Anlatı Araştırması / Nitel Araştırma Yöntemleri - Dr. Zeynep Kurnaz

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 11

  • @jamesmanchester1779
    @jamesmanchester1779 7 หลายเดือนก่อน +1

    Emeginize saglik, keyifle dinliyorum her dersinizi

  • @mustafaceltikci42
    @mustafaceltikci42 3 ปีที่แล้ว +3

    Çok Teşekkürler emeklerinize sağlık Hocam.

  • @nursedaay
    @nursedaay 3 ปีที่แล้ว +2

    Harikasınız hocam :)

  • @faezehasadzadeh
    @faezehasadzadeh 5 หลายเดือนก่อน

    Hocam katılımcıların yaşadığı mimari deneyimi incelemek için anlatı araştırması yapılabilir mi?

    • @zeynepkurnazofficial
      @zeynepkurnazofficial  5 หลายเดือนก่อน

      Yapabilirsiniz elbette. Anlatı araştırmasında önemli olan oradaki anlatıyı ortaya çıkarmaktır. Şöyle düşünün bir hikayede karakterler, zaman, mekan ve olaylar örgüsü ve bir kronoloji vardır. Bu olaylar örgüsünü kendi çalışmanızda incelediğiniz konu için kurabilmelisiniz. Böylece ortaya bir mimari deneyim anlatısı ortaya çıkartmış olursunuz.

  •  ปีที่แล้ว

    hocam iyi çalışmalar dilerim. eğitiminizden çok istifade ettik. nitel araştırmalarda yeniyim ve bir anlatı araştırması yolculğuna çıktım. literatürde anlatı analizi ve anlatı araştırması birlikte ve aynı anlamda kullanılabiliyor. Ama anladığım kadarıyla bu anlatı araştırmasının analiz yöntemi olarak da kullanılabileceğine ancak farklı içerik analizi gibi yöntemler de içerebileceğini gösteriyor. Burada temel nokta sanırım her bir analiz yöntemine ve artı eksilerine hakim olduktan sonra hangi analiz beni amacıma götürür sorusunu cevaplamak olacak. bu konuda anlatı anali varsayılan (default) diğer analiz yöntemleri ise daha selectif ve tercihe bağlı gibi anladım. Yanlışım varsa düzeltir misiniz çok teşekkür ederim.

    • @zeynepkurnazofficial
      @zeynepkurnazofficial  ปีที่แล้ว +1

      Hocam, yanlışınız yok. Anlatı araştırması kendiliğinden anlatı analizini de içeren bir yaklaşımdır. Fenomenolojik araştırmanın fenomenolojik analizi içermesi gibi. Hatta sizin de ifade ettiğiniz gibi birbirinin yerine de kullanıldığı görülmekte.
      Burada öncelikle anlatı araştırmasını anlamak lazım. Bu yaklaşımla, odaklandığımız konu ekseninde topladığımız hikayeleri (olayların oluşunu ve gelişimini) kronolojik sıra içerisinde yine katılımcılardan topladığımız hikayelerin ortaklaşan yanları ile yeniden hikayeleştirme yoluna gideriz. Öyküler bir başlangıcı ve sonucu olan, zaman ve mekana bağlı ve içinde karakterler barındıran bir olaylar örüntüsüdür. O halde biz de raporumuzu yazarken bu bu örüntüyü kurabilmeliyiz. Bu hali ile bu araştırma hem anlatı araştırması hem de anlatı analizini kapsamaktadır.
      Ancak siz derseniz ki, ben hikayeleri toplayacağım ama tematik analiz yapacağım. Bunu da temellendirebilmeniz gerekiyor. Neden tematik analiz yapıyorsunuz, anlatı analizinden başka tematik analiz size ne sunacak gibi soruları cevaplamak gerekecektir.

    •  ปีที่แล้ว +2

      @@zeynepkurnazofficial çok teşekkürler çok anlaşılır bir cevap hocam

  • @araezgi
    @araezgi ปีที่แล้ว

    Anlati arastirmasi bir "yaklasim" midir yoksa "veri analiz" yontemi midir?

    • @zeynepkurnazofficial
      @zeynepkurnazofficial  ปีที่แล้ว +1

      Yaklaşımdır. Başka kaynaklarda desen, tasarım diye de yer alır. Yaklaşım, desen, tasarım ifadeleri ile araştırmacılar aynı şeyi ifade etmeye çalışır. Benim ifademle yaklaşım, araştırmacının araştırmasını hangi yönde ve nasıl yürüteceğine işaret eder. Anlatı araştırmasında araştırmacı hikayelere odaklanır. Elbette anlatı analizi diye de bazı yerlerde karşımıza çıkmaktadır. Ancak bununla anlatılmaya çalışılan anlatı araştırması yaklaşımını benimsemiş olan araştırmacıların buna uygun analiz yaptığıdır.

    • @araezgi
      @araezgi ปีที่แล้ว

      @@zeynepkurnazofficial Tesekkurler :)