M-am întâlnit acum câteva minute cu dl. Pogăciaș la metrou și nu am apucat să-i mulțumesc pentru tot ceea ce face. Sunt masterand în ultimul an la un program de istorie veche și arheologie, iar podcast-ul dvs. este unul dintre singurele motive pentru care mai deschid TH-cam-ul. Mult succes în continuare!
Fain podcast! Și cel dinainte, la fel . Acuma sa fiu puțin rău ; de fapt astea sunt podcasturi , de la 2 ore jumate 😄. Foarte fain ce faceți voi, va rog continuați!
Felicitari Andrei si Matei!! Urmaresc toate podcasturile si sunt printre adevaratele comori documentare istorice realizate pe youtube! la cat mai multe! Peace!🇷🇴✌️
De cand astept acest episod... Multumiri, si felicitari, pt tot ce faceti! Sunteti cei mai tari. Avem o istorie foarte interesanta... cu bune, si cu rele. Am convingerea ca va veti ocupa de multe subiecte din trecutul nostru
Foarte misto episodul și am o întrebare pentru ambii coordonatori ai acestui podcast, dacă doresc să facă Watch Party să ne uităm la filmele vechi românești și să comentăm pe ele cândva, cu oameni din audiență . Îmi place foarte mult podcastul și sper să o țineți tot așa 💪🏻❤️
Ne-am gândit la asta și chiar la ceva discuții la care să participe și public, dacă existe doritori. Dar momentan sunt niște costuri care depășesc posibilitățile.
Referitor la replica: "Cine eşti tu, să vii la noi în țară?". Eu ştiu că scena s-a petrecut, într-adevăr, la o petrecere, după filmările la pelicula "Columna". Cel care a rostit replica de mai sus a fost regretatul Ilarion Ciobanu (Gerula) şi i-a adresat-o actorului (englez/american) care interpreta rolul centurionului roman care i-a prezentat împăratului Traian mâna dreaptă şi capul lui Decebal. Într-adevăr, acesta curta o frumoasă actriță pe care pusese ochii şi maestrul Ilarion Ciobanu. Eeh, alte vremuri!
Abia aștept emisiuni despre viața lui Iulius Carsar!! Ca un pasionat de istorie știam câteva chestiuni generale despre Caesar dar în momentul în care am aprofundat am rămas uimit! Omul a fost ceva pffff!! Atât politic cat și militar!! A rămas subiectul meu preferat din istorie și fără lipsă de modestie, mai cunosc și eu câte ceva istorie (pentru un om de rând fără studii în domeniu… țin sa precizez)
Senzațiile pot să fie de cald, frig, foame etc. Dar dacă vă referiți la impresii, atunci impresia dvs este greșită. Tocmai de aceea vă arăt la începutul emisiunilor cărți și le recomand. Iar de recomandat, recomand doar ce am citit eu personal, nu ce am auzit de la alții.
Revin cu un comentariu clasic: "Podcast=discuție" Cei doi se pot întrerupe de fiecare dată când simt necesar așa că opriți-vă din a mai critica aiurea!
Le-am explicat deja oamenilor de multe ori că așa e la emisiunile noastre, e ca și cum am sta la o terasă și am povesti despre istorie, în loc să vorbim despre jocuri video sau politică. E ceva relaxat, ne mai și întrerupem, ne mai și contrazicem. Sigur că Andrei e specialistul, dar cineva trebuie să-i pună și întrebări, că altfel facem lecție cu arătătorul la tablă.
Ce fac dacii in ilustratii? Demanteleaza... sau construiesc. Ataca cu pietre... sau se gandesc. Se predau... sau negociaza. Impart apa... sau se sinucid. Interpretarile sunt pe principiul: "Daca nu scade, atunci creste, cu exceptia cazului in care sta pe loc." Dar lasand gluma la o parte, apreciez prezentarea si discutiile bazate strict pe ce se cunoaste. Sper ca noi descoperiri arheologice sau documente care poate sunt tinute ascunse prin cine stie ce arhive, sa aduca mai multa lumina asupra evenimentelor.
Desi nu fac mare cinste dacilor (ca nici nu era asta intentia - ba, din contra), scenele puteau fi sculptate mult, mult mai umilitoare pentru invinsii de pe columna. Interpretarea din clipul asta (ca ma indoiesc ca poate cineva sa sustina ca poate oferi aici ceva cu valoare mai mare decat o interpretare) e una destul de decenta, avand in vedere ca imaginile sunt destul de ... reci. Eu as plusa si as interpreta ca imaginile veneau cu poezii si/sau cantece, explicand mai clar tuturor si in detaliu unde si ce faceau personajele.
@@andreipogacias4244 Ei, sper ca n-ai luat-o in nume de rau. Am savurat podcastul de la inceput pana la sfarsit 👍 Cu toate astea, m-am amuzat teribil vazand ostenelile asociate deslusirii acelor imagini, gandindu-ma cat insucces pot avea in comparatie cu povestile dacomanilor, pe cat de frumoase, tot pe atat de false, care, transmise cu patosul si siguranta unora care cred in ce spun, tind sa aiba un impact mai mare. Pe principiul: "Pusca si cureaua lata, ce mari daci am fost odata", se pare ca viseaza la un trecut glorios mai degraba decat sa lucreze la gloria nefericitului prezent. De aia incurajez, in masura in care se poate, podcastul legat de romanizare, care sa explice cea mai mare nelamurire a lor: romanizarea populatiei in doar 165 de ani de ocupatie. Mult spor!
Este prima oară când publicul poate să vadă, într-o emisiune, toată povestea războiului daco-roman prezentată pe Columnă. În ceea ce privește interpretările, Andrei a spus felul în care au interpretat specialiștii respectivele scene. Nu știm cu precizie pentru că nu s-a păstrat De Bello Dacico a lui Traian, ca să vedem documentele scrise.
@@banciuvera7247 recomand ascultarea podcasturilor in lungile călătorii zilnice cu masina (in Bucuresti, cel puțin, nu poți ajunge din punctul A in punctul B in mai puțin de 30 de min. Practic in 2-3 zile o discuție de gen este rezolvata)
Treaba cu indicarea cu degetul mare dacă gladiatorul să trăiască sau să moară este invers: în sus (spre zei) înseamnă să moară, iar în jos, spre pământ însemna să rămână între oameni.
Poate faceti o editie in care sa explicati mai multe despre Regia. Cam ce populatie stabila putea sa sustina, pe ce suprafata se intindea, daca exista terase artificiale facute in jur unde s-ar fi putut locui in plus - mie personal mi se pare o arie desul de restransa pentru ce-mi imaginez eu ca era o capitala )comparativ si cu ce povestea Priscus despre "capitala" lui Atilla), daca era o asezare in adevaratul sens al cuvantulu, cu civili, cu piata, cu ambasadori, s.a.m.d.; daca mai existau capitale asa, la cucurigu, in lumea barbara si cam cum arata viata zilnica acolo, unde erau gazduiti oaspetii, ca sigur era mare zumzaiala, un rege are o gramada de vizite si de discutii, ma gandesc ca nu stateau de vorba intr-o camera de 4x4. De asemena, unde s-ar fi putut afla o asemenea cladire sau alte cladiri, ca au mai ramas ruine doar din ceea ce se presupune ca erau structuri religioase, nu si administrative sau civile. Daca nu ma insel. Multumesc.
Gazdă, lasă omul să vorbească, apoi intervii și comentezi... parcă sunteți pe câmp. Apreciez munca voastră, dar e enervant când unul intervine peste altul în timp ce se vorbește, dă impresia că vrea să se arate mai deștept, ce sunt convins că nu asta e intenția.
Buna ziua! Am o nelamurire.Se spune ca legionarii romani in timpul marsurilor primeau ca alocatie de hrana minim un mar si un ou.Cine punea la dispozitie imensa cantitate de hrana pe timpul unei campanii,si de unde.?
Din ce am văzut castrele erau foarte diferite ca dimensiuni, castrul de la Arutela sau Pretorium I sunt mult mai mici decât cel de la Jidova sau de la Cioroiul nou
Eu credeam ca geniul roman in constructii este o snoava.. pana am vazut Templul ridicat de imperiu in cinstea lui Apollo pe Puy de Dôme, Auvergne, in Franta.
Respect domnilor,in legatura cu cei care denatureaza istoria ar fi interesant sa il invitati pe Damian Amfile un om inteligent si cu o memorie foarte buna dar care nu stie sa faca diferenta dintre literatura si istorie,aici este cel mai indicat loc unde cineva sa ii explice ca povestile placute la auz ce-i drept nu sunt realitati istorice
Comparația corectă este, de fapt, cu Rusia. Toate țările care au acceptat baze rusești au sfârșit prin a fi subjugate de această țară. Prin comparație, vedem că Japonia, Coreea de Sud, Germania, Italia, Turcia etc au avut sau au în continuare baze militare americane de decenii la rând și n-au nicio problemă. Cum nu avem nici noi.
E ceva ce nu inteleg. Credeam ca obiceiul ar,atei romane e ca dimineata sa stranga tabara si sa plece, sa marsaluiasca cei 20-30km sau sa se bata sau alte activitati din astea si seara sa construiasca o noua fortificatie in care sa petreaca noaptea, in ideea ca noaptea sa stea protejati in fortificatia lor (val de pamant, sant si perete de aparare de lemn). Cum de se bat (in cel putin cele 2 ipostaze vegheati de Selena lor) pe timp de noapte? Sau aia sunt auxiliarii si aliatii lor? Auxiliarii erau lasati in afara fortificatiilor si li se permite sa desfasoare actiuni militare noaptea? Sau sa petreaca noaptea in afara fortificatiei? Mai ales ca se aflau in teritoriul inamic (si deci ostil). Sau prezenta carelor din secventa de la batalia de la Adamclisi ar putea fi, mai degraba, interpretata ca un atac asupra unei tabere dacice, cu un atac supriza pe timp de noapte? Lucru total neobisnuit pentru romani...
S-a raspuns la întrebarea dacă dacii au exploatat aurul din Apuseni ? Vorbesc de mine de aur, nu de aur aluvionar . Sau acelea au fost deschise de romani ?
intr-una dintre ilustratii (cea cu romanii care platesc tribut, personajul din stanga imaginii), am observat celebrele bratari dacice spiralate fiind purtate pe brat. totusi, erau bratari de antebrat (gauntlets), nu cred ca le punea nimeni pe brate, ar fi fost incomod si nepractic. e doar o chestie care i s-a parut interesanta ilustratorului sau chiar erau purtate pe brat?
Intr-o carte de istorie din scoala generala citisem despre un oras numit Zurobara si se facea referire la orasul respectiv prin compararea lui cu Timisoara de astazi. Este cumva posibil sa fie vorba despre unul si acelasi oras? Mentionez ca Zurobara aparea pe o harta alaturi de alte asezari Dacice/Romane. Pe harta cele 2 orase s-ar fi suprapus dar niciodata nu am avut certitudinea acestui fapt. #colectionaruldeistorie
langa Colosseum, era Ludus Dacicus, adica baracile care erau sediul gladiatorilor proveniti din Dacia. Erau separate fata de baracile altor gladiatori... aceasta dovedeste numarul urias de "gladiatori" proveniti din Dacia.
Ce parere aveti d-l Pogacias despre decimare , practicata in armata romana de obicei in urma unor infrangeri , razvratiri etc ? Nu era cam barbara ? Poate ala al X-lea soldat numarat pe fiecare rand era cel mai bun , viteaz etc si tu alegi sa il sacrifici?
Din ce stiu eu, desi se inchideau ochii, legionarii nu aveau voie sa se casatoreasca si sa formeze familie. Insa nu stiu exact pana la ce an, nu mai tin minte ce imparat a exclus acea lege.
Nu se intelege, cate batalii au fost in cele doua campanii. Unde au avut loc si care a fost dinamica de inaintare a romanilor in timp si spatiu. Care a fost dinamica de aparare, de regrupare si de retragere a dacilor de la prima pana la ultima batalie de cucerire a Daciei. Nu se intelege in ce a constat frontul de lupta. De asemenea, nu ne explicati de ce Decebal a preferat sinuciderea in locul unei retrageri strategice de relocare si de rezistenta pe directia nord-est. Mai ales stiinduse faptul ca era un rege-general cu mare experienta, care in decursul carierei a eliminat 3 sau 4 mari generali romani (sefi de armate).
am explicat totul destul de clar. nu se cunoaște cîte bătălii au fost exact și unde au fost ele. nici frontul exact de luptă. s-a sinucis ca să nu fie capturat și dus la Roma, unde urma să fie executat. Dacia căzuse, nu mai avea armată. serios, chiar am explicat astea. nu e al doilea război mondial sau războiul din Irak. lucrăm cu informațiile alea puține de la avem.
@@andreipogacias4244 Ok, dar in istorie multe regate sau imperii infrante, nu au disparut direct, ci s-au regrupat prin mutarea nucleului statal cateva sute de km in directia opusa statului cuceritor. La experienta pe care o avea Decebal, cum de nu si-a dat seama ca nu mai are sanse si de ce nu a optat pentru varianta relocarii "capitalei" in Bucovina, de exemplu ?
@@aditaadriy4057 care-s alea „multe”?! Decebal nu putea zbura, iar teritoriul era năpădit de romani, plus ai lui au trădat mulți. am mai zis astea, nu înțeleg de ce tre să reluăm explicații deja date.
@@andreipogacias4244 Vizigotii din Franta si Spania, sau Rusia Kieveana, nu au disparut direct, ci s-au relocat mereu din calea cuceritorilor. Nu au stat pe loc ca sa fie genocidati si luati ca sclavi in masa. Si mai sunt si alte exemple.
Nu e adevarat!!! ADRIAN A FOST CEL MAI IMPORTANT IMPARAT! in timpul sau era imperiul extins la maxim si CULTURA A FOST CEA MAI INFLORITOARE ! Biblioteci numeroase nou-facute, teatre si scoli!
@@andreipogacias4244 zidul lui Adrian in Anglia, Templul lui Adrian in Efes, Arcul lui Adrian in Atena, Templul si mormantul sau in Roma, templul lui Traian din Roma (a fost construit de catre Adrian), Panteonul din Roma in care intra toti turistii din Roma... Castelul San Angelo si zeci de amfiteatre, scoli si biblioteci prin tot imperiul, pe unde el calatorea continuu. Nu mari razboaie, in care sa moara oameni (din toate taberele), ci doar campanii de mentinere a pacii. In schimb, accent pe coagularea administratiei, dezvoltarea culturii si a standardului de viata a cetatenilor...
Atat in sculpturile dacilor de la Roma ,cat si n imaginile de pe columna,ce credeti? Lipsesc opincile din picioarele respectivilor oameni( asta ca o constatare vis a vis de tot felul de elucubratii aparute pe piata )
Nu m am referit la incaltari,m am referit la opincile traditionale,asa cum le stim noi ....daca in cazul romanilor, se vad sandalele ,in cazul dacilor eu n am vazut opinca aia taraneasca cu care este portretizat taranul roman 0:02 @@andreipogacias4244
Sunt italian la origini si zic ca legiuni si cohorte puteau lua din orice loc , cu forta chiar , antrenati si munciti la camp , ganditi-va ce armate puteau face cezarii nostri in timpurile alea .
@@andreipogacias4244 Dar romanii nu aveau cavalerie specializata sa urce peste munte.In schimb romanii aveau cavalerie usoara unele unitati fiind unitati de alae recrutate dintre panoni si gali. Iar o teorie este ca aceasta cavalerie maura exact folosind drumurile de plai a cazut in spatele cetatii Sarmizegetusa. Aceasta cavalerie maura spcializata in lupte montane din Africa de vest pana in Maroc. Din cate imi amintesc aceasta cavalerie nu mai apare in razboiul din 105-106 asta arata ca nu mai era nevoie de ea .
@@emiliandragan7856 nu există cavalerie specializată să urce pe munte. oricum, se foloseau drumurile de plai. maurii nu erau specializați în lupte în munte, cavaleria nu e armă montană decît în condiții extreme. munții din Africa de Nord oricum erau foarte diferiți de cei din Dacia, la fel ca acum.
Cei din trupele auxiliare nu erau cetateni romani si primeau cetenia romana la sfarsitul celor 25 de ani de armata. Primind o diploma militara din bronz care atesta acest fapt. Cei din legiune erau cei care s-au născut cetateni romani iar la sfarsitul stagiului militar de 25 de ani primeau pamant sau bani. Legionarii erau recrutati doar dintre cetateni romani fiindca inca din perioada Repubicii cand Roma era doar un oras cetatenii ei trebuiau sa il apere, aveau ibligatia sa intre in armata in functie de venituri. Cei bogati la cavalerie , restul la infanterie
M-am întâlnit acum câteva minute cu dl. Pogăciaș la metrou și nu am apucat să-i mulțumesc pentru tot ceea ce face. Sunt masterand în ultimul an la un program de istorie veche și arheologie, iar podcast-ul dvs. este unul dintre singurele motive pentru care mai deschid TH-cam-ul. Mult succes în continuare!
pe istorie antica ?
@@cocodaniel9729da, este una dintre discipline
Sunt curios ce invatati la scoala - tot varza aia traco-geto-daca si continuitati nedemonstrate ?
@@cocodaniel9729 da
@@SeamanX-qh9bw ultima oară cand am avut contact cu ceea ce descrieți dvs a fost în clasa a V-a, în urmă cu vreo 12 ani.
Fain podcast! Și cel dinainte, la fel .
Acuma sa fiu puțin rău ; de fapt astea sunt podcasturi , de la 2 ore jumate 😄.
Foarte fain ce faceți voi, va rog continuați!
Felicitari Andrei si Matei!! Urmaresc toate podcasturile si sunt printre adevaratele comori documentare istorice realizate pe youtube! la cat mai multe! Peace!🇷🇴✌️
Mulțumim! :) Ne străduim.
Partea asta a fost foarte bine documentata si la obiect. Felcitari!
Tot respectul pentru materialul de calitate pe care ni-l oferiti 😊
Vă mulțumim!
Respect fara limite dumnule Pogacias!! Pentru emisiune, dar si pentru sectiunea de comentarii!!
A fost o plăcere să vă urmăresc, toate cele aproape trei ore. Mulțumesc!
Unul din cele mai bune canale de podcast. tineti o tot asa, felicitari
De cand astept acest episod... Multumiri, si felicitari, pt tot ce faceti! Sunteti cei mai tari. Avem o istorie foarte interesanta... cu bune, si cu rele. Am convingerea ca va veti ocupa de multe subiecte din trecutul nostru
Va multumesc pentru ce faceti! 🫡
Va felicit încă odată! Andrei : Chapeau! 🥰
Felicitări! Frumos podcast, de calitate!
Abia aștept episodul cu romanizarea; cu argumente...
Super! Tocmai am terminat razboaiele cu Domnitian. Perfect timing.:)
Foarte bun podcastul! Ramane preferatul meu! Succes pe mai departe!
Buna seara stimabili, in aceasta toamna ati nceput in forta si veti continua in glorie !
sperăm, mulțumim! :)
Foarte misto episodul și am o întrebare pentru ambii coordonatori ai acestui podcast, dacă doresc să facă Watch Party să ne uităm la filmele vechi românești și să comentăm pe ele cândva, cu oameni din audiență . Îmi place foarte mult podcastul și sper să o țineți tot așa 💪🏻❤️
Eventual sub torma de livestream...pentru cei ce nu pot participa fizic 😊
Ne-am gândit la asta și chiar la ceva discuții la care să participe și public, dacă existe doritori. Dar momentan sunt niște costuri care depășesc posibilitățile.
Nimic de comentat. Succesuri succesive!
Vă mulțumim pentru ajutorul pe care ni-l dați! Și ne bucurăm dacă v-a plăcut.
Wow, ce fascinant. O analiza proaspata si la obiect.
Felicitari! Sunteti o oaza superba in desertul internetului.
Multumim! Redescopar istoria.
Excelent, ca de obicei timpul zboară cind vă ascult :))
O adevărată încântare să vă urmăresc 🥰🥰🥰🤗👍
de cateva saptamani il asteptam 😊
Mulțumim!
Vă mulțumim! :)
Referitor la replica: "Cine eşti tu, să vii la noi în țară?". Eu ştiu că scena s-a petrecut, într-adevăr, la o petrecere, după filmările la pelicula "Columna". Cel care a rostit replica de mai sus a fost regretatul Ilarion Ciobanu (Gerula) şi i-a adresat-o actorului (englez/american) care interpreta rolul centurionului roman care i-a prezentat împăratului Traian mâna dreaptă şi capul lui Decebal. Într-adevăr, acesta curta o frumoasă actriță pe care pusese ochii şi maestrul Ilarion Ciobanu. Eeh, alte vremuri!
Va multumesc frumos!
De la Zaiafet mi-a plăcut cum povestește domnu' Pogăciaș și de atunci îl tot urmăresc. 😄😄
Super, multumim!😊
Super podcast!!
Felicitări!
Bravo totul foarte interesant
Felicitari pentru acest proiect
Pffff....vă iubesc🤟....3 h🥳
astia parca au cucerit dacia pe proiecte de infrastructura si fonduri europene.
foarte mult imi place podcastul vostru. tot asa inainte!
Thanks!
Excelent! 👏
respect !!
Asteptam un episod special batalia de la piata Unirii!! :D
Abia aștept emisiuni despre viața lui Iulius Carsar!! Ca un pasionat de istorie știam câteva chestiuni generale despre Caesar dar în momentul în care am aprofundat am rămas uimit! Omul a fost ceva pffff!! Atât politic cat și militar!! A rămas subiectul meu preferat din istorie și fără lipsă de modestie, mai cunosc și eu câte ceva istorie (pentru un om de rând fără studii în domeniu… țin sa precizez)
Multumesc !
Matei are un dinte impotriva imperiului , era ofticat asa pe succesele alora si pe imaginile columnei hahahaha , spor si felicitari !
Cand auzea cum o tot luau dacii, cel putin un tunel dacic s-a prabusit in sufletul lui. Pe vecie :(
@@mariuzvortex9299 hahahahaha
Super ! 🤟
super
Bravo Andrei! Am senzația că Matei se informează din filme și documentare gen Discovery..
Senzațiile pot să fie de cald, frig, foame etc. Dar dacă vă referiți la impresii, atunci impresia dvs este greșită. Tocmai de aceea vă arăt la începutul emisiunilor cărți și le recomand. Iar de recomandat, recomand doar ce am citit eu personal, nu ce am auzit de la alții.
Tare frumos!
Multumesc frumos. Sune-ti tari!
Ce sa sune?
@@adrian.farcasBravo tie!
Finally :) 🙏🏻😍
Revin cu un comentariu clasic:
"Podcast=discuție"
Cei doi se pot întrerupe de fiecare dată când simt necesar așa că opriți-vă din a mai critica aiurea!
Le-am explicat deja oamenilor de multe ori că așa e la emisiunile noastre, e ca și cum am sta la o terasă și am povesti despre istorie, în loc să vorbim despre jocuri video sau politică. E ceva relaxat, ne mai și întrerupem, ne mai și contrazicem. Sigur că Andrei e specialistul, dar cineva trebuie să-i pună și întrebări, că altfel facem lecție cu arătătorul la tablă.
hai mai.....de vineri seara va astept...
Astept cu nerabdare un episod in care sa mentionati si Dacia Ripensis (Ripuaria), un capitol important dupa retragerea Aureliana.
Nu mai va intrerupeti! Nu mai vorbiti unul peste celalalt!
In rest, am urmarit toate episoadele...
👍👍👍
Ce fac dacii in ilustratii?
Demanteleaza... sau construiesc.
Ataca cu pietre... sau se gandesc.
Se predau... sau negociaza.
Impart apa... sau se sinucid.
Interpretarile sunt pe principiul: "Daca nu scade, atunci creste, cu exceptia cazului in care sta pe loc."
Dar lasand gluma la o parte, apreciez prezentarea si discutiile bazate strict pe ce se cunoaste.
Sper ca noi descoperiri arheologice sau documente care poate sunt tinute ascunse prin cine stie ce arhive, sa aduca mai multa lumina asupra evenimentelor.
hai că simplifici mult niște explicații la imagini de altfel simple. poți lua Columna scenă cu scenă să dai tu interpretări artistice ;)
Desi nu fac mare cinste dacilor (ca nici nu era asta intentia - ba, din contra), scenele puteau fi sculptate mult, mult mai umilitoare pentru invinsii de pe columna. Interpretarea din clipul asta (ca ma indoiesc ca poate cineva sa sustina ca poate oferi aici ceva cu valoare mai mare decat o interpretare) e una destul de decenta, avand in vedere ca imaginile sunt destul de ... reci. Eu as plusa si as interpreta ca imaginile veneau cu poezii si/sau cantece, explicand mai clar tuturor si in detaliu unde si ce faceau personajele.
@@andreipogacias4244 Ei, sper ca n-ai luat-o in nume de rau. Am savurat podcastul de la inceput pana la sfarsit 👍
Cu toate astea, m-am amuzat teribil vazand ostenelile asociate deslusirii acelor imagini, gandindu-ma cat insucces pot avea in comparatie cu povestile dacomanilor, pe cat de frumoase, tot pe atat de false, care, transmise cu patosul si siguranta unora care cred in ce spun, tind sa aiba un impact mai mare.
Pe principiul: "Pusca si cureaua lata, ce mari daci am fost odata", se pare ca viseaza la un trecut glorios mai degraba decat sa lucreze la gloria nefericitului prezent.
De aia incurajez, in masura in care se poate, podcastul legat de romanizare, care sa explice cea mai mare nelamurire a lor: romanizarea populatiei in doar 165 de ani de ocupatie. Mult spor!
Este prima oară când publicul poate să vadă, într-o emisiune, toată povestea războiului daco-roman prezentată pe Columnă. În ceea ce privește interpretările, Andrei a spus felul în care au interpretat specialiștii respectivele scene. Nu știm cu precizie pentru că nu s-a păstrat De Bello Dacico a lui Traian, ca să vedem documentele scrise.
Pe cand o dezbatere despre schisma de la 1054…detaliat …desigur cu Andrei Pogacias ? Multumesc.
istoria religioasă nu e specialitatea mea. poate aducem un specialist în domeniu.
Sper sa nu-mi iau block!
Joi de la ora 20:00 podcast Umblă Vorba cu Damian Anfile fix pe acest subiect!
Super prezentare!
cu cât mai mulți, bine pregătiți pe teme istorice, cu atât mai bine! Timp să avem...
@@banciuvera7247 recomand ascultarea podcasturilor in lungile călătorii zilnice cu masina (in Bucuresti, cel puțin, nu poți ajunge din punctul A in punctul B in mai puțin de 30 de min. Practic in 2-3 zile o discuție de gen este rezolvata)
Ce cautați in muntii noștri?- Ilarion Ciobanu
Haur, lemne si prosti aiasta catam
Cum ce cautau?
Aur si sclavi.
Si au aflat ce cautau.
Treaba cu indicarea cu degetul mare dacă gladiatorul să trăiască sau să moară este invers: în sus (spre zei) înseamnă să moară, iar în jos, spre pământ însemna să rămână între oameni.
nu
Poate faceti o editie in care sa explicati mai multe despre Regia. Cam ce populatie stabila putea sa sustina, pe ce suprafata se intindea, daca exista terase artificiale facute in jur unde s-ar fi putut locui in plus - mie personal mi se pare o arie desul de restransa pentru ce-mi imaginez eu ca era o capitala )comparativ si cu ce povestea Priscus despre "capitala" lui Atilla), daca era o asezare in adevaratul sens al cuvantulu, cu civili, cu piata, cu ambasadori, s.a.m.d.; daca mai existau capitale asa, la cucurigu, in lumea barbara si cam cum arata viata zilnica acolo, unde erau gazduiti oaspetii, ca sigur era mare zumzaiala, un rege are o gramada de vizite si de discutii, ma gandesc ca nu stateau de vorba intr-o camera de 4x4. De asemena, unde s-ar fi putut afla o asemenea cladire sau alte cladiri, ca au mai ramas ruine doar din ceea ce se presupune ca erau structuri religioase, nu si administrative sau civile. Daca nu ma insel. Multumesc.
Ar fi interesanta o istorie incepand de la 106 pana la 1330, batalia de la Posada.
urmează...
@@andreipogacias4244 top tare, fix la ce ma gandeam si eu
@@andreipogacias4244
la cate surse istorice exista, o terminati intr-un episod
🎉
Hai cu romanizarea!!!’
Care era drumul cel mai folosit de la/spre Roma? Prin Nord prin Istria sau prin Sud prin Albania?
imposibil de zis... pt campanii militare era cel prin Balcani, clar...
@@andreipogacias4244 multumesc, apreciez, cam cat dura oare un drum de la Ulpia Traiana la Roma...Maps il da la 10 zile prin Croatia 😅
@@doringheorghe9267 calculați cam la 25 km pe zi pt armată, uneori mai mult, și probabil toat atît pe civili care nu aveau bagaje multe și grele...
Gazdă, lasă omul să vorbească, apoi intervii și comentezi... parcă sunteți pe câmp. Apreciez munca voastră, dar e enervant când unul intervine peste altul în timp ce se vorbește, dă impresia că vrea să se arate mai deștept, ce sunt convins că nu asta e intenția.
Minunat acest podcast
De bun simt. Jus palaria.
Respect.
Buna ziua! Am o nelamurire.Se spune ca legionarii romani in timpul marsurilor primeau ca alocatie de hrana minim un mar si un ou.Cine punea la dispozitie imensa cantitate de hrana pe timpul unei campanii,si de unde.?
Din ce am văzut castrele erau foarte diferite ca dimensiuni, castrul de la Arutela sau Pretorium I sunt mult mai mici decât cel de la Jidova sau de la Cioroiul nou
Eu credeam ca geniul roman in constructii este o snoava.. pana am vazut Templul ridicat de imperiu in cinstea lui Apollo pe Puy de Dôme, Auvergne, in Franta.
Fain dar scurt...ce urmează?
Pacea
un alt episod, pe sfîrșitul săptămînii :)
Mă bucur că folosiți hărți, la școală profesorii de istorie nu prea folosesc hărți când predau
Mi-e greu să cred că nu se folosesc și hărți în școli. E cel mai ușor să arăți așa ce vrei să spui.
@@colectionaruldeistorie întrebați un profesor de istorie de gimnaziu câte hărți are
Respect domnilor,in legatura cu cei care denatureaza istoria ar fi interesant sa il invitati pe Damian Amfile un om inteligent si cu o memorie foarte buna dar care nu stie sa faca diferenta dintre literatura si istorie,aici este cel mai indicat loc unde cineva sa ii explice ca povestile placute la auz ce-i drept nu sunt realitati istorice
Comparația corectă este, de fapt, cu Rusia. Toate țările care au acceptat baze rusești au sfârșit prin a fi subjugate de această țară. Prin comparație, vedem că Japonia, Coreea de Sud, Germania, Italia, Turcia etc au avut sau au în continuare baze militare americane de decenii la rând și n-au nicio problemă. Cum nu avem nici noi.
fiecare cu podcastul/rile lui :)
E ceva ce nu inteleg. Credeam ca obiceiul ar,atei romane e ca dimineata sa stranga tabara si sa plece, sa marsaluiasca cei 20-30km sau sa se bata sau alte activitati din astea si seara sa construiasca o noua fortificatie in care sa petreaca noaptea, in ideea ca noaptea sa stea protejati in fortificatia lor (val de pamant, sant si perete de aparare de lemn). Cum de se bat (in cel putin cele 2 ipostaze vegheati de Selena lor) pe timp de noapte? Sau aia sunt auxiliarii si aliatii lor? Auxiliarii erau lasati in afara fortificatiilor si li se permite sa desfasoare actiuni militare noaptea? Sau sa petreaca noaptea in afara fortificatiei? Mai ales ca se aflau in teritoriul inamic (si deci ostil). Sau prezenta carelor din secventa de la batalia de la Adamclisi ar putea fi, mai degraba, interpretata ca un atac asupra unei tabere dacice, cu un atac supriza pe timp de noapte? Lucru total neobisnuit pentru romani...
S-a raspuns la întrebarea dacă dacii au exploatat aurul din Apuseni ? Vorbesc de mine de aur, nu de aur aluvionar . Sau acelea au fost deschise de romani ?
urmează podcastu despre aurul dacic
Fără supărare dar parții erau foarte departe, greu de crezut că ar fi fost aliați sau că aveau legături diplomatice, teoria e interesantă
Bello... , zici bine
intr-una dintre ilustratii (cea cu romanii care platesc tribut, personajul din stanga imaginii), am observat celebrele bratari dacice spiralate fiind purtate pe brat. totusi, erau bratari de antebrat (gauntlets), nu cred ca le punea nimeni pe brate, ar fi fost incomod si nepractic. e doar o chestie care i s-a parut interesanta ilustratorului sau chiar erau purtate pe brat?
sînt prea groase ca să fie purtate pe antebraț...
Intr-o carte de istorie din scoala generala citisem despre un oras numit Zurobara si se facea referire la orasul respectiv prin compararea lui cu Timisoara de astazi. Este cumva posibil sa fie vorba despre unul si acelasi oras? Mentionez ca Zurobara aparea pe o harta alaturi de alte asezari Dacice/Romane. Pe harta cele 2 orase s-ar fi suprapus dar niciodata nu am avut certitudinea acestui fapt. #colectionaruldeistorie
Exista un joc pe calculator in care se poate observa și se analiza fiecare unitate atât la daci cat și la romani
langa Colosseum, era Ludus Dacicus, adica baracile care erau sediul gladiatorilor proveniti din Dacia. Erau separate fata de baracile altor gladiatori... aceasta dovedeste numarul urias de "gladiatori" proveniti din Dacia.
existau patru școli de gladiatori, una era acest Ludus Dacicus... toate erau separate una de alta...
Ce parere aveti d-l Pogacias despre decimare , practicata in armata romana de obicei in urma unor infrangeri , razvratiri etc ? Nu era cam barbara ? Poate ala al X-lea soldat numarat pe fiecare rand era cel mai bun , viteaz etc si tu alegi sa il sacrifici?
asta era regula lor, nu putem gîndi cu mintea noastră pt ei... nu s-a aplicat de multe ori, oricum, din cîte știu...
Salve! Legio V Macedonica Victrix :))✊🏼
Ave
Din ce stiu eu, desi se inchideau ochii, legionarii nu aveau voie sa se casatoreasca si sa formeze familie. Insa nu stiu exact pana la ce an, nu mai tin minte ce imparat a exclus acea lege.
nu aveau voie, dar aveau familii...
Nu se intelege, cate batalii au fost in cele doua campanii. Unde au avut loc si care a fost dinamica de inaintare a romanilor in timp si spatiu. Care a fost dinamica de aparare, de regrupare si de retragere a dacilor de la prima pana la ultima batalie de cucerire a Daciei. Nu se intelege in ce a constat frontul de lupta. De asemenea, nu ne explicati de ce Decebal a preferat sinuciderea in locul unei retrageri strategice de relocare si de rezistenta pe directia nord-est. Mai ales stiinduse faptul ca era un rege-general cu mare experienta, care in decursul carierei a eliminat 3 sau 4 mari generali romani (sefi de armate).
am explicat totul destul de clar. nu se cunoaște cîte bătălii au fost exact și unde au fost ele. nici frontul exact de luptă. s-a sinucis ca să nu fie capturat și dus la Roma, unde urma să fie executat. Dacia căzuse, nu mai avea armată. serios, chiar am explicat astea. nu e al doilea război mondial sau războiul din Irak. lucrăm cu informațiile alea puține de la avem.
@@andreipogacias4244 Ok, dar in istorie multe regate sau imperii infrante, nu au disparut direct, ci s-au regrupat prin mutarea nucleului statal cateva sute de km in directia opusa statului cuceritor. La experienta pe care o avea Decebal, cum de nu si-a dat seama ca nu mai are sanse si de ce nu a optat pentru varianta relocarii "capitalei" in Bucovina, de exemplu ?
@@aditaadriy4057 care-s alea „multe”?! Decebal nu putea zbura, iar teritoriul era năpădit de romani, plus ai lui au trădat mulți. am mai zis astea, nu înțeleg de ce tre să reluăm explicații deja date.
@@andreipogacias4244 Vizigotii din Franta si Spania, sau Rusia Kieveana, nu au disparut direct, ci s-au relocat mereu din calea cuceritorilor. Nu au stat pe loc ca sa fie genocidati si luati ca sclavi in masa. Si mai sunt si alte exemple.
@@aditaadriy4057 vizigoții sînt înfrînți de arabi, Rusia Kieveană e înfrîntă de cine? unde se retrage? care exemple ar mai fi?
Am multi prieteni care urmaresc cu sufletul la gura serialul cu dl Pogăciaș in rolul de prezentator al istoriei nationale; e fascinant!
Traian avea 2 pacate: nu era crestin si impingea namolul la deal 🤣
noroc că el nu știa că-s păcate :)))))
@@andreipogacias4244 :)))
Nu e adevarat!!! ADRIAN A FOST CEL MAI IMPORTANT IMPARAT! in timpul sau era imperiul extins la maxim si CULTURA A FOST CEA MAI INFLORITOARE ! Biblioteci numeroase nou-facute, teatre si scoli!
nu
E greu de spus care a fost „cel mai“. Sunt câțiva foarte importanți și n-avem cum să-i ierarhizăm, mai ales că au trăit în perioade diferite.
@@andreipogacias4244 zidul lui Adrian in Anglia, Templul lui Adrian in Efes, Arcul lui Adrian in Atena, Templul si mormantul sau in Roma, templul lui Traian din Roma (a fost construit de catre Adrian), Panteonul din Roma in care intra toti turistii din Roma...
Castelul San Angelo si zeci de amfiteatre, scoli si biblioteci prin tot imperiul, pe unde el calatorea continuu.
Nu mari razboaie, in care sa moara oameni (din toate taberele), ci doar campanii de mentinere a pacii. In schimb, accent pe coagularea administratiei, dezvoltarea culturii si a standardului de viata a cetatenilor...
Cele 4 "cavouri" sunt cele 4 sanctuare de la Meleia . Acolo stăteau călugării daci.
Pe ce se bazeaza istoricul cand spune ca Adriano era amantul pasiv al unchiului sau, Traian?
A dat-o ca o picanterie si n-a zis ca este o informatie sigura.
Nu cred ca Decebal isi facea iluzii cu privire la rezultatul razboiului cu Roma.
Probabil că nu. Dar, din nou, nu știm ce calcule avea, pe ce miza el.
Atat in sculpturile dacilor de la Roma ,cat si n imaginile de pe columna,ce credeti? Lipsesc opincile din picioarele respectivilor oameni( asta ca o constatare vis a vis de tot felul de elucubratii aparute pe piata )
nu lipsesc încălțările
Nu m am referit la incaltari,m am referit la opincile traditionale,asa cum le stim noi ....daca in cazul romanilor, se vad sandalele ,in cazul dacilor eu n am vazut opinca aia taraneasca cu care este portretizat taranul roman 0:02 @@andreipogacias4244
@@doareu4308 fiindcă nu purtau opinci, se pare, ci acel model de încălțări specific epocii fierului, numite calcei...
auxiliarii aerau in cohors, numerus dar si in ale, astea erau de cavalerie
150.000 e absolut urias. E cam maximul ce putea genera Imperiul
nu e maximul, e doar o parte...
@@andreipogacias4244 Cam cat ar fi fost maximum? Nu aveau super multe legiuni. Daca au adus 13.. era destul de mult
Sunt italian la origini si zic ca legiuni si cohorte puteau lua din orice loc , cu forta chiar , antrenati si munciti la camp , ganditi-va ce armate puteau face cezarii nostri in timpurile alea .
Dacii și părții aveau o legătură de sange
@cristijosif7075 foarte bu n documentar andrei dar matei asta daca e asa de destept ca tot se baga in discutie , de ce nu face singur emisiunea .
Pai de aia este discutie si nu monolog.
Cavaleria maura avea cai de talie mica specializati in lupte montane . Din aceasta cauza au fost luati in razboiul daco roman .
nici caii dacilor nu erau mai înalți. cavaleria maură era foarte ușoară, de aceea a fost adusă ;)
@@andreipogacias4244 Dar romanii nu aveau cavalerie specializata sa urce peste munte.In schimb romanii aveau cavalerie usoara unele unitati fiind unitati de alae recrutate dintre panoni si gali. Iar o teorie este ca aceasta cavalerie maura exact folosind drumurile de plai a cazut in spatele cetatii Sarmizegetusa. Aceasta cavalerie maura spcializata in lupte montane din Africa de vest pana in Maroc. Din cate imi amintesc aceasta cavalerie nu mai apare in razboiul din 105-106 asta arata ca nu mai era nevoie de ea .
@@emiliandragan7856 nu există cavalerie specializată să urce pe munte. oricum, se foloseau drumurile de plai. maurii nu erau specializați în lupte în munte, cavaleria nu e armă montană decît în condiții extreme. munții din Africa de Nord oricum erau foarte diferiți de cei din Dacia, la fel ca acum.
Niciunu nu are dreptate cand zice ca Traian nu era roman. Era roman 100% 😊 .
Istoria corectă nu basme !
Și tot, așa atingeau cu săgețile ținta și făceau ravagii la sute de metri, ca în filme în care dai acordul ca doctor în istorie
medicamenteeeeeeeeeeeeeeeeeee
Păi bazaconii care se pot încerca și demonstra ,că nu sunt așa, sunt acordurile date de invitat, în filmele și documentarele la care participă
probabil am înțelege mai bine ce vrei, dacă ai ști scrie în română...
ati putea vorbi si despre rezistenta anticomunista pe viitor?
Căutăm un specialist.
@colectionaruldeistorie ar fi prea tare:)
În ce documente se afirma că ostași romani ereau cetățeni romani, documentele spun invers
singuru document pe care l-ai citit tu poate că a fost foaia de externare de la secția inepție intensivă
Cei din trupele auxiliare nu erau cetateni romani si primeau cetenia romana la sfarsitul celor 25 de ani de armata. Primind o diploma militara din bronz care atesta acest fapt. Cei din legiune erau cei care s-au născut cetateni romani iar la sfarsitul stagiului militar de 25 de ani primeau pamant sau bani. Legionarii erau recrutati doar dintre cetateni romani fiindca inca din perioada Repubicii cand Roma era doar un oras cetatenii ei trebuiau sa il apere, aveau ibligatia sa intre in armata in functie de venituri. Cei bogati la cavalerie , restul la infanterie
@@andreipogacias4244 de semnat a semnat, dar si-a uitat medicamentele, din pacate