Het zijn geen onverwacht hoge kosten. Het was wel duidelijk dat het veel meer dan die gereserveerde 3,4 miljard euro zou worden. In eerdere onderzoeken werden al veel hogere bedragen genoemd. Dit bedrag was slechts een reservering, niet voor de totale kosten van het project. Los daarvan zijn de meeste infrastructuurprojecten niet rendabel, dus dat de Lelylijn niet rendabel zou zijn is niks bijzonders. Wegen kosten ook geld en dat verdien je ook niet direct terug, tenzij er tol wordt geïnd. Daar hoor je niemand over klagen. En het is geen paar keer per jaar hommeles bij Meppel, maar meerdere keren per week. 9 uur per week gemiddeld! Laten we niet vergeten dat er ruim 400 miljard euro uit de grond is gehaald in Groningen. Mocht de Lelylijn 13.8 miljard euro kosten, dan is dat alsnog maar een schijntje vergeleken met dat bedrag. Daarnaast is er decennialang onder-geïnvesteerd in de randen van het land, en dus ook het noorden. De Lelylijn kun je dan zien als een klein goedmakertje. Los daarvan zijn er ook meer investeringen nodig in de omliggende gebieden. Dat de Lelylijn er moet komen wil niet zeggen dat er verder niks hoeft te gebeuren. Het noorden kachelt al jaren achteruit doordat er veel te weinig in geïnvesteerd wordt. Niet zo lang geleden zijn er al miljarden uit het voormalige Zuiderzeelijn-potje in het noorden geïnvesteerd, maar alleen in asfalt. Investeer nu ook eens in het beter maken van het OV. De universiteiten, hogescholen, grote bedrijven, werkgeversorganisaties, vervoersbedrijven, politieke partijen en lokale overheden zijn vrijwel allemaal voorstander van de Lelylijn. Het komt niet vaak voor dat het noorden zo eensgezind is over iets. Het noorden is ook veel meer gericht op Noord-Duitsland en Scandinavië, dus het zou mooi zijn dat we deze regio's ook per spoor beter bereikbaar maken in de toekomst.
Helemaal eens, die lijn had er al 40 jaar moeten liggen zo niet langer. Maar ik denk niet dat het er ooit nog van gaat komen, zeker niet met de toegenomen NIMBY-mentaliteit en natuuractivisme.
@@ouwebrood497 Ik hoop dat je ongelijk hebt dat het er nooit komt. De NIMBY natuuractivisten weten zelf ook wel dat het alternatief nog meer asfalt is, en dat treinen een veel duurzamer alternatief is. De groene partijen steunen de Lelylijn ook.
Je moet dit in een veel groter perspectief zien. Niet alleen is de Lelylijn van belang voor een betere ontsluiting van Noord Nederland, maar ook voor uitbreiding en verbetering van het goederenvervoer per spoor, richting het achterland, zoals Noord Duitsland en verder. Tevens in het belang van de Amsterdamse & Rotterdamse haven. De Wünderlijn tussen Groningen en Leer, als spoor infrastructuur ligt er al, rendeert nu in de huidige vorm amper. Het complete treinverkeer, van- en naar het noorden, moet nu door de Zwolse spoor flessenhals, want er is tot op heden geen bypass c.q. omleidingsmogelijkheid. Typisch Nederlandse bekrompenheid.......Wat kost dat...?? Men kijk als eerste naar de financiële kant en altijd is alles te duur. Korte termijn visie. Immers, een spoorlijn bouw je voor de eerst komende 100 jaar. Over die periode moet je het investeringsbedrag uitstrijken. Ziet het kosten-baten plaatje er heel anders uit. Neem een voorbeeld aan de Amerikaanse denkwijze.....``Het interesseert me niet wat het kost........maar juist: Wat brengt het me op? Dat is een hele andere benadering en resulteert vaak in een veel beter rendement. De Nederlandse Staat verdiende in het verleden biljarden aan het Gronings gas, liet Noord Nederland met de brokstukken zitten. Tevens vanuit dit oogpunt moet je ophouden met zeuren en zeiken over geld. Noord Nederland heeft alle rechten op deze spoorlijn en een goede economische ontwikkeling. Den Haag......Pay the Bill , los je ereschuld in.
@@VouDouLouYT Dat zijn allemaal plaatsen die uitstekend bereikbaar zijn, danwel per spoor of de A7. Waarom zoveel geld steken in dat soort plaatsen? Er zijn genoeg plaatsen in NL die veel slechter bereikbaar zijn per weg of per OV/spoor. Neem de kop van Noord Holland bijvoorbeeld. Waarom gaat daar geen paar miljard heen?
@@91Durktheturk Het is niet zo dat het geld niet naar andere gebieden kan, maar gezien bijvoorbeeld al onze pensioen potten zijn gevuld met de baten uit het Groningsgas, is het dan niet eerlijk dat we met zijn allen wat terug leveren? Als we het over de kosten gaan hebben: Stel dat we 14 miljard euro ervoor gaan betalen(er is ongeveer 40 keer zo veel uit Groningen gepompt), dan kost het over een bouw periode van 20 jaar ongeveer 40 euro per jaar per Nederlander om die lijn aan te leggen. En daarmee hebben we bijna 100.000 mensen verbonden met het spoornetwerk. En wanneer je regelmatig treinen langs een station laat rijden wordt het aantrekkelijker voor regionale vervoerders om Bussen in die te laten rijden, zo help je ook de dorpen en steden die langs het spoor zitten maar geen station hebben.
@@VouDouLouYT Zo kan ik er ook nog wel een paar. Onze pensioenpotten werden historisch gevuld met kolen uit Limburg. Dus waarom daar niet 14 miljard heen? En Rotterdam, misschien met wat die haven en industrie brengt, moeten we daar ook maar onevenredig in investeren. Als we zo ons beleid gaan voeren loopt het wel in de soep. Je doet dit soort investeringen op basis van kosten en baten, een criterium wat deze lijn niet haalt, danwel op basis van sociale overwegingen. En dan kan ik zo flink wat plaatsen opnoemen, zoals de Kop van Noord Holland, Oost Drenthe, Zealand, waar het met de bereikbaarheid veel slechter is gesteld. Die verdienen eerder fikse investeringen dan deze plaatsen.
Lelylijn lekker samen met Duitsland aanpakken voor een nieuwe hogesnelheidslijn richting Hamburg en dan Berlijn/Copenhage/Malmo.. zeker als je de reistijd naar Berlijn hierdoor met 1 á 2 uur kan versnellen zal deze lijn het meer dan waard zijn en waarschijnlijk nog in aanmerking komen voor Europese subsidies..
Overigens lijkt het mij handiger om die lijn te leggen na Emmeloord door Weststellingwerf, intercitystation bij Nijeholtwolde voor de link naar Leeuwarden en dan achter Heerenveen langs naar de A7.
Dat mensen naar de steden gaan is wereldwijd een trend, dat gebeurt nu al ten koste van voorzieningen op het platteland. Dichtbij vervoer wonen is voor veel mensen fijn, en als je in de Randstad wil werken kun je gewoon in het noorden gaan/blijven wonen. Ik kan me tegelijk voorstellen dat veel mensen in die steden dan juist weer naar de rustigere plattelandsgemeenten willen omdat de stad te druk is. Dus het argument dat het platteland leeg loopt vind ik niet zo sterk in deze.
Mee eens. Daarnaast zijn de steden tegenwoordig duur om te wonen en zie je (zeker in het noorden) dat meer mensen in kernen rondom grote steden gaan wonen. Aangezien het achterland van Groningen/Leeuwarden niet zo groot is, profiteren de gebieden rondom de stad er ook van dat mensen daar gaan wonen. Je ziet dus dat kernen rondom die steden groeien waardoor de regio ook niet compleet leeggetrokken wordt. Misschien wel de uiterste regio's die slecht bereikbaar zijn of andere problematiek hebben, maar de Lelylijn is daarvoor ook niet als oplossing bedacht. Die regio's hebben andere oplossingen en investeringen nodig.
En die 13,8 miljard is de nieuwe schatting... 100% dat het NOG meer dan 13,8 gaat kosten met inflatie / bouwmateriaal tekort / aannemers etc... Dit lijkt me een vreemde keuze. Verbeter bestaande infra en geef trajecten simpelweg ook een 20% korting op het rijzen naar het noorden. Maak het financieel toegankelijker. Investeer in nieuwe bussen en trajecten die alle wijken beter verbinden.
Je kan beter de Groningers via de Gemeenten aandeelhouder van de gasvelden maken, en die gasvelden blijven exploiteren om onze energieprijzen, dus industrie, dus welvaart te verbeteren
Aha een nieuwe betuwelijn, kom je namelijk direct met 13 miljard stuit dat op behoorlijke weerstand .dus 3,4 miljard ,starten met de bouw en oeps!! ,sorry hoor maar we komen 10 miljard tekort . Altijd het zelfde liedje .😮
Waarom miljarden uitgeven aan een Lange Afstands Koeienlijn voor Randstad-forensen, terwijl we met dat geld alle dorpen en steden kunnen versterken door te investeren in lokaal vervoer en infrastructuur? Straks ben je vanuit het centrum van Amsterdam sneller in Groningen dan van werkgebieden naar (ook de Randstad) buitenwijken. Dat lijkt mij totaal onverantwoordelijk beleid.
Betuwelijn or Betuweroute? Als je 5 miljard pompt in het robuuster en sneller maken van de bestaande noordelijke lijnen, maar dat is niet sexy... Maar wel verstandig
@@PdeBoer-w7t inderdaad, stel dat 1 miljoen mensen er gebruik van maken. Dan kan je gewoon iedereeen een goedkope auto geven en dan ben je nog steeds goedkoper uit. Ik denk dat treinen laten rijden niet heel erg efficiënt meer is.
Het zijn geen onverwacht hoge kosten. Het was wel duidelijk dat het veel meer dan die gereserveerde 3,4 miljard euro zou worden. In eerdere onderzoeken werden al veel hogere bedragen genoemd. Dit bedrag was slechts een reservering, niet voor de totale kosten van het project. Los daarvan zijn de meeste infrastructuurprojecten niet rendabel, dus dat de Lelylijn niet rendabel zou zijn is niks bijzonders. Wegen kosten ook geld en dat verdien je ook niet direct terug, tenzij er tol wordt geïnd. Daar hoor je niemand over klagen. En het is geen paar keer per jaar hommeles bij Meppel, maar meerdere keren per week. 9 uur per week gemiddeld! Laten we niet vergeten dat er ruim 400 miljard euro uit de grond is gehaald in Groningen. Mocht de Lelylijn 13.8 miljard euro kosten, dan is dat alsnog maar een schijntje vergeleken met dat bedrag. Daarnaast is er decennialang onder-geïnvesteerd in de randen van het land, en dus ook het noorden. De Lelylijn kun je dan zien als een klein goedmakertje. Los daarvan zijn er ook meer investeringen nodig in de omliggende gebieden. Dat de Lelylijn er moet komen wil niet zeggen dat er verder niks hoeft te gebeuren. Het noorden kachelt al jaren achteruit doordat er veel te weinig in geïnvesteerd wordt. Niet zo lang geleden zijn er al miljarden uit het voormalige Zuiderzeelijn-potje in het noorden geïnvesteerd, maar alleen in asfalt. Investeer nu ook eens in het beter maken van het OV. De universiteiten, hogescholen, grote bedrijven, werkgeversorganisaties, vervoersbedrijven, politieke partijen en lokale overheden zijn vrijwel allemaal voorstander van de Lelylijn. Het komt niet vaak voor dat het noorden zo eensgezind is over iets. Het noorden is ook veel meer gericht op Noord-Duitsland en Scandinavië, dus het zou mooi zijn dat we deze regio's ook per spoor beter bereikbaar maken in de toekomst.
Helemaal eens, die lijn had er al 40 jaar moeten liggen zo niet langer.
Maar ik denk niet dat het er ooit nog van gaat komen, zeker niet met de toegenomen NIMBY-mentaliteit en natuuractivisme.
@@ouwebrood497 Ik hoop dat je ongelijk hebt dat het er nooit komt. De NIMBY natuuractivisten weten zelf ook wel dat het alternatief nog meer asfalt is, en dat treinen een veel duurzamer alternatief is. De groene partijen steunen de Lelylijn ook.
Bij Brussel en de ECB kan je 50 miljard gratis lenen
Je moet dit in een veel groter perspectief zien. Niet alleen is de Lelylijn van belang voor een betere ontsluiting van Noord Nederland, maar ook voor uitbreiding en verbetering van het goederenvervoer per spoor, richting het achterland, zoals Noord Duitsland en verder.
Tevens in het belang van de Amsterdamse & Rotterdamse haven.
De Wünderlijn tussen Groningen en Leer, als spoor infrastructuur ligt er al, rendeert nu in de huidige vorm amper.
Het complete treinverkeer, van- en naar het noorden, moet nu door de Zwolse spoor flessenhals, want er is tot op heden geen bypass c.q. omleidingsmogelijkheid.
Typisch Nederlandse bekrompenheid.......Wat kost dat...??
Men kijk als eerste naar de financiële kant en altijd is alles te duur. Korte termijn visie. Immers, een spoorlijn bouw je voor de eerst komende 100 jaar. Over die periode moet je het investeringsbedrag uitstrijken. Ziet het kosten-baten plaatje er heel anders uit.
Neem een voorbeeld aan de Amerikaanse denkwijze.....``Het interesseert me niet wat het kost........maar juist: Wat brengt het me op?
Dat is een hele andere benadering en resulteert vaak in een veel beter rendement.
De Nederlandse Staat verdiende in het verleden biljarden aan het Gronings gas, liet Noord Nederland met de brokstukken zitten. Tevens vanuit dit oogpunt moet je ophouden met zeuren en zeiken over geld.
Noord Nederland heeft alle rechten op deze spoorlijn en een goede economische ontwikkeling. Den Haag......Pay the Bill , los je ereschuld in.
@@geertgoumans6934 Het lijkt mij nuttiger om iets aan het lokale en regionale vervoer te doen daar
@@91Durktheturk Lemmer Joure Heerenveen Drachen en Leek krijgen bij de voorkeur variant een station. De spoorlijn IS OOK een lokaal project.
@@VouDouLouYT Dat zijn allemaal plaatsen die uitstekend bereikbaar zijn, danwel per spoor of de A7. Waarom zoveel geld steken in dat soort plaatsen? Er zijn genoeg plaatsen in NL die veel slechter bereikbaar zijn per weg of per OV/spoor. Neem de kop van Noord Holland bijvoorbeeld. Waarom gaat daar geen paar miljard heen?
@@91Durktheturk Het is niet zo dat het geld niet naar andere gebieden kan, maar gezien bijvoorbeeld al onze pensioen potten zijn gevuld met de baten uit het Groningsgas, is het dan niet eerlijk dat we met zijn allen wat terug leveren? Als we het over de kosten gaan hebben: Stel dat we 14 miljard euro ervoor gaan betalen(er is ongeveer 40 keer zo veel uit Groningen gepompt), dan kost het over een bouw periode van 20 jaar ongeveer 40 euro per jaar per Nederlander om die lijn aan te leggen. En daarmee hebben we bijna 100.000 mensen verbonden met het spoornetwerk. En wanneer je regelmatig treinen langs een station laat rijden wordt het aantrekkelijker voor regionale vervoerders om Bussen in die te laten rijden, zo help je ook de dorpen en steden die langs het spoor zitten maar geen station hebben.
@@VouDouLouYT Zo kan ik er ook nog wel een paar. Onze pensioenpotten werden historisch gevuld met kolen uit Limburg. Dus waarom daar niet 14 miljard heen? En Rotterdam, misschien met wat die haven en industrie brengt, moeten we daar ook maar onevenredig in investeren. Als we zo ons beleid gaan voeren loopt het wel in de soep. Je doet dit soort investeringen op basis van kosten en baten, een criterium wat deze lijn niet haalt, danwel op basis van sociale overwegingen. En dan kan ik zo flink wat plaatsen opnoemen, zoals de Kop van Noord Holland, Oost Drenthe, Zealand, waar het met de bereikbaarheid veel slechter is gesteld. Die verdienen eerder fikse investeringen dan deze plaatsen.
Lelylijn lekker samen met Duitsland aanpakken voor een nieuwe hogesnelheidslijn richting Hamburg en dan Berlijn/Copenhage/Malmo.. zeker als je de reistijd naar Berlijn hierdoor met 1 á 2 uur kan versnellen zal deze lijn het meer dan waard zijn en waarschijnlijk nog in aanmerking komen voor Europese subsidies..
Overigens lijkt het mij handiger om die lijn te leggen na Emmeloord door Weststellingwerf, intercitystation bij Nijeholtwolde voor de link naar Leeuwarden en dan achter Heerenveen langs naar de A7.
Dat mensen naar de steden gaan is wereldwijd een trend, dat gebeurt nu al ten koste van voorzieningen op het platteland. Dichtbij vervoer wonen is voor veel mensen fijn, en als je in de Randstad wil werken kun je gewoon in het noorden gaan/blijven wonen. Ik kan me tegelijk voorstellen dat veel mensen in die steden dan juist weer naar de rustigere plattelandsgemeenten willen omdat de stad te druk is. Dus het argument dat het platteland leeg loopt vind ik niet zo sterk in deze.
Mee eens. Daarnaast zijn de steden tegenwoordig duur om te wonen en zie je (zeker in het noorden) dat meer mensen in kernen rondom grote steden gaan wonen. Aangezien het achterland van Groningen/Leeuwarden niet zo groot is, profiteren de gebieden rondom de stad er ook van dat mensen daar gaan wonen. Je ziet dus dat kernen rondom die steden groeien waardoor de regio ook niet compleet leeggetrokken wordt. Misschien wel de uiterste regio's die slecht bereikbaar zijn of andere problematiek hebben, maar de Lelylijn is daarvoor ook niet als oplossing bedacht. Die regio's hebben andere oplossingen en investeringen nodig.
Beter dan dat oorlogsspul wat bnr wil.
10,4 miljard meer of minder maakt niet zoveel uit.
Belastingen hier en daar ietsjes verhogen en we hebben het weer terugverdiend...🤔
Belastinggeld wordt niet bij multinationals gehaald, maar bij de burger en MKB...
Ik zeg doen
En die 13,8 miljard is de nieuwe schatting... 100% dat het NOG meer dan 13,8 gaat kosten met inflatie / bouwmateriaal tekort / aannemers etc... Dit lijkt me een vreemde keuze. Verbeter bestaande infra en geef trajecten simpelweg ook een 20% korting op het rijzen naar het noorden. Maak het financieel toegankelijker. Investeer in nieuwe bussen en trajecten die alle wijken beter verbinden.
Je kan beter de Groningers via de Gemeenten aandeelhouder van de gasvelden maken, en die gasvelden blijven exploiteren om onze energieprijzen, dus industrie, dus welvaart te verbeteren
Misschien moet Verhoef eerst zelf de rapporten lezen.
Aha een nieuwe betuwelijn, kom je namelijk direct met 13 miljard stuit dat op behoorlijke weerstand .dus 3,4 miljard ,starten met de bouw en oeps!! ,sorry hoor maar we komen 10 miljard tekort . Altijd het zelfde liedje .😮
Hoe kan het toch dat het altijd duurder wordt? Gebeurt dat dan voor alles wat ze doen?
Zo kan het er makkelijker doorgerommeld worden.
Waarom miljarden uitgeven aan een Lange Afstands Koeienlijn voor Randstad-forensen, terwijl we met dat geld alle dorpen en steden kunnen versterken door te investeren in lokaal vervoer en infrastructuur? Straks ben je vanuit het centrum van Amsterdam sneller in Groningen dan van werkgebieden naar (ook de Randstad) buitenwijken. Dat lijkt mij totaal onverantwoordelijk beleid.
Betuwelijn or Betuweroute?
Als je 5 miljard pompt in het robuuster en sneller maken van de bestaande noordelijke lijnen, maar dat is niet sexy... Maar wel verstandig
Hugo heeft nog ergens 5,2 mld verstopt…
10.000,- euro per inwoner: de Lelylijn is niet de beste manier om de brede maatschappelijke welvaart in noordelijk Nederland te verbeteren
@@PdeBoer-w7t inderdaad, stel dat 1 miljoen mensen er gebruik van maken. Dan kan je gewoon iedereeen een goedkope auto geven en dan ben je nog steeds goedkoper uit. Ik denk dat treinen laten rijden niet heel erg efficiënt meer is.