Eyvah! Karavanda Aküm Bitti. Karavancıların bitmeyen çilesi Elektrik.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 13

  • @erkankirisoglu3813
    @erkankirisoglu3813 5 วันที่ผ่านมา

    hocam ne yaptınız? devam videosunu göremedim. lifepo4 akülerin performansından memnun musunuz? acil almamız lazım bizimde.. bende 200ah yetmez fikrindeyim ama.. deneyimleriniz benim için değerli.. selamlar..

    • @pamukvan
      @pamukvan  8 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Merhabalar, bir süredir video çekemedim. Donuk omuz gelişmesi nedeniyle fizik tedavi ile omzu düzeltmeye çalışıyorum. Yakın zaman için yeni videolar planlıyorum. Ayrıca lifepo4 batarya performansı ve yarım kalan montaj ve mptt ayarlama aşamalarını da içeren videomuz olacak. peformansı oldukça iyi çok memnunuz. tavsiyem iki adet 200 amper almanız şeklinde. Az enerji harcasanız bile pilin döngü sayısı düşeceği için daha uzun süre kullanım sağlayacak ve acil fazla enerji ihtiyacını karşılamakta zorlanmayacaksınız. Kış dahi olsa akşama doğru baktığımda 70v voltajda 14 e mppt düşürdüğünde 2 amper gibi tam şarda akım geçişi var bu bile akşamüstü olmasına rağmen buzdolabının yarısını çalıştıracak güce ulaşıyor. Kesinlikle 400 amperlik akü ve iki adet en az 340 wattlık seri bağlı halfcut panel ve güzel bir mppt tamamen enerji özgülüğüne açılan bir pencere gibi. İlginiz için teşekkür ediyorum. Kısa zamanda videoları yükleyeceğim.

  • @FenaSİKebilirim
    @FenaSİKebilirim วันที่ผ่านมา

    Ev konforu için 3 kw saat tüketim hesaplayıp,günlük 72 kwh,10 gün depoyla 720 kwh batarya gerekli.(Ohaaa)
    Gündüz 10 saat güneşlenmeyle,yaz/kış hesabıyla saatte 5-6 kwh (3 ü kullanılmakta diğer 3 ü şarj etmekte)üretecek panel sistemi üzerine yoğunlaşmalı.
    Isıtma,soğutma,fırın,elektronik aletleri aynı anda evdeymiş gibi kullanmak ve gaz,milangaz a bulaşmamak için bu güçler gerekli.
    Bu güçleri sağlayamazsan batarya olarak ki 2 kw akü 30 binliralarda,karavanda yaşamak rezalet olur.

    • @pamukvan
      @pamukvan  8 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Merhaba; batarya ve güneş paneli dışında ev tipi ürünleri kullanabilmek için ayrıca ona uygun yüksek güçlü inverter gerekiyor. Ki eğer bunlar 12 volt luk bir sitemden yapılacaksa devasa kalınlıkta kablolar ile yüksek amperde akım çekecek güçte olmalı. Bu nedenle evlerde 1,5 kw üstünde 24-48v luk sistemler tasarlanıyor.(akıllı inverterler). Bu maalesef karavanlarımızda olursa 12v luk çalışan ürünler olduğu için dc-dc converter ile çözümlenmeye çalışılıyor bu da güç kaybına neden oluyor. Karavan hayatında daha minimalist ve harcama dengeli olmak gerek. 720 kw dediğimiz sistem maximum verimde 100 adet 2 metrelik güneş paneli demek. Bu kadar tavanda alanımız olmadığından maalesef daha azıyla yetinmek zorundayız. belki gelecekte %20 verimden %80 e çıkar ise, 2-3 güneş paneli ile bu dedikleriniz olabilecek şeyler. fakat şimdilik bu teknoloji ile alabileceğimiz verimler kısıtlı. Hibrit otomobiller gibi karavananın bir kısım donanımınız gaz bir kısmı mazot yada benzin, bir kısmınıda güneş paneli ile çözmeye çalışıyoruz. Anlayacağımız karavan hayatında halen cilalı taş dönemindeyiz maalesef.

    • @FenaSİKebilirim
      @FenaSİKebilirim 6 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      @pamukvan Hesabı yanlış anlamışsın.720 kwh 10 günlük depo olsun diye söyledim.Kışın paneller üretimi sınırlayacağı için 10 gün hazırda elektriğin olur.
      Yaş 38 ve 25 yılı aşkın Elektrik/Elektronik tecrübem var.Karavanda 220 volt inverter sistemine zaten bulaşmayacaksın.İnverterler transistör demek ve transistör/mofset varsa o cihaz kayıplı ve zırt pırt arıza çıkarmaya zemin hazırlayacak.
      12 volt'tan 3 kwh çekmek 200-250 a akım demek.Bunu taşıyacak kablolama zor bişey değil.220 elde etmekten daha az kayıplı.
      Panelleri standart üretim paneller olarak düşünme.Standart üretilenlerle kendi tarzınu yaratamaz,önceden yapılanı yapıp aynı sonuçları alırsın.
      Ben tasarımım da 18650 lityum pil üzerinde duruyorum.Elektrikli arabalar gibi,karavanın altına yaydığın 10 bin-20 bin adet lityum pil.Bir sefer yaparsın 10-20 sene ne elektrik derdin olur,ne arıza.Tasarım,ağırlık ve maliyet işin zor kısmı işte.
      15.6x15.6 mono bir hücreyi 5 watt üretec olarak kabul edersek,2.5 metre en ve 6 metre uzunlukta ki çatıya 15 er den 38 hücre sığdırılsa 570x5=2850 watt saati elde edebildik.Bunu çatıdan içeriye girip çıkan 3 lü sistem olarak düşün,2850x3=8550 watt saat.Gördüğün gibi işin inceliğine yoğunlaşırsan 10 kwh a yakın üretimi kolaylıkla sağlarsın.Napıcaksın bukadar gücü üretip diye düşünürsen,tek taraftan bakmış olursun.Güneşli havada 10 kwh,kışın kapalı havada 4 kwh üretirse,yaz kış üretim problemini ortadan kaldırırız.Ne kadar hücre,o kadar az ışıkta da olsa üretim demek.
      Sisteme uymadan kendi zekamla bu sonuçlara ulaşabiliyorum.Dahası da var yorum uzamasın.Belki bir fikir verebilir sana bunlar.

  • @excanksk
    @excanksk หลายเดือนก่อน

    400a lifepo4 nasil dolduruyorsunuz? Kac gunes paneli ile mppt ne bence soru aku almak amperi yukseltmek degil gunesten max verim almak 400a disardan sarj aleti ile doldurup belki 4 5 gun kullanirsiniz ama dongu saglamak onemli bence, misal 2 panel ile 400a doldurmaniz cok zaman alır ve gundelik kullaniminiz da var ise bir yerde gelen amper ile giden amper fark olmasindan döngü bozulur aku bosalmaya baslar

    • @pamukvan
      @pamukvan  หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba; panellerimiz seri bağlı toplamda 760 w halfcut paneller. gün içinde yaklaşık 760/14,20v=53 amper kayıplarla 50 amper akü şarjı sağlayabiliyor. Günlük 200 amper harcama düşünülürse , 4 saatte dolduracak, Kaynaklarda Türkiye de ortalama güneşlenme 6 saat olarak gözükmekte. bu da tam güneşlenmede bize yaklaşık 300 amper bir enerji sağlayacak. Deneyerek öğreneceğiz hesaplamalar hayata uygun olacak mı?

    • @excanksk
      @excanksk หลายเดือนก่อน +1

      @@pamukvan paneller arkasinda volt degeri ve amper degeri yazar seri yapilirsa volt ayni ama amper artar ancak genelde paralel yapin volt yukseltin mppt zaten fazla volttan amper cevirir akulere 12v olarak verir diyorlar burada 4 panel var ise 2 seri 2 paralel oneririm ki gunes giderse panel volt 12 lere inmesin iner ise mppt hic basamiyor akuye 12v siz 53a aliyoruz diyorsunuz cok ciddi rakkam bunu pensampermetre ile dogrulayin bence zaten pv den gelen amperi de olcun akuye gidenide dc olcebilen pensampermetre ile

    • @karavanelektrik
      @karavanelektrik หลายเดือนก่อน +1

      @@pamukvan İyi akşamlar
      760w /14,4v = 52,77,A 14,4v Şarj kesme voltajına göre,
      760w /14,2v = 53,52,A 14,2v Sizin dikkate aldığınız voltaja göre,
      760w / 12v = 63,33A 12v Akülerin Ortak anma voltajına göre,
      760w / 12,8v = 59,75A LifePO4 akü 12,8v anma voltajına göre
      760w / 11v =69,9v Yaklaşık akü dip voltaja göre,
      Akülerde şarj kesme voltaj seviyesi % 1 akım yaklaşık çekilen seviyedir.
      Akülerde yüksek akım %80 seviyelerine kadar şarj akımı devam eder.
      Bundan sonra akım düşmeye başlar ve %1 'ler seviyesine düşer.
      LifePO4 akülerde 10v ile 14,4v aralığında voltaja sahiptir.
      Anma voltajı ise 12,8 volttur. Akü 11v seviyesine düştüğünde şarj edilirse akım 70 A olacaktır.
      Burada esas olan ortalama değer olan 12 volta göre hesapla yapılması uygun olacaktır. Elektrik konusunda videolarda seçici olmanız sizin için önemlidir.
      Size öneri, akü konusunda Pil Adam kanalını takip etmenizdir.
      Saygılar

    • @pamukvan
      @pamukvan  หลายเดือนก่อน

      @@karavanelektrik değerli yorumunuz için teşekkürler, yerli ve yabancı kaynaklardan konu ile ilgili videoları takip ediyoruz. Önerilerinizi dikkate alacağız. Akademik bilgiler dışında harcama ve şarj eğilimlerini gerçek hayatta da deneyimlemek istiyoruz. Mppt şarj cihazı belli amper üstünde şarjı bloke ediyor gözlemlediğimiz kadarıyla, Sınır ampere geldiğinde aşım yapmıyor ve sabit aynı amperde şarj işlemi devam ediyor. Akü ömrü ve verimlilik için Düşük voltaj ve yüksek voltaj arasında aralığı ayarlamak gerekiyor. (bms devresinin aküyü kapatmaması için) Sistemin devamlılığı açısından. Teknik özellikler ve tüm sistemde bu ara değerleri bulamaya çalışıyoruz. Lifepo4 aküler tam bir mühendislik ve hesaplama gereken ayarlar gerektiriyor gibi. Çok verimli sistem fakat ciddi bir profesyonel kurulum istiyor. Saygılarımızla.

  • @EmekliMasası
    @EmekliMasası หลายเดือนก่อน

    merhaba, kamera açınızı değiştirebilir misini? izlerken kendimi masanızın üzerinde çay bardağı kadar minik bir canlıymışım gibi hissettim.

    • @pamukvan
      @pamukvan  หลายเดือนก่อน

      Merhaba; Tabiiki sonraki çekimlerde dikkat edeceğiz. Bunu hiç düşünmemiştik. Değerli katkınız için teşekkür ederiz.

    • @EmekliMasası
      @EmekliMasası หลายเดือนก่อน

      @@pamukvan teşekkürler