa, vaikka ei päätyiskään tekemään "vaan sitä" päätoimisesti.
      - Matti

  • @eero-pekkahautamaki7616
    @eero-pekkahautamaki7616 4 ปีที่แล้ว +1

    Siistiä, että Matti oot ollut Ruotuväessä! Kesällä intti ja sinne olisi kova yritys päästä😄

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +2

      Onnea hakuun, toivotaan että tärppää! Mä itseasiassa tein ite enemmän pv.fi-verkkojuttuja, mutta kirjottelin jonkin verran Ruotuväkeenkin (leffa-arviot oli parhaita keikkoja).
      - Matti

  • @artolauri
    @artolauri 4 ปีที่แล้ว +4

    * Koulutus on pakkoputki ihmisille. Ei todellakaan tie onneen. * Arto Lauri TH-cam , se tästä laitetaan hetimiten itselleen ja kavereilleen tilaukseen.

  • @mikkohakala1202
    @mikkohakala1202 4 ปีที่แล้ว

    Nyt alko taas ahdistaa ylppärit😣

    • @RiitakorpiYleKioski
      @RiitakorpiYleKioski  4 ปีที่แล้ว +1

      Kyllä niistä selviää! Eikä sun elämä niistä oo kiinni, vaikka abikeväänä voi näyttää siltä vähän aikaa✌️
      - Matti

  • @superdiesel2737
    @superdiesel2737 ปีที่แล้ว

    Komeita rekkoi

  • @emput2934
    @emput2934 4 ปีที่แล้ว +1

    Öööö pitää jo tosi aikaisin päättää lukion jälkeen entäs ammattikoulu haku pitäis päättää jo 9