DeepSeek | Viides Valta 50
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Mainittuja teoksia ja lähteitä:
1. Alvin Toffler, Future Shock
Toffler, A. (1970). Future Shock. New York: Bantam Books.
Alvin Tofflerin klassikkoteos käsittelee teknologisen muutoksen nopeutta ja sen vaikutuksia yksilöihin ja yhteiskuntiin. Kirjassa pohditaan “tulevaisuussokin” käsitettä, joka viittaa siihen, miten nopea muutos voi ylittää ihmisten kyvyn sopeutua, aiheuttaen kulttuurista ja psykologista epävakautta.
2. Ray Kurzweil, The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology
Kurzweil, R. (2005). The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology. New York: Viking Penguin.
Ray Kurzweil tutkii kirjassaan teknologisen kehityksen eksponentiaalista luonnetta ja singulariteetin käsitettä - hetkeä, jolloin tekoäly ylittää ihmisen älykkyyden ja muuttaa dramaattisesti ihmiskunnan ja teknologian suhdetta. Hän käsittelee muun muassa nanoteknologian, tekoälyn ja bioteknologian mahdollisuuksia ja riskejä.
3. Nick Bostrom, Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies
Bostrom, N. (2014). Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies. Oxford: Oxford University Press.
Nick Bostromin teos keskittyy superälyn kehityksen haasteisiin ja riskeihin. Hän analysoi mahdollisia skenaarioita, joissa tekoälystä tulee ihmistä älykkäämpi ja millaisia strategioita voisi käyttää tämän kehityksen hallitsemiseksi. Kirja on keskeinen lähde eksistentiaalisten riskien ja tekoälyn etiikan tutkimuksessa.
4. Nick Bostrom, Existential Risks: Analyzing Human Extinction Scenarios and Related Hazards
Bostrom, N. (2002). Existential Risks: Analyzing Human Extinction Scenarios and Related Hazards. Journal of Evolution and Technology, 9(1).
Tässä artikkelissa Bostrom määrittelee eksistentiaalisten riskien käsitteen ja tarkastelee niitä skenaarioita, jotka uhkaavat koko ihmiskunnan selviytymistä. Hän painottaa näiden riskien tunnistamisen ja hallinnan merkitystä tulevaisuuden kannalta.
5. Nick Bostrom, The Fragile World Hypothesis
Bostrom, N. (2019). The Fragile World Hypothesis. In F. Levinson (Ed.), Uncertain Futures: Imaginaries, Narratives, and Calculation in the Economy. Oxford: Oxford University Press.
Bostromin “Fragile World Hypothesis” tarkastelee maailmaa järjestelmänä, joka voi joutua eksistentiaaliseen kriisiin teknologisen kehityksen, luonnonkatastrofien tai muiden suurten mullistusten seurauksena. Hän esittää, että maailman haurautta tulee tarkastella strategisesti ennaltaehkäisytoimien suunnittelemiseksi.
6. Nick Bostrom, Deep Utopia: Designing Societies Beyond Survival
Bostrom, N. (2018). Deep Utopia: Designing Societies Beyond Survival. Philosophical Transactions of the Royal Society A, 376(2131).
Tässä artikkelissa Bostrom pohtii, kuinka ihmiskunta voisi rakentaa yhteiskuntia, jotka eivät keskity pelkästään selviytymiseen vaan pyrkivät myös maksimoimaan hyvinvoinnin ja potentiaalin pitkällä aikavälillä. Hän yhdistää teknologisen kehityksen mahdollisuudet ja yhteiskuntasuunnittelun ideaalit.
Onnea Viides Valta! Minun maailmassani tämä on maailman paras podcast ❤️🎩🙏
Mukava nähdä teidän "elävänä", pelkän äänen sijaan. 🥰
Vau, elävää kuvaa👍 Onnittelut 🎉
Onneksi olkoon!!
Kiitos tähän asti ja tulkoon lisää jaksoja sankoin joukoin!
Tulevaisuutta ajatellen, olette erittäin tärkeitä ajattelijoita suomalaisille. KIITOS!
Onnea viiskymppisestä! Kiitos myös visuaalisesta elämyksestä! 😍
Äijät pääsivät pehmustettuun huoneeseen. Oli muuten visuaalisesti tyylikäs intro.
Vielä ku se ois pyöriä
Onnea juhlajaksosta! Lisää livekuvaa tulevaisuudessa!
Poliitikoilla on kädet täynnä seuraavat vuodet jo pelkästään tiktakin kanssa. 😂 Mainiota keskustelua, tilaukseen män. Vielä oikein psyke introt 🤩
Todella yllättävää Kiinalta, ku ottaa huomioon sen tosiasian, että kiinassa lapsille opetetaan mm kvanttimatematiikkaa ja länsimaissa on keskitytty ideologisiin seikkoihin kuten pojallakin voi olla pimppi!!! 🙈
Tyylikäs studio.Pitäkää Kristallipallo turvassa…pirun tehokkaat prosessorit teillä korvienne välissä 👍
Onnittelut, visuaalisuus hieno uudistus
Viranomaiset on täysin ”koulutettu” regoimaan deepstaten haluamalla tavalla näihin viruksiin. ( Tapio Puolimatkalla hyvää koontia noista viranomaiskoulutuksista)
"🎶🚂🎶Nyt entinen on menneisyyttä /
taakse se jää
mukaan, mukaan /
kohta juna lähtee
ja uuden löydät sinäkin /
nyt pystyyn vain pää
mukaan, mukaan /
kohta juna lähtee 🎶🚂🎶"
Joskus miettinyt että onko meidän politiikot niin tyhmiä vai vaan valetelevat????
Seuraavaksi tulee ajateleeksi kumpi on pahempi tyhmä poliitikko vai valehtelija?
Sama koskee myös mediaa
Kiitos jaksoista, olen kuunnellut useita. En silti en ole varma jatkanko, sillä mietin tekevätkö ne minulle hyvää. Tulee usein toivoton olo. Olette nähtävästi "yliviisaita" ja pettyneitä yhteiskuntaan sekä päättäjiin, niin ettekö koe voivanne vaikuttaa että asiat muuttuisivat haluamaanne suuntaan? (Tai ehkä tämä podcast on sitä.)
Jep ...hyväntahtoista naurua ☺️ ...siis minusta olette oikeassa...mitä sillä nyt sitten ikinä tarkoitetaankaan...🔥☀️
💥👆💥
Minä ihmettelin Wuhanin juttua kun siellä oli koronaviruslaboratorio ja ihmiset putoilivat korkeilta paikoilta kirjaimellisesti kun virus karkasi, ettei tämä riittänyt oikeastaan kenellekään minkäänlaiseksi todisteeksi mistään. Meidän paskamediaa en tarkoita vaan ihan kaikkea. Näköjään kun totuus on erinomaisen ilmiselvä niin se on hyvin hankala asia politiikoille, medialle, yrityksille.
Olisikohan ongelma ollut tuon tutkimuksen tilaajan ja rahoittajan paljastumisessa…
Ei ole planeetalla yhtäkään ihmistä joka ei valehtele. Tulipahan vaan mieleen tuossa kohdassa. 1:02:35
No ollaanpas sitä nyt doom/gloom ja möks. 😅 Sen vähän mitä olen koneälytutkimusta käsittelevää materiaalia seurannut niin suurimmalla osalla tutkimuksissa mukana olleilla tutkijoilla on x tai w sukunimessään eli ei pitäisi olla mikään suuri yllätys että kinut kehittää jotain omaa. Eikä se laskentakapasiteetti mihinkään hukkaan mene siinä jos kapasiteettia käyttävät menetelmät parantuvat. Uusilla menetelmillä saa vain paremman lopputuloksen nopeammin.
Mielenkiintoista, että aina kun Trump nousee valtaan lähtee virus leviämään 😊
Ihmiset harhauttavat itseään näiden kielimallien kanssa kuvittelemaan, että ne ovat henkilöitä tai persoonia tai ne ovat jotakin tietokantoja. Tästä ei ole kyse. Nämä vain tuottavat tekstiä sen perusteella mitä niille on syötetty ja mitä käyttäjä syöttää. On omituista, että väki on pahoillaan siitä, että tuotokset eivät vastaa heidän arvomaailmaansa automaattisesti. Kotikoneella pyöritellen nämä mallit tuottavat ihan sitä mitä itse haluan. Jotkut netissä julki olevat ovat sitten suodatettuja epäilemättä yritysten intressien ja paikallisten lakien mukaan. Kielimallit ovat tehokkaita ohjelmakoodin ja matemaattisten yhtälöiden pyörittelemisessä, koska noissa kaikki perustuu substituutioon, joka tapahtuu yksiselitteisten selkeiden sääntöjen mukaisesti. Ihmisen abstarktia käsitystä hyvästä ja pahasta ei pitäisi sotkea mitenkään tekoälyyn, eikä niiltä odottaa. Epäilemättä tämä, että tavis ei ymmärrä noiden toimintaa, johtaa tämmöseen odotusten kuplaan, jossa pelätään että tekoälyllä on joku käsitys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä, joka poikkeaa omastamme, ja jonka takia sitä on suodatettava. Toistaiseksi en ole huolissani muusta kuin siitä idiootista näppiksen äärellä.
ja sitten on fysiikka
Vaaleihin, rehelliset ihmiset ei lähde valehtelemaan. Läpimennessäkin ympärillä olisi itseään tyhmempiä, ja valehtelijoita. Ehei.
Se on jännä miten Eurooppassa ei ole kehittynyt mitään Pii-laakson tai Shenzhenin tapaista teknologista keskittymää. Suomessa se olisi voinut tapahtua 90-luvulla Nokian kulta-aikana, mutta tuntuu siltä että se kaikki vedettiin kankkulan kaivoon. Suomessa oli vielä 2000-2010 luvulla isoja teknologia yrityksiä (esim. Rovio ja Supercell), mutta taitaa olla niin, että kaikki ne osaajat muuttivat joko Kaliforniaan tai Kiinaan.
EUroopaassa on EU arvot - aivan fantastinen ulkopolitiikka joka on kaiken menetyksen takana - ei sitä voi mitata edes rahassa!
Eihän teistä voi olla tykkäämättä! ❤️ Onnittelukakun leipoisin, jos tietäisin, minne sen voisi tuoda. 🥮🥮🥮
Nyt oli komea intro
Tavallaan olisi ehkä juuri pitänyt osata odottaa sitä, että Kiina tuuppaa maailmalle jotain, mikä on vähemmän vaativaa komponenttien osalta, sillä hehän on rakentaneet nykyisen valvontajärjestelmänsäkin olosuhteissa, joissa he eivät ole itse tuottaneet sitä kaikista korkeinta teknologiaa vaikka mikrosirujen kanssa, vaan he on osanneet yhdistellä yleisemmin saatavilla ollutta, massatuotetumpaa teknologiaa riittävän tehokkaiksi ratkaisuiksi omiin tarkoitusperiinsä. Varmaan osittain siksi heidän ratkaisut on kiinnostaneet myös kolmatta maailmaa.
Teidän kuiva huumori saa monet naurut aikaiseksi.
Otto hampulla voidaan maksaa valtionvelat.
Google kertoo totuuden