Kanka sana tavsiyem kaç o tımarhaneden, Türkiyedekiler boşuna üniversite okuyor, gelin avrupaya diplomasız, avrupadaki tuvalet temizleyicisi bile daha fazla kazanıyor Türkiyedeki üni. mezunundan.
@@mmss3521mmss Kanka benimkiler 60'lı yıllarda göçtü avrupaya 3'u nesil gurbetçiyim ben... valla Türkiyedekilerin haline üzüldüğüm için oy bile vermiyorum o yüzden içim rahat... kötülemek için demiyorum bende seviyorum Türkiyeyi ama ne yap et o ülkeden kaçmak için bi neden bul Türkiye yaşanacak ülke değil tatil yapılacak ülke sadece. Git Antalyaya avrupalı kız varsa bul evlen veya nebileyim Fetöcüyüm diye iltica başvurusunda bulun. 😂😂 uydur bişeyler
@@Sadn25 Hayırlısı olsun bro'm Allah gönlüne göre versin... Bir gün basıp gidersen avrupaya kulağına küpe yap. Yaşadığın ülkenin dilini iyi öğren, sosyal ol, kendini ezdirme, bol bol kızlarla takıl kısaca topluma entegre olmayı hedefle (entegrasyon için çok önemli bi faktör bu saydıklarım)
@@mmss3521mmss ben avustralyadayım halimden oldukça memnunum 4 sene önce göçtüm buraya yaşıyan akrabalarımızda vardı bana soracak olursan japonya veya güney koreyi düşün derim türk pasaportuna 90 gün vize yok ayrıca italya gibi ab nin geri kalmış ülkeleride (bu ülkeler türkiyeden kat kat gelişmiş) vize verirken çok ayrıntıya girmiyorlar yani evrak vs .
Olan hepimize oluyor ama her secim sonucunda insanlar koydukmu koydukmu diye bana artistlik yapiyor kuzenlerim arkadaslarim allahim cok yobaz bir cevrem var
@@coka7770 oralar da karşık. Bir başıboşluk var. Üniversite sonunda iş bulamayınca yazın otel mutfağında çalıştım. Yemek yapmayı öğrenmeye gelen çocuklara nasıl göz koyduklarına bizzat şahidim. Ailesi tepesinde tam olmasın yeter. Usta çırak ilişkisi ancak içeride ustalardan biri çocuğun anne babası ise mümkün durumda. Böyle kalabalık yerlerde bu oluyorsa diğer yerleri düşünemiyorum bile.
tavşan gibi üreyip çocuk yapmayın arkadaş. gerçekten çocuğunuza bırakacağınız bir mülkünüz yoksa üst sınıfa köle olacak. çok bencilce gerçekten .çocuk akp siteminde ölü yatırımdır.
Dünyada hiç bir ülkede devlet iş garantisi vermez. Devletin asli görevlerinden biri de, eğitim vermektir. Bu eğitimi alıp hala devlet bana iş ver diyorsan, bu hayat sana göre değil..
“Her ile bir üniversite” sadece diplomalı işsizlik sorununu getirmiyor. İş bulabilenlerin de sömürülmesine neden oluyor. Çünkü işveren biliyor ki bugün çalışanı işten çıkarsa ertesi gün 3000 TL maaşla haftanın 6 günü, günde 11 saat çalıştırabileceği bir sürü insan var. Çalışan da biliyor ki işverenin dediğini yapmaz ve işten çıkarılırsa aylar, hatta belki yıllar boyunca iş aramak zorunda kalacak ve büyük ihtimalle gittiği yer oradan daha iyi olmayacak. Sonunda herkes memur olmak istiyor.
memur şişkinliğide büyük problem .hepmiz biliyoruzki memurların yüzde 95 i aldığı parayı haketmiyor. haketsin desen yapacak iş de yok kurumlarda. ölümüne çay kahve .onların maaşınıda biz ödüyoruz. akpnin bu tohumları 100 yıl başımızı ağrıtacak. asalak bir toplum herkesin memur olmak istediği.
Sadece geri kalmış şehirler değil. İstanbul da 50 tane üniversite neden var. Ondan sonra üniversite mezunu iş bulamaz tabi. İhtiyaca göre üniversite olması lazım diğerleri komple kapanması şart
Peki o üniversiteler olmasaydı yani hiç kurulmamış olsaydı oraya gidenler yine napıcaktı ? Aynı kapıya çıkıyor hocam yine amele olacaktı ama en azından dandikte olsa üni ortamını gördü belki yabancı dil anlamında Kendine bişeyler kattı diplomalı amele oldu ve zaten dandik üniye giden adam da az çok bilir iş bulup bulamayacağını adamlar hala işletme iktisat falan okuyor şaka gibi sence bu adam ise giremeyeceğini bilmiyor mu bal gibi biliyor atanamayacağını bildiği halde öğretmenlik okuyor sence bilmiyor mu işsiz kalacağını biliyor ama en azından üni mezunu olayım diye gidiyor olay istihdam la alakalı üniversite mezunu nitelikli eleman gereken sektör çok az Türkiye'de onlarında zaten iyi üniversite mezunları dolduruyor sorun istihdamla alakalı yani ekonomik yapmasalarda bişey değişmez di diplomasız işsiz veya diplomasız amele olurdu millet üniversiteye gidiyorum ben diye ailesine yük olmazdı belki.
@@ADIl-eo3hx aynen. son dediğiniz doğru. üniversite ye gidiyorum ben deyip ailesine yük olmaz di hiç olmazsa. kim bilir nerelerden kıstı lar da üniversite okuyan çocuklarına para göndermeye çalıştılar
@@mahmutkertmen1424 meslek liselerine, anadolu liselerine, fen liselerine ne gerek var? İmam hatipler hepsinden önemli bu iktidar için. Türkiye'yi imam hatip mezunları yönetiyor. Sonuç bu saçmalıklar tablosu.
Öğrenci olduğum yıllarda eğitim sistemi güzeldi. Sınıfta kalma diye bir gerçek vardı. Okuyan okur, okumayan sanayiye çırak olup hayatını kazanırdı. Böylece kimse mağdur olmazdi. Şimdi berbere gittiğimde yeri süpürecek çırak yok.
Üniversiteler gizli işsizliktir demişti hocamız.. Ortalıkta işsiz dolaşan gençler olacak gezeceklerine gidip üniversite okusunlar seviyesine getirdiler
Finlandiya'da kuzenim yaşıyor orada planlı açılıyormuş bölümler mesela 4 yıl sonra 500 tane su ürünleri mühendisi mi lazım olacak o zaman bu sayıya göre planlayıp bölüm açılıyormuş. Türkiye'de de böyle olsa sorun kalmaz
internette gördüğüm rastgele bir yorum bile bu kadar akıllıca bir yöntem içeriyor iken, koskoca TC yöneticileri neden bunu düşünmüyor? demek ki amaç kaos yaratıp koltukta kalmak.
Türkiye ve plan? 2016 Haziran'da mezun oldum ve bir ay sonra ülkede olanları hepimiz biliyoruz. Böyle bir ülkede değil 5 yıllık plan yapmak, ertesi gün hayatta olup olmayacağınızı bile bilemezsiniz.
@@kocayrklibirinsan3056 bende bunu sorguluyorum kardeşim inan çok üzücü ve sunuda soyliyim biz artık büyüyoruz ve 20 30 sene sonra bu ülkeyi biz yöneticez dolayısıyla kitaplarıda biz koyucaz yani biz bu zorluğu yaşasakta çocuklarımız yasamıcak
Amerika ya git ozaman 51. Milyon kişi de sen ol sokakta yaşayan. Yorumlara bakıyorum, özet olarak kesinlikle kuşkusuz şunu yazabilirim. "Mükemmel'i ararken iyi'yi gözden kaçıranlar olmuşsunuz" Dünya güllük gülistanlık değil. Hangi dünyada yaşıyorsunuz
@@raizum8564 ABD her vatandaşına 1400 dolar dağıttı,istisnasız hem de.İsin tuhaf tarafı ise şu:O adam o 1400 dolar ile son model iPhone alıp cebine de para koydu.Sana yanlışlıkla 1400 TL dagitsalar o parayla ev kirasini ödersin anca.Amerika'da millet fakir olduğu için değil,sokakta yaşama kültürü olduğu için kaliyor sokakta.Bilmedigin şeyler hakkinda konuşma.Sen önce halkına refahı getir.Pandemide halktan para isteyen sen,maske dagitamayan sen,halkı patates soğana muhtaç eden sen.Dolar 8 lira,faiz dünyanın en yüksek 7.faizi.İssiz sayısı 10 milyon.Genclerin hayallerini çaldınız.Hepsini geri alacağız,hesap vereceksiniz.
@@edwinjagger6399 Edwin Amerika'ya git kardeş sen. 1400tl mi alırsın 1400 dollarmı alırsın artık bilemem. Elinde olanın kıymetini bilmeyenin, kıymetini başkasından beklemesi kadar çarpık ve hastalıklı daha kötü birşey olamaz. Üzgünüm senin için. Dipnot: Biraz sabret. SABRET. Tek tavsiyem budur. Türkiye boş değil, fakir hele hiç değil. "Herşey zamanı ve vakti geldiğinde filizlenir" Tek tavsiyem budur. Saygılar.
@@raizum8564 ulkemi cok seviyorum ben de istemezdim böyle olmasını ama bir gerçek var ki o da turkiye değişmez nerede issiz güçsüz bos adam varsa onu ön plana çıkartıyorlar ve evet turkiye fakir değil ama zenginliğimiz bize yaramıyor ne yazik ki daha dün Adana'daki avrupanin çöplerini alıp derenin kenarına attığımız görüntüler ortaya çıktı bu ülke değişmez nedeni de içimizdeki paragöz insanlar /ayrıca bu gençlik o büyük şirketlerin borcunu silip de kyk borçlarını silmeyen iktidarı ,devlet adamlarını veyahut godamanlari unutmayacak /bir de bugün bir haber okudum göcekteki adalara inşaat yapılıyormuş sonuç:bu ülkenin ekmeğini zengin turizmciler vs.yiyor bize sıra gelmiyor sesimizi duyan yok :(:(üzgünüm
@@raizum8564 sen şaka yapıyorsun galiba :) ben Amerika'ya gidipte sokakta kalan akıllı ve planlı bir iş yapan insan duymadım görmedim tam tersi gidip şirket kuran, ev araba vs gibi şeylerin mutluluk ölçütü olmadığını ve insanca yaşamanın, emeğinin karşılığını almanın mutluluk ölçütü olduğunu gördüm bence sen git biraz araştır.
@@yusuf6654 Bal gibi de iş sahibi yapmak içindir. Halk, Üniversiteler sanat icra etsin diye vergi vermiyor. Eğitimin amacı, ihtiyaç duyulan niteliklere sahip, yetkin bireyler yetiştirmektir. Doğal olarak öğrenciler üniversiteyi hobi olsun diye okumazlar.
ben 3 yıldır üniversiteliyim, bir yıl da liseden sonra dershaneye gittim. yani 4 yıldır işsiz değilim de üniversiteliyim. seneye mezun olunca işsiz olacağım, ya da umarım asgari ücretli mühendis olurum da harçlık almam artık ailemden. yani işsizliğimi 5 yıl ertelemiş oldum üniversite okuyarak. yılda binlerce mühendis mezun oluyor, ihtiyaç ise onun onda biri. keşke üniversite sayısı 20 30 adeti geçmeseydi, kazanmak zor olsaydı ama bitirince de iş bulma garantisi olsaydı. kendine biraz kurumsalız diyen her firma çok iyi derecede ingilizce istiyor. ya benim okuldaki ingilzce ders anlatan hocam bi kere güzel konuşamıyor, o büyük firmalardaki yöneticilerin kaç tanesi çok iyi ingilizce konuşabiliyor. anlamadım gitti bu firmalar tercüman mı arıyor mühendis yerine
Genç!tek çaren kendini en iyi şekilde yetiştirmen. Yaz döneminde erinmeden gerekirse alanında çırak olarak çalışıp kendini kanıtlaman gerekiyor. O zaman çok iyi maaşla iş var
@@jibiar2719 doesnt matter hocam :) itüden uludağa ytüden osmangaziye hepsinde liseden arkadaşlarım var, benden farklı düşünen malesef yok. Hangi üniversite olursa olsun herkesin hayali yurtdışına gitmek, eskiden yurtdışına mühendislik yapmaya gidilirdi şimdi mühendislik diplomasıyla garsonluk yapmaya razı olundu.
Lisede çok iyi bir öğrenciydim. Üniversite ye gidince ekonomi gibi bir bölümde okumak istiyordum. Fakat lise son sınıfta dört yıl üniversite ye gitmektense çalışma hayatına atılıp hem para hem tecrübe kazanıp kendi kendimi tanımak bana daha mantıklı geldi. Bu fikrimi aileme söylediğimde şiddetle karşı çıktılar. Ne kadar diretmiş olsam da en sonunda Mersin Üniversitesi iibf fakültesine kayıt yaptırmak zorunda kaldım. Üniversitesi tenin ilk iki haftası öğrencileri uzaktan süzüp karakter tahlili yapmaya başladim. Ve şöyle bir sonuca vardım. Çoğu öğrenci kendince hayatını yaşamaya sevgili yapmaya gelmiş. Kız öğrencilerin çoğuda süslenip makyaj yapmakla uğraşıyorlardı. Gerçekten okumaya gelmiş olanlar çok az bir kısmını oluşturuyorlardı. Ve üçüncü haftaya gelince arkama bakmadan okulu bırakıp geldim. Çünkü dört yılımı bir diplomaya değil gerçek bir eğitime harcamak istiyordum. Tabi evde kiyamet koptu hem de çok kötü. Ama umursamadım ve çok sayıda işe girip çalıştım. Aşçılıktan tut garsonluğa kadar hemen hemen her türlü iş te çalıştım. Dört yıllık bir süre sonunda kazandığım tecrübe ve parayla, güvendiğim bir arkadaşımla internet üzerinden oto yedek parça işine girdik. İşimiz iyi gidiyor. Biraz daha çok kazanınca başka işlere girmeyi düşünüyorum. Anlatacak çok şey var ama daha fazla uzatmak istemiyorum. Ve unutmayalım herkes üniversite okumak zorunda değil. Eğer hedefiniz bir diploma ise bunu açıktan okuyarak ta alabilirsiniz. Ailenizin veya sevdiklerinizin direkt hayatınıza karışmasına izin vermeyin. Kendinizi geliştirdiğiniz sürece ilkokul mezunu olsanız bile her zaman size iş vardır. Üstelik te sevdiğiniz iş. Belkide sevdiğiniz iş küçük bir cesaretin arkasındadır.
Ben ilk okulda bıraktım. Otoriter kuruluşlardan nefret ederim. Hamallık yaptım âmâ bana okuldan kat ve kat daha zevk veriyordu. Sonunda kendi işimi kordum O kadar tecrübe ve bilgi sahibi oldum ki, sıfırdan başlasam yine bu seviyeye gelirim. Artık hiçbir endişem ve kaygım kalmadı. Biz ekmeğimizi taştan çıkardık Olmayan şeyi yaratıp ordan para kazandık He çok hatalar yaptık, gün oldu cebimizde beş kuruş para bile olmazdı. O zaman ekmek 250 kuruştu, bende ise 200 kuruş vardı. Sokak sokak yerde 50 kuruş arardım. 50 kuruş daha bulsam gider bir ekmek alırdım. Öyle kötü günler yaşadım
Kendini geliştirmeyen iş sahibi yobazlarda bu sistemin çarkına ortak oldu. Kizlar okumasa koca evine gider. Bu şekilde bizlerde Özgür olamadik . İsler üniversite gibi rahat ortama gelince ister istemez kendini ifade etme firsati buluyorsun. Bazen manevi anlamda da etkili bu üniversite okuma tercihi, kızlar okumasa meslek sahibi olsa o bile hos karşılanmazdı. Biz 10 senede cok değiştik. Aşırı bir yanlış karar alma verme yöntemi var bu işlerin. Bizlerin yanlış seçimlerimi yoksa devletin yanlis politikaları midir bilinmez ama kızlar okusun meslek kazansin, erkekler iş hayatında direk olsun. Bence eğitim şart her kademedeki insana
Her şehire üniversite açacağına, fabrika kursaydın. O şehirler de ikamet edenleri fabrikalar da istidham etseydin. Üretilen ürünleri yurt dışına satsaydın ihracat gelirleri ile doktor mühendisleri güzel maaslar verip hayatlarını kolaylaştırsaydın. Onlar da bilim uretselerdi bizleri ileriye taşımanın yollarını arasalardi böyle hareket etseydik. Ne olurdu. Rahat olurduk.
3.sınıf elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim, 1sene sonra mezun olacağım ve 3 sene içerisinde okul bana bilmediğim hiç bir şey öğretmedi, sadece diplomam olsun diye hayatımın 3 senesini boşa harcadım ve 1 senesini daha boşa geçireceğim, umarım stajda bilmediğim birşey öğrenebilirim, teşekkürler Türkiye Cumhuriyeti.
Çünkü mühendislik öğretmek yerine müfredatı abidik gubidik derslerle dolduruyorlar o da bir halta yaramıyor kimse de hiçbir şey bilmeyen birine dolgun bir maaş vermek istemiyor tabiki en düşük ücreti veriyor çünkü işi kendi öğretecek. Diğer bir sıkıntı da yeterli ara eleman olmadığından mühendise de iş verilemiyor en kötü kısmı da bazı ara elemanların işi mühendisten daha iyi biliyor oluşu mühendis sadece diploma ve imza yetkisi için işe alınıyor maaş da asgari kalıyor.
Almanyada 5 veteriner fakültesi İtalya da 6 tane fıransada 4 tane Hollanda da 2 tane veteriner fakültesi var bizim ülkede 33 tane onların hayvancılık ve tarımda nerde olduğu belli bizim olduğumuz nokta belli
Ben Üniversiteyi bitirdikten sonra şunu dedim :Lise daha zordu... Düşünün üniversitelerin kalitelerini, çoğu üniversite hocası hiçbir şey bilmiyor,sadece maaş alıyor !
@Ta. S. İyi eğitim için ilk başta iyi hoca gerekir.Üniversiteler iyi kötü diye ayrıldığı için zaten işsizlik ortaya çıkıyor.İyi öğrenci kötü öğrencide yok bana göre iyi hoca kötü hoca var.
@Ta. S. Tabiki dediğinizde doğru yalnız hocaların asıl yapması gereken şey öğrenciyi çalışmaya teşvik etmek kanaatimce, nitekim çalışıpta başaramayan kesim sadece azınlıktadır.
@@MegaOpuss şuan üniversiteye bağlı kalmak zorunda değilsin Dil mi öğrenmek istiyorsun? Yığınla alternatifin var, udemy, cambly TH-cam kaynak kitapları vs. Yazılım öğrenme istiyorsaniz benzer şekilde, şuan Türkiye'de çok iyi işler yapan ve bilgisayar-yazilim üzerine eğitim almamış girişimciler var Burda eğitim kalitesi kadar öğrencilerin vizyonu da önemli
@@jealouscat doktor, muhendis veya avukat olmak istiyorsan oku kardesim cunku bu diplomalarin gecerliligi sadece orada. Ancak belirli hedef bolumun yoksa sirf gideyim ortami goreyim bahanesiyle gitme az degil 4-5 senen cöp olur
*2002 yılında van ilimizden bir arkadaşım istanbula geldi Adam ilkokul mezunuydu İlk önce tekstil işine girdi ve makinacılığı öğrendi sonra sıkıldı gitti mermer işine girdi mermer ustası oldu en sonunda mermer yaptırmaya gelen müşterilerden biri otellerdeki asma tavan sistemini yapıyormuş onun yanına girip işi öğrendi asma tavan ustası oldu Dubai,İran,Sırbistan gibi ülkelere iş yapmaya gittiler ve maaşını euro üzerinden alıyor ve çok iyi kazanıyor Şimdi bu adam ilkokul mezunu ve 3 tane mesleği var evi var arabası var yazlığı var bense üniversite mezunuyum özel güvenlik görevlisi olarak asgari ücrete çalışıyorum Diyeceğim bu kadar :)*
Maddi açıdan ne kadar haklı olsanız da bardağın dolu tarafını da görmek gerekiyor öğrenmenin yeni bilgiler keşfetmenin ve insanın kendisini geliştirmesininin değeri bence maddi değerden çok daha kıymetli ama ne yazık ki bu değer ülkemizde karın doyurmuyor ama biz yine de iyi tarafından bakalım ve şunu düşünelim bilgi maddi açıdan ölçülemeyecek kadar değerli bir güçtür
Yoksa ne insanlar tanıyorum altlarındaki arabalar giyindikleri kıyafetlere bakan o insanı bir şey zanneder ama o insanlarla konuştukça boş teneke gibi ses çıkarırlar acırsın cahilliklerine..
@@sahsehriyar698 söylediklerinde sonuna kadar haklısın ama para da hayatın gerçeği malesef Hiç birimiz istediği hayatı yaşamıyor hayallerini hep erteliyor bunun tek nedeni maddiyat Kimse ne kadar kültürlü ve düzgün biri olduğuna bakmıyor paran olsunda istersen ayı ol kimsenin umurunda değil...
Üniversite okumak kesin iş imkanı sağlamayacaktır, bu bir gerçek. Üniversite diploması o konuda kişinin yetkin olduğunu gösterir fakat Gereksiz sayıda kişiler yetişir ise o bölümün işsizlik oranı tavan yapar çünkü iş imkanları doludur. İş bulabilen kişiler ise ortaya koydukları emeğin gerçek karşılığını alamıyacaklardır. Açıkça belirtilmese de bu kişilere karşı bir tehdit unsuru vardır, o da şudur "senin yerine adam mı yok, işi bırakabilirsin". Ve kişi mutlu olmasa da işi terk etmez :/ Daha sonra stres ve ardından psikolojik, biyolojik sorunlar... Yani kısacası şu kısacık ömrümüz de çektiğimiz, çekeceğimiz bu sıkıntı nedir anlayamıyorum. Hepimize kolaylıklar diliyorum. Kalın sağlıcakla...
@@Berke-lz5tf Demek istediğim standart koşullar çerçevesinde idi, maalesef ki üniversitelerde de, liselerde de hatta ortaokullarda dahi kopya çekiliyor. Bunun önüne geçmek zor. Derslerden önce insanlık eğitimi verilmesi gerekir. Aileleri ne güne duruyor diyebilirsiniz. Acı bir gerçek ama ailelerin büyük bir bölümü de bu bilgisizliği koruyor. Yani durum vahim, bir çözüm bulmak lazım. Ne olabileceğini bilmiyorum. Burada tartışabiliriz bu konu üzerine. İyi günler dilerim.
iki seçenek arasında kalsam okuyupta işsiz olmayı tercih ederdim en azından öğrenci statüsünde olurken vize almak indirimlerden faydalanmak gibi avantajlar olabilir
@@weeday9923 yok memurum zaten 8.5 k toplam maaşım var .istifa edip yeni mezun avukat olsam 3k maaş veriyorlar .kız arkadaşım avukat 3 senedir.3 .5 k ya yeni yükseldi maaşı.
@@vizibilibende5194 ben sanayide 5k+fazla mesailerle 7 8k aliyorum arada ben deneyimli ustayım ama yeni başlayanlarında geliri aylık mesailerle 4 bin civarını buluyor
Bunda toplumunda suçu yokmu herkez üniversite mezunu olmak zorundaymış gibi davranıldı ben çiftçilik yapıyorum mesleğimin çoğu zaman hor görüldüğüne şahit oldum halbuki rızk üretiyoruz. Meslek sahibi olmak kuafor marangoz sanayide kaporta ustası vesaire küçük görüldü herkes muhendis olmak zorundaymış gibi
Hocam birazda şu da var bu ülkede şuan esnaf memurdan daha az kazanıyor herkes bu sebeple bir memurluktur tutturmuş gidiyor bugün sen çiftçisin madddi sıkıntı taşıyorsun risk alıyorsun ama adam diyo az kazanır kendimi güvenli hissederim diyor memurlukta
İngiltere'de University of London Computer Engineering okudum.Türkiyede işsiz kaldım.Gümrük kapıları açılırsa Tokyo 🗼 gidicem iş için. Sorun nitelikte değil sorun iktidarda.Bütün ülkenin gelirini betona gömmüşler.Fabrika ,iş sahası açma gibi dertleri yok. Yandaş mütahaait firmalar zengin olsun.Pudraci gençlik Lamborghiniye binsin.😅
@@yasine.y.2356 Valla ben de ingilterede yuksek lisans yaptim ing ogretmenligi uzerine, simdi yurtdisinda ogretmenlik yapiyorum. Turkiyeye donmeye korkuyorum
@@yasine.y.2356 Niye sallayım kardeşim.Boşa okuyorsun.Torpilin yoksa belediye de çöpçü bile yapmazlar bu ülkede.Kendim ilgili daha fazla detay veririm kendimi ifşa etmeye gerek yok.Başimiz belaya girer durduk yere .Zaten işsisiz mağduruz Türkiye'de yurtdışına çıkma yasağı konur passaport vermezler gerek yok.
Aileler çocuklarına okumazsan böyle olursun diyerek sanayiyi gösterdiler. Şimdi sanayideki dükkanlar mühendislerden çok kazanıyor. Bu ülkede statü farkını yaratan insanlar olduğu sürece dengesizlik bitmez. Ne zaman ki bir holding CEO su ile bir inşaat işçisi aynı masada yemek yendiğinde garipsenmeyecek, işte o zaman birşeyler normale dönmeye başlayacak. Ülkedeki bu kafayla daha onyıllar sürer tabi bu.
İnşaat mühendisliğinden 2019 yılında mezun oldum. İngilizcem ve teknik üniversitelerden aldığım sertifikalarım var. Maalesef 2 sene içinde basvurduğum (sayısını tam olarak bilmiyorum) yaklasık 500 firmadan sadece 2 tanesi dönüş yaptı. O da imza at para verelim dediler. Severek ve çok zorluklarla okuduğum bölümden o kadar soğudum ki emeğimin bu kadar boşa gitmesine çok üzülüyorum. İnsallah bu düzen en yakın zamanda düzelir
@@barsbarss166 umarım o eleştirenlerin çocukları bizim yaşadıklarımızı yaşamazlar. Gerçekten bu kadar emek verip eline hiçbir şey geçmemesi büyük hayal kırıklığı
@@cevikkuvvet7232 inşaat mühendislerinin belli bir m2ye kadar imza atma yetkisi var. Yani ben küçük bir şantiyede şantiye şefliği yapıp aynı zamanda hiç gitmediğim başka bir şantiyenin de sorumlusu olabiliyorum. Maalesef yasalar buna izin verdiği için müteahhitler de bir tane mühendis çalıştırıp bolca para kazanıyorlar. Tabi bunu kabul eden mühendislerde en büyük suç.
Siyaset bilimi, kamu yönetimi, ulus. ilişk. maliye,işletme, iktisat çocuklarınıza yazdırmayın okutmayın. Ya dükkan açın çocuğunuza yada teknik sınıf doğalgazcı, elektrikçi vs. ara eleman yetişsin. Ben 2007 yılın mezun oldum ve 14 sene sonra düzgün bir iş bulabildim. Asla ama asla bu bölümleri yazdırmayın. Çok ve çok pişmanım bu bölümü bitirdiğim için şimdiki aklım olsa asla gitmezdim. Çocuklarınıza özel okullarda bu bölümlere para yatırarak okutmayın gitsin AÖF den bitirsin. Yazıktır günahtır emek ve para sömürüsü bölümlerdir. YÖK'ün akademisyenlere açıtığı iş kollarıdır bunlar.
Bence işsizlik çok cok büyük problem ama hepinize soruyorum, niteliğine uygun iş bulabilen var mı? Hadi niteliğine uygun iş buldun diyelim, cidden hak ettiği maaşı alabilen var mı? İyi bir üniversiteden iktisat mezunuyum, ancak piyasaya çıksam ciddi anlamda iş problemi yaşarım. İş problemi yaşamasam maaş ve calışma şartlarında problem yaşarım. Net. Bir noktada, universiteye gitmektense esnaf olmak daha mantıklı. Bir büfe bile işletsen çok çok iyi bir geçimin olur.
Yeni mezun mühendisim, asgari ücretle işe başladım. Yazın çalıştığım nitelik ve diploma gerektirmeyen işlerde bile asgari ücretten fazlasını kazanıyordum. Pes yani.
@@Zeynep-xq4yr elektirik elektoronik aslinda cok güzel geleceği olan bi bolumde Türkiye'de normal, gömullu sistem tarafina bakabilirseniz eger bence iyi paralar kazanabilirsiniz c/c++ cok ihtiyaç var hangi uniydi bu arada
Ben kpss ile uzmanlığa atandım ama sen gel bana sor. Kaç sınava girdim bilmem kaç mülakattan elendim, belki de en kötü mesleğe yerleştim. Ama yine de şükür. Türkiyede hayat çok ama çok zor.
16 sene boyunca okumayıp bir işe girseydim en azından 1 ev parası biriktirirdim. Okula gittim, masraf yaptım ve şimdi karnımı zor doyuruyorum. En son girdiğim iş yerinde 12 saat çalıştırılıp 9-10 saat gösteriliyordu, şikayet edeyim dedim ama kimliğin gizli kalmaz dediler vazgeçtim, bana vaad edilen prim verilmedi, servis verilmedi, maaş zaten düşük, mobbing serbest, kıyafet bile verilmedi, soğukta-yağmur altında çalıştırdılar, yağmurluk bile vermediler, yemek molamız 30-40 dakika arasıydı, en sonunda istifayı verdim.
Tamam da neden il dışına çıkmadan üniversite okuyalım her üniversite aynı kalite de değil öğrenciler farklı şehirlere gidecek ki sosyal olarak açılacak özgü en kazanacak kendini gelişterecek cidden fazla üniversite var o kadar israf oluyor
@Mert 1313 hemşirelikte öyle ben mekatronik mühendisliğinden mezun oldum . Sadece diploma denkliği yaptırmam gerek bulunduğum eyaletteki mühendislik odasından .
@@serkanasarr Almanya Yeni Göç yasası yaz incele . TH-cam da Berlin'den Mektup kanalını baştan sona izlemeni tavsiye ederim . Yüksek lisans okuyacağım gelecek ay İELTS sınavı için hazırlanıyorum ardından başvuru yapabileceğim.
Öylesine, sırf üniversite okumak için üniversiteye gitmedim. 3. kez sınava hazırlanıyorum. Hedeflerime ulaşırım veya ulaşmam. Fakat ben elimden geleni yapıyorum, vicdanım rahat. Mağazaların üstünde üniversite okuyup "Üniversiteliyim" demek 2, 4 yıl sürer. Gerçek bir üniversite de okuyup bu profili kimliğine geçirmek, işte bu ömürboyu kullanılabilir. Saçma, "özel" üniversitelere tonlarca para verip hayatınızın en güzel yıllarını apartmanlar da geçirmeyin arkadaşlar. Siz en iyilerine layıksınız. Belki böylece özel üniversitelerin* gelirleri azalır. Birçoğu kapanır. Böylece sizin dirsek çürüterek kazandığınız bölümü, başkaları baba parasıyla okuyup, mezun olup, tanıdık vasıtasıyla "sizin hak ettiğiniz işi" alamaz. Babişko Asumanlara Hayır(!) Tavsiyedir. (İleride bir gün işsiz kalsanız bile, elinizde gerçek "üniversite anıları" kalır, hiç değilse.)
Bende aynı şekilde öylesine sırf üniversite okumak için gitmedim 3. Yılımdayım hazırlanıyorum. Diğer arkadaşlarım gitti pandemide okullarıda bitti zaten ne dilleri var ne deneyimleri nede bilgileri. Umarım istediğimiz donanımlı bireyler yolunda başarılı oluruz.
Almanya'da elektrik elektronik mühendisliği bölümü toplam 17 adet mevcut. Türkiye'de ise 241 adet mevcut. Elektrik elektronik konusunda Almanya, Türkiye'den 10'larca kat fazla katma değer üreten bir ülke. Fıkra bu kadar.
Diyetisyenliğe ilk girdiğimde yüksek puandaydı mezun olurken yerleri süpürdü . Suan tek derdim kurumsal bir firmaya girmek. ( sen mezun ol geliriz diyen çevre de gelmedi , kimse zayıflamak istemiyor yazacak olan varsa uzak dursun)
Benim bölüm 16 bin sıralamayla öğrenci alıyordu ve Türkiye'de bir kaç şehirde vardı. Mezun olduğum sene açık öğretimden 2 senelik bölüm açtılar. Berber Hüseyin bile okuyabiliyor o bölümü artık.
@@SagucuTegin evet öyle özele kaçıyor ama ihtiyacı olan hizmet alabilse devlet ataması olsa gayet mutlu giderdim . Bu arada Amerikada para kaldırıyorlardır bencede🙃
Bugün mühendis olarak bir iş görüşmesine gittim. Sabah 9 akşam 5 pandemi nedeniyle cumartesi öğlene kadar çalışma iptal. 3.000 maaş + 400 yemek + sigorta. ( Gidip 2 geliş 2 otobüs) "yol parası yok". :((. Bazen boşa okudum diyorum.
@@taksimlicenk5858 ilk giriş 5 bin olmasa bile 1 aylık süre içinde performansına bakılır ve ona göre iyileştirme yapılabilir. ( Piyasa diploma dağıtan üniversite dolu)
Üniversitelerin açılma sebebi, okuyan gençler 4 yıl işsiz olarak sayılmamaması, gençlerde işsizliği geciktirmek için ve ileri yaşlarda yeni kadrolarla işsizliği azaltmak için hükümet stratejisi
Üniversite sınavına hazirlanan genç kardeşlerime söylüyorum. Gram aklıniz varsa Türkiye'deki en iyi ilk 20 üniversiteyi tercih edersiniz (okuyacağınız bölüm farketmez). Bundan daha da büyük bir nasihati 40 yılda bir bulursunuz.
@@Emreclk57 4 Sene Lisans eğitimi 2 sene yüksek lisans eğitimi aldım. Özel bir şirkette asgari ücretle muhasebecilik yapıyorum 80 bin lira kyk borcun var. Yeterli cevapmı kardeşim 😀
Türkiyede iyi bir üniversitede Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Hayırlısıyla diğer yılın ilk dönemini okuduktan sonra yurt dışına başvurucam, umarım almanyadan kabulumu alıp giderim. Türkiyedeki bu belirsizlik benim ve birçok arkadaşımın içini karartıyor sınava beraber hazırladığım itü elektronik haberleşmede okuyan arkadaşımla da aynı dertleri paylaşıyoruz.
lise sonrası 1 sene mezuna kaldım köpek gibi çalıştım istediğim bölüme fark attım net gelir diyordum gelmedi başka bölüm geldi 1 sene burdan kaybım var şimdi tekrar üni okurken hazırlanıyorum istediğim bölüme geçersem 1 senede şu anki bölümümden kaybım olucak etti 2 sene çöp ailem okuda bizi kurtar diye bana bel bağlıyorlar benim okulun nolacağı belli değil hadi okul bitti diyelim kpss derdi başlayacak atama kontejanları da belli 10 gün sonra 20 yaşıma gireceğim her akşam kafamı yastığa koyduğumda düşünüyorum dua ediyorum namaz kılıyorum falan gelecek kaygısı hat safaya çıkmış durumda ne olacak belli değil diğer yandan en güzel yaşlarım türkiyenin bitik ekonomisinde maddi sorunlarla boğuşarak geçiyor falan allah yardımcımız olsun
Ben de mezuna biraktim bu sene. Ben de hayvan gibi calismaya calisiyorum, ayni seyleri yasiyorum senle. Gercekten inanilmaz igrenc bi duygu cidden her gece bi korku kapliyo sabah kadar nerdeyse dusunup dua edip duruyorum
Bu ülkede gelecek kaygısı hiç bir zaman bitmeyecektir. Çünkü işin olsa bile gelecek kaygısı yaşamaya devam ediyorsun. Ben 33 yaşındayım ve 10 yıl iş hayatımın son 5 yılı çok daha sıkıntılı geçmeye başladı. Üstüne bir de pandemi ile bir korona virüs krizi girdi. Senin işine talip olan ve senin yerine daha ucuza çalışacak bir meslektaşın her zaman kapıda hazırda bekliyor. Diğer yönden senden daha ucuz teklif verip işi alan meslektaşların da ofislerinde bekliyor. 6 ay İngiltere'de bulundum. Orada asgari ücretle çalışanların yüzünde fatura, maaş, hafta sonunu nasıl getiririm, gelecek kaygısını göremedim. Sonrasında Türkiye'ye geldim ve gelecek kaygısı hemen baş ucuma kondu.
Üniversite açılması değil bölümlere bol keseden cok fazla kontejan verilmesi buna sebep oldu. Üniversite açılması demek illa ki o üniversiteye her lise mezununun yerleşeceği anlamına gelmiyordu ama sistemi yönetenler kontenjanları yüksek açtı sonra dip puan almışlar bile üniversiteye yerleşti sonra sonuç niteliksiz üniversite mezunları ile birlikte totalde bir işsizlik sorunu tabiki
@@muhammetaliacar5421 Uk/Usa müttefik ülkeler. Ben de USA'i çok seviyorum. Ama Ingiliz mutfağından projeler büyük saygı kazanıyor globalde. Iyi ve soğukkanlılar. Ve her zaman propogandist. Tuhaf son yillarda iyice demokratlastilar.
Çokluğum olduğu yerde mutlaka parazit vardır. Her şeyin azı ve özü önemlidir. Eğitim faaliyetlerinde çoklukla avunma yerine nitelikle ilgilenme olmalı. Aksi takdirde bu ülkede olduğu gibi üniversite okumak ayrıcalık olmaktan çıkar hale gelir.
Direk söylüyorum, şuan herkes üniversite okuyor. Okumak kötü birşey değildir ama kalite ve avantaj kalmadı. İTÜ mezunu ile Kocaeli mezunu bir değildir. Aynı zamanda Kocaeli mezunu ile Başşakşehir üniversitesi mezunuda bir değildir. Fakat kağıt üzerinde ikiside lisans mezunu diye geçiyor. Şunu eklemek lazım ama İTÜ Dünya üniversiteleri sıralamasında yüksek değil ama itibar sıralamasında ilk 100dedir(TheTimesEducation2021) O yüzden her üniversite, üniversite değildir. Fakat asıl sorun her ile üniversite açılması değil! Kontejyanlar aşır aşırı fazla. 300 kişilik mühendislik bölümü olmaz hatta 2.öğretimle beraber 600 kişi... Bu dediğimde "Karabük" üniversitesi ve sadece endüstri mühendisliği bölümü... Diğer bölümlerle beraber 4 yılda 100bin mühendis mezun ediyor olabilir.
@@barsbarss166 4 sene lise, 4 sene üniversite, 2 sene de şöyle böyle, okumak 10 yıl vaktini alıyor. 10 yıl okumak yerine, ailenin yanında kalıp amelelik yapsan, kazandığın parayla hisse fon altın kripto emlak vs. yatırım yapsan, tomarla değil kamyonla paran olur. Tomarla parayı kendine her ay pasif gelir olarak çekersin yattığın yerden. Türkiye'de ne yazık ki alacağın en baba maaş bile, okumaya harcadığın zamana ve emeğe değmiyor. Kendi işini yapmadığın sürece, göç etmediğin sürece, ya da "maaşı önemli değil ben bu işe gönül vermişem" falan diyen bir idealist değilsen, okumak = ziyan olmak.
tek taraflı yayın olmuş. genel bir sıkıntı var bu doğru . amerikada hukuk mezunu kadın iş bulamadığım deyip hukuk fakültesine dava açmıştı . alman doktorlar dahi koşullarda çalışmak için norveçe gittikleri gibi avrupa da üniversite mezunu olup olmadığına bakmaz o iş ile bilgi birikimine bakar iş veren. meslek seçerken bölüm önemlidir küresel dünyada küresel düşünüp meslek seçmek gerekir..
Üniversitelerin ekonomik açıdan Türkiye'ye en büyük faydası üniversite civarında kalmakta olan yerel esnafların zenginleşmesi şehirde alışverişlerin fazlalaşması
İntagramda bi paylaşım vardı herkes kazandı bi ben kaybettim diye üniversite şuan işsizliği 4 yıl öteliyor açıldığı ile yurdu cafesi kıryasiyesi katkı sağlıyor yoksa bi faydası yok sayı artıkça kalite düştü çünkü
pazarda kafelerde insaatlarda çalıştım böyle olmaz oku oku dediler üniversite okudum öğretmen oldum sözde, bu bölümden atanamayız dedik ikinci üniversiteyi okuyorum şuan ve bekliyorum ki bari o bölümden bir işimiz olsun bari ekmek yiyebileceğimiz bir işimiz olsun o da meçhul yani. yaptığım iş inşaat ve adam akıllı para kazanamıyoruz kazansak ta parayı bir şekilde aksatarak veriyorlar. Yani demek istediğim okul, okumak değilde kendimi başka bir yöne başka bir işe odaklandırsaydım şuan ekonomik anlamda çok daha rahat olabilirdim...
Eğer Türkiye'nin ilk 10 20 üniversitesine giremiyorsanız hiç okumayın arkadaşlar bizde okuduk işsiz kaldık , iş ilanlarını bakıyorsun herkes en az 2 3 sene tecrübeli arıyor senin niteliğine bile bakmıyorlar cv de tecrübe var mı yok mu sonra yeni mezun arkadaşlar iş bulamıyor çünkü kimse fırsat vermiyor torpilin varsa şanslısın o kadar.
Bizlerin çok az da olsa iş bulma imkânı var ama bizden sonrakilerin işi gerçekten çok zor. Emeklilik yaşlarının düşürülmesi gerek. İşsizliğin olmasının nedenlerinden biri emeklilik yaşı. Atıyorum öğretmenlikte, emeklilik yaşını 50 ye düşürsen, 50 yaşına basanı direk emekli yapsan. O öğretmenlerin yerine genç öğretmenler alsan. Özel kurumları denetlesen. Özel kurumlarda da bu emeklilik işini çözsen. Sorun çözülür. Avrupalı devletler, genç nüfus için halkına destek veriyor ama buna rağmen genç nüfusu az. Bizim elimizde genç nufus olmasına rağmen biz bu genç nüfusu değerlendiremiyoruz.
Yahu lütfen üniversiteyi meslek verme yeri zannetme hatasına düşmeyin. Üniversite bilimsel bilgi üretim merkezidir, bilim yapılır üniversitede. Meslek verme yeri falan değildir üniversite.
Keşke röportajlarınız sadece merkez üniversite hocalarıyla olmasaydı.bu bahsi geçen yeni üniversitelerin hocaları, ögrencileri ne düsünüyor,onlarla da konuşsaydınız daha iyi olurdu.
Bu işin çözümü belli ne kadar ekmek o kadar köfte 10 tane il belirleyeceksin 7 bölgede adaletli olacak şekilde sonra o üniversitelerden ne kadar açık varsa o kadar personel yetişecek mesele bu geri kalan üretecek ve ticari alanda istihdam sağlayacak bitti birde bir memur asla esnaftan çok kazanmamamalı bu şahsi fikrim eğer böyle olursa memurluk bu günkü gibi rahat çalışma ortamı olarak görülüp talep edilir…Birde buna binaen şu üreme sayısı düşmeli yada istihdam alanı artırılmalı bu düzen bu şekilde devam ettiği sürece çok ciddi sıkıntılar meydana getirecek gibi gözüküyor
-Üniversitelerin yarısı kapatılmalı -ÖSYM ortadan kalkmalı -Milli eğitim bakanlığı Bakan, odacısı, sekreteri ve şoförü olmak üzere 4 kişiden oluşmalı -bunlar yapılırsa eğitimin kalitesi artar İş olanaklarını arttırmak için ise - bağımsız hukuk - özgürlük - demokrasi kültürünün gelişmesi lazım
Torpilin varsa madde bağımlısı bir serseri bile olsan her yerde işe girersin. Ben bir holdingte çalıştım 10 kişiden 8 i torpille işe girmiş ruh hastası vardı. Ve çok büyük bir holding düşünün.
üniversiteyi 2005 de kazandığımda koskoca 4500 kişilik okuldan 5 kisi universite kazanmisti resmimi pankartla okul binasına astılar şimdi kazanamayan 5 kisi var yoktur her avm altına boş binaya dershane gibi universite açtılar
Cevap, evet yol açtı = Sırf, İktisadi & İdari Bilimler Fakülteleri (ve bununla ilgili olan bilim dallarından), ülke çapında minimum her sene 200.000 mezun veriyorsun... Peki bu kadar mezuna, kamu'da ve pek tabii özel sektör'de ihtiyaç var mı, analizini yaptın mı, stratejik planların ne bu duruma karşı = hiç bir şey. Geleceğe dönük projeksiyon (ya da stratejik plan yapıp - o programa göre aksiyon alma) diye bir şey yok ki memlekette. Devlet planlama teşkilatını da kaldırdın... "Türkiye, mitoloji'de ki ouroboros yılanı gibi kendi kendini yiyip-bitiriyor = Dış mihraklara - yabancı güçlere - şer odaklarına filan ihtiyacın yok ki zaten, sen kendi kendini tüketiyorsun."
Her şey anlamını yitiriyor artık. Üniversiteninde artık bi şeyi kalmadı. Okusan bi dert okumasan bi dert.. Çabala, oku, emek ver, hayal et bi de bunların üstüne tecrübe eklenmedikçe yoksun...
Üniversitelerin %60ı acilen kapatılmalı üniversite mezunu işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, yetkisiz mühendislik bölümleri vs kapatılmalıdır.
Her ilde bir üniversitenin faydaları. 1)Şehirler de mikro ekonomik kalkınma 2)Küçük yandaş müteahhite inşaat ihalesi 3)Yandaşlara akademik kadro 4)İşsizlik rakamlarına yansımayan potansiyel işsiz gençler. Ee öğrenciler: Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok. Sonuç:Her parti iktidar olacak diye bir şey yok.
Okulu iyiki lise bir de bıraktım. Yağcılık yaptım Ekskavatör operatörü oldum 24 yaşındayım 7 8 yıldır çalışıyorum. Eğer okusaydım şuan üniversite bitirmiş hala iş arayan diplomalı işsiz olacaktım.
@Ta. S. herkes temel eğitimi almalı ama herkes üniversite okumamalı. Herkes cerrah yada mühendis olamaz. Ben şirkette çalışıyorum bir çok bildiğim inşaat mühendisleri var boşta gezen iş arayan.
@Ta. S. Sadece umut. Öğrencilerin yüzde kaçı tıp okuyup da cerrah oluyor ya da mühendis olup aselsanda çalışıyor. Birçok mühendis arkadaşım Bimde çalışıyor. Ayriyetten sanayide iyi bir usta 6-7 binden aşağı almıyor. Sanayide usta yok mühendis çok. Usta mühendisin 2 katı alıyor.
@Ta. S. isle meslegi karistiriyorlar egitimin kucumsenmesine hic gelemiyorum. Ulkedeki asil sorun torpildir. Ilkokul mezunlarina is vermeleridir zaten..
İşsizliğin sebebinin istihdam eksikliği değil de universite sayısı gibi gösterilmeye çalışılması o kadar komik ki. Türkiye'deki üniversite sayısı genç nüfusa göre çok azdır. Milyonlarca kişi sınava giriyor bu yüzden. Almanya'daki üniversitelerde genç nüfusun tamamı yerleşse bile kontejanın ancak %60 ı doluyor. Siz neyden bahsediyorsunuz
Çocuktum, inşaata gönderdiler, gör zorluğu oku diye. Okudum, 25 yaşındayım. Yine de inşaatlarda çalışıyorum.
Kanka sana tavsiyem kaç o tımarhaneden, Türkiyedekiler boşuna üniversite okuyor, gelin avrupaya diplomasız, avrupadaki tuvalet temizleyicisi bile daha fazla kazanıyor Türkiyedeki üni. mezunundan.
Banada oku benim.gibi olma.dediler.okudum.onlardan beter oldum
@@mmss3521mmss Kanka benimkiler 60'lı yıllarda göçtü avrupaya 3'u nesil gurbetçiyim ben... valla Türkiyedekilerin haline üzüldüğüm için oy bile vermiyorum o yüzden içim rahat... kötülemek için demiyorum bende seviyorum Türkiyeyi ama ne yap et o ülkeden kaçmak için bi neden bul Türkiye yaşanacak ülke değil tatil yapılacak ülke sadece. Git Antalyaya avrupalı kız varsa bul evlen veya nebileyim Fetöcüyüm diye iltica başvurusunda bulun. 😂😂 uydur bişeyler
@@Sadn25 Hayırlısı olsun bro'm Allah gönlüne göre versin... Bir gün basıp gidersen avrupaya kulağına küpe yap. Yaşadığın ülkenin dilini iyi öğren, sosyal ol, kendini ezdirme, bol bol kızlarla takıl kısaca topluma entegre olmayı hedefle (entegrasyon için çok önemli bi faktör bu saydıklarım)
@@mmss3521mmss ben avustralyadayım halimden oldukça memnunum 4 sene önce göçtüm buraya yaşıyan akrabalarımızda vardı bana soracak olursan japonya veya güney koreyi düşün derim türk pasaportuna 90 gün vize yok ayrıca italya gibi ab nin geri kalmış ülkeleride (bu ülkeler türkiyeden kat kat gelişmiş) vize verirken çok ayrıntıya girmiyorlar yani evrak vs .
Üniversite öğrenciliği işsizlik sorununa bir örtü olarak kullanılıyor. Bu çok net!
Kreş gibi. Oyalıyorlar çocukları annesi babası para harcayıp gezebilsin. Dört sene esnaf para kazansın her yerde.
Türkiye de şirket yok ki
Olan hepimize oluyor ama her secim sonucunda insanlar koydukmu koydukmu diye bana artistlik yapiyor kuzenlerim arkadaslarim allahim cok yobaz bir cevrem var
@@coka7770 oralar da karşık. Bir başıboşluk var. Üniversite sonunda iş bulamayınca yazın otel mutfağında çalıştım. Yemek yapmayı öğrenmeye gelen çocuklara nasıl göz koyduklarına bizzat şahidim. Ailesi tepesinde tam olmasın yeter. Usta çırak ilişkisi ancak içeride ustalardan biri çocuğun anne babası ise mümkün durumda. Böyle kalabalık yerlerde bu oluyorsa diğer yerleri düşünemiyorum bile.
@@batuhanyayla7214 allah yardımcın olsun knk
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz TRT ailesi, vergilerimizin hakkını veriyorsunuz, kutlarım.
Trt???
@@bireyolmayacalsanbardak610 İroni yapmış
@@ismetemin8190 heeeee
Trt ye verdiğim tüm vergiler helalı hoş olsun gerçekten halkın kanalı takdir ediyorum!!!
(!)
-En az 4 çocuk yapın.
+Yaptık şimdi iş ver.
-Her çocuğa iş mi verecez...
Oy ver
tavşan gibi üreyip çocuk yapmayın arkadaş. gerçekten çocuğunuza bırakacağınız bir mülkünüz yoksa üst sınıfa köle olacak. çok bencilce gerçekten .çocuk akp siteminde ölü yatırımdır.
zorunlu mu dedi
En az 4 değil 3 ayrıca kimse zorlamıyor vasıfsızsınız bikere arkadaşım vasıflı olanda vasıfsız
Dünyada hiç bir ülkede devlet iş garantisi vermez.
Devletin asli görevlerinden biri de, eğitim vermektir.
Bu eğitimi alıp hala devlet bana iş ver diyorsan, bu hayat sana göre değil..
İstediğiniz kadar üniversite açın, eğer ki başarılı bir eğitim ve istihdam sağlanmıyorsa bu ülkeye hiçbir faydası olmayacaktır.
gereğinden fazla üniversite açıldı
“Her ile bir üniversite” sadece diplomalı işsizlik sorununu getirmiyor. İş bulabilenlerin de sömürülmesine neden oluyor. Çünkü işveren biliyor ki bugün çalışanı işten çıkarsa ertesi gün 3000 TL maaşla haftanın 6 günü, günde 11 saat çalıştırabileceği bir sürü insan var. Çalışan da biliyor ki işverenin dediğini yapmaz ve işten çıkarılırsa aylar, hatta belki yıllar boyunca iş aramak zorunda kalacak ve büyük ihtimalle gittiği yer oradan daha iyi olmayacak. Sonunda herkes memur olmak istiyor.
memur şişkinliğide büyük problem .hepmiz biliyoruzki memurların yüzde 95 i aldığı parayı haketmiyor. haketsin desen yapacak iş de yok kurumlarda. ölümüne çay kahve .onların maaşınıda biz ödüyoruz. akpnin bu tohumları 100 yıl başımızı ağrıtacak. asalak bir toplum herkesin memur olmak istediği.
Durum buysa neden tecrubelii eleman istiyorlar. Burda bir çelişki var
6:37 Proje 128M. Hoş bir detay :)
geri kalmış şehirlerin kalkınması için küçük illere üniversite yaptılar. ama hiç düşünmedi ler bu üniversitelerden mezun olan insanlar ne yapacak lar
Sadece geri kalmış şehirler değil. İstanbul da 50 tane üniversite neden var. Ondan sonra üniversite mezunu iş bulamaz tabi. İhtiyaca göre üniversite olması lazım diğerleri komple kapanması şart
@@mahmutkertmen1424 rant nedemek abi?
Peki o üniversiteler olmasaydı yani hiç kurulmamış olsaydı oraya gidenler yine napıcaktı ? Aynı kapıya çıkıyor hocam yine amele olacaktı ama en azından dandikte olsa üni ortamını gördü belki yabancı dil anlamında Kendine bişeyler kattı diplomalı amele oldu ve zaten dandik üniye giden adam da az çok bilir iş bulup bulamayacağını adamlar hala işletme iktisat falan okuyor şaka gibi sence bu adam ise giremeyeceğini bilmiyor mu bal gibi biliyor atanamayacağını bildiği halde öğretmenlik okuyor sence bilmiyor mu işsiz kalacağını biliyor ama en azından üni mezunu olayım diye gidiyor olay istihdam la alakalı üniversite mezunu nitelikli eleman gereken sektör çok az Türkiye'de onlarında zaten iyi üniversite mezunları dolduruyor sorun istihdamla alakalı yani ekonomik yapmasalarda bişey değişmez di diplomasız işsiz veya diplomasız amele olurdu millet üniversiteye gidiyorum ben diye ailesine yük olmazdı belki.
@@ADIl-eo3hx aynen. son dediğiniz doğru. üniversite ye gidiyorum ben deyip ailesine yük olmaz di hiç olmazsa. kim bilir nerelerden kıstı lar da üniversite okuyan çocuklarına para göndermeye çalıştılar
@@mahmutkertmen1424 meslek liselerine, anadolu liselerine, fen liselerine ne gerek var?
İmam hatipler hepsinden önemli bu iktidar için. Türkiye'yi imam hatip mezunları yönetiyor. Sonuç bu saçmalıklar tablosu.
Umutsuz, mutsuz bir gençlik geliyor onların nefretinde boğulacaksınız
Öğrenci olduğum yıllarda eğitim sistemi güzeldi. Sınıfta kalma diye bir gerçek vardı. Okuyan okur, okumayan sanayiye çırak olup hayatını kazanırdı. Böylece kimse mağdur olmazdi. Şimdi berbere gittiğimde yeri süpürecek çırak yok.
Neden yok sence ekonomi kötü her şey ateş pahası zamlandı her şey vergiler var herkes mutsuz.
Herkes zengin olmalı huzur içinde yaşamalı
@@sevketacar2913 tabiki yanlış eğitim sistemi. Ayrıştırma iyi yapılmadı
Valla dun berbere gittim adam cirak bulamamaktan yakiniyordu ogluda yok zorlaniyorum fln diyordu
Yeri de bir zahmet kendi süpürsün. Avrupa'da bazı ülkelerde benzin dolduran eleman yok herkes kendi dolduruyor. Buna rağmen işsizlik düşük.
Saçma TV kanallarının uyduruk gündem dışı haberleri yerine gerçek ve objektif habercilik anlayışıniz için teşekkür ederim BBC. ♥️
@Dream Hitter Of nasıl ya çözdü mu büyük oyunu şimdi naneyi yediler nasıl bir zeka bu zeka
@Dream Hitter vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayyyyyyyyyyy
@Dream Hitter meee
@Dream Hitter ''oyun böyüğ yeğenim'' ''siyonizlerin oyunları bunlağ''
@@muendizbey6485 😂😂
Üniversiteler gizli işsizliktir demişti hocamız.. Ortalıkta işsiz dolaşan gençler olacak gezeceklerine gidip üniversite okusunlar seviyesine getirdiler
Finlandiya'da kuzenim yaşıyor orada planlı açılıyormuş bölümler mesela 4 yıl sonra 500 tane su ürünleri mühendisi mi lazım olacak o zaman bu sayıya göre planlayıp bölüm açılıyormuş. Türkiye'de de böyle olsa sorun kalmaz
internette gördüğüm rastgele bir yorum bile bu kadar akıllıca bir yöntem içeriyor iken, koskoca TC yöneticileri neden bunu düşünmüyor? demek ki amaç kaos yaratıp koltukta kalmak.
Türkiye ve plan? 2016 Haziran'da mezun oldum ve bir ay sonra ülkede olanları hepimiz biliyoruz. Böyle bir ülkede değil 5 yıllık plan yapmak, ertesi gün hayatta olup olmayacağınızı bile bilemezsiniz.
@@kocayrklibirinsan3056 bende bunu sorguluyorum kardeşim inan çok üzücü ve sunuda soyliyim biz artık büyüyoruz ve 20 30 sene sonra bu ülkeyi biz yöneticez dolayısıyla kitaplarıda biz koyucaz yani biz bu zorluğu yaşasakta çocuklarımız yasamıcak
o zaman parası olan fakat kafası olmayan zengin çoçukları nasıl kariyer sahibi olup hava atacak????
Turkiyede amaç iç turizmi canlandirmak o yuzden her ile universite aciliyor
Yıllardan beri Türk toplumu ne diyordu "çalışmasan bile elinde diploman olsun" artık herkesin diploması var ve çalışmıyoruz. Bunu başardık. 🤪🤣
Türk aileleri vizyonsuz
Bu ülkede geçen her saniye kayıptır.
Amerika ya git ozaman 51. Milyon kişi de sen ol sokakta yaşayan.
Yorumlara bakıyorum, özet olarak kesinlikle kuşkusuz şunu yazabilirim.
"Mükemmel'i ararken iyi'yi gözden kaçıranlar olmuşsunuz"
Dünya güllük gülistanlık değil.
Hangi dünyada yaşıyorsunuz
@@raizum8564 ABD her vatandaşına 1400 dolar dağıttı,istisnasız hem de.İsin tuhaf tarafı ise şu:O adam o 1400 dolar ile son model iPhone alıp cebine de para koydu.Sana yanlışlıkla 1400 TL dagitsalar o parayla ev kirasini ödersin anca.Amerika'da millet fakir olduğu için değil,sokakta yaşama kültürü olduğu için kaliyor sokakta.Bilmedigin şeyler hakkinda konuşma.Sen önce halkına refahı getir.Pandemide halktan para isteyen sen,maske dagitamayan sen,halkı patates soğana muhtaç eden sen.Dolar 8 lira,faiz dünyanın en yüksek 7.faizi.İssiz sayısı 10 milyon.Genclerin hayallerini çaldınız.Hepsini geri alacağız,hesap vereceksiniz.
@@edwinjagger6399 Edwin Amerika'ya git kardeş sen. 1400tl mi alırsın 1400 dollarmı alırsın artık bilemem.
Elinde olanın kıymetini bilmeyenin, kıymetini başkasından beklemesi kadar çarpık ve hastalıklı daha kötü birşey olamaz.
Üzgünüm senin için.
Dipnot:
Biraz sabret. SABRET. Tek tavsiyem budur.
Türkiye boş değil, fakir hele hiç değil.
"Herşey zamanı ve vakti geldiğinde filizlenir"
Tek tavsiyem budur.
Saygılar.
@@raizum8564 ulkemi cok seviyorum ben de istemezdim böyle olmasını ama bir gerçek var ki o da turkiye değişmez nerede issiz güçsüz bos adam varsa onu ön plana çıkartıyorlar ve evet turkiye fakir değil ama zenginliğimiz bize yaramıyor ne yazik ki daha dün Adana'daki avrupanin çöplerini alıp derenin kenarına attığımız görüntüler ortaya çıktı bu ülke değişmez nedeni de içimizdeki paragöz insanlar /ayrıca bu gençlik o büyük şirketlerin borcunu silip de kyk borçlarını silmeyen iktidarı ,devlet adamlarını veyahut godamanlari unutmayacak /bir de bugün bir haber okudum göcekteki adalara inşaat yapılıyormuş sonuç:bu ülkenin ekmeğini zengin turizmciler vs.yiyor bize sıra gelmiyor sesimizi duyan yok :(:(üzgünüm
@@raizum8564 sen şaka yapıyorsun galiba :) ben Amerika'ya gidipte sokakta kalan akıllı ve planlı bir iş yapan insan duymadım görmedim tam tersi gidip şirket kuran, ev araba vs gibi şeylerin mutluluk ölçütü olmadığını ve insanca yaşamanın, emeğinin karşılığını almanın mutluluk ölçütü olduğunu gördüm bence sen git biraz araştır.
tamam güzel iş yapmışsınız üniversite yapmışsınız ama bu üniversite öğrencileri okuyupta işsiz kalıyosa ne gerek var üniversiteye
Güneydoğuda amaç çocuklar terörist olmasın diyeydi ama batıda bilmiyorum
Üniversite amacı iş sahibi yapmak değildir
Burda eleştirmen gereken eğitim seviyesinin düşüklüğü olmalı bence
@@emiregeerenler1905 insan terörist olmasın diye üniversite mi açtılar
@@yusuf6654 Bal gibi de iş sahibi yapmak içindir. Halk, Üniversiteler sanat icra etsin diye vergi vermiyor. Eğitimin amacı, ihtiyaç duyulan niteliklere sahip, yetkin bireyler yetiştirmektir. Doğal olarak öğrenciler üniversiteyi hobi olsun diye okumazlar.
ben 3 yıldır üniversiteliyim, bir yıl da liseden sonra dershaneye gittim. yani 4 yıldır işsiz değilim de üniversiteliyim. seneye mezun olunca işsiz olacağım, ya da umarım asgari ücretli mühendis olurum da harçlık almam artık ailemden. yani işsizliğimi 5 yıl ertelemiş oldum üniversite okuyarak. yılda binlerce mühendis mezun oluyor, ihtiyaç ise onun onda biri. keşke üniversite sayısı 20 30 adeti geçmeseydi, kazanmak zor olsaydı ama bitirince de iş bulma garantisi olsaydı. kendine biraz kurumsalız diyen her firma çok iyi derecede ingilizce istiyor. ya benim okuldaki ingilzce ders anlatan hocam bi kere güzel konuşamıyor, o büyük firmalardaki yöneticilerin kaç tanesi çok iyi ingilizce konuşabiliyor. anlamadım gitti bu firmalar tercüman mı arıyor mühendis yerine
Genç!tek çaren kendini en iyi şekilde yetiştirmen. Yaz döneminde erinmeden gerekirse alanında çırak olarak çalışıp kendini kanıtlaman gerekiyor.
O zaman çok iyi maaşla iş var
@@jibiar2719 doesnt matter hocam :) itüden uludağa ytüden osmangaziye hepsinde liseden arkadaşlarım var, benden farklı düşünen malesef yok. Hangi üniversite olursa olsun herkesin hayali yurtdışına gitmek, eskiden yurtdışına mühendislik yapmaya gidilirdi şimdi mühendislik diplomasıyla garsonluk yapmaya razı olundu.
@@munirksa9690 çok iyi maaş derken ne kadar maaş acaba? Meraktan soruyorum gerçekten
@@stardustuniverse6941 İstanbul için söylüyorum. iyi bir mühendis olursan 8-10 bin alırsın tabi sizin beklentiniz daha yüksek ise onu bilemem.
Ben ingilzce ders bile veriyorum ücretli sabah akşam İngilizce öğrensen çalışsan yine de işsiz kalmazsın.
Lisede çok iyi bir öğrenciydim. Üniversite ye gidince ekonomi gibi bir bölümde okumak istiyordum. Fakat lise son sınıfta dört yıl üniversite ye gitmektense çalışma hayatına atılıp hem para hem tecrübe kazanıp kendi kendimi tanımak bana daha mantıklı geldi. Bu fikrimi aileme söylediğimde şiddetle karşı çıktılar. Ne kadar diretmiş olsam da en sonunda Mersin Üniversitesi iibf fakültesine kayıt yaptırmak zorunda kaldım. Üniversitesi tenin ilk iki haftası öğrencileri uzaktan süzüp karakter tahlili yapmaya başladim. Ve şöyle bir sonuca vardım. Çoğu öğrenci kendince hayatını yaşamaya sevgili yapmaya gelmiş. Kız öğrencilerin çoğuda süslenip makyaj yapmakla uğraşıyorlardı. Gerçekten okumaya gelmiş olanlar çok az bir kısmını oluşturuyorlardı. Ve üçüncü haftaya gelince arkama bakmadan okulu bırakıp geldim. Çünkü dört yılımı bir diplomaya değil gerçek bir eğitime harcamak istiyordum. Tabi evde kiyamet koptu hem de çok kötü. Ama umursamadım ve çok sayıda işe girip çalıştım. Aşçılıktan tut garsonluğa kadar hemen hemen her türlü iş te çalıştım. Dört yıllık bir süre sonunda kazandığım tecrübe ve parayla, güvendiğim bir arkadaşımla internet üzerinden oto yedek parça işine girdik. İşimiz iyi gidiyor. Biraz daha çok kazanınca başka işlere girmeyi düşünüyorum. Anlatacak çok şey var ama daha fazla uzatmak istemiyorum. Ve unutmayalım herkes üniversite okumak zorunda değil. Eğer hedefiniz bir diploma ise bunu açıktan okuyarak ta alabilirsiniz. Ailenizin veya sevdiklerinizin direkt hayatınıza karışmasına izin vermeyin. Kendinizi geliştirdiğiniz sürece ilkokul mezunu olsanız bile her zaman size iş vardır. Üstelik te sevdiğiniz iş. Belkide sevdiğiniz iş küçük bir cesaretin arkasındadır.
Ben ilk okulda bıraktım.
Otoriter kuruluşlardan nefret ederim. Hamallık yaptım âmâ bana okuldan kat ve kat daha zevk veriyordu.
Sonunda kendi işimi kordum
O kadar tecrübe ve bilgi sahibi oldum ki, sıfırdan başlasam yine bu seviyeye gelirim.
Artık hiçbir endişem ve kaygım kalmadı.
Biz ekmeğimizi taştan çıkardık
Olmayan şeyi yaratıp ordan para kazandık
He çok hatalar yaptık, gün oldu cebimizde beş kuruş para bile olmazdı. O zaman ekmek 250 kuruştu, bende ise 200 kuruş vardı. Sokak sokak yerde 50 kuruş arardım. 50 kuruş daha bulsam gider bir ekmek alırdım. Öyle kötü günler yaşadım
Usta bende düşünüyorum da internet den Turing ürünleri felan tutar mı hangi siteden yapiyonuz
Bu çağda okumayana kız vermiyorlar kardesim bide bu yonden bakalımmı 😂
Kendini geliştirmeyen iş sahibi yobazlarda bu sistemin çarkına ortak oldu. Kizlar okumasa koca evine gider. Bu şekilde bizlerde Özgür olamadik . İsler üniversite gibi rahat ortama gelince ister istemez kendini ifade etme firsati buluyorsun. Bazen manevi anlamda da etkili bu üniversite okuma tercihi, kızlar okumasa meslek sahibi olsa o bile hos karşılanmazdı. Biz 10 senede cok değiştik. Aşırı bir yanlış karar alma verme yöntemi var bu işlerin. Bizlerin yanlış seçimlerimi yoksa devletin yanlis politikaları midir bilinmez ama kızlar okusun meslek kazansin, erkekler iş hayatında direk olsun. Bence eğitim şart her kademedeki insana
@@millionaireandtheworld kıza taş mı yedireceksin peki kardeşim
Tavuk olmayan yere çiftlik kurup tavuk olan yere camii açarsan olacağı bu tabi senin eserin reiz
6:37 'de sol alttaki 128M yazısı çok hoş bir tesadüf olmuş kaç kişi fark etti acaba?
Aradığım yorum
oha!
128M ne oluyor?
@@oguzakar1997 128 milyar yani
@@oguzakar1997 20 yılda hırsız ve riyakarlar ile dolu aqp'nin senden benden çaldığı bir kaç yüz trilyondan sadece birazı oluyor kardeş ..
Her şehire üniversite açacağına, fabrika kursaydın. O şehirler de ikamet edenleri fabrikalar da istidham etseydin. Üretilen ürünleri yurt dışına satsaydın ihracat gelirleri ile doktor mühendisleri güzel maaslar verip hayatlarını kolaylaştırsaydın. Onlar da bilim uretselerdi bizleri ileriye taşımanın yollarını arasalardi böyle hareket etseydik. Ne olurdu. Rahat olurduk.
3.sınıf elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim, 1sene sonra mezun olacağım ve 3 sene içerisinde okul bana bilmediğim hiç bir şey öğretmedi, sadece diplomam olsun diye hayatımın 3 senesini boşa harcadım ve 1 senesini daha boşa geçireceğim, umarım stajda bilmediğim birşey öğrenebilirim, teşekkürler Türkiye Cumhuriyeti.
Hangi universitedesiniz merak ettim
kanka sana tavsiyem yeni mezun mühendis vizesini araştır. Cebinden biraz para çıkacak ama değecek.
Bas yurt disina git
Hyatmdaki 4 yıl israftı uni okumak
Çünkü mühendislik öğretmek yerine müfredatı abidik gubidik derslerle dolduruyorlar o da bir halta yaramıyor kimse de hiçbir şey bilmeyen birine dolgun bir maaş vermek istemiyor tabiki en düşük ücreti veriyor çünkü işi kendi öğretecek. Diğer bir sıkıntı da yeterli ara eleman olmadığından mühendise de iş verilemiyor en kötü kısmı da bazı ara elemanların işi mühendisten daha iyi biliyor oluşu mühendis sadece diploma ve imza yetkisi için işe alınıyor maaş da asgari kalıyor.
Almanyada 5 veteriner fakültesi İtalya da 6 tane fıransada 4 tane Hollanda da 2 tane veteriner fakültesi var bizim ülkede 33 tane onların hayvancılık ve tarımda nerde olduğu belli bizim olduğumuz nokta belli
Fransa*
I yok
@@zeynepsude6388 toi sais parle le française ?
ben veteriner hekimiyim mesleğimi yapmıyorum değmiyor o hale geldi
@@umithocam boşuna okumuşsun çivi çakmasını biliyorsan isviçreye gel ayda ortalama 5-6.000 euro kazanırsın 😂
Ben Üniversiteyi bitirdikten sonra şunu dedim :Lise daha zordu...
Düşünün üniversitelerin kalitelerini, çoğu üniversite hocası hiçbir şey bilmiyor,sadece maaş alıyor !
@Ta. S. İyi eğitim için ilk başta iyi hoca gerekir.Üniversiteler iyi kötü diye ayrıldığı için zaten işsizlik ortaya çıkıyor.İyi öğrenci kötü öğrencide yok bana göre iyi hoca kötü hoca var.
@Ta. S. Tabiki dediğinizde doğru yalnız hocaların asıl yapması gereken şey öğrenciyi çalışmaya teşvik etmek kanaatimce, nitekim çalışıpta başaramayan kesim sadece azınlıktadır.
@Ta. S. her sabah karnımı nasil.doyuracagim.diye düşünen birisi.nasil.basariyi yakalasın malesef durum bi
@@MegaOpuss şuan üniversiteye bağlı kalmak zorunda değilsin
Dil mi öğrenmek istiyorsun? Yığınla alternatifin var, udemy, cambly TH-cam kaynak kitapları vs.
Yazılım öğrenme istiyorsaniz benzer şekilde, şuan Türkiye'de çok iyi işler yapan ve bilgisayar-yazilim üzerine eğitim almamış girişimciler var
Burda eğitim kalitesi kadar öğrencilerin vizyonu da önemli
@Ta. S. istisnalar kaideyi bozmaz ayni anda hem çalışıp hemde okul.hayatinda yuksek başarı elde eden insanlar nadirdir
Bir üniversite adayı olarak bu videoyu izlemem çok iyi oldu! Teşekkürler BBC
@@Mobiltelekomnet Ne tavsiye edersin ?
Sayısaldan ilk 150 bine, sözelden ilk 50 bine giremiyorsan hiç okuma boş ver.
@@jealouscat doktor, muhendis veya avukat olmak istiyorsan oku kardesim cunku bu diplomalarin gecerliligi sadece orada. Ancak belirli hedef bolumun yoksa sirf gideyim ortami goreyim bahanesiyle gitme az degil 4-5 senen cöp olur
@@Mobiltelekomnet yani Türkiye de tıp okumak mantıklı değil mi diyorsun?
@@Mobiltelekomnet Türkiyedeki iyi bir üniversiteden tıp kazanıp üniversite aracılığıyla yurtdışında iş sahibi olmak istiyorum
*2002 yılında van ilimizden bir arkadaşım istanbula geldi Adam ilkokul mezunuydu İlk önce tekstil işine girdi ve makinacılığı öğrendi sonra sıkıldı gitti mermer işine girdi mermer ustası oldu en sonunda mermer yaptırmaya gelen müşterilerden biri otellerdeki asma tavan sistemini yapıyormuş onun yanına girip işi öğrendi asma tavan ustası oldu Dubai,İran,Sırbistan gibi ülkelere iş yapmaya gittiler ve maaşını euro üzerinden alıyor ve çok iyi kazanıyor Şimdi bu adam ilkokul mezunu ve 3 tane mesleği var evi var arabası var yazlığı var bense üniversite mezunuyum özel güvenlik görevlisi olarak asgari ücrete çalışıyorum Diyeceğim bu kadar :)*
Allah yardımcın olsun abi :(
@@fediac2391 Amin kardeşim sağolasın Cümlemizin yardımcısı olsun ALLAH
Maddi açıdan ne kadar haklı olsanız da bardağın dolu tarafını da görmek gerekiyor öğrenmenin yeni bilgiler keşfetmenin ve insanın kendisini geliştirmesininin değeri bence maddi değerden çok daha kıymetli ama ne yazık ki bu değer ülkemizde karın doyurmuyor ama biz yine de iyi tarafından bakalım ve şunu düşünelim bilgi maddi açıdan ölçülemeyecek kadar değerli bir güçtür
Yoksa ne insanlar tanıyorum altlarındaki arabalar giyindikleri kıyafetlere bakan o insanı bir şey zanneder ama o insanlarla konuştukça boş teneke gibi ses çıkarırlar acırsın cahilliklerine..
@@sahsehriyar698 söylediklerinde sonuna kadar haklısın ama para da hayatın gerçeği malesef Hiç birimiz istediği hayatı yaşamıyor hayallerini hep erteliyor bunun tek nedeni maddiyat Kimse ne kadar kültürlü ve düzgün biri olduğuna bakmıyor paran olsunda istersen ayı ol kimsenin umurunda değil...
Üniversite okumak kesin iş imkanı sağlamayacaktır, bu bir gerçek. Üniversite diploması o konuda kişinin yetkin olduğunu gösterir fakat Gereksiz sayıda kişiler yetişir ise o bölümün işsizlik oranı tavan yapar çünkü iş imkanları doludur. İş bulabilen kişiler ise ortaya koydukları emeğin gerçek karşılığını alamıyacaklardır. Açıkça belirtilmese de bu kişilere karşı bir tehdit unsuru vardır, o da şudur "senin yerine adam mı yok, işi bırakabilirsin". Ve kişi mutlu olmasa da işi terk etmez :/ Daha sonra stres ve ardından psikolojik, biyolojik sorunlar... Yani kısacası şu kısacık ömrümüz de çektiğimiz, çekeceğimiz bu sıkıntı nedir anlayamıyorum. Hepimize kolaylıklar diliyorum. Kalın sağlıcakla...
Valla diploma o konuda yetkin olduğunu falan göstermez, itüde okuyorum bütün okul kopya çekerek geçiyor dersleri hiç bir şey öğrenmiyor kimse
@@Berke-lz5tf Demek istediğim standart koşullar çerçevesinde idi, maalesef ki üniversitelerde de, liselerde de hatta ortaokullarda dahi kopya çekiliyor. Bunun önüne geçmek zor. Derslerden önce insanlık eğitimi verilmesi gerekir. Aileleri ne güne duruyor diyebilirsiniz. Acı bir gerçek ama ailelerin büyük bir bölümü de bu bilgisizliği koruyor. Yani durum vahim, bir çözüm bulmak lazım. Ne olabileceğini bilmiyorum. Burada tartışabiliriz bu konu üzerine. İyi günler dilerim.
@@Berke-lz5tf Ayn öyle bende hacettepede okuyorum başka yerden hoca getirip koya çekiyolar daha ilk senem:(
Bayrampasadaki Nisantasi University disliked this. LOL
BİRAZ DA DÜŞÜNMEYİ BIRAKIP GÜLMEK İSTİYORUM SADECE GÜLMEK :(
Okuyupta mı işsiz olsak yoksa okumayıp öyle mi işsiz olsak¿
Yaşadığımız bu zamanda şu an bunu düşünüyor tartışıyor olmak ne kadar acı..
İkisi de aynı
Bence iş hayatına atılıp para kazanmak veya yüksek miktarda yatırımın varsa girişimci olmak epey makul.
Sertifika almak,özellikle uluslararası geçerliliği olan
Yada şöyle mi desek? Yurt dışına çıkabilmek yada içerde intihar etmek. İşte önümüzde duran net iki seçenek bunlar kaldı.
iki seçenek arasında kalsam okuyupta işsiz olmayı tercih ederdim en azından öğrenci statüsünde olurken vize almak indirimlerden faydalanmak gibi avantajlar olabilir
CELAL ŞENGÖRÜN DEDİĞİ GİBİ TÜRKİYEDE ÜNİVERSİTE YOK
Kendisi o olmayan universitede prof.
Aynen böyle devam et
-“Hukuk fakültesi yakışır mı Çankırı’ya?”
-“hüloooooğğğ”
-“hayırlı olsun”
hukuk 3.sınıfım bırakıcam bu sene . ne iş yaparsan yap asgari ücret alıyon .tıp hariç
@@vizibilibende5194 la oğlum gelin sanayiye asgari ücret doğru ama iyi fazla mesai ücreti var
@@weeday9923 yok memurum zaten 8.5 k toplam maaşım var .istifa edip yeni mezun avukat olsam 3k maaş veriyorlar .kız arkadaşım avukat 3 senedir.3 .5 k ya yeni yükseldi maaşı.
@@vizibilibende5194 ben sanayide 5k+fazla mesailerle 7 8k aliyorum arada ben deneyimli ustayım ama yeni başlayanlarında geliri aylık mesailerle 4 bin civarını buluyor
@@weeday9923 evet temel ve beceri gerektiren dallar devam edecek geri kalan kısmi ucuz işçi olacak
Bunda toplumunda suçu yokmu herkez üniversite mezunu olmak zorundaymış gibi davranıldı ben çiftçilik yapıyorum mesleğimin çoğu zaman hor görüldüğüne şahit oldum halbuki rızk üretiyoruz. Meslek sahibi olmak kuafor marangoz sanayide kaporta ustası vesaire küçük görüldü herkes muhendis olmak zorundaymış gibi
Bilerek yapıldı, okula kayıt yaptırıldı ve işsizlik düşürüldü, lisenin 4 yıla çıkarılması da buna örnek. Okulda oyalansın, iş aramasın.
Hocam birazda şu da var bu ülkede şuan esnaf memurdan daha az kazanıyor herkes bu sebeple bir memurluktur tutturmuş gidiyor bugün sen çiftçisin madddi sıkıntı taşıyorsun risk alıyorsun ama adam diyo az kazanır kendimi güvenli hissederim diyor memurlukta
@@mullibrk1679 eminmisin.memur maaşı ort 12 bin
@@nikiforos7145 yanlış yazmışım hocam zaten cümlenin sonuna bakarsan anlaşılıyor
İngiltere'de University of London Computer Engineering okudum.Türkiyede işsiz kaldım.Gümrük kapıları açılırsa Tokyo 🗼 gidicem iş için. Sorun nitelikte değil sorun iktidarda.Bütün ülkenin gelirini betona gömmüşler.Fabrika ,iş sahası açma gibi dertleri yok. Yandaş mütahaait firmalar zengin olsun.Pudraci gençlik Lamborghiniye binsin.😅
Reis sende issiz kaldiysan biz bosa okuyoruz salliyorsun gibi geldi bence senin kriterlerin cok yuksek lutfen kimsenin umudunu kirma
@@yasine.y.2356 Valla ben de ingilterede yuksek lisans yaptim ing ogretmenligi uzerine, simdi yurtdisinda ogretmenlik yapiyorum. Turkiyeye donmeye korkuyorum
@@yasine.y.2356 Niye sallayım kardeşim.Boşa okuyorsun.Torpilin yoksa belediye de çöpçü bile yapmazlar bu ülkede.Kendim ilgili daha fazla detay veririm kendimi ifşa etmeye gerek yok.Başimiz belaya girer durduk yere .Zaten işsisiz mağduruz Türkiye'de yurtdışına çıkma yasağı konur passaport vermezler gerek yok.
@@TurkishDelight01 Ben o hatayı yaptım sen yapma kardeşim .Ordada hastalık var. burdada farkeden birşey yok.En azından işsiz parasız kalmazsın orda.
Ah bir ingiliz leydisi bulup orada kalsaydınız🏰
Aileler çocuklarına okumazsan böyle olursun diyerek sanayiyi gösterdiler. Şimdi sanayideki dükkanlar mühendislerden çok kazanıyor. Bu ülkede statü farkını yaratan insanlar olduğu sürece dengesizlik bitmez. Ne zaman ki bir holding CEO su ile bir inşaat işçisi aynı masada yemek yendiğinde garipsenmeyecek, işte o zaman birşeyler normale dönmeye başlayacak. Ülkedeki bu kafayla daha onyıllar sürer tabi bu.
Dediğin şey güzel ama müslümanlar bunu kabul etmez, bir işçi ile bir mühendis aynı masada yemek yese , gösteriş budalası müslümanlar ayaklanır.
@@asikobra dostum reşit misin
@@kpskedi8105 söylediğim şey haksız mı
@@asikobra sığ
@@kpskedi8105 o senin düşüncen, ama haklıyım
İnşaat mühendisliğinden 2019 yılında mezun oldum. İngilizcem ve teknik üniversitelerden aldığım sertifikalarım var. Maalesef 2 sene içinde basvurduğum (sayısını tam olarak bilmiyorum) yaklasık 500 firmadan sadece 2 tanesi dönüş yaptı. O da imza at para verelim dediler. Severek ve çok zorluklarla okuduğum bölümden o kadar soğudum ki emeğimin bu kadar boşa gitmesine çok üzülüyorum. İnsallah bu düzen en yakın zamanda düzelir
Bazılarına göre gene sen suçlusun sistemi eleştirmiyorlarda insanlari eleştiriyorlar çünki böylesi daha kolay
@@barsbarss166 umarım o eleştirenlerin çocukları bizim yaşadıklarımızı yaşamazlar. Gerçekten bu kadar emek verip eline hiçbir şey geçmemesi büyük hayal kırıklığı
@@ek5033 evet emeği çok kolay hice sayabiliyorlar çünki kendileri göstermedi
İmza at para verelim ne demek
@@cevikkuvvet7232 inşaat mühendislerinin belli bir m2ye kadar imza atma yetkisi var. Yani ben küçük bir şantiyede şantiye şefliği yapıp aynı zamanda hiç gitmediğim başka bir şantiyenin de sorumlusu olabiliyorum. Maalesef yasalar buna izin verdiği için müteahhitler de bir tane mühendis çalıştırıp bolca para kazanıyorlar. Tabi bunu kabul eden mühendislerde en büyük suç.
Siyaset bilimi, kamu yönetimi, ulus. ilişk. maliye,işletme, iktisat çocuklarınıza yazdırmayın okutmayın. Ya dükkan açın çocuğunuza yada teknik sınıf doğalgazcı, elektrikçi vs. ara eleman yetişsin. Ben 2007 yılın mezun oldum ve 14 sene sonra düzgün bir iş bulabildim. Asla ama asla bu bölümleri yazdırmayın. Çok ve çok pişmanım bu bölümü bitirdiğim için şimdiki aklım olsa asla gitmezdim. Çocuklarınıza özel okullarda bu bölümlere para yatırarak okutmayın gitsin AÖF den bitirsin. Yazıktır günahtır emek ve para sömürüsü bölümlerdir. YÖK'ün akademisyenlere açıtığı iş kollarıdır bunlar.
+ edebiyat fakültesi bölümleri
Allah bu ülkeden gitmeyi herkese nasip etsin
Öyle çocuklar var ki sayıları bile bilmiyor bizzat şahit oldum
Lisede 4 islem bilmiyor adam
@@AtaDenizKilincdemir o gerizekalilardan biride benim ing bölümündeyim universitede matematiğim 0🙄😂😂😂
İngilizce 10 kdr sayamayan üniversiteliler gördüm.
@@Magicianbubbleshow o da kötü 🙄🤔😊
Bence işsizlik çok cok büyük problem ama hepinize soruyorum, niteliğine uygun iş bulabilen var mı? Hadi niteliğine uygun iş buldun diyelim, cidden hak ettiği maaşı alabilen var mı? İyi bir üniversiteden iktisat mezunuyum, ancak piyasaya çıksam ciddi anlamda iş problemi yaşarım. İş problemi yaşamasam maaş ve calışma şartlarında problem yaşarım. Net. Bir noktada, universiteye gitmektense esnaf olmak daha mantıklı. Bir büfe bile işletsen çok çok iyi bir geçimin olur.
Yeni mezun mühendisim, asgari ücretle işe başladım. Yazın çalıştığım nitelik ve diploma gerektirmeyen işlerde bile asgari ücretten fazlasını kazanıyordum. Pes yani.
@@Zeynep-xq4yr ne mühendisisiniz
@@development5003 elektrik
@@Zeynep-xq4yr elektirik elektoronik aslinda cok güzel geleceği olan bi bolumde Türkiye'de normal, gömullu sistem tarafina bakabilirseniz eger bence iyi paralar kazanabilirsiniz c/c++ cok ihtiyaç var hangi uniydi bu arada
Ben kpss ile uzmanlığa atandım ama sen gel bana sor. Kaç sınava girdim bilmem kaç mülakattan elendim, belki de en kötü mesleğe yerleştim. Ama yine de şükür. Türkiyede hayat çok ama çok zor.
16 sene boyunca okumayıp bir işe girseydim en azından 1 ev parası biriktirirdim. Okula gittim, masraf yaptım ve şimdi karnımı zor doyuruyorum. En son girdiğim iş yerinde 12 saat çalıştırılıp 9-10 saat gösteriliyordu, şikayet edeyim dedim ama kimliğin gizli kalmaz dediler vazgeçtim, bana vaad edilen prim verilmedi, servis verilmedi, maaş zaten düşük, mobbing serbest, kıyafet bile verilmedi, soğukta-yağmur altında çalıştırdılar, yağmurluk bile vermediler, yemek molamız 30-40 dakika arasıydı, en sonunda istifayı verdim.
valla doğru dedin
Tamam da neden il dışına çıkmadan üniversite okuyalım her üniversite aynı kalite de değil öğrenciler farklı şehirlere gidecek ki sosyal olarak açılacak özgü en kazanacak kendini gelişterecek cidden fazla üniversite var o kadar israf oluyor
Üniversite okumak şu anda yurt dışına kapak atabilmek için bir araç haline geldi . Özellikle yazılım ve mühendislik okuyanlar .
Sen yurt disinda misin ?
@@jealouscat son 1 aydır evet .
@Mert 1313 hemşirelikte öyle ben mekatronik mühendisliğinden mezun oldum . Sadece diploma denkliği yaptırmam gerek bulunduğum eyaletteki mühendislik odasından .
@@ferhatdikmen3762 yüksek lisans mi yoksa iş olarak mi gittin
@@serkanasarr Almanya Yeni Göç yasası yaz incele . TH-cam da Berlin'den Mektup kanalını baştan sona izlemeni tavsiye ederim . Yüksek lisans okuyacağım gelecek ay İELTS sınavı için hazırlanıyorum ardından başvuru yapabileceğim.
Öylesine, sırf üniversite okumak için üniversiteye gitmedim. 3. kez sınava hazırlanıyorum. Hedeflerime ulaşırım veya ulaşmam. Fakat ben elimden geleni yapıyorum, vicdanım rahat. Mağazaların üstünde üniversite okuyup "Üniversiteliyim" demek 2, 4 yıl sürer. Gerçek bir üniversite de okuyup bu profili kimliğine geçirmek, işte bu ömürboyu kullanılabilir. Saçma, "özel" üniversitelere tonlarca para verip hayatınızın en güzel yıllarını apartmanlar da geçirmeyin arkadaşlar. Siz en iyilerine layıksınız. Belki böylece özel üniversitelerin* gelirleri azalır. Birçoğu kapanır. Böylece sizin dirsek çürüterek kazandığınız bölümü, başkaları baba parasıyla okuyup, mezun olup, tanıdık vasıtasıyla "sizin hak ettiğiniz işi" alamaz. Babişko Asumanlara Hayır(!) Tavsiyedir. (İleride bir gün işsiz kalsanız bile, elinizde gerçek "üniversite anıları" kalır, hiç değilse.)
Ahahah cok iyi yorum😀
Ah Babişko Asuman 😂
akademiklink :)
Babişko Asuman yine kazanır.
Bende aynı şekilde öylesine sırf üniversite okumak için gitmedim 3. Yılımdayım hazırlanıyorum. Diğer arkadaşlarım gitti pandemide okullarıda bitti zaten ne dilleri var ne deneyimleri nede bilgileri. Umarım istediğimiz donanımlı bireyler yolunda başarılı oluruz.
Almanya'da elektrik elektronik mühendisliği bölümü toplam 17 adet mevcut. Türkiye'de ise 241 adet mevcut. Elektrik elektronik konusunda Almanya, Türkiye'den 10'larca kat fazla katma değer üreten bir ülke.
Fıkra bu kadar.
"Eğitim politikası değil bu. Bu iktisat politikası" Çok doğru
Diyetisyenliğe ilk girdiğimde yüksek puandaydı mezun olurken yerleri süpürdü . Suan tek derdim kurumsal bir firmaya girmek. ( sen mezun ol geliriz diyen çevre de gelmedi , kimse zayıflamak istemiyor yazacak olan varsa uzak dursun)
istiyorum ben by bölümü cidden çok mu kötü ankara hacettepe de falan okusakta mı kötü
Benim bölüm 16 bin sıralamayla öğrenci alıyordu ve Türkiye'de bir kaç şehirde vardı. Mezun olduğum sene açık öğretimden 2 senelik bölüm açtılar. Berber Hüseyin bile okuyabiliyor o bölümü artık.
Diyetisyenliği Avrupada Yada Amerikada yapacan bak para nasıl kazanılıyor
Burda zaten millette para yok nasıl kilo alsın birde zayıflamaya para versin
@@SagucuTegin evet öyle özele kaçıyor ama ihtiyacı olan hizmet alabilse devlet ataması olsa gayet mutlu giderdim . Bu arada Amerikada para kaldırıyorlardır bencede🙃
Bizim bi akraba var oda İzmirde okudu.Mezun olduktan 1 sene sonra ataması yapıldı.Kpss yi kazandı.
Bugün mühendis olarak bir iş görüşmesine gittim. Sabah 9 akşam 5 pandemi nedeniyle cumartesi öğlene kadar çalışma iptal. 3.000 maaş + 400 yemek + sigorta. ( Gidip 2 geliş 2 otobüs) "yol parası yok". :((. Bazen boşa okudum diyorum.
asgari ücret zaten o kadar, sil süpür yapsan zaten o kadar kazanırsın hemde kafan yorulmaz. okumak kadar salakça bir şey yok.
Hocam başlayın en azından tecrübe edinip daha iyi bir yere başlayana kadar çalışırsınız sigortanız işler ailenize yük olmazsınız.
5 bin tl den başlatması lazım mühendisi aynen yanlış harbiden lise mezunu marketteki kasiyerde 3 bin tl maaş alıyor zaten
@@taksimlicenk5858 ilk giriş 5 bin olmasa bile 1 aylık süre içinde performansına bakılır ve ona göre iyileştirme yapılabilir. ( Piyasa diploma dağıtan üniversite dolu)
girişimcilik yap
Üniversitelerin açılma sebebi, okuyan gençler 4 yıl işsiz olarak sayılmamaması, gençlerde işsizliği geciktirmek için ve ileri yaşlarda yeni kadrolarla işsizliği azaltmak için hükümet stratejisi
Üniversite sınavına hazirlanan genç kardeşlerime söylüyorum. Gram aklıniz varsa Türkiye'deki en iyi ilk 20 üniversiteyi tercih edersiniz (okuyacağınız bölüm farketmez). Bundan daha da büyük bir nasihati 40 yılda bir bulursunuz.
Hangi ünidesin kardeş?
Bölüm farketmez derken önlisans bölümleri de geçerli mi sence
@@enesg5887 onlisanslar lisanslara göre genelde daha rahat atanıyor. Ama benim kastım lisans bölümleri
@@neydimnolacagim ilk 30 da bir üniversite diyeyim. İsim vermem dogru olmaz.
@@muratmengi5474 tabi isim vermemeniz size kalmış fakat neden merak ettim doğrusu :)
Üniversite okumak hayatımda yaptığım en büyük hata. Keşke okumasaydım.
Ağa niye öyle dedin ya merak ettim
@@Emreclk57 4 Sene Lisans eğitimi 2 sene yüksek lisans eğitimi aldım. Özel bir şirkette asgari ücretle muhasebecilik yapıyorum 80 bin lira kyk borcun var. Yeterli cevapmı kardeşim 😀
@@arifcelik2004 şimdi durum ne
Türkiyede iyi bir üniversitede Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Hayırlısıyla diğer yılın ilk dönemini okuduktan sonra yurt dışına başvurucam, umarım almanyadan kabulumu alıp giderim. Türkiyedeki bu belirsizlik benim ve birçok arkadaşımın içini karartıyor sınava beraber hazırladığım itü elektronik haberleşmede okuyan arkadaşımla da aynı dertleri paylaşıyoruz.
İnşallah istediğin olu kardeşim kurtar kendini
kaçıncı sınıf arkadaşın ben de itu ehb
@@workhardplayhard2465 ikiside birinci sınıfta.
10 bin Euro lazım hesabında
Almanyada nereye başvuruyorsun, Yani bir şirkete mi? Bu konuda neler yaptığını öğrenebilir miyim? Teşekkürler
lise sonrası 1 sene mezuna kaldım köpek gibi çalıştım istediğim bölüme fark attım net gelir diyordum gelmedi başka bölüm geldi 1 sene burdan kaybım var şimdi tekrar üni okurken hazırlanıyorum istediğim bölüme geçersem 1 senede şu anki bölümümden kaybım olucak etti 2 sene çöp ailem okuda bizi kurtar diye bana bel bağlıyorlar benim okulun nolacağı belli değil hadi okul bitti diyelim kpss derdi başlayacak atama kontejanları da belli 10 gün sonra 20 yaşıma gireceğim her akşam kafamı yastığa koyduğumda düşünüyorum dua ediyorum namaz kılıyorum falan gelecek kaygısı hat safaya çıkmış durumda ne olacak belli değil diğer yandan en güzel yaşlarım türkiyenin bitik ekonomisinde maddi sorunlarla boğuşarak geçiyor falan allah yardımcımız olsun
@Emre Bozkurt kesinlikle öyle çoğu yaşıtlarımız böyle dönemler geçiriyor.
Ben de mezuna biraktim bu sene. Ben de hayvan gibi calismaya calisiyorum, ayni seyleri yasiyorum senle. Gercekten inanilmaz igrenc bi duygu cidden her gece bi korku kapliyo sabah kadar nerdeyse dusunup dua edip duruyorum
Bu ülkede gelecek kaygısı hiç bir zaman bitmeyecektir. Çünkü işin olsa bile gelecek kaygısı yaşamaya devam ediyorsun. Ben 33 yaşındayım ve 10 yıl iş hayatımın son 5 yılı çok daha sıkıntılı geçmeye başladı. Üstüne bir de pandemi ile bir korona virüs krizi girdi. Senin işine talip olan ve senin yerine daha ucuza çalışacak bir meslektaşın her zaman kapıda hazırda bekliyor. Diğer yönden senden daha ucuz teklif verip işi alan meslektaşların da ofislerinde bekliyor. 6 ay İngiltere'de bulundum. Orada asgari ücretle çalışanların yüzünde fatura, maaş, hafta sonunu nasıl getiririm, gelecek kaygısını göremedim. Sonrasında Türkiye'ye geldim ve gelecek kaygısı hemen baş ucuma kondu.
polis veya asker ol
hemşire ol ya da
Üniversite açılması değil bölümlere bol keseden cok fazla kontejan verilmesi buna sebep oldu. Üniversite açılması demek illa ki o üniversiteye her lise mezununun yerleşeceği anlamına gelmiyordu ama sistemi yönetenler kontenjanları yüksek açtı sonra dip puan almışlar bile üniversiteye yerleşti sonra sonuç niteliksiz üniversite mezunları ile birlikte totalde bir işsizlik sorunu tabiki
hem öyle hem de dandik bölümler açıldı her yere iibf açtılar her yer işletme ekonomi mezunu dolu
Teşekkür ederiz takibe değer işler yapıyorsunuz, iyi ki varsınız
Bu durum ''eğitim politikası değil iktisat politikası'' bu söz anlatıyor içinde bulunduğumuz durumu
BBC-nin hayranıyım yaa.süpersiniz 👏👏👏❤
@Dream Hitter adam sevdiğini belirtmiş bayrak ne alaka saygısız herif
@@muhammetaliacar5421 Uk/Usa müttefik ülkeler. Ben de USA'i çok seviyorum. Ama Ingiliz mutfağından projeler büyük saygı kazanıyor globalde. Iyi ve soğukkanlılar. Ve her zaman propogandist. Tuhaf son yillarda iyice demokratlastilar.
@@janboi949 dostum ne demek istedin tam anlayamadım
@Dream Hitter takip ettiklerine baktım da vatan hainiymişsin ciddiye almadım
@Dream Hitter hastasın sen
Çokluğum olduğu yerde mutlaka parazit vardır. Her şeyin azı ve özü önemlidir. Eğitim faaliyetlerinde çoklukla avunma yerine nitelikle ilgilenme olmalı. Aksi takdirde bu ülkede olduğu gibi üniversite okumak ayrıcalık olmaktan çıkar hale gelir.
Direk söylüyorum, şuan herkes üniversite okuyor. Okumak kötü birşey değildir ama kalite ve avantaj kalmadı. İTÜ mezunu ile Kocaeli mezunu bir değildir. Aynı zamanda Kocaeli mezunu ile Başşakşehir üniversitesi mezunuda bir değildir. Fakat kağıt üzerinde ikiside lisans mezunu diye geçiyor. Şunu eklemek lazım ama İTÜ Dünya üniversiteleri sıralamasında yüksek değil ama itibar sıralamasında ilk 100dedir(TheTimesEducation2021) O yüzden her üniversite, üniversite değildir. Fakat asıl sorun her ile üniversite açılması değil! Kontejyanlar aşır aşırı fazla. 300 kişilik mühendislik bölümü olmaz hatta 2.öğretimle beraber 600 kişi... Bu dediğimde "Karabük" üniversitesi ve sadece endüstri mühendisliği bölümü... Diğer bölümlerle beraber 4 yılda 100bin mühendis mezun ediyor olabilir.
Itudeki.muhendis tomarla.para aliyor kocaelindeki asgari ücret aliyor bukadarda uçurum olmamali bence
Zaten mühendislik okuyan çoğu genç iş bulamıyor. Hâlâ neden bu inat. Mühendislik kazanan gitmesin bir zahmet 5 yılı heba olacak işte
@@clgndemokrat2102 dogru ama yapacak bisey yok diye okuyolar sanirim
@@barsbarss166 4 sene lise, 4 sene üniversite, 2 sene de şöyle böyle, okumak 10 yıl vaktini alıyor. 10 yıl okumak yerine, ailenin yanında kalıp amelelik yapsan, kazandığın parayla hisse fon altın kripto emlak vs. yatırım yapsan, tomarla değil kamyonla paran olur. Tomarla parayı kendine her ay pasif gelir olarak çekersin yattığın yerden. Türkiye'de ne yazık ki alacağın en baba maaş bile, okumaya harcadığın zamana ve emeğe değmiyor. Kendi işini yapmadığın sürece, göç etmediğin sürece, ya da "maaşı önemli değil ben bu işe gönül vermişem" falan diyen bir idealist değilsen, okumak = ziyan olmak.
Bence orta düzey bir üniden mezun olsan gene uğraşırsan işsiz kalmazsın kanatlı hayvan yetiştiriciliği okursan da tabi iş bulamazsın.
tek taraflı yayın olmuş. genel bir sıkıntı var bu doğru . amerikada hukuk mezunu kadın iş bulamadığım deyip hukuk fakültesine dava açmıştı . alman doktorlar dahi koşullarda çalışmak için norveçe gittikleri gibi avrupa da üniversite mezunu olup olmadığına bakmaz o iş ile bilgi birikimine bakar iş veren. meslek seçerken bölüm önemlidir küresel dünyada küresel düşünüp meslek seçmek gerekir..
Eskiden okumak zor, bulmak kolaydı; şimdi okumak kolay iş bulmak zor.
Kesinlikle.
Üniversitelerin ekonomik açıdan Türkiye'ye en büyük faydası üniversite civarında kalmakta olan yerel esnafların zenginleşmesi şehirde alışverişlerin fazlalaşması
İntagramda bi paylaşım vardı herkes kazandı bi ben kaybettim diye üniversite şuan işsizliği 4 yıl öteliyor açıldığı ile yurdu cafesi kıryasiyesi katkı sağlıyor yoksa bi faydası yok sayı artıkça kalite düştü çünkü
Teşekkütler BBC bu bilgiler için.
pazarda kafelerde insaatlarda çalıştım böyle olmaz oku oku dediler üniversite okudum öğretmen oldum sözde, bu bölümden atanamayız dedik ikinci üniversiteyi okuyorum şuan ve bekliyorum ki bari o bölümden bir işimiz olsun bari ekmek yiyebileceğimiz bir işimiz olsun o da meçhul yani. yaptığım iş inşaat ve adam akıllı para kazanamıyoruz kazansak ta parayı bir şekilde aksatarak veriyorlar. Yani demek istediğim okul, okumak değilde kendimi başka bir yöne başka bir işe odaklandırsaydım şuan ekonomik anlamda çok daha rahat olabilirdim...
Çok güzel bir video olmuş teşekkür ederim.
Eğer Türkiye'nin ilk 10 20 üniversitesine giremiyorsanız hiç okumayın arkadaşlar bizde okuduk işsiz kaldık , iş ilanlarını bakıyorsun herkes en az 2 3 sene tecrübeli arıyor senin niteliğine bile bakmıyorlar cv de tecrübe var mı yok mu sonra yeni mezun arkadaşlar iş bulamıyor çünkü kimse fırsat vermiyor torpilin varsa şanslısın o kadar.
Erdoğan: Merkel'e 8 milyon öğrencimiz var deyince Üff dedi!
Bizlerin çok az da olsa iş bulma imkânı var ama bizden sonrakilerin işi gerçekten çok zor.
Emeklilik yaşlarının düşürülmesi gerek. İşsizliğin olmasının nedenlerinden biri emeklilik yaşı.
Atıyorum öğretmenlikte, emeklilik yaşını 50 ye düşürsen, 50 yaşına basanı direk emekli yapsan. O öğretmenlerin yerine genç öğretmenler alsan.
Özel kurumları denetlesen. Özel kurumlarda da bu emeklilik işini çözsen. Sorun çözülür.
Avrupalı devletler, genç nüfus için halkına destek veriyor ama buna rağmen genç nüfusu az. Bizim elimizde genç nufus olmasına rağmen biz bu genç nüfusu değerlendiremiyoruz.
Yahu lütfen üniversiteyi meslek verme yeri zannetme hatasına düşmeyin. Üniversite bilimsel bilgi üretim merkezidir, bilim yapılır üniversitede. Meslek verme yeri falan değildir üniversite.
Her ilde bir universite açarken o üniversiteden çıkana iş verecek fabrikalarda açmalısın
Keşke röportajlarınız sadece merkez üniversite hocalarıyla olmasaydı.bu bahsi geçen yeni üniversitelerin hocaları, ögrencileri ne düsünüyor,onlarla da konuşsaydınız daha iyi olurdu.
Bu işin çözümü belli ne kadar ekmek o kadar köfte 10 tane il belirleyeceksin 7 bölgede adaletli olacak şekilde sonra o üniversitelerden ne kadar açık varsa o kadar personel yetişecek mesele bu geri kalan üretecek ve ticari alanda istihdam sağlayacak bitti birde bir memur asla esnaftan çok kazanmamamalı bu şahsi fikrim eğer böyle olursa memurluk bu günkü gibi rahat çalışma ortamı olarak görülüp talep edilir…Birde buna binaen şu üreme sayısı düşmeli yada istihdam alanı artırılmalı bu düzen bu şekilde devam ettiği sürece çok ciddi sıkıntılar meydana getirecek gibi gözüküyor
-Üniversitelerin yarısı kapatılmalı
-ÖSYM ortadan kalkmalı
-Milli eğitim bakanlığı
Bakan, odacısı, sekreteri ve şoförü olmak üzere 4 kişiden oluşmalı
-bunlar yapılırsa eğitimin kalitesi artar
İş olanaklarını arttırmak için ise
- bağımsız hukuk
- özgürlük
- demokrasi kültürünün gelişmesi lazım
6:34’teki subliminal mesaj çok iyi 😄 128M dolar
Kamu yönetimi ve muhasebe mezunuyum eğitim diyip boşa harcadığım yıllara pişmanım ne vardı bi berberin yanına çırak olsaydım poh vardı okuduk
Bı esnaf yanında çırak olsanız 4-5 yılda usta olup çok rahat dükkan açarsınız.
@@Magicianbubbleshow hadi ya çok zekisin
28 yaşındayım makine mühendisiyim ve işsizim diyeceklerim bu kadar.
24 yaşında inşaat mühendisiyim işsizim eskiden okumayanlar dövüyorlar şimdi okuyanları dövüyorlar 🤭
Şimdi ne yapıyorsunuz
@@omeralakus3295 1,5 yıl iş aradım azmettim sonunda buldum. Çalışıyorum 🙂
@@krkcharun adınıza sevindim, Allah muvaffak etsin
İyiki bbctürkçe var...Araştırma yayınlarınız 10 numara 5 yıldız
ÜNİVERSİTELER, İŞSİZLİĞİ ERTELEME KURUMLARIDIR !
ilber ortaylının sözünü hatırlatmak istiyorum. "Batman'da neden mühendislik fakültesi var burası Almanya mı?"
Ahahahah:)
Sorun Batman'da mühendislik fakültesi olması değil,sorun kontenjanının gereğinden fazla olması.
@@lifeinthehands6972 batmanda da başka yerde de fakülte olunca otomatikman kontejan artıyor zaten.
Torpilin varsa madde bağımlısı bir serseri bile olsan her yerde işe girersin. Ben bir holdingte çalıştım 10 kişiden 8 i torpille işe girmiş ruh hastası vardı. Ve çok büyük bir holding düşünün.
Hangi holding
üniversiteyi 2005 de kazandığımda koskoca 4500 kişilik okuldan 5 kisi universite kazanmisti resmimi pankartla okul binasına astılar şimdi kazanamayan 5 kisi var yoktur her avm altına boş binaya dershane gibi universite açtılar
Her üniversiteli bitirdiği zaman iş sahibi olacaktır diye bir şey yok.Bu cümle çok ağır oldu reisi cumhur hazretleri
Harika bi konu. 👏👏 bu sadece işsizlik değil yeni açılan üniversitelerde lise düzeyinde eğitim veriyolar.
Cevap, evet yol açtı = Sırf, İktisadi & İdari Bilimler Fakülteleri (ve bununla ilgili olan bilim dallarından), ülke çapında minimum her sene 200.000 mezun veriyorsun... Peki bu kadar mezuna, kamu'da ve pek tabii özel sektör'de ihtiyaç var mı, analizini yaptın mı, stratejik planların ne bu duruma karşı = hiç bir şey.
Geleceğe dönük projeksiyon (ya da stratejik plan yapıp - o programa göre aksiyon alma) diye bir şey yok ki memlekette. Devlet planlama teşkilatını da kaldırdın... "Türkiye, mitoloji'de ki ouroboros yılanı gibi kendi kendini yiyip-bitiriyor = Dış mihraklara - yabancı güçlere - şer odaklarına filan ihtiyacın yok ki zaten, sen kendi kendini tüketiyorsun."
Çok güzel yere değinilmiş👏
Herkes o kadar haklı ki baştan başladım yorumları beğenmeye bitmeden duramayacağım herhalde.
4:02 niçin neşeli bir müzik var? İçler acısı durumun basit algılanmasına sebep oluyor.
Her şey anlamını yitiriyor artık. Üniversiteninde artık bi şeyi kalmadı. Okusan bi dert okumasan bi dert.. Çabala, oku, emek ver, hayal et bi de bunların üstüne tecrübe eklenmedikçe yoksun...
Yks sınavına hazırlanan bir öğrenci olarak hiç umudum yok ve ne olacağımı bilmiyorum çünkü çoğu bölümün ataması yok !!!!!
o kadar üniversite açtılar fakat sonrasında öğrencilerin ne işe gireceğini umursamadılar
Üniversitelerin %60ı acilen kapatılmalı üniversite mezunu işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, yetkisiz mühendislik bölümleri vs kapatılmalıdır.
Buna katılmıyorum. Boğaz içi işletme, iktisat gibi bölümler süperdir.
@@elizapetrova3043 onlar %60a girmiyor tabii ki o bölümler kalmalı
Rusya'dan gelen öğretmen, doktor, mühendis ablalarımız var ıdı ne oldu onlar 🙄
Her ilde bir üniversitenin faydaları.
1)Şehirler de mikro ekonomik kalkınma
2)Küçük yandaş müteahhite inşaat ihalesi
3)Yandaşlara akademik kadro
4)İşsizlik rakamlarına yansımayan potansiyel işsiz gençler.
Ee öğrenciler: Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok.
Sonuç:Her parti iktidar olacak diye bir şey yok.
Okulu iyiki lise bir de bıraktım. Yağcılık yaptım Ekskavatör operatörü oldum 24 yaşındayım 7 8 yıldır çalışıyorum. Eğer okusaydım şuan üniversite bitirmiş hala iş arayan diplomalı işsiz olacaktım.
@Ta. S. herkes temel eğitimi almalı ama herkes üniversite okumamalı. Herkes cerrah yada mühendis olamaz. Ben şirkette çalışıyorum bir çok bildiğim inşaat mühendisleri var boşta gezen iş arayan.
@Ta. S. Sadece umut. Öğrencilerin yüzde kaçı tıp okuyup da cerrah oluyor ya da mühendis olup aselsanda çalışıyor. Birçok mühendis arkadaşım Bimde çalışıyor. Ayriyetten sanayide iyi bir usta 6-7 binden aşağı almıyor. Sanayide usta yok mühendis çok. Usta mühendisin 2 katı alıyor.
@Lawliet L çaykur mevsimlik 300 işçi alacak 35 bin kişi başvuru yapmış insanlar bunlar korkunç rakam. Üç beş kişi alıyorlar onu da torpille
@Ta. S. isle meslegi karistiriyorlar egitimin kucumsenmesine hic gelemiyorum. Ulkedeki asil sorun torpildir. Ilkokul mezunlarina is vermeleridir zaten..
@Ta. S. yeter her halta tıp oku hemşirelik oku yazılım oku mühendislik oku yazıp durmayın millet sevmediği bir işi neden yapsın?
bu ülkede politikalar youtuba video hazırlar gibi en en en diyerek yapıldığı sürece ne bu durum ne de diğer problemler asla bitmez!
Kesinlikle.
Cok üzücü bir durum Arkadasim Mezun oldu 3 Yil dayanabildi issizlige, simdi ise Güvenlik görevlisi olarak Lise Mezunun altinda calisiyor.
İşsizliğin sebebinin istihdam eksikliği değil de universite sayısı gibi gösterilmeye çalışılması o kadar komik ki. Türkiye'deki üniversite sayısı genç nüfusa göre çok azdır. Milyonlarca kişi sınava giriyor bu yüzden. Almanya'daki üniversitelerde genç nüfusun tamamı yerleşse bile kontejanın ancak %60 ı doluyor. Siz neyden bahsediyorsunuz
Eğitim için açılmadı ki üniversite genç nüfus ıssız görülmesin küçük şehitler inşaat apart yaparak öğrencileri yolsun diye yapıldı
97 yılında Niğde Üniversitesi ogrencisiydim. Öğretim görevlileri sevinç ten aglayacaklar. yeni kurulan fakülte de iş bulduk diye