Contramitologia | Căminele pentru minori

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ก.พ. 2024
  • Despre căminele-spital cu Daniel Șandru - domnul profesor universitar doctor Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vorbește despre căminele-spital în care au fost internați copiii “nerecuperabili” pentru a fi “ocrotiți prin exterminare”.
    În urma investigațiilor și cercetărilor întreprinse pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat în aceste “cămine ale groazei”, IICCMER a depus la Parchetul General, începând cu 2017, mai multe sesizări penale (denunțuri) cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Căminele spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Păstrăveni, respectiv în Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației.
    Ultima sesizare a fost adresată de IICCMER Parchetului în decembrie 2023, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital numărul 4 Plătăreşti, în perioada 1978 - 1991.
    (www.iiccmer.ro/category/sesiz...)

ความคิดเห็น • 14

  • @JURNALULMILITAR
    @JURNALULMILITAR 5 หลายเดือนก่อน +1

    Felicitari pentru podcast

  • @abcMW1989
    @abcMW1989 5 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc pentru emisiune 👍

  • @user-gl2bj4mr8i
    @user-gl2bj4mr8i 5 หลายเดือนก่อน +5

    Ce sa întâmplat în acele "instituții" se numește crimă de stat.

  • @vioricatibu8285
    @vioricatibu8285 5 หลายเดือนก่อน +4

    Cum vor putea fi aduși în fața instanței cei care azi nu mai trăiesc dintre medici, îngrijitori?
    Îmi aduc aminte că prin 1976 când eram la școala profesională a industriei ușoare... Au adus toamna patru fete de la o casă de copii(nu mai știu sigur de unde). Ele erau ciudate deoarece erau tot timpul împreună, nu comunicau.... Cum locuiam la internat... Doamnele de acolo ne spuneau să încercăm să ne apropiem de ele și ne-a explicat unde au crescut și de ce se comportă așa. Am reușit oarecum să le luăm cu noi tot timpul să comunicăm să ne jucăm, să le luăm cu noi peste tot dar nu am reușit cu toate. Mai târziu când am născut primul copil, am întâlnit-o pe una dintre ele și am întrebat-o ce și cum și foarte greu a vorbit. A spus că o să lase copilul în spital căci nu are posibilitatea de a-l crește. Sigur că nu am stat decât cinci zile nu am reușit să aflu mai multe dar când am mers eu să iau copilul, au apărut un cuplu care căutau un copil și vroiau să îi vadă pe toți. Deoarece a trebuit să mai aștept, la urmă doamna care mi-a pregătit copilul a spus ușurată că s-au oprit la copilul colegei mele, că pe acela l-au îndrăgit. Au chemat-o și pe mama copilului și nu mi-a venit să cred cât de repede a semnat că este de acord. Sper ca acel copil să fi avut parte de ceea ce mama lui nu a avut. Mult timp nu am știut cum să-mi scot din minte acel caz. Deși am născut zece copii, nu aș fi gândit cel puțin odată să las pe unul dintre ei dar sigur că nu se punea problema.

  • @40Heinrich
    @40Heinrich 5 หลายเดือนก่อน +1

    Nu prea cred ca vor mai gasi personal al acelor cămine-spital, actualmente in viață la varsta pensiei azi, care sa fie adus in fața justițiunii si apoi trimis la răcoare.

  • @gabrielamettenanxt1363
    @gabrielamettenanxt1363 5 หลายเดือนก่อน

    😢😢😢😢😢

  • @ddnjollyy
    @ddnjollyy 5 หลายเดือนก่อน

    Mă doare stomacul

  • @gogupinte5941
    @gogupinte5941 5 หลายเดือนก่อน

    Până prin anii 60 , chiar şi în ţările dezvoltate economic şi cu guverne democrate , copii născuţi în spital şi care prezentau malformaţii fizice şi congenitale , erau lăsaţi goi în camere neîncălzite şi cu fereastra deschisă , pt. a murii . Astfel de scene apar în memoriile scrise de asistente , la mulţi ani după aceste evenimente şi poate fi văzută o astfel de scenă într-un serial englez . S-a schimbat mentalitatea acelei perioade , datorită presiunilor unor organizaţii umanitare , dar în ţările cu autocraţie neexistând astfel de organizaţii obiceiul s-a perpetuat , România comunistă nefăcând excepţie . În România de după 89 , nu statul a sărit în ajutorul acestor copii , ci tot organizaţii umanitare au intervenit , iar schimbările în legistlaţie au fost făcute cu multă greutate , în urma presiunilor internaţionale , în special a intervenţiilor directe a comisarilor pe problemele drepturilor copiilor din UE . Oricât ar părea astăzi de oribil în acei ani era o cutumă , iar cei care o îndeplineau considerau că fac un bine , atât familiei şi societăţii , cât şi copilului însuşi . Nu aveau coşmaruri , sau păreri de rău deloc şi astăzi dacă mai trăiesc , sunt foarte nedumeriţi şi miraţi de tot acest tam-tam şi consideră că societatea îi neîndreptăţeşte , când ei de fapt ar trebui consideraţi eroi .

    • @viorica9153
      @viorica9153 5 หลายเดือนก่อน

      Îi Nedreptățește , acesta este cuvântul corect !

    • @gogupinte5941
      @gogupinte5941 5 หลายเดือนก่อน

      @@viorica9153 mersi pt. corectare Ms. Grammar Nazi .

  • @user-xk7rh8cb7r
    @user-xk7rh8cb7r 5 หลายเดือนก่อน +1

    Cutremurator!