EPDK lisanssız elektrik üretim yönetmeliği neler getiriyor?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ส.ค. 2022
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın yeni yayınladığı lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğinin, ihtiyacın üzerinde satışı düzenleyen ve gerçek elektrik tüketicilerini koruyan bir düzenleme ile hayata geçti. Bizler de bu yönetmeliğin avantajlarını ve genel hatlarını Solarçatı Kurucusu Utku Korkmaz ile bir araya getirdik.
    EPDK lisanssız elektrik üretim yönetmeliği neler getiriyor?
    09/05/2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile lisanssız üretim tesisi gücü tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile ilişkilendirilmiş, 2022 Mart ayındaki kanun değişikliği ile bazı abone gruplarında bu güç 2 katına çıkarılmıştı. Bu iki adım yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami düzeyde yararlanılmasının ve güneş enerjisi yatırımlarının daha kolay ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin önünü açtı.
    Kısaca bu yönetmelik; ihtiyacın üzerinde satışı düzenleyen ve lisanssız üretim santrali olsun ya da olmasın gerçek elektrik tüketicilerini koruyan bir düzenleme.
    EPDK’nın öncelikli hedefi, imkanı olan bütün tüketicilerin, ‘tükettiği enerjiyi’ güneşten üretebilmesi olarak açıklandı. Bu düzenleme ile gerçek tüketimi olan ancak kapasite kısıtı ve yer sorunu sebebi ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önü açılacak.
    Lisanssız üretimde 2019 yılıyla yeni bir anlayış ortaya konmuş, aslolanın tüketim ihtiyacının karşılanması olduğu ve bu düşünceye katkı sağlayacak her türlü öneriye EPDK’nın açık olduğu defaatle dile getirilmişti. Ancak ne yazık ki mevzuatın suistimal edilme çabaları yeni bir düzenleme ihtiyacını doğurmuş ve kanunun verdiği yetkiye dayanılarak satışa konu edilebilecek elektrik miktarını kapsayan bir düzenleme yapıldı.
    Bu düzenleme ile EPDK; ‘tüketim kadar üretim’ hedefinden sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere aykırı olarak kurulu gücünü orantısız şekilde arttıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa konu edilebilecek üretim miktarını belirledi.
    Örneğin bir önceki yıl 1 milyon kWh elektrik tüketen bir kişi, cari yılda aylık mahsuplaşmanın akabinde en fazla 1 milyon kWh enerjisini satabilecek. Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılacak, 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise YEKDEM’e ‘bedelsiz katkı’ olarak yansıtılacaktır. Cari yıl tüketimi önceki yıl tüketimini aşması halinde cari yıldaki tüketim miktarı kadar satış yapılabilecektir.
    Üretimle tüketimin aynı ölçüm noktasında yer aldığı tesisler içinde üretimi ölçen tek yönlü sayaç verileri baz alınarak gerçek tüketim miktarı hesaplanacak, böylece bir mağduriyet oluşmasına izin verilmeyecek.
    #EPDK #GunesEnerjisi #lisanssız #elektrik
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: bit.ly/SDNKatil
    Discord sunucumuza üye olun ve bizimle iletişimde kalın: bit.ly/SDNDiscordTH-cam
    Teknoloji videoları ve teknolojiye dair her şey için kanalımıza ABONE Olun ►►goo.gl/ylUFmZ
    Tüm İnceleme videolarımızı buradan izleyebilirsiniz
    ►► goo.gl/IIKYIK
    ShiftDelete.Net‘i tüm sosyal ağlarda takip edin ;
    Instagram ►► goo.gl/r4AJDv
    Facebook ►► goo.gl/k1D1JL
    Twitter ►►goo.gl/vTwhws
    SDN Forum ►► bit.ly/2AQ2DR7
    ShiftDelete.Net TH-cam hesabı, Türkiye'nin en büyük teknoloji sitesinin video kanalıdır.
    ShiftDelete.Net ile en yeni teknoloji haberlerine, videolu olarak ulaşabileceksiniz.
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 297

  • @yasinkavutcu114
    @yasinkavutcu114 ปีที่แล้ว +92

    Abicim deseydin ya: Dışardan alınan gaz ile doğal gaz çevrim santrallerinde üretmek zorunda kaldığımız elektriği bedava güneşten alabiliyorken bunu kısıtlayıp tüm yatırımcıları sekteye uğratan bu sistem tamamen mantık dışı. İnsanlar kendi elektriğini üretip bunu elektrik dağıtım şirketlerine de satarak yurtdışına olan enerji ihtiyacı bağımlılığını azaltma fırsatı varken sen üretimi kısıtlayıp dışa bağımlılığı artırmış oluyorsun. Yatırımları kesiyorsun. Utku bey cümle arasında diyor ki bu bir ticaret haline gelmişti. Bu elektrik üretim ve halka arz konusu zaten büyük bir ticaret ve ticaret haline gelmesinin de sakıncası yok. Çünkü İran dan gelen gazın fiyatını belirleyemezsin ve güvenemezsin lakin kendi elektriğini üretim şebeke basan santrallerin fiyatlarını belirleyip ona göre satın alıyor halka o belirlediğin fiyatlardan satıyorsun. (Benim yorumum: EPDK yaptığı aptallık)

    • @MrMeftunsa
      @MrMeftunsa ปีที่แล้ว +7

      Daha doğrusu kötü niyet.

    • @oktayylmaz7893
      @oktayylmaz7893 ปีที่แล้ว

      Yandaş lissns aldı üreteceksen yandaş bedava ortak olacak .acı gerçek

    • @merttefe
      @merttefe ปีที่แล้ว +19

      Kardeşim siz üretince 5 kişilik abilerimiz para kazanamıyor ama olmaz böyle

    • @yasinkavutcu114
      @yasinkavutcu114 ปีที่แล้ว

      @@merttefe Sen bu halde mi kazanmıyorlar mı sanıyorsun. EPDK şimdi onlarin kazanacağı hale dönüşüyor. Yönerge öncesi herkes kazanıyordu.

    • @alin2796
      @alin2796 ปีที่แล้ว +4

      Aptallık değil değil düpedüz memleket menfaatinin karşısında durmak!

  • @AhmetErolUsta
    @AhmetErolUsta ปีที่แล้ว +96

    Bu ülkede, Halka ve üreticiye faydalı bir yasa çıkması mümkün değil.

    • @MTVERS
      @MTVERS ปีที่แล้ว

      Ciksa ne olur parasi olan işi süistimal ediyo hep indirmenin derfine giriyorlar

    • @drn721
      @drn721 ปีที่แล้ว +9

      halk ve üretici seçiyor bu kararları verenleride. onlarda büyük şirketleri tutuyor

  • @ismailficici
    @ismailficici ปีที่แล้ว +23

    Kurunun yanında, yaşda yanar sözü, adaletin olmadığı yerde geçerlidir.

  • @barisy3684
    @barisy3684 ปีที่แล้ว +138

    2019 da üret mahsup et fazlasını 10 yıl alırım dendi. Ne kadar fazlası alınacağına dair bir limit belirlenmedi. Yani 5 dönüm çatısı olan ve çatının altında sadece 2 tane ampul yanan tesisin fazla ürettiği enerjinin de alınacağı taahhüt edildi. Tüketimi olan olmayan bir çok şirket fizibilitesini yaptı ve kurulan tesisin 3-4 yılda ürettiğini satarak maliyeti çıkarabildiği görüldüğünden bir çok tesis kuruldu. Bunların hemen hepsinin bankalara kredisi var ve ürettiğini satarak bu borcu ödüyorlar. Kötü mü yapıyorlar hayır tabii ki. Sonuçta cebindeki parayla veya borç altına girerek temiz enerji üretiyor ve satıyorlardı. Hiç tüketmeyip sadece üretse dahi Ülke menfaatine idi. Yani buna suistimal demek çok yanlış. Şirketleri yatırıma özendirmişlerdi. Geldiğimiz noktada hükümete güvenip tesis kuran şirketler ( üretimi mahsup eden etmeyen) büyük kredi borçları ile ortada kalmış durumda. Güvenip yaptıklarına bin pişmanlar. Ha ne olur derseniz stadyum örneğindeki gibi tüketimi olan şirketlere devredip zarlarını minimize edecekler. Kurunun yanında yaş veya suistimal diye bir şey yok. Çok talihsiz açıklama. 2019 da sınırların çizilmemiş olması yatırım yapanların suçu değil. Ama şu an bu kadar yatırımcıyı ortada bırakmak EPDK nın suçudur. Bir de fazlasını bedava falan demişler. Millet branda çeker , şalteri indirir, söker yurtdışına satar , devreder yine sisteme bedava sokmaz o elektriği. Şu kararın yegane öğrettiği ( halen öğrenemeyenler için) , hükümetin verdiği gazla kuyuya inilmez. Ortada bırakırlar adamı. Olayın hukuki boyutu da ayrı bir fiyasko. Kanunlar geriye dönük işletiliyor mu ? Ticaretin öngörülebilirliği ilkesiyle nasıl bağdaşıyor? Şu saatten sonra toplamaya çalışsalar da yatırımcılar ürktü artık. Geçmiş olsun. Allah yatırım yapıp ortada kalanların da yardımcısı olsun.

    • @antalyayerelrehber
      @antalyayerelrehber ปีที่แล้ว +10

      Herşeyin bir çözümü vardır, tesisin yakınlarındaki köylülerle anlaşır, köye satar tesisi, hükümete yine yedirmez. Bu yönetmenlik kimlere destek çıktığını anlamadım doğrusu

    • @mehmetkubat5381
      @mehmetkubat5381 ปีที่แล้ว +12

      Ya cengiz filan işe girmiştir vatandaşa kazandırmayın ben hallederim diye saolsun iktidarda vatandaşı pozisyona getiriyor büyük şirketler için zorlanmasınlar

    • @AhmetMehdiYlmaz
      @AhmetMehdiYlmaz ปีที่แล้ว

      @@antalyayerelrehber resmi olarak satamaz

    • @antalyayerelrehber
      @antalyayerelrehber ปีที่แล้ว +3

      @@AhmetMehdiYlmaz Köy Muhtarlığı'da belediyeler gibi bir tüzel kişiliktir, istedikleri aracı, tesisi köy muhtarlığı tüzel kişilik bünyesine alıp satabilirler. Bir firmanın kurulu tesisinin köy tüzel kişiliğine devredilmesinin ve köylülerin bu tesisten üretilen elektriğin kullanılmasına yasal bir engel yoktur.

    • @ozansen9724
      @ozansen9724 ปีที่แล้ว +1

      Tebrik ederim bilader. Bu yazıyı yazmaya gelmiştim. Ekleyeyim bir şeyler. Türkiye 50 milyar dolar harcıyor enerji ithalatına. Bu güneş enerjisi tarlaları ithalatı kesip ülkeden döviz çıkmasını engelleyebilirdi. Ama sistemi hiç ettiler. Bunlar düşman. Herkese düşman. Ağaca, toprağa, suya, hayvana düşman. Her şeyden önce memleketin öz evladına düşman. Oldu elektriği de bu memletin evladı üretmesin. Ruslar yapıyor zaten nükleer enerji santrali. Ruslardan alırız. Tıpkı eşektrik üretmek için de ruslardan doğal gaz aldığımız gibi. Bunlar yerlilik millilik naraları atarlar sonra da hiç bir şey ürettirmezler ülkeye. Rustan, Acemden alınca milli oluyoruz.

  • @guclumuratsayl9168
    @guclumuratsayl9168 ปีที่แล้ว +18

    ampül kendi adamlarını koruyup küçük yatıcımcıya çakmak için yine yaratıcılığını kullanmış bravo :)

    • @xmanx8549
      @xmanx8549 6 หลายเดือนก่อน

      Küçük devletin alış garantisi var diye güvenip ı evini arsasını arabasını satacak birikmişini ortaya koyacak kalanını borç harç alıp sistemini yaptıracak sonra devlet almıyorum ve sattırmıyorum diyecek :D
      Küçük elindeki hazır parayı zaten kaybetmiş olacak ama borçlarını ödeyebilmek için tesisi büyük şirketler satın alsın diye kuyruk olup arkalarından koşacak .Onlarda işlerine gelirse yarı fiyatına ve üçde bir fiyatına alırım diyecek tesise çok ucuza konacak . Satmasa borçlar yüzünden haciz gelecek .
      Diğer yandan tesisi kurmak için anlaştığı başvurduğu alış veriş yaptığı yerlerde cebini doldurmuş olacak.

  • @hummetcakal5468
    @hummetcakal5468 ปีที่แล้ว +11

    Çıkın yasalar sürekli halkını ezen bir sistem içindeyiz. Ben evim için rüzgaz ve güneş panel sistemli kurmak istedim ama sanki holding kuruyormuşum gibi algılandım vazgeçtim saki vatandaşın biraz tarruf ve devletede katkıda bulunmak istemesi birilerinin cebini rahatsız etmiş olacakki yime vatandaşa DUR deniliyor. (BENİM DÜŞÜNCEM)

  • @mehmetonurkrteke9372
    @mehmetonurkrteke9372 ปีที่แล้ว +38

    - Bu "Taraflı Kararın" alınmasından sadece 24 saat sonra "34 Tane Yeni Hidroelektrik Santralinin" açılış töreni yapıldı. Kararın amacı gayet net.
    - Ülkemizde iyi işler yapılmıyor, taraflı işler yapılıyor. Taraf tutma ile güven kaybedilir. Yatırımcı devletine güven duymazsa bu gemi yürümez.
    - Üreten insan/firma ne sebeple olursa olsun desteklenmeli. Üretimin niyeti olmaz. İster kötü niyetle ister iyi niyetle yapsın ama yeter ki üretsin.

  • @sedatylmaz5373
    @sedatylmaz5373 ปีที่แล้ว +14

    07:05 ben bunu cidden anlamıyorum açıklaması nedir ki.. devlet ya da şirketler hiçbir maliyetin altına girmeden üretilmiş elektriğin üstüne onlarca vergi koyarak satıyor. bu durumda hiç elektrik tüketmeden üretmenin sakıncası ne ki? rusun gazını alıp elektrik üretmekten her türlü daha avantajlı değil mi? ki ben hiçbir sakınca göremiyorum. mesela 200 kw elektrik tüketen bir hane240kw altı kullanımdan dolayı olsa bile 289 tl fatura öderken üreticiden bu elektriği 1.35x200=270 tl ye alıyor.. ki bir de bunun yüksek kullanımlı ticarethane hesabına girelim 1500 kw tükeren bir ticarethane 4366 tl fatura öderken bu elektrikği üreticiden 1,35x1500=2025tl ye alıyor yani her türlü avantajlı bir durum var. hiç tüketmemesi neden sorun cidden anlayamadım ve yine söylüyorum bu elektrik rusun gazından değil memleketteki güneşten üretiliyor ya. firmaların devletin zararına bile olsa paranın dışarı çıkmasından daha iyi değil mi ?

    • @aybarsordubalk9982
      @aybarsordubalk9982 5 หลายเดือนก่อน

      Kendi ülkendeki biri ürettiği zaman devlet zarar etmez aksine katma değerli üretim ve dışa bağımlılık azaldığı için dışarıya giden dolar miktarı azalır devlet kat kat kar eder aslında

  • @cokoprens7901
    @cokoprens7901 ปีที่แล้ว +20

    Karar ne zaman alındı? Sanırım Erdoğan Rusya gittikten az sonra. Rusya ile ilgili bir durum olabilir mi? Olabilir, Ruslar bize atom enerjisi santrali kuruyor elektrik için. Bize doğal gaz satıyorlar doğalgaz ile elektrik üreten sesislerde kullanılsın diye. Kömür satıyorlar termik santrallerde yakılıp elektrik elde edilsin diye. Güneş Enerji Santrali için uygun bir ülkeyiz. Daha bir kaç gün önce iş seyahati için gittiğim şehirlerde 12.000 ve 17.000 m2 çatı alanlarına GES yaptırmak isteyen fabrika sahiplerinin bu karara karşı yorumlarını üzülerek dinledim. Dünyanın enerjiye ihtiyacı olduğu bir dönemde bir ülke düşünün ki vatandaşına sanayicisine “fazla elektrik üretme kardeşim” diyor? Neden? Düşüncelerim var ancak yazmak istemiyorum. Yarın otomobillerde elektrik kullanılmaya başlanırsa nasıl bir elektrik tüketimi olabileceğini hayal edebiliyormusunuz? Ancak hesap her zaman ki gibi başka. Allah herkesi bildiği gibi yapsın.

    • @fatihturan7775
      @fatihturan7775 ปีที่แล้ว

      Bu ülkede üretmek suç. Götürüp kur korumalıya, dolara, altına yatır. ne üretecen kardeşim, enayimisin sen....

    • @ilkanbilgi
      @ilkanbilgi ปีที่แล้ว +4

      @mmsh 3800 kardeş anladık anladık ya herkes yorumunu okumuştur zaten, her yorumun altına copy paste yapmışsın anladık be

  • @cihankrbyk
    @cihankrbyk ปีที่แล้ว +4

    Kanal ozune donmeye baslayip, gerekli bilgileri ve videolari cekmeye basladi. Tebrik ederim. Harika bir bilgilendirme..

  • @oakyurt
    @oakyurt ปีที่แล้ว +12

    Devlet niye üretmek isteyenin önüne engel koyar?!? Herkes yatırım yapsın, herkes üretsin, doğalgaza bağımlılığımız azalsın, fena mı?!

    • @FIKOZX
      @FIKOZX ปีที่แล้ว

      İnan bilmiyorum amaç ne zorla faiz illetine sokturucaklar

  • @aydnkoroglu8225
    @aydnkoroglu8225 ปีที่แล้ว +16

    Her Yıl 49 milyar dolar bir enerji açığı olan ülkemizde,girişimcilerimiz her türlü riski üstlenerek kredi çekip,güneş santrali kurmuşsa,kötü mü yapmış.

  • @raudimobilya
    @raudimobilya ปีที่แล้ว +23

    Büyük paralar harcayıp çatısına tertemiz, yerli ve milli panel kurup eletkrik üretenler bunu satıyor diye suistimalci öyle mi? Yani sırf tükettiğinden fazlasını üretiyor diye neden suistimal olarak görülüyor. Milli servete katkı değil mi bu?
    Yani bir avuç insanın ithal doğalgazla elektrik üretmesinde, linyit yakmasında, doğayı bozarak hidroelektrik santraller kurmasında kötü niyet yok.
    Ama elektrik rantı onbinlerce firmaya bölündüğünde suistimal var. Acaba ülke tüketiminin sadece %3'ünü oluşturan güneş panelleri hangi lobilerin ayağına bastı?
    İlginç olan EPDK ve ilgili bakanlık çok büyük bir yolsuzluğu önlemiş gibi sunması. Sanki bugüne, farklı bir iktidar döneminde girildi.
    OSB'lerde kurulu gücün %60'ına kadar sistem kurulabiliyordu. EPDK daha 2-3 ay önce bunu 2 katına çıkardı. 2 katına çıkarmak demek ne demek? Senin üretmene ihtiyacım var demektir bu. Sen üretirsen kayıp kaçak azalır (üretici ile kullanıcı arasındaki mesafe azaldığı için) sen üretirsen genel altyapı maliyetleri düşer demekti. Yani aslında kısa süre öncesine kadar EPDK firmalara ihtiyacınızdan fazlasını üretin demiş oldu. Ki bu doğru bir şeydi.
    Ama bugün kendisine güvenip yatırım yapanlar suistimalci ilan edildi.
    Böyle dengesiz politikalar yüzünden ye yatırımlar biter. Artık kimse ihtiyacı kadar bile üretmez. Çünkü kazanılmış hakka bile saygı duymayan bir EPDK'ya güvenip insanlar nasıl yatırım yapsın ki... Ben inanıyorum ki bu hatadan dönülecek ama öyle bile olsa artık yatırımcının güveni kırıldı. Eskisi kadar rahat olmayacak

  • @NoThingL0se
    @NoThingL0se ปีที่แล้ว +6

    Bir yasa çıkınca da derde merhem olsun be. Kimse güvenip yatırım yapmıyor artık bu ülkeye zırt pırt birşeyler değişiyor.

  • @abdullahsyeter
    @abdullahsyeter ปีที่แล้ว +22

    İşin özü şu dağıtım şirketlerine kaynak sağlamak.

    • @antalyayerelrehber
      @antalyayerelrehber ปีที่แล้ว

      Hımmm dağıtım şirketlerinin %90'ı AKP yandaşları olduğuna göre şimdi anlaşıldı yönetmelik sebebi

    • @mustafakurt3546
      @mustafakurt3546 ปีที่แล้ว

      onlar dağıtmasa kim dağıtacak zaten enerjide en büyük sorun üretim değil ki depolama ve dağıtım

  • @suheylkose679
    @suheylkose679 ปีที่แล้ว +4

    Emeğinize sağlık, yönetmeliğin maddeleri kısaca incelenseydi harika olurdu...

  • @emrahciftcibasi
    @emrahciftcibasi ปีที่แล้ว +10

    bende panel tarlası kuracağım ama aradaki müsteşarlar sağ olsun %25 ortalık verirsek brokrasiyi aşabileceğimizi söylüyorlar. :) Dayımız amcamız olmayınca itin çakalın parça kopardığı bir ülkede gelecekle ilgili bir yatırım planlamak çok zor. Bugün dayısı amcası olmayan inovasyon takibini yapamıyor, yapsada ayakta kalamıyor.

  • @orhanarslan767
    @orhanarslan767 ปีที่แล้ว +1

    Detaylı anlatım için teşekkürler

  • @abdullohnorbakov1683
    @abdullohnorbakov1683 ปีที่แล้ว +4

    Özbekistandan selamlar .Şirketinizı Özbekistanda işletmenizi istiyorum .Size ihtiyacimiz var. Kışın söğukden donuyoruz. Ay gaz elektrik yok. Kendi gazımızı çina satıyorlar .Milletimiz tezek yakıyor .Işinızı buraya kursanız seviniriz. Saat 1 .30 söğukden uyuyamıyorum.

    • @xmanx8549
      @xmanx8549 6 หลายเดือนก่อน

      Orada devlet teşviği ve garantisi varsa orada kurup işletmek isteyenler çıkabilir.

  • @mehmetkubat5381
    @mehmetkubat5381 ปีที่แล้ว +5

    Yine büyük şirketlerin çıkarına yapılan işler yani bütün binaların çatılarına maliyetine yapılabilir bu sistem nükleer enerjiye gerek kalmadan ama niye olsun ki illa birileri aradan nasiplenicek ihale alacak...

  • @ercannzr5299
    @ercannzr5299 ปีที่แล้ว +9

    Güneş enerjisi tarım sulaması üstüne iş yapıyorum. Teşvik için destek kredisi veriliyor sözde ziraat bankasında. Fakat o kadar bilgisizler ki bu işi çözebilmek için kaç müdürle konuştuk hiç bilgileri yok. Herkes farklı bir evraktan bahsediyor yine işimizi çözemiyorlar. Bunu biraz basitleştirmeliler

  • @_kaanuner_
    @_kaanuner_ ปีที่แล้ว +11

    Büyük bir enerji krizi ile karşı karşıyayken bu kararı almaları hem üreticiyi hemde tüketiciyi zor şartlar ile karşı karşıya bırakıyor. Balını kaymağını yiyen 2016- 2018 yılları arasında teşviklerle yatırım yapan neredeyse bedavaya kurulan sistemler ve 10yıllık alım garantisiyle kWh /$ 0.13$ civarında devlet tarafından satın alınıp, edaş Tedarikçilerine alış fiyatı nın altında satılıyor.

    • @ahmetdemiral9035
      @ahmetdemiral9035 ปีที่แล้ว +1

      Çokları bu durumda haberdar değil

    • @_kaanuner_
      @_kaanuner_ ปีที่แล้ว

      @@ahmetdemiral9035 maalesef bu konuda belirsizlikten doğan, biraz bilgisizlik var. bizde işimiz olduğu için takip ediyor, hem üreticiye hemde tüketiciye her fırsatta dile getiriyoruz.
      Bedava elektrik alipta %20 / %50 civarında zam yapmak mı?
      *Yeni Yatırımcılar öztuketime geçmeye başladı.

  • @tuncercaliskan5684
    @tuncercaliskan5684 ปีที่แล้ว

    Emeğinize teşekkürler, irili ufaklı çatı gesler var bu geslerin daha verimli çalışabilmesi için ne gibi bakıp ve temizlik yapılması gerekli bununla ilgili bir videoda çeker misiniz?

  • @ahmetimancer5368
    @ahmetimancer5368 ปีที่แล้ว

    Emeğine sağlık teşekkür ederim

  • @gokhansoydan7494
    @gokhansoydan7494 ปีที่แล้ว

    Emeğinize sağlık 🙏

  • @ahmeta351
    @ahmeta351 ปีที่แล้ว

    Ağzınıza sağlık

  • @guneserkoyun5543
    @guneserkoyun5543 ปีที่แล้ว +5

    Dışa bağımlı elektrik üretimi yerine elektrik sant. Üretimi desteklenmeliydi, biz buna inanan birey olarak yazlık evimize yaptırmayı planlamıştık. 10•000 dolar civarında olacaktı.hem kredi vermiyor hemde bu yönetmelikle bizi caydırdı. Bence bu yönetmelik kime yaradıysa onu çıkartan o dur😤😤😤

    • @serdarrable
      @serdarrable ปีที่แล้ว

      50 kW altı mesken aboneleri etkilemiyor

    • @OzyegenTwo
      @OzyegenTwo ปีที่แล้ว +1

      Hic ariza yapmaz ise en az 8 yilda amorti ediyor. Hatta yurtdisindan panel ve inverter daha ucuz, Turkiyedeki panel ureticileri yurtdisindan daha pahaliya satiyorlar. ye vergi var yada acgozluluk

  • @gokhanakdag4229
    @gokhanakdag4229 ปีที่แล้ว +2

    Aklıma direk şu geldi::: fabrikası olan gidip santrali komple satın alırsa mahsuplaşması daha kolay olur kurulu düzen

  • @emreatalay2172
    @emreatalay2172 ปีที่แล้ว +2

    Kendin uretip satip ekonomiye disa bagimliliga katki saglayamazsin olmaz, biz ithal gaz ile uretip size iteliyoruz zaten gayette karli. Su ulkede en son mantikli bir kararlar alinali cok zaman oldu.

  • @etobur3812
    @etobur3812 ปีที่แล้ว +3

    Yeni yönetmeliğe göre de kimse güvenip yatırım yapmasin. EPDK 6 ay sonra tukettigin kadar elektriği de almıyorum diyebilir veya ürettiğini bana 1 TL'den vereceksin ,tükettiğini de 5 TL den benden alacaksın diyebilir ve bunu geriye dönük uygulayabilir. Olur mu olur. Örnek 11 Ağustos 2022 yönetmeliği...

  • @Sein3
    @Sein3 2 หลายเดือนก่อน

    Teşekkürler

  • @eyupuygun
    @eyupuygun ปีที่แล้ว +2

    Prison break beşinci sezon izlemedim noldu michael çatıya panel mi koydurtu?

  • @Ümit-Mete-Polat
    @Ümit-Mete-Polat ปีที่แล้ว +2

    Elektrik satmanın nesi kötü? Enerji için İlle de petrol mü almalıyız?

  • @nedimuzey
    @nedimuzey ปีที่แล้ว +3

    Sitenin elektrifikasyona daha fazla odaklanmasını, uzman istihdam etmesini istiyorum.

  • @abdullahbaylan
    @abdullahbaylan ปีที่แล้ว

    Merhaba. 50 kW enerjinin altında üretim tesisi kuran bireysel müşteriler ürettiği enerjiden artan fazla enerjinin tamamını satabilir mi?

  • @tradvise
    @tradvise ปีที่แล้ว +2

    09.15 te Ali Koç'a selam söylemesi 🙂

  • @MTVERS
    @MTVERS ปีที่แล้ว +1

    Bence cok demeyip biran önce güneş enerjisi on grid sistemlere bireysel olarakta gecilmeli ilerleyen yillarda enerji maliyetlerini artacagini ve sıkıntılar yasayacagi bir gercek

  • @muradmemmedov8906
    @muradmemmedov8906 ปีที่แล้ว +3

    Allahin gunesinede sahiblenirler

  • @mufiterten6689
    @mufiterten6689 ปีที่แล้ว

    50 kwa altındaki , kendi ihtiyacı için elektrik üreten ve fazlasını satan için son durum nedir?

  • @yusufasi3205
    @yusufasi3205 ปีที่แล้ว +1

    Arta kalan enerjiyi devlete vere biliriz ama
    Verdimiz elektirin karşılı olarak halka yatırım yapmaları gerek ve bunu halka söylemesi gerek sizden aldıklarımızı size böyle faydalı bir sekilde geri veriyoruz demeliler

  • @mezaninekomata
    @mezaninekomata ปีที่แล้ว

    Teorik olaraktan kasıt şu, teknik olarak Türkiyenin enerji ihtiyacının yüzde yüzü güneş enerji santralleri ile karşılanabilir. İmkansız değil sonuçta. Ama bu çok çok çok büyük bir alan kaplayacağından yapılması mümkün de değil.
    Bahsedilen yüzdeli rakamlar gayet sağlıklı, çünkü yenilenebilir enerji kaynağının bir çok çeşidi var ve her birisi bu pastada belirli bir yüzdelik dilimi işgal ediyorlar.

  • @mehmetyldz7950
    @mehmetyldz7950 ปีที่แล้ว

    küçük tüketiciler kooperatif olarak başka bir yerde kurabilir mi?

  • @hasimkus
    @hasimkus ปีที่แล้ว +6

    adam prison break dan örnek verdi bu kafadaki adamların tarihi trt dizilerinden öğrenmesi de doğal

  • @Omer-sp1hg
    @Omer-sp1hg ปีที่แล้ว +7

    Güneş enerjisi üretimiyle ilgili detaylı bir video istiyoruz güneş paneli fiyatları, bir evin ortalama tüketimi,nekadar panel kurması gerektiğini,maliyetleri vb

    • @murataslan6469
      @murataslan6469 ปีที่แล้ว +2

      Şu yorumu yazacsgina youtube bunu yazsan birnsuru video var zaten

    • @Omer-sp1hg
      @Omer-sp1hg ปีที่แล้ว

      @@murataslan6469 halahalla sen çok zekisin he! bu kanal teknoloji kanalı ve günümüzün en önemli konularından biri temiz enerji ama bu konu hakkımda bu kanalda video yok ama abonesi bile olmayan kanallarda var buyuzden yazdım buraya yoksa biliyorum başka videolar olduğunu

    • @yusufilhan8856
      @yusufilhan8856 ปีที่แล้ว +8

      A sınıfı 144mono half cut bir panelin fiyatı 5.600 TL'den başlıyor. Bir evin ortalama günlük elektriğini karşılaması için en az 6 adet 455w panel lazım. (Not: Türkiye'nin bir fabrikasında kalite kontrol sorumlusuyum )

    • @_kaanuner_
      @_kaanuner_ ปีที่แล้ว +1

      öztüketim sistemler kurmak kWp olarak hesaplayalım bir evin ihtiyacı Max saatte 5.5kw- 10kw arasında değişir kWp fiyatı çatı üzerine 830$ olarak hesaplayabilirsiniz.
      Mahsup sistemler 870$ -910$ bulabiliyor. Bilginize :)

    • @Musabturan7
      @Musabturan7 ปีที่แล้ว

      Güneş paneli kuracağın yerde elektirik var mı

  • @muhendisChe
    @muhendisChe ปีที่แล้ว

    Güneş enerjisi yatırımının en önemli sorunu enerjinin depolanmasıdır, bu amaçla kullanılan bataryalar yatırım ve işletme maliyeti yüksektir, çok büyük ölçekli üretimin bataryalarla depolanması çok büyük maliyet gerektirir, bu nedenle güneş enerjisi ile üretilen elektriğin depolanması için alternatif yöntemler geliştirmek zorundayız, biyokimyasal depolama yöntemleri gibi, kimyasal depolama yöntemleri gibi, su rezervuarları oluşturmak gibi, gibi...

  • @barsunlu6655
    @barsunlu6655 ปีที่แล้ว

    Ben köyume güneş panel üretim tarlası kurmak istiyorum bu yapmak zararmi kerali mi bilmiyorum bana detaylı bilgi verirmisiniz

  • @metingul4500
    @metingul4500 ปีที่แล้ว

    Yüzde yüz yenilenebilir kaynaklardan elektrik ihtiyacı olan bir yatırımcı, tüketiminin iki katı kadar ges kurdu diyelim, gece kullanacağı elektrik yenilenebilir enerji kaynaklı olmuyor. Serbest tüketici olarak elektrik enerjisi de ayrıca satın alabilir mi? Bu durumda mahsuplaşma durumu nasıl olacak?

    • @BB_Energy
      @BB_Energy ปีที่แล้ว

      Metin Bey; on-grid ve off-grid şeklinde iki sistem var. On-grid sistemde elektrik dağıtım şebekesine irtibatınız var ve üretiminizin tüketiminizi karşılamadığı durumda şebekeden alıyor, üretiminizin fazla olduğu durumda da şebekeye elektrik veriyorsunuz. Bu durumda mahsuplaşmalar aylık bazda yapılır. Aylık toplam üretim ve toplam tüketimleriniz mahsuplaştırılır ve ona göre ya ödeme yapar ya da ödeme alırsınız. Off-grid sistemlerde ise elektrik dağıtım şebekesi ile irtibatınız yoktur. Yani üretiminiz olmadığı zaman (örneğin gece) elektriğiniz olmayacaktır. Bu durumda depolamalı bir sistem kurmanız gerekecektir. yüzde yüz yenilenebilirden kastınız yeşil enerji ise o konuyu bulunduğunuz bölgedeki görevli tedarik şirketi ile ya da enerji aldığınız tedarik şirketi ile görüşebilirsiniz. (Yeşil enerji sertifikalarının temel mantığı, kullandığınız kadar enerjinin doğaya saldığı emisyon miktarının hesaplanarak bu miktar kadar yenilenebilir enerji üretiminin desteklenmesidir. Sertifika sahibi olduğunuzda sizin adınıza yenilenebilir enerji üretilir. Sertifikalar; yenilebilir enerji üretiminin teşvik edildiğini ve desteklendiğini gösteren bir belgedir.)

  • @alib.5800
    @alib.5800 ปีที่แล้ว +2

    Güneşten bile vergi isteyecekler imkanları olsa

  • @tayyarrakhadsn9531
    @tayyarrakhadsn9531 3 หลายเดือนก่อน

    yaz boyu ürettiğimiz elektriği kış boyu mahsuplaşabiliyor muyuz?satmasak ama geniş zamanlarda mahsuplaşsak mesela

  • @ismet_habir
    @ismet_habir ปีที่แล้ว +2

    Arkada rüzgar türbini maketi olmasına rağmen güneş enerjisi santrallerinin en ucuz enerji kaynağı olduğunu söylemek biraz talihsizlik olmuş :)

  • @kemalayhan2502
    @kemalayhan2502 ปีที่แล้ว

    adam ne bilgi verdi be helal olsun hep boyle uzmanlar konusmali tebrik ederim 👏👏👏

  • @los___santos
    @los___santos ปีที่แล้ว +1

    Tanidiklarim 15 milyon civari yatirim yaptilar şu an tesisler ellerinde patladı

  • @RamazanToptas
    @RamazanToptas ปีที่แล้ว +1

    Tarım yapılan arazilere güneş enerji santrali yapılması yanlış. Dağlık yamaçlara santraller yapılmalı. Bu yerler devletinde gerçek ve tüzel kişiler tarım arazilerini devletle takas ederek bu yerlere sahip olmalı ve mutlaka tarım dışı arazilere bu yatırımlar yapılmalıdır. Devlet mahsuplastigi araziyi çiftçilere satarak tarıma katkısını devam ettirir.

  • @borgulu1230
    @borgulu1230 ปีที่แล้ว +1

    Bu yönetmelik güneş enerjisinin yaygınlaşmasına engel olur.En büyük sıkıntımız enerji ithalatından kaynaklı cari açık. Cari açığın azaltılması için de devletin planlama ve altyapı yaparak tamamen lisanssız elektrik üretimine izin vermesi gerekir. GES kurulumu vergi ve bürokrasiden arındırılak oldukça basit hale getirilmelidir. Bu konuda seferberlik oluşmalıdır. Enerji milli varoluş meselemizdir.

  • @dadas3150
    @dadas3150 ปีที่แล้ว

    2 yıl önce kasabada su şebekesine güneş enerjisi panalleri bağlandı. Kimse ücret ödemiyor. Bedavaya kulaniyor. Ama buda herksin bahçesini tarlaya çevirmeye neden oldu. İlerde büyük ihtimal su sorunu yaşanacak.

  • @yesilyolda564
    @yesilyolda564 ปีที่แล้ว

    Peki bunlardan kamu kurumları muaf oluyor mu?

  • @ibrahimyavuzer138
    @ibrahimyavuzer138 ปีที่แล้ว

    "Reklamları atla" tuşunu bastım, meğer yayındaymışız.
    Kuruyu yaşı bari ayırt edebilseydik.

  • @Yusuf-us2sb
    @Yusuf-us2sb ปีที่แล้ว

    Elektrik dağıtım şirketlerine yaradı o zaman.

  • @Siggi81
    @Siggi81 5 หลายเดือนก่อน

    Millet bu haksizligi kabul ederek onayliyor! Hic bir Elektrik sirketi buna ADAM gibi karsi cikmiyor, cözüm üretmiyor! Yatirim yapan Vatandas herseyi Ödesin!

  • @dogabelgesellerikusagi3391
    @dogabelgesellerikusagi3391 ปีที่แล้ว +1

    E böyle olacaksa aboneliğimi iptal ederim off grid sisteme geçerim. Bu yeni kanun yenilenebilir enerji nin yavaşlamasına sebep olacaktır.

    • @ahmetgokturk5917
      @ahmetgokturk5917 ปีที่แล้ว

      Sayacınız tek yönlü olduğu durumda fazla enerji verdiğinde size tüketim olarak yazar. On grid iptal ettiğinizde sayacınız tek yönlü sayaç ile değiştirilir.

  • @nalan7620
    @nalan7620 ปีที่แล้ว

    Bu sistem şirketler üzerinden değil binalara uygulanabilir.Hem elektrik ve doğalgazda dışa bağımlılık engellenebilir hem de haneler güneşten faydalanarak sıcak su ve kalorifer sistemi yoluyla sürekli ücretsiz ısınabilir.Bu panelleri üreten fabrikalar açarak gençlere iş sahası açılır.Güneş hepimizin paneller üzerinden gelir sağlanabilir fakat güneş üzeriden kar düşünülemez.Bana göre uygun değil.

  • @dogabelgesellerikusagi3391
    @dogabelgesellerikusagi3391 ปีที่แล้ว +3

    CEO nun dediği gibi kurunun yanında yaş ta yandı. Lisanssız artık çok daha sınırlı olduğu için ya çok az yada hiç para kazanamayacak.

    • @ilkerk01
      @ilkerk01 ปีที่แล้ว

      Kurunun yaninda yaşta yandı ne demek ya... Biraz kafanız çalışmıyor mu? Vatandaş ülkesinde, ülkesinin doğalgaza bağımlılığını azaltıp ülkenin enerji ihtiyacının birazını olsun karşılamak için yatırım yapmış. Para harcamış. Ülkesine fayda sağlamış.ne demek kuru ne demek yaş. Gerçekten çok boşsunuz. Yazık bu vatana. Sizin gibilerin olması ne kadar acı... Birazcık o bedavaya kafatasının içinde olan beyni kullansanız, çok mu zor sizin için...

  • @hidayetgitmez1680
    @hidayetgitmez1680 ปีที่แล้ว +1

    Bir makalede söyle diyordu Türkiye ye satılan güneş enerji panelleri avrupanın çöpleri şöyle ki ülkemize satılan bir panelden 5 birim elektrik üretiyor ise avrupada şimdi üretilen bir panelde 50 birim elektrik üretiyor ne derece doğru

  • @ismailfitness5919
    @ismailfitness5919 ปีที่แล้ว

    Ev Cati ges de kapsiyormu bu yönetmelik

  • @emrekucuk6950
    @emrekucuk6950 ปีที่แล้ว

    Elektrikli arabası olan bir firma kullandığı arabanın elektriğinin ücretini ürettiği elektrik santrali üzerinden karşılayabilir mi

  • @aknkurt8867
    @aknkurt8867 ปีที่แล้ว

    sınırlama yerine her yatırımcıya teşvik olmak gerekmezmi ? en ucuz yoldan sonuçta enerji bağımlılığını ortadan kaldırmak bu ne zararı olabilir ki .

    • @Erhan_Kacan59
      @Erhan_Kacan59 ปีที่แล้ว

      olmaz, alışmışlar milleti kaz gibi yolmaya. bu sefer yandaşlar ne yiyecek?

  • @inanklc1341
    @inanklc1341 ปีที่แล้ว

    İskan olmayan yapının çatısına kurulum olur mu

  • @mesutgul5430
    @mesutgul5430 ปีที่แล้ว

    10 dönüm araziye güneş paneli yapım maliyeti nedir.. birde ne kadar elektrik üretir günlük

    • @BB_Energy
      @BB_Energy ปีที่แล้ว

      Üretim miktarınız kurulum yapacağınız noktaya ve projelendirmenize göre değişir. ayrıca günlük güneşlenme süreleri farklı olduğu için günlük bir değer söylemek doğru olmaz ama aylık ve yıllık ortalama değerler söylenebilir.

  • @AsA-un1fe
    @AsA-un1fe ปีที่แล้ว

    Selam ben batmandan yazıyorum 100kw lık bir güneş panali fiyatı ne kadar

  • @yasarozbey8653
    @yasarozbey8653 6 หลายเดือนก่อน

    👍👍👍

  • @ismailboya3047
    @ismailboya3047 ปีที่แล้ว

    Server seed hash (256)
    Client seed
    Arkadaşlar bu 2si veriliyor (Server seed) i nasıl bulabiliriz bilgisi olan yardımcı olabilirmi

  • @ttface
    @ttface ปีที่แล้ว

    Tişört efsane nereden aldın hocam ? Tam parti tişörtü 👍👍

  • @sinangec1306
    @sinangec1306 ปีที่แล้ว +1

    ben yoğun elektrik tüketilen bir fabrika da çalışıyorum . Çalıştığım firmanın çatısı bomboş. Parası olanlar devletten katkı alamadıklarında hiçbir harekette bulunmuyorlar.

  • @ramilliyev8324
    @ramilliyev8324 ปีที่แล้ว

    Yaxsi günəs olmayin a nə yapliyor tutak ki günəs paneli alsin hava günesli olmadi ond nə yaparsin

  • @fatihdegirmenci4771
    @fatihdegirmenci4771 ปีที่แล้ว +2

    Kritik leriniz guzel ama devlet e guven olmayacagini ogrenmis olduk.

  • @MrMeftunsa
    @MrMeftunsa ปีที่แล้ว +3

    Gerçek bir yorum ve değerlendirme yapamıyor arkadaş.
    Bu yönetmelikle yatırım yapan ve bundan sonra da yatırım yapmak isteyenlerin nasıl engellendiğini anlatması lazım.
    İşlerime taş koyarlar diye düşünüyor galiba.

  • @jalecelik7838
    @jalecelik7838 10 หลายเดือนก่อน

    Daha çok fabrikalar için sorun herhalde , evler için de aynı mı

  • @TheGokhannibal
    @TheGokhannibal ปีที่แล้ว +1

    Utku bey den bilgi almaya gitmişsiniz ama adamın söylemek istediklerini hep kesmişsiniz. Anlamadım neden ama ya konunun tamamını kesin ya da tamamını verin bence büyük ayıp edilmiş.

  • @esatoturak4874
    @esatoturak4874 11 หลายเดือนก่อน

    Özetle tükettiğiniz kadar satabilirsiniz. Bu da GES üretiminin en fazla yarısı olabilir. Bu konuda yardıma ihtiyacı olan , ürettiğim elektriği bedelsiz YEKDEM’e katkı olarak veriyorum diyenler için çözümlerimiz var. Üretiminin ortalama %20 sini tüketen bir müşterimize sunduğumuz çözüm ile hiç elektrik faturası ödemeden, GES üretiminin yarısını da fatura edebilir hale getirdik. Bu çözümümüzün amortisman süresi 8 ay olacak. Bu 8 aydan sonra 10 yıllık alım garantisi bitene kadar her ay GES üretiminin yarısını fatura edebilecek. Zararını en aza indirmiş olacak.

  • @oguztaskn837
    @oguztaskn837 ปีที่แล้ว

    Ürettiğimiz enerjiyi komşularımıza gizliden satsak. Kar elde edebilirmiyiz

  • @aydnkoroglu8225
    @aydnkoroglu8225 ปีที่แล้ว

    Bizde yüksek verimli panel üretimi var mı?

    • @serkankalyoncu9212
      @serkankalyoncu9212 ปีที่แล้ว

      Var, Çin'den alınan fotovoltaik hücreler ile panel montajı yapan fabrikalar (Elin-Arçelik, CW) ve Kalyon Holdingin kendi fotovoltaik hücresi ile ürettiği paneller mevcut. 2,28m*1,13m ölçülerindeki paneller 0,550 kWh e kadar ulaştı geçtiğimiz günlerde.

  • @Ural_ALTAY
    @Ural_ALTAY ปีที่แล้ว

    Bir forvet aldık ama onun da voltajı ve amperi çok düşük hocam...🤭

  • @Uyus3535
    @Uyus3535 ปีที่แล้ว +1

    kanunlar geriye doğru yürümez.. tabi kanun varsa..

  • @diyotmisyon5622
    @diyotmisyon5622 ปีที่แล้ว +1

    Şirketlerin 1 yıl sonrasını tahmin edemediği bir zamanda 4-5 yılda kendini amorti edecek bir sistemi kullanmaya nasıl karar verirler

  • @alpago942
    @alpago942 ปีที่แล้ว +4

    Yenilenebilir enerji sunumu yapmıştım, güneş enerjisi elektrik üretimi için çok iyi olsada tüm elektrik ihtiyacının yıl boyunca güneş enerjisinden karşılanması pek mümkün değil, yıl boyunca değişken üretim olacaktır özellikle kışları yeterli olmayacaktır batarya teknolojileri de ne kadar fazla yatırım yapılsa da doluma ulaşamayacaktır. Yaptığım sunumdan hatırladığım kadarıyla...

    • @alpago942
      @alpago942 ปีที่แล้ว +1

      Güneş enerjisi tüm elektrik ihtiyacı için malesef nihai bir çözüm olması mümkün değil elektrikli arabaların yaygınlaşması evde ısınma ve yemek pişirme gibi herşeyin elektrikli olmasıyla yeterli olmayacaktır, tüm enerji tüketimimizin yenilenebilir olmasını istiyorsak füzyon reaktörü gibi yeni teknolojilere yatırım yapmak zorunlu hale geliyor.

    • @gurkankarasahin4
      @gurkankarasahin4 ปีที่แล้ว

      Tarımsal sulama için mantıklı fakat ev villa iş yeri vb. yerler için pekte mantıklı değil örneğin 3 4 senede akü değişimi yapmak gerekiyor ve panellerin ömrü 25 sene fakat her sene verimlilik azalıyor. Yeni teknoloji bir şeyler geliştirilirse çok mantıklı bir yatırım aracı.

    • @gurkankarasahin4
      @gurkankarasahin4 ปีที่แล้ว

      @mmsh 3800 malatyada bu iş üzerine iş yerim var söylediklerin doğru fakat paneller dolar hesabı alım satım yapılıyor vatandaşa maliyetli geliyor ve örneğin kırsal kesimde yapılmış evlerin çoğunda ruhsat vb evraklar eksik bundan dolayı hem kullanım hem satım işlemi yapamıyorlar bundan dolayı sadece kendi için üretim tüketim yapmak durumunda kalıyor ve akü kısmı burda işin içine karışıyor

    • @gurkankarasahin4
      @gurkankarasahin4 ปีที่แล้ว

      @mmsh 3800 devlet desteğide yok işin kötü kısmı bu

    • @erayk96
      @erayk96 ปีที่แล้ว

      @UNUTULMAZツ verimlilikleri pek artmıyor ama giderek daha ucuza üretilebildikleri için diğer elektrik üretme yöntemlerinden daha ucuza gelmeye başladı

  • @ahmettusun2810
    @ahmettusun2810 ปีที่แล้ว +1

    Şaka gibi ülke epdk 2022de bir düzenleme getiriyor düzenleme mayıs 2019 dan sonrasını kapsıyor geriye dönük yasa çıkarılırmı, çıkarılmaz mı hadi orasını geçtim ama neden mayıs 2019 neden ocak veya şubat değil çok manidar.

  • @ozkanazcan6643
    @ozkanazcan6643 ปีที่แล้ว

    öztüketimi kapsamıyor sanırım anladığım kadarıyla

  • @osmanaltug7003
    @osmanaltug7003 ปีที่แล้ว

    UTKU BEY Sürekli geviş getirmene gerek yok ya MIY MIY !!!

  •  ปีที่แล้ว +2

    Yürütmeye davalar açılır, sonucu görürüz yakında...

  • @TurkmenMurat
    @TurkmenMurat ปีที่แล้ว

    Hocam aslında Devlet sanırım vatandaşın ucuza elektrik kullanmasıyla ilgili geleceğe yönelik önlemler almış gibi duruyor.
    Muhtemelen ilerleyen süreçlerde de elektrik dağıtım şirketlerine de bedava aldığın elektriği maksimum dağıtım giderleri, işletme giderleri ve %20'lik bir kar marjından daha fazla ekleyemezsin diye bir yönetmenlik yayınlayıp bu şekilde vatandaşın daha ucuz elektrik kullanmasını sağlayabilir.
    Şimdi konuyu yatırımcı olarak ele alırsak;
    Örneğin ben 5 veya 6 yıllık yatırım yapıyorum. Yatırım bedelim atıyorum 1 milyon TL. Bunu bana geri gelmesi 5 yıl diyelim. Ben sadece 5 yılda yatırımımı geri alıp bundan hiç bir şekilde kar elde etmeyeceksem bu durum hiç bir yatırımcı için bir yatırım aracı olarak seçilmez. Bu sebepten dolayı da ilerleyen süreçteki düzenlemelerde amortisman süreci x 2 şeklinde yatırımcıya garanti verilerek yatırımlar yaptırılıp, bu süre bittiğinde de tükettiğini mahsuplaşalım, kalanını bedava ver şeklinde yol izlenebilir diye düşünüyorum. Zaten Devletin de yapmak istediği senaryo bu şekilde sanırım. Çünkü Vatandaş başka türlü ucuz elektriğe hiç bir zaman ulaşamayacak.

    • @AB-si2si
      @AB-si2si ปีที่แล้ว

      Komik Bi mantık. Kendi içinde sinerjik bile. Sen düşünme işini iyi Bi düşünsen mi acaba.

    • @federal18
      @federal18 ปีที่แล้ว

      Çöpe attigin parayı kendi lizing borcunu ödeyerek geri kazanmak diye düşün.
      5 yılda 2-3 milyon elektrik parası oduyorsan mantıklı

  • @resitmlty
    @resitmlty ปีที่แล้ว

    200 bin tl ile malatya ilinde 2bin rakimda yatirim yaptirmak mantikli mi

    • @muratugus5711
      @muratugus5711 ปีที่แล้ว

      :) ilacı almadan önce doktora muayene olmakta fayda var.

    • @resitmlty
      @resitmlty ปีที่แล้ว

      @@muratugus5711 😆

    • @serkankalyoncu9212
      @serkankalyoncu9212 ปีที่แล้ว

      Kötü konum, düşük bütçe maalesef. 10-13kWp bir sistem kurarsın onda da amortismanın çok uzun sürer.

  • @neoyunbee7892
    @neoyunbee7892 ปีที่แล้ว

    Daha devamı var ama paylaşmıyorum Devlet büyüklerinden biri iletişime geçerse onunla paylaşırım ancak

  • @hasanarsit1073
    @hasanarsit1073 ปีที่แล้ว

    Böyle bir gelişimin önünü kapatmak nedemrk geriyemi dönelim isteniyo

  • @ulasozdabak9951
    @ulasozdabak9951 ปีที่แล้ว

    Santral sahibi inverter i ayarlar ve gereği kadar üretir bedavaya enerjiyi kimse kimseye devretmez

  • @mufiterten6689
    @mufiterten6689 ปีที่แล้ว

    Lisansız 50 Kwa altındaki yatırımcı için HİÇBİR ŞEY KONUŞULMADI? Video Lisanssız üretici ile ilgili ama bir tek konu konuşmadınız.?

  • @ramazanaltunsk1035
    @ramazanaltunsk1035 9 หลายเดือนก่อน

    üretim fazlası olan mesken aboneleri şu an çok pişman
    üretim fazlası olduğunda 2000 TL satış yapan adama 1700 lira elektrik dağıtım bedeli faturası geliyor

  • @muratugus5711
    @muratugus5711 ปีที่แล้ว

    bedava verecek 1 tane adam tanımıyorum. sisteme rezistans bağlayıp tüketimi arttırmak şimdilik en makul seçenek. 1 birim tüket 1 birim sat.

  • @erengok4123
    @erengok4123 ปีที่แล้ว +1

    Yönetmelikle 50 kW ve altı mesken grupları bundan muaf diyor burda 40 kW ve abone grubu ticarethane olan üretici bundan muaf mı ben tam anlayamadım

    • @ahmetgokturk5917
      @ahmetgokturk5917 ปีที่แล้ว

      50 kv altında diğer tarife grupları muaf değildir. Sadece 50 kv altındaki meskenler muaftır. 60 kV mesken muaf değil.

    • @erengok4123
      @erengok4123 ปีที่แล้ว

      @@ahmetgokturk5917 video içinde CEO 50 kW üstü İçin geçerli diyor yani 50 kW altı İçin muaf olarak anladım ben

    • @ahmetgokturk5917
      @ahmetgokturk5917 ปีที่แล้ว

      @@erengok4123 Videoda zaten çok birsey anlatmamış. Yönetmelikte açıkladığımız gibidir. Bu yönetmelik 40 kv lik ticarethaneye uygulanacaktır. Video da sadece bir önceki yıla değinmiş. Ancak mevcutta Ham üretim sayacı var ise ilgili ayda hesapta Ham üretim sayacından gidilerek Ham tüketim bulunacaktır. İlgili arkadaşın CEO olması doğru bildiği anlamına gelmemektedir.

    • @muratugus5711
      @muratugus5711 ปีที่แล้ว

      siz anlamışsınız anlamazlıktan geliyorsunuz. yönetmelik 50 kv altı mesken muaf diyor. mesken...

    • @erengok4123
      @erengok4123 ปีที่แล้ว

      @@muratugus5711 boş konuşmaya gerek yok videoda 3.56 da konuşmacının dediği şeye istinaden yorum yapıyorum

  • @madeinmna
    @madeinmna ปีที่แล้ว

    keşe ucuz olsada kursak

  • @tevfiktadk7126
    @tevfiktadk7126 ปีที่แล้ว

    Ben bir soru sormak istiyorum ben oyun için ya K40 Gaming Editon alıcağım ya da Mi 11 T Pro alacağım hangisini almalıyım?