Het Laatste Hoofdstuk | Dood en afscheid in de literatuur met Marjoleine de Vos en Vrouwkje Tuinman​

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.ย. 2024
  • Het nemen van afscheid is een veelvoorkomend thema in de Nederlandse literatuur, zowel in romans als in poëzie. Daarom nodigden we twee schrijvers uit om voor te lezen uit eigen werk en daarover in gesprek te gaan; Vrouwkje Tuinman en Marjoleine de Vos.
    Zowel Vrouwkje Tuinman (schrijver en dichter) als ook Marjoleine de Vos (schrijver en redacteur van NRC Handelsblad) hebben ervaring met afscheid nemen en rouw na het overlijden van hun partners. Vrouwkje Tuinman schreef er de dichtbundel ‘Lijfrente’ (Cossee, 2019) over.
    ‘Ik zou heel graag eens over iets anders schrijven dan de dood, en was dat ook aan het doen. Toen werd mijn partner ziek, en overleed hij. Nu is er, meer dan ooit, geen ander onderwerp. In ‘Lijfrente’ beschrijf ik de liefde tot - maar ook nadat - de dood ons scheidde. De fysieke intimiteit die steeds verder overschaduwd wordt door zorg, en uiteindelijk door rouw. De levensfase die de meeste mensen, ook ik, pas veel verderop voor zichzelf bedacht hebben.’ (www.uitgeverijcossee.nl)
    Marjoleine de Vos publiceerde ‘En steeds is er alles - over missen en herinneren’ (Van Oorschot, 2023.)
    ‘Een wonderlijke stilte. Dat is het eerste waarover Marjoleine de Vos zich verbaast als ze het levenloze lichaam ziet van een man van wie ze zielsveel heeft gehouden. (..) Hoe laat een onpeilbaar verlies zich uitdrukken? Laverend tussen verzet en berusting, ongeloof en relativering tast De Vos haar gemis en herinneringen af. Ze leidt de lezer langs de woorden en beelden die denkers en dichters over de dood hebben opgetekend. En steeds is alles er is een verstild en intiem essay over het zoeken naar taal voor het onzegbare.’ (www.vanoorschot.nl)
    Moderator is ervaringsdeskundige Claudia van Deudekom.

ความคิดเห็น •