Nikt jeszcze nie napisał? T42 wymaga zasilania napięciem 16V. Jesli płyty nie usmażyłeś podając jej 20V, to załapało zabezpieczenie. A switch na taśmie matrycy jest czujnikiem jej zamknięcia (wiesz, wyłączenie świetlówki, stan uśpienia itd.). Ciekawostka - układ rezystorów na tej taśmie definiuje rozdzielczość matrycy. Standardowo dla 14 cali było to 1024x768, ale były wersje 15" z matrycą IPS i rozdzielczością 1440x1050 :)
Dokładnie także patrzyłem czy sprawdzi jakie napięcie ma mu podać ,ale rutyna go zgubiła 🙃🤔 i 🔥 prawdopodobnie to był strzał w kolano 😢🤣 .ps. na jakimś retro laptopie pamiętam było zasilanie 14.5 V ,także podstawą jest przy pracy z takimi konstrukcjami itp. pamiętanie o tym 👀🧐🤔🔔 pozdrawiam 🙋♂️
Ja mam chyba jeszcze starszego lapka ale na 19V (4.2A) jest... Fujitsu siemens computer - Amilo M series Działa do dziś ale nie używam bo dysk jest tak mały że nawet nie opłaca sie na nim paru zdjęć zbakapować 😂 Poczekam jak będzie drogi jako retro laptop z win xp oryginalnym ❤
To prawda, ale czy mi się wydaje czy jednak grafika jest wlutowana źle. Jak patrze na sklpie AMSO na zdjęcie tej płyty to ram jest w kierunku procesora, a na filmie wlutowany jest ram w kierunku "góry" czyli mostka.
Mam podobnego "klasyka" u siebie. IBM ThinkPad 380. Na pokładzie zabójczy Pentium MMX 233mhz i całe 64mb RAMu. Oczywiście do tego karta bez akceleratora 3D. Sprzęt z około 1998, naturalnie przeznaczony do pracy z Windowsem 98. O dziwo, mimo braku akceleratora 3D, taki pierwszy Quake działa na tym sprzęcie całkiem solidnie w trybie software'owego wspierania 3D. I teraz odpowiedź na twoje pytanie "Po co komu taki sprzęt?" - Natywne uruchamianie starszego oprogramowania. Osobiście używam tego IBMa do grania w gry z przełomu tysiącleci oraz DOSowych gier. Nie każdą taką grę odpalisz bez problemu na dzisiejszym sprzęcie, a już zwłaszcza oprogramowanie pisane z myślą o Win 98/ME i tym podobnych. Osobiście posiadam też laptopa z okolic 2008 (?) na którym mam zainstalowanego Windowsa XP i gram na nim w wiele gier z pierwszej dekady lat 2000 i nie tylko. To naprawdę wygodne rozwiązanie, bo sprzęt nie ma takich problemów z kompatybilnością, niż gdybym próbował te gry odpalać na moim "normalnym" laptopie z Windows 10. Poza tym "stare" komputery mają swoich miłośników tak samo jak "stare" samochody. Ja to w ogóle jestem "retro", bo poza tym, że uwielbiam stare komputery i konsole, to na co dzień jeżdżę małym fiatem, zupełnie jakby nadal był 2003 i to wszystko byłoby w miarę "aktualne".
5 หลายเดือนก่อน
Aaa i takie małe uzupełnienie, bo nadal oglądam i słucham co tam ciekawego opowiadasz :) USB w takim laptopie to już może nie jest taka "nowinka", choć mogę się mylić. Wydaje mi się, że w okolicy 2001 USB było już dosyć powszechnie stosowane nawet w laptopach. W swoim ThinkPadzie z bodaj 1998 mam jedno złącze USB i tutaj przyznam, że było to pewnie dosyć nowatorskie rozwiązanie, zwłaszcza, że dedykowany temu sprzętu Windows 98 nie wspierał go tak łatwo jak XP. A co do złącza zasilania, to też standard w IBM tamtych czasów. Mój ThinkPad też ma takie złącze, dzięki czemu używam w nim tego samego zasilacza co w ASUSie :D
Uwielbiam Twoje filmy. Nie chcę się rozpisywać, że wiele się z nich nauczyłem. Między innymi czego nie ruszać jak się nie zna. Bardzo mi się podoba Twój kanał. Chciałbym chociaż raz zobaczyć tego słynnego Mecia. Mieciu pokaz się 😁
Mam nadzieję że ten komentarz że dzisiejsze sprzęty są o klasę lepsze to ironia... Mam też w domu fajnego laptoka. Mój osobisty Packard Bell Lj65. Widzę na żywym przykładzie jak kiedyś robili komputery a jakie komputery ludzie mi przynoszą do zrobienia. Mój Packard jest z czasów około 2010r gdzie krolował w laptopach C2Duo. Mój to był bodaj T4500 który to miał 2.2Ghz. Ale można było takiego tam wsadzić co miał 3ghz i 4 wątki i 12mb pamięci C3. Procek oczywiście na sockecie. Karta graficzna była na porcie MXM2 i była to GT240m też można było ją zamieniać na mocniejszą. Chłodzenie na 3 cieplowodach, laptop ogólnie 17.3 cala, gruby na prawie 3cm a i tak codziennie go na uczelnie ciągałem. Ten nie mały potworek miał zasilacz 19V@6A także trochę potrafił tej mocy wytworzyć. Sporo fajnych gierek latało na nim jak złoto. Pamiętam COD MW2 pykałem na nim. Crysis 2 tak samo. NFS MW, carbon czy ten jeszcze nowszy chodziły bez problemu. Największą wadą tego laptopa były zawiasy i obudowa. Co prawda z grubego plastiku ale nadal z plastiku. No i gwinty które były zatopione w plastiku które to trzymały zawiasy trwały się jak chciały. Same zawiasy miały bardzo małe ramię przez co duża siła szła na te gwinty. Drugi minusek to głośniki. Grały przez długi czas dobrze i głośno ale po jakimś czasie zatrzely trzeszczeć gniazdo audio wyrwałem z czasem, za lutowałem nowe i bez problemu. Następnym problemem był zasilacz a dokładnie przewód zasilacza. Poszło zwarcie, zasilacz się zabezpieczył. Wymiana przewodu i ogień dalej. 2 lata temu zmieniłem mu procka, dołożyłem na Maxa ramu (8gb ddr3), zrobiłem mu recaping elektrolitów, to samo w zasilaczu, wymiana pasty i termopadów i śmiga już drugi rok bez zająknięcia. Nigdy nie zdradził skubaniec. Nigdy nie zawiódł. Na prawdę twardy zawodnik.
Mam podobnego do zrobienia - Thinkpad X32 podświetlający cały czas diodę baterii i tą baterię rozładowuje. Stare Thinkpady są genialne, wg mnie szczyt inżynierii projektowej, potem było już tylko gorzej. PS. dałeś mu 20V, a powinien mieć 16. Wg mnie masz gdzieś zwarcie i zabezpieczenie odcina prąd.
Mam takie dwa, T41 i T43. T41 używam w pracy a T43 wraz z oryginalną torbą i akcesoriami trzymam jako pamiątkę. Mam wersję 2GHz 😁 To były sprzęty. Dioda oswietlająca klawiaturę, czujnik gyro do ochrony dysku twardego i baterie które działają do dzisiaj.
A wiesz Szymon, że ten napęd płyt był hotplug? Od spodu było wysuwane cięgiełko, którym można było wysunąć napęd. W jego miejsce można było wstawić stację dyskietek lub drugą baterię ;)
#SpoxII chcemy regeneracji klasyków na kanale. Grafiki ATI to była kiedyś TOPka, złącze to LPT, a micro switch, to od wyłączania matrycy, sleep i takie tam;)
Nie, ponieważ T40,T41,T42 ze względu na swoje wady ze względu na bga a szczególnie przy dedyku, braku chłodzenia do dedyka i efektu zamykania jak i otwierania (przy otwieraniu i zamykaniu zgina sie płyta gdzie głównie dedyk ati odgina się od płyty i ten problem występuje w tym laptopie) będą częściej sie psuły niż działały. T43 wszystko naprawił
słysze takie gadanie od 10-15 lat co najmniej. Ten laptop w momencie premiery kosztował pewnie koło 2-3 tysiące dolarów, po uwzględnieniu inflacji dziś byłby warty ~4-6 tysięcy dolarów. Pokaż mi człowieka, który kupi takie polutowane gówno, złożone jak frankenstein za 20 lat w cenie, która jeszcze uwzględniu inflacje za kolejne 20 lat? Żadne muzeum tego nie kupi ani kolekcjoner, bo ten sprzęt został wyprodukowany w setkach tysięcy egzemplarzy. To nie Apple I, żeby go trzymać na strychu w sejfie i sprzedać za milion dolarów na ebayu. To po prostu dzisiaj bezwartościowy sprzęt, którego posiadanie nawet nie daje żadnych korzyści, bo od dzisiejszego komputera różni się tylko i wyłącznie tym, że jest wolny A jak uważasz, że będzie kosztował "spore pieniądze", to zapraszam na olx i allegro, pełno tam tego syfu (i podobnych temu) aktualnie za 200-300zł/sztuka. Skoro twierdzisz, że będzie kosztował spore pieniądze, to czemu nie kupisz sobie jednego takiego miesięcznie? Pozbierasz sobie 3 lata i sobie nazbierasz 36 laptopów. Starczy na dobrą emeryture no nie?
@@kumerolier11111 Mozesz miec racje ale i nie do konca. Ja bardziej sklaniam sie do tego ze za 20 lat poprostu nie bedzie duzo tych laptopow bo wiekszosc bedzie zutylizowana. I jak dzis taki laptop kosztuje powiedzmy te 300zl to za 20 lat jak bedzie dobry stan to moze byc 1-3 tysiecy w najlepszym wypadku. Kilkadziesiat tysiecy czy miliony raczej malo prawdopodobne. Pytanie czy oplaca sie zamrazac 300zl ( jak kupisz ich 36 to masz 10 tysiecy) na 20 lat zeby potencjalnie z 300 zlotych dostac 1000zl albo z 10 tysiecy 36tysiecy ? gra raczej nie warta swieczki. Predzej spodziewam sie ze za te kilkadziesial lat jakis wnuk odkopie takiego laptopa i moze sprzedac wtedy za jakas wieksza kase ale to i tak nie jest pewnik. Bo przez kolejne 20 lat duzo rzeczy moze skorodowac i sie rozlozyc po porstu. Jest szansa ze bedzie cos jak z Comodore64 dzis idzie kupic ale bardziejdla kolekcjonerow a i tez kosmicznych pieniedzy na to nie potrzeba.A i to nie jest przytyk w Twoja strone czy cos podobnego poprostu inna wizja na to co moze byc xD
@@Davaka007twoja wizja jest mylna. T4x jest bardzo ale to bardzo awaryjne a w szczególności przy dedyku od ati niezależnie czy sie go naprawi czy wyrzuci. Brak chłodzenia od T40 do T42, zginająca się konstrukcja, dzięki czemu układy się odginają i dochodzi do takich sytuacji jak w filmie. Prędzej te modele znajdą się na skupie złomu niż trafią jako eksponaty do muzeum
GPU ATI obrócony o 180 stopni widać znacznik. To lapek z 2004r. zgodnie z datą z kadłubka (zasilanie 15/16V). Sam posiadam takiego staruszka ale z 2000r. IBM A20m z Celeronem 500MHz, 64MB SDRAM i ATI Rage Mobility M 4MB VRAM. O WiFi wtedy nie słyszeli jeszcze. Wszystko działa pod kontrolą Win2000 Pro 💻👋💪👍
Taka ciekawostka model z tą kartą graficzną ATI Mobility 7500 był produkowany od Maja 2004r. koniec produkcji przypada na 2005r. czyli był produkowany rok czasu. Oficjalna informacja firmy IBM .Po zakończeniu produkcji IBM firma przeszła pod logo Lenovo :)
Trzeba czyścić ten stalowy ring w kolbie i metalowy uchwyt, bo topniki się tam osadzają, przez co stacja się wybudza. Optymalnie przynajmniej raz w tygodniu.
To najbardziej szanuje na tym kanale. Operacja się udała-pacjent zmarł, to mimo wszystko wrzucasz odcinek i można się czegoś nauczyć. Nie pokazujesz tylko sukcesów, ale też porażki i swoje błędy na których uczymy się całe życie. Pozdrooooo🎉
Ooo panie majster, do góry nogami chciałeś dzidę dać z Australijskim wyswietlaniem obrazu, i na dodatek dla pewności 20V z respiratora do tego dziadka 😂 publicznie wnioskujemy jako wierni widzowie kanału, z prośbą o sprawdzenie czy dziadek jest twardy i ta mini wtopa go wzruszyla, czy jeszcze da obraz ^^
Dokładnie - to może być USB 2.0, bo świadczy o tym kolor - czarne to właśnie 2.0; białe 1.1 i niebieskie 3.1 lub 3.2, choć czasem się stosuje jako 3.2 czerwone dla odróżnienai, jak na jednej płycie są i 3.1 i 3.2, ale jak tylko 3.2 to wtedy tylko niebieskie są. A złącze drukarkowe zwie się LPT (Line Print Terminal)
Hej spox ty to chyba masz magiczną kulę, bo spadłeś mi z tym filmem z nieba 😁 Ja też od kilku dni borykam się z podobnym problemem. Co prawda w nieco nowszym laptopie Compal FL90 z ok 2008r. Ten model borykał się z problemem z kartą graficzną GeForce 8600, więc jak go dostałem uszkodzonego 10 lat temu dowiedziałam się że można wymienić mu kartę graficzną na Radeona. Warunkiem działania było posiadanie biosu na karcie, niestety wiele dostępnych kart startowały z biosu płyty głównej, zanim trafiłem na działającą kartę wypróbowałem 2, które nie działały. Niestety po 10 latach karta zaczęła padać i sypie artefaktami. Trochę szkoda mi go utylizować bo do końca śmigał mi pod Linuxem. Myślałem o zakupie innej karty, ale na allegro jest tego mało, a na aliexpresie koszt karty to ok 100-170zł. Niby nie drogo, ale biorę pod uwagę że nie od razu natrafię na kompatybilną kartę. Ile u ciebie kosztował by rebaling takiego Radeona? Plus ewentualnie mały tuning o dolutowanie pamięci dobijając do 512mb?
Posiadam x230 że stacją dokująca dvd-r i nie zamieniłbym na nowszy bo kocham jego brylę. Jest po prostu świetny. Dla mnie idealny. Bardzo dobry touchpad, nie to co w nowszych wersjach. Jest po prostu świetny. Wyjątkowy.
6:45 - To laptopy typowo biznesowe więc jako nowe to były pod zasięgiem wąskiego grona odbiorców (banki, wysoka kadra, politycy, itp.). Gdy sprzęt już miał 3 lata, to został wymieniany na nowszy modele, a te szły do handlarza i pojawiały się na rynku laptopów używanych / poleasingowych za cenę akceptowalną. Podobnie jak mój LifeBook S939 (niestety wykastrowany z modemu LTE), którego kupiłem za o. 1300zł a miał w czasie zakupu niecałe 3 lata. Nowy wg. konfifuracji 11000-12000zł. Czas mija i w przyszły roku stuknie mu 10 lat od produkcji.
Jak najbardziej. Jest dużo aplikacji które działają tylko XP, a port LPT może być tylko jedynym rozwiązaniem do komunikacji. Kiedyś rozbudowa kosztowała krocie, teraz to są groszowe sprawy. Też mam klika odratowanych ze złomu :)
Złączę podobne do klawiatury to było akurat złączę do podłączenia TV tak zwane S-Video pod tym złączem nie działała klawiatura ani mysz. I złączę drukarkowe to stare poczciwe LPT :) Ja do dziś posiadam identycznego laptopa tyle że w gorszym stanie :) Ale działa :)
Mam Xp i dobrze działa , tam są programy diagnostyczne do samochodów. Na nim też uruchomiłem w11 i grałem w BSGO. Oryginalnie miałem tam win 98. Najlepsze , że ten laptop dalej działa mimo jego wieku. Nowoczesne dawno by mi padły.
@@cezarymuchowiecki8748 Niestety za bardzo nie wiem jak się udało, ale działał. Choć z trudem. Grę trzeba było uruchomić na minimalnych wymaganiach i dało się jakoś grać. Niestety niektórym ten sposób grania się nie podobał i zablokowali mi to. Wymieniłem dysk i powróciłem do Xp. Kiedyś na stacjonarnym 486 potrafiłem uruchamiać programy od Pentium , kiedyś łatwiej było oszukać detektory sprzętu. Zabawę z kompami zaczynałem od spektrum i C64 , potem 8086 IBM.
Może znajdziesz podobnego i zrobisz mu overclocking sprzętowy? Te proce/chipsety były podatne na Bsel_0 moda gdzie ustalało się taktowanie FSB zewnętrznym układem zegarowym.
W 2001 roku miałem takiego. Ale nie własnego, tylko słuzbowego :-) Teraz mam następcę - tez służbowy. Sprawdzałem jego cenę na necie - jakieś 16 tys. PLN. A ja klienta rozumiem. Po pierwsze stać go. Po drugie ma szacunek do tego sprzętu.
Jesli chodzi o bramkę szumów, to proponuję po prostu zainstalować sobie wirtualny mikser dźwięku VoiceMeeter. Ale bramkę szumów możesz sobie nawet w OBSie postawić klikając na mikrofon i wchodząc w opcję filtry. Ale nie o to Ci chodzi - bramka szumu po prostu odcina dźwięk całkowicie, jak słychać sam szum (możesz to zauważyć przy moich streamach - jak nic nie mówię jest czyściutko, ale już jak mówię lekki poszum da się wychwycić). Ale to nie bramkę szumow Ci potrzeba Spoxu w ogóle w tym wypadku, bo to o zupełnie inną rzecz chodzi. Sprzętopwa filtracja szumów w postaci dynksa na kablu od mikrofonu to już lepiej - ale to jedynie niweluje szum własny mikrofonu/wzmacniacza i takie tam, a nie wiatrak w otoczeniu. Dźwięk sam w sobie czyści, ale nie zabija dźwięków tła. Tobie potrzeba Noise Cancelingu AI, czyli reduktor hałasu bazujacy na nasłuchu dźwięków tła, taki, jak masz w słuchawkach do telefonu wycinających wiatr, słysząc go wbudowanymi mikrofonami - a w tej materii polecaja z tego co udało mi się wyszukać - najbardziej program Krisp. On jest w stanie wychwycić odpowiedni dźwięk tła i dodać falę przeciwną, która go skakuje. Bo sama reedukacja szumu wycina częstotliwości i moze zniekształcać głos mówiony a tego byś nie chciał. Potestuj sobie. Darmowa wersja ma limit 120 minut działania i podobno się on odnawia raz w tygodniu. Płatna wersja oczywiście bez limitów. Z autopsji nei polecę, bo nie używałem, przekazuję tylko co wyszukałem w sieci z polecanego oprogramowania tego typu.
noise torch używam osobiście ale na linuxie na jądrze archlinuxa od początku więc nie wiem nawet czy jest na windowsa ale działa świetnie(kolega włączał wiertarkę i nic nie bylo jej słychać) :)
Spoxu, kocham thinkpady, tez mam takiego właśnie, z dokładnie tą samą usterka, ale nie wiedziałem że wystarczy docisnąć układ. Po prostu wlacza sie bez obrazu, a kiedyś 2 razy dał normalnie obraz. Z przyczyn że się nie wlacza, to nie wiem czy to ma coś do tego ale oryginalny zasilacz daje 16.5v a ty podałeś 20v. Zapewne nie robi to różnicy ale jednak. Walcz o niego ile możesz, jest to naprawdę super laptop.
Tak też sobie pomyślałem że to nie będzie 19V czy 20 V a mniej i bateria niklowo kadmowa w środku.Ale powinien przeżyć te 3 Volty różnicy,gorzej jeśli miał minus w środku bo tak też bywało.
@@piotrniedzielski945w tych sprzętach z tamtych lat nie powinno zrobić to różnicy jeżeli bateria nie była doładowana. Tam układ ładowania baterii jest bardziej podobny do prostownika i kwasiaka niż do obecnych konstrukcji. Bateria działa tam jak bufor zabezpieczający resztę.
W 2000 roku kupiłem pierwszego laptopa. Compaq presario - budżetowy model za 5300zł. System Windows millenium. ;) W 2004 miałem już VAIO z matrycą full HD, co było wtedy mega nowością. laptop kosztował 2700€ Niby drogo, ale zarobił na siebie.
O panie na taki rarytas mechanicy się ślinią. 😁 Laptop z portem LPT i RS232 jest cenny zarówno dla amatorów jaki i wielu profesjonalnych użytkowników CNC. W starszych obrabiarkach modernizacja sterownika jest wielokrotnie droższa niż naprawa takiego laptopa. Taki laptop może być całkowicie wystarczający do wielu starszych programów CAD/CAM, a nawet do pisania skryptów dla urządzeń sieciowych. Jeżeli miałbym obrabiarki numeryczne, a na takim starym laptopie np zarejestrowanego Solidworksa to opłacało by mi się wydać nawet kilka tysięcy na naprawę by utrzymać warsztat w ruchu. Wbrew pozorom nie jest problem utrzymanie w ruchu starych maszyn, a zachowanie kompatybilności maszyny i oprogramowania. Wciąż lubię korzystać z AutocCADa 14, ale nie uruchomię go na Windows 10. Mimo, że ten program ogranicza się do prostego rysunku technicznego, to i tak jest obecnie tańszy niż abonament. W przypadku programów generujących programy dla obrabiarek, jeżeli już uda się uruchomić stare oprogramowanie to problem stanowią wszelkiego rodzaju adaptery. Często oprogramowanie nie potrafi wysłać danych przez posty podpięte pod USB. Z drugiej strony nie ma gwarancji, że maszyna nawiąże połączenie przez taki kombinowane złącze nawet, gdy program będzie widział port.
Np. te laptopy swego czasu były pożądane w warsztatach motoryzacyjnych, ze względu na złącza i ich obsługę. A z innych opcji to np. jak stolarnie mają starcze maszyny, a sprawne to analogicznie te maszyny wymagają sprzętu na którym działa XP i są odpowiednie złącza. Także oprócz kolekcjonerskich itp. są zastosowania warsztatowo-produkcyjne.
Tak, to jest S-video. PS-2 ma 6 pinów (w sensie dziuurek na bolce/piny) i pionowe wycięcie prostokątne na środku, a S-video jak tutaj jedną płaską prostokątną dziurę poziomo u góry (bo tak, to nie jest nijak sygnałowe, to tylko utrzymuje wtyczkę, to kawałek plastiku we wtyczce, a dziura w gnieździe) i 4 piny po bokach.
Dzisiaj nadal używa się Windows XP. Z pół roku temu miałem taki sprzęt na serwisie. Komputer z Japonii, Windows z nakładką językową francuską i angielską... taniej to serwisować niż kupować nową maszynę jaką taki PC kontroluje za setki tysięcy ;P
Ale puzzle. Fajny antyk. Wifi na złączu mini-PCI. Ta druga mniejsza płytka to modem. A co do XP to czasem używam do softu 32-bitowego który nie chce ruszyć na 64-bitowym systemie.
Jeżeli chodzi o zastosowanie takiego laptopa to w sumie jedyne co mi przychodzi do głowy to diagnostyka samochodowa, zdarza się, że starsze auta wymagają konkretnego oprogramowania, które było pisane z myślą o Windowsie XP i nie chce działać na nowszych wersjach
@@Dorianek8 Niby tak, ale w przypadku, który podałem jest też kwestia interfejsów diagnostycznych, które można podpiąć tylko do starszych laptopów ze względu na brak wymaganych portów we współczesnych konstrukcjach
5:52 starszy jestes odemnie o 3 lata to jest złącze LPT do drukarek starych i które napewno gdzieś widziałeś drukarki igłowe bardzo dobry sprzęt, u nas w pracy sprawdza się do dziś .co do laptopa dobry do warsztatu z uwagi złącza rs 232 na dzień dzisiejszy UART .pozdrawiam
Odsysarke oparów sobie na pedała zrób, jak w maszynie do szycia będziesz regulować moc i będzie włączac się wtedy kiedy chcesz a nie kiedy ktoś tam sobie inżynier pomyślał co za niego ktoś takie rzeczy robi.
Blacha pod cpu do przykręcenia chodzenia powinna być odwrotnie czyli uszczelką do pcb, to chyba było zamiast sprężyn przy śrubach, coś jak resor, tak bym to złożył, no i goła blacha przyciśnięta do pcb może robić zwarcie.
7:30 kolekcja, za ileś tam lat będzie warty bardzo dużo tak samo jak ze starym sprzętem audio z lat 70 i 80, 20 lat temu to był złom nic nie warty a teraz wszystko drogie 40:00 NA ODWRÓT UKŁAD WLUTOWAŁEŚ!!! sprawdziłem dla pewności na internecie na zdjęcia tej płyty głównej i faktycznie jest na odwrót
Materiał fajny. Chciałbym zobaczyć drugą część gdzie ustalasz czemu nie działa. Już czy go naprawisz czy nie twoja rzecz, ale fajnie byłoby wiedzieć co zdechło
Spoxie nie narzekaj na dziadka😂 identyczny napęd mam w swoim dellu. Po nim już widać że spoooro czasu minęło od tego gdy co druga osoba w Polsce o nim marzyła 😂 Jak mi zdechnie kiedyś i nie dam rady naprawić to do cb przyjedzie. Ten laptop jest święty! 98 albo 99 rok produkcji. W 2012 roku skonfigurowal m go po długich bojach żeby zastąpił interfejs fabryczny w ploterze laserowym który ma już pewnie z 30 lat. Ratuje przy awariach prasy krawędziowe i giętarki z minionego wieku. Na żadnych przejsciowkach nowszy sprzęt nie chce się komunikować, żaden nowszy system niż 2000 nie obsługuje już minionej technologii 😂. A poza tym za nic nie pamiętam co i jak zmieniałem gdy walczyłem żeby to poustawiać. Baa tych programów już w sieci nawet znaleźć się nie da. Więc mój dziadek Dell jak już mówiłem jest święty! Ps ten sprzet nie wystartuje powyzej 18v na zasilaniu oraz nie wstanie bez baterii rtc na 90%
Jeśli jest na obudowie po bateria nr seryjny to na stronie Lenovo można sprawdzić z którego roku był laptop w jakiej konfiguracji itd. Przynajmniej dla tych nowszych tak było.
To nie jese grat tylko historia jak to kiedyś bylo . I jak to naprawiali .ciekawe czy uda sie to tobie czekam na jakieś informacje albo dalsza część.pozdrowionka z UK
Ja używam XP na komputerze do diagnostyki samochodów. Tak patrzyłem na ten materiał i zastanowiło mnie że na tym procku graficznym jest z jednej strony strzałka a z drugiej napis A1 co daje do myślenia czy do A1 na płycie ma przyjść strzałka czy A1 z procka 🤔🤔🤔
Klient chyba ma sentyment do tego sprzętu ☺️, gdyby potrzebował go do diagnostyki samochodowej to by kupił pierwszy lepszy sprawny laptop ze złączem RS, na przykład taki jak mój Dell D630, który nawiasem mówiąc trzyma cenę od wielu lat i działa pancernik jeden
Niekoniecznie. Często można trafić obecnie na blachy problem nie do przeskoczenia. Zniknęły serwery z bibliotekami do wielu urządzeń o instrukcjach konfiguracji nie wspomnę. Dlatego ja mojego della nie dał bym obecnie rady ponownie skonfigurować do jego zastosowań. Nawet nie wiesz ile się namęczyłem żeby sklonować dysk.... W sumie nie tylko ja bo gdy ja się poddałem to cały weekend walczył z nim mój kumpel programista😂
7:10 Jaki tam, Panie, kalkulator... 😂 Toż ten CPU ma moc obliczeniową ok. 4 GFLOP-ów. Miałem takiego laptopa. Bardzo porządna maszyna, no i ta obudowa ze stopu magnezu. Dzisiejsze laptopy chyba nie dożyją takiego wieku.
Nie mów źle, ja mam takie cacko, xp śmiga jak złoto, bateria fabryka działa 45minut xD ps. Masz gdzieś zwarcie... Bateria inicjuje po podłączeniu zasilania, a ten przycisk od matrycy jak wdusisz to podświetlenie gaśnie.
Mam takiego w rozkreconego. Odpala jak docisnę grafike i też mam druga płytę na części i kilka modułów. A powinien odpalić z sama matryca i klawiaturą bez dodatków u siebie sprawdzałem
Sprzęt był kosmicznie drogi, ale jakość wykonania i trwałość nieporównywalna z dzisiejszą. Mam parę sprzętów które już dziś są legendą. Np. pierwszy "poważny" palmptop "Kassjopeia:" z ”windows mobile" i ostatni najmocniejszy w całej lini palmptopów DELL AXIM - którego moc spowodowała że postanowiono nie rozwijać linii tego sprzętu i zaczęły się pojawiać dzisiejsze "telefony" "smartfony"
Jestem w szoku:) Ja na takich się wychowałem :) nawet bym powiedział, że jeśli chodzi o laptopy przygodę zaczynałem od Texas Instrument na procku 286 :)z monochromem i za boga nie pamiętam jaka tam matryca była ale strasznie śmieszna i grałem na nim w Prince of Persja SZOK . Pierwszy mój komp to ZX81 -i podobne a rarytas to Commodore VIC20 i krocie innych można by książkę napisać :) - Jestem z 75R. Pozdrawiam.
Mam HP NC6000 (Pentium 1,8GHz 1.5GB RAMu), też podobny z ATI serii 9xxx. Grafika padła, to wymieniłem płytę. Niestety na nowej płycie jedno USB nie chciało gadać. Odkryłem uszkodzoną przelotkę, którą musiałem zdrutować. Lapka używam sporadycznie ze względu na port LPT do programowania układów CPLD.
Uniwersalny zasilacz sieciowy (72 W): Wejście to 100/240V AC, 1,4/0,7A, 50/60Hz Wyjście wynosi 16 V DC, 4,5 Dane z internetu.. pytanie czy 4V to duzo względem ubicia płyty... rutyna spox niestety. Może po prostu trzyma go zabezpieczenie i po zmniejszeniu napięcia ruszy?
4 V to aż nadto żeby ujebać płytę, czasem dziesiąte volta się liczą dlatego przy OC jak przegniesz to sam uefi podpowiada że lecisz już w chuja świecąc wartości na czerwono XD
T42 pozwala odpalać win98 i choćby DOS. Po naprawie maszynka do retro gier na maszynie 4:3 będzie ideolo. Ale… te sprzęty wystarczy podlać topnikiem i grzać. Ołów zrobi robotę. Inna opcja uruchomienia to zastosowanie chłodzenia z t43 który miał docisk na gpu 😀 Można oczywiście papierkiem dociskać 🤣 wszystko działało. Po zrobieniu gpu zacznie walić zwiechy bo chipset ma ten sam problem.
Gościu ma w dopiero, lapek działał jak należy ostatnie 12 lat, więc jak się teraz zepsuł to gościu woli naprawić i mieć na następne 12 lat niż kupić nowe łajno vo kucnie tydzień po końcu gwarancji, mądry człowiek.
Nikt jeszcze nie napisał? T42 wymaga zasilania napięciem 16V. Jesli płyty nie usmażyłeś podając jej 20V, to załapało zabezpieczenie. A switch na taśmie matrycy jest czujnikiem jej zamknięcia (wiesz, wyłączenie świetlówki, stan uśpienia itd.). Ciekawostka - układ rezystorów na tej taśmie definiuje rozdzielczość matrycy. Standardowo dla 14 cali było to 1024x768, ale były wersje 15" z matrycą IPS i rozdzielczością 1440x1050 :)
Dokładnie także patrzyłem czy sprawdzi jakie napięcie ma mu podać ,ale rutyna go zgubiła 🙃🤔 i 🔥 prawdopodobnie to był strzał w kolano 😢🤣 .ps. na jakimś retro laptopie pamiętam było zasilanie 14.5 V ,także podstawą jest przy pracy z takimi konstrukcjami itp. pamiętanie o tym 👀🧐🤔🔔 pozdrawiam 🙋♂️
Ja mam chyba jeszcze starszego lapka ale na 19V (4.2A) jest...
Fujitsu siemens computer - Amilo M series
Działa do dziś ale nie używam bo dysk jest tak mały że nawet nie opłaca sie na nim paru zdjęć zbakapować 😂
Poczekam jak będzie drogi jako retro laptop z win xp oryginalnym ❤
To prawda, ale czy mi się wydaje czy jednak grafika jest wlutowana źle. Jak patrze na sklpie AMSO na zdjęcie tej płyty to ram jest w kierunku procesora, a na filmie wlutowany jest ram w kierunku "góry" czyli mostka.
U mnie jak patrzę na zasilacze to większość mam na 19v i tam 4.74 tyle że wszystkie wersje mam z wyższą rozdzielczością a dopiero starsze mam 1366x768
Jest dobrze @@beshary6265
Hejka
Nalutowałem się tego sprzętu
IBM T20 T21 T23 i T30 i oczywiście T40.
To dobre sprzęty były 👍
Dobry materiał wspomnienia wróciły 😁
Hej! Szkoda ze GPU w złą stronę wlutowałem... :P
Mam podobnego "klasyka" u siebie. IBM ThinkPad 380. Na pokładzie zabójczy Pentium MMX 233mhz i całe 64mb RAMu. Oczywiście do tego karta bez akceleratora 3D. Sprzęt z około 1998, naturalnie przeznaczony do pracy z Windowsem 98. O dziwo, mimo braku akceleratora 3D, taki pierwszy Quake działa na tym sprzęcie całkiem solidnie w trybie software'owego wspierania 3D.
I teraz odpowiedź na twoje pytanie "Po co komu taki sprzęt?" - Natywne uruchamianie starszego oprogramowania. Osobiście używam tego IBMa do grania w gry z przełomu tysiącleci oraz DOSowych gier. Nie każdą taką grę odpalisz bez problemu na dzisiejszym sprzęcie, a już zwłaszcza oprogramowanie pisane z myślą o Win 98/ME i tym podobnych. Osobiście posiadam też laptopa z okolic 2008 (?) na którym mam zainstalowanego Windowsa XP i gram na nim w wiele gier z pierwszej dekady lat 2000 i nie tylko. To naprawdę wygodne rozwiązanie, bo sprzęt nie ma takich problemów z kompatybilnością, niż gdybym próbował te gry odpalać na moim "normalnym" laptopie z Windows 10.
Poza tym "stare" komputery mają swoich miłośników tak samo jak "stare" samochody. Ja to w ogóle jestem "retro", bo poza tym, że uwielbiam stare komputery i konsole, to na co dzień jeżdżę małym fiatem, zupełnie jakby nadal był 2003 i to wszystko byłoby w miarę "aktualne".
Aaa i takie małe uzupełnienie, bo nadal oglądam i słucham co tam ciekawego opowiadasz :) USB w takim laptopie to już może nie jest taka "nowinka", choć mogę się mylić. Wydaje mi się, że w okolicy 2001 USB było już dosyć powszechnie stosowane nawet w laptopach. W swoim ThinkPadzie z bodaj 1998 mam jedno złącze USB i tutaj przyznam, że było to pewnie dosyć nowatorskie rozwiązanie, zwłaszcza, że dedykowany temu sprzętu Windows 98 nie wspierał go tak łatwo jak XP.
A co do złącza zasilania, to też standard w IBM tamtych czasów. Mój ThinkPad też ma takie złącze, dzięki czemu używam w nim tego samego zasilacza co w ASUSie :D
5:37 To złącze to jest S-Video. PS/2 ma jeszcze dwa bolce dodatkowo oraz małą prostokątną "dziurę" po środku.
Takich materiałów więcej 👍Porządny sprzęt który wytrwa jeszcze wiele lat, sam mam w kolekcji podobny🙂
Uwielbiam Twoje filmy. Nie chcę się rozpisywać, że wiele się z nich nauczyłem. Między innymi czego nie ruszać jak się nie zna. Bardzo mi się podoba Twój kanał. Chciałbym chociaż raz zobaczyć tego słynnego Mecia. Mieciu pokaz się 😁
Aż się łezka w oku kręci jak się patrzy jak kiedyś sprzęt był robiony.
na szczęście obecny sprzęt jest o klasę lepszy.
@@nnnnnn3647 szczególnie z cyną bezołowiową i zimnymi lutami ;)
I czarnym klejem od Lenovo 😀
seria XX20 to ostatnie dobre ThinkPady :(
Mam nadzieję że ten komentarz że dzisiejsze sprzęty są o klasę lepsze to ironia... Mam też w domu fajnego laptoka. Mój osobisty Packard Bell Lj65. Widzę na żywym przykładzie jak kiedyś robili komputery a jakie komputery ludzie mi przynoszą do zrobienia. Mój Packard jest z czasów około 2010r gdzie krolował w laptopach C2Duo. Mój to był bodaj T4500 który to miał 2.2Ghz. Ale można było takiego tam wsadzić co miał 3ghz i 4 wątki i 12mb pamięci C3. Procek oczywiście na sockecie. Karta graficzna była na porcie MXM2 i była to GT240m też można było ją zamieniać na mocniejszą. Chłodzenie na 3 cieplowodach, laptop ogólnie 17.3 cala, gruby na prawie 3cm a i tak codziennie go na uczelnie ciągałem. Ten nie mały potworek miał zasilacz 19V@6A także trochę potrafił tej mocy wytworzyć. Sporo fajnych gierek latało na nim jak złoto. Pamiętam COD MW2 pykałem na nim. Crysis 2 tak samo. NFS MW, carbon czy ten jeszcze nowszy chodziły bez problemu. Największą wadą tego laptopa były zawiasy i obudowa. Co prawda z grubego plastiku ale nadal z plastiku. No i gwinty które były zatopione w plastiku które to trzymały zawiasy trwały się jak chciały. Same zawiasy miały bardzo małe ramię przez co duża siła szła na te gwinty. Drugi minusek to głośniki. Grały przez długi czas dobrze i głośno ale po jakimś czasie zatrzely trzeszczeć gniazdo audio wyrwałem z czasem, za lutowałem nowe i bez problemu. Następnym problemem był zasilacz a dokładnie przewód zasilacza. Poszło zwarcie, zasilacz się zabezpieczył. Wymiana przewodu i ogień dalej. 2 lata temu zmieniłem mu procka, dołożyłem na Maxa ramu (8gb ddr3), zrobiłem mu recaping elektrolitów, to samo w zasilaczu, wymiana pasty i termopadów i śmiga już drugi rok bez zająknięcia. Nigdy nie zdradził skubaniec. Nigdy nie zawiódł. Na prawdę twardy zawodnik.
Mam podobnego do zrobienia - Thinkpad X32 podświetlający cały czas diodę baterii i tą baterię rozładowuje.
Stare Thinkpady są genialne, wg mnie szczyt inżynierii projektowej, potem było już tylko gorzej.
PS. dałeś mu 20V, a powinien mieć 16. Wg mnie masz gdzieś zwarcie i zabezpieczenie odcina prąd.
Mam takie dwa, T41 i T43.
T41 używam w pracy a T43 wraz z oryginalną torbą i akcesoriami trzymam jako pamiątkę. Mam wersję 2GHz 😁
To były sprzęty. Dioda oswietlająca klawiaturę, czujnik gyro do ochrony dysku twardego i baterie które działają do dzisiaj.
A wiesz Szymon, że ten napęd płyt był hotplug? Od spodu było wysuwane cięgiełko, którym można było wysunąć napęd. W jego miejsce można było wstawić stację dyskietek lub drugą baterię ;)
39:58 układ położyłeś chyba odwrotnie, na układzie jest napis A1 w innym rogu niż napis A1 na PCB #WielkiElektronik
dokładnie tak
Potwierdzam układ wlutowany o 180* odwrotnie
O 180 stopni odwrócony.
Zgadza się 100% źle, do poprawy może ożyje. 😀😀😀😀😀
@@NtA.. WIelki elektronik :D
Lubię takie tematy. Retro kompy 😁👍
Obecnie dorwałem Compaq EVO N610c z oryginalnym W XP Pentium4
fajne ... mam kilka takich thinkpadow i stacje dokujaca ... fajny sprzecik w swoich czasach
Haha, my takiego mamy jako zabytek w pracy z Windowsem XP :D
Specjalnie go wyczyściliśmy i zostawiliśmy jako zabytek
więcej retro retro jest cool❤
#SpoxII chcemy regeneracji klasyków na kanale.
Grafiki ATI to była kiedyś TOPka, złącze to LPT, a micro switch, to od wyłączania matrycy, sleep i takie tam;)
Jestem za, niech zrobi ankietę na live
Się pomyśli się 😀
Pozdrawiam. Zrobić jakieś "retro" od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Łapka w górę za chęci. A ja uwielbiam naprawiać "staruszki" i daję radę. jak umiesz naprawić starocie, to z nowinkami dasz radę. Pozdrawiam
Kolekcjoner starych komputerów,za kolejne 20 lat będzie kosztował spore pieniądze😉
Nie, ponieważ T40,T41,T42 ze względu na swoje wady ze względu na bga a szczególnie przy dedyku, braku chłodzenia do dedyka i efektu zamykania jak i otwierania (przy otwieraniu i zamykaniu zgina sie płyta gdzie głównie dedyk ati odgina się od płyty i ten problem występuje w tym laptopie) będą częściej sie psuły niż działały. T43 wszystko naprawił
słysze takie gadanie od 10-15 lat co najmniej. Ten laptop w momencie premiery kosztował pewnie koło 2-3 tysiące dolarów, po uwzględnieniu inflacji dziś byłby warty ~4-6 tysięcy dolarów. Pokaż mi człowieka, który kupi takie polutowane gówno, złożone jak frankenstein za 20 lat w cenie, która jeszcze uwzględniu inflacje za kolejne 20 lat? Żadne muzeum tego nie kupi ani kolekcjoner, bo ten sprzęt został wyprodukowany w setkach tysięcy egzemplarzy. To nie Apple I, żeby go trzymać na strychu w sejfie i sprzedać za milion dolarów na ebayu. To po prostu dzisiaj bezwartościowy sprzęt, którego posiadanie nawet nie daje żadnych korzyści, bo od dzisiejszego komputera różni się tylko i wyłącznie tym, że jest wolny
A jak uważasz, że będzie kosztował "spore pieniądze", to zapraszam na olx i allegro, pełno tam tego syfu (i podobnych temu) aktualnie za 200-300zł/sztuka. Skoro twierdzisz, że będzie kosztował spore pieniądze, to czemu nie kupisz sobie jednego takiego miesięcznie? Pozbierasz sobie 3 lata i sobie nazbierasz 36 laptopów. Starczy na dobrą emeryture no nie?
T42 i to jeszcze w takim stanie dziś jest dziś warty sprawny może z 50zł xD
@@kumerolier11111 Mozesz miec racje ale i nie do konca. Ja bardziej sklaniam sie do tego ze za 20 lat poprostu nie bedzie duzo tych laptopow bo wiekszosc bedzie zutylizowana. I jak dzis taki laptop kosztuje powiedzmy te 300zl to za 20 lat jak bedzie dobry stan to moze byc 1-3 tysiecy w najlepszym wypadku. Kilkadziesiat tysiecy czy miliony raczej malo prawdopodobne. Pytanie czy oplaca sie zamrazac 300zl ( jak kupisz ich 36 to masz 10 tysiecy) na 20 lat zeby potencjalnie z 300 zlotych dostac 1000zl albo z 10 tysiecy 36tysiecy ? gra raczej nie warta swieczki. Predzej spodziewam sie ze za te kilkadziesial lat jakis wnuk odkopie takiego laptopa i moze sprzedac wtedy za jakas wieksza kase ale to i tak nie jest pewnik. Bo przez kolejne 20 lat duzo rzeczy moze skorodowac i sie rozlozyc po porstu. Jest szansa ze bedzie cos jak z Comodore64 dzis idzie kupic ale bardziejdla kolekcjonerow a i tez kosmicznych pieniedzy na to nie potrzeba.A i to nie jest przytyk w Twoja strone czy cos podobnego poprostu inna wizja na to co moze byc xD
@@Davaka007twoja wizja jest mylna. T4x jest bardzo ale to bardzo awaryjne a w szczególności przy dedyku od ati niezależnie czy sie go naprawi czy wyrzuci. Brak chłodzenia od T40 do T42, zginająca się konstrukcja, dzięki czemu układy się odginają i dochodzi do takich sytuacji jak w filmie. Prędzej te modele znajdą się na skupie złomu niż trafią jako eksponaty do muzeum
GPU ATI obrócony o 180 stopni widać znacznik. To lapek z 2004r. zgodnie z datą z kadłubka (zasilanie 15/16V). Sam posiadam takiego staruszka ale z 2000r. IBM A20m z Celeronem 500MHz, 64MB SDRAM i ATI Rage Mobility M 4MB VRAM. O WiFi wtedy nie słyszeli jeszcze. Wszystko działa pod kontrolą Win2000 Pro 💻👋💪👍
I teraz mi to mówisz 😀😀😀
Taka ciekawostka model z tą kartą graficzną ATI Mobility 7500 był produkowany od Maja 2004r. koniec produkcji przypada na 2005r. czyli był produkowany rok czasu. Oficjalna informacja firmy IBM .Po zakończeniu produkcji IBM firma przeszła pod logo Lenovo :)
Ty spryciarzu 🤔😏....
Witam. Ja miałem IBM ThinkPad R40 na winXP w 2006 roku do zastosowań komórkowych 😁 był niezawodny .
Trzeba czyścić ten stalowy ring w kolbie i metalowy uchwyt, bo topniki się tam osadzają, przez co stacja się wybudza. Optymalnie przynajmniej raz w tygodniu.
To najbardziej szanuje na tym kanale. Operacja się udała-pacjent zmarł, to mimo wszystko wrzucasz odcinek i można się czegoś nauczyć. Nie pokazujesz tylko sukcesów, ale też porażki i swoje błędy na których uczymy się całe życie. Pozdrooooo🎉
Jak się okazało to układ wlutowałem w złą stronę 😒😒😒
@@wielkielektronikshorts Przelutuj go i daj znać na live czy dzida dała obraz 😏😏
Dawno tutaj nie zaglądałem, ale szczerze to kiedyś ten kanał miał klimat. Teraz filmiki są za długie
A wiesz że to jest drugi kanał? Na którym są materiały bez edycji. Dlatego są dłuższe…
@@wielkielektronikshorts aa.. rzeczywiście. Wpisałem "Wielki Elektronik" i pokazało to konto
Kiedyś robiono laptopy na lata a teraz na jeden raz.Pozdrawiam
Ooo panie majster, do góry nogami chciałeś dzidę dać z Australijskim wyswietlaniem obrazu, i na dodatek dla pewności 20V z respiratora do tego dziadka 😂 publicznie wnioskujemy jako wierni widzowie kanału, z prośbą o sprawdzenie czy dziadek jest twardy i ta mini wtopa go wzruszyla, czy jeszcze da obraz ^^
Spoxie rób więcej gratów :) stara elektronika ma w sobie to coś :)
Dokładnie - to może być USB 2.0, bo świadczy o tym kolor - czarne to właśnie 2.0; białe 1.1 i niebieskie 3.1 lub 3.2, choć czasem się stosuje jako 3.2 czerwone dla odróżnienai, jak na jednej płycie są i 3.1 i 3.2, ale jak tylko 3.2 to wtedy tylko niebieskie są.
A złącze drukarkowe zwie się LPT (Line Print Terminal)
Hej spox ty to chyba masz magiczną kulę, bo spadłeś mi z tym filmem z nieba 😁
Ja też od kilku dni borykam się z podobnym problemem. Co prawda w nieco nowszym laptopie Compal FL90 z ok 2008r. Ten model borykał się z problemem z kartą graficzną GeForce 8600, więc jak go dostałem uszkodzonego 10 lat temu dowiedziałam się że można wymienić mu kartę graficzną na Radeona. Warunkiem działania było posiadanie biosu na karcie, niestety wiele dostępnych kart startowały z biosu płyty głównej, zanim trafiłem na działającą kartę wypróbowałem 2, które nie działały. Niestety po 10 latach karta zaczęła padać i sypie artefaktami. Trochę szkoda mi go utylizować bo do końca śmigał mi pod Linuxem. Myślałem o zakupie innej karty, ale na allegro jest tego mało, a na aliexpresie koszt karty to ok 100-170zł. Niby nie drogo, ale biorę pod uwagę że nie od razu natrafię na kompatybilną kartę.
Ile u ciebie kosztował by rebaling takiego Radeona? Plus ewentualnie mały tuning o dolutowanie pamięci dobijając do 512mb?
Posiadam x230 że stacją dokująca dvd-r i nie zamieniłbym na nowszy bo kocham jego brylę. Jest po prostu świetny. Dla mnie idealny. Bardzo dobry touchpad, nie to co w nowszych wersjach. Jest po prostu świetny. Wyjątkowy.
11:39 zobacz sobie opcje NVIDIA Broadcast dla streamerów. Pięknie to odszumia i leci sobie w czasie rzeczywistym :D
25:16 - wg mnie najciekawsze to pomiary rezystancji i omawianie jakie wartości są wg Ciebie ok a jakie zaliczyłbyś jako zwarcie.
Eeee chwila
Czekamy na pozytywne rozwiazanie!!
Tego typu laptopy najlepiej nadają się do diagnostyki starych samochodów bądź wiekowych programatorów typu carprog lub pierwsze xprogi. Dobry sprzęt
To windows 98 XP lub DOS 6.22 moje czasy #WielkiElektronik pozdrawiam i powodzenia 😊
6:45 - To laptopy typowo biznesowe więc jako nowe to były pod zasięgiem wąskiego grona odbiorców (banki, wysoka kadra, politycy, itp.). Gdy sprzęt już miał 3 lata, to został wymieniany na nowszy modele, a te szły do handlarza i pojawiały się na rynku laptopów używanych / poleasingowych za cenę akceptowalną. Podobnie jak mój LifeBook S939 (niestety wykastrowany z modemu LTE), którego kupiłem za o. 1300zł a miał w czasie zakupu niecałe 3 lata. Nowy wg. konfifuracji 11000-12000zł. Czas mija i w przyszły roku stuknie mu 10 lat od produkcji.
Jak najbardziej. Jest dużo aplikacji które działają tylko XP, a port LPT może być tylko jedynym rozwiązaniem do komunikacji. Kiedyś rozbudowa kosztowała krocie, teraz to są groszowe sprawy. Też mam klika odratowanych ze złomu :)
Złączę podobne do klawiatury to było akurat złączę do podłączenia TV tak zwane S-Video pod tym złączem nie działała klawiatura ani mysz. I złączę drukarkowe to stare poczciwe LPT :) Ja do dziś posiadam identycznego laptopa tyle że w gorszym stanie :) Ale działa :)
Mam Xp i dobrze działa , tam są programy diagnostyczne do samochodów. Na nim też uruchomiłem w11 i grałem w BSGO. Oryginalnie miałem tam win 98. Najlepsze , że ten laptop dalej działa mimo jego wieku. Nowoczesne dawno by mi padły.
jak na 32 bitowym procku odpaliłeś win11?
@@cezarymuchowiecki8748 Niestety za bardzo nie wiem jak się udało, ale działał. Choć z trudem. Grę trzeba było uruchomić na minimalnych wymaganiach i dało się jakoś grać. Niestety niektórym ten sposób grania się nie podobał i zablokowali mi to. Wymieniłem dysk i powróciłem do Xp. Kiedyś na stacjonarnym 486 potrafiłem uruchamiać programy od Pentium , kiedyś łatwiej było oszukać detektory sprzętu. Zabawę z kompami zaczynałem od spektrum i C64 , potem 8086 IBM.
Może znajdziesz podobnego i zrobisz mu overclocking sprzętowy? Te proce/chipsety były podatne na Bsel_0 moda gdzie ustalało się taktowanie FSB zewnętrznym układem zegarowym.
Kolor laminatu mega. Godna kodu Matrixa 😉
W 2001 roku miałem takiego. Ale nie własnego, tylko słuzbowego :-) Teraz mam następcę - tez służbowy. Sprawdzałem jego cenę na necie - jakieś 16 tys. PLN.
A ja klienta rozumiem. Po pierwsze stać go. Po drugie ma szacunek do tego sprzętu.
Jesli chodzi o bramkę szumów, to proponuję po prostu zainstalować sobie wirtualny mikser dźwięku VoiceMeeter. Ale bramkę szumów możesz sobie nawet w OBSie postawić klikając na mikrofon i wchodząc w opcję filtry.
Ale nie o to Ci chodzi - bramka szumu po prostu odcina dźwięk całkowicie, jak słychać sam szum (możesz to zauważyć przy moich streamach - jak nic nie mówię jest czyściutko, ale już jak mówię lekki poszum da się wychwycić).
Ale to nie bramkę szumow Ci potrzeba Spoxu w ogóle w tym wypadku, bo to o zupełnie inną rzecz chodzi. Sprzętopwa filtracja szumów w postaci dynksa na kablu od mikrofonu to już lepiej - ale to jedynie niweluje szum własny mikrofonu/wzmacniacza i takie tam, a nie wiatrak w otoczeniu. Dźwięk sam w sobie czyści, ale nie zabija dźwięków tła.
Tobie potrzeba Noise Cancelingu AI, czyli reduktor hałasu bazujacy na nasłuchu dźwięków tła, taki, jak masz w słuchawkach do telefonu wycinających wiatr, słysząc go wbudowanymi mikrofonami - a w tej materii polecaja z tego co udało mi się wyszukać - najbardziej program Krisp. On jest w stanie wychwycić odpowiedni dźwięk tła i dodać falę przeciwną, która go skakuje. Bo sama reedukacja szumu wycina częstotliwości i moze zniekształcać głos mówiony a tego byś nie chciał.
Potestuj sobie. Darmowa wersja ma limit 120 minut działania i podobno się on odnawia raz w tygodniu. Płatna wersja oczywiście bez limitów. Z autopsji nei polecę, bo nie używałem, przekazuję tylko co wyszukałem w sieci z polecanego oprogramowania tego typu.
Właśnie takie naprawy fajnie się ogląda to tzw. powrót do korzeni 😁 pozdrawiam i jak zwykle świetna robota
noise torch używam osobiście ale na linuxie na jądrze archlinuxa od początku więc nie wiem nawet czy jest na windowsa ale działa świetnie(kolega włączał wiertarkę i nic nie bylo jej słychać) :)
Super do tej pory używam t60 . sl500 nie do zabicia sprzet
Spoxu, kocham thinkpady, tez mam takiego właśnie, z dokładnie tą samą usterka, ale nie wiedziałem że wystarczy docisnąć układ. Po prostu wlacza sie bez obrazu, a kiedyś 2 razy dał normalnie obraz. Z przyczyn że się nie wlacza, to nie wiem czy to ma coś do tego ale oryginalny zasilacz daje 16.5v a ty podałeś 20v. Zapewne nie robi to różnicy ale jednak. Walcz o niego ile możesz, jest to naprawdę super laptop.
Tak też sobie pomyślałem że to nie będzie 19V czy 20 V a mniej i bateria niklowo kadmowa w środku.Ale powinien przeżyć te 3 Volty różnicy,gorzej jeśli miał minus w środku bo tak też bywało.
@@piotrniedzielski945w tych sprzętach z tamtych lat nie powinno zrobić to różnicy jeżeli bateria nie była doładowana. Tam układ ładowania baterii jest bardziej podobny do prostownika i kwasiaka niż do obecnych konstrukcji. Bateria działa tam jak bufor zabezpieczający resztę.
W 2000 roku kupiłem pierwszego laptopa. Compaq presario - budżetowy model za 5300zł. System Windows millenium. ;)
W 2004 miałem już VAIO z matrycą full HD, co było wtedy mega nowością. laptop kosztował 2700€ Niby drogo, ale zarobił na siebie.
Wincyj retro . Spoko materiał .
O panie na taki rarytas mechanicy się ślinią. 😁 Laptop z portem LPT i RS232 jest cenny zarówno dla amatorów jaki i wielu profesjonalnych użytkowników CNC. W starszych obrabiarkach modernizacja sterownika jest wielokrotnie droższa niż naprawa takiego laptopa. Taki laptop może być całkowicie wystarczający do wielu starszych programów CAD/CAM, a nawet do pisania skryptów dla urządzeń sieciowych. Jeżeli miałbym obrabiarki numeryczne, a na takim starym laptopie np zarejestrowanego Solidworksa to opłacało by mi się wydać nawet kilka tysięcy na naprawę by utrzymać warsztat w ruchu. Wbrew pozorom nie jest problem utrzymanie w ruchu starych maszyn, a zachowanie kompatybilności maszyny i oprogramowania. Wciąż lubię korzystać z AutocCADa 14, ale nie uruchomię go na Windows 10. Mimo, że ten program ogranicza się do prostego rysunku technicznego, to i tak jest obecnie tańszy niż abonament. W przypadku programów generujących programy dla obrabiarek, jeżeli już uda się uruchomić stare oprogramowanie to problem stanowią wszelkiego rodzaju adaptery. Często oprogramowanie nie potrafi wysłać danych przez posty podpięte pod USB. Z drugiej strony nie ma gwarancji, że maszyna nawiąże połączenie przez taki kombinowane złącze nawet, gdy program będzie widział port.
46:37 "Infineon" to "Siemens" Bardzo dobre pamięci
Takie retro laptopy idealne do retro gier a jak mają rs 232 to świetne do diagnostyki auta pod złącze obd
Np. te laptopy swego czasu były pożądane w warsztatach motoryzacyjnych, ze względu na złącza i ich obsługę. A z innych opcji to np. jak stolarnie mają starcze maszyny, a sprawne to analogicznie te maszyny wymagają sprzętu na którym działa XP i są odpowiednie złącza.
Także oprócz kolekcjonerskich itp. są zastosowania warsztatowo-produkcyjne.
Zmaslo ogląda to mu ślinka cieknie 🤤
Tak, to jest S-video. PS-2 ma 6 pinów (w sensie dziuurek na bolce/piny) i pionowe wycięcie prostokątne na środku, a S-video jak tutaj jedną płaską prostokątną dziurę poziomo u góry (bo tak, to nie jest nijak sygnałowe, to tylko utrzymuje wtyczkę, to kawałek plastiku we wtyczce, a dziura w gnieździe) i 4 piny po bokach.
Odpalam kawe i oglądamy
Dzisiaj nadal używa się Windows XP. Z pół roku temu miałem taki sprzęt na serwisie. Komputer z Japonii, Windows z nakładką językową francuską i angielską... taniej to serwisować niż kupować nową maszynę jaką taki PC kontroluje za setki tysięcy ;P
Spox, byczku. Spróbuj ustawić zasysanie z góry.
Rozgrzane opary mają wymuszony kierunek ku górze, zasys od góry będzie miał ułatwione zadanie. 🙃
Więcej takich materiałów 😊
Ale puzzle. Fajny antyk. Wifi na złączu mini-PCI. Ta druga mniejsza płytka to modem. A co do XP to czasem używam do softu 32-bitowego który nie chce ruszyć na 64-bitowym systemie.
Jeżeli chodzi o zastosowanie takiego laptopa to w sumie jedyne co mi przychodzi do głowy to diagnostyka samochodowa, zdarza się, że starsze auta wymagają konkretnego oprogramowania, które było pisane z myślą o Windowsie XP i nie chce działać na nowszych wersjach
@@Dorianek8 Niektórzy wolą fizyczny sprzęt z systemem niż maszyny wirtualne więc dla nich ma to sens
@@Dorianek8 Niby tak, ale w przypadku, który podałem jest też kwestia interfejsów diagnostycznych, które można podpiąć tylko do starszych laptopów ze względu na brak wymaganych portów we współczesnych konstrukcjach
@@Dorianek8 Dodatkowo konstrukcja starych laptopów lepiej się sprawdzi na warsztacie, mniejsze szanse na zniszczenie takiego sprzętu
@@Dorianek8 Z doświadczenia
@@Dorianek8 Co do uszkodzeń chodziło mi o mechaniczne, zużycie komponentów to inna sprawa
5:52 starszy jestes odemnie o 3 lata to jest złącze LPT do drukarek starych i które napewno gdzieś widziałeś drukarki igłowe bardzo dobry sprzęt, u nas w pracy sprawdza się do dziś .co do laptopa dobry do warsztatu z uwagi złącza rs 232 na dzień dzisiejszy UART .pozdrawiam
Odsysarke oparów sobie na pedała zrób, jak w maszynie do szycia będziesz regulować moc i będzie włączac się wtedy kiedy chcesz a nie kiedy ktoś tam sobie inżynier pomyślał co za niego ktoś takie rzeczy robi.
Kiedyś to było :P
1:09 aaa to juz teraz wiemy jak wyglada "przygotowanie do naprawy" sprzetu przez leggendarnego " Miecia" :D
Mieciu wymiata z mocą ESD. :)
Blacha pod cpu do przykręcenia chodzenia powinna być odwrotnie czyli uszczelką do pcb, to chyba było zamiast sprężyn przy śrubach, coś jak resor, tak bym to złożył, no i goła blacha przyciśnięta do pcb może robić zwarcie.
Ja kojarzę IBM bardziej ze stacjonarnych pc😊 jak sie miało IBM to ło panie byleś bogaty. Pewnie chce miec sprana retro maszynke he he😊
O Puzzle dostałeś na dzień dziecka ;) pozdrawiam
7:30 kolekcja, za ileś tam lat będzie warty bardzo dużo tak samo jak ze starym sprzętem audio z lat 70 i 80, 20 lat temu to był złom nic nie warty a teraz wszystko drogie 40:00 NA ODWRÓT UKŁAD WLUTOWAŁEŚ!!! sprawdziłem dla pewności na internecie na zdjęcia tej płyty głównej i faktycznie jest na odwrót
Do nie dawna używałem jeszcze IBM T23.
Materiał fajny. Chciałbym zobaczyć drugą część gdzie ustalasz czemu nie działa. Już czy go naprawisz czy nie twoja rzecz, ale fajnie byłoby wiedzieć co zdechło
Spoxie nie narzekaj na dziadka😂 identyczny napęd mam w swoim dellu. Po nim już widać że spoooro czasu minęło od tego gdy co druga osoba w Polsce o nim marzyła 😂 Jak mi zdechnie kiedyś i nie dam rady naprawić to do cb przyjedzie. Ten laptop jest święty! 98 albo 99 rok produkcji. W 2012 roku skonfigurowal m go po długich bojach żeby zastąpił interfejs fabryczny w ploterze laserowym który ma już pewnie z 30 lat. Ratuje przy awariach prasy krawędziowe i giętarki z minionego wieku. Na żadnych przejsciowkach nowszy sprzęt nie chce się komunikować, żaden nowszy system niż 2000 nie obsługuje już minionej technologii 😂. A poza tym za nic nie pamiętam co i jak zmieniałem gdy walczyłem żeby to poustawiać. Baa tych programów już w sieci nawet znaleźć się nie da. Więc mój dziadek Dell jak już mówiłem jest święty!
Ps ten sprzet nie wystartuje powyzej 18v na zasilaniu oraz nie wstanie bez baterii rtc na 90%
Jeśli jest na obudowie po bateria nr seryjny to na stronie Lenovo można sprawdzić z którego roku był laptop w jakiej konfiguracji itd. Przynajmniej dla tych nowszych tak było.
Miałem. Starcraft chodził perfekcyjnie.
O widzisz 🫡💪
@@wielkielektronikshorts16v spox a nie 20V na zasilaczu
To nie jese grat tylko historia jak to kiedyś bylo . I jak to naprawiali .ciekawe czy uda sie to tobie czekam na jakieś informacje albo dalsza część.pozdrowionka z UK
Spox ! Nie narzekaj tyle! 🤣😃
Ja używam XP na komputerze do diagnostyki samochodów.
Tak patrzyłem na ten materiał i zastanowiło mnie że na tym procku graficznym jest z jednej strony strzałka a z drugiej napis A1 co daje do myślenia czy do A1 na płycie ma przyjść strzałka czy A1 z procka 🤔🤔🤔
Prawdziwi koneserzy druciarstwa kochają to!
IBM miało zasilanie 16 V i może odcinać przy zbyt wysokim napięciu.
5:52 - jesteś pewnie młodszy ode mnie dlatego nie wiesz. To złącze to LPT
Albo SteelSeries Sonar (free) albo nvidia Broadcast jeżeli chodzi o szumy itp - świetnie sobie radzą :)
Miałem takiego laptopa jako pierwszego w życiu, najlepszy jaki miałem
1:02:02 jedna z diod pod matrycą zaczęła migać.
Chyba ładowanie baterii...
Klient chyba ma sentyment do tego sprzętu ☺️, gdyby potrzebował go do diagnostyki samochodowej to by kupił pierwszy lepszy sprawny laptop ze złączem RS, na przykład taki jak mój Dell D630, który nawiasem mówiąc trzyma cenę od wielu lat i działa pancernik jeden
Niekoniecznie. Często można trafić obecnie na blachy problem nie do przeskoczenia. Zniknęły serwery z bibliotekami do wielu urządzeń o instrukcjach konfiguracji nie wspomnę. Dlatego ja mojego della nie dał bym obecnie rady ponownie skonfigurować do jego zastosowań.
Nawet nie wiesz ile się namęczyłem żeby sklonować dysk.... W sumie nie tylko ja bo gdy ja się poddałem to cały weekend walczył z nim mój kumpel programista😂
7:10 Jaki tam, Panie, kalkulator... 😂 Toż ten CPU ma moc obliczeniową ok. 4 GFLOP-ów.
Miałem takiego laptopa. Bardzo porządna maszyna, no i ta obudowa ze stopu magnezu. Dzisiejsze laptopy chyba nie dożyją takiego wieku.
Nie mów źle, ja mam takie cacko, xp śmiga jak złoto, bateria fabryka działa 45minut xD ps. Masz gdzieś zwarcie... Bateria inicjuje po podłączeniu zasilania, a ten przycisk od matrycy jak wdusisz to podświetlenie gaśnie.
W 2002 chyba miałem podobnego potwora 😂
Mam takiego w rozkreconego. Odpala jak docisnę grafike i też mam druga płytę na części i kilka modułów. A powinien odpalić z sama matryca i klawiaturą bez dodatków u siebie sprawdzałem
Taka płytka była w moim pierwszym ruterze Wifi DWL-900AP+
To i tak jest szybsze od mojej Tecry 8200 :)
Sprzęt był kosmicznie drogi, ale jakość wykonania i trwałość nieporównywalna z dzisiejszą. Mam parę sprzętów które już dziś są legendą. Np. pierwszy "poważny" palmptop "Kassjopeia:" z ”windows mobile" i ostatni najmocniejszy w całej lini palmptopów DELL AXIM - którego moc spowodowała że postanowiono nie rozwijać linii tego sprzętu i zaczęły się pojawiać dzisiejsze "telefony" "smartfony"
dobry do diagnostyki samochodowej
Jestem w szoku:) Ja na takich się wychowałem :) nawet bym powiedział, że jeśli chodzi o laptopy przygodę zaczynałem od Texas Instrument na procku 286 :)z monochromem i za boga nie pamiętam jaka tam matryca była ale strasznie śmieszna i grałem na nim w Prince of Persja SZOK . Pierwszy mój komp to ZX81 -i podobne a rarytas to Commodore VIC20 i krocie innych można by książkę napisać :) - Jestem z 75R. Pozdrawiam.
Świetny materiał pozdrawiam
To nie jest złom to był porządny sprzęt.
Mam HP NC6000 (Pentium 1,8GHz 1.5GB RAMu), też podobny z ATI serii 9xxx. Grafika padła, to wymieniłem płytę. Niestety na nowej płycie jedno USB nie chciało gadać. Odkryłem uszkodzoną przelotkę, którą musiałem zdrutować. Lapka używam sporadycznie ze względu na port LPT do programowania układów CPLD.
Uniwersalny zasilacz sieciowy (72 W):
Wejście to 100/240V AC, 1,4/0,7A, 50/60Hz
Wyjście wynosi 16 V DC, 4,5
Dane z internetu.. pytanie czy 4V to duzo względem ubicia płyty... rutyna spox niestety. Może po prostu trzyma go zabezpieczenie i po zmniejszeniu napięcia ruszy?
4 V to aż nadto żeby ujebać płytę, czasem dziesiąte volta się liczą dlatego przy OC jak przegniesz to sam uefi podpowiada że lecisz już w chuja świecąc wartości na czerwono XD
T42 pozwala odpalać win98 i choćby DOS. Po naprawie maszynka do retro gier na maszynie 4:3 będzie ideolo. Ale… te sprzęty wystarczy podlać topnikiem i grzać. Ołów zrobi robotę. Inna opcja uruchomienia to zastosowanie chłodzenia z t43 który miał docisk na gpu 😀 Można oczywiście papierkiem dociskać 🤣 wszystko działało. Po zrobieniu gpu zacznie walić zwiechy bo chipset ma ten sam problem.
Gościu ma w dopiero, lapek działał jak należy ostatnie 12 lat, więc jak się teraz zepsuł to gościu woli naprawić i mieć na następne 12 lat niż kupić nowe łajno vo kucnie tydzień po końcu gwarancji, mądry człowiek.