Tap to unmute

Ce nu știm despre daci

แชร์
ฝัง
 • เผยแพร่เมื่อ 22 ธ.ค. 2023
 • Fraților, astăzi vorbim despre cum dacii au fost prima civilizație din istoria omenirii, despre romanii care au învățat latina de la geți și despre tunelurile secrete din Bucegi.
  Evident, ca să înțelegem cum de au apărut aceste mituri și cum sunt ele demontate cu argumente istorice. Și, totodată, să înțelegem de-a binelea cine au fost de fapt dacii, cum funcționa societatea lor și ce știm, în mod real, despre Zalmoxis, Burebista ori Decebal.
  Adică să facem ceea ce mie mi se pare foarte util în cunoașterea istoriei: un pas spate și o privire mai detașată și mai relaxată despre subiecte tratate de obicei cu prea multă patimă.
  Eu sunt Lucian Vasile și astăzi, alături de mine, la podcastul de istorie, se află Andrei Pogăciaș, cu care am mai discutat despre Vlad Țepeș. Astăzi însă vom merge și mai departe în istorie, în urmă cu vreo două mii și ceva de ani.
  Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
  / @zaiafet
  Susține conținutul: / zaiafet
  ZaiaShop: www.zaiashop.ro
  Instagram: / zaiafet
  Facebook: / zaiafet
  Mail: horia.sarghi@gmail.com
  Aparatură Folosită:
  Cameră: bit.ly/2CRMfNB
  Obiectiv 1: bit.ly/2XroIwM
  Obiectiv 2: bit.ly/2KvvJqM

ความคิดเห็น • 1.1K

 • @originileluidef1702
  @originileluidef1702 5 หลายเดือนก่อน +32

  Prin prizma acestor oameni care isi dedica exclusiv totul pana si nervii pentru o bucatica de adevar, am reusit sa inteleg care este cu adevarat valoarea informatiei! Nu doar la nivel de cea mai valoroasa moneda de schimb cat si cea mai utila moneda pentru creier! aprecieri

  • @andrei2740
   @andrei2740 2 หลายเดือนก่อน

   prizma e totul

  • @crislaus
   @crislaus 2 หลายเดือนก่อน +1

   Dac-o fi istoric cum o fi și lingvist, vai de informația oferită. 🤔 De pe un magazin online italienesc Formaggio Tipico di Branzi - Stravecchio 18/20mesi

 • @RedHealthBlueMana
  @RedHealthBlueMana 5 หลายเดือนก่อน +14

  Multumesc pentru informatiile noi pe care le-am aflat! O discutie foarte faina.

 • @catalinluncanucatalin4702
  @catalinluncanucatalin4702 5 หลายเดือนก่อน +11

  Mulțumesc! Duceam dorul unor lecții de istorie.

 • @GI5-xw1iw
  @GI5-xw1iw 5 หลายเดือนก่อน +17

  wow wow wow ce placere sunt aceste podcasturi de ascultat in loc de radio. multumesc

 • @florinflorin3345
  @florinflorin3345 5 หลายเดือนก่อน +8

  Dacii nu aveau tunelurile, nu au fost prima civilizatie a lumii, dar aveau cateva sute de ani organizati impreuna, bateau moneda, traiau pe locurile celor mai vechi civilizatii ale Europei si e greu de crezut ca n-au avut o limba scrisa si stim e ca s-au distrus artefacte constant in ultima suta de ani. Dar, din pacate, ironizand totul oamenii se lasa usor convinsi ca trebuie sa uite cine sunt, in timp ce altii inventeaza istorie apreciata si aprobata de acesti indivizi.

  • @LenutaBej-ux9on
   @LenutaBej-ux9on หลายเดือนก่อน +1

   Poporul de melelegurile carpato- danubiano- pontic, a fost prima civilizatie din rasa homo sapiens, asta este o certitudine, caci cel mai vechi schelet de circa 35000de ani sa gasit pe pamintul rominesc.
   Daca avem imaginea generala a puzzle istoriei ancestrale al acestui pamint, celelalte fragmente se pot adauga relativ usor.
   Aici sa vorbit prima limba a omului homo sapiens sapiens si de aici au pornit istoria umanitatii actuale.
   Nu stiu de ce se chinuie unii romini sa- si conteste stramosii - Zeitatile care au coborit din cer si au pus bazele umanitatii actuale.
   Dragi romini , mai cautati sa cititi si sursele care tin de Invatatura spirituala actuala, ca sa nu fiti dezamagiti si rusinati cind prin mila lui Dumnezeu , se vor dezvalui adevarata istorie.

  • @seaman5705
   @seaman5705 24 วันที่ผ่านมา

   Aveau pe dracu sute de ani - ce civilizatie a trait inaintea lor pe locurile alea ? In Europa Antica au existat doua-trei civilizatii , cea minoica , cea greaca , cea romana . Restul sunt culturi . Dacii nu au avut o civilizatie - nu stiau nici sa scrie .
   Cei care inventeaza istorie sunt cei asemena tie - adica dacopatii analfabeti functionali. Voi astia care ati scazut IQ-ul mediu al natiunii prin prostia de care dati dovada .

 • @lucianlup
  @lucianlup 4 หลายเดือนก่อน +8

  Superb, bine explicat! Pentru cei care vor sa creada in continuare toate cretinitatile fara fond, genul noi suntem cei mai cei si tara ca a noastra nu exista pe pamant, continuati!

  • @ienulescumaria
   @ienulescumaria 2 หลายเดือนก่อน

   Indiferent de cum au fost dacii, sau n-au fost, tara ca a noastră tot nu exista pe pământ 😅

  • @lunguolimpia8211
   @lunguolimpia8211 หลายเดือนก่อน

   @@ienulescumaria ar fi culmea sa mai existe o Românie sau încă o Italie sau Ungarie, etc. Hai că te-ai întrecut în știință, mare noutate ne-ai spus, că fiecare țară este unica. Știam de la grădiniță.

  • @ienulescumaria
   @ienulescumaria หลายเดือนก่อน

   ​@@lunguolimpia8211... Era o gluma... * Sarcasm *

 • @ciobanudumitru9864
  @ciobanudumitru9864 5 หลายเดือนก่อน +36

  Brînza nicicum nu e cuvînt slav, ca cunoscător bun a limbii ruse( grădința era rusă), cuvîntul brînza sună străin limbii ruse, deși se folosește de ruși în spațiile unde contactează cu românii. Brînză în rusă e ,,tvorog". În Moscova rușii nu vor spune brînză, dar rușii și ucrainenii din Chișinău vor folosi cuvîntul brînza în loc de tvorog.

  • @hannibal92.29
   @hannibal92.29 3 หลายเดือนก่อน +3

   Tot la gradinita esti banuiesc si te "contactezi"

  • @FelixFagarasan
   @FelixFagarasan 3 หลายเดือนก่อน +3

   Pt tine doar rusa este o limba slava ? 😊

  • @foodmighttravel
   @foodmighttravel 3 หลายเดือนก่อน +1

   Dar voi știți ca limba rusa intre popoarele slavice este cum este limba franceza respectiv in zilele noastre engleza intre popoarele oarecum latine?🍻

  • @George-qy6wu
   @George-qy6wu 3 หลายเดือนก่อน +2

   CA Cunoscător ,cum spui tu ...

  • @ThatsThatOnThat
   @ThatsThatOnThat 2 หลายเดือนก่อน +1

   În limba slovacă, o limbă slavă, există cuvântul “bryndza” 😉

 • @tudorm6838
  @tudorm6838 5 หลายเดือนก่อน +14

  Avem reprezentari de daci si prin statuile de daci ramase din forumul lui Traian, acum prin diverse muzee (Vatican, Capitolini etc). Am fost placut suprins ca trei busturi erau puse in "zona imparatilor" din muzeele Vaticanului, langa Traian si Augustus.

  • @ionmaria2888
   @ionmaria2888 5 หลายเดือนก่อน +1

   În vară la Luvru am văzut 2 statui de daci dar una avea capul unui dac și corpul de la alt popor, altă statuie..

  • @tudorm6838
   @tudorm6838 5 หลายเดือนก่อน +2

   @@ionmaria2888 Uneori capetele sau mâinile sunt distruse și înlocuite. Am înțeles ca asa ar fi cele de pe arcul lui Constantin.

 • @constantaneagu2489
  @constantaneagu2489 6 หลายเดือนก่อน +7

  Bună mulțumesc, mult respect și recunoștință ptr alegerea subiectului ,domjilor dragi nici nu am sesizat cât, de repede sau scurs cele 2h de istorie mare diferență fiind povestea cu har a, istoriei și predarea ei la clasă în fine,viață lungă în lumină ptr la mai multă emisie și ptr acum, sărbători pline de iubire și multe binecuvântări.

 • @radusahlean9809
  @radusahlean9809 5 หลายเดือนก่อน +10

  Extraordinar! Felicitări! Avem nevoie de acest material în școli!

 • @elLuKa
  @elLuKa 5 หลายเดือนก่อน +1

  Superb! Mulțumim! 😊

 • @nagyzoli
  @nagyzoli 5 หลายเดือนก่อน +47

  @Zaiafet Mica corectie.. samuraii nu foloseau katana. Aia era arma de "mai bine cu ea, decat cu pumnul gol", cum e pistolul pe campul de batalie modern. Arma nr 1 a samuraiului era arcul. In secunda in care a aparut muscheta, samuraii au azvarlit arcul pe peretele decorativ al familiei si au luat muscheta. Cand inamicul era aproape, arma nr 1 era regele armelor din intreg istoricul uman: YARI = sulitza. Armura de samurai veche (nu aia din era Tokugawa, ci cu 300 de ani inainte) avea scut, se monta pe umeri. Inclusiv stilurile mai vechi de arte martiale (premergatoare shotokan) au miscari liniare, lungi si eschive cu 2 brate... ideal daca ai o sulita in mana (sau naginata, halebarda mica). Ca un arcas si un practicant de arte martiale.. yumi ala e un arc al naibii de pervers.

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน +8

   Cărți scrise de specialiști tind să nu-ți dea dreptate. Da, foloseau și alte arme, dar eu vorbeam desăpre arma de luptă de aproape, care era armă cu tăiș de tip katana sau alte cîteva modele. Nu mi-am bătgut capul să le țin minte. Dacă te uiți la stampele japoneze, samuraii au întotdeauna (sau în majoritatea covîrșitoare a cazurilor) sabia la brîu, indiferent de situație.

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +2

   @@andreipogacias4244 degeaba ești doctor, dacă nu ești capabil să gândești logic. Faptul că un samurai avea dreptul să poarte sabie mare și sabie mică, nu înseamnă că și luptau cu ele în război. Existau arme mai eficiente. Simpla discuție despre lupta unui japonez cu un dac e una ipotetică și nu neapărat inteligentă.

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน +4

   @@timirom68 așa e :)))))))))) io-s ăla fără logică. deci purtau armele alea la brîu așa pe post de zorzoane. nici nu băgăm în seamă descrierile de lupte, artele marțiale în jurul katanei și stampele existente. și io-s ăla fără logică. iar discuția despre lupta dintre daci și japonezi, dacă asculți toate cuvintele din podcast, vezi de la ce vine...

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +2

   @@andreipogacias4244 nu purtau armele la brâu ca zorzoane ci erau și un simbol al rangului purtat. Faptul că toți samuraii purtau katana, nu înseamnă și că toți excelau în folosirea ei, nu înseamnă că toți urmau "calea sabiei". Unii deveneau samurai prin naștere, nu toți erau spadasini. Cum ar fi în zilele noastre, nu toți militarii sunt trăgători de elită, unii chiar poate nu au purtat niciodată o armă.

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน +3

   @@timirom68 ba da, toți știau să se bată cu mai toate armele, fiindcă asta le era meseria. Normal, fiecare se descurca după talent etc. Io chiar închei discuția aici, fiindcă mi se pare aberantă. Zi bună!

 • @woofwoof7226
  @woofwoof7226 5 หลายเดือนก่อน +12

  Dl Pogăciaș, la brânză în limbile slave nu se spune brânză. V-au mințit interlocutorii.
  Puteți verifica ca istoric foarte simplu citind articolul despre "cheese" in wiki rus, ucr, pol, bulg, slovac, sloven, croat, sârb, ceh.
  Apoi verificați vă rog ce se spune la articolul "brânză" în toate acele limbi. Faptul că au brânză pe etichete nu arată decât că produsul (și poate și interlocutorul dvs) vine din zone adiacente Carpaților sau României. De pildă, părți ale Slovaciei, Poloniei, Ucrainei ( citez din wiki ucrainean: Чернівецькій, Одеській, на півдні Хмельницької та Вінницької) Ei, puteți să spuneți unde în Ucraina se găsesc acele zone și de ce slavii celorlalte zone spun sir?
  "Mai ales în limba rusă" 🤣 Schimbați prietenul sau el să schimbe limba.

  • @robertinferno7862
   @robertinferno7862 27 วันที่ผ่านมา

   Cand esti iesit din comun de prost si citesti doar ce scrie Gigi Becali...
   Ia cu paine, prostule:
   Bryndza or brynza is a sheep milk cheese made across much of East-Central Europe, including in Ukraine and Slovakia. Bryndza cheese is creamy white in appearance, known for its characteristic strong smell and taste. The cheese is white, tangy, crumbly and slightly moist. It has characteristic odor and flavor with a notable taste of butyric acid. The overall flavor sensation begins slightly mild, then goes strong and finally fades to a salty finish. Recipes differ slightly across countries.
   In Slovakia, bryndza serves as the main ingredient to bryndzové halušky, which is regarded a national dish.
   Brynza is an essential ingredient in preparing Ukrainian cornmeal dish called banosh.
   Slovak bryndza from Slovakia was registered in the EU's Register of protected designations of origin and protected geographical indications on 16 July 2008 as a Protected Geographical Indication (PGI). The geographical indication was requested on 4 October 2007. Slovak bryndza must contain at least 50% of sheep milk. Sheep (ovčia) bryndza contains 100% sheep cheese.
   Bryndza Podhalańska from Poland has been registered in the EU's Register of protected designations of origin and protected geographical indications on 11 June 2007 as a Protected Designation of Origin (PDO). The geographical indication was requested on 23 September 2006.

 • @tulbureI
  @tulbureI 5 หลายเดือนก่อน +15

  Despre etimologia ne-dacică a cuvântului brânză, posibil venit din limba rusă.
  Dicționarele explicative rusești indică că etimologia cuvântului brânză este română, și că acesta este ajuns în rusă "recent", prin secolul 19, și anume din limba română, doar că, i se menționează prezența și în bulgară, macedoneană, etc. Colegul lui Pogăciaș, cel de știe rusește, și i-a trimis poza cu cașcavalul semnat "брынза", să deschidă vreun dex rusesc înainte de a se da cu dovezi de genul.

  • @igortsr
   @igortsr 5 หลายเดือนก่อน +2

   cascaval="СЫР", branza="брынза", mic detaliu...

  • @user-kr2mw7pk5o
   @user-kr2mw7pk5o 5 หลายเดือนก่อน +1

   Sânteți penibil 1 V-a fost lene să căutați în DEX cuvântul ? Acolo scrie ETIMOLOGIE NECUNOSCUTĂ, rușii și ucrainienii l-au luat de la noi !

  • @eugens07
   @eugens07 5 หลายเดือนก่อน +2

   mie mi-a plăcut întotdeauna că doar românii au ”luat” cuvinte de la alții. Nimeni de la noi. 😉

  • @robertinferno7862
   @robertinferno7862 27 วันที่ผ่านมา

   @@user-kr2mw7pk5o esti prea prost. :))))))))) Daca etimologia e necunoscuta cum plm se stie cine de la cine l-a luat? Asa-i ca votezi cu Sosoaca sau cu AUR? :))))))))))

 • @ioanaont6376
  @ioanaont6376 4 หลายเดือนก่อน +2

  Superb..mulțumim!

 • @costiiftode3804
  @costiiftode3804 5 หลายเดือนก่อน

  Mulțumesc pentru material 🙏

 • @hedera.hellix
  @hedera.hellix 5 หลายเดือนก่อน +10

  Foarte interesantă discuția. Aș menționa doar că termenul "brânză", alături de alte cuvinte din universul ciobăniei sunt considerate vlahe in cehă, slovacă, ucraineană și poloneză. Sunt specifice ciobanilor nomazi din zonele muntoase care erau în general de origine vlahă și sunt considerați până astăzi ca fiind un soi de români. Așadar, "brânză" nu este un cuvânt slav pentru slavi.

  • @1970vio
   @1970vio 5 หลายเดือนก่อน

   Cred că aveti dreptate.În rusă ,brânză e ,,творог,,-tvorog-

  • @Lara-jp4xk
   @Lara-jp4xk 5 หลายเดือนก่อน +3

   @@1970vio Conform retetelor de pe Utube si google translate, in lb rusa tvorog=brinza (dulce) de vaci, iar sir=brinza sarata.

  • @crislaus
   @crislaus 2 หลายเดือนก่อน

   De pe un magazin online italienesc Formaggio Tipico di Branzi - Stravecchio 18/20mesi

 • @sfantupetru9032
  @sfantupetru9032 6 หลายเดือนก่อน +5

  Super video!!🎉😂

 •  5 หลายเดือนก่อน +22

  este foarte important pentru toți inculții din comentarii să știe următoarele lucruri:
  1. Nu este un conflict de interese să fii și istoric și gras.
  2. Nu invalidează cu nimic informația și specializarea faptul că e chel. Vorbesc din experiență.
  3. Un istoric bun știe când nu are informații despre un subiect și spune ”nu știm”
  4. Un istoric prost fabrică informații din cap acolo unde nu știe, în felul ăsta aflăm căp Dacii aveau tuneluri către Egipt, că existau 12 preoți și 12 preotese care conduceau tara in decomacratie si intelepciune, că descindeau din atlanți, etc.
  5. Enextrem de usor să zici ca stii ceva secret fara sa existe surse în acest sens. Uite eu de exemplu vă zic că regii daci au fost Braules, Comises, Patraulos, Zymbros, Dumbravix, Coyzes și Dromaderion, până la Burebista. Nu mi-e greu să afirm și să zic că istoricii neagă aceste informații. Cum sustin? Întrebațși un istoric despre regele Dumbravix. O sa nege. Vedeti?

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +1

   Stimate domn Vartejaru, Churchill a fost si gras si chel, dar a stiut cum sa vorbeasca conationalilor. Prin discursurile si hotararea sa a tinut popoarele Imperiului Britanic unite, i-a mobilizat pe cetateni, imbarbatat, alinat etc. De unde parerea mea e ca degeaba esti superinteligent daca nu stii sa explici altora, degeaba stii lucruri pe care le poti dovedi cu documente daca te faci neplacut prin modul de prezentare (chiar si al fizicului). Modul dezlanat de a expune, faptul ca-si trage nasul in mod suparator, salturile de la o expunere la alta il fac pe dl istoric militar necredibil. Aroganta prin care se crede si se da mai destept decat altii e la fel de suparatoare. In multe din cele expuse e lipsit de logica. Dau exemplul tacticilor de lupta ale popoarelor calare, care probabil ca nici n-au fost inventate de catre mongoli ci doar perfectionate de catre acestia. Cand ai o armata mai mica si mai slab inzestrata decat a adversarului, nu-ti ramane decat sa lupti cu inteligenta. Asta s-a vazut pana in timpurile noastre, in Afganistan. Va urez in continuare un Craciun placut si "sa alunecati cu bine in noul an", cum se ureaza in RFG.

  • @alexwallachian7720
   @alexwallachian7720 5 หลายเดือนก่อน +3

   Patraulox a fost strămoșul lui Patraulea?

 • @user-jl1se4io1y
  @user-jl1se4io1y 5 หลายเดือนก่อน

  Bravo foarte fain 👍

 • @DeannaSt
  @DeannaSt 5 หลายเดือนก่อน +13

  37:40 N-am înțeles , dacii de pe Columna lui Traian nu arată destul de clar cum arătau dacii?
  Din câte știm, până acum nimeni n-a contestat ca acea columnă este despre razboaiele cu dacii - am fost acolo și am văzut la fața locului cum arătau - da, erau bărboși, aveau căciuli și brâie și cămăși lungi cam ca cele țărănești de la noi de prin satele interbelice, ca acum nu mai poartă de-astea decât cântăreții de muzica populară și dansatorii .
  Deci de ce vă întrebați cum arătau?
  Unde altundeva decât in basoreliefuri poți vedea asa ceva?

  • @abcMW1989
   @abcMW1989 5 หลายเดือนก่อน +5

   Dacă ai fost atent, Pogăciaș a vorbit de un canon al reprezentării dacilor. Adică, așa cum ar fi fost dacii văzuți generic atunci, iar asta nu înseamnă că reprezentarea este neapărat reală. Nu se știe precis, până la urmă. Și trebuie să acceptăm că istoria îndepărtată a românilor se află încă în mare ceață.

  • @DeannaSt
   @DeannaSt 5 หลายเดือนก่อน +1

   @@abcMW1989Tot ce știm despre aspectul tuturor anticilor din realmul grec sau roman provine din sculputură mai ales - aceea fiind cea mai fidelă, frescele și mozaicurile fiind mult mai mult supuse interpretării personale și subiectivismului fiind 2D și nu 3D.
   Basoreliefurile sunt însă mai 3D decât orice frescă sau mozaic.
   Dar dacă pui problema asa, înseamnă ca nici toga, nici cvadriga, nici costumele centurionilor nu sunt “reale”!
   Hai sa fim serioși, atunci ori e totul fals, ori nimic.
   Nu poți să vii și să spui că ce e pe columna lui Traian nu e sigur… poate că nu arăta așa… dar tot restul antichității în ce-i privește pe alții și pe romanii însiși este reprezentat cu acuratețe. 🙄

  • @abcMW1989
   @abcMW1989 5 หลายเดือนก่อน +4

   Vorbim numai și numai de reprezentarea dacilor, aici, pentru că o asociem cu imaginea lor din columna lui Traian, singurul izvor documentar vizual. Și așa erau văzuți, în mod canonic. Nu mai sunt și alte surse pentru a putea face comparații. Adică, până la urmă, nu putem siguri. Și, până la noi dovezi, învățăm să acceptăm istoria noastră timpurie ca fiind în ceață. Mai mult, învățăm să fim onești în raport cu trecutul nostru.

  • @DeannaSt
   @DeannaSt 5 หลายเดือนก่อน +15

   @@abcMW1989 Pt mine Columna lui Traian e la fel de clară precum o fotografie și singurul lucru de care nu mă indoiesc in niciun fel.
   Nu simt nevoia sa mă îndoiesc de ea, este o dovadă clară și palpabilă că așa arătau dacii cum sunt reprezentați acolo, nu aveau cum sau de ce sa arate altfel, Columna nu este o alegorie in care realul și imaginarul se confundă, nu este un basm in care apar balauri înaripați sau unicorni, este un basorelief cât se poate de realist.
   N-am nicio îndoială ca egiptenii se imbracau asa cum îi reprezintă pictogramele si sculpturile lor - ca la față arătau altfel , aia chiar că nu ma interesează dacă portretele lor nu au toate ridurile și cicatricile din viața reală.
   Nu am nicio îndoială ca Indienii arătau cum ii reprezintă vechile lor sculpturi din templele hinduse si sunt sigură ca busturile personalităților romane care ne-au parvenit reprezintă portrete tot tot atât de fidele ca oricare bust al lui Eminescu creat de un sculptor realist contemporan.
   Nu văd niciun motiv logic spre a pune la îndoială aspectul dacilor de pe Columna lui Traian, exista ale multe detalii sau chițibușuri demne de pus la îndoială, dar nu Columna.
   A te îndoi de dragul de-a te îndoi când e vorba de ceva evident, e la fel de caraghios ca a nu te îndoi de miturile inventate de dacopati, ambele sunt in cazul asta exagerări care au luat-o razna.

  •  5 หลายเดือนก่อน +1

   portul ăsta nu e unic dac. e și scit, și celt, și part, și tocharian. Și nici azi cămașa cu pantalon și brâu nu e strict românesc. E găsit din Irlanda până în Kîrgîzstan peste tot.

 • @constantintinu830
  @constantintinu830 5 หลายเดือนก่อน +4

  Când îl invitați și pe Laci Tokes sa ne vorbească despre istoria României?

 • @iulyjock
  @iulyjock 5 หลายเดือนก่อน

  Super băieții! 👍💪

 • @CliCk1380
  @CliCk1380 6 หลายเดือนก่อน +25

  Ah ce tare, chiar de la podcastul cu Dragos Patraru l-am descoperit si de atunci m-am uitat la toate aparitiile lui. Super fain tot!

  • @andreiureche9459
   @andreiureche9459 5 หลายเดือนก่อน +3

   Nu stiu cum poti sa-l urmaresti pe Pătraru-cartita de presă.

  • @inhuandazuma1517
   @inhuandazuma1517 5 หลายเดือนก่อน +3

   Nu e nimic fain aici, insul abereaza maxim.

 • @liviuburtoiu7021
  @liviuburtoiu7021 5 หลายเดือนก่อน +18

  Ca drept de replica ar trebui un podcast cu Daniel Roxin 😀

  • @ionmaria2888
   @ionmaria2888 5 หลายเดือนก่อน +5

   Roxin nu este istoric..

  • @ionelapopescu3889
   @ionelapopescu3889 4 หลายเดือนก่อน +6

   @@ionmaria2888 Roxin știe mai multă istorie decât acest " istoric"

  • @ionmaria2888
   @ionmaria2888 4 หลายเดือนก่อน

   @@ionelapopescu3889 Doamnă, ca să faceți comparația trebuie să știți istorie cât amândoi. Roxin spune povești pe placul publicului istoricul spune adevărul chiar dacă unele lucruri nu ne plac. La o adică dacă vă înseamă soțul puteți să ignorați și să va spuneți o poveste frumoasă însă o femeie puternică vrea adevărul. Deci, dacă alegeți să credeți în bazaconiile unui nedpecialist este ok, dacă sunteți bolnavă nimeni nu vă oprește să vă duceți să vă trateze babele însă dacă vreți ceva serios vă duceți la un specialist, un medic de meserie. Ce facultate de istorie a făcut Roxin și ce meserie practică el?Istoricul de aici este recunoscut , chiar și în străinătate, ca Robin sunt în toate țările, bulgarii au un Roxin al lor, francezii la fel ,de ruși nu mai vorbim, după toți Roxinii ai lor sunt buricul pământului, bulgarii sunt cei mai tari, francezii la fel iar rușii au inventat mersul pe jos și apa caldă, dacă toți sunt așa grozavi unde sunt cei normali?Apropo, eu știu ceva istorie să pot spune că Roxin, Densușianu, Savescu și alții spun povești pentru adulți..

  • @silviunastase5571
   @silviunastase5571 4 หลายเดือนก่อน +6

   Roxin e un habarnist care caută senzaționalul. Roxin habar nu are despre metodele științifice de cercetare a istoriei.

  • @akhisardaniela1772
   @akhisardaniela1772 4 หลายเดือนก่อน

   ​@@ionelapopescu3889 avand in vedere ca omul acesta ti a dat destule dovezi ca Roxin si multi altii ca el sunt niste protocronisti in toata regula, de ce insisti sa crezi aberatiile cum ca vai doamne dacii si getii erau un popor atat de mare si cunoscut incat pana si romanii se temeau de ei? Pai vezi? Deia n are ursul coada...

 • @LMFAORomania
  @LMFAORomania 5 หลายเดือนก่อน +40

  Acum ar fi corect să faceți un podcast și cu Dan Alexe după atâtea discuții aprinse în spațiul online.

  • @csabavoss7811
   @csabavoss7811 5 หลายเดือนก่อน +6

   Nu cred ca e cazul cu Alexe .Alexe este un impostor, nici vorba de lingvist

  • @ionionescu4791
   @ionionescu4791 5 หลายเดือนก่อน

   ​@@csabavoss7811 nu-i adevarat. are alta abordare si alte ipoteze. scandalul online nu face bine adevarului istoric. cititi cartea si tineti cont de precizari: teorie vs ipoteza.

 • @user-vk1mp7bd8x
  @user-vk1mp7bd8x 28 วันที่ผ่านมา

  Fain istoric, faină prezentarea, mulțumesc!

 • @SergiuBalaet
  @SergiuBalaet 2 หลายเดือนก่อน

  Excelentă discuție !

 • @lilianalevren766
  @lilianalevren766 5 หลายเดือนก่อน +8

  ”Ancient DNA” rezultat in regionen ar putea sigur så contribie la clarificarea originei dacilor . Ar fi interesant de urmarit si cararea asta.

  • @trillaa2734
   @trillaa2734 หลายเดือนก่อน

   Nu exista asa ceva. Nu exista "gena" dacică. Cel mai probabil, dacii erau indo-europeni. Nici un test ADN Nu ne stabilește identitatea lor sau etnia.

  • @roxanabudei5841
   @roxanabudei5841 หลายเดือนก่อน +3

   S-a facut si un astfel de studiu stintific.
   Din el rezulta ca noi romanii avem in adn cam 50% din adn-ul populatiei culturii Cucuteni, ce a locuit pe teritoriul Romanie dar si in partile invecinate acum 5-7000 de ani.
   Aceasta populatie Cucuteni +populatiile indo-europene au dat nastere stramosilor nostri geto-daci,astfel ca in adn-ul nostru avem probabil peste 60% adn dacic dar nu mai mult de 70%.
   Restul adn este reprezentat de populatiile romanice ale imperiului roman si grupuri ale diverselor populatii migratoare,asimilate de localnici.

 • @tofanalexander
  @tofanalexander 6 หลายเดือนก่อน +7

  A fost bine de tot. Mersi mult! Mai astepam si alte emisiuni!

  • @calind61
   @calind61 6 หลายเดือนก่อน +5

   ma faceti curios.. A ajuns Dl. Pogacies la performanta de a putea fi coerent in exprimare atunci cand se chinuie sa vorbeasca pe marginea unui subiect? Fara sa inceapa o fraza pe care apoi sa o terimine cu "Nu mai stiu" "Nu-mi aduc aminte" "Imi scapa detaliul asta" " In fine.." , sau pur si simplu sa o lase in suspensie si sa treaca la alt subiect?
   Precum a facut in ultimul podcast de pe acest canal, in care a avut o prestatie absolut neprofesionala si jenanta, care lasa impresia ca era in sevraj narcotic?
   Sau doar aveti dumneavoasta standarde foarte joase domnule Tofanalexander?
   Totusi vreau sa cred in prima varianta .. hai sa vedem :)

  • @aurelaurel8222
   @aurelaurel8222 5 หลายเดือนก่อน

   ​@@calind61tu esti Slav putinist javra

  • @emanuelmaldoileacont8253
   @emanuelmaldoileacont8253 5 หลายเดือนก่อน

   Iti plc sa te expui foarte sofisticat in exprimare cand efectiv conteaza informatia.omul vorbeste lejer si pe intelesul tuturor,nj ce te tot freaca pe tn asta​@@calind61

 • @andyisshin
  @andyisshin 5 หลายเดือนก่อน +2

  Dupa muuulllttt timp au like la Zaiafet!!! Ups, am crezut ca Horia s-a ingrasat , iarasi! :D Felicitari, imi place nenea asta cu barba ca spune lucruri pe bune! 10X! La multi ani!

 • @VladM174
  @VladM174 5 หลายเดือนก่อน

  Felicitări pt podcast

 • @wraymogg
  @wraymogg 5 หลายเดือนก่อน +11

  Mulțumesc pentru video, Andrei este mereu la înălțime. Un subiect foarte interesant, care cred că ar merita investigat, este cel al termenelor get-got (gaetae-goth). Știu că teoretic sunt separate de câteva sute de ani, dar pentru că izvoarele scrise sunt extrem de puține, există posibilitatea ca un termen să derive din celălalt. Da, goții s-au format ca urmare a curentului de războinici nordici care au invadat teritoriile actualei Ucraina și Moldova, dar din câte am înțeles, acea cultură (Sântana de Mureş-Chernyakhov) era o cultură mixtă, multietnică, apoi au invadat și teritoriul Daciei și iar a rezultat un mixaj extraordinar. Ceea ce mi-aș dori să știu, este dacă în acest mixaj de etnii, oare geții au fost preponderenți? Întreb acest lucru, deoarece studiul genetic al grupurilor etnice, separat în haplogrupuri, spune o poveste extrem de interesantă și anume, că noi, Românii nu avem aproape deloc genele haplogrupului R1b, care se regăsesc la italieni și alte populații latine sau mult influențate de romani, ci dimpotrivă, ne asemănăm în proporții masive cu olandezii, danezii, germanii etc, având proporții asemănătoare de gene caracterisitice haplogrupului I. După invazia hunică, dacă nu mă înșel prea rău, Ostrogoții se aflau chiar la nord de Dunăre, pe teritoriul actualei Românii și Vizigoții la sud de Dunăre, pe teritoriul Bulgariei. De asemenea, toate țările peste care s-a întins Regatul Ostrogot al lui Theodoric au un fond genetic asemănător cu cel al românilor, din punct de vedere al preponderenței haplogrupului I. (en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_group#cite_note-Bosch2006-8). Pe pagina de wiki, se găsesc citări ale unor lucrări foarte interesante, cea mai interesantă fiind: "Paternal and maternal lineages in the Balkans show a homogeneous landscape over linguistic barriers, except for the isolated Aromuns".

  • @electrolustable
   @electrolustable 5 หลายเดือนก่อน

   clar :)))) alte halucinatii :))) romanii stramosii teutonilor :)))) Ceva documentare in exces cu rasa ariana?:))))) carti nu cititi dar podcasturi de kkt consumati non stop

  • @thecostyro74
   @thecostyro74 5 หลายเดือนก่อน

   Stii ce vor raspunde ,, istoricii ". Nu stim :)), desi sunt destule izvoare istorice din acele timpuri . Cert este ca pana si regii Spaniei se considerau urmasii lui Decebal, prin filiera vizigotilor care si-au infiintat regatul in peninsula iberica. Alte puncte interesante pe care nu ,, le stiu " ar fi de exemplu cum au aparut slavii astia blonzi care au atatea cuvinte comune cu ale noastre probabil mostenite din limba dacilor care se numeau sclavini sau antii in sec V-VI in nordul Dunarii , ce era cu acea regiune Getia din Scandinavia de unde ca sa vezi coincidenta veneau gotii care spuneau despre ei ca sunt urmasii lui Decebal ? Sau ca se ne mai intoarcem putin in timp ce era cu acei tyrageti sau masageti din nordul Marii Caspice care i-au invins pe persi ? Se zice ca erau un popor iranian . Care in traducere insemna getii mari si erau blonzi :)). Cat despre pregatirea militara a getilor cred ca istoricul nostru exagereaza putin spre mult cu taranii care nu erau chemati la lupta. Confunda getii din acele timpuri cu taranii lui Stefan cel Mare probabil . Cat de tarani erau poporul mongol de ex unde cand era nevoie toti puteau fi soldati fiorosi si foarte instruiti ? Si sunt surse din acele timpuri care spun ca strabatand Dacia absolut toti barbatii erau inarmati , iar arme de tot felul si armuri erau absolut peste tot. De fapt se pare ca din lene sau incompetenta, istoria din acele timpuri a fost doar extrem de putin scrijelita de catre istoricii nostrii.

 • @iamhatefield
  @iamhatefield 5 หลายเดือนก่อน +6

  Când Andrei spune că oamenii ăia ar trebui să meargă într-o instituție specializată sigur se referea la școală >:)

 • @asdasdasd734
  @asdasdasd734 5 หลายเดือนก่อน

  Superba discutia!

 • @user-wn4yo1xe5u
  @user-wn4yo1xe5u 5 หลายเดือนก่อน

  super ... fi concret in continuare

 • @Potatoes85858
  @Potatoes85858 5 หลายเดือนก่อน +7

  Mai trebuie cateva ore, nu e de ajuns :D ador sa il ascult pe domnul Pogacias.

 • @razvanudroiu6242
  @razvanudroiu6242 5 หลายเดือนก่อน +13

  armele principale ale "samurailor" , in perioada medievala, au fost arcul (yumi) si lancea( yari, naginata); iar mai tarziu( sec 15-16) pusca(tepu). Sabia (tachi, katana, wakizashi etc) are, ca si in Europa, un rol secundar si statutar, simbol al unei caste sociale razboinice. Arigato gozaimass

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +6

   Marele (la propriu) Pogācias pune fața în fața samuraiul în Kimono cu dacul în armură. Samuraii înșiși purtau armuri în războaie. Marea masă a infanteriștilor purtau scuturi, deci nu puteau mânui katana. Deci compară mere cu pere. Bine, e un exercițiu de gândire ceea ce propune, dar nu trebuie lăsată logica la o parte.

  • @cristianscintei1527
   @cristianscintei1527 5 หลายเดือนก่อน +2

   stiti voi mai bine ca un doctor in istorie... cand mergeti la medic voi ii spuneti ce sa va recomande

  • @razvanudroiu6242
   @razvanudroiu6242 5 หลายเดือนก่อน +4

   Nu era in nici un caz o critica, nu mi-as permite, asa ca sa-mi fie cu iertare; cu atat mai putin ca nu stiu mare lucru despre daci sau despre felul lor de a lupta. In schimb despre razboaiele din Japonia erei Sengoku si Edo avem surse foarte detaliate si multiple; nu voiam decat sa "demistific" legendara sabie japoneza. Va rog sa ma iertati daca v-am deranjat cu comentariul, va asigur ca nu a fost intentia mea. O zi buna

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +4

   @@cristianscintei1527 ciudat mod de a gândi, pentru cineva care încă mai trăiește în 2023. Sper că dacă vă duceți la medic și vă spune că aveți o boală mortală, mai mergeți și la alți medici să confirme (sau nu) diagnosticul inițiale. Deci vă rog să nu vă duceți direct la cimitir și să așteptați să vină să vă ia... autobuzul. Nimeni nu-l contrazice pe dr. Pogăciaș pe date istorice, ci pe modul bizar de a gândi, de a dărâma fără sens, de a se exprima, de a se lauda.

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน +1

   Chiar m-am documentat, sînt multe cărți scrise de specialiști despre armele japoneze, răspunsul meu e mai sus.

 • @taniasoniatorok3495
  @taniasoniatorok3495 หลายเดือนก่อน

  Il ador! Stilul sau amanuntit de a povestii, pur si simplu ma rapeste. Asa un-doi trec astea 2 ore cu el.
  Mai adu-l p-aci ca-i bun :D

 • @dragoscoviltir8533
  @dragoscoviltir8533 5 หลายเดือนก่อน

  ... faine informatii

 • @lovelydoge893
  @lovelydoge893 6 หลายเดือนก่อน +95

  Pentru o viata sănătoasă, consumați cel puțin un podcast cu Andrei Pogăciaș pe zi !

  • @alin_ilies
   @alin_ilies 6 หลายเดือนก่อน +9

   sau Dămian Aftimie

  • @MMerlyn91
   @MMerlyn91 6 หลายเดือนก่อน +13

   Mai bine nu.

  • @aurelaurel8222
   @aurelaurel8222 5 หลายเดือนก่อน +3

   ​@daciiliberi3400unde este Dacia nebunule ???

  • @aurelaurel8222
   @aurelaurel8222 5 หลายเดือนก่อน +6

   ​@@alin_iliestu esti haur lac sosocar

  • @aurelaurel8222
   @aurelaurel8222 5 หลายเดือนก่อน +3

   haur lac sosocar primitiv unde sunt Dacii ???

 • @TraianNBalta
  @TraianNBalta 5 หลายเดือนก่อน +5

  La Dosarul Revoluției din ‘89 au fost atasati 4 procurori. 3 s-au pensionat. 1 a ramas sa investigheze. Macar a incercat. S- pensionat si el dupa dosar, nimic dubios.
  Cata dezonoare si lipsa de patriotism trebuie sa fie in tine ca si procuror sa te pensionezi la cel mai important dosar al carierei tale? La cel mai important dosar din istoria Romaniei “moderne”? Pentru mine ceva este dubios aici. Toata lumea se pensionează :))
  Ceva de genul ai comentat tu, Andrei Pogacias, despre războiul daco-roman si cum nimeni nu a scris nimic despre el si asta este, da-i mai departe. Next.
  Pai nu este asa, pentru mine ceva miroase.
  Asa cum miroase si despre dosarul Revoluției, exact in acelasi mod.
  🫶

 • @EraOfMore
  @EraOfMore 5 หลายเดือนก่อน

  Extrem de informativ, si va urez apariții mai dese in mediul online pentru simplu motiv ca educația noilor generații s-a mutat pe youtube (si nu numai) unde știm concret ca mai bine de 80 % din informație este propaganda...si așa cu o mică doza de umor tradițional, nu s-a descoperit nimic scris de Daci din simplu motiv ca la vremea aia nu aruncau cu piatra scrisa pe dealu' următor la vecin, era folosita urlătura...HAI GHORGHE SA MANCI BAAA CA-I GATA SARMAUA (ca si aia e Românească pură 😉) Respect si felicitări !

 • @laurentiudragomir1091
  @laurentiudragomir1091 5 หลายเดือนก่อน

  Interesant.

 • @fm7551
  @fm7551 6 หลายเดือนก่อน +7

  Simpatic omul ăsta dar ar trebui să aibă mai multă grijă de el pt ca îl paste un infarct și ar fi păcat pt ca valoros ca istoric și cu siguranță și ca om

  • @aurelaurel8222
   @aurelaurel8222 5 หลายเดือนก่อน

   Iara sugi pwa ?

  • @ingdeana1389
   @ingdeana1389 5 หลายเดือนก่อน +1

   Chiar asta era prima problema😂😂😂

 • @tudorm6838
  @tudorm6838 5 หลายเดือนก่อน +6

  Interesanta si profesionista discutia, dar prezentata foarte placut, nu m-am putut intrerupe pana nu s-a terminat. Felicitari! Cel mai spectaculos lucru este istoria adevarata si procesul de descoperire a ei. Nici nu stiu ce pierd care asculta doar povesti fantastice.

 • @Gabriel222M
  @Gabriel222M 5 หลายเดือนก่อน

  34:02 Cum care? Dacii mai frate, dac 😂 Felicitari pentru material! 🤘

 • @georgeblidescu4793
  @georgeblidescu4793 5 หลายเดือนก่อน

  SUPERB!

 • @mihaic-29
  @mihaic-29 5 หลายเดือนก่อน +5

  O dezbatere intre echipa dumneavoastră si o echipa formata de domnul Daniel Roxin,ar fi interesnt de urmarit,pe subiecul strabuni. Povestind cu un moderator care "ridica mingi la fileu", este lipsit de orice provocare.

  • @clausion
   @clausion 5 หลายเดือนก่อน +3

   Pe domnul dacopat il cheama Daniel Roxin si o confruntare cu Pogacias s-ar termina repede pentru ca Roxina ar afirma ceva, Pogacias ar cere sursa si gata disputa. Roxin vorbeste fara documente sau face abstractie de izvoarele existente cand nu-i convin. Spre exemplu cand vorbeste despre Iordanes, Roxin spune ca era get, dar in realitate Iordanes povesteste despre el insusi in Getica (De origine actibusque Getarum) si spune ca bunicul lui era din neamul Amalilor, conducatori ai gotilor. De asemenea, Roxin uita ca Getica nu este opera lui Iordanes, ci el doar copiaza lucrarea lui Cassidorus - Libri XII De Rebus Gestis Gothorum.

  • @mihaic-29
   @mihaic-29 5 หลายเดือนก่อน +1

   @@clausion cu atât mai mult ar fi interesanta o dezbatere intre doua echipe formate din oameni cu pregătire în domeniu, având abordări diferite. Mulțumesc pentru discuție! Numai bine!

  • @eugens07
   @eugens07 5 หลายเดือนก่อน +3

   @@clausion merge și invers. Adică să ceară Roxin sursa și să i se explice că ”nu știm!”.😉

 • @valeriacazacu7677
  @valeriacazacu7677 5 หลายเดือนก่อน +6

  O sa desfiintati,Dacii ,ati cercetat voi,ca au venit Aici,acum 2000 de ani,de Undeva,nu stiu de unde...

  •  5 หลายเดือนก่อน +3

   istoria migrațiilor indo-europe a fost atat de bine studiata si etapizata incat nu numai ca putem sti de unde au venit dacii si in care val de migratii, ci si ce popoare sedentare de aici au cotropit. Da, inainte de romani, dacii indo europeni au fost cotropitorii populatiilor neolitice sedentare. Vă recomand cărți. Vă recomand învățarea limbi engleze pentru a citi ultimele studii genetice.

 • @raimundapostu148
  @raimundapostu148 5 หลายเดือนก่อน

  Bun😊

 • @siegfriedsipos159
  @siegfriedsipos159 หลายเดือนก่อน

  Multumesc!

 • @mihaisoos9240
  @mihaisoos9240 5 หลายเดือนก่อน +9

  Samuraii nu foloseau katana ça arma primara. Ei foloseau arcuri si sageti, lanci si o armura superioara. Venita de la un istoric suna prost.

  • @petricatudor5658
   @petricatudor5658 5 หลายเดือนก่อน +2

   Katana se folosește în lupta de contact,iar arcul cu săgeți se folosesc in manevre. Abia mai târziu treptat arcul și-a pierdut din importanță și au folosit puști cu tragere in salve. Katana așa cum spune și el este arma primară. Este folosită și de cavaler și de pedestru.

  • @mihaisoos9240
   @mihaisoos9240 5 หลายเดือนก่อน

   Atat Katana cat si sabiile cavalerilor europeni sunt iconice dar mai putin folosite pe campul de lupta.
   Katana si sabia sunt redutabile in single kombat.
   Revenind la oile noastre, dacii puteau face treaba mare pe scuturile lor in fata samurailor care aveau o strategie diferita, lupta de la distanta, trasul cu arcul de pe cal trupe cu mobilitate maxima.
   Mi se pare ca si nedacofilii sunt atinsi de dacofilism 🙂
   By the way, s-au folosit katane si in cel de-al doilea razboi mondial. Nu pun la indoiala faima ci utilitatea pe campul de lupta. Intr-o incaierare in carciuma sau pe coridorul palatelor katana erea de neintrecut.

  • @InspiredName
   @InspiredName 5 หลายเดือนก่อน

   @@mihaisoos9240 Nu cred ca era o analiza serioasa a dacilor contra samurailor, ci mai degraba ceva luat la misto. Evident o armata mai moderna are sanse mai mari impotriva unor tehnologii depasite. Ca si cum ai pune un cavaler medieval contra unui soldat grec sau roman antic: ambii au armura si echipament greu, dar calitatea aliajelor, armelor si chiar a cailor este diferita.

  • @cirus6
   @cirus6 4 หลายเดือนก่อน

   @@InspiredName daca un spartan ar fi invins un samurai, de ce nu ar fi facut-o si un dac?

 • @ionelzamfira2386
  @ionelzamfira2386 5 หลายเดือนก่อน +6

  Ești într-o confuzie gravă ! 😮

 • @cornelmagdan9357
  @cornelmagdan9357 5 หลายเดือนก่อน +1

  Buna ziua, locuiesc in londra, de17 ani. Un coleg polonez , spune : branza , in poloneza e branza ,de oaie ,doar. FELICITARI ptr treaba buna. ❤❤❤❤

  • @ThatsThatOnThat
   @ThatsThatOnThat 2 หลายเดือนก่อน

   Și în limba slovacă se spune “bryndza”!

 • @gs637
  @gs637 5 หลายเดือนก่อน

  Bravo!

 • @OneTireFire
  @OneTireFire 6 หลายเดือนก่อน +9

  34:06 Japonia folosește trei alfabete

  • @Theodor-Eugen
   @Theodor-Eugen 5 หลายเดือนก่อน

   Care

  • @lucianpop3667
   @lucianpop3667 5 หลายเดือนก่อน +8

   ​​Kanji - hieroglifele de proveniență chineză, hiragana - un silabar cu care se scriu cuvintele japoneze și katakana- un silabar cu care se scriu neologismele. Într-o frază pot apărea simultan toate cele trei alfabete!

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +2

   @@lucianpop3667dar dacă „istoricul“nu știe, spune ca nu există

  •  5 หลายเดือนก่อน +1

   @@timirom68 se referă la un popor antic. Japonia are motive să folosească trei scrieri, are o tradiție multimilenară de caligrafie. Să ai 3 sisteme de scriere înseamnă că scrii atât de mult și atât de des încât ar fi imposibil să nu se găsească urme.

  • @timirom68
   @timirom68 5 หลายเดือนก่อน +1

   @ initial ar trebui sa ne punem intrebarea: CINE scria in timpurile alea? Ma gandesc ca ar fi fost imposibil sa ai un regat, mai mult de atat un imperiu pe timpul lui Burebista fara sa ai o scriere, contabilitate, etc. E gresit sa credem ca romanii au adus tot ce stim astazi in Europa. Unde au fost cetati inseamna ca au fost si drumuri, pentru ca nu poti transporta mii de tone de piatra fara drumuri. Sau fara un transport organizat. Fara mesteri, fara arhitecti, fara planificare. Ca sa se poata construi a fost necesar un sistem de taxe, a fost nevoie de recensamant, deci oameni invatati. Apoi, daca ne gandim cate popoare s-au asezat pe teritoriul de astazi al Romaniei, nu ma mira deloc ca s-au gasit tablite cu 3 sisteme diferite de scriere. Ca nu stim noi sa citim ce e acolo, este problema noastra. Poate uneori gandim prea complicat. Pot fi multe motivele pierderii scrisului sau inscrisurilor dacice. Daca astazi nu gasim, nu inseamna ca n-au existat. Dar, cred eu, arheologia in Romania nu a deschis nici o zecime din ce e de deschis. Dar asta se va intampla, la viteza si amploarea cu care se lucreaza in tara noastra. In RFG se rescrie istoria germanilor si a romanilor invadatori, arheologia demonstreaza ca ceea ce se stia din carti nu corespunde izvoarelor gasite recent.

 • @ancaiordanescu1728
  @ancaiordanescu1728 5 หลายเดือนก่อน +7

  In limba rusa la branza se spune sîr (tvorog la branza de vaci)

  • @william280690
   @william280690 5 หลายเดือนก่อน +5

   Există acest cuvânt în rusă si mai multe limbi slave, doar că originea lui este "vlahă", deci cumva din zona Balcanilor/carpati/, inclusiv noi.
   Впервые это слово было записано как «бренче», описанное как «сыр Влаха», в хорватском порту Дубровника в 1370 году. Впервые брынза была зарегистрирована в Королевстве Венгрии в 1470 году и в соседнем польском Подгалье в 1527 году[1].

  • @GeorgeBuzi
   @GeorgeBuzi 4 หลายเดือนก่อน

   @@william280690 dar ce înseamnă în latină?

 • @CatalinTugui-us9tc
  @CatalinTugui-us9tc 5 หลายเดือนก่อน +1

  "N-au scris pentru cā, nu i-au interesat..." 🤣🤣🤣❤️It. .. excelentā remarca 🙏👍
  Si poate aceastā remarcā ar putea aduce lumina, la anume de ceee?: " acestia considerandu-se nemuritori. ." cred cã restul nu mai e necesar a fi comentat 🤣🤣🤣🙏

 • @bdcpoveste6585
  @bdcpoveste6585 6 หลายเดือนก่อน +12

  Incep sa iubesc mai mult podcasturile. Semnat: un Dac Ocupat

  • @MrIStillDontCare
   @MrIStillDontCare 5 หลายเดือนก่อน +2

   A ieșit aproape dacopat, precum invitatul :)

  • @On3bOy
   @On3bOy 5 หลายเดือนก่อน +1

   ​@@MrIStillDontCare invitatul e dacopat? Cred ca te-ai uitat la alt podcast.

 • @georgianadan3278
  @georgianadan3278 4 หลายเดือนก่อน +5

  Mare e grădina Domnului .
  În limba rusă, la brănză se spune сыр ( sâr).
  Dacă Pogăciaș încearcă să afle istoria dacilor din brânza rusesscă , nu mai avem ce comenta!

 • @florinflorin3345
  @florinflorin3345 5 หลายเดือนก่อน +8

  Cat efort pot depune romanii pt a umbri realitatea ca avem peste 2000 de ani de continuitate aici. Ma intreb ce favoruri trebuie sa primeasca acesti "creatori de istorie" pt a se comporta astfel.

  • @user-oj7qh2tx4m
   @user-oj7qh2tx4m 5 หลายเดือนก่อน +4

   Parcă toată lumea vrea să ne demonstreze că noi, cei ce vietuim aici, acum, suntem zero, fără mamă fără tată, nu avem vechime, toți vor să demonstreze că suntem "cel mai prost din curtea școlii" ca acel copil pricajit ignorat de toți. De ce oare? Nu sunt dacopat cum se spune, dar cred ca o să devin ptr. că prea se coroboreaza multe elemente ce pot duce la alienarea și neantizarea neamului nostru indiferent de unde venim prin negurile istoriei.

  • @InspiredName
   @InspiredName 5 หลายเดือนก่อน

   Daca aveai 2000 de ani de continuitate ai fi vorbit limba daca, dar nu o vorbesti. De ce oare?

  • @blackdoberman4799
   @blackdoberman4799 3 หลายเดือนก่อน +4

   @@InspiredName Nici italienii nu vorbesc latina.

  • @clausion
   @clausion 3 หลายเดือนก่อน

   @@blackdoberman4799 Asa e, dar vorbesc o limba care provine din latina. Cum nu stim cum ar fi evoluat limba daca si cum s-ar fi chemat, este normal sa-i spunem daca.

  • @crislaus
   @crislaus 2 หลายเดือนก่อน

   ​@@InspiredName De unde știi tu că n-o vorbim? Știi tu cum suna limba lor? Și de ce să nu ne punem întrebări, chiar trebuie să acceptăm tot ce ni se spune, că dacii după 165 de ani de ocupație, au început să vorbească altă limbă? Țiganii sunt de secole prin Europa și nu și-au pierdut limba. 🤔

 • @Volta24
  @Volta24 6 หลายเดือนก่อน

  😂😂 bună introducere

 • @albert4357
  @albert4357 4 หลายเดือนก่อน

  Credibil, Volubil. ASPECT: execrabil !

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 4 หลายเดือนก่อน

   hai mă să te vedem pe tine cît de metrosexual ești, frumusețe! :))))))))))))

 • @maic991
  @maic991 5 หลายเดือนก่อน +5

  Mi-a placut, a fost un podcast foarte captivant

 • @MDACOMBAYNEOR
  @MDACOMBAYNEOR 5 หลายเดือนก่อน +3

  30:02 - La momentul cu brinza mai dat jos definitiv)) - limba rusa de astazi este o adunatura din limba slavona bisericeasca veche cu amestec de bulgara veche(nu bulgara bulgarilor de azi, ci a celor care traiau prin partile muntilor Ural si s-au asezat mai tirziu pe teritoriul Traciei, Bulgaria de azi) + ~60% de cuvinte de origine turco-tatare, si tot vinegretul asta asezat pe o baza de limbi fino-ugrice(toponimica o dovedeste), populatia de baza fiind popoare fino-ugrice - mordva(care se impart in mocșani si ărzeani de la care au aparut denumirile oraselor de azi din Rusia - Moscova si Reazani), mari el sau ceremișii si multe alte populatii finougrice. Rusul care nu cunoaste defel o limba slavona(ucraineana sau bielorusa, polona, ceha, slovaca) nu ii poate intelege aproape defel limbile slavice. Cum incepe a cunoaste macar ucraineana, incepe a intelege cit decit si alte limbi slavice.
  Si cel mai important...nestiind nimic incerci sa faci istorie - urita treaba. Ca si cum un diletant ar incerca stind deasupra hartilor in statul major sa inchege o operatie de ofensiva.

 • @sergiubesliu4168
  @sergiubesliu4168 5 หลายเดือนก่อน

  Bravooo!!!

 • @baltescumarius6488
  @baltescumarius6488 5 หลายเดือนก่อน

  multumesc

 • @mihaelaciocoiu8495
  @mihaelaciocoiu8495 5 หลายเดือนก่อน +3

  Pînă la Champollion nimeni nu a știut cum se vorbește egipteană veche, nici măcar nu știau să descifreze hieroglifele. Din ce am ascultat, domnul acesta e in stare să desființeze civilizația dacă, getă, tracă. Poate că are dreptate și ei nici nu au existat vreodată, iar noi sîntem direct urmașii romei și a legiunilor ei. Da ,are dreptate cînd spune că nu știm cu certitudine, totul, dar el dă în extremă, duce totul aproape de negare, de parcă dacii au venit cu cîteva zile înainte ca lui Traian să.i vină ideea de a cuceri Dacia. Nimic mai vechi de 200 de ani, înaintea lui Hristos...interesant. Nu foloseau alfabetul...ciudat pentru un imperiu că cel făcut de Burebista. Cînd este întemeiată o formațiune statală de mare întindere, e imposibil să nu existe o scriere, cît de rudimentară. Cei din Anzi foloseau o scriere pe bază de noduri și culori, imposibil că dacii să nu fi știut să tragă trei linii pe un băț, răboj, măcar.
  Despre Ovidiu știe toată lumea că a fost exilat la Pont,de către Octavian, nu a venit el, de plăcere. Ani de zile a trimis mesaje împăratului, în care descria viața grea, cu intenția de a.i căpăta milă și a fi grațiat
  Cum credeți că ar fi putut să scrie altfel, decît să arate că totul e greu, urit, ostil și că el nu se poate acomoda acolo. Mereu a făcut comparație între Pont și Roma, între geți și romani, descriind în negru pe primii și preamărind Roma, tocmai pentru că intenția lui era de a obține clemență.
  ,, brînză,, în limbara rusă ,știam că se spune ,,sîr,, care e destul de departe de pronuntia românească ...
  Ceea ce observ, în ultimul timp, e faptul că se promovează tot mai mult, pe TH-cam, materiale care conțin ideea că dacii nici nu prea au existat, ,,nu știm,, dacă chiar au existat pe aceste teritorii. Și se ridică o întrebare... Care este interesul ca rădăcinile noastre să fie puse la îndoială? Dacă un nene ,, nu știe,, dacă a fost o civilizație dacă, asta înseamnă că îi ștergem din istorie, pentru că el nu știe? Da, e adevărat că nu au fost așa cum îi credem noi, după 2000 de ani, dar cu siguranță, nici mai prejos n.au fost. Și după cîtă sudoare curge pentru a desființa Dacia și dacii, se ridică întrebarea, dacă ei nu au fost mai mult decît putem să ne închipuim?

  • @lucianlup
   @lucianlup 4 หลายเดือนก่อน

   frate, sunteti unii redusi rau...intelegeti printre randuri

 • @hxr717
  @hxr717 5 หลายเดือนก่อน +9

  Foarte informativ podcast ul, dar chestia cu brânză fiind cuvânt rus e pur și simplu o prostie. E împrumutat din romana sa descrie un produs care probabil nu e nativ la ei în tara,o chestie destul de comuna cu mâncarea. Noi la curry, tot curry spunem, asta înseamnă că nu e tot de origine indiana cuvântul? Devine cumva latin?

  • @stefanosavio7399
   @stefanosavio7399 4 หลายเดือนก่อน

   Aha , rusii n-aveau branza si nici cuvant pentru branza ...pana au luat de la daci ;))). . I-au invatat aia cum sa fermeteze laptili si etc . Injinerie neneee. Tare .Mai ai d'astea ...mai zi ca sa '' ne radem ''. Au cuvant Dorele . Pentru branza . Altu' .

 • @adrianmihalachi6085
  @adrianmihalachi6085 5 หลายเดือนก่อน

  Superb! Excelsior!

  • @user-el1sh4zy1x
   @user-el1sh4zy1x 5 หลายเดือนก่อน +1

   Salut! Este pertinenta afirmația că nu suntem buricul pământului. Dar, o întrebare? Cum am păstrat limba, obiceiuri? Între toți slavi, noi am rămas latini? Contează ce suntem acum, o nație de sine stătătoare, fara izvoare istorice,dar suntem români, nu daci.

 • @anurp24
  @anurp24 2 หลายเดือนก่อน +1

  Salut, foarte interesant podcastul, am o intrebare din ce motiv nu se sapa la Sarmigegetuza ?

 • @christianvlad9461
  @christianvlad9461 5 หลายเดือนก่อน +4

  Curentul asta dacist/dacoman promovat de alde Roxin si Savescu este chiar simpatic in comparatie cu ceea ce promoveaza si pretind afrocentristii. Mai sint si albanezii si macedonenii de nord, care se pretind adevaratii urmasi ai grecilor antici si ai lui Alexandru cel Mare.

  • @horgeaioan3036
   @horgeaioan3036 4 หลายเดือนก่อน +1

   Aia din Macedonia de nord întrec orice limita cu protocronismul lor . Dacopati noștri sunt parfum pe lângă ei

 • @mariamagdalena9496
  @mariamagdalena9496 5 หลายเดือนก่อน +7

  Mai vrem podcasturi cu Andrei Pogăciaş.

 • @costinlazar6423
  @costinlazar6423 5 หลายเดือนก่อน

  super emisiune.Super oameni.

 • @ferencercseyravasz7301
  @ferencercseyravasz7301 5 หลายเดือนก่อน +4

  Doar o mică precizare: Există cel puțin două popoare care folosesc trei alfabete, sau mai precis trei sisteme de scriere: japonezii folosesc o combinație de kanji (ideograme de origine chinezească) și două silabarii, hiragana și katakana. Iar limba gruzină se scrie cu trei alfabeți: asomtavuli, mkhedruli și nushkuri.

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน +2

   NU sînt trei alfabete diferite, sînt trei sisteme de scriere ale aceluiași alfabet - în cazul gruzin. În cazul japonez, sînt ideograme, nu alfabet per se.

  • @ferencercseyravasz7301
   @ferencercseyravasz7301 5 หลายเดือนก่อน

   @@andreipogacias4244 Depinde de definiție. ordinea și denumirea identică a caracterelor nu cred că e destul, caracterele ar trebui măcar să semene cât de cât zic eu. În timp ce Asomtavruli și Nushkuri într-adevăr seamănă foarte mult, Mkhedruli nu seamănă aproape deloc cu celelalte două, diferența e mult mai semnificativă decât cea dintre alfabetul grecesc și cel chirilic, iar alea două sunt categorizate în mod clar și unanim ca alfabete diferite. În ce privește japoneza, acolo aveți dreptate, kanji funt ideograme. Hiragana și katakana în schimb sunt silabarii, scrieri fonetice. Iar limbi care folosesc două alfabete în paralel chiar că se găsesc: sârbocroata, mongola...

 • @GAB1731
  @GAB1731 5 หลายเดือนก่อน +18

  Bună Ziua
  Menționez că nu sunt dacopat sau orice altceva de acest gen. Da, mă pasionează istoria poporului meu. Nu am un titlul de studiu în istorie. Istoria a fost (din păcate) un studiu complementar pe la universitățile pe care le-am făcut, deci doar un pasionat. Sunt multe lucruri de comentat în legătură cu podcastul dvs.
  Nu știm mai nimic despre daci sau geți, dar știm că nu......
  Nu înțeleg acest curent de denigrare a trecutului nostru. E o modă probabil......destul de jenată.
  Toată lumea în jurul nostru încearcă să - și creeze o bază o istorie, reală sau mai puțin (vezi Ucraina , Ungaria, panslavistii), noi dam de pământ cu tot ce avem. Acel mister miracol de care bine vorbeați dumneavoastră, nu cred că s-au realizat cu personaje de 2 bani.
  Nu sunt de acord cu afirmația "Decebal a fost un nesimțit". Chiar daca a fost, noi nu l-am cunoscut personal sa -l judecam. Nu suntem siguri nici dacă aventurile lui la sud de Dunăre au fost de jaf. E destul de plauzibil că încerca să facă o zonă tampon in teritoriile unor traci ocupați. Probabil se considerau cam de același sânge. Na, zic și eu.

  • @johnydiablo821
   @johnydiablo821 5 หลายเดือนก่อน +4

   Pai erau de acelasi sange ...sunt multi istorici antici care spun ca getii erau la sud si la nord de Dunare ...istoricul lui peste prajit vrea sa zica ca de fapt dacii nu prea au existat si ca getii sunt o inventie ... si il da exemplu pe Ovidiu care nu intelegea limba getilor ... dar daca ala avea mai mult de a face cu sarmatii care erau mult mai multi in zona sau cine stie ce dialecte foloseau cei de acolo ... In concluzie istoricul care isi mananca mucii in interviu ne face istoria praf

  • @clausion
   @clausion 5 หลายเดือนก่อน +3

   @@johnydiablo821 Despre care sarmati vorbiti dv. la Tomis la anul 10 dHr, ca Vasile Parvan zice ca sarmatii apar in Dobrogea dupa domnia lui Traian? Credeti ca Ovidiu, care a trait si a murit la Tomis n-a aflat cum se numesc neamurile din zona si nu facea diferenta intre geti si sciti? Ii ia 6 ani sa invete limba getilor, credeti ca nu stia ce limba a invatat?

  • @johnydiablo821
   @johnydiablo821 5 หลายเดือนก่อน

   @@clausion Adica o diferenta de 90 de ani 😏... scitii si sarmatii sunt acelasi popor

  • @clausion
   @clausion 5 หลายเดือนก่อน +1

   @@johnydiablo821 Asa si? Ovidiu, un om cu o cultura vasta, care stia foarte bine greceste, nu face diferenta dintre sciti si geti dupa ce a trait la Tomis 9 ani? El afirma ca a invatat limba getilor si a scris poeme in aceasta limba si veniti dv. sa imi spuneti ca stiti dv. mai bine ce limba a invatat Ovidiu?

  • @NicolaeCostache932
   @NicolaeCostache932 5 หลายเดือนก่อน +2

   Si mie imi pare ca minimizeaza rolul Dacilor domnul istoric. Culmea e ca alte canale de youtube care nu sunt romanesti arata totul in alta perspectiva. De exemplu : th-cam.com/video/pX8xD9N5l90/w-d-xo.htmlsi=7EVRByeD3Jef7Oa9

 • @danamunteanu3866
  @danamunteanu3866 3 หลายเดือนก่อน +5

  Cum comentati cartea d,nei Carmen Huertas, "Nu venim din latina " ?

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 3 หลายเดือนก่อน

   e o aberatie sinistră

  • @lunadeargint540
   @lunadeargint540 หลายเดือนก่อน

   e o aberatie, sare peste etape nu tine cont de evolutia limbilor respective sau de istoria limbii latine

 • @sabinas4407
  @sabinas4407 5 หลายเดือนก่อน

  Iar ati venit cu un subiect interesant, va multumesc!

 • @costinbarac6761
  @costinbarac6761 6 หลายเดือนก่อน +2

  Avem acum destule istorii, ar fi un motiv pentru stramosi sa dea "like"!

 • @viorelgeamanu9333
  @viorelgeamanu9333 5 หลายเดือนก่อน +4

  Cum adica nu stim limba Vlaha pe care o vorbea Vlad Tepes? Avem primele scrieri Vlaho-Romane in Chirilica la nici 50 de ani distanta care ne arata foarte clar cum suna limba atunci. Ca nu stim la perfectiune asta e o alta poveste, dar avem o aproximare cat se poate de decenta.

  • @nefiltrat6934
   @nefiltrat6934 หลายเดือนก่อน

   Nu e chiar așa simplu. Ești sigur că peste tot se vorbea așa sau doar în zona de unde venea Neacșu? Sau ești sigur că Vlad Țepeș știa românește?

  • @viorelgeamanu9333
   @viorelgeamanu9333 หลายเดือนก่อน +1

   @@nefiltrat6934 Pentru ca era Vlah/Roman cel putin dupa tata. Dar la fel se poate intreba si de unde ai putea sti ca NU vorbea Romaneste/Vlaheste? Ca majoritatea covarsitoare a argumentelor converg spre treaba asta. Oare nu era neam bun cu Stefan Cel Mare, despre care se stie ca a depus juraminte in limba Valaha/Romana si era denumit (aprox) Voloshul de catre muscali? In plus, avem Vlahi la sud de Dunare, la Nord si la Est de Valahia, dar nu-i avem fix in centru, adica exact acolo unde pe la 1200-1300 Asanesti isi trimiteau la loc de fereala moastele de Sfinti? Poate ca nu avem totul trecut alb pe negru, dar teoria probabilitatilor ce ne-ar spune? Ca in mare parte cam toata Istoria e asa, la cam toate neamurile, si atunci de ce noi trebuie sa fim atat de sfiosi cand altii sunt cat se poate de imberbi in a-si sutine micimea de argumente si dovezi?

  • @nefiltrat6934
   @nefiltrat6934 หลายเดือนก่อน

   @@viorelgeamanu9333 era român dar crescut printre străini. Despre Ilieș voda, nepotul lui Stefan cel Mare, cronicarul ne spune că nu vorbea bine limba țării fiind crescut la istanbul. Eu nu susțin despre Vlad nici că vorbea românește, nici că nu vorbea, oricare variantă e posibilă. Nici dacă era rudă cu Ștefan cel Mare, nu știm. Nici anii de domnie nu îi știm decât prin aproximare și lista de incertitudini poate continua. Avem dost piese de puzzle pe care fiecare istoric le aranjează într-un fel ce pare logic dar imaginea finală nu e aceeași la toți, când vine vorba de detalii. Spor!

  • @viorelgeamanu9333
   @viorelgeamanu9333 หลายเดือนก่อน

   @@nefiltrat6934 Ca era Roman e clar, apoi ca a petrecut cel mai mult timp din viata lui in Valahia + Transilvania (teritorii in care se vorbea Limba Romana) iar e clar. In plus, si printre straini (si aici chiar nu se pune Transilvania) era in contact cu comunitatile Romanesti, pornind de la cele din Imperiul Otoman, din Grecia, Bulgaria sau din Bosnia. Daca si Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, vorbea despre comunitatile de Vlahi din Bosnia "ca fiind ca cei de la noi, de acasa, din Ardeal", ca sa nu mai pomenim de Valahia Mare care domina centrul Greciei la 1300. Deci care ar fi argumentele care ar sustine ideea ca nu ar fi vorbit limba Romana, cand aceasta avea statut de limba extrem de uzitata in toata zona, iar Vlad provenea dintr-o astfel de familie Romaneasca? Eu nu prea vad niciunul in contextul dat. Da, stiu, e o parere relativ subiectiva, dar cam are argumente solide care o sustin.
   E ca si cum in zilele noastre un Roman de la Cernauti sau din Serbia ar merge in Republica Moldova, ar sta acolo cea mai mare parte din viata lui, ar mai veni si in Romania, dar nici asa nu ar reusi sa vorbeasca limba familiei lui. Care ar fi probabilitatea?
   Multumesc si spor !

  • @nefiltrat6934
   @nefiltrat6934 หลายเดือนก่อน

   @@viorelgeamanu9333 nu cred că în șederile lui în Ardeal (de unde știm cât de vorbită era limba română în cetatea săseasca a Sighisoarei atunci?) sau Adrianopole Vlad își petrecea timpul cu țaranii români sau cu pastorii vlahi. În Anglia câteva sute de ani după cucerirea normanda nobilimea engleză avea franceza ca limbă uzuală, cam cum era la noi bulgara. Nu ar fi deloc de mirare ca pentru o parte din domnitorii noștri româna să fi fost o limbă străină, gândește-te că primii basarabi au mame și soții unguroaice iar de scris au scris doar în bulgărește.

 • @alinoancea1345
  @alinoancea1345 5 หลายเดือนก่อน +3

  Legat de lupul dacic si speriatul cailor am o remarca. Sa ne uitam la caii jandarmilor, sunt antrenati sa nu se sperie in conditii stesante probabil asa se intimpla si cu caii dacilor. Acum intrebarea mea este : De ce.am crede.ca.romanii antrenau.caii in liniste? A facut.cineva vreun test cu un astfel de lup dacic? S-a speriat.vreun cal?

 • @DRV13
  @DRV13 5 หลายเดือนก่อน

  Top

 • @wolfnomads
  @wolfnomads 5 หลายเดือนก่อน

  ✌un tip fff ok,are toată stima.mea,am.stat cu el la o palinca....mult bun simt și vorba buna

 • @porables
  @porables 6 หลายเดือนก่อน +8

  Dar ati zis si voi ceva bun vreodata despre poporul roman?

  • @mrsun9775
   @mrsun9775 5 หลายเดือนก่อน +2

   Nu înțeleg ce vezi negativ aici ?!?

  • @MihaiMezel
   @MihaiMezel 5 หลายเดือนก่อน

   De ce esti patinat?

  • @clausion
   @clausion 5 หลายเดือนก่อน +1

   Cum sa nu! Pai daca avem un personaj numit Traian Decebal Remes eu cred ca am spus totul... Tata este de bine (Traian) si mama este de bine (Decebal)...

 • @Trangopeak
  @Trangopeak 5 หลายเดือนก่อน +8

  Istoricul care aduce ceata. Pierdere de timp.

  • @mariamaxim11
   @mariamaxim11 5 หลายเดือนก่อน

   👍🤣

 • @johnnylong2023
  @johnnylong2023 5 หลายเดือนก่อน +2

  superba emisiune ! Roxinn se rasuceste cu Dacia n garaj...

 • @GeorgeA751
  @GeorgeA751 5 หลายเดือนก่อน

  salut, de unde pot achiziona cartea? mersi

 • @c4talin94
  @c4talin94 5 หลายเดือนก่อน +3

  Ce-mi mai place de baiatu asta!

 • @DeannaSt
  @DeannaSt 5 หลายเดือนก่อน +3

  Bre, vă țineți de bărbi aici la Zaiafet, așa că sărbători fericite și un an nou cu multă sănătate și baftă!!

 • @tudorm6838
  @tudorm6838 5 หลายเดือนก่อน +1

  In Galia a fost un proces similar (pierderi in lupta, sclavi; au mai fost si exterminari locale, Cesar era mult mai dur decat Traian), dar populatia autohtona si-a revenit. Cu atat mai mult daca au ramas mai mult daci si s-au romanizat rapid, i-au putut influenta si pe dacii liberi. Sa nu uitam ca in 117 a fost o rascoala puternica, deci inca mai era populatie barbateasca din vechii autohtoni. Asta spunea si Vasile Parvan: aceast provincie a fost de mare interes pentru imparat si imperiu astfel incat a fost o romanizare si o transformare intensiva.
  Legat de numarul de razbonici - sa nu uitam ca inainte de razboaiele cu Traian au mai fost doua confruntari majore pe timpul lui Domitian (si incursiunea care le-a precedat , la sud de Dunare). Au trebuit sa vina a doua oara cu mai multe legiuni pentru ai invinge pe daci, dar nici aceste nu au fost suficiente pentru o cucerire. In plus, si Traian a avut nevoie de doua razboaie pentru a cuceri Dacia.

 • @fr0d0z
  @fr0d0z 5 หลายเดือนก่อน

  Bună! Ce zici de un video despre etimologia cuvântului depresie? Că încep să îmi pun întrebări și nu îmi doresc o abordare holistică. Te rog. Mulțumesc. ❤

  • @unda25
   @unda25 4 หลายเดือนก่อน

   deuss pressio --- apasare de la DZEU

 • @flrazvan
  @flrazvan 5 หลายเดือนก่อน +7

  Imi place de Andrei maxim! Buna alegere. El e genul de om pe care l-as vrea in Academia Romana.

  • @nicoladumitrascu9607
   @nicoladumitrascu9607 5 หลายเดือนก่อน

   Dacă îți, ia-l acasă

  • @flrazvan
   @flrazvan 5 หลายเดือนก่อน

   @@nicoladumitrascu9607 nu am loc, sa inteleg ca te plictisesti si mai trolezi pe ici pe colo...

  • @nicoladumitrascu9607
   @nicoladumitrascu9607 5 หลายเดือนก่อน

   Ia-l maxim acasă. Fă-ți academie.

  • @flrazvan
   @flrazvan 4 หลายเดือนก่อน

   @@nicoladumitrascu9607 il iau cat incape daca vine :)

 • @Xenstein
  @Xenstein 5 หลายเดือนก่อน +16

  Hiragana, katakana și Kanji sunt cele TREI limbaje(alfabete) folosite și astăzi în Japonia.
  Am urmărit cu interes discuția care din păcate se duce ușor în derizoriu din cauza unor abordări în glumă

  • @anaion1747
   @anaion1747 5 หลายเดือนก่อน +5

   Abordarea e chiar jenanta. Vezi exprimarea ,, ...nu a batur moneda cu mufa lui"

  • @Xenstein
   @Xenstein 5 หลายเดือนก่อน +3

   @@anaion1747 mai ales zilele astea când sunt atâtea gulere albe care trag tare să falsifice istoria, seriozitatea până la limita sobrietații ar fi necesară.
   Otherwise ascult cu plăcere poveștile istoricului, doar că nu le văd integrate într-un discurs eclectic necesar și util

  • @Adriana-xr9ts
   @Adriana-xr9ts 5 หลายเดือนก่อน

   @@Xenstein Este o prezentare mai relaxata a istoriei , adevarata insa bazata pe cercetari documentare si arheologice. Poate o urmaresc si elevi care au niste profesori scortosi si meticulosi si atunci nu iubesc istoria ca materie scolara.

  • @user-vg7vu7zf4p
   @user-vg7vu7zf4p 5 หลายเดือนก่อน +2

   Si indienii au mai mult de trei alfabete

  • @anaion1747
   @anaion1747 5 หลายเดือนก่อน +1

   @@Adriana-xr9ts zici ca solutia e sa facem băşcălie?

 • @bodyhater
  @bodyhater 5 หลายเดือนก่อน +2

  unde este cartea grasilor? si ce beti acolo?? sunt in london

 • @MTAbanknote
  @MTAbanknote 6 หลายเดือนก่อน +1

  ❤👍👍👍👍

 • @sergiubal5468
  @sergiubal5468 5 หลายเดือนก่อน +7

  Dupa cum expuneti in acest video ,suna ca si cum noi eram niste fraieri ,nime'n drum
  Pai daca eram asa nu eram importanti pt Traian.Daca a pornit razboiul cu Decebal ca era bandit vb aia de la Cluj ,,stieee tata" inseamna ca nu eram asa prosti .Daca decebal avea aur sa mituiasca si sa cumpere ,inseamna ca aveam aur,inseamna ca dtiau si romanii.Exact cum am spus ,intr-alt comentariu ,nu au venit in excurdie la noi la bai la Figa😂,au venit sa jefuiasca sa ia sclavi ca era la moda sa omoare di sa violeze.cam atat .sa traga pielea de pe noi.ca au facut drumuri poduri si orase ,asta pt interedul si confortul lor nu pt noi ,pt daci

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน +2

   cam limitată plaja ta de înțelegere... serios, ai înțeles exact pe invers.

  • @aikoxyz
   @aikoxyz 5 หลายเดือนก่อน

   Vezi că e un studiu genetic amplu, foarte recent, care demonstrează că populațiile din zona Balcani-Europa de Est au predominant gene slave. Ca să folosești acum, la peste 2000 de ani, apelativul "noi, dacii" este ca și cum un french bulldog ar zice "noi, lupii"

  • @sergiubal5468
   @sergiubal5468 5 หลายเดือนก่อน

   @@andreipogacias4244 domn profesor cu respect ,va zic ,sincer asta-i părerea mea ,o sa mai scult odată videoul dumneavoastră poate mi a scăpat ceva.

  • @mihaiB35
   @mihaiB35 5 หลายเดือนก่อน +2

   Drumuri, poduri, asfaltări ni se fac si azi... Noi acumulam datorii despre care profesorii doctori in istorie ne invata ca nu ne afecteaza 🙄🙄🤦‍♂️🤦‍♂️

  • @andreipogacias4244
   @andreipogacias4244 5 หลายเดือนก่อน

   @@mihaiB35 cred că ai grești podcastu' unde să lași comentariul ăsta...

 • @Transylvanian_Werewolf98
  @Transylvanian_Werewolf98 6 หลายเดือนก่อน +9

  Poetul Ovidius in Tristele spune că: "geţii au glas aspru şi chip sălbatic, părul şi barba lor n-au fost tunse miciodată" . Afirmaţia asta sugetează faptul ca barba şi părul lor erau destul de mari ca lungime şi mărime. Deci mai mare decât exemplul lui Andrei.
  Oricum mulţumim că l-ai adus pe el în emisiune, mai aştept emisiuni cu Andrei.

  •  5 หลายเดือนก่อน +2

   sunt generalizări. Dacă poți spune în 4 cuvinte cum arată americanii sau venezualanii, îți ofer un premiu.

  • @GAB1731
   @GAB1731 5 หลายเดือนก่อน

   Americanii apar foarte corciți

  • @GAB1731
   @GAB1731 5 หลายเดือนก่อน

   Off nu merit premiul😢

  • @GAB1731
   @GAB1731 5 หลายเดือนก่อน

   Erau doar 4 cuvinte

  • @GAB1731
   @GAB1731 5 หลายเดือนก่อน

   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

 • @TamaraPopescu-ho4wt
  @TamaraPopescu-ho4wt 5 หลายเดือนก่อน

  cool

 • @cristiout
  @cristiout 5 หลายเดือนก่อน

  foarte tare. Un link de unde se poate comanda cartea?