Bir unreal kullanıcısı ve unreal üzerine eğitim çeken bir kanal sahibi olarak dinledim. Video başlığını gördüğümde nasıl ya dedim kendi kendime :D başlık biraz clickbait olmuş çünkü unitynin UE den daha iyi olduğunu değil, Blueprint ve diğer yazılım dillerini karşılaştırılmış. Çok haklısın söylediğin şeylerde. Ama bazı noktalarda katılamayacağım sana mesela videonun başlığında. UE muhtemelen dünyadaki en güçlü, en garip, en karmaşık ama en müthiş programlardan biri. Her şey için farklı editörler, yepyeni teknolojiler, sadece oyun değil bir çok alana hitap etmesi. UE i güçlü kılan bir çok özelliği var ama oyun sektöründe bakacak olursak ne unity ne UE diye bi ayrım yapılabileceğine inanmıyorum. Olay şöyle Türkiye'deysen unity. Bunu üzülerek yazıyorum yani. UE kaynak konusunda o kadar kıt ki ve olan kaynaklar da o kadar kaotik ki insanı bıktırıyor. Ama bu unityden kötü olduğu anlamına asla gelmiyor. açıkçası teknolojik ve yetenek açısından hatta tam tersi olduğunu düşünsem de iş en sonunda proje geliştiren ekibe ve bütçeye bakıyor. Ki sen de Unity daha iyi falan dememişsin başlıktaki gibi kodlardan bahsetmişsin. Neyse kod kısmına geliyim. Kesinlikle haklısın BP görsel yazılım dili için BP vs C++ yazın internete, unreal engine in kendi documentation'u yani belgelendirmesi çıkacak ilk karşınıza. UE in kendi sitesinde aynen şöyle yazıyor özetle. C++ büyüktür blueprint. Ama bu demek değil ki BP gereksiz. Videoda belirtildiği gibi BP unreal engine in vazgeçilmez bir parçasıdır ve BP ile inanılmaz işler yapabilirsiniz. Ve bir çok editör için BP bilmenin gerekliliği çok önem arz etmekte. İnanılmaz bir taslak oluşturma ve eksik kapatma aracıdır BP. Ancak online bi oyun için BP kullanamazsınız C++ bilmeniz lazım. Programlama dilleri birbirlerinin aynısıdır, hepsi aynı mantıkla hepsi benzer kodlar ile çalışırlar. Aralarında lehçe ve aksan farklılıkları vardır sadece. Azeri Türkçesi ve Türkiye Türkçesi gibi. En başından beri BP kullanıyorum ve öğreniyorum. Ama yakın zamanda kendimi C++ ta da eğitmeye başladım çünkü evet piyasada BP biliyorum diyerek iş bulmanız zor. Zaten UE i kullanan neredeyse firma yok. Program çok zor ve karışık, kaynak yetersiz. Resmen usta çırak ilişkisi ile gelişen, git bi şirkete gir orada öğretsinler sana karmaşıklığı ile yapılmış bir program. UE i öğrenmek için çok zaman ve emek verdim hala daha emek vermeye devam ediyorum. Videonun içeriği çok güzel ama başlık çok yanlış bi başlık. inanılmaz ön yargılı ve biri nasıl böyle bi video yapar diye üzülerek tıkladım (başlık için konuşuyorum.). Yorumlara biri unreal şövalyeleri gelsin yazmış. niye yani unreal naptı ki böyle yazdın. Ülkemizde kesinlikle kullanılması ve öğretilmesi gerekilen bi program UE. Sadece oyun için değil, simülasyon, dizi ve film, animasyon, reklam, üretim .. bizim yarın için meta diye adlandırdığımız her şey = Unreal Engine. Unity müthiş bir program ama UE bu ülkeyi teğet geçerse çok yazık olur.
Aha tahmin etmiştim buralarda olacağınızı çok güzel açıklamışsın bu arada... Bizim insanlarda at yarışı gibi birşey var her zaman yok o daha iyi yok bu daha iyi derler ahh ah.
Ben oyun yapmaya 3d model yaparak başladım temelinde sonra unreal engine ile tanıştım ve kullanmaya başladım. Kodlama bilgim lisede öğrendiğimden ibaretti . Sonra unreal engine kullanmayı öğrendim öyle veya böyle bir şekilde ve şu anda bilmediğim kodlar vardır evet fakat ue doc dan bakıp anlayabilecek seviyeye geldim. Sonra bir projede unity kullanmam gerekti inanılmaz rahatladım . Çünkü unreal enginede kodlama mantığını algoritma mantığını öğrenmiştim . Şuan hem unity hem unreal kullanabiliyorum ve bunu unreal engine de öğrendim. Biraz insanın kendinde biten bir konu diye düşünüyorum ve izleyicilerime söylediğim en büyük husuta bu . Unity c# öğrenip unreal engine visual kullanmak okadar kolay değil fakat tam tersi unreal visual ile kodlama ve algoritma mantığını anladıktan sonra unity kullanmak çok kolay çünkü sadece kod karşılığı neymiş ona bakıyorsun örneğin branch = for gibi . Toparlamam gerekirse , Kodlama ve algoritma mantığını öğrenmeyi bir konuşma yeteneği olarak düşünüyorum . Unreal engine untiy vs ise farklı diller .
Merhaba, bende bir environment/asset artist diğer adıyla sahne/varlık sanatçısıyım. Eğer yeterince bilgin varsa şuan üzerinde çalıştığım neredeyse profesyonel bir oyun var, eğer katılmak istersen lütfen yaz.
Bugüne baktığımızda zaten artık kod yazmak önemli değil artık önemli olan üretmek . Hangi program hangi dil çok önemli değil , algoritma ve kodlama mantığına oturan fikirler ve yaratıcılık daha ön planda.
Çok fazla yorum yapmam video altlarına ama kendine göre yorumlamışsın bazı konuları. 1. Blueprint sistemi ile programlama öğrenmek çok çok daha kolaydır. Kod akışını takip etmek, neyin nasıl çalıştığını anlamak vs. aşırı kolaydır. Senin öğrenememe sebebin yükske ihtimalle ingilizce yetersizliği diye düşünüyorum. 2. Blueprint programlama bilenler için değil, 3D Artistler de birşeyler yapabilsin diye geliştirilmiş, daha sonrasında çok iyi yerlere gelmiş bir sistemdir. BP kullanan insanların programlama bilmesine gerek yok, zaten tamamen ingilizce. Programlama bilmek tabii ki her alanda + sağlar.Visual Scripting kesinlikle kodlama bilen insanlar için değildir. Çoğu oyun artık pure blueprint olarak yapılıyor. Kalkıp tek başına last of us falan yapmayacaksan blueprint babalar gibi bütün işleri halleder.
Programlama deneyimi olanlar için farklı bu durum videoda söylenenlere hak veriyorum. Kodlamayı bilen biri olduğum için hızlıca başlamıştım ve eksisini görmedim. C++ UE4'deyim şuan. Blueprint ile başlamam ana fonksiyonları öğrenmememde daha iyi oldu. C++ bilseniz de UE4'deki C++'a hemen geçmek zor oluyor çok fazla template,fonksiyon,makro ve sınıf var. Nesne yönelimli programlama,pointer kavramlarını iyi bilmek gerekiyor. Benim de tavsiyem önce c++, python veya web tasarım gibi şeyler ile kodlama mantığını öğrenmek ondan sonra oyun motorlarına geçmeniz olur.
Unreal vs Unity videonu ve bu videonu izledim ve gerçekten beğendim. Fikirlerinin çoğuna katılıyorum ama Blueprint'i veya Bolt'u direkt kenara atmamak gerek. Algoritma bilmeyen bir insan zaten karşısına karmaşık bir oyun mekaniği geldiğinde onu kodla da visual scripting ile de çalışır duruma getiremez. Sadece tutorial izleyip oyun yaptığını sanan kişiye hadi şu kısma şöyle bir özellik ekleyelim diyince bakar kalır. Burada mesele "visual scripting mi kodlama mı" dan ziyade programlama becerisini geliştirmek bence. Gerçekten iki top yuvarlamak ile olmuyor bu işler. Sıfırdan bir character controller scriptini ister kodla yapın ister blueprint ile aslında bir fark yok. Biri senden text olarak yazmanı istiyor, biri al ben sana hazır veriyorum yapıları istediğin şekilde sürükle bırak diyor. If yapısını ister sürüklemişim, ister kodla yapmışım yazdığım mekaniğin altında yatan algoritma düzeni bozuk olduktan sonra ne fark eder. Kime hangisi kolay geliyorsa onu kullanabilir. Sektörde hangisinin talep gördüğüne göre kendinizi o yönde geliştirmek ise yine size yarar. O yüzden yaptığım işi nasıl daha iyi yaparım diye düşünmeye bakın. Object pooling nedir, nerede gerekli nerede gereksiz, design patternler nelerdir, nerede hangisini kullanmak daha mantıklı, for mu kullanmalıyım foreach mi hangisi daha optimize çalışır, interface nedir neden gereklidir, sahne optimizasyonu nasıl yapılır gibi sayısız konu üzerinde araştırma yaparak kendinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
11:38 benim çokça yaşadığım bi durum yaa; ileri gitmek için yapmam gerekenler açık ama ben merdivenleri çıkmaya üşeniyorum.. hatta merdivenleri görmeye üşeniyorum, daha küçük şeyler yapmaya bile üşeniyorum.
Bu konuda kesinlikle katılmıyorum. Kanalıma bakabilirsiniz. Herşeyi blueprint ile oluşturuyorum. C++ bazı avantajları var doğru. Örneğin bazı kodları daha kısa yazabilirsiniz veya sorunları daha hızlı çözebilirsiniz. Ancak sadece blueprint kullanarak da mükemmel bir oyun oluşturmanızı hiç birşey engellemez. Açıkcası bp'yi iyi bilirseniz yapamayacağınız şey yoktur.
Bakın adı üstünde blueprint yani taslak yani mimarın kağıt üzerine çizimi ne benzetebiliriz.C++ ise mimarın çizdiği planın gerçekte bitmiş hali diyebiliriz .Bluprintler sadece hızlı olmamızı sağlar ama oyunumuza ek bir ping verebilir blueprintler mutlaka C++ ya dökülerek oyun optimize edilmeli .
Sakin bir mizacın var, videoların ve canlı yayınların da bundan payını alıyor ve diğer pek çok kanala göre daha sakin içerikler ortaya çıkıyor. Arkaplana hızlı bir oyun seçimi birbirini dengelemiş. Sakin mizacın sayesinde içeriklerin daha açık ve anlaşılır oluyor ki bu eğitim videoları için güzel bir şey. Bu video da "game engine tercihinden bağımsız olarak" gayet açıklayıcı olmuş. Bu düşünceye hangi yollar ve tecrübelerden ulaştığını anlatman içeriğin kalitesini katlamış. Dinlerken keyif aldım, devamını bekliyorum.
Daha iyi derken neye göre? Kolay programlanabilirlik, internette daha fazla kaynak bulabilme konusunda daha iyi olabilir ama UE sunduğu assetler ile C++ diline hakim bir kişi için daha avantajlı durumda. Ben de unity kullanıyorum ve hatta asset store da ücretli assetlar ekliyorum her geçen gün. Unity ile hem hedeflediğim oyunu programlarken hem de emek verdiğim şeyleri asset haline getirip mağazada yayınlayıp harçlık çıkarabiliyorum. Benim için iyi. :))
Video başlığından dolayı ön yargılı geldim ama içerik farklı çıktı. Çoğu dediğinle aynı fikirdeyim. Bana sorarsan UE5 Unity'den çok daha güçlü bir motor. Özellikle 5.0 ile gelen özellikleri üst düzey. Ayrıca bağımsız geliştiricileri çok destekliyor. Büyük oyun stüdyoları bile kendi oyunlarını UE5 ile geliştirmeye ve ya remake yapmaya başladı. Profesyoneller böyle karar veriyorsa bence bizim öngöremediğimiz başka noktalarda vardır.
Dostum ben de senin gibi UE'de yıllarımı kaybettim ve yol göstericinin olmaması, dilimin yeterli olmamasından dolayı kendimi çokça hırpaladım. MMORPG oyun çıkarmak istiyordum ama database hakkında bilgim sıfırdı. Aylarca LineTrace, Projectile, Replication gibi kavramları sadece ezberlediğimi ve anlamadığımı fark ettim. Birçok kişi Unity'e başla dedi ama ben adam akıllı yazılım bilmeden oyun yapılamayacağını anlamıştım. Backend'e yöneleceğim diye hedef koydum kendime Java ile sıfırdan başladım. İlk gördüğüm şey algoritmalarım çok zayıftı, sorular çözmeye, clean code kitabını okumaya başladım. OOP'yi adam akıllı tanıdım UE'de neyi neden anlamadığımı gördüm. Veri yapıları, bilgisayar mimarisi gibi dersleri üşenmeden dinledim, kaybedecek bir şeyim kalmamıştı çünkü. Exception Handling olsun threadler olsun bambaşka ufuklar kattı bana. Swing veya JavaFX e geçtiğimde "Envanter tasarlıyorum bunu mu yapamayacağım." deyip pc uygulamalar yazmaya başladım. SQL'i gördüm ve Web'e harbi harbi yöneldim. Şu an dediğim tek şey: hiç kimse sıfırdan game developer olma hayali kurmamalı çünkü işin oyun alanı resmen zirve noktası. Bir gün Unreal Engine'e döneceğim ve harbi harbi canına okuyacağım. Yeni başlayan arkadaşlarım varsa umarım ders alırlar, ilk başta bir backend dilinde neyi neden yaptığınızı anlamadan oyun yapmaya kalkışmayın. Kaybettiğiniz yıllarınız olur, tutorialler içinde o nereye tıklıyorsa oraya tıklarken bulursunuz kendinizi. Sevgiler
@@sefakartaloglu8804 İşin daha başındayken MMORPG yapıcam demekle hata yapmışsın çünkü küçük başlayarak ilerlemen gerekiyor. Ki zaten MMORPG gibi oyunlar ekip halinde yapılan oyunlardır senin en ama en basitinden başlaman lazım örneğin ilk başta gerekli şeyleri öğrendikten sonra sadece bir snake oyunu yapmaya çalış ya da bir tic tac toe oyunu yap
@@nickname-s6z Şu an Unity developer olarak işe başladım dostum. Oyun sektörüne MMORPG yapmaya çalışarak başlamadım, sadece hayalimdi. (Şu an sorarsan asla ama asla MMORPG işine girmem. Girersem de 20 yıl erken ölürüm herhalde.) Birçok oyun klonladım bunlara flappy birdler'de dahil, Diablo3 VFX, slot mekanizmaları da dahil. Tutoriallardansa kendi küçük mekaniklerimi yazıp projeyi kapatıyordum. Sonra küçük küçük parçaları birleştiriyordum. Bunlar zaten "Yazılımcı olacağım." diyen herkes için farz. Burda mesele kafanda bir proje olduğu zaman bunu işleyişe dökebilmek, aynı zamanda çağa entegre olabilmek, internetteki insanlar nasıl yapıyor bunu görebilmek. Bu Unreal Engine ile gerçekten çok zor. Ve hiçkimseye sırf patlayan görüntüler gördü diye de kendine bu zulmü yapmasını doğru bulmuyorum. O crashleri yerken kanser hastası olur insan
@@michiosara5858 @michiosara5858 evet haklısın ama ben hata yapmışsın derken unreal kullanmaya devam et manasında demedim sadece kolaydan başlayıp yavaş yavaş zorluğu artırmak gerekiyor demek istedim. Zaten ben de Unity kullanıyorum Unreal hiç kullanmadım çok büyük değişiklik olmazsa kullanacağımı da sanmıyorum çünkü senin de dediğin gibi öğrenmesi zor bir motor. Bu arada yeni işin hayırlı olsun. Kim bilir belki bu sektörde yollarımız birleşir, adım Muhammed Uğun linkedinden ekleyebilirsin :)
ben kod bilmiyorum 10 yıldır Unity playmaker ile yapıyorum oyunları. Ama şu an unity yeni ödeme sistemi ile beni uzaklaştırıyor. Unreal blueprint de umarım playmaker kadar iyidir
Bir bakıma haklı sayılırsınız ama bu dedikleriniz öğrendiğinin üstüne kendisi birşey koymayanlar için geçerlidir. Eğer bu işi yapan yeni mekanikleri araştırıp daha işlevsel hale getirmeye çalışıyorsa kod yazmasının çokta anlamı yok ama dediğim gibi kopyala yapıştır yapanlar kod öğrensin daha iyi orası tartışılmaz
Ama c++ videolarının hepsi konsol geliştirme ile ilgili unreal ile oyun geliştirme konusunda c++ ile video ceken kişi cok az herkes windows ile konsol uygulaması yapmak için c++ videosu çekiyor bu durumda ne yapıcaz
c++ bir hata yaptığı zaman ve satırlarca kod yazdıysan saatlerce araman gerekebiliyor ama bluepirnt de saniyeler içinde gösteriyor sana deneme yapmak daha kolay
Bayadır düşündüğüm bir konuya çözüm buldum c++ öğrenmeye başlayacağım ancak ben unreal engin e o kadar uzağım ki kod menüsünü açmayı bilmiyorum hahaha daha çok yolum var
Vov bu podcast çok hoşuma gitti. Bu konulara meraklı ve ne yapacağını bilmeyen yeni insanlar için çok iyi yol gösterici umarım farklı konularda devamı gelir.
Küçük çaplı oyun yapmak istiyorsanız kullanılmasını destekliyorum. Eğer zaten online birşey yapacaksanız blueprintin yanından bile geçmeyin. Ama platformer 2d falan birşeyler düşünüyorsanız veya mobil küçük bir oyun (offline) blueprint basit oldugundan üretim hızınızı arttırır. Ama tabiki en optimize en hızlı oyunlar her zaman düz kodla yapılır. Neden iki kişilik işe (donanım ve kullanıcı) üçüncü kişiyi sokalım ki (blueprint)
Siftah olsun abi
Abi afiyet olsun o zaman
Bir unreal kullanıcısı ve unreal üzerine eğitim çeken bir kanal sahibi olarak dinledim. Video başlığını gördüğümde nasıl ya dedim kendi kendime :D başlık biraz clickbait olmuş çünkü unitynin UE den daha iyi olduğunu değil, Blueprint ve diğer yazılım dillerini karşılaştırılmış. Çok haklısın söylediğin şeylerde. Ama bazı noktalarda katılamayacağım sana mesela videonun başlığında. UE muhtemelen dünyadaki en güçlü, en garip, en karmaşık ama en müthiş programlardan biri. Her şey için farklı editörler, yepyeni teknolojiler, sadece oyun değil bir çok alana hitap etmesi. UE i güçlü kılan bir çok özelliği var ama oyun sektöründe bakacak olursak ne unity ne UE diye bi ayrım yapılabileceğine inanmıyorum. Olay şöyle Türkiye'deysen unity. Bunu üzülerek yazıyorum yani. UE kaynak konusunda o kadar kıt ki ve olan kaynaklar da o kadar kaotik ki insanı bıktırıyor. Ama bu unityden kötü olduğu anlamına asla gelmiyor. açıkçası teknolojik ve yetenek açısından hatta tam tersi olduğunu düşünsem de iş en sonunda proje geliştiren ekibe ve bütçeye bakıyor. Ki sen de Unity daha iyi falan dememişsin başlıktaki gibi kodlardan bahsetmişsin.
Neyse kod kısmına geliyim. Kesinlikle haklısın BP görsel yazılım dili için BP vs C++ yazın internete, unreal engine in kendi documentation'u yani belgelendirmesi çıkacak ilk karşınıza. UE in kendi sitesinde aynen şöyle yazıyor özetle. C++ büyüktür blueprint. Ama bu demek değil ki BP gereksiz. Videoda belirtildiği gibi BP unreal engine in vazgeçilmez bir parçasıdır ve BP ile inanılmaz işler yapabilirsiniz. Ve bir çok editör için BP bilmenin gerekliliği çok önem arz etmekte. İnanılmaz bir taslak oluşturma ve eksik kapatma aracıdır BP. Ancak online bi oyun için BP kullanamazsınız C++ bilmeniz lazım. Programlama dilleri birbirlerinin aynısıdır, hepsi aynı mantıkla hepsi benzer kodlar ile çalışırlar. Aralarında lehçe ve aksan farklılıkları vardır sadece. Azeri Türkçesi ve Türkiye Türkçesi gibi.
En başından beri BP kullanıyorum ve öğreniyorum. Ama yakın zamanda kendimi C++ ta da eğitmeye başladım çünkü evet piyasada BP biliyorum diyerek iş bulmanız zor. Zaten UE i kullanan neredeyse firma yok. Program çok zor ve karışık, kaynak yetersiz. Resmen usta çırak ilişkisi ile gelişen, git bi şirkete gir orada öğretsinler sana karmaşıklığı ile yapılmış bir program. UE i öğrenmek için çok zaman ve emek verdim hala daha emek vermeye devam ediyorum.
Videonun içeriği çok güzel ama başlık çok yanlış bi başlık. inanılmaz ön yargılı ve biri nasıl böyle bi video yapar diye üzülerek tıkladım (başlık için konuşuyorum.). Yorumlara biri unreal şövalyeleri gelsin yazmış. niye yani unreal naptı ki böyle yazdın. Ülkemizde kesinlikle kullanılması ve öğretilmesi gerekilen bi program UE. Sadece oyun için değil, simülasyon, dizi ve film, animasyon, reklam, üretim .. bizim yarın için meta diye adlandırdığımız her şey = Unreal Engine. Unity müthiş bir program ama UE bu ülkeyi teğet geçerse çok yazık olur.
Aha tahmin etmiştim buralarda olacağınızı çok güzel açıklamışsın bu arada... Bizim insanlarda at yarışı gibi birşey var her zaman yok o daha iyi yok bu daha iyi derler ahh ah.
rohat hocam adamsın.
Ben oyun yapmaya 3d model yaparak başladım temelinde sonra unreal engine ile tanıştım ve kullanmaya başladım. Kodlama bilgim lisede öğrendiğimden ibaretti . Sonra unreal engine kullanmayı öğrendim öyle veya böyle bir şekilde ve şu anda bilmediğim kodlar vardır evet fakat ue doc dan bakıp anlayabilecek seviyeye geldim. Sonra bir projede unity kullanmam gerekti inanılmaz rahatladım . Çünkü unreal enginede kodlama mantığını algoritma mantığını öğrenmiştim . Şuan hem unity hem unreal kullanabiliyorum ve bunu unreal engine de öğrendim. Biraz insanın kendinde biten bir konu diye düşünüyorum ve izleyicilerime söylediğim en büyük husuta bu . Unity c# öğrenip unreal engine visual kullanmak okadar kolay değil fakat tam tersi unreal visual ile kodlama ve algoritma mantığını anladıktan sonra unity kullanmak çok kolay çünkü sadece kod karşılığı neymiş ona bakıyorsun örneğin branch = for gibi . Toparlamam gerekirse , Kodlama ve algoritma mantığını öğrenmeyi bir konuşma yeteneği olarak düşünüyorum . Unreal engine untiy vs ise farklı diller .
Merhaba, bende bir environment/asset artist diğer adıyla sahne/varlık sanatçısıyım. Eğer yeterince bilgin varsa şuan üzerinde çalıştığım neredeyse profesyonel bir oyun var, eğer katılmak istersen lütfen yaz.
Bugüne baktığımızda zaten artık kod yazmak önemli değil artık önemli olan üretmek . Hangi program hangi dil çok önemli değil , algoritma ve kodlama mantığına oturan fikirler ve yaratıcılık daha ön planda.
Çok fazla yorum yapmam video altlarına ama kendine göre yorumlamışsın bazı konuları.
1. Blueprint sistemi ile programlama öğrenmek çok çok daha kolaydır. Kod akışını takip etmek, neyin nasıl çalıştığını anlamak vs. aşırı kolaydır. Senin öğrenememe sebebin yükske ihtimalle ingilizce yetersizliği diye düşünüyorum.
2. Blueprint programlama bilenler için değil, 3D Artistler de birşeyler yapabilsin diye geliştirilmiş, daha sonrasında çok iyi yerlere gelmiş bir sistemdir. BP kullanan insanların programlama bilmesine gerek yok, zaten tamamen ingilizce. Programlama bilmek tabii ki her alanda + sağlar.Visual Scripting kesinlikle kodlama bilen insanlar için değildir.
Çoğu oyun artık pure blueprint olarak yapılıyor. Kalkıp tek başına last of us falan yapmayacaksan blueprint babalar gibi bütün işleri halleder.
Programlama deneyimi olanlar için farklı bu durum videoda söylenenlere hak veriyorum. Kodlamayı bilen biri olduğum için hızlıca başlamıştım ve eksisini görmedim. C++ UE4'deyim şuan. Blueprint ile başlamam ana fonksiyonları öğrenmememde daha iyi oldu. C++ bilseniz de UE4'deki C++'a hemen geçmek zor oluyor çok fazla template,fonksiyon,makro ve sınıf var. Nesne yönelimli programlama,pointer kavramlarını iyi bilmek gerekiyor. Benim de tavsiyem önce c++, python veya web tasarım gibi şeyler ile kodlama mantığını öğrenmek ondan sonra oyun motorlarına geçmeniz olur.
Evet C++ bilinse bile Apiye hakim olma zaman alıyor
Unreal vs Unity videonu ve bu videonu izledim ve gerçekten beğendim. Fikirlerinin çoğuna katılıyorum ama Blueprint'i veya Bolt'u direkt kenara atmamak gerek. Algoritma bilmeyen bir insan zaten karşısına karmaşık bir oyun mekaniği geldiğinde onu kodla da visual scripting ile de çalışır duruma getiremez. Sadece tutorial izleyip oyun yaptığını sanan kişiye hadi şu kısma şöyle bir özellik ekleyelim diyince bakar kalır. Burada mesele "visual scripting mi kodlama mı" dan ziyade programlama becerisini geliştirmek bence. Gerçekten iki top yuvarlamak ile olmuyor bu işler. Sıfırdan bir character controller scriptini ister kodla yapın ister blueprint ile aslında bir fark yok. Biri senden text olarak yazmanı istiyor, biri al ben sana hazır veriyorum yapıları istediğin şekilde sürükle bırak diyor. If yapısını ister sürüklemişim, ister kodla yapmışım yazdığım mekaniğin altında yatan algoritma düzeni bozuk olduktan sonra ne fark eder. Kime hangisi kolay geliyorsa onu kullanabilir. Sektörde hangisinin talep gördüğüne göre kendinizi o yönde geliştirmek ise yine size yarar. O yüzden yaptığım işi nasıl daha iyi yaparım diye düşünmeye bakın. Object pooling nedir, nerede gerekli nerede gereksiz, design patternler nelerdir, nerede hangisini kullanmak daha mantıklı, for mu kullanmalıyım foreach mi hangisi daha optimize çalışır, interface nedir neden gereklidir, sahne optimizasyonu nasıl yapılır gibi sayısız konu üzerinde araştırma yaparak kendinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
11:38 benim çokça yaşadığım bi durum yaa; ileri gitmek için yapmam gerekenler açık ama ben merdivenleri çıkmaya üşeniyorum.. hatta merdivenleri görmeye üşeniyorum, daha küçük şeyler yapmaya bile üşeniyorum.
Sen Ölmüşsün knk
Bu konuda kesinlikle katılmıyorum. Kanalıma bakabilirsiniz. Herşeyi blueprint ile oluşturuyorum. C++ bazı avantajları var doğru. Örneğin bazı kodları daha kısa yazabilirsiniz veya sorunları daha hızlı çözebilirsiniz. Ancak sadece blueprint kullanarak da mükemmel bir oyun oluşturmanızı hiç birşey engellemez. Açıkcası bp'yi iyi bilirseniz yapamayacağınız şey yoktur.
Bakın adı üstünde blueprint yani taslak yani mimarın kağıt üzerine çizimi ne benzetebiliriz.C++ ise mimarın çizdiği planın gerçekte bitmiş hali diyebiliriz .Bluprintler sadece hızlı olmamızı sağlar ama oyunumuza ek bir ping verebilir blueprintler mutlaka C++ ya dökülerek oyun optimize edilmeli .
Sakin bir mizacın var, videoların ve canlı yayınların da bundan payını alıyor ve diğer pek çok kanala göre daha sakin içerikler ortaya çıkıyor. Arkaplana hızlı bir oyun seçimi birbirini dengelemiş. Sakin mizacın sayesinde içeriklerin daha açık ve anlaşılır oluyor ki bu eğitim videoları için güzel bir şey. Bu video da "game engine tercihinden bağımsız olarak" gayet açıklayıcı olmuş. Bu düşünceye hangi yollar ve tecrübelerden ulaştığını anlatman içeriğin kalitesini katlamış. Dinlerken keyif aldım, devamını bekliyorum.
Daha iyi derken neye göre? Kolay programlanabilirlik, internette daha fazla kaynak bulabilme konusunda daha iyi olabilir ama UE sunduğu assetler ile C++ diline hakim bir kişi için daha avantajlı durumda. Ben de unity kullanıyorum ve hatta asset store da ücretli assetlar ekliyorum her geçen gün. Unity ile hem hedeflediğim oyunu programlarken hem de emek verdiğim şeyleri asset haline getirip mağazada yayınlayıp harçlık çıkarabiliyorum. Benim için iyi. :))
yaptın mı oyununu
Video başlığından dolayı ön yargılı geldim ama içerik farklı çıktı. Çoğu dediğinle aynı fikirdeyim. Bana sorarsan UE5 Unity'den çok daha güçlü bir motor. Özellikle 5.0 ile gelen özellikleri üst düzey. Ayrıca bağımsız geliştiricileri çok destekliyor. Büyük oyun stüdyoları bile kendi oyunlarını UE5 ile geliştirmeye ve ya remake yapmaya başladı. Profesyoneller böyle karar veriyorsa bence bizim öngöremediğimiz başka noktalarda vardır.
Aslında ben kodlama ile yapmak istiyorum ancak tüm tutoriallar blueprint üzerinden gösteriyor.
Dostum ben de senin gibi UE'de yıllarımı kaybettim ve yol göstericinin olmaması, dilimin yeterli olmamasından dolayı kendimi çokça hırpaladım. MMORPG oyun çıkarmak istiyordum ama database hakkında bilgim sıfırdı. Aylarca LineTrace, Projectile, Replication gibi kavramları sadece ezberlediğimi ve anlamadığımı fark ettim. Birçok kişi Unity'e başla dedi ama ben adam akıllı yazılım bilmeden oyun yapılamayacağını anlamıştım. Backend'e yöneleceğim diye hedef koydum kendime Java ile sıfırdan başladım. İlk gördüğüm şey algoritmalarım çok zayıftı, sorular çözmeye, clean code kitabını okumaya başladım. OOP'yi adam akıllı tanıdım UE'de neyi neden anlamadığımı gördüm. Veri yapıları, bilgisayar mimarisi gibi dersleri üşenmeden dinledim, kaybedecek bir şeyim kalmamıştı çünkü. Exception Handling olsun threadler olsun bambaşka ufuklar kattı bana. Swing veya JavaFX e geçtiğimde "Envanter tasarlıyorum bunu mu yapamayacağım." deyip pc uygulamalar yazmaya başladım. SQL'i gördüm ve Web'e harbi harbi yöneldim.
Şu an dediğim tek şey: hiç kimse sıfırdan game developer olma hayali kurmamalı çünkü işin oyun alanı resmen zirve noktası. Bir gün Unreal Engine'e döneceğim ve harbi harbi canına okuyacağım.
Yeni başlayan arkadaşlarım varsa umarım ders alırlar, ilk başta bir backend dilinde neyi neden yaptığınızı anlamadan oyun yapmaya kalkışmayın. Kaybettiğiniz yıllarınız olur, tutorialler içinde o nereye tıklıyorsa oraya tıklarken bulursunuz kendinizi.
Sevgiler
Size nereden ulaşabilirim.
@@sefakartaloglu8804 İşin daha başındayken MMORPG yapıcam demekle hata yapmışsın çünkü küçük başlayarak ilerlemen gerekiyor. Ki zaten MMORPG gibi oyunlar ekip halinde yapılan oyunlardır senin en ama en basitinden başlaman lazım örneğin ilk başta gerekli şeyleri öğrendikten sonra sadece bir snake oyunu yapmaya çalış ya da bir tic tac toe oyunu yap
@@nickname-s6z Şu an Unity developer olarak işe başladım dostum. Oyun sektörüne MMORPG yapmaya çalışarak başlamadım, sadece hayalimdi. (Şu an sorarsan asla ama asla MMORPG işine girmem. Girersem de 20 yıl erken ölürüm herhalde.) Birçok oyun klonladım bunlara flappy birdler'de dahil, Diablo3 VFX, slot mekanizmaları da dahil. Tutoriallardansa kendi küçük mekaniklerimi yazıp projeyi kapatıyordum. Sonra küçük küçük parçaları birleştiriyordum. Bunlar zaten "Yazılımcı olacağım." diyen herkes için farz. Burda mesele kafanda bir proje olduğu zaman bunu işleyişe dökebilmek, aynı zamanda çağa entegre olabilmek, internetteki insanlar nasıl yapıyor bunu görebilmek. Bu Unreal Engine ile gerçekten çok zor. Ve hiçkimseye sırf patlayan görüntüler gördü diye de kendine bu zulmü yapmasını doğru bulmuyorum. O crashleri yerken kanser hastası olur insan
@@sefakartaloglu8804 Ulaşmışsınız ya hocam:) Buradan yazabilirsiniz diğer arkadaşlar da bilgilenirler böylece
@@michiosara5858 @michiosara5858 evet haklısın ama ben hata yapmışsın derken unreal kullanmaya devam et manasında demedim sadece kolaydan başlayıp yavaş yavaş zorluğu artırmak gerekiyor demek istedim. Zaten ben de Unity kullanıyorum Unreal hiç kullanmadım çok büyük değişiklik olmazsa kullanacağımı da sanmıyorum çünkü senin de dediğin gibi öğrenmesi zor bir motor. Bu arada yeni işin hayırlı olsun. Kim bilir belki bu sektörde yollarımız birleşir, adım Muhammed Uğun linkedinden ekleyebilirsin :)
ben kod bilmiyorum 10 yıldır Unity playmaker ile yapıyorum oyunları. Ama şu an unity yeni ödeme sistemi ile beni uzaklaştırıyor. Unreal blueprint de umarım playmaker kadar iyidir
MMORPG oyunu yapmak için hangi programlama dili kullanılmayı tercih edersiniz? (UE'mi Unity'mi?)
Abi MMORPG yapamam ve yapmam.
Bir bakıma haklı sayılırsınız ama bu dedikleriniz öğrendiğinin üstüne kendisi birşey koymayanlar için geçerlidir.
Eğer bu işi yapan yeni mekanikleri araştırıp daha işlevsel hale getirmeye çalışıyorsa kod yazmasının çokta anlamı yok ama dediğim gibi kopyala yapıştır yapanlar kod öğrensin daha iyi orası tartışılmaz
Değil knk byby
Ama c++ videolarının hepsi konsol geliştirme ile ilgili unreal ile oyun geliştirme konusunda c++ ile video ceken kişi cok az herkes windows ile konsol uygulaması yapmak için c++ videosu çekiyor bu durumda ne yapıcaz
c++ bir hata yaptığı zaman ve satırlarca kod yazdıysan saatlerce araman gerekebiliyor ama bluepirnt de saniyeler içinde gösteriyor sana deneme yapmak daha kolay
Onun için ek olaral 40 GB gerekiyor çünkü DJEJNDBDHDHDH
Hocam C# ve Unity akıyor bakalım Unreal Engine'de tutunabilecek miyim? :)
helal abi, bu video yüzünden unreal engine c++'da geliştim :)))
Bayadır düşündüğüm bir konuya çözüm buldum c++ öğrenmeye başlayacağım ancak ben unreal engin e o kadar uzağım ki kod menüsünü açmayı bilmiyorum hahaha daha çok yolum var
Tam aradigim aciklama olmus kararsiz kalmistim ne yapmaliyim diye butun cvplari aldim
Vov bu podcast çok hoşuma gitti. Bu konulara meraklı ve ne yapacağını bilmeyen yeni insanlar için çok iyi yol gösterici umarım farklı konularda devamı gelir.
Değil?
Unity macbookda kullanıla biliyor mu,bilgim yok yardımcı olursanız iyi olur.Nasıl macbooka yükleniyor unity?
Evet yükleniyor.
@@MergentheGreat teşekkür ederim, bununla ilgili detaylı bir video nerden bula bilirim?Yada siz yapabilirmisiniz?
Teşekkürler
Küçük çaplı oyun yapmak istiyorsanız kullanılmasını destekliyorum. Eğer zaten online birşey yapacaksanız blueprintin yanından bile geçmeyin. Ama platformer 2d falan birşeyler düşünüyorsanız veya mobil küçük bir oyun (offline) blueprint basit oldugundan üretim hızınızı arttırır. Ama tabiki en optimize en hızlı oyunlar her zaman düz kodla yapılır. Neden iki kişilik işe (donanım ve kullanıcı) üçüncü kişiyi sokalım ki (blueprint)
Ciddiye almayin. Amatör olarak yorum yapmış. Profesyonel insanlari ciddiye alin
tartışalım abi dppsauhdasoı
Şirket kendisi bunu kullanıyor..
unreal şövalyeleri gelsin
Ya bazı oyunlarda arada filim gibi izlediğimiz yerler oluyor ya o nasıl yapılıyor sana zahmet link varsa yada biliyorsan video atar misin
Onlarda aslında oyun motoruyla yapılıyor oyun motorlarıyla animasyon da yapmak mümkündür
th-cam.com/video/GHFq4Dj7sVs/w-d-xo.html
Şimdilik bunu yap ileride geliştirirsin
blueprintde top yuvarlamaya devammm
adam doğru diyo
hüüüüüüüüüüüüüüüüü değil işte değil hüüüüüüüüüüüüüüüüü
abi discord sunucusu açsana ya
Küçük çaplı projelerde kesinlikle unity. Büyük çaplı projelerde Unreal.
Benim Motorum İle AAA Oyun Yaparsanız, Sizi Vururum ~John Riccitiello
Kim Diyor Küçük Çaplı Projelerde Kesinlikte Unity ?
Kanka boş yapmışsın