Wat ik ook te vaak zie gebeuren in het openbaar vervoer is dat mensen gewoon op zitplaatsen gaan zitten dat eigenlijk bedoeld is voor mensen in een rolstoel of moeilijklopenden.... En dan nog weigeren op te staan ook als ze iemand binnen zien komen die slecht loopt of in een rolstoel zit...
Ik zit al mijn hele leven in een rolstoel. Zelf ben ik gelukkig nog aardig mobiel en hoef dus niet helemaal te plannen. Ik herken wel dat je bekeken voelt, dat de toiletten niet helemaal lekker werken en dat de liften het vaak niet doen. Maar wat ik ook merk is dat de spits echt een probleem is. Een stoel neemt veel ruimte in en somszijn alle rolstoelplekken bezet. Dat is ook echt een verschrikking. Helaas heeft ook niet elk station en alternatief voor een lift. Ik zou daarom ook zegen dat het OV niet rolstoelvriendelijk is.
Heb je / u geen WMO vervoer en Vallies. Vallies kunt u bestellen voor het openbaar vervoer en kunt u ook aangeven dat u een rolstoel hebt en dus een rolstoel inrijplaat nodig hebt voor een reis. Ook wordt u opgewacht bij een station en staat ook de volgende trein medewerker klaar voor de dienst verlening.
@@jetzewesterik7095 inderdaad ik zit ook al mijn bijna mijn helen leven lang in een rolstoel maar als je belt voor hulp geven hun het door aan de andere en de eindbestemming
Ik vind het goed dat jullie dit onder de aandacht brengen en dat is ook zeker nodig. Het OV in Nederland is namelijk nog zeker niet wat het zou moeten zijn wat betreft toegankelijkheid. Of dit nou de beste manier is om de rolstoelvriendelijkheid te testen, dat vraag ik me af. Ik ben zelf ervaringsdeskundige en als ik een reis meemaak zoals jullie hebben gehad in deze video zou ik die reis scharen onder een van de weinige keren dat het nog relatief goed ging. Veel vaker gaat het echt niet zoals de reis in jullie video. Om het OV echt goed te testen zou je een week lang in een rolstoel van het OV gebruik moeten maken en dit dan tijdens de spitsuren, met meerdere overstappen, kleinere stations zonder personeel en verschillende soorten OV. Als je iets test, doe het dan ook goed! ;) De gemiddelde reizen met het OV die ik meemaak bevatten: vastzitten in een trein omdat de assistentie me niet eruit komt helpen (een trein die dan vervolgens doorrijdt naar de volgende haltes :')), de trein niet in kunnen komen omdat er geen assistentie kwam opdagen voor de instap, niet mee kunnen met de bus omdat de buschaffeur weigert mij te laten instappen omdat hij de oprij-plank niet voor me wil opendoen, vastzitten op een treinstation omdat de liften al dagen stuk zijn en de NS dat is vergeten te melden in de app.
Als ik met de trein reis en er staat geen assistentie op de plek waar ik er uit wil dan zorg ik dat de deuren niet dicht kunnen.Zo kan de trein niet verder. Dan komt de conducteur vanzelf wel kijken om te helpen
Rolstoeltoegankelijk is het voor een groot deel (als liften e.d. werken en de assistentie komt opdagen) allemaal wel. Om rolstoelvriendelijk te zijn moet het veel minder gedoe opleveren en zou het niet nodig moeten zijn drie uur van tevoren assistentie aan te vragen.
@@marijekunst3016 Bij de nieuwe sprinters heb je geen assistentie meer nodig (sommige stations uitgesloten) en er komen een hoop nieuwe Intercity's, waar je ook zelfstandig met een rolstoel in kunt komen. Enkele van deze Intercity's rijden al. Wat ik heb begrepen gaan ze de komende jaren alle Intercity's vervangen. Dus er wordt aan gewerkt,
kijkend naar dit terwijl ik recent terug ben uit het buitenland. Nederland is fantastisch geregeld ten opzichte van oa duitsland, polen, tjechie etc, ook beter dan in frankrijk..
Het OV in Nederland is helaas niet vriendelijk ook niet voor mensen in een rolstoel.Het ergste is ook, dat een conducteur niet mag helpen met een rolstoelplank en dus ook moet wachten op iemand anders. Hoe moeilijk kan het zijn om een conducteur een rolstoel plank te laten bedienen??
Is niet moeilijk, maar heeft alles te maken met bureaucratie/bevoegdheden. Maar dat gezegd hebbende: in vergelijking met veel andere landen waar mindervaliden met de trein moeten reizen is het hier echt niet heel slecht. Steeds vaker is het ov in ons land zonder hulp van derden toegankelijk voor mindervaliden (lagere vloeren in voertuigen, liften, het is er in steeds grotere mate), maar dat is een langdurig proces. Het kan natuurlijk altijd beter, dát is absoluut waar.
@@JaapFiliusIk ken rolstoelgebruikers die van andere naar NL verhuisd zijn hiervoor en die zo dankbaar zijn aangezien hun landen een hell is voor rolstoelgebruikers. Het is nog steeds niet goed maar vergeleken met andere landen wel goed
ik zit al mijn helen leven in een rolstoel en ga vaak met de trein, maar als je vantevoren vraagt en belt voor assistentie komt het altijd goed en bij mij is er nog nooit iets misgegaan maar ik heb wel helaas ook het gevoel dat ik vaak beken word maar uiteindelijk wen je daar wel aan. En wat betreft de wc heb je inderdaad wel altijd hulp nodig daarom is mijn advies om een van je vrienden te vragen of hun mee kunnen komen om te helpen
Ik reis dagelijks met de bus en metro naar mijn werk, en ik zit ook in een rolstoel. Naar mijn mening is de metro juist wel rolstoeltoegankelijk. De bus is idd wel wat lastiger, maar vaak is dat voor mij ook geen probleem
Heb die kale man in z'n elektrische rolstoel wel vaker op de sociale media uitspraken over het openbaar vervoer zien doen die niet helemaal klopten. Dat het verbaasde mij niet eens meer dat hij de toegankelijke metro's als ontoegankelijk benoemd.
Gelukkig zijn de nieuwere treinen al wel een stuk beter, en gaan er ook nieuwe dubbeldeks ICs komen met enkeldeks stukken voor toegankelijkheid.@@jobvandersluijs7262
Sowieso is het ov en de infrastructuur rolstoelonvriendelijk, maar ook onvriendelijk voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Laatst gingen ze bij de bushalte bij waar ik woon een hele buslijn aanleggen van itt 100 meter of zo die echt niks toevoegde, terwijl ze ook gewoon de halte toegankelijk hadden kunnen maken. Het pad naar de halte is namelijk zo smal dat er geen rolstoel overheen kan. En sowieso moet jee heel stijl de brug oplopen over een fietspad om daar te komen, dus dat is ook vreselijk voor mensen die nog niet in rolstoel zitten, maar wel iets zwakker of kwetsbaarder zijn.
Ik heb afgelopen november mijn voet gebroken en moest alsnog met het OV naar de studie, heb t niet gedaan omdat ik het niet aandors met belasten van de voet en dus respect voor mensen die t wel doen, haha. Echt. Ben blij dat ik nu al weer n beetje loop.
Ze zouden zo een plank in elke trein naast de deur kunnen plaatsen op 1 of andere manier en dat je misschien mede vervoer gebruikers vraagt de plank te willen neerleggen.
Verbaasd mij echt dat het zo slecht geregeld is. Zelf doe ik reisassistentie als werk, en had toch wel verwacht dat t wat soepeler werkte voor de reiziger. Mag zeker nog wel het een en ander in verbeterd worden!
Wat ik jammer vind is, dat het een video is over toegankelijkheid in het ov. Zit zelf in rolstoel maar kan de video niet kijken omdat er geen ondertiteling beschikbaar is en ik doof ben.
Ik mis soms van ouder youtube dat mensen ondertitels konden uittypen en indienen bij de video. Mogelijk hebben er wat misbruik en een potje van gemaakt en dat het daarom weer was stopgezet? Want ik vond het op zich wel goed (als netjes werk werd geleverd) je kon zo wat toevoegen, inderdaad voor doven en slechthorenden, maar ook om dingen in andere talen te kunnen volgen.
@@MiriamCamillanope, als content creator weet ik dat je zelf die ondertitels bij het uploaden kan intypen... is vaak beter dan de "automatisch gegenereerde" ondertitels ;) community mag het inderdaad niet meer omdat het niet altijd klopte
Het OV is niet rolstoelvriendelijk... mijn moeder zit in een rolstoel en mag ook zeker niet uit haar stoel vallen, dus zo'n off-road weggetje vanaf een fietspad is een no-go: veel te gevaarlijk en dat fietspad zag er behoorlijk stijl uit... daarnaast zit je in een trein altijd derde klas, veel lawaai, weinig uitzicht vaak in intercity's. Het ene perron sluit wel goed aan op een trein en bij een ander perron ontstaat er een enorme (gevaarlijke) drempel... ik heb begrepen dat de komende vele jaren er wel langzaamaan nieuwe intercity-treinen komen die veel rolstoelvriendelijker zijn. Maar we zijn wel vele jaren verder voordat deze door heel Nederland rijden. Verder zitten niet alle buschauffeurs te wachten op rolstoelers: die reageren geïritteerd als je mee wil en zij dus extra handelingen moeten verrichten en dus ook vertraging oplopen. In de spits met een rolstoel een bus in willen is helemaal problematisch. Maar het OV is natuurlijk maar één aspect. Ga eens met rolstoel een stad in. Naast de vele smalle stoepen, de geblokkeerde stoepen door fietsen, winkelborden en scooters heb je ook geparkeerde auto's die de boel blokkeren, werkzaamheden aan huizen die de doorgang belemmeren, soms is er gewoon geen afloop bij een stoep, dan is de drempel te hoog, dan moet je omrijden, de bakstenen wegen, loszittende tegels waardoor je risico loopt uit je stoel gelanceerd te worden et cetera. Maar goed, het vinden van rolstoel-geschikte wc's is ook een ding: in je eigen stad weet je die inmiddels wel te vinden maar ze zijn niet overal en in een vreemde stad moet je eerst vooraf heel veel research doen. Een WC kan voor iedereen van belang zijn, zeker ook voor een rolstoeler. Daarnaast kun je niet overal zomaar naar binnen: niet bij winkels, niet bij restaurants, niet bij café's enzovoorts. En kun je als rolstoeler wel ergens naar binnen om wat te drinken en/of te eten dan is er vaak geen WC die geschikt is voor rolstoelers. In Nederland ben je in een rolstoel gehandicapt maar de infrastructuur en hoe de samenleving is georganiseerd maakt een rolstoeler nog extra gehandicapt. Die dame in dit item van jullie is nog flink mobiel en kan de rolstoel uit. Veel rolstoelers hebben die keuze niet.
Voor regionaal vervoer ben je heel erg afhankelijk van wat de gemeente waar je woont voor beleid heeft. Mensen hier in de stad krijgen onbeperkte kilometers voor de regiotaxi, in een dorp nog geen 3km buiten de stad, dus een andere gemeente, moeten ze het rooien met 1500km per jaar. Ritten moeten minimaal een uur vantevoren worden aangevraagd, maar als je de "dezelfde dag" toeslag wilt vermijden dan moet je tenminste 24 uur vantevoren boeken. Voor bovenregionaal vervoer is er in heel NL Valys, maar ook daar zitten erg strikte beperkingen aan. Zo is het standaard kilometerbudget per jaar slechts 750km. Dus als je in zeg Wijchen woont en naar je oma in Huisen wil dan is een enkele reis al goed voor ruim 10% van je totale jaarbudget.
100% mee eens. het Moet echt beter. Als verzorger van iemand in een rolstoel zijn de liften op stations Vaak kapot. en er is geen oplossing, vaak na 2 uur reizen. maar rechts omkeer moeten maken, en de afspraak waar we heen moesten af moeten zeggen. omdat er GEEN oplossing was om van het perron af te komen. dit hetzelfde voor de reis assistentie, assistentie aanvragen maar vervolgens word je vergeten, en een rolstoel met persoon uit een Intercity tillen is niet te doen.
Ik val al binnen 5 minuten uit mijn rolstoel van verbazing, assistentie die een plankje neerlegt voor een sprinter. Waar iemand met een rolstoel gewoon met de ogen dicht, zowel met een handbewogen rolstoel als een elektrische rolstoel naar binnen kan rollen. 😥Deze eerste vijf minuten zeggen meer over de rolstoelvaardigheid van de twee "ervaringsdeskundigen" en de twee "proefpersonen" dan over de rolstoeltoegankelijkheid van de trein.
klopt, ik heb ook een handbewogen rolstoel maar ik kan wel nog lopen. OV doe ik vaak eigenwijs zonder rolstoel ook al kan ik het zonder hulp. als je een rolstoelvaardigheidstraining doet zijn alleen intercity's en trappen op niet mogelijk maar verder is het in een handbewogen rolstoel prima te doen. als je dit vergelijkt met de London Underground is Nederland super geregeld. daar moest ik namelijk wel de hele dag trappen af en uitstappen als we een trap op moesten. voor mij is dat een speeltuin maar met een elektrische rolstoel kan je in Londen helemaal niks.
Ik reis met handbewogen rolstoel 3-4 per week van Amersfoort Centraal naar mijn werk in Utrecht en ik pak altijd de sprinter zonder reisassistentie, rij gewoon meteen naar binnen. Soms is er een klein niveauverschil tussen perron en trein, maar dat is vaak met een kleine wheelie opgelost :-)
Haha, ik werk als reisassistentie en t ligt aan de klant zelf. Als de klant weet dat t een sprinter is kunnen ze zonder assistentie zelf reizen als ze willen, het probleem kan ook zijn dat niet elke sprinter goed werkt, en soms heb je ook dat de plankjes van de sprinter niet helemaal eruitgaat en dan zit er een aardig gat tussen, vandaar het plankje. :)
Waarom zit hier geen ondertiteling bij ??? Fact, check dit fact , doven en slechthorenden kijken ook graag naar Factchekers. Behalve als de ondertiteling mist...
3:56 Prettig, maar dit zou niet nodig moeten zijn. 4:11 Ik vraag me wel af of die plank hier nodig was. 5:09 Hier ook weer. 9:08 Hier staat een rolstoel op de deur terwijl er wel treden zijn.
Er zit nog een stukje ruimte tussen het plankje van de trein zelf en het perron, met de kleine wieltjes kom je daarin vast te zitten. In een handbewogen stoel zoals bij 4:11 ligt het eraan of de persoon een wheelie kan maken, dan kan je de voorste wielen op de plank tillen. Of iemand wheelies kan maken ligt eraan hoe goed iemand zijn/haar rompspieren nog kan gebruiken. Met een elektrische rolstoel zoals bij 5:09 kom je er sowieso niet overheen zonder extra plank. Wat betreft 9:08, dat betekent vooral dat daar extra ruimte is om rolstoelen te plaatsen, dat is namelijk niet bij elke ingang zo.
Ik zal zeker niet zeggen dat alles perfect is in Nederland, maar in vergelijking met andere landen is Nederland echt een verademing hoor. Sowieso zijn alle sprinters in beginsel zonder hulp toegankelijk met een rolstoel. Dat geldt niet voor de intercity's. Bussen en metro's: allemaal toegankelijk. Elk station: een lift (en ja, die zijn veel te vaak stuk). Maar ga eens in London kijken. Daar is behoudens de nieuwe Elizabeth lijn vrijwel geen metrostation toegankelijk. Ten eerste zijn er alleen roltrappen en geen liften. Daarnaast zijn de metro's niet dezelfde hoogte als het perron. Zelfs met kinderwagen is het een hel. In andere landen is het niet anders. In Frankrijk en Zwitserland zijn de perrons niet meer dan een paar stoeptegels vlak boven de grond en is dus geen gelijkvloerse instap. Nee, tel je zegeningen in Nederland...
Trams zijn overigens ook grotendeels toegankelijk, op Den Haag na. Daar heb je één type tram dat een hogevloerstram is en daar kun je dus ook niet zomaar met een rolstoel komen. Ook heb ik weleens op de RandstadRail gereden en gezien dat sommige haltes helaas ook niet rolstoeltoegankelijk zijn. Maar over het algemeen is het best goed in Nederland idd.
Fijn om te lezen dat er ook mensen zijn die kunnen relativeren. We doen het in Nederland zeker niet slecht en in de komende jaren liggen er nog dingen op zich te wachten, waarop het nog beter wordt.
In rotterdam zijn de voertuigen wel rolstoelvriendelijk vind ik, want er zit bij de metro geen afstand tussen de metro en het perron (behalve R'dam CS.), bij de bus kan de chauffeur de bus gewoon lager zetten en bij de tram zijn er gewoon geen problemen.
zo'n bus is echt een kleine moeite om die plank uit te klappen. zelf ook geregeld gedaan voor andere. De trein is dan wel echt vervelent. de nieuwe sprinters en intercitys zijn al veel beter maar mij lijkt het niet veel moeite om in de oude treinstellen een klap schansje te maken, netzoals in de bussen
Ik kan me niet helemaal in de reportage vinden. Tuurlijk, soms (helaas wel vaker nu) is er op een station een lift defect en moet er even omgedacht worden. Samen met "mijn" hc (ik ben machinist) kijken we wat wij kunnen doen, service aanwezig kan doen etc. Ja, soms is een rit niet aangemeld en proberen we toch tegen de regels in iemand in de trein te helpen. Want alles moet aangemeld zijn. Echter heb ik regelmatig op stations, zoals Oss, staan wachten omdat de HC netjes de klant helpt en dan hebben we maar even vertraging omdat het wat meer tijd kost. Iemand laten staan vanwege een hulpvraag is mij nog nooit overkomen en zal ik ook niet laten gebeuren. Ik laat die klere trein staan totdat ik zelf de brug heb gebruikt (echt kinderspel) totdat al deze mensen erin óf eruit zijn. Daarbij werk ik gewoon samen met de HC, stations personeel etc. Even een belletje/portofoon contact is echt meer dan voldoende. Goed voor mij heel simpel misschien. Want ik ga gewoon niet rijden als ik iemand op deze manier moet achterlaten.
Rolstoel is 1, scootmobiel is zo goed als onmogelijk. Dan ben je helaas bijna volledig afhankelijk van b.v. een rolstoeltaxi tenzij je een heel compacte scootmobiel hebt maar die dingen hebben weinig bereik qua afstand op 1 acculading. Gelukkig kan ik nog wel autorijden en mijn scootmobiel meenemen maar ben dan wel afhankelijk van een bijrijder om de scootmpbiel uit de auto te krijgen. Klinkt gek maar als rolstoeler ben je in het ov beter af dan met een scootmobiel. (Ik kan met kruk ongeveer 10 meter iets doen wat op lopen lijkt) Kan theoretisch wmo vervoer krijgen maar omdat mijn wederhelft geen wmo hulp kan krijgen valt dat voor ons af. Wij redden ons wel en veel reizen doen we toch al niet meer maar ik kan me voorstellen dat anderen dit probleem wel herkennen.
Ja dit gaat zeker niet so soepel als dat het zou kunnen en zou moeten. Het is niet onmogelijk, maar het is zeker niet aantrekkelijk en dit zou veel gemakkelijker moeten gaan. De grootste en gemakkelijkste verbetering is een standaard plek voor de planken en werknemers die duidelijke instructies krijgen over waar die moet staan op elk perron. Maar tegelijk hebben wij het wel zeker veel beter voor elkaar vergeleken met het buitenland.
Het is ook dat taxichauffeurs van regiotaxi, Valys en zorgvervoer assistentie bieden (helpen met plank/lift.) Alleen ik heb dan heel vreemd zoals veel andere chauffeurs wel de theorie cursus gehad maar niet de praktijk cursus, waardoor ik dus geen personen kan/mag helpen. (Ik denk dat het voor het bedrijf te veel tijd kost, mij daar op tijd naar toe sturen en te laten wachten op de trein.) in diezelfde tijd kan er gewoon meer omzet gemaakt worden. Dus volgens mij is het allemaal ook kwestie van geld.
Een plankje voor een sprinter… ik val uit mijn rolstoel van verbazing… Sorry maar dit zegt meer over de ‘rolstoelvaardigheden’ van de ‘ervaringsdeskundige’ dan over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. En dan heb ik het niet over Nick, elektrisch is natuurlijk anders. Iedereen zou hier zonder problemen en zonder plankje naar binnen rijden, of je nou handbewogen of elektrisch rijdt. Tram, bus en metro rij ik wel in en bezorgen bijna geen problemen
Ze zijn hier al jaren mee bezig. Ik heb met de studie nog mee mogen doen met onderzoek (maar paar uur) om te kijken welke afstand en hoogteverschil tussen perron en trein te nemen is met verschillende type rolstoelen + gebruiker. Norm was dat de gebruiker zelfstandig naar het station kan komen. Het grote probleem is, een trein wordt gekocht voor jaren. En zelfs dan is een trein nog zo duur dat ze hem upgraden i.p.v. vervangen. Voordat een trein met hoge instap helemaal vervangen wordt, ben je jaren en jaren verder. Ook een perron ophogen is kostbaar en enkele stations zijn dus nog niet op de juiste hoogte. Tot die tijd wordt het behelpen met van die planken. Ik heb meer moeite liften die niet werken, en dat je daar pas achter komt als je op t station bent. Op z'n minst een functie in de app toevoegen die meldt dat de lift niet werkt zou helpen.
@@tinkagriff ja ik hoorde ooit dat de laatste ontoegankelijke treinen en perrons pas rond 2040 zijn opgelost. Maar zelf vond ik een plank hierbij echt niet nodig. Maar als voorzorg snap ik het enigszins En ja klopt, heel vervelend. Er zijn niet echt apps of websites die dat in de gaten houden. En als die er wel zijn, zijn ze vaak niet up to date.
"je voelt je bekeken" -iedereen op hun telefoon vaak voel je je bekeken maar niemand die echt kijkt... mis een paar mensen (maar dat doen ze ook als je gwn staat)
Deels omdat zij niet eens zoveel tegenslagen hebben meegemaakt. Reisassistentie die niet komt? Foutje, even roepen en dan zijn ze er toch. Lift kapot? Blijkbaar de eerste keer voor die meid (dat is écht geluk gehad, want die dingen zijn echt fucking vaak stuk) en als alternatief een lekker ritje van een helling. Vaak is er niet eens een zo makkelijk alternatief, waardoor je bv weer de trein in moet en naar een ander station. "In het echt" is het vaak dus nog wel wat kutter dan dit ;)
Ik zou ook zeker zeggen dat qua tram betreft het in Utrecht sowieso wel rolstoelvriendelijk moeten zijn. 100% lagevloers, een deur voor rolstoelers en makkelijk begaanbare haltes. Wel moeten de liften op Utrecht Centraal en Utrecht vaartsche Rijn natuurlijk wel doen.
Dit is een foutgevoelig systeem. Wat doe je als het niet werkt? Mag dan de hele trein niet rijden? Wat doe je als er mensen in de weg staan waneer het uitrolt? Wat doe je als de persoon assistentie nodig heeft om de helling op te gaan? Een automatisch systeem is niet te doen. Het zorgen dat het balkon even hoog is als het perron wel, maar dan alleen bij nieuwe treinen.
Huh, het ging eigenlijk de hele reis goed, maar toch het predicaat "rolstoel onvriendelijk" geven omdat sommige rolstoelen niet altijd in de tram of bus kunnen. Je kan dan toch ook lekker dit hele item maken skippen als je van tevoren toch al een conclusie hebt vast staan? Vond het er allemaal wel vrij soepel en voorspoedig uitzien.
loop met/op Krukken, moest een reis naar Amsterdam Zuid maken... is er niemand om mij uit de VIRM te helpen! gelukkig kan ik nog IETS, maar veilig en goed? NOPE. (virm is zo'n nieuwe dubbeldekker, heb je dus echt iets bij nodig) andere reis: niet mogelijk om op Schiphol uit te stappen; want ze zijn aan de perrons bezig, ik bellen.. klantenservice geregeld dat er 2 sterke NS kerels stonden om mij eruit te helpen! das voor iemand in een rolstoel, geen optie gehandicapten vriendelijk is het echt nog niet!
Sorry hoor maar vind het een beetje moeilijk doen. Waarom de trein nemen als er speciale taxi's zijn? Die halen je voor de deur op en zet je bij de deur af en zijn goedkoper dan de trein.
Nouja hij had ook kunnen zeggen dat hij over 5 minuten de volgende klant moet assisteren op een ander perron dat 5 min lopen is, maar ik denk niet dat de klant op die informatie zit te wachten. 😂
Heb die kale man in z'n elektrische rolstoel op de sociale media wel vaker uitspraken over het openbaar vervoer zien doen die niet helemaal klopten. Zie ook z'n laatste opmerking over de metro.
Ik vroeg me dat ook af (maar dan niet gehinderd door enige kennis). Het was - ook als het wel voor iedereen gold - wel nuttige informatie geweest om te geven.
@@AdvdW Ja dat is helaas zeker waar 😕 Fijn, trouwens, dat jij je gewoon met de bus kunt verplaatsen :) Werkt de trein voor jou ongeveer hetzelfde als in het filmpje hier?
@@Snowshowslow In principe werkt de trein makkelijker. Als ik met de bus ga, dan moet de chauffeur de oprijplaat voor mij uitklappen. Er zijn maar enkele bussen waarbij de oprijplaat elektrisch is. De chauffeurs moesten hieraan wennen en sommige vonden het vervelend om dit te moeten doen. Ik heb het idee dat het dit een stuk beter wordt, omdat de chauffeurs het meer gewend zijn en het wordt steeds "gewoner". Als ik met de trein ga, dan probeer ik zoveel mogelijk de Sprinter (stoptrein) te pakken. Deze is laag-vloers en heeft zo'n uitschuif-trede (zie filmpje). Met mijn elektrische rolstoel kan ik zo eenvoudig en zelfstandig in de trein komen. Ook de toilet in deze trein is goed aangepast en toegankelijk voor mij. De nieuwe ICNG (Intercity) hebben dit systeem ook. Wat ik heb gelezen op de website van de NS, is dat alle Intercity's worden vervangen voor de ICNG. Maar dit wordt gefaseerd uitgerold. Dus het wordt steeds beter.
@@toinvhees524Dit doe je niet 1-2-3 in elke trein. Kost geld en is gecompliceerd. Daarboven kan het bij defecten ook nog grote vertragingen oplopen terwijl NS al problemen heeft
@@lars8614 Ligt eraan hoor. De sprinters zouden wel rolstoeltoegankelijk moeten zijn in ieder geval en helaas zijn ook niet alle trams rolstoeltoegankelijk zoals een tramtype in Den Haag (ook wel de GTL genoemd), Dat is dus een hogevloerstram. Overigens heb ik ook gemerkt dat er op de RandstadRail lijn ook enkele haltes bij zitten die niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, dus bij de tram is het helaas ook nog niet 100% goed.
Wat ik ook te vaak zie gebeuren in het openbaar vervoer is dat mensen gewoon op zitplaatsen gaan zitten dat eigenlijk bedoeld is voor mensen in een rolstoel of moeilijklopenden.... En dan nog weigeren op te staan ook als ze iemand binnen zien komen die slecht loopt of in een rolstoel zit...
Ik zit al mijn hele leven in een rolstoel. Zelf ben ik gelukkig nog aardig mobiel en hoef dus niet helemaal te plannen. Ik herken wel dat je bekeken voelt, dat de toiletten niet helemaal lekker werken en dat de liften het vaak niet doen. Maar wat ik ook merk is dat de spits echt een probleem is. Een stoel neemt veel ruimte in en somszijn alle rolstoelplekken bezet. Dat is ook echt een verschrikking. Helaas heeft ook niet elk station en alternatief voor een lift. Ik zou daarom ook zegen dat het OV niet rolstoelvriendelijk is.
Heb je / u geen WMO vervoer en Vallies.
Vallies kunt u bestellen voor het openbaar vervoer en kunt u ook aangeven dat u een rolstoel hebt en dus een rolstoel inrijplaat nodig hebt voor een reis.
Ook wordt u opgewacht bij een station en staat ook de volgende trein medewerker klaar voor de dienst verlening.
@@jetzewesterik7095 inderdaad ik zit ook al mijn bijna mijn helen leven lang in een rolstoel maar als je belt voor hulp geven hun het door aan de andere en de eindbestemming
Ik vind het goed dat jullie dit onder de aandacht brengen en dat is ook zeker nodig. Het OV in Nederland is namelijk nog zeker niet wat het zou moeten zijn wat betreft toegankelijkheid. Of dit nou de beste manier is om de rolstoelvriendelijkheid te testen, dat vraag ik me af. Ik ben zelf ervaringsdeskundige en als ik een reis meemaak zoals jullie hebben gehad in deze video zou ik die reis scharen onder een van de weinige keren dat het nog relatief goed ging. Veel vaker gaat het echt niet zoals de reis in jullie video. Om het OV echt goed te testen zou je een week lang in een rolstoel van het OV gebruik moeten maken en dit dan tijdens de spitsuren, met meerdere overstappen, kleinere stations zonder personeel en verschillende soorten OV. Als je iets test, doe het dan ook goed! ;)
De gemiddelde reizen met het OV die ik meemaak bevatten: vastzitten in een trein omdat de assistentie me niet eruit komt helpen (een trein die dan vervolgens doorrijdt naar de volgende haltes :')), de trein niet in kunnen komen omdat er geen assistentie kwam opdagen voor de instap, niet mee kunnen met de bus omdat de buschaffeur weigert mij te laten instappen omdat hij de oprij-plank niet voor me wil opendoen, vastzitten op een treinstation omdat de liften al dagen stuk zijn en de NS dat is vergeten te melden in de app.
Als ik met de trein reis en er staat geen assistentie op de plek waar ik er uit wil dan zorg ik dat de deuren niet dicht kunnen.Zo kan de trein niet verder. Dan komt de conducteur vanzelf wel kijken om te helpen
Rolstoeltoegankelijk is het voor een groot deel (als liften e.d. werken en de assistentie komt opdagen) allemaal wel. Om rolstoelvriendelijk te zijn moet het veel minder gedoe opleveren en zou het niet nodig moeten zijn drie uur van tevoren assistentie aan te vragen.
Ik weet niet of het al lang geleden is dat u met de trein hebt gereisd, maar aanvragen van assistentie is minimaal een uur van te voren en geen 3 uur.
@@AdvdWHoort alsnog niet nodig te zijn
@@marijekunst3016 Bij de nieuwe sprinters heb je geen assistentie meer nodig (sommige stations uitgesloten) en er komen een hoop nieuwe Intercity's, waar je ook zelfstandig met een rolstoel in kunt komen. Enkele van deze Intercity's rijden al. Wat ik heb begrepen gaan ze de komende jaren alle Intercity's vervangen. Dus er wordt aan gewerkt,
kijkend naar dit terwijl ik recent terug ben uit het buitenland. Nederland is fantastisch geregeld ten opzichte van oa duitsland, polen, tjechie etc, ook beter dan in frankrijk..
Het OV in Nederland is helaas niet vriendelijk ook niet voor mensen in een rolstoel.Het ergste is ook, dat een conducteur niet mag helpen met een rolstoelplank en dus ook moet wachten op iemand anders. Hoe moeilijk kan het zijn om een conducteur een rolstoel plank te laten bedienen??
Is niet moeilijk, maar heeft alles te maken met bureaucratie/bevoegdheden. Maar dat gezegd hebbende: in vergelijking met veel andere landen waar mindervaliden met de trein moeten reizen is het hier echt niet heel slecht. Steeds vaker is het ov in ons land zonder hulp van derden toegankelijk voor mindervaliden (lagere vloeren in voertuigen, liften, het is er in steeds grotere mate), maar dat is een langdurig proces. Het kan natuurlijk altijd beter, dát is absoluut waar.
Het is echt niet slecht
@@JaapFiliusIk ken rolstoelgebruikers die van andere naar NL verhuisd zijn hiervoor en die zo dankbaar zijn aangezien hun landen een hell is voor rolstoelgebruikers. Het is nog steeds niet goed maar vergeleken met andere landen wel goed
ik zit al mijn helen leven in een rolstoel en ga vaak met de trein, maar als je vantevoren vraagt en belt voor assistentie komt het altijd goed en bij mij is er nog nooit iets misgegaan maar ik heb wel helaas ook het gevoel dat ik vaak beken word maar uiteindelijk wen je daar wel aan. En wat betreft de wc heb je inderdaad wel altijd hulp nodig daarom is mijn advies om een van je vrienden te vragen of hun mee kunnen komen om te helpen
Ik reis dagelijks met de bus en metro naar mijn werk, en ik zit ook in een rolstoel. Naar mijn mening is de metro juist wel rolstoeltoegankelijk. De bus is idd wel wat lastiger, maar vaak is dat voor mij ook geen probleem
En de trein is echt verschrikkelijk, vooral de IC…..
Heb die kale man in z'n elektrische rolstoel wel vaker op de sociale media uitspraken over het openbaar vervoer zien doen die niet helemaal klopten. Dat het verbaasde mij niet eens meer dat hij de toegankelijke metro's als ontoegankelijk benoemd.
Gelukkig zijn de nieuwere treinen al wel een stuk beter, en gaan er ook nieuwe dubbeldeks ICs komen met enkeldeks stukken voor toegankelijkheid.@@jobvandersluijs7262
Sowieso is het ov en de infrastructuur rolstoelonvriendelijk, maar ook onvriendelijk voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Laatst gingen ze bij de bushalte bij waar ik woon een hele buslijn aanleggen van itt 100 meter of zo die echt niks toevoegde, terwijl ze ook gewoon de halte toegankelijk hadden kunnen maken. Het pad naar de halte is namelijk zo smal dat er geen rolstoel overheen kan. En sowieso moet jee heel stijl de brug oplopen over een fietspad om daar te komen, dus dat is ook vreselijk voor mensen die nog niet in rolstoel zitten, maar wel iets zwakker of kwetsbaarder zijn.
Ik heb afgelopen november mijn voet gebroken en moest alsnog met het OV naar de studie, heb t niet gedaan omdat ik het niet aandors met belasten van de voet en dus respect voor mensen die t wel doen, haha. Echt. Ben blij dat ik nu al weer n beetje loop.
Ze zouden zo een plank in elke trein naast de deur kunnen plaatsen op 1 of andere manier en dat je misschien mede vervoer gebruikers vraagt de plank te willen neerleggen.
ben blij dat wij jullie goed kunnen helpen, als NS.
maar onze nieuwe treinen worden nog beter hoor en de perrons worden verhoogd :) door prorail
Verbaasd mij echt dat het zo slecht geregeld is. Zelf doe ik reisassistentie als werk, en had toch wel verwacht dat t wat soepeler werkte voor de reiziger.
Mag zeker nog wel het een en ander in verbeterd worden!
In theorie is het best prima en de medewerkers zijn bijna altijd best aardig, maar in de praktijk valt het nogal eens behoorlijk tegen
Wat ik jammer vind is, dat het een video is over toegankelijkheid in het ov. Zit zelf in rolstoel maar kan de video niet kijken omdat er geen ondertiteling beschikbaar is en ik doof ben.
Ik mis soms van ouder youtube dat mensen ondertitels konden uittypen en indienen bij de video. Mogelijk hebben er wat misbruik en een potje van gemaakt en dat het daarom weer was stopgezet?
Want ik vond het op zich wel goed (als netjes werk werd geleverd) je kon zo wat toevoegen, inderdaad voor doven en slechthorenden, maar ook om dingen in andere talen te kunnen volgen.
@@MiriamCamillanope, als content creator weet ik dat je zelf die ondertitels bij het uploaden kan intypen... is vaak beter dan de "automatisch gegenereerde" ondertitels ;)
community mag het inderdaad niet meer omdat het niet altijd klopte
respect voor deze twee verslaggevers
Vreemd dat jullie test ov zo rustig is. Test maar es in de spits voor je een programma van maakt
Ach ja ze hebben het op de middag gefilmt dan is het zo wie zo rustig ook denk ik dat het tijdens vakantie is gefilmt
7:42 Serieus? Het NS logo blurren?
Dat moet volgens de reclame regelgeving van de NPO
@@TimSendersmaar niet op 4:42?..
Het OV is niet rolstoelvriendelijk... mijn moeder zit in een rolstoel en mag ook zeker niet uit haar stoel vallen, dus zo'n off-road weggetje vanaf een fietspad is een no-go: veel te gevaarlijk en dat fietspad zag er behoorlijk stijl uit... daarnaast zit je in een trein altijd derde klas, veel lawaai, weinig uitzicht vaak in intercity's. Het ene perron sluit wel goed aan op een trein en bij een ander perron ontstaat er een enorme (gevaarlijke) drempel... ik heb begrepen dat de komende vele jaren er wel langzaamaan nieuwe intercity-treinen komen die veel rolstoelvriendelijker zijn. Maar we zijn wel vele jaren verder voordat deze door heel Nederland rijden. Verder zitten niet alle buschauffeurs te wachten op rolstoelers: die reageren geïritteerd als je mee wil en zij dus extra handelingen moeten verrichten en dus ook vertraging oplopen. In de spits met een rolstoel een bus in willen is helemaal problematisch. Maar het OV is natuurlijk maar één aspect. Ga eens met rolstoel een stad in. Naast de vele smalle stoepen, de geblokkeerde stoepen door fietsen, winkelborden en scooters heb je ook geparkeerde auto's die de boel blokkeren, werkzaamheden aan huizen die de doorgang belemmeren, soms is er gewoon geen afloop bij een stoep, dan is de drempel te hoog, dan moet je omrijden, de bakstenen wegen, loszittende tegels waardoor je risico loopt uit je stoel gelanceerd te worden et cetera. Maar goed, het vinden van rolstoel-geschikte wc's is ook een ding: in je eigen stad weet je die inmiddels wel te vinden maar ze zijn niet overal en in een vreemde stad moet je eerst vooraf heel veel research doen. Een WC kan voor iedereen van belang zijn, zeker ook voor een rolstoeler. Daarnaast kun je niet overal zomaar naar binnen: niet bij winkels, niet bij restaurants, niet bij café's enzovoorts. En kun je als rolstoeler wel ergens naar binnen om wat te drinken en/of te eten dan is er vaak geen WC die geschikt is voor rolstoelers. In Nederland ben je in een rolstoel gehandicapt maar de infrastructuur en hoe de samenleving is georganiseerd maakt een rolstoeler nog extra gehandicapt. Die dame in dit item van jullie is nog flink mobiel en kan de rolstoel uit. Veel rolstoelers hebben die keuze niet.
zie zo veel herkenbaar dingen. een vriend van me zit in een rolstoel en ga met regelmaat op stap met hem
Hoe zit het eigenlijk met vervoer op maat (taxi, rolstoelbus)?
Voor regionaal vervoer ben je heel erg afhankelijk van wat de gemeente waar je woont voor beleid heeft. Mensen hier in de stad krijgen onbeperkte kilometers voor de regiotaxi, in een dorp nog geen 3km buiten de stad, dus een andere gemeente, moeten ze het rooien met 1500km per jaar.
Ritten moeten minimaal een uur vantevoren worden aangevraagd, maar als je de "dezelfde dag" toeslag wilt vermijden dan moet je tenminste 24 uur vantevoren boeken.
Voor bovenregionaal vervoer is er in heel NL Valys, maar ook daar zitten erg strikte beperkingen aan. Zo is het standaard kilometerbudget per jaar slechts 750km. Dus als je in zeg Wijchen woont en naar je oma in Huisen wil dan is een enkele reis al goed voor ruim 10% van je totale jaarbudget.
100% mee eens. het Moet echt beter. Als verzorger van iemand in een rolstoel zijn de liften op stations Vaak kapot. en er is geen oplossing, vaak na 2 uur reizen. maar rechts omkeer moeten maken, en de afspraak waar we heen moesten af moeten zeggen. omdat er GEEN oplossing was om van het perron af te komen. dit hetzelfde voor de reis assistentie, assistentie aanvragen maar vervolgens word je vergeten, en een rolstoel met persoon uit een Intercity tillen is niet te doen.
Ik val al binnen 5 minuten uit mijn rolstoel van verbazing, assistentie die een plankje neerlegt voor een sprinter. Waar iemand met een rolstoel gewoon met de ogen dicht, zowel met een handbewogen rolstoel als een elektrische rolstoel naar binnen kan rollen. 😥Deze eerste vijf minuten zeggen meer over de rolstoelvaardigheid van de twee "ervaringsdeskundigen" en de twee "proefpersonen" dan over de rolstoeltoegankelijkheid van de trein.
klopt, ik heb ook een handbewogen rolstoel maar ik kan wel nog lopen. OV doe ik vaak eigenwijs zonder rolstoel ook al kan ik het zonder hulp. als je een rolstoelvaardigheidstraining doet zijn alleen intercity's en trappen op niet mogelijk maar verder is het in een handbewogen rolstoel prima te doen.
als je dit vergelijkt met de London Underground is Nederland super geregeld. daar moest ik namelijk wel de hele dag trappen af en uitstappen als we een trap op moesten. voor mij is dat een speeltuin maar met een elektrische rolstoel kan je in Londen helemaal niks.
valt me nog mee dat de handbewogen rolstoelers niet op hun rug zijn beland 🤭
Ik reis met handbewogen rolstoel 3-4 per week van Amersfoort Centraal naar mijn werk in Utrecht en ik pak altijd de sprinter zonder reisassistentie, rij gewoon meteen naar binnen. Soms is er een klein niveauverschil tussen perron en trein, maar dat is vaak met een kleine wheelie opgelost :-)
Ja dit was heel apart. Nou ken ik 1 van de personen en weet ik een beetje waarom, maar toch… blijft apart
Haha, ik werk als reisassistentie en t ligt aan de klant zelf. Als de klant weet dat t een sprinter is kunnen ze zonder assistentie zelf reizen als ze willen, het probleem kan ook zijn dat niet elke sprinter goed werkt, en soms heb je ook dat de plankjes van de sprinter niet helemaal eruitgaat en dan zit er een aardig gat tussen, vandaar het plankje. :)
Waarom zit hier geen ondertiteling bij ???
Fact, check dit fact , doven en slechthorenden kijken ook graag naar Factchekers. Behalve als de ondertiteling mist...
3:56 Prettig, maar dit zou niet nodig moeten zijn.
4:11 Ik vraag me wel af of die plank hier nodig was.
5:09 Hier ook weer.
9:08 Hier staat een rolstoel op de deur terwijl er wel treden zijn.
Er zit nog een stukje ruimte tussen het plankje van de trein zelf en het perron, met de kleine wieltjes kom je daarin vast te zitten. In een handbewogen stoel zoals bij 4:11 ligt het eraan of de persoon een wheelie kan maken, dan kan je de voorste wielen op de plank tillen. Of iemand wheelies kan maken ligt eraan hoe goed iemand zijn/haar rompspieren nog kan gebruiken. Met een elektrische rolstoel zoals bij 5:09 kom je er sowieso niet overheen zonder extra plank. Wat betreft 9:08, dat betekent vooral dat daar extra ruimte is om rolstoelen te plaatsen, dat is namelijk niet bij elke ingang zo.
camera ai herkenning automatiseren kan ook nog het lijkt zo best goed maar of je overal kan komen ?
Ik zal zeker niet zeggen dat alles perfect is in Nederland, maar in vergelijking met andere landen is Nederland echt een verademing hoor. Sowieso zijn alle sprinters in beginsel zonder hulp toegankelijk met een rolstoel. Dat geldt niet voor de intercity's. Bussen en metro's: allemaal toegankelijk. Elk station: een lift (en ja, die zijn veel te vaak stuk).
Maar ga eens in London kijken. Daar is behoudens de nieuwe Elizabeth lijn vrijwel geen metrostation toegankelijk. Ten eerste zijn er alleen roltrappen en geen liften. Daarnaast zijn de metro's niet dezelfde hoogte als het perron. Zelfs met kinderwagen is het een hel. In andere landen is het niet anders. In Frankrijk en Zwitserland zijn de perrons niet meer dan een paar stoeptegels vlak boven de grond en is dus geen gelijkvloerse instap.
Nee, tel je zegeningen in Nederland...
Trams zijn overigens ook grotendeels toegankelijk, op Den Haag na. Daar heb je één type tram dat een hogevloerstram is en daar kun je dus ook niet zomaar met een rolstoel komen. Ook heb ik weleens op de RandstadRail gereden en gezien dat sommige haltes helaas ook niet rolstoeltoegankelijk zijn.
Maar over het algemeen is het best goed in Nederland idd.
Fijn om te lezen dat er ook mensen zijn die kunnen relativeren. We doen het in Nederland zeker niet slecht en in de komende jaren liggen er nog dingen op zich te wachten, waarop het nog beter wordt.
@@AdvdW Ja precies.
Wij Nederlanders zijn goed in het klagen maar we hebben een best goed OV systeem
Ga maar eens in België kijken ter vergelijk
Hun ''factcheckers'' hebben hier ook een aflevering over gemaakt.
Ga maar eens in België en Duitsland
@@EchtEenMilan heb je een TH-cam link?
Idd, als je daar alleen met de rolstoel gaat dan heb je bij meeste plekken gewoon pech gehad
@@larsberkvens2342 Duitsland is op veel plekken nog wel goed te doen. zeker als je de website bahnhof . de, er bij houd. Maar België... 🥴
In rotterdam zijn de voertuigen wel rolstoelvriendelijk vind ik,
want er zit bij de metro geen afstand tussen de metro en het perron (behalve R'dam CS.), bij de bus kan de chauffeur de bus gewoon lager zetten en bij de tram zijn er gewoon geen problemen.
zo'n bus is echt een kleine moeite om die plank uit te klappen. zelf ook geregeld gedaan voor andere. De trein is dan wel echt vervelent. de nieuwe sprinters en intercitys zijn al veel beter maar mij lijkt het niet veel moeite om in de oude treinstellen een klap schansje te maken, netzoals in de bussen
Ik kan me niet helemaal in de reportage vinden. Tuurlijk, soms (helaas wel vaker nu) is er op een station een lift defect en moet er even omgedacht worden. Samen met "mijn" hc (ik ben machinist) kijken we wat wij kunnen doen, service aanwezig kan doen etc. Ja, soms is een rit niet aangemeld en proberen we toch tegen de regels in iemand in de trein te helpen. Want alles moet aangemeld zijn. Echter heb ik regelmatig op stations, zoals Oss, staan wachten omdat de HC netjes de klant helpt en dan hebben we maar even vertraging omdat het wat meer tijd kost. Iemand laten staan vanwege een hulpvraag is mij nog nooit overkomen en zal ik ook niet laten gebeuren. Ik laat die klere trein staan totdat ik zelf de brug heb gebruikt (echt kinderspel) totdat al deze mensen erin óf eruit zijn. Daarbij werk ik gewoon samen met de HC, stations personeel etc. Even een belletje/portofoon contact is echt meer dan voldoende.
Goed voor mij heel simpel misschien. Want ik ga gewoon niet rijden als ik iemand op deze manier moet achterlaten.
Onherkenbaar? volgensmij kent niemand jullie toch al xD. Goeie video hoor
Rolstoel is 1, scootmobiel is zo goed als onmogelijk. Dan ben je helaas bijna volledig afhankelijk van b.v. een rolstoeltaxi tenzij je een heel compacte scootmobiel hebt maar die dingen hebben weinig bereik qua afstand op 1 acculading. Gelukkig kan ik nog wel autorijden en mijn scootmobiel meenemen maar ben dan wel afhankelijk van een bijrijder om de scootmpbiel uit de auto te krijgen. Klinkt gek maar als rolstoeler ben je in het ov beter af dan met een scootmobiel. (Ik kan met kruk ongeveer 10 meter iets doen wat op lopen lijkt) Kan theoretisch wmo vervoer krijgen maar omdat mijn wederhelft geen wmo hulp kan krijgen valt dat voor ons af. Wij redden ons wel en veel reizen doen we toch al niet meer maar ik kan me voorstellen dat anderen dit probleem wel herkennen.
Ja dit gaat zeker niet so soepel als dat het zou kunnen en zou moeten. Het is niet onmogelijk, maar het is zeker niet aantrekkelijk en dit zou veel gemakkelijker moeten gaan. De grootste en gemakkelijkste verbetering is een standaard plek voor de planken en werknemers die duidelijke instructies krijgen over waar die moet staan op elk perron. Maar tegelijk hebben wij het wel zeker veel beter voor elkaar vergeleken met het buitenland.
Wat raar dat ze niks beters kunnen bedenken dan personeel inhuren om met planken te komen aanrennen
je wordt geroepen! negatief zijn over wat. als jij zo beter weet, ga naar NS toe en leg je plan zelf uit.
Het is ook dat taxichauffeurs van regiotaxi, Valys en zorgvervoer assistentie bieden (helpen met plank/lift.) Alleen ik heb dan heel vreemd zoals veel andere chauffeurs wel de theorie cursus gehad maar niet de praktijk cursus, waardoor ik dus geen personen kan/mag helpen. (Ik denk dat het voor het bedrijf te veel tijd kost, mij daar op tijd naar toe sturen en te laten wachten op de trein.) in diezelfde tijd kan er gewoon meer omzet gemaakt worden. Dus volgens mij is het allemaal ook kwestie van geld.
Een plankje voor een sprinter… ik val uit mijn rolstoel van verbazing…
Sorry maar dit zegt meer over de ‘rolstoelvaardigheden’ van de ‘ervaringsdeskundige’ dan over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. En dan heb ik het niet over Nick, elektrisch is natuurlijk anders.
Iedereen zou hier zonder problemen en zonder plankje naar binnen rijden, of je nou handbewogen of elektrisch rijdt.
Tram, bus en metro rij ik wel in en bezorgen bijna geen problemen
Ze zijn hier al jaren mee bezig. Ik heb met de studie nog mee mogen doen met onderzoek (maar paar uur) om te kijken welke afstand en hoogteverschil tussen perron en trein te nemen is met verschillende type rolstoelen + gebruiker. Norm was dat de gebruiker zelfstandig naar het station kan komen.
Het grote probleem is, een trein wordt gekocht voor jaren. En zelfs dan is een trein nog zo duur dat ze hem upgraden i.p.v. vervangen. Voordat een trein met hoge instap helemaal vervangen wordt, ben je jaren en jaren verder. Ook een perron ophogen is kostbaar en enkele stations zijn dus nog niet op de juiste hoogte. Tot die tijd wordt het behelpen met van die planken.
Ik heb meer moeite liften die niet werken, en dat je daar pas achter komt als je op t station bent. Op z'n minst een functie in de app toevoegen die meldt dat de lift niet werkt zou helpen.
@@tinkagriff ja ik hoorde ooit dat de laatste ontoegankelijke treinen en perrons pas rond 2040 zijn opgelost.
Maar zelf vond ik een plank hierbij echt niet nodig. Maar als voorzorg snap ik het enigszins
En ja klopt, heel vervelend. Er zijn niet echt apps of websites die dat in de gaten houden. En als die er wel zijn, zijn ze vaak niet up to date.
je moet ook rolstoel met de rolstoel achter waas tegen leuning aanstaan en kan 1 rolstoel mee met de bus meer mag er niet
oh mijn god ik merk nu pas hoe moeilijk die dubbeldekker zijn om binnen te gaan raken met rolstoel....
Het is met een kinderwagen al bijna niet te doen 😥
"je voelt je bekeken" -iedereen op hun telefoon vaak voel je je bekeken maar niemand die echt kijkt... mis een paar mensen (maar dat doen ze ook als je gwn staat)
Miss ben ik de enige maar ik ben juist positief verrast
Deels omdat zij niet eens zoveel tegenslagen hebben meegemaakt. Reisassistentie die niet komt? Foutje, even roepen en dan zijn ze er toch. Lift kapot? Blijkbaar de eerste keer voor die meid (dat is écht geluk gehad, want die dingen zijn echt fucking vaak stuk) en als alternatief een lekker ritje van een helling. Vaak is er niet eens een zo makkelijk alternatief, waardoor je bv weer de trein in moet en naar een ander station. "In het echt" is het vaak dus nog wel wat kutter dan dit ;)
Ik zou ook zeker zeggen dat qua tram betreft het in Utrecht sowieso wel rolstoelvriendelijk moeten zijn. 100% lagevloers, een deur voor rolstoelers en makkelijk begaanbare haltes. Wel moeten de liften op Utrecht Centraal en Utrecht vaartsche Rijn natuurlijk wel doen.
Wat raar dat treinen anno 2024 niet op zn minst één automatische rolstoelplank kunnen hebben met een knopje ofzo
Dit is een foutgevoelig systeem. Wat doe je als het niet werkt? Mag dan de hele trein niet rijden? Wat doe je als er mensen in de weg staan waneer het uitrolt? Wat doe je als de persoon assistentie nodig heeft om de helling op te gaan? Een automatisch systeem is niet te doen. Het zorgen dat het balkon even hoog is als het perron wel, maar dan alleen bij nieuwe treinen.
Dit is journalistiek. zelf in de stoel gaan zitten. enige manier hoe je een mening mag vormen!!
Ik zou zeggen dat mensen mogen blij zijn hoe ver NS en alle andere vervoerders dit hebben geschopt. In onze buurlanden kun je geen kant op namelijk.
Huh, het ging eigenlijk de hele reis goed, maar toch het predicaat "rolstoel onvriendelijk" geven omdat sommige rolstoelen niet altijd in de tram of bus kunnen. Je kan dan toch ook lekker dit hele item maken skippen als je van tevoren toch al een conclusie hebt vast staan?
Vond het er allemaal wel vrij soepel en voorspoedig uitzien.
loop met/op Krukken, moest een reis naar Amsterdam Zuid maken...
is er niemand om mij uit de VIRM te helpen! gelukkig kan ik nog IETS, maar veilig en goed? NOPE.
(virm is zo'n nieuwe dubbeldekker, heb je dus echt iets bij nodig)
andere reis: niet mogelijk om op Schiphol uit te stappen; want ze zijn aan de perrons bezig, ik bellen.. klantenservice geregeld dat er 2 sterke NS kerels stonden om mij eruit te helpen!
das voor iemand in een rolstoel, geen optie
gehandicapten vriendelijk is het echt nog niet!
Sorry hoor maar vind het een beetje moeilijk doen. Waarom de trein nemen als er speciale taxi's zijn? Die halen je voor de deur op en zet je bij de deur af en zijn goedkoper dan de trein.
Misschien moet NS de Perrons verhogen voor rolstoelgebruikers?
We hebben het druk wat is dat voor argument
Nou precies wat hij zei
En ook te weinig mensen denk ik
Nouja hij had ook kunnen zeggen dat hij over 5 minuten de volgende klant moet assisteren op een ander perron dat 5 min lopen is, maar ik denk niet dat de klant op die informatie zit te wachten. 😂
Mag inderdaad veeel meer naar gekeken worden
Waarom kan deze gast niet met zijn elektrische rolstoel met de bus reizen? Ik doe dit al jaren met mijn elektrische rolstoel, zonder problemen.
Heb die kale man in z'n elektrische rolstoel op de sociale media wel vaker uitspraken over het openbaar vervoer zien doen die niet helemaal klopten. Zie ook z'n laatste opmerking over de metro.
Ik vroeg me dat ook af (maar dan niet gehinderd door enige kennis). Het was - ook als het wel voor iedereen gold - wel nuttige informatie geweest om te geven.
@@Snowshowslow Ja inderdaad. Zeker omdat mensen toch al snel geneigd zijn om te generaliseren, als het over een "doelgroep" gaat.
@@AdvdW Ja dat is helaas zeker waar 😕 Fijn, trouwens, dat jij je gewoon met de bus kunt verplaatsen :) Werkt de trein voor jou ongeveer hetzelfde als in het filmpje hier?
@@Snowshowslow In principe werkt de trein makkelijker.
Als ik met de bus ga, dan moet de chauffeur de oprijplaat voor mij uitklappen. Er zijn maar enkele bussen waarbij de oprijplaat elektrisch is. De chauffeurs moesten hieraan wennen en sommige vonden het vervelend om dit te moeten doen. Ik heb het idee dat het dit een stuk beter wordt, omdat de chauffeurs het meer gewend zijn en het wordt steeds "gewoner".
Als ik met de trein ga, dan probeer ik zoveel mogelijk de Sprinter (stoptrein) te pakken. Deze is laag-vloers en heeft zo'n uitschuif-trede (zie filmpje). Met mijn elektrische rolstoel kan ik zo eenvoudig en zelfstandig in de trein komen. Ook de toilet in deze trein is goed aangepast en toegankelijk voor mij. De nieuwe ICNG (Intercity) hebben dit systeem ook. Wat ik heb gelezen op de website van de NS, is dat alle Intercity's worden vervangen voor de ICNG. Maar dit wordt gefaseerd uitgerold. Dus het wordt steeds beter.
Nog lange weg te gaan....
Een plankje legen en reserveeren kunt toch bij iedere trein 1 automaties plankje maken.
Mijn inziens is dit simpel te maken😅
@@toinvhees524 Bij nieuwe treinen wordt dit als ik juist ben gewoon gedaan. Bij oudere treinen is dat wat lastiger
@@toinvhees524Dit doe je niet 1-2-3 in elke trein. Kost geld en is gecompliceerd. Daarboven kan het bij defecten ook nog grote vertragingen oplopen terwijl NS al problemen heeft
Het leven kan raar lopen
Sorry maar ik denk dat dit zo is een hoop landen binnen europa
Ik denk echter wel dat Nederland voorop loopt in dit geval
Nee is het niet.
Kennen geen Rolstoelen wet
lol OV in Nederland is geen NS alleen de stadsbussen in NL rolstoelvriendelijk?
Waarom onherkenbaar? Jullie zijn helemaal geen BN'ers ofzo?
is echt niet rol vriendelijke
Beter je eigen plank meenemen
Ik zou in mijn rolstoel graag bergbeklimmen, maar dat gaat ook al niet...
Deze gehele serie is toch een 1:1 kopie van de Vlaamse variant. Snap dat je het format over neemt, maar bedenk dan ten minste nieuwe items.
Openbaar vervoer is meer dan alleen treinen dus de titel is misleidend.
Ik heb nieuws voor niet alleen voor de mindervalide!
Tram en metro groot deel van het OV? Dat is onzin
17:41 bus tram en metro...dat is een groot gedeelte van het ov wordt er gezegd, klopt toch:) zeker in grotere steden
Met de trein kom je eigenlijk vaak nog nergens. De metro/tram/bus brengt je naar de daadwerkelijke plek zonder dat je een nog uur moet rolstoelen.
@@lars8614 Ligt eraan hoor. De sprinters zouden wel rolstoeltoegankelijk moeten zijn in ieder geval en helaas zijn ook niet alle trams rolstoeltoegankelijk zoals een tramtype in Den Haag (ook wel de GTL genoemd), Dat is dus een hogevloerstram.
Overigens heb ik ook gemerkt dat er op de RandstadRail lijn ook enkele haltes bij zitten die niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, dus bij de tram is het helaas ook nog niet 100% goed.
Transabled