Investitia in eficienta energetica a unei case. Cat costa si in cat timp iti intorci banii?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2023
  • Dupa ce am discutat in video trecut despre cei 7 pasi pentru a transforma si reabilita o casa veche sau una netermoizolata, in una eficienta energetic, in acest video deja va prezentam costurile investitiei in eficienta energetica a casei, si in cat timp sau ani iti poti intoarce investitia! Vei ramane socat! Detalii, in video.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: th-cam.com/users/Enciclopedi... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaconstructiilor.com/
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Surse video/imagini/audio:
    - Video by Ron Lach : www.pexels.com/video/a-frustr...
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2023 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

ความคิดเห็น • 115

  • @marinizo1
    @marinizo1 ปีที่แล้ว +3

    nu stiu de unde ai scos calculele alea la gaz consumat intr-o casa ,5000 de euro costuri de incalzire pentru o iarna la o casa indiferent ca este de 100mp sau mai mare ,este exagerat si este calculat probabil pe o iarna anuala de 12 luni fara sa se tina cont ca ,chiar si consumul mare de gaz in timpul iernii se situeaza in lunile decembrei ianoarie febroarie ,ori sa platesti 5000 de euro doar pentru caldura pentru o iarna mi se pare exagerat de mult ,undeva la 1000 de euro gazul pe luna daca ai o casa din bca sa zicem doar tencuita , calculul fictiv cel cu inflatia este o prostie din nou , pentru ca degeaba amortizezi mai repede din cauza ca ,creste inflatia daca pentru izolatie ai facut credite si din cauza inflatiei iti cresc dobanzile ,nu toata lumea doarme pe 41 de mii de euro totusi , degeaba calculezi gradual inflatia crescuta daca nu stii ce conditii vei avea afara in aia 7 ani pentru ca un an poate sa fie mai calduros mai ales cu incalzirea globala fata de alt an si atunci suma economisita este mult mai mica, in romania , am o casa de 60mp amprenta neizolata si cea mai mare factura la gaze pe anul asta mi-a venit undeva la 140 de euro iar cea mai mica undeva la 70 E cu temperatura constanta in casa de 22 grade , iarna a fost foarte blanda si daca o tine in ritmul asta in fiecare an fa tu calcule chiar si cu inflatia crescuta an de an in cate zeci de ani recupereti aia 41 de mii de euro

  • @salcudeanantonio1365
    @salcudeanantonio1365 ปีที่แล้ว

    Mulțumim mult pentru acest video!!!🤗🤗🤗

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว +5

    @ 5:48 in RO prețul gazului e plafonat deocamdată pe la 3 lei deci pe 3316 MC de gaz vei plăti vreo 2500E pe an…
    Dar pe bursa de gaz prețul la futures la gaz e estimat sa cada in 2-3 ani la prețuri similare pre pandemie … și prețul gazului pe bursa cade constant din vara trecută …

  • @florinsoare8448
    @florinsoare8448 ปีที่แล้ว +6

    Bună ziua. Văd că discuția s-a împotmolit la partea cu ușa. Dacă nu ai banii pentru o ușă dedicată poți foarte bine să adaptezi o fereastră de casă pasivă, spre exemplu am ofertă de la Salamander bluEvolution 92 cu toc de 103 mm și iese în 0,71 w/m²K. Îi pui panel din extrudat de 50mm, un prag de al dedicat și ai ușa, dacă te ține după aia schimbi panelul cu unul pe comandă, mult mai estetic dar și mai costisitor, dar altfel te încadrezi la 1000 euro. Însă realitatea de zi cu zi așa cum am întâlnit-o eu este alta. Pentru acest tip de lucrare nu numai că nu te încadrezi în 40.000 euro (numai polistirenul grafitat de 30 pt 120 mp parter cu pod înalt costă cam 9400), dar nici nu găsești lucrători care să lucreze la standarde de casă pasivă. Cât despre rentabilitate, la fel. Trimit indexurile lunar și le păstrez, am revăzut consumul pe anul 2022. 1200 mc gaz pentru 210 mp, izolație de 10 cm și ferestre de acum 16 ani cu trei camere din care argonul s-a dus demult, deci 770 eur. Și dacă luăm cazul în care o facem cu 40.000, tot o amortizăm în 52 de ani, presupunând că ai banii ăștia și nu trebuie să te împrumuți. Ca să rezum, așa ceva nu-i pentru omul de rând, rămâne un exercițiu de imaginație din care e bine să înveți cum se fac lucrurile corect. Dar dacă nu ne permitem sau considerăm că nu e rentabil nu trebuie să respingem informațiile, am tot respectul pentru aceste persoane care își împărtășesc experiența pe care prea puțini o au, felicitări!👍

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Buna ziua. Acest video nu e despre casa pasiva, acest video e partea a II-a privind 7 pasi de reabilitare energtica a unei case vechi (sau transformare o casa noua in una eficienta energetic, aproape ca o casa pasiva). E bine ca va monitorizati cheltuielile si consumul, insa va gresiti cand va faceti calculele dvs, ori dvs deja aveti termoizolata casa cu 10 cm, aveti ferestre cu argon cu 3 camere si sigur rezistenta termica a altor structuri e mult peste exemplul nostru de casa veche, de aici si rezulta ca la sigur nu aveti un consum atat de mare cum a fost prezentat IN ACEST VIDEO SI IN VIDEO TRECUT (OBSERVAM CA MULTI COMENTEAZA DAR NICI MACAR NU VIZIONEAZA NORMAL UN VIDEO), si de aici si eventuala economie si implicit investitie nu va fi 40.000 euro in cazul dvs, ci mult mai mica! De unde naiba si dvs si altii ati luat ca 40.000 euro se aplica in toate cazurile? E DOAR PENTRU EXEMPLUL DIN STUDIUL NOSTRU DE CAZ!!! Multumim!

    • @florinsoare8448
      @florinsoare8448 ปีที่แล้ว +5

      @@EnciclopediaConstructiilor De unde naiba? Păi simplu, ca să o aduc la standard nu numai că trebuie să investesc suma asta ci să și decopertez polistirenul vechi, doar nu o să completez peste el. Toate costurile rămân valabile pentru că nu poți adapta ce ai, faci o lucrare nouă cu materiale la zi. Eu am o problemă cu cei care nu respectă limbajul civilizat în conversații și mai ales nu-mi plac titlurile înșelătoare. Pe scurt nu, nu-ți vei recupera banii dintr-o casă eficientă energetic, nu mai zic pasivă, în timpul acestri vieți. Degeaba titlul încearcă să te agațe cu iluzia asta, este un nonsens deocamdată pentru omul de rând. Știu că aveți o afacere din asta și poate vedeți altfel lucrurile venind în contact cu oameni înstăriți, dar câți dintre oamenii care v-au lucrat la casă, spre exemplu, și-o pot permite? De aici poate ușoara iritare a oamenilor cărora le prezentați totul ca accesibil și rentabil. Și cu tot respectul, văd că ați început să-i puneți la respect pe cei care nu vă convin. Amintiți-vă în primul rând că sunt oameni care vă urmăresc în mod special, vă caută, nu apăreți în trenduri ca și recomandări, și poate și lor ca vizualizări le datorați o umbră de succes. Rămâneți vă rog cu picioarele pe pământ. Mulțumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Merci de parerea exprimata, insa nu suntem deacord cu dvs mai deloc. Sunt o sumedenie de alte studii si analize, cat si studii de caz pe EXEMPLE DE CASE REALE, pasive sau aproape pasive, unde calculele arata ca la cat se face economie, mereu banii se reintorc intre 5-15 ani (cel mai optimist, cel mai pesimist caz), si asta fara a fi luate in calcule scumpirile de 20% cum am realizat noi, ci doar raportandu-ne la inflatiile vechi ce erau in jur de 5%.
      Repetam ce am mai tot repetat prin comentarii: de va place, de nu va place, de credeti sau nu credeti, expunerile voastre pesimite SUNT DOAR PARERI SUBICTIVE, pe cand calculele MATEMATICE nu le poti combate! 1 + 1 = 2, indiferent daca vreun pesimist zice ca e 3 sau altceva.
      Pana la urma, e treaba fiecaruia sa creada in ce doreste. Cei care investesc in eficienta energetica, tragand linia dupa cativa ani si facand niste analize financiare, stiu ce e mai bine. Nu degeaba 90% sunt saraci, si doar 10% se bucura cu adevarat de bogatii... cei 90% mereu nu vor intelege corect si pe deplin cifrele, nu vor intelege cuvantul "investitie" in adevaratul sens al cuvantului, si mereu vor critica lucruri care l-ar costa mult la inceput. Niciodata un sarac nu va investi cu cap, pe el il intereseaza doar ce are si simte acum, si acum simte ca il costa 40.000 euro, si de aici incepe veselia in creierul lui sa tot aduca argumente peste argumente de ce cifrele nu sunt reale, chiar daca in adancul lui stie ca pozitia lui se bazeaza doar pe o parere, ce poate fi gresita, pe cand matematica ramane matematica, indiferent ce crede lumea.
      Multumim de parere! Sanatate!

    • @danielenache54
      @danielenache54 ปีที่แล้ว

      Salut florin! Esti cel mai aproape de adevar dintre toate comentariile!

    • @florinsoare8448
      @florinsoare8448 ปีที่แล้ว

      @@danielenache54 Salut, da, fac o astfel de casă și m-am lovit de toate aspectele astea, mai ales de cel financiar din ultimul an când s-au dus tote prețurile la cer...

  • @adiadrian4579
    @adiadrian4579 ปีที่แล้ว +9

    Salut. Toata stima si respectul pentru casa pasiva si munca depusa pe youtube. FELICITARI. Calculu tau este pur teoretic , in viata reala este foarte rar intalit. Deci o familie (3 sau 4 mebri) care are o casa de 150 m. patrati pe 2 nivele nereabilitata energetic vrei sa spui ca plateste pentru incalzire aprozimativ 4500 euro pe an ??? ASA CEVA NU EXISTA sau sunt cazuri foarte rare. Ce venituri au acei oameni ? Cat castiga ei lunar ? Cati oameni cunosti tu personal ? Ai vazut cu ochii tai factura, nu povesti spuse de proprietari pentru a se lauda ? In realitate omenii fac case mult mai mari decat au nevoie sau folosesc doar o parte din casa deoarece decat atata isi permit sa incalzeasca. Marea majoritate isi duc traiul in bucatarie (poate si un living) si dor in una maxim 2 camere (care coincid in multe cazuri cu cele metionate anterior). In realitate folosesc doar jumatate de casa etajul fiind facut pentru fala si ca sa moara vecinii de ciuda ca a lor este mai mare. Deci daca nivelur lor de venituri le permite sa foloseasca doar jumate de casa de unde vrei sa faca el rost de 40.000 euro ? Sa presupunem ca face un credit si termoizoleaza casa cum spui. Acum s-a mai procopsit si cu o rata pe cap la care ii creste dobanda lunar. Acum poate el sa foloseasca toata casa ? Corect plateste mai putin pe incalzire dar restul de bani se duc pe rata bancara. Prin urmare tot la parter va sta si se va mandri cu etajul unde face curat de paste si de carciun nevastasa. Acum intelegi .... CE SPUI TU ESTE TEORIE , in viata reala sunt rare aceste cazuri, sunt valabile doar in cazul oamenilor FOARTE POTENTI financiar, din acest motiv oamenii nu isi reabiliteaza termic casele si nici nu fac case pasive. BANII , BANII SI DOAR BANII sunt cauza. Si inca o greseala pe care ai facut-o. O reabiliatre termica face economie si la racire , deci economia este si mai mare. Dar cate case ai vazut tu sa fie racite in toatalitate ? Majoritatea au un singur aer coditionat, daca il au si pe ala. Vezi .... iarasi ajungem la calcule pur teoretice. Oamenii nu reabiliteaza toata casa deoarece in realitate nu folosesc toata casa. Felicitari inca o data pentru tot ceea ce faci.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Buna ziua. Multumim de apreciere.
      1) Inainte sa comentati, vizionati video trecut, am zis clar care sunt calculele si pentru ce tip de casa si ce nivel de pierderi termice pe fiecare structura s-a luat drept exemplu.
      2) Situatia financiara a fiecaruia nu e treaba noastra. Video nu este unul de educatie financiara, video-ul e postat in tematica constructiilor si eficientei energetice - acesta e domeniul de analiza, si aici am venit cu calcule exacte cat ar costa o reabilitare termica pentru cazul luat drept exemplu. Intelegem ca multe familii nu au asa bani, insa acest lucru sorry, dar nu e treaba noastra, ci a fiecarei familii in parte. Acele familii, ar face bine sa se educe din punct de vedere financiar, nu sa se jaluie pe viata grea!
      3) Legat de racire, nu am facut nici o greseala! Noi doar am vorbit de incalzire, nu si racire, intelegeti? Daca era sa calculam si costurile de racire, rezultau cifre mult mai bune, insa am considerat oportun sa ne axam doar pe incalzire.
      4) Am vazut foarte multe case incalzite si racite in totalitate. Dvs vedeti putine. Paremi-se traim in anturaje diferite! Cel putin toate casele noastre proiectate si construite, in toate cazurile incalzesc si racesc intreaga locuinta, cu costuri mici!
      5) Confortul fiecaruia iarna sau vara, ca isi incalzesc sau racesc doar o parte din casa sau toata casa - iarasi nu e treaba noastra! Nu intelegem de ce ne tot bagati pe gat ideea aceasta (sorry de exprimare), daca tot acei oameni sunt vinovati ca au construit case pe care nu le pot intretine! Mai bine acei oameni, dar mai corect deja viitorii doritori de case, sa nu economiseasca pe un arhitect bun care sa le bage mintile in cap si sa-i informeze despre inclusiv aspectele mentionate de dvs mai sus! Mai bine acei oameni sa isi faca o casa pentru necesitatile lor, nu sa fie mai presus ca vecinul! Lacomia, lauda, egoismul, mandria, prostia, neinformarea - nu tin de noi, sunt problemele oamenilor care din cauza acestor calitati ajung in situatia din comentariul vostru! Noi suntem canal de informare, oferim informatia asa cum este, ne staruim sa oferim calitate si sa promovam calitate, si nu in ultimul rand sa oferim informatii reale, nu povesti cu marketing cum vedeti pe alte canale! Deja fiecare primeste informatia cum doreste, prin prisma propriilor greseli in viata si/sau experienta si cunostinte.
      Sanatate!

    • @adinac5039
      @adinac5039 ปีที่แล้ว +5

      Asta ma gandeam si eu uitandu-ma la clip. Cine plateste mii de euro anual pe incalzire? Eu nu am auzit asa ceva. Si oricine si-ar pune problema de a investi in imbunatatirea izolatiei casei s-ar uita in spate la ce facturi a platit anual pana atunci ca sa aiba o idee cat de cat asupra sumei reale economisite. Sa spui ca recuperezi 45.000 euro in 5 ani din costuri de incalzire denota o deconectare totala de la realitate. Cine plateste 45.000 euro pe incalzire? Intr-o viata nu platesti atata.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      @AdinaC Matematica e o chestie obiectiva, oricat nu te-ai da cu parerea, ca crezi sau nu crezi, oricum cifrele raman aceleasi, de vrem noi sau nu vrem.
      Personal stim muuuuulte case care achita lunar 2000 euro + doar pe incalzire! Si sunt case deloc termoizolate, cum e si cazul din exemplul nostru. Pe un an se aduna minim 10.000 euro... acum ajustati totul la inflatie, cresterea preturilor, conditii economice si scumpiri... si calculati si singur!
      Dvs macar ati vizionat video trecut? Acest video nu e despre toate casele, e partea a II-a de analiza a unui subiect care incepem cu Partea I - video trecut! Acolo am zis ce fel de casa am luat ca exemplu, si cum am ajuns la asa economii!
      Merci de parere, insa comentati cam de pe pereti. Casa dvs ce mp are? Ce izolatie are? Cat va vine pe incalzire intr-un an? Macar locuiti intr-o casa sau comentati de pe canapeaua unui apartament de 50 mp?

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

      @@adinac5039 locuiti la apartament când Spune-ți asta… am destui clienti care pe tarifele la gaz din Romania care sunt sub cele din Moldova care pe case de @ 200 mp neincalzite peste tot trec de 3000 lei pe luna …. Nu sunt mulți dar sunt ;)
      + in calculele din video se referă la o casa de 200 mp ne termoizolata încălzită integral la 20-21 grade nu cu incalzirea închisă in mai mult de jumate din casa …. Deci prețul e absolut real …

    • @adinac5039
      @adinac5039 ปีที่แล้ว +2

      @@mihaiachim5299 efectiv nu ati fost atent la informatiile din clip. E vorba de o casa de "100 si ceva mp". De unde 200?

  • @bokramihai
    @bokramihai 2 หลายเดือนก่อน

    Eu consum maxim 700 euro pe an cu incalzirea la o casa de , 75m² izolata cu polistiren 10cm pereti si vata bazaltica 15cm tavan , folosesc 20% lemn 80% carbune , pret carbune 80euro tona o tona aproximativ 2000kw .

  • @pa590skrt
    @pa590skrt ปีที่แล้ว

    Unde se poate gasi spreadsheetul de calcul?

  • @mihaimihai3188
    @mihaimihai3188 ปีที่แล้ว

    Si cheltuielile cu intretinerea componentelor si imbatranirea chederelor la ferestre si la usi verificari la pompa de recuperare caldura sau purificarea aerului filtre si multe lucrari care se pot intampla in ani plus in Romania gazul este plafonat la un pret de 0.31 m cub de ci unde va la 3 .10 bani .

  • @alex3261
    @alex3261 ปีที่แล้ว +4

    Trebuie sa fie ajustata si suma investita initial cu rata inflatiei, mai ales daca este luata pe credit bancar. In cazul unui credit pe 10 ani, cu o dobanda real pozitiva comparabila cu prezumptiva rata a inflatiei, suma ce va trebui eturnata se va situa intre 80000 si 100000 EUR, ceea ce va face ca investitia initiala de 40000 EUR sa fie amortizata undeva intre 10 si 15 ani (poate chiar mai mult).

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      E adevarat ca daca se ia un credit, costurile devin mult mai mari...

    • @alex3261
      @alex3261 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Oricum, orice valoare a investitiei trebuie si ea actualizata cu valoarea inflatiei, asa se face calculul economic al amortizarii.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Inflatia in Moldova a atins anul acesta 34%, noi am calculat la 20%. E bine sa calculezi la inflatie, insa 2 ani in urma cine calcula la o inflatie de 5%, in prezent s-a fript foarte mult din cauza inflatiei din ultimul an.

    • @alex3261
      @alex3261 ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor Ma refeream la actualizarea sumei investite initial, cu valoarea inflatiei. Nu poti sa calculezi amortizarea mentinand doar valoarea unitiaa. Asa se face calculul corect. Astfel se pot elimina unele cheltuieli mai putin eficiente, un astfel de element fiind spre exemplu acea centrala de ventilatie cu recuperare, care probabil nu se amortizeaza niciodata, ea avand si niste costuri de operare (consum energetic, consumabile, reparatii).
      Altfel, materialele sunt foarte interesante, utile si personal le apreciez foarte mult.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Intelegem punctul dvs de vedere si aveti dreptate dintr-un unghi de analiza. Insa chiar si fara nici un fel de inflatie si crestere a preturilor, am si mentionat pe la minutul 10 si ceva in text adaugat, ca investitia se recupereaza in 8 ani si ceva. Sa presupunem ca preturile la gaze vor scadea si inflatia si alte conditii vor reveni ce au fost 2-3 ani in urma... si oricum ne incadram in maxim 10 ani, ceea ce nu e rau deloc. Faceti calculele matematice, noi pe ele ne bazam, nu pe pareri subiective.
      PS: centrala de ventilatie cu recuperare nu tine in primul rand de economii, ci sanatate si aer curat permanent, aici nu inteleg multi acest aspect - imbunatatirea conditiilor aeriene de trai!

  • @nonamenn6049
    @nonamenn6049 ปีที่แล้ว

    Buna ce parere aveti de a construii o casa de 400mp in Cluj, pe structura CLT- din lemn?
    Sau ar fi mai bine cu beton armat+bca?

    • @vladalexandru7517
      @vladalexandru7517 ปีที่แล้ว

      pentru o casa de peste 200mp - structura in cadre si BCA sau blocuri ceramice - confort, pret, siguranta in exploatare, rezistenta in timp net superioare lemnului

  • @vladalexandru7517
    @vladalexandru7517 ปีที่แล้ว +1

    1. termoizolarea implica si unele refaceri de finisaje, pretul final este substantial mai mare : 2. este exagerata inflatia euro: 3.Inflatia nu influenteaza - odata ce ajungi la finalul amortizarii suma economisita trebuie sa fie egala cu pretul sistemului actualizat, nu acela initial. 4.Cresterea pretului energiei este atipica in momentul de fata ca este criza mondiala dar asta nu inseamna ca in 3 ani acesta nu poate sa scada substantial in 12 ani 2008-2021 pretul gazului a crescut cu aproximativ 10% adica 1% pe an

  • @neluadrianbumbac5281
    @neluadrianbumbac5281 ปีที่แล้ว +3

    Te salut,te urmaresc si mai urmaresc si alti in domeniu,nu sunt de acord cu ce zici
    1bani dintr o casa nu i mai rentorci inapoi iai investit acolo raman casa nu produce bani ia cheltuie
    2in toate analizele enzb sau eficient energetic nu se ia in calcul schimbarea climatica in zona mea in urma cu 10 15 ani erau 3 4 luni de minus 10 pana la 20 acum sunt 3 saptamani in rest max minus 5
    3 calculele sunt doar pe hartie casa in care locuiesc este partial termoizolata pestec100mp plus un garaj 40mp neizolat cu multe punti termice costul pe o luna cu doua centrale 1500 de lei asta cand a fost frig mare,ori 4 luni sunt 6000 ron 1500euro si mai plusez eu pana la 10k sa fie rotund,tot nu se ajunge la la 4500euro
    4 nu prea isi are rost la o casa investiti in pompe sau alte surse scumpe de a produce caldura pt ca tecnologia avanseaza si apar tot mai performate
    Te respect pt tot cea ce faci iti urmez sfaturile pt a face o casa eficienta dar din cu totul alte motive,prea mult de enumereat ca sa arat ca se poate si alfel doar atentie la detali si un buget redus 5 10 la suta din bugetul casei

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

      A zis la începutul video casa de 200mp nu 100 mp+ garaj :) + nu pe tariful din romania ci din Moldova unde locuiește dansul și unde are dansul clienti …. Țara in care gazul a fost relativ ieftin pana in urma cu 2 ani și unde o parte din populație lucrează inafara țării și trimit bani acasă … Nu prea poți cu salar de Moldova sa îți reabilitezi termic o locuința cu zeci de mii de E … deci cred ca mesajul e pentru cei cu familii in Moldova dar care lucrează inafara țării ….
      + îți scoți banii înapoi : dacă pornești de la o casa veche ne termoizolata odata cu înlocuirea ferestrelor a ușilor și apucarea termositemului + redecorarea casei îți va permite sa vinzi casa la un preț mult mai mare dacă ceea ce faci arată bine la urma …. Și poate mai dai și vreo câteva mii de e la un arhitect bun care sa îți personalizeze casa cu bun gust asta in cazul in care nu ești suficient de bine inspirat de unul singur …

    • @neluadrianbumbac5281
      @neluadrianbumbac5281 ปีที่แล้ว

      @@mihaiachim5299 100mp plus 40mp is 140mp plus nu stiu cat are casa,la 200 mp tot nu pui doua centrale plus ca una este veche,oricum in zona mea se face o casa de vanzare de 100mp cam pe la 120k ero la cheie asta cu tot cu teren si castigul aferent pt cine o construieste,nu se face rabat la calitate dar nici nu respecta cerintele nZeb.dar daca mai pui un max 10k euro o duci in standard nzeb,aceiasi casa in germania coasta 300 400k euro,diferenta este la manopera si nu se lucreaza la negru

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว +1

      @@neluadrianbumbac5281 la toți prietenii și clienții cu case pe 2 nivele pe la 100 mp le recomand sa își pună 2 centrale termice- ambele la parter in loc sa sa cheltuie bani pe 2 chituri de amestec cu pompa care oricum costa împreuna vreo 2500-3000 lei ( fata de o centrala motan care e vreo 4000 lei - versiunea cu modulare a puterii de 10:1)
      Și ai avantajul ca îți oferă redundanta: ori ce centrala ai avea va avea un defect in cele din urma iar in cazul in care una se strica cu ajutorul a niște robineti de bypas poți încălzi in regim mai de avarie toată casa pana își găsește meșterul timp sa te caute și sa iti obțină piesele necesare….
      Dacă ai o centrala pe nivel poți sa controlezi casa in 2 zone cu doua termostate fără sa ai nevoie de alte automatizări ( relee de separare Electrica, etc) + dacă pe un nivel (ex cel de sus dorești parchet; iar pe cel de jos dorești gresie; epoxi etc iti poti încălzi casa pe 2 temperaturi diferite …
      Am um prieten la care i-am spus sa își pună 2 centrale și după 3 ani de la instalare la el in comuna la vreo 2 străzi distanța cineva își turna sapa peste Fundatie la o casa și din neatenție a dirijat brațul Pompei de ciment in firele stâlpiilor de medie tensiune (10000V )
      … baiatul respectiv a murit pe loc iar comuna a rămas fără curent ; când a revenit curentul placa electronica la una din centrale a fost defecta și o placa noua a venit pe comanda in 12 zile in luna Februarie … dacă nu. Avea 2 centrale care sa ii dea redundata omul statea in frig 12 zile ….

  • @igoriurcenco
    @igoriurcenco ปีที่แล้ว +1

    este o investitie durabilă buna, dacă ne gandim la ce pensii sunt în Moldova, practic îți asiguri bătrînețea.

    • @saibamoe
      @saibamoe ปีที่แล้ว

      Daca apuci pensia

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Foarte probabil.

    • @DanNicolaeServerHost
      @DanNicolaeServerHost ปีที่แล้ว

      Nu doar in Republica Moldova, este valabil si in Romania si in alte parti ale lumii. Vezi ce agitatie este in Franta cu marirea varstei de pensionare. Noi investim in casa pentru a avea costuri scazute pe intreaga functionare a locuintei, fie ca o vom folosi noi pana la adanci batraneti fie ca o lasam mostenire...

  • @anduwst1183
    @anduwst1183 ปีที่แล้ว

    Salut ! Ce părere ai de Placarea fațadei cu spuma poliuretanică? Mulțumesc

  • @danutc9043
    @danutc9043 ปีที่แล้ว

    Se merita reabilitarea energetica, clar da 👍

  • @MOLDOVENIINUK
    @MOLDOVENIINUK ปีที่แล้ว +1

    Conținut de la casa pasivă când mai vedem?

  • @yoraul5157
    @yoraul5157 ปีที่แล้ว

    Intrebare ce nu are legatura cu discutia din video. Sunt curios daca ti-ai cumparat pompa de caldura si ce model ai ales. Daca nu ai decis inca, cred ca la necesarul tau de caldura ai nevoie de o pompa care moduleaza puterea exemplar si dupa mult studiu al pietei iti pot recomanda seria M de la Hitachi. Modelul de 4.3 KW pentru mine este perfect si probabil si pentru tine.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Cand va veni timpul, vom face un video si despre pompa de caldura aleasa. Totusi chiar si daca calculele dvs dau ca ar trebui vreo 4 kWh pt incalzire si ACM, sfatul nostru este sa alegeti un model de minim 6 kWh.

    • @yoraul5157
      @yoraul5157 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor 2.5kw necesar de caldura la -18 grade, calculati dupa STAS SR 1907/1-97, de asta aleg modelul cel mai mic de la Hitachi. Pompele Hitachi pot produce peste puterea nominala pentru o perioada scurta. ACM o sa fie produsa de un boiler cu pompa de caldura proprie, ceea ce iti recomand si tie. Aceste boilere sunt foarte eficiente si incalzesc apa mai rapid decat pompa de caldura fara a oprii incalzirea, cum se intampla daca dai sarcina ACM pompei de caldura.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Stim de boilerele de ACM cu pompa inclusa, posibil sa le luam in considerare in anumite proiecte, insa in prezent COP-urile lor reale sunt inca cam mici spre comparatie cu COP-urile unei pompe de caldura aer-apa. Oricum, e de studiat tema data mai mult. Merci!

    • @yoraul5157
      @yoraul5157 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor cum am precizat si mai sus, boilerele cu PDC propriu incalzesc apa mult mai rapid decat PDC normala de aici rezulta si COP-ul mai mic. Daca ar incalzii apa la fel de lent ca si PDC, atunci COP-ul ar fi sensibil egal. Sa nu uitam ca pe langa rapiditatea cu care incalzesc apa, boilerele cu PDC propriu au alte doua mari avantaje: 1. Daca peste ani iti moare pompa de caldura, ai in continuare apa calda pentru ca boilerul este independent. 2. Nu ti se opreste incalzirea cand ai mai mare nevoie de ea pentru ca pompa de caldura trebuie sa incalzeasca apa pentru ACM. Toate pompele de caldura sunt programate sa prioritizeze ACM in fata incalzirii. Pe langa asta, unele boilere cu PDC propriu au si functia "learning" prin care iti invata obiceiurile si stie in care parte a zilei sa incalzesca apa in avans pentru ca o sa ai nevoie de ea. Parca seria Lynos de la Ariston au functia de "learning".

    • @danielenache54
      @danielenache54 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor cop boiler este mai mic , pt ca este calculat la 55 de grade , nu la 35 ca la pompa de caldura. Poate vorbesc eu din imaginatie, cu siguranță știați asta din toate șantierele in care ati lucrat

  • @PriVeghi
    @PriVeghi ปีที่แล้ว

    Am geamuri de termopan de proasta calitate. Cum credeti ca ar fi mai bine: sa mai pun un rand de termopane bune peste ele, bineinteles la o distanta de 10cm sau sa le scot si sa pun tripan ? multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Mai bine a doua varianta.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

      Scoase; iar cele noi instalate corect la marginea esterioara a zidului-începutul termosistemului nu la mijloc cum se pun de cele mai multe ori … + trebuie sa va documentați bine înainte de a alege ce tipuri de geamuri doriți sa nu aruncați iar banii degeaba….

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว +1

    @7:58 - istoric vorbind prețul energiei la nivel mondial creste cu 5-8% pe an …
    Dar la o casa in costul amortizării investiției in termoizolație trebuie pusa și dobânda pe investiția inițială nu doar in câți ani îți scoți banii și banii + dobânda pe ei …
    Pentru ca aceiași bani ii poți investi in a cumpara un teren pe care după 10-15 ani dacă ai noroc poți sa il vinzi pa preț dublu de exemplu …. Sau cum fac multe cunoștințe : cumpara apartamente la faza de proiect și după 1-2 ani când o casa sau un bloc este finalizat le vând cu profituri de 20-30% dacă nu mai mult … și in ultimii 10 ani asta a fost Trendul la noi in oraș …
    E drept ca nu exista afaceri de genu fără riscuri … Dar între a reabilita termic o casa sau a investi banii in altceva poate daca ai noroc reusesti sa ieși pe profit investind banii in altceva …

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Noi am realizat video dpdv al pasilor si costurilor de eficienta energetica, deja fiecare ca are sau nu bani, cred ca ar trebui dupa ce vizioneaza video-ul nostru, sa mai vizioneze si niste video-uri de educatie financiara! Chiar ca nu e treaba noastra puterea financiara a oamenilor, fiecare cu capul sau pe umeri! Noi oferim informatia asa cum este, gol-goluta! De le place sau nu unora, e treaba lor.

  • @sergiujurist
    @sergiujurist ปีที่แล้ว +1

    Deși anul trecut prețul gazului în Europa, crescut vertiginos, mai ales în R. Moldova, asta s-a datorat unor situații de forță majoră și acum prețul în Europa scade, mai puțin la noi. Deci nimeni nu cunoaște cum vor evalua prețurile, de aceia consider că pentru calcule trebuie de luat prețurile la zi. Pentru a determina procentul anual de creștere a prețurilor eu aș analiza prețul mediu european pentru 10 ani anterioare declanșării războiului ruso ucrainean pentru a avea un reper.

    • @alexgunner1882
      @alexgunner1882 ปีที่แล้ว

      Totul s-a scumpit cu minim 30-40%, cand iti vine factura nu iti vine pe tariful din 2019. Totul se scumpeste mereu.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Vedeti la minutul 10:20 ce e scris: chiar si sa consideram ca pretul ramane acelasi, tot iti scoti banii full in 8 ani si ceva! Fiecare isi poate face matematica sa cum doreste, insa e evident faptul ca orice investitie acum, se rascumpara!

    • @sergiujurist
      @sergiujurist ปีที่แล้ว +1

      @@alexgunner1882 cred că fluctuațiile prețului la gaze demonstrează clar că mișcarea poate fi în ambele direcții, cât sis, atât și jos, de aceia calculele noastre din start au un grad de probabilitate. Cu toate acestea sunt în totalitate de acord cu necesitatea investițiilor în eficiența energetică.

  • @vasilesfechis7269
    @vasilesfechis7269 ปีที่แล้ว

    Am casa izolată cu polistiren de 8 cm as mai putea izola peste cu alt polistiren fără să-l dau jos ar avea ceva efect mersi și felicitări pentru ceea ce faci

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

      E important cât de bine e fixat primul strat de polistiren pe casa + cât de buna aderentă are tencuiala exterioara la stratul de polistiren ca sa nu Riști sa se desprindă totul ….
      Sa pui alt polistiren peste cel vechi îți implica oricum costuri suplimentare + dacă vechiul termosistem e prins pe mămăligi îți poate bate vântul pe sub el prin mici fisuri care apar sau pot sa apăra in timp la baza termosistemului …

  • @cibanas
    @cibanas ปีที่แล้ว +3

    Apreciez munca depusa,dar să știți că si un pic mai frig nu face rau și ca să stai ca într-un termos nu este atât de sănătos. Când tragi o bășină se învârte toată casa si risti sa mori afixiat🤣
    Stramosii noștri nu au mai murit că nu aveau case pasive.

    • @vvictorable
      @vvictorable ปีที่แล้ว

      Stramosii noștri nici nu prea aveau timp sa stea pe acasă,de altfel conceptul de casa era mult schimbat.O întreagă familie locuia în maxim 2 camere!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      E vorba de confort fizic, emotional, psihic... si nu e vorba doar de temperaturile interioare normale, ci si economii la buzunar! La fel cum zice si dnul Victor - in prezent avem cu totul alte cerinte si norme privind casele noastre si cum trebuie ele sa fie.
      Las ca stramosii nostri mereu invidiau pe cei din castele si case boieresti unde era cald si confortabil, insa se obisnuiau ca sunt saraci si nu pot face nimic, ei indurau frigul, nicidecum nu il savurau. Asa ca, mai ganditi-va o data.

  • @BLAISAUT
    @BLAISAUT ปีที่แล้ว +2

    3000 cuburi eu cheltui in 5 am aprox...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Ce izolatie aveti? Ce suprafete?

    • @BLAISAUT
      @BLAISAUT ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor 80m2 care ii incalzesc din 120

  • @CernatSt
    @CernatSt ปีที่แล้ว +6

    Cine pune aceste întrebări nu ia în considerare și alt lucru. Confortul psihic. Confortul de a nu te stresa când gazul se scumpește. Confortul și liniștea de a nu aștepta factura la gaz cu strângere de inima. Liniștea aia valorează mai mult ca orice.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +4

      Foarte si foarte corect. O eficienta energetica buna duce cu sine indirect si multe alte avantaje, incepand cu confortul in buzunar ))) si terminand cu cel fizic, psihic etc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      @Cu Alți Ochi: Anume pentru asa persoane sceptice ca si dvs am si realizat acest video (si cel trecut) unde MATEMATIC demonstram faptul ca o asa investitie se scoate in cativa ani, niciodata nu trece de 8-9 ani!
      Faptul ca situatia dvs financiara este mai precara, e treaba dvs! Insa indiferent de cat de sarac sau bogat ve-ti fi, matematica ramane matematica!
      Ce daca dvs ati avea milioane de euro, brusc si calculele din video trecut si acesta se vor transforma prin minune in alte cifre? Hai sa fim seriosi! CIFRELE VOR RAMANE ACELEASI, indiferent de puterea financiara a fiecaruia!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      @Cu Alți Ochi DVs abia sunteti acum in constructie, noi am fost martorii la zeci de constructii in ultimii ani, si cunoastem mai bine preturile din piata si la ce sume au ajuns beneficiarii! Dati-va jos ochelarii roz, realitatea e alta. Insa... daca nu doriti sa ne credeti, e treaba dvs, o sa vedeti si singur la ce sume ajungeti la final. Desigur daca alegi materiale si manopera proasta sau medie, puteti putin economisi, raportati-va la solutiile noastre pentru aceste costuri (pentru aceasta veedti video trecut).

    • @danutc9043
      @danutc9043 ปีที่แล้ว

      @@cualtiochi Daca nu ai costuri pe manopera deja economisesti peste 50% din budget, mare diferenta de cost...

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor dacă domnul instalează polistirenul cel mai ieftin pe o casa netencuita, îl pune pe mămăligi cu adeziv de proasta calitate, cu tencuiala finala subtire și o decorativa ieftină care se cojește după câțiva ani sigur va ieși la un preț inițial mai mic … nici de cum la prețul prezentat … + in regie proprie pe motoul din reclama de pe TH-cam a celor de hornbach - “este făcut de tine, nu poate ieși rău” :)))
      Așa totul o sa îl coste mai puțin…
      Termenul de casa eficienta energetic nu e la fel la toată lumea … am plin de clienti care spun ca au case eficiente deși ei au polistiren de 5-10 cm pe casa și îmi place sa le Spulber visele când le spun ca ar trebuie sa ajungă la 20-25 cm in pereți … și la tavane 40-45 cm in cazul mansardelor dacă nu vor aer conditionat in casa vara …

  • @danielenache54
    @danielenache54 ปีที่แล้ว +3

    Am impresia ca sun mult supraevaluate costurile lucrărilor, iar calculele pt recuperarea investiției nu prea sunt reale. Cu 40000 € poti sa construiești de la 0 o casa nzeb la gri. Asta in Romania, în Moldova poate sunt alte preturi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      40.000 euro o casa la gri! HA HA HA HA HA )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Poate 20 ani in urma, acum la ce preturi sunt acum, sa iti faci o casa in mod calitativ, niciodata! Poate una de 30 m2 )))))))))))))))))

    • @danielenache54
      @danielenache54 ปีที่แล้ว +3

      @@EnciclopediaConstructiilor la fel am ras si eu la usa de 3000€ si polistirenul de 18000€

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Noi vorbim din experienta a multe santiere pe unde am fost, dvs vorbiti doar din imaginatia dvs, simtiti diferenta?

    • @croitorudaniel2217
      @croitorudaniel2217 ปีที่แล้ว +1

      Casa la rosu facuta cat de cat bine, fara mana de lucru 134 m2 a ajuns la 50 de mii euro, ce vb tu e ireal!

    • @danielenache54
      @danielenache54 ปีที่แล้ว

      @@croitorudaniel2217 E cat se poate de real. Depinde de proiect si ce vrei sa faci. Pot sa.ti spun si eu ca 50k la rosu fără manopera e ireal. Dar sunt banii tai si faci ce vrei cu ei. Poate ai vrut beton versace si caramida balenciaga

  • @Zoltan1996
    @Zoltan1996 ปีที่แล้ว +4

    Cumparati case deja facute in Germania iesiti mai ieftin inclusiv cele pasive...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +4

      Si cat costa o casa pasiva gata facuta in Germania? Indicati va rugam exact locatia exact casa, poate si un link spre un site de anunturi (asa ca sa va credem, ca de vorbit toti putem vorbi multe si bune). Merci.

    • @danielenache54
      @danielenache54 ปีที่แล้ว +2

      Enciclopedia construcțiilor, s.a transformat în casă Buhnici 2.0! Ideea e ca oamenii cauta variante mai economice ca buni si permit preturile date! Nu mai intelege nimeni daca căutați sa ajutati oamenii să construiască ieftin sau vreti sa vindeți idei scumpe.

  • @gicuchiriac6405
    @gicuchiriac6405 ปีที่แล้ว

    Daca ar contribuì si statu cu contributia de a scoate iva la Materialile de constructie oameni ar fi mai hotariti sa investeasca in casa.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Pentru persoane fizice, in UE statul contribuie la sursele de energie verde, gen fotovoltaice, pompe de caldura si altele. In Moldova e doar in plan asa ceva.
      Pentru persoane juridice, si in UE, si in Moldova se pot obtine credite preferentiale si chiar granduri inclusiv si pe materialele de constructie de termoizolare si altele ce tin de eficienta energetica!

    • @gicuchiriac6405
      @gicuchiriac6405 ปีที่แล้ว

      In UE contribuie statu si daca iti instalezi si termopane mai Sint proiecte adica 110 cu instalaria termoizolatie ,ferestre usi ect,adica 110 statu achita Suma integrala daca lucru e calitativ.

    • @gicuchiriac6405
      @gicuchiriac6405 ปีที่แล้ว

      @@alexgunner1882 adica statu integral achita Suma investita in lucrarile executate de firme care au facut lucrarile in domeniu ,da trebuie sa respecte standarte de calasa de energie.

    • @adrianbaciu7653
      @adrianbaciu7653 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor îmi puteți spune va rog unde pot găsi informațiile despre pompe de căldură unde contribuie și statul?