5 materiale pentru peretii interiori din apartament sau casa. Analiza comparativa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ก.พ. 2023
  • BCA, caramida, bloc ceramic, placi din ipsos denumite si blocheti din gips sau placi din gips-carton denumite si rigips - care din aceste 5 materiale de constructie este cel mai potrivit pentru peretii interiori la un apartament sau casa pe pamant?
    Ne-am pus ca scop sa gasim raspuns la aceasta intrebare, realizand o analiza intre aceste 5 materiale de zidarie si placare, iar in final rezultatele au fost destul de interesante, gasite intr-un tabel de concluzionare privind fiecare tip de perete interior si caracteristicile de baza a acestora in dependenta de materialul folosit.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: th-cam.com/users/Enciclopedi... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaconstructiilor.com/
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Surse video/imagini/audio:
    - Video by Kindel Media: www.pexels.com/video/video-of...
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2023 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

ความคิดเห็น • 51

  • @ceciliaremusneferu9797
    @ceciliaremusneferu9797 6 หลายเดือนก่อน

    Mulțumim frumos,foarte utile informatiile

  • @ioniaconi4090
    @ioniaconi4090 ปีที่แล้ว +5

    O analiză interesantă ar fi "trasarea cablajului și a comunicațiilor sanitare prin și pe pereți! ( ideia este simplă-dauna executării canalelor (штраба) care în majoritatea cazurilor se execută cu flexul, distrugânduse unitatea (demulte ori armarea din zidărie sau pereți beton)
    Apoi după lărgirea acestor canale cu perforatoarelor, (vibrații mari concentrate)....o temă la care nimeni nu acordă atenția cuvenită. (Observațiile mele Din practica profesională) Succes!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Merci pentru ideie, o sa vedem in viitor daca vom face un asemenea video.
      Totusi, canalele respective fiind obligatorii, oricum fie le faci in zidarie, le trasezi si vii cu tencuiala, aici avand "daune" in zidarie, fie faci tencuiala, faci canalele si apoi astupi, aici avand daune mai mari "tencuielii". E un compromis in ambele variante, insa, ca prima reactie: daca zidaria e realizata corect (grosime, armare, rosturi antiseismice daca e cazul, incastrare si fixare in cadre etc), iar canalele atent, chiar si acele vibratii si mici canale create, nu ar trebui sa compromita in vreun fel zidaria. Succes deasemenea!

  • @Tat-yp4kv
    @Tat-yp4kv ปีที่แล้ว +1

    Buna, face-ti va rog si o analiza a materialelor folosite pentru izolare fonica interioara. Multumesc !

  • @catalinstefan6385
    @catalinstefan6385 ปีที่แล้ว

    Multumesc

  • @harrytanase1587
    @harrytanase1587 ปีที่แล้ว +1

    Cred ca pentru pereți despartitori in apartamente, cea mai simpla varianta este cea cu montanti metalici si rigips de 12mm. La urcarea pe scări, placa se poate tăia în jumătate. Este putin mai mult de chituit dar, per total, este mai simplu si mai repede. Ușile trebuie sa fie usi pentru perete de rigips iar la instalații trebuie puțină coordonare.

  • @asl-pls-im
    @asl-pls-im ปีที่แล้ว

    Multumesc pentru informatii bune!
    Mai bun continut ce tine de cosntructii n-am intalnit.
    O mica remarca - atat in Moldova cat si in Romania foarte multi spun gips, pe cand forma corect, in romana, e ghips iar gips e in germana sau in franceza gyps. Cred ca ar trebui introdusa in dex si varianta gips, pentru ca e tot mai populara, chiar de la moment e gresita :)

  • @Billy-fk4gp
    @Billy-fk4gp ปีที่แล้ว

    Salut! Eu vreau sa fac la mansarda compartimentarea cu rigips. Insa o sa vreau sa pun inainte placi de agepan. Zidul final o sa aiba o grosime de 15cm. Ce sfat imi dai?

  • @Nik-wm5gi
    @Nik-wm5gi ปีที่แล้ว

    Ce părere aveți despre adezivul poliuretanic pentru zidirea pereților exteriori/interiori? Recomandati aceasta metoda? Mulțumesc!

  • @vitaliecebotari4023
    @vitaliecebotari4023 ปีที่แล้ว

    Salut Valentin. Când faci un video despre electricitatea din casa, o sa fie schimbat contorul provizoriu și unde o sa fie instalat? Mulțumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Salut, cand vom finisa cu electrica interioara, o sa venim si cu video-urile date. Deocamdata suntem intr-o mica pauza.

  • @stefaniadajbog477
    @stefaniadajbog477 ปีที่แล้ว

    Buna ziua ! Va mulțumesc pt toate informațiile pe care le puneți la dispoziție gratis ! 🤗 . Am o întrebare ,de ce nu recomandați cărămida sau blocuri ceramice la construirea pereților exteriori , eu nu prea sunt de acord cu BCA-ul !!! Va mulțumesc anticipat !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Buna ziua, de unde ati luat ca nu recomandam caramida sau blocurile ceramice la exterior? Prima data auzim, sorry dar cred ca ati interpretat gresit vreun mesaj. La exterior, aceste materiale sunt okay (desigur caramida va avea nevoie de termoizolatie ceva mai mult decat BCA-ul sau blocul ceramic).

  • @stefanc5257
    @stefanc5257 ปีที่แล้ว

    Foarte folositoare informatiile

  • @Nik-wm5gi
    @Nik-wm5gi ปีที่แล้ว

    Bună ziua, care este timpul de așteptare între etapa 'la roșu' și etapa 'la gri'(BCA/porotherm)? Mulțumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, nu exista un asa timp de asteptare.

    • @Nik-wm5gi
      @Nik-wm5gi ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc pentru raspuns. Majoritatea constructorilor mai învârsta mi-au recomandat că după ridicarea la roșu sa aștept aproximativ 9-10 luni , urmând apoi finalizarea casei. Am sa țin cont de părerea dvs! O seară plăcută!

  • @gabrielradu9219
    @gabrielradu9219 ปีที่แล้ว

    Salutare, ce ai alege la interiorul unei casa din BCA cu zid de 25 cm, sa tencui tot interiorul sau să-l îmbraci in rigips/gips-carton ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Salut, strict intre acestea 2, as merge pe BCA 15 cm tencuit pe ambele parti.

    • @iulian9703
      @iulian9703 4 หลายเดือนก่อน

      Va salut!Lipirea rigipsului pe pereți o recomandati?Dacă NU ,de ce,spuneti-mi câteva motive,multumesc!

  • @markkis6326
    @markkis6326 ปีที่แล้ว

    Salut ce zici de peretele prefabricat di beton este mult mai bun decât cele 5 variante expuse

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +4

      Salut, paremi-se nu ati vizionat normal video, ia atrageti atentia la ce se zice la caramida si bloc ceramic cand vine vorba de greutati, si acum imaginati-va ca betonul are greutatea dubla fata de acestea.

  • @adrianTNT
    @adrianTNT 8 หลายเดือนก่อน +1

    "Dragi tovarasi si prieteni !" ... 🙊😅

  • @cristiandrei1980
    @cristiandrei1980 ปีที่แล้ว +1

    Am prins un televizor, cu un suport destul de greu, 5-6kg, pe perete de rigips doar in placa, cu dibluri speciale, de metal, care se trag cu un cleste special.
    La fel s-a montat mobila de bucatarie, cu bara speciala montata cu cateva suruburi speciale.
    Nu ca recomand peretele de gips carton, doar spun ca inca circula multe mituri/exagerari.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Multumim de comentariu, insa solutiile de care ziceti pentru gips-carton sunt:
      a) pentru greutati mici, cum sunt diblurile mai speciale, care oricum nu ofera aceeasi prindere ca intr-un perete de zidarie, never ever, si..
      b) bara speciala cu suruburile speciale pentru mobila de bucatarie e o solutie de compromis pentru a incerca sa se transfere greutatea mobilei pe o arie mai mare de gips-carton, nu punctual pe dibluri ca la zidarie, chiar daca si diblurile fiind speciale au un oarecare rol. Insa si aici, nu putem vorbi de fixare sigura si durabila ca la zidarie, ori la un cutremur spre exemplu, aceasta fixare nu va avea niciodata forta sa asigure mobilierul de gips-carton cum se intampla la zidariile mai tari.
      Oricum solutii exista, insa personal credem ca la gips-carton o fixare solida se poate face doar cu solutii dispuse in interiorul cadrelor peretilor, dibluri minune si bare lungi.. sincer, sunt solutii cu risc ceva mai ridicat. Oricum, multumim de interventie!

    • @cristiandrei1980
      @cristiandrei1980 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Pentru prinderi solide se folosesc doua placi de gips carton, asa cum ati mentionat in video, sau o placa de gips carton si una de osb.
      Nici in caramida sau in placi ceramice nu se realizeaza o prindere solida cu un diblu obisnuit. Important este sa intelegem care sunt limitarile si care sunt solutiile pentru fiecare material utilizat.

  • @danutc9043
    @danutc9043 ปีที่แล้ว +1

    Nr 5 este nr 1 per total in practica.

  • @uhoditepojaluista
    @uhoditepojaluista ปีที่แล้ว

    Salutare Valentine!! Uite, vroiam să te întreb dacă ai auzit de case cu pereți din pământ bătătorit - în engleză "rammed earth", ridicate prin zonele noastre? E vorba de o proporție de 88% pământ argilos, 10% ciment și 2% apă. Ce părere ai despre rezistența unei astfel de structuri în condițiile climatice din Moldova sau România?
    Trăim vremuri grele, dar decât să stau încă 5 ani în chirie, cu aceeași bani mi-aș ridica o căsuță din materiale ecologice la un preț accesibil. Deocamdată îmi surâde ideea acestui tip de material, dar mă interesează părerea unui specialist. Ar fi o idee interesantă și pentru un nou video pe canalul tău.
    Mulțumim mult pentru munca ta!!! Foarte interesant și util!!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Salutare! In ultimii 3 ani am auzit de 3 astfel de cazuri: unul experiment a unor tineri, altul o "cahla" facuta intr-un sat si devenita stire de TV, si alt caz auzit de printre colegii constructori. Din pacate nu am participat la vreunul, insa pe larg, nu cred ca exista vreo companie care sa realizeze asa ceva in prezent, toti se axeaza fie pe zidarie si beton, fie pe lemn sau chiar structuri metalice.
      Totusi permite-mi sa iti dau jos putin ochelarii roz: sa faci o caza ecologica in prezent te costa fix sau chiar mai mult decat una obisnuita, asta daca vorbim sa obtinem in final fix acelasi confort termic, fonoizolant, rezistenta la foc si la cutremure! Iar legat de cutremure, normele din prezent antiseismice cam nu au loc pentru astfel de case "din trecut". Maxim poti face o astfel de casa pe baza de structura de lemn, ca ea sa preia fortele seismice, gravitationale si altele, si deja "umplutura" sa o faci din ideea ta. Cam acesta e primul gand, insa oricum e de analizat nisa aceasta, am mai intalnit intrebari de genul dat in ultimii ani.

    • @gabrielgherman2562
      @gabrielgherman2562 ปีที่แล้ว

      Salutare.
      Am auzit de cineva, o fostă colegă de-a mamei, dintr-un sat vecin (care a fost demolat total pe vremea lu' ceaușescu), că și-a făcut casă cu pereți din pământ, „clasic” și tencuiți pe ambele părți cu ciment, tot confortul, parchet, alea-alea. Asta a fost prin anii '90, cică era super mulțumită.
      Acum, n-am mai fost demult în legătură cu ea și nu mai știu alte amănunte.

  • @GG-yx2hu
    @GG-yx2hu ปีที่แล้ว

    Bună ziua, mai sunt un fel de bloc cărămidă din nisip cu ciment în Germania "Sandsteine"

  • @MrAlpinab7
    @MrAlpinab7 ปีที่แล้ว

    termoizoleaza foarte bine pus in apartament.

  • @stefantivadar9668
    @stefantivadar9668 ปีที่แล้ว

    Rigipsul este materialul next level

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Care ar fi argumentele dvs?

    • @stefantivadar9668
      @stefantivadar9668 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Viteza foarte mare de execuție si faciliteaza foarte mult treaba instalatorilor si elctricenilor
      La ora actuala nu eczista constructie care se face fara gips carton ,in tarile dezvoltate acest material este folosit in proportie de peste 90% din cazuri De ce ?Are mai multe avantaje
      Hoteluri, spitale cladiri cu sute de inchaperi toate sunt cu pareti despărțitori de rigips desi pretul la mp de rigips este mare pretul constructiei cladiri scade semnificativ.

  • @cosmaalexandru5614
    @cosmaalexandru5614 ปีที่แล้ว

    cand veti continua seria cu casa dumneavoastra pasiva?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +7

      Din toamna am realizat foarte putin acolo, ceva s-a filmat, insa insuficient pentru video-uri informative, speram din primavara sa continuam. Situatia geo-politica e cea care un pic ne "sfatuieste" ca o mica pauza nu strica. Multumim!

  • @Dr_V
    @Dr_V ปีที่แล้ว

    Uite o solutie de care n-o sa prea auzi pe la firmele de constructii/renovari dar ofera un echilibru rezonabil intre rezistenta, greutate, termoizolare si costuri: schelet din lemn masiv (rigle/cusaci de brad tratat anti-insecte si ignifugat) cu vata minerala in chenare, apoi o placa OSB ignifugat de 8-10mm (ancorata pe schelet cu autofiletante ingropate) peste care aplici direct o placa de rigips subtire (cu adeziv + autofiletante ingropate), evident pe ambele parti. Stratul de OSB creste semnificativ rezistenta mecanica si ofera posibilitati mult superioare de ancorare, iar chenarele de lemn masiv permit montare facila a usilor. Ca fonoizolatie este peste rigipsul simplu dar nu egaleaza caramida.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de comentariu. Am mai intalnit si auzit cazuri cand se foloseste OSB pentru a rigidiza un perete sau structura, mai des la casele din lemn, insa daca ne gandim bine... s-ar putea folosi si in alte cazuri, desigur cu o atentie sporita la tratarea lemnului, hidroizolare, protectia la apa, vaporii de apa etc, ori lemnul si apa nu se cam iubesc, iar la apartamente din cauza data, cu o inundatie de la vecinul de sus, s-a dus pe apa sambetei asa perete, iata de ce, zidaria aici castiga detasat, iar profilele din aluminiu al gips-cartonului la fel e ferit de asa ceva. Oricum, nu as zice nu sa vad o asemenea experienta la cineva dupa 10-20 ani de exploatare in apartamente (ca la case e altceva). Merci.

    • @LiviuGelea
      @LiviuGelea ปีที่แล้ว

      ca fonoizolatie, ce ai descris tu depaseste toate variantele de caramida en.m.wikipedia.org/wiki/Sound_transmission_class

  • @mateirezmives9170
    @mateirezmives9170 ปีที่แล้ว

    Salut cum pot sa iau legatura cu tine

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Salut, in descrierea de sub orice video sunt link-uri de contact (facebook, website).

  • @eugeniulupascu9028
    @eugeniulupascu9028 ปีที่แล้ว

    care este situația cu fortanul?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Era pe cale sa il includem ca al 6-lea material, insa din cauza ca in prezent e foarte putin folosit la interior, nu l-am inclus in aceasta analiza. Totusi despre fortan / boltari din beton avem 2 video-uri separate unde l-am analizat in detaiat, video-urile sunt pe canalul nostru postate in categoria Videoclipuri. Merci.