Sindromul May-Thurner, Prof. Dr. Mihai Ionac | Cauze si Tratament

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 เม.ย. 2021
  • Sistemul circulator este format din doua feluri de „tevi”: artere si vene. Arterele, sunt acele conducte ce duc sangele de la inima spre tesuturi, cu scopul de a le oxigena. Venele in schimb aduc sangele fara oxigen inapoi, de la tesuturi la inima.
    În abdomen, in dreptul ombilicului, vena principala prin care se scurge sangele din intreg piciorul stang este comprimata de o artera. Este ca si cand presam intre degete un furtun, asa ca sangele venos se intoarce cu dificultate catre inima. Acesta este sindromul May-Thurner.
    Consecinta: persoanele cu aceasta stare pot sa faca usor tromboza venoasa profunda (TVP) la piciorul stang.
    Majoritatea persoanelor nu stiu ca au sindromul May-Thurner, dar acesta este prezent la 66% din populatie, mai ales la femei. De aceea, atunci cand o persoana face tromboza venoasa profunda la piciorul stang vom banui in primul rand May Thurner.
    Avem 2 posibilitati de tratament: anticoagulantele, medicamentele care subtiaza sangele sau interventia endovasculara. Anticoagulantele vor opri creșterea cheagului si blocarea altor vene, dar nu pot sa dizolve acest cheag, pe care medical il numim tromb. Cheagul e dizolvat de celulele propriului nostru organism, asa cum se intampla cu o infectie. Daca avem tromboza la nivelul genunchiului sau gambei avem sanse de 90% ca in circa 1 an organismul nostru sa dizolve trombii.
    În abdomen, sansele se reduc la 10%, ca urmări grave: picior umflat cronic, durere permanentă, ulcer varicos. De aceea, singura rezolvare este sa introducem un tub prin vene, chiar in interiorul cheagului, unde vom injecta lent un medicament care va topi efectiv trombul. Aceasta tehnica se numeste tromboliza venoasa. Interventia se poate realiza daca pacientul vine la medic in primele 3 saptamani. Dupa topirea cheagului, vom putea trata si cauza trombozei, adica vom putea pune un stent care tine deschisa vena strangulata. Stentul este un cilindru facut dintr-o plasa de nichel si titan, ce actioneaza ca un schelet pentru vena, impiedicand peretii venosi sa se turteasca.
    Si daca tromboza este veche, chirurgul va putea trata boala deoarece va dilata cu un balon vena si va plasa unul sau mai multe stenturi.
    Concluzii
    • Sunt persoane care sufera din cauza sindromului May Thurner toata viata, fara a sti de existenta sa.
    • Sindromul May-Thurner este intalnit mai ales la femei tinere, la persoane sedentare
    • Acest sindrom poate favoriza tromboza venoasa profunda de la nivelul membrului inferior stang.
    • Daca produce suferinta, sindromul May-Thurner necesita tratament endovascular
    • Tratamentul endovascular are riscuri reduse si recuperarea este rapida. In cazul in care aveti indicatie de tratament a sindromului May-Thurner si nu mergeti la medic, situatia Dvs. de sanatate se poate inrautati, cu urmari grave: durere cronică, ulcer varicos.
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 8

  • @otiliachelu5892
    @otiliachelu5892 2 ปีที่แล้ว

    Buna seara...sunt mama unui copil de 10 ani și are tromboza este la spital în terapie intensivă va rog să mă ajutați

  • @savaademaro6641
    @savaademaro6641 2 ปีที่แล้ว

    Bună cu tromboza de vena porta cava ce puteți face ce părere aveți la asta de 30 de ani ??? Este din naștere asta

  • @catalinatabacelia6681
    @catalinatabacelia6681 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua domnule doctor am tromboza venoasa profunda la piciorul stang este cam veche de cam 4 ani

    • @catalinatabacelia6681
      @catalinatabacelia6681 2 ปีที่แล้ว

      As dori sa pot afla daca se mai poate face ceva urmez tratament cu anti caugulant dar nui bine de loc mas bucura daca ar fi o rez.pentru aceasta problema

    • @catalinatabacelia6681
      @catalinatabacelia6681 2 ปีที่แล้ว

      Acu 4 ani am fost pacienta dv.

  • @clarisacristea8668
    @clarisacristea8668 3 ปีที่แล้ว

    Bună seara domnul doctor , aș dori să vă întreb dacă ; logodnicul meu se confruntă cu o problema gravă, are tromboză venoasă profundă și cheagurile i-au ajuns până la zona pelviană, se poate opera? Aș dori din suflet să aibă șanse de supraviețuire. Ce se poate face?

    • @MihaiIonac
      @MihaiIonac 3 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, raspunsul la intrebarea daca se poate opera il putem da doar dupa ce vedem pacientul, facem ecografie, poate sunt necesare alte teste etc. Va recomand sa faceti o programare pentru o consultatie la tel. 0733999980 sau 0722783772. Aduceti documente medicale, daca aveti. Dr. Ionac

    • @clarisacristea8668
      @clarisacristea8668 3 ปีที่แล้ว +1

      @@MihaiIonac Vă mulțumesc frumos , tocmai am făcut programarea , pe
      2 Iunie ,ora 20. Cheagul este până în zona pelviană. A fost internat la Terapie Intensivă,din cauza embolismului pulmonar și tromboză.