Ma bucura enorm ca exista un astfel de canal. Exista o pofta teribila in anii 90 sa construim ,sa avem o ''statie'' cu care sa i dam gata pe toti cei invitati la ''baeram'' in apartament , Am plecat de la puteri de 4 w pe canal PT CA INVATASEM SA FOLOSIM MAGNETOFOANE SAU PICK UP URI CA AMPLIFICATOR PT CASETOFOANELE VREMII. IN MOMENTUL IN CARE AM MONTAT SCHEMA DE 15 W KIT IPRS ,AM CREZUT CA O SA SE AUDA EXTREM DE TARE. Nu stiam ce inseamna decibel,nu aveam acces decat la cateva carti si revista tehnium, .IAR in momentul in care am invatat sa conectam mai multe boxe ,sa conectam un microfon cu un mixer realizat din doua potentiometre si doua rezistente apoi si o orga de lumini,deja ne am crezut adevarati D.J. A fost suficient sa invatam sa citim o schema si sa facem masuratori dar pana nu am stricat si nu am pierdut nopti chiar nu am vrut sa citim mai mult si chiar erau foarte secretosi multi depanatori sau poate erau depasiti de situatie. Ne a prins bine in viata si acum am reluat aceasta pasiune pt audiofrecventa caci avem foarte mult acces la informatie si gasim tot ce avem nevoie. VA DORESC sa aveti timp si stare buna sa mai ascultati si muzica caci eu am umplut o camera numai cu amplif si boxe dar poate doar noaptea sa te concentrezi mai bine. Conteaza foarte mult orice detaliu tip asezare mobila ,covoare,paturi ,sifonierul din camera in care se face auditia si apoi te joci la egalizatoare si la pozitionarea boxelor.
Eu foloseam tot bitum si benzina si corodam cu acid azotic. Am facut ceva amplificatoare identice dar dupa un timp am inceput sa construiesc cu integrate tda 2030 s.a. mult mai fiabile cu nr. Redus de componente . Felicitari
Multumesc de apreciere. Am construit si eu multe amplificatoare cu CI. Am cumparat module cu acest tip de amplificator acum multi, multi ani (pe vremea lui Ceausescu) si am zis sa incerc sa reconstruiesc acel tip de amplificator dar de data aceasta toate piesele sa fie perfect identice (la versiunea stereo) tranzistoarele imperecheate, etc. Si oricum....suna chiar bine acest tip de amplificator.
eu foloseam o seringă cu ac tăiat și șlefuit pentru a ”desena” traseele. benzină + bitum + acid azotic = o combinație care 40 de ani mai târziu o lăsat urme pe dinți...
Personal voi lucra asa....mai "traditional". Imi face mare placere sa lucrez PCB-ul cu bitum si penita. Bineinteles ca pot sa trec si la proceduri mai moderne, dar daca pasiunea este de a lucra asa, atunci.......ma duc asa.
Se introduce intr-o calimara mai veche sau o sticluta mai mica si cu gura larga, bucatele de bitum (cat mai marunt sa se dizolve mai repede) si se introduce benzina. Se va agita sticluta (cu capacul pus) si se va urmari pe timpul zilei daca s-a dizolvat bitumul. Apoi se va mai completa, s-au bucatele de bitum s-au benzina, atat incat in momentul in care trasam cu penita, sa fie in asa fel solutia, nici prea groasa sa nu putem scrie, dar nici prea subtire sa fie transparenta fara consistenta.
Ehe,am facut si eu cateva astfel de amplificatoare .Mergeau binisor, numai ca le trebuiau cam 1,5v la intrare .Am alimentat aceste module si cu 40 v schimband tranzistorii prefinali si finali cu bd 139,140 si 2n3055w scoteau cam 20w pe 4 ohmi si mergeau trasnet.... Amintiri !
Salutari. Intradevar mai avem nevoie de un preamplificator cu corector de ton, insa se merita in amintirea timpurilor trecute si nu numai. Chiar si acum, suna bine iar pentru o camera de bloc, este suficient.
Va rog să-mi spuneți cum se împerechează transistorii? Dupa ce scrie pe ei sau ii masurati cu un aparat si le determinați factorul de amplificare. Daca ne-ati putea explica v-aș fi recunoscător. Va mulțumesc pentru amintirile frumoase pe care ni le treziți.
Se poate masura cu un multimetru, ( hFE ) , Recomand un Tester LCR , Se gaseste pe emag la 70 de lei , masoara condensatori, tranzistori bipolari, mosfet, inductori , rezistente, este foarte util. Se gaseste si pe eMag sau Ardushop. Cauta: Modul tester LCR T4 OKY2030 . sau MULTI TESTER LCR COMPONENTE M328, Sau Tester diode, tranzistori, condensatori, bobine pe Ardushop. Spor!.
@@gheorghedica1582 . Avem pe circuitul PCB scris cu albastru asa: C5, B5, E5. Iar langa C5 avem scris cu negru T5. Asta inseamna: T5, tranzistorul final (2N3055) C5 (Colector T5), B5 (Baza T5), E5 (Emitor E5)- Aici avem legaturile primului final 2N3055. Mai jos avem:C3, E3, B3, la fel: Colector, Emitor si Baza celui de al doilea tranzistor final 2N3055. Asta se refera la un PCB. Celalalt este de fapt o alta copie a primului PCB. Deci se aplica aceleasi reguli de conectare. Sa imi raspundeti daca sunt neclaritati. Va salut.
Intradevar. Tranzistoarele sunt reci. Mai ales, daca se imperecheaza, tranzistoarele, vor lucra frumos in tandem si atunci nu apare situatia in care unu este mai solicitat decat celalalt.
Bună ziua vă urmăresc de mult timp și îmi plac lucrările dumneavoastră și vreau să vă spun că am descoperit întâmplător marker pe bază de vopsea cu vârf gros sau subțire pentru făcut trasee și îl puteți găsi la HORBACH sau ALTEX pentru că și eu mă chinuiam cu ojă cu ani în urmă poate vă este de folos pe viitor
Va salut. Multumesc pentru apreciere. Stiu de ceva timp de marker-e speciale pentru trasare pe cablaj....insa nu am reusit sa le testez. M-am obisnuit de.....oho... multi ani sa lucrez cu bitum si sa am incredere in aceasta tehnica chiar daca este "batrana", dar rezultatele nu m-au dezamagit niciodata. Mai demult, aveam solutie realizata cu acid azotic diluata cu apa, insa a devenit destul de dificil procurarea acidului si am trecut pe clorura ferica. Si oricum timpul de corodare este oarecum ok (fata de acidul azotic), poate si datorita faptului ca circuitul PCB, il am introdus in tavita cu clorura, iar tavita este asezata intr-un dispozitiv mecanic care are o miscare liniara "dus/intors" ceea ce duce la miscarea solutiei peste PCB, iar bulele create in timpul corodarii sunt eliminate de pe suprafata PCB-ului, ceea ce duce la un contact permanent a solutiei cu suprafata de cupru. Oricum, va multumesc pentru aceasta informatie.
Ma bucura enorm ca exista un astfel de canal.
Exista o pofta teribila in anii 90 sa construim ,sa avem o ''statie'' cu care sa i dam gata pe toti cei invitati la ''baeram'' in apartament ,
Am plecat de la puteri de 4 w pe canal PT CA INVATASEM SA FOLOSIM MAGNETOFOANE SAU PICK UP URI CA AMPLIFICATOR PT CASETOFOANELE VREMII. IN MOMENTUL IN CARE AM MONTAT SCHEMA DE 15 W KIT IPRS ,AM CREZUT CA O SA SE AUDA EXTREM DE TARE. Nu stiam ce inseamna decibel,nu aveam acces decat la cateva carti si revista tehnium, .IAR in momentul in care am invatat sa conectam mai multe boxe ,sa conectam un microfon cu un mixer realizat din doua potentiometre si doua rezistente apoi si o orga de lumini,deja ne am crezut adevarati D.J.
A fost suficient sa invatam sa citim o schema si sa facem masuratori dar pana nu am stricat si nu am pierdut nopti chiar nu am vrut sa citim mai mult si chiar erau foarte secretosi multi depanatori sau poate erau depasiti de situatie.
Ne a prins bine in viata si acum am reluat aceasta pasiune pt audiofrecventa caci avem foarte mult acces la informatie si gasim tot ce avem nevoie.
VA DORESC sa aveti timp si stare buna sa mai ascultati si muzica caci eu am umplut o camera numai cu amplif si boxe dar poate doar noaptea sa te concentrezi mai bine.
Conteaza foarte mult orice detaliu tip asezare mobila ,covoare,paturi ,sifonierul din camera in care se face auditia si apoi te joci la egalizatoare si la pozitionarea boxelor.
Zilele trecute am clonat si eu cablajele im Autocad,se aud super.
Nostalgie.
Intradevar. Nostalgie.
@@alexmarcu2746 Da.nostalgie...
Ceva.frumos.!dar.si.pasiune.
si.pricepere.
Eu foloseam tot bitum si benzina si corodam cu acid azotic.
Am facut ceva amplificatoare identice dar dupa un timp am inceput sa construiesc cu integrate tda 2030 s.a. mult mai fiabile cu nr. Redus de componente .
Felicitari
Multumesc de apreciere.
Am construit si eu multe amplificatoare cu CI.
Am cumparat module cu acest tip de amplificator acum multi, multi ani (pe vremea lui Ceausescu) si am zis sa incerc sa reconstruiesc acel tip de amplificator dar de data aceasta toate piesele sa fie perfect identice (la versiunea stereo) tranzistoarele imperecheate, etc. Si oricum....suna chiar bine acest tip de amplificator.
niciodata circuitele integrate nu au puterea si calitatea SONORA unor tranzistor originali ....
@@smecherusmecheruu1688 nu neapărat.
eu foloseam o seringă cu ac tăiat și șlefuit pentru a ”desena” traseele. benzină + bitum + acid azotic = o combinație care 40 de ani mai târziu o lăsat urme pe dinți...
genială cuva pentru corodare!!!
Cand eram copil mai faceam si eu asa ceva,eu faceam traseele cu oja si dupa le corodam. 👍👍👍👍
Personal voi lucra asa....mai "traditional". Imi face mare placere sa lucrez PCB-ul cu bitum si penita. Bineinteles ca pot sa trec si la proceduri mai moderne, dar daca pasiunea este de a lucra asa, atunci.......ma duc asa.
@@alexmarcu2746
eu nici nu stiam de bitum si penita. nu conteaza cum lucrati pcb ata timp cat iese asa super fain.
Se introduce intr-o calimara mai veche sau o sticluta mai mica si cu gura larga, bucatele de bitum (cat mai marunt sa se dizolve mai repede) si se introduce benzina. Se va agita sticluta (cu capacul pus) si se va urmari pe timpul zilei daca s-a dizolvat bitumul. Apoi se va mai completa, s-au bucatele de bitum s-au benzina, atat incat in momentul in care trasam cu penita, sa fie in asa fel solutia, nici prea groasa sa nu putem scrie, dar nici prea subtire sa fie transparenta fara consistenta.
Si...da, iasa bine. Acum..depinde si de mana electronistului.Dar cu timpul, cu experienta dobandita.....iese bine.
BUNA ZIUA, MA PUTETI AJUTA SI PE MINE CU SCHEMA MODIFICATA PENTRU PRINT?
Ehe,am facut si eu cateva astfel de amplificatoare .Mergeau binisor, numai ca le trebuiau cam 1,5v la intrare .Am alimentat aceste module si cu 40 v schimband tranzistorii prefinali si finali cu bd 139,140 si 2n3055w scoteau cam 20w pe 4 ohmi si mergeau trasnet....
Amintiri !
Salutari. Intradevar mai avem nevoie de un preamplificator cu corector de ton, insa se merita in amintirea timpurilor trecute si nu numai. Chiar si acum, suna bine iar pentru o camera de bloc, este suficient.
@@alexmarcu2746 în Tehnium 8/1982 a apărut un preamplificator ce se putea folosi pentru aceste amplificatoare .
Va rog să-mi spuneți cum se împerechează transistorii? Dupa ce scrie pe ei sau ii masurati cu un aparat si le determinați factorul de amplificare. Daca ne-ati putea explica v-aș fi recunoscător. Va mulțumesc pentru amintirile frumoase pe care ni le treziți.
Se verifică factorul de amplificare(beta) și cele cu acelaș factor de amplificare sau apropiat, se monteaza împreuna .
Se poate masura cu un multimetru, ( hFE ) , Recomand un Tester LCR , Se gaseste pe emag la 70 de lei , masoara condensatori, tranzistori bipolari, mosfet, inductori , rezistente, este foarte util. Se gaseste si pe eMag sau Ardushop. Cauta: Modul tester LCR T4 OKY2030 . sau MULTI TESTER LCR COMPONENTE M328, Sau Tester diode, tranzistori, condensatori, bobine pe Ardushop. Spor!.
Salut. Eu faceam cu ace de seringa si cu bitum cablajele.
Corect. Mai procedam si eu acum ceva timp.
Conectarea tranzistoarelor finle 2N3055 la amplificator.
Doresc decît schema de racordare a tranzistoarelor finale.
@@gheorghedica1582 . Avem pe circuitul PCB scris cu albastru asa: C5, B5, E5. Iar langa C5 avem scris cu negru T5. Asta inseamna: T5, tranzistorul final (2N3055) C5 (Colector T5), B5 (Baza T5), E5 (Emitor E5)- Aici avem legaturile primului final 2N3055.
Mai jos avem:C3, E3, B3, la fel: Colector, Emitor si Baza celui de al doilea tranzistor final 2N3055. Asta se refera la un PCB. Celalalt este de fapt o alta copie a primului PCB. Deci se aplica aceleasi reguli de conectare. Sa imi raspundeti daca sunt neclaritati. Va salut.
Schema din poză o construiam prin anul 97 se auzea super și ca claritate tranzistori nu se încingeau nici o dată
Intradevar. Tranzistoarele sunt reci. Mai ales, daca se imperecheaza, tranzistoarele, vor lucra frumos in tandem si atunci nu apare situatia in care unu este mai solicitat decat celalalt.
Bună ziua vă urmăresc de mult timp și îmi plac lucrările dumneavoastră și vreau să vă spun că am descoperit întâmplător marker pe bază de vopsea cu vârf gros sau subțire pentru făcut trasee și îl puteți găsi la HORBACH sau ALTEX pentru că și eu mă chinuiam cu ojă cu ani în urmă poate vă este de folos pe viitor
Va salut. Multumesc pentru apreciere. Stiu de ceva timp de marker-e speciale pentru trasare pe cablaj....insa nu am reusit sa le testez. M-am obisnuit de.....oho... multi ani sa lucrez cu bitum si sa am incredere in aceasta tehnica chiar daca este "batrana", dar rezultatele nu m-au dezamagit niciodata. Mai demult, aveam solutie realizata cu acid azotic diluata cu apa, insa a devenit destul de dificil procurarea acidului si am trecut pe clorura ferica. Si oricum timpul de corodare este oarecum ok (fata de acidul azotic), poate si datorita faptului ca circuitul PCB, il am introdus in tavita cu clorura, iar tavita este asezata intr-un dispozitiv mecanic care are o miscare liniara "dus/intors" ceea ce duce la miscarea solutiei peste PCB, iar bulele create in timpul corodarii sunt eliminate de pe suprafata PCB-ului, ceea ce duce la un contact permanent a solutiei cu suprafata de cupru. Oricum, va multumesc pentru aceasta informatie.
Am doua seturi originale.