11 Ağustos 2022 Yeni elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretim yönetmeliği değerlendirmesi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 143

  • @erhanerbil5224
    @erhanerbil5224 2 ปีที่แล้ว +37

    Video da değinilmeyen hayati konulara da ben değineyim;
    Türkiye 2021 yılında yaklaşık olarak 330 terawatt elektriķ tüketmiş bu tüketimin %32 lik kısmıni doğalgazdan üretim yaparak sağlamıştır.
    Şimdi hayati konu şu : Dünyada enerji krizi varken Rusya savaşta iken neden doğalgazdan elektrik üretimine kademeli olarak son vermiyoruz. İlla savaş ya da ambargo sonrası elektriksiz kaldıktan sonra mı aklımız başımıza gelecek. Böyle bir yönetmelikle ges yapmayına getirmişler açıkçası.
    Yılda 100 terawattlık doğalgazdan sağlanan elektrik üretimi için 5.5 milyar $ para ödüyoruz. (1 m3 doğalgazdan yaklasık 8 kw elektrik üretiyoruz ve 1000 m3 doğalgaza 527 $ para ödüyoruz ).Bir ges projesinin ekonomik ömrü yaklaşık 25 yıl.
    25 yılda doğalgaza ödeyeceğimiz para yaklaşık 140 milyar $.
    100 terawatt ges maliyeti ise yerli üretim ve teşviklerle 40 milyar $.
    Hem dolar kıtlığı hem cari açık hem de küresel enerji krizi döneminde bu yönetmeliğin neye hizmet ettiģine emin olamadım.
    Bırakın yatırımcılar bütçeleri yettiği kadar temiz enerji ile ülkesine katkı saģlasın. Olası bir küresel kriz/savaş vb durumlarına karşı devletin daha dikkatli daha stratejik kararlar almak zorunda...

    • @suleymanbuyukkutlu3286
      @suleymanbuyukkutlu3286 2 ปีที่แล้ว +2

      Çok güzel özetlemişsiniz hocam ama enerji baronları nasıl daha çok para kazanacak o zaman

    • @adnanuzunpinar
      @adnanuzunpinar 2 ปีที่แล้ว +1

      yönetmelikten hiç bir şey anlamamışsın, "GES yapmayın a getirmişler" gerçekten çok komik... cidden bunu mu anladınız....

    • @mustafaaksoy5892
      @mustafaaksoy5892 2 ปีที่แล้ว

      Yüzde yüz katılıyorum. Bu anlayış ülkeyi batağa sürükleyen, belli zümrelere rant sahası sağlama çabasına hizmet eden, toplumu sırtından geçinilecek bir araç olarak gören bir anlayıştır.

    • @mustafaaksoy5892
      @mustafaaksoy5892 2 ปีที่แล้ว +1

      Sen ne anladın peki ?

    • @erhanerbil5224
      @erhanerbil5224 2 ปีที่แล้ว

      Adnan Uzunpınar;
      Sen ne anladın yönetmelikten çok merak ettim.
      Yaklaşık 10 yıldır her sektöre anahtar teslim proje hazırlayan hem kamuda hem de özel sektörde sayısız projelere imza atan birisi olarak çatı üstü ges uygulamalarını engelleyici ve /veya kısıtlayıcı sonuçlar doğuracak bu akıl dışı yönetmelik sektörel bazda neresinden bakarsanız bakın ülke çıkarları ile ters bir yönetmelik.Gerek yatırımcıların bu sektörden kaçması gerekse %4 lük temiz enerji üretiminin hızlı artış ihtimalini baltalaması vs. vs vs
      Dilerseniz üstteki yazıyı tekrar okuyun ve ne gibi sonuçlara sebebiyet vereceğine tekrar akıl yürütün ( tabi varsa )

  • @dmrtivi
    @dmrtivi 2 ปีที่แล้ว +13

    Sanki ülke olarak enerji ihtiyacımız yok gibi böyle bir yönetmelik çıkardılar. İnsanlar milyon dolarlık yatırım yaptı, şimdi diyorlar ki; siz tüketmiyorsanız satamazsınız. Fazla üretiminizi bedavaya alıyoruz diyorlar. Ne olacak şimdi, Rusya’dan aldığın doğalgaz ile elektrik üretimine devam.

    • @erdembaykaya5682
      @erdembaykaya5682 2 ปีที่แล้ว

      Arkadaş devlet bu enerjiyi sana yatırım yap ben senden fazla gelen enerjiyi dolar karşılığında alayım diyor, sen ise fabrikayı kapatip devlete elde ettiğin enerjiyi hiç bir işletmede kullanmadan direk kazanç sağlayarak bal kalmaklı fiyattan sat ne ala memleket işletmeyi kurarken teşfikleride al ondan sonrada olanlar yeni yatırımcılara oluyor sonrada veryansın ediyoruz devlete
      Önce iğneyi kendimize batıralim

    • @dmrtivi
      @dmrtivi 2 ปีที่แล้ว

      @@erdembaykaya5682 Arkadaş ucuza ürettiğin GES elektriğini engelleyip Rusya’dan alınan doğalgaz ile daha fazla maliyetle elektrik üretiyorlar. Yönetmeliğin çıktığı günden beri elektrik üretim maliyetleri 2 liralardan 4 liralara yükseldi.
      Teşvik sadece GES’e yok. Bir çok sektöre var. Senin mantıkla teşvikli yatırım yapan süt üreticisi de ürettiği sütü bedavaya versin.

    • @erdembaykaya5682
      @erdembaykaya5682 2 ปีที่แล้ว

      Anlamak istemiyorsunuz galiba, devlet her türlü desteği veriyor ama milletimiz kötüye kullanıyor, Bu desteklerde seninde benimde param var ,bunu anlatmak istiyorum

    • @erdembaykaya5682
      @erdembaykaya5682 2 ปีที่แล้ว

      @@dmrtivi ne alaka

    • @samuraypolat
      @samuraypolat ปีที่แล้ว +1

      yahu, ben evimize ges kurdum lisanssız üretim on grid sistem.
      yani, cebimden para harcayıp bir nevi elektrik santrali kurdum. benim fazla ürettiğim enerjiyi neden gasp ediyorsun da hakkımızı vermiyorsun.
      onun yerine doğalgaz ile çalışan santrallerde, dışarıdan aldığımız doğalgazı cayır cayır yaksın. dolarlar yurt dışına aksın, aman ha o paraları milletine verme, üretene verme, dışarıya öde. mazallah ülkedeki insanların refah seviyesi falan yükselir, rahat yaşarlar sonra.
      dışa bağımlılık bu kafayla bitmez. yazık

  • @chnbrs4074
    @chnbrs4074 2 ปีที่แล้ว +5

    Bu kadar önemli bir videodaki ses kalitesine bakın. Anlayabilseydik keşke ne dediğini. En azından altyazı bari olsaydı

  • @atillazini8701
    @atillazini8701 2 ปีที่แล้ว +15

    İşte tamda bu nedenle Türkiye ye yabancı yatırımcı gelmiyor, hatta önünü göremeyen yerli sermaye de yurt dışına çıkıyor. Bu tip değişiklikler temel hukuk kuralları gereği geriye doğru uygulanamaz.
    Ayrıca enerjinin bu kadar pahalı olduğu bir dönemde bu değişiklik niye, bırakın insanlar yerli enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji kaynaklarına diledikleri gibi yatırım yapsınlar, Türkiyenin dışına bağımlılığı azalsın, yapılan yorumlara katılmak mümkün değil.

  • @huseyincanpolat1195
    @huseyincanpolat1195 2 ปีที่แล้ว +6

    Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında yetiştirdiği güzide insan. Murat GÜVEN. Saygılar.

  • @3693173
    @3693173 2 ปีที่แล้ว +8

    doğruya doğru yanlışa yanlış diyemediğimiz sürece bi arpa boyu yol gidemeyeceğiz
    1- düzenleme geriye doğru yapılmaz/yapılamaz - en temel hukuk ilkelerinden biridir. EPDK bu durumda 2019 yılında verdiği söz için "ben bir hata yaptım ve vazgeçtim" demiştir. ne ala memleket.
    2- madem epdk üretim yapmadan tüketim yapanları biliyor - isim isim vs - o zaman gitsin onları denetlesin ya da şikayet etsin ya da onlarla olan akdi bozsun. suistimal edenler için tüm sistemi külliyen değiştirmek çok saçma - ama kolay yöntem bu tabi ki
    3- bedava vermek - havuza vermek - oradan bize geri dönmesi vs - bunu EPDK ya güvenip kredi alan ve bankalara bi dünya kredi borcu olanlara söyleyin. onların kredi borcunu ödeyecek mi bu bedava geri dönüşler. hayır. o zaman boş konuşmanın bir alemi yok.
    kerem bey çabalarınızı takdir ediyorum ayrı ama bu konu bu kadar yumuşak bi şekilde geçiştirilemez bence.

  • @etobur3812
    @etobur3812 2 ปีที่แล้ว +7

    EPDK sayesinde yönetmelik ve kanunların geriye dönük uygulanabileceğini de görmüş olduk. Bundan sonra kimse yeni yönetmeliğe göre de yatırım yapmasin. 1 yıl sonra geriye dönük tukettigin kadarını da almıyorum diyebilir, 2 yıl sonra da ürettiğini bana 1 TL den vereceksin tükettiğini de 5 TL den benden alacaksın diyebilir. Bunu da geriye dönük uygulayabilir. Olur mu olur. Örnek bknz 11 Ağustos 2022 yönetmeliği.

  • @umutpinar616
    @umutpinar616 2 ปีที่แล้ว +3

    Kerem Bey, yine nokta atış zihinlerde ki tüm sorulara cevap veren bir paylaşım...Tebrikler

  • @herif8471
    @herif8471 2 ปีที่แล้ว +8

    Ne saçma şey. Destek olacağına köstek oluyorlar. Kafanızı duvara toslayana kadar doğalgazdan elektrik üretmeye devam.

  • @efsaneeefsanee-oh6qr
    @efsaneeefsanee-oh6qr 2 ปีที่แล้ว +2

    Ben bu devletin aklından bir şey anlamadım anlayan varsa cevap yazarsa sevinirim . Ülke enerjide dışa bağlı doğal gaz ithal edip elektrik üretiyor ve bu aldığı doğal gazı dolar olarak ödüyor (cari açığın en büyük sebebi ) ve kendi vatandaşına tükettiğin kadar elektrik alırım diyor bu nasıl bir mantık arkadaşlar vatandaşı teşvik edeceği yere tersini yapıyor engel oluyor

  • @kemalkaraca6
    @kemalkaraca6 2 ปีที่แล้ว +1

    Benim anlayamadığım nokta; biri güneşten elektrik üretiyor ve ihtiyaç varki satıyor. Ona yok şu kadar tüketirsen o kadar sat demenin mantığı nedir? Fazla geliyorsa o bölgede ısıtma ve soğutmada kullanılabilir ya da diğer santral üretimleri başka yere sevkedilebilir. Yani dışa bağımlılığı azaltacak bir yatırım neden engelleniyor? Biri bir binaya tükettiğinin on katı ges kurdu ve o sokakta bu tüketildi. Bunun zararı ne acaba?

    • @FIKOZX
      @FIKOZX ปีที่แล้ว

      Her konuda olduğu gibi devlet bu konuda da köstek oluyor

  • @AnlGelenler
    @AnlGelenler 2 ปีที่แล้ว +2

    Çok teşekkürler Kerem Bey ancak konu sanırım net anlaşılmıyor. Sizin anlatımınizla bir video takipçileriniz için çok iyi olurdu.

  • @erenda
    @erenda 2 ปีที่แล้ว +3

    Murat Bey'in anlatimi inanilmaz derece net ve akici. Kendisini mumkunse bu sohbetlerin devaminda da dinlemek isteriz.

  • @zapokoin6133
    @zapokoin6133 2 ปีที่แล้ว +1

    vallahi helal olsun, çok güzel anlattı. emeği geçenlere çok teşekkürler.

  • @mesutyalcin6403
    @mesutyalcin6403 2 ปีที่แล้ว +8

    Konuşan beyefendinin düşüncelerini çok mantıksız buldum. Herhangi bir kişi ticari veya hususi catısına 100 kw þükettigi halde 800 kw üretecek sistem kuruyorsa bu her açıdan ülkemiz ve dünya için cok guzel bir hareket. Bunu firsat bilip açıktan faydalanmak gibi göstermenin mantıgı da yok. Adam yatırım yapmış karşılıgında kazancını alsın kimseye bir zararı yok. Tabi bu hidro elektrik jeo termal veya dogalgaz santralleri sahipleri fazla üretimden gocunuyorsa bilemem

    • @mehmetalperkurtcu7450
      @mehmetalperkurtcu7450 2 ปีที่แล้ว +1

      sen tüm mevzuyu yanlış anlamışsın hocam durum burada adamın düşüncesi değil lisanssız elektrik üretim yönetmeliği değişikliğinin yorumu ve doğru görünüyor.

  • @nedimk
    @nedimk 2 ปีที่แล้ว +1

    tam satışı yapacakken bu yeni yönetmelik çıktı (emlak danışmanıyım). tüm süreç bitmiş tapu kısmına gelmiştik. yeni yönetmelik ile mağduriyet ortamı oluştu. alıcılar ihtiyaç fazlasına ihtiyaç duymadıkları için almaktan kaçınma durumuna geldiler. kâr etmeyeceksem neden tarlayı alayım. öte yandan satıcılar da bir sürü prosedürel işlemi tamamlamıştı. yurt içi ve yurtdışında vekaletler, birtakım belgeler vs. masraflar yapmışlardı. benzer birçok karmaşa oluşmuş olmalı

  • @mujdatyurtseven3784
    @mujdatyurtseven3784 2 ปีที่แล้ว +1

    GES için tekarardan arazi kurulumları gündemde war mı acaba..??

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว +1

      Müjdat Bey sadece satış amaçlı arazi kurulumu olmuyor maalesef

  • @gcan4036
    @gcan4036 2 ปีที่แล้ว +1

    Tüketime karşılık üretim fazlası elektrik satış yapılmak istendiğinde bir firmada kiracı olarak kendini gösterip faturayı üzerine alıp fazla üretim masuplasma yapılabilinir mi
    50kw tüketim oldu 50kw kiralanan işlerinden geldi toplam Tüketim 100 kw buna karşılık 100kw satış yapılabilinir mi

  • @b.dinc.9463
    @b.dinc.9463 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba kerem bey. Farklı bir yerde ges santrali kur, farklı bir yerle mahsuplaş maddesi sadece işletmeler için mi geçerli acaba? Mesela yazlık evinin çatısına ve ya tarlasına ges kuran bir şahıs, istanbuldaki dairesi ile mahsuplaşma yapabilir mi?

  • @emrahbolat5072
    @emrahbolat5072 2 ปีที่แล้ว +3

    Bu açıklamadan sonra aklıma bir ton soru geldi . İlk sorum fazlasını devlet aldı . Yektem e aktarıldı . Yeni yatırımı destekleyecek ok ama hangi yada kimin yatırımı desteklenecek ? Sistemi kuran yatırımcıyı desteklemiyor . 2. Sorum aşırı fazla üreten satıyor. Bunun teknik olarak ne gibi sıkıntısı var . Altyapı onayını zaten başvuru yaparken alıyor . Onaydan sonra ilave yapmış ise devlet denetler ise bulması kolay . Daha çok sorum var ama uzatmayım . İyi maddeler var . Neden havuz neden kısıtlama filan var . Türkiye’de havuz deyince işsizlik sigorta fonu aklıma geliyor. Herkes için hayırlı olsun demek isterdim ama bir kısma daha hayırlı oldu gibi geldi

  • @ebubekirerdogan4690
    @ebubekirerdogan4690 2 ปีที่แล้ว +8

    Bu ülke vatandaşın iyiliğini istemiyor mu?

    • @user-jd1bj3uw3l
      @user-jd1bj3uw3l 2 ปีที่แล้ว +1

      Zengin daha zengin fakir daha da fakir olsun mantık bu

    • @okanozkan
      @okanozkan 2 ปีที่แล้ว +1

      Hocam yanlışın var, ülke değil hükümet demen lazımdı..

    • @sureyyaserdar6004
      @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว

      Akp keriz arıyor

    • @xmanx8549
      @xmanx8549 11 หลายเดือนก่อน

      @@okanozkan Sanki dönceki hükümetler çok iyidi :D Devletde var bir sorun bence.

  • @IbrahimSimsek33
    @IbrahimSimsek33 2 ปีที่แล้ว +1

    Peki tuketim miktari mahsuplasma donemi icindeki tuketim miktar mi olacak acaba? Yani donemlik calisan isletmelerde tuketim olmayan mahsuplasma donemlerinde hicbir gelir elde edilemeyecek mi? Bu isletmelere yillik mahsuplasma falan mi yapilacak? Planlama yapmak zorlasiyor surekli degisecek birimler uzerinden bu senaryoda.

    • @OnurCeylan48
      @OnurCeylan48 2 ปีที่แล้ว +2

      Bu videoyu Bu sorunun cevabını bulurum diye izledim ama anlıyorum ki daha bulunabilmiş değil. Bir dönemden bahsediliyor ama o dönem günlük mü aylık mı 6 aylık mı yıllık mı belli değil.

    • @IbrahimSimsek33
      @IbrahimSimsek33 2 ปีที่แล้ว +1

      @@OnurCeylan48 Maalesef yine bir 'Kervan yolda düzülür' modeliyle karşı karşıyayız.

    • @sefayazici9624
      @sefayazici9624 2 ปีที่แล้ว

      En çok ben de bu sorunun cevabını merak ediyorum. Neredeyse işletmemiz sadece kış dönemi elektrik tüketiyor, ve en çok yaz döneminde elektrik üretebiliyoruz. aylık tüketim kadar satış izni olursa bizim için çok zararlı bir sistem oluyor. kışın ürettiğimizin 3 katı elektrik kullanıyoruz.

  • @gokhanunal9660
    @gokhanunal9660 ปีที่แล้ว

    Bu yönermelikle ticari elektrik kullanan abonelerde faydalanabilir mi?
    Yoksa sadece sanayiciler için mi geçerli?

  • @ahmetozturk5995
    @ahmetozturk5995 2 ปีที่แล้ว +1

    Burada boş depolara, tüketimi olmayan yerlere zorla trafo revizesi yaptırıp satış yaparak gelir kapısı değilde asıl tüketim ihtiyacı olan fabrikalar kullansın bir miktar fazla olanı da satsın diyor gayet mantıklı ve basit mantıkla anlatıyor Murat bey, bu sektörü en iyi analiz edenlerden biridir Murat GÜVEN, bu konuların sık işlenmesini istiyoruz. Sohbet tarzında olmuş bilgilendirme için teşekkürler

    • @ahmetozturk5995
      @ahmetozturk5995 2 ปีที่แล้ว

      Sadece geriye yönelik kesinlikle desteklemiyorum bilmeden mağdur olan yatırımcılar çok

    • @AB-si2si
      @AB-si2si 2 ปีที่แล้ว

      Len adam Esrar yetistirmiyor elektrik üretiyor niye kanına dokunuyor. Çok mu istiyorsun rusyadan dogal gaz almayı. Var 1000 gigawatt uretsinde hepimize faydası olsun

    • @ahmetozturk5995
      @ahmetozturk5995 2 ปีที่แล้ว

      @@AB-si2si zaten olay o değil kapasite meselesi asıl tüketici trafo merkezlerinin kapasitesini kullanamadığı için başvurusunu sağlayamıyor zamanı gelince altyapı oluşup TM altyapıya göre kurulunca olur idrak edemediğiniz nokta bu zamlardan dolayı herkes kurmak istiyor ama Teiaş belirlediği kapasite var olay bir şey yetiştiriyor değil yani dediğin gibi

    • @metekaratayl2965
      @metekaratayl2965 2 ปีที่แล้ว

      Bende EPDK yı korumuyorum ama ihtiyaç fazlası enerji öyle kafana göre ne üretirse ver durumu olması. Yönetilebilsin ki ona göre zaten dağıtım hattı taşır mı TM yeterli mi asıl tüketicileri korumak ben şunu biliyorum adam boş depo yaptırıp hem kredi. Alıyor hem de satış yapıyor ama asıl o krediye ve gese ihtiyaç olan çiftçinin önüne geçiyor be adam vazgeçiyor ben çalıştığım üretici firmalarında bunu çok duydum bu şekilde denetlenerek gitmesi ve sınırlı olması daha iyi zaten ilerde bu kapasiteleri açarlar

    • @suicidestudio6077
      @suicidestudio6077 2 ปีที่แล้ว

      neresi mantıklı fabrika yapsın yatırımını kullansın yatırımcı neden böyle önü açık temiz bir sektörde yatırım yapıp para kazanamasın üretilen elektrik de 1mw de sınırlandırılıyor. geriye kalan boşa gidiyor. böyle bir mantık olabilir mi? işine gelince serbest piyasa işine gelmeyince hop hemşerim dur bakalım. yandaşa zarar gelmesin.

  • @veli1326
    @veli1326 2 ปีที่แล้ว

    merhabalar kerem bey..bizde çatı ges var ve uretim fazlasi olarak 15bin kw kadar fazla lik var. biz bunu paraya nasil donusturebiliriz. nasil bir ek is yapabiliriz.tavsiyeniz varmi

  • @rafadantayfa1234
    @rafadantayfa1234 2 ปีที่แล้ว +1

    Bir şey anladıysam arap olayım. Her zaman olduğu gibi zengini (enerji şirketlerini) kurmaya yönelik bir düzenleme.Yurtdışından elektirik satın aldığımız bir ortamda küçük ve orta ölçekli kuruluşlar veya şahıslar istediği kadar üretip satsınlar, ülkeye ne zararı var? Enerji bol olursa enerji şirketleri isteği gibi zam yapamaz. ??????

    • @AB-si2si
      @AB-si2si 2 ปีที่แล้ว +1

      Söyle söyleyelim devletine güvenip bir şekilde elektrik üretip sisteme verenler mağdur edildi. Ki devlet 10 yıl elektrik alım garantisi vermesine rağmen yarı yolda bırakıldı. Yekdem diye Bi şey firlattilar işkembeden o elektriğe çöktüler. Arkasındaki guclerde az çok herkesin bildiği elektrik baronları.

  • @munevverozcan5082
    @munevverozcan5082 ปีที่แล้ว

    Teşekkür ederim

  • @DenizFidan
    @DenizFidan 2 ปีที่แล้ว +7

    Her geçen gün bu ülkeden bir yol olmaz diye düşünmeye başlıyorum.

  • @kadirgundogdu6274
    @kadirgundogdu6274 2 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba kerem bey tarımsal sulamada ges kullanan bir çifçiyim.tesisim 4 ay aktif geri kalan 8 ay boşta bekliyor biz çifçiler de bundan faydalanabilir iyiz.aydınlatıcı bir vedeo çekerseniz seviniriz.

  • @kelesonder
    @kelesonder 2 ปีที่แล้ว +1

    Bilgilendirme için teşekkür ederim

  • @hbkedt
    @hbkedt 2 ปีที่แล้ว +1

    Çok değerli bilgiler emeğinize sağlık.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba , faydalı olmasına sevindim

  • @PembeeTv
    @PembeeTv 2 ปีที่แล้ว

    Hocam şimdi benim işletmem var 50kw sözleşme gücüm vardı hali hazırda 50 kw kurdurmak istiyordum bu yönetmelik beni etkiliyor mu kullandığım 7 kw aşağı yukarı

  • @hakanyagz3027
    @hakanyagz3027 2 ปีที่แล้ว +1

    Tükettiğin kadar üret güzel bir fikir ama şunu merak ediyorum daha fazla üretip satmanın ne gibi bir zararı var devlete? Bildiğim kadarıyla diğer üreticilerden daha ucuza alıyorken hem de!

    • @AB-si2si
      @AB-si2si 2 ปีที่แล้ว +1

      Birileri üretime gizlice müdahale ediyorda ondan. Epdk başkanı istifa

  • @oktaysari1801
    @oktaysari1801 ปีที่แล้ว +1

    1-Fazla enerji üretip satabilmek için Alt yapının uygun olduğu yerlere lisans verilmeli, alt yapısı yetersiz ve potansiyeli fazla olan yerler başta olmak üzere alt yapı yatırımlar dünyadan ucuz krediler bulunup iyileştirilmesi gerekir.
    2-Kötüye kullanım varsa ilgili firmaların lisans iptaline kadar cezalar verilebilir, kurunun yanında yaşıda yakmak vaat edileni elden almak güven sarsıcı olmuş.
    3-Diyelim ki 630kVA kurulu güçlü bir işletme gösterdiler, tesis kurdular 130kV kullandı 500kVA gücü ise kamuya satmak istedi, madem sistem kurtarmıyordu siz adama 630kVA kurulu güçlü enerji müsadesini neden verdiniz,verdiğinize göre o bölgede alt yapı yeterli olmalı, _haa böyle olunca da "önüne gelen de satmasın kardeşim lisanslı üreticiler satsın sadece, onların alt yapıda kullanabilecekleri potansi işgal etmesin lisanssız satma niyetindekiler" denmiş gibi oldu. Peki o zaman bu lisanssız üreticinin rekabet sağlayıcı katkısı da yitirilmiş olmaz mı ileriki yıllar için, lisanslılara talep ne kadar artarsa tedarik fiyatları da yükselmez mi ?

  • @kemalayhan2502
    @kemalayhan2502 2 ปีที่แล้ว

    bence boyle bir duzenlemeye gidilmesinin temel sebebi teknik nedenler. suan sayi az ama ileride milyonlarca kullanici sebekeye elektrik satarsa altyapi bunu kaldirmaz. bunun icin altyapiyi yukseltmek lazim. bu da hemen olabilecek birsey degil. altyapida gelisim olursa kademeli olarak arttirabilirler belki ileride. bir de su var mekani ve parasi musait olanlar piyasadaki panelleri cok alip arz talep dengesizligi olusturabilirler. bu da toplumda adaletli bir dagilim olmasini engelleyebilir. herkes tukettigi kadarin bir mislini uretecek kadar bir sistem kurarsa daha cok kisi faydalanir bu imkandan. yani bu da zamanla uretimin artmasiyla cozulebilecek bir mesele.

  • @cagricanoz8586
    @cagricanoz8586 2 ปีที่แล้ว

    Kerem Bey merhaba, 50 Kw ve altı sadece mesken abone gruplarını mı kapsamaktadır?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      Merhaba , evet 11 ağustos 2022 lisanssız elektrik üretim yönetmeliğine bakabilirsiniz pazartesi günü değişikliklerin isaretlendigi dosya linkini paylaşacağız, video açıklama bölümünde linki bulacaksınız

  • @huseyingungor787
    @huseyingungor787 2 ปีที่แล้ว

    Mahsuplaşma aylık mı yıllık mı yapılıyor. Yada anlaşılabiliyor mu ?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      Merhaba Mahsuplaşma aylık

  • @mustafaaslan5873
    @mustafaaslan5873 2 ปีที่แล้ว +1

    Bu tamamen dağıtım şirketlerinin baskısıyla değiştirilmiş. Mantıklı olmayan değişikler yapılmış

  • @irfanerkal2473
    @irfanerkal2473 2 ปีที่แล้ว

    Tebrikler...yeni yonetmeligin özetini nasıl elde ederiz

  • @isimsizkahraman6062
    @isimsizkahraman6062 2 ปีที่แล้ว +4

    Büyükbaşlar korundu küçükler aradan çıktı

  • @ismailozel901
    @ismailozel901 2 ปีที่แล้ว

    Emegınıze saglık devemını beklerız saglık sıhhat ve afıyetle ıyı calısmalar

  • @gorkemaydin
    @gorkemaydin 2 ปีที่แล้ว +1

    Kerem bey, çok teşekkür ederim. Epeydir kısa ve hedefe yönelik yorum arıyordum. Burada buldum. Çok teşekkür ederim.
    Anladığım kadarı ile, yeni yönetmelik iki tane büyük sıkıntıyı ortadan kaldırdı. Artık bölgeden bağımsız olarak Türkiye'nin herhangi bir yerinde GES kurup mahsuplaşma yapıp üstüne tüketimin %100 fazlasına kadar da satış imkanı sunuyor. %100'ü de aşarsan satıştan elde edilecek geliri YEKDEM havuzuna alıp, yapılacak yatırım bedellerinin ödenmesinde kullanacaklar.
    Peki lisansız üretim hakkı olan işletmelerde neden tüketimin çok üstünde kapasite kurulmasına ve üretilen elektriğin satışına daha önce izin verildi? ve neden bunu şimdi sınırladılar? Burada devletin zararı neydi?

    • @AB-si2si
      @AB-si2si 2 ปีที่แล้ว

      Devlet 2.43 ten lisanssiz geslerden alırken 4.2 ile dogalgazla elektrik almayı tercih etti ve kendi vatandaşının elektrigini almamaya karar verdi. Karar tamamen hatalı. Bu uşaklar bilmiyor işi. Saftirik saftirik konuşuyorlar.

  • @sahincrs
    @sahincrs ปีที่แล้ว

    Enerji üretmek lazım diyoruz dışa bagımlıyız diyoruz. fakat bir şeyler bizde ters giyoruz.
    Özellikle çatı geslerin kolay yatırım yapılması amoritsman sürelerinin makul süreler olması gerekirken
    Maalesef EPDK daki karar merci küçük yatırımla enerjiden para kazanılmasını istemiyor düşüncesindeyim. Ne zararı olur millette yatırım yapsın elektrik üretsin. amortisman süreleri düşsün.
    Dagıtım bedeli olarak cebimizden yasal olarak çalındıgını düşündüğüm bu pararlar kimlere gidiyor .kimler kimleri besliyor bilmiyorum.
    Bu konuyu araştırıp yayalım bir farkındalık oluşsun.
    Evlerde iş yerlerinde dagıtım bedeli şu an 0,77 TL KWH bu rakam en az %50 düşse 400 kwh aylık tüketimde ortalama faturalara 150 TL indirim gelir.
    şu anda 400 kwh tüketim için sadece dagıtım bedeli 308 TL ödüyoruz.

  • @HDundarAvc
    @HDundarAvc 2 ปีที่แล้ว

    Ağzınıza sağlık kerem bey👍

  • @desingbykahraman700
    @desingbykahraman700 2 ปีที่แล้ว

    2019 sonrası başvuru yapıp ve üretim yapan firmalar banka kredili yatırımlarını geri nasıl ödeyecekler acaba yine vatandaş sorun yaşayacak

  • @ahmettas4422
    @ahmettas4422 2 ปีที่แล้ว

    Kerem bey yönetmeliğin linkini vermişsiniz.

  • @erhanerbil5224
    @erhanerbil5224 2 ปีที่แล้ว

    Aşağıya yaptığım yorumun üzerinden 1 hafta geçmeden ülkemizde ve dünyada olan gelişmelere bakar mısınız ?
    1-) Doğalgaza gelen %20 zammın ardından elektriğe de %20 zam gelmesi ( yönetmeliğe yaptığım eleştirinin piyasada vücud bulması)
    2-) Rusya'nın AB nın doğalgazını kesmesi( devletin her sektörü kar/zarar bağlamında değil küresel gelişmeler ışığında stratejik olarak ele alma zorunluluğu)
    Ben bu işlerden hem mektepli hem de alaylı olarak anlayan sade bir vatandaş olarak öngörebiliyorken devleti idare edenlerin böyle hassas bir dönemde ve stratejik bir konuda nasıl böyle bir yönetmelik çıkarabildiğini hala anlamıyorum.

  • @Dirikan07
    @Dirikan07 2 ปีที่แล้ว +2

    Sebebi elektrik firmaları nin kâr i azalicak.Vatandas para kazanmasin.5 li çete ye çalışmaya devam

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      merhaba Mehmet Bey, video da anlatılanlar 50 kW ve altı mesken aboneleri için geçerli değil. güneş enerjisi kurup enerji fazlamızı satabiliyoruz

    • @Dirikan07
      @Dirikan07 2 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR bende 10kw lik bir ges yaptırmak için sözleşme imzaldim.Hem sulama için kullanacaktim hem fazlasını satacaktim.Yapmadi
      Varmı yapacak olan.Alan tarla

  • @hasanasd9309
    @hasanasd9309 2 ปีที่แล้ว +4

    ses kötü ,

  • @tuncercaliskan5684
    @tuncercaliskan5684 2 ปีที่แล้ว

    Emeğinizee sağlık üstad, 25 kW çatı GES im var ongrid daha önce 25 kW altında 5.1.h başvuru yapamamıştık,5.1.c başvurusu yaptım ve gecici kabulunu yaptırdım, bu tesiste 5.1.h bu yönetmelikle dönme şansım var mı? Teşekkür ederim

    • @PembeeTv
      @PembeeTv 2 ปีที่แล้ว

      Hocam getirisi nedir bende 50 kw kurdurucam

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      Merhaba , sadece pasif gelir için kurduracaksaniz bence mantıksız olur ..

    • @alierenaydin65
      @alierenaydin65 2 ปีที่แล้ว +1

      Yeni yönetmelikte tükettiğin kadar satış olayı 50 kw üzeri için mi geçerli

    • @tuncercaliskan5684
      @tuncercaliskan5684 2 ปีที่แล้ว

      @@alierenaydin65 her ongrid sistem için gecerli sadece Meskende 50 kW için tükettin kadar satabilme şartı gecerli değil

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      Blog sayfamızda yönetmeliğin son halini paylaştık , değişiklikler çıkarılanlar eklenenler ,sayfanın alt kısmında www.keremcilli.com/gunesten-elektrik-uret-ama-satmak-yok/

  • @huseyingungor787
    @huseyingungor787 2 ปีที่แล้ว

    Ayrıca bunu EPDK firmalar denetleyebilirdi. Böyle bir sınırlama getirmek saçma bunu kullananlar elbet var ama bunun çözümü bu değil. Kurunun yanında yaşta yanıyor. Bir fabrika iyi gidiyor diyelim 2 sene sonra durdurdu iyi gitmedi işler. Ne olacak ayrıca onun parasınıda ödemek zorunda kalacak

  • @gungorilhan7459
    @gungorilhan7459 2 ปีที่แล้ว

    kardeş ülkenin inanılmaz soguk hava deposuna ihtiyacı var 10000 bin tonluk soguk hava deposuna kilit vurduk bize no puroblem

  • @MAV_ist
    @MAV_ist 2 ปีที่แล้ว +5

    Devlet eliyle gasp

  • @hafitsengul3840
    @hafitsengul3840 2 ปีที่แล้ว +1

    Bu EBDK bi alem anlamak mümkün değil her konuda Kömür yak doğalgaz ya Elektirk üretmeye devam et tedarikçiler koru Vatandaş kurmuş bedava enerji coğrafya olarak en iyi yerdeyiz Güneşten enerjinin Yüzde kaçını üretiyoruz yazık bu millete yazık

  • @sayimbinay8617
    @sayimbinay8617 2 ปีที่แล้ว +3

    Güneş enerjisi bu şekilde bitmiştir

  • @gulsumyamanakharman9329
    @gulsumyamanakharman9329 2 ปีที่แล้ว +1

    Konuyu işlediğimiz için çok teşekkür ederim. Fakat o kadar gürültü var ki emeğinize yazık olmuş.

  • @huseyingungor787
    @huseyingungor787 2 ปีที่แล้ว +1

    Avrupa'da elektrik üretim sınırı yok aksine ürettiğin elektriği istediğine satabiliyorsun

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      kesinlikle Yusuf bey aynı fikirdeyim

  • @hanificulhacoglu4478
    @hanificulhacoglu4478 2 ปีที่แล้ว +1

    Acaba hangi marka jel akü almalıyım

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba , tavsiyem mümkünse jel almayın

    • @hanificulhacoglu4478
      @hanificulhacoglu4478 2 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR peki ne almalıyım

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      Benim öncelik sıram th-cam.com/video/GaAwDtukQ-E/w-d-xo.html

    • @sureyyaserdar6004
      @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว

      Marka Orion amper210 olursa kafan rahat eder

    • @sureyyaserdar6004
      @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR ne alsın kamyon akusumu alsın tabiki jel alicak

  • @ibrahimakmanoglu
    @ibrahimakmanoglu 2 ปีที่แล้ว

    Mahsuplaşma dönemlik mi?Aylık mı? Yıllık mı?

  • @nafiziderya9530
    @nafiziderya9530 2 ปีที่แล้ว

    tşkr iyi çalışmalar

  • @nafiziderya9530
    @nafiziderya9530 2 ปีที่แล้ว

    arkadaşlar söz kemeden anlatın ne olur

  • @eltgbyg6329
    @eltgbyg6329 2 ปีที่แล้ว +1

    Havuzdan direk indiregandi yerseniz

  • @sureyyaserdar6004
    @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว +1

    O elektriği toprağa veririm daha iyi havuz sistemi keriz sistemi

  • @turgayefe46
    @turgayefe46 2 ปีที่แล้ว +2

    1 kw dahi bedava vermem.

    • @sureyyaserdar6004
      @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว +1

      Bende vermiyorum Antalya'da köpeğimin kulübesine elektrik sobası kurdum onu istiyorum kerizligin lüzumu yok Kardeşim

    • @FIKOZX
      @FIKOZX ปีที่แล้ว

      ​@@sureyyaserdar6004iyi yapmışsın kral

  • @bedirhankaraer
    @bedirhankaraer 2 ปีที่แล้ว

    bu yönetmelik yürümez. hali hazırda üreten bireyselleri çok tüketime yönlendiriyor. Bunun yerine gelir vergisi kes kardeşim eletrik dağıtım firması üzerinden.

  • @ibrahimhalilisk3273
    @ibrahimhalilisk3273 2 ปีที่แล้ว +5

    Yaw bu yorumcu arkadaş bakanlığın temsilcisi gibi konuşuyor sanki çok güzel bir şey yapılmış gibi anlatıyor acaba ihale alacak bu konuşmayı delil olarak mi gösterecek yetkililere

    • @AB-si2si
      @AB-si2si 2 ปีที่แล้ว +1

      Hahha super yorum. Bu adam epdk ya memur olacak diyollaa

    • @sureyyaserdar6004
      @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว

      Tabi milleti keriz sanıyor sikik

  • @nafiziderya9530
    @nafiziderya9530 2 ปีที่แล้ว

    anlayalım

  • @sevilbirdogan3973
    @sevilbirdogan3973 2 ปีที่แล้ว

    konuşmayı daha sessiz bir yerde yapmak aklınıza gelmedimi?? Hayret

  • @nafiziderya9530
    @nafiziderya9530 2 ปีที่แล้ว

    vede biz sizi tane tane anlaalım

  • @metinyavuz3591
    @metinyavuz3591 2 ปีที่แล้ว +1

    Bu tedascilara para nasip etmeyeceğim az kaldı 7 panel 3 jel akü geliyor trafosu ile birlikte

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว +2

      Merhaba Metin Bey , umarım kaliteli jel akü almışsınız ve kWh hesaplama yapmissinizdir yoksa tedasa daha fazla para kazandırırsınız ve kısa surelerde aküler şarj tutmamaya başlar ..

    • @sureyyaserdar6004
      @sureyyaserdar6004 ปีที่แล้ว

      Kardeşim banada Antalya civarından 210 amper akü lazım kendim korkutelindeyim nerden bulurum

  • @allianne12
    @allianne12 2 ปีที่แล้ว

    ss