Ο τρόπος σκέψης του Μιχάλη είναι καθαρά επιστημονικός. Όχι με την στενή ακαδημαϊκή έννοια, αλλά με τον τρόπο που ο Νικολά Τέσλα έχτιζε τις εφευρέσεις του. Όλοι οι πραγματικοί επιστήμονες που ήρθαν στον δρόμο μου μέχρι σήμερα, έχουν ακριβώς αυτό τον τρόπο σκέψης που είναι critical (100% κριτικός και Κρητικός :D) και έως "τρελός", αφού ξεφεύγει από την πεπατημένη των βιβλίων της εποχής του χαλκού. Το μόνο άσχημο είναι πως ο Καλογεράκης δεν ζει στην Αμερική, όπου θα τον έχωναν σε ένα εργαστήριο, θα του έλεγαν, "παλικάρι μου, πέσμας τι θες από υλικά και από βοηθούς και πάμε 50%-50% στα κέρδη". Θα μου πεις τον έφαγαν τον Τέσλα στο τέλος, αλλά άλλες εποχές. Η επιστημονική φαντασία είναι ΠΑΝΤΑ προάγγελος του τι θα έρθει. Δεν είναι σύμπτωση η εφεύρεση του υποβρύχιου, ή του πύραυλου μετά τον Βερν ας πούμε. Απλά κάποιος σαν τον Καλογεράκη το είδε, πίστεψε σε αυτό και το έκανε πράξη. Οι ξερόλες που κάθονται απλά πάνω σε ένα πτυχίο της συμφοράς (ε, με τόσες καταλήψεις, απεργίες καθηγητών και ανύπαρκτη σχεδόν έρευνα, πως να το πω?) και κριτικάρουν αυτούς που ονειρεύονται και τολμάνε, καλό θα είναι να αναλογιστούν το τι έχουν προσφέρει αυτοί στην έρευνα και στην επιστήμη. Μιχάλη, ΔΕΝ παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο το αποτέλεσμα. Το ότι βάζεις νέα ερωτήματα, από μόνο του σε κάνει επιστημονικό ερευνητή. Μακάρι να σε γνώριζε ο Έλον Μάσκ. Συγχαρητήρια στην συνέπεια σου που επιμένεις να τον στηρίζεις Ιωσήφ.
Ναι...το να γνωρίσεις πχ. Καποιον οπως Ελον Μασκ πιστεύω πως θα είναι χρήσιμο και σημαντικό...Έχει πάρα πολλά να δώσει ο Καλογεράκης...εύχομαι να πάρουμε οσοι το επιθυμούν παράδειγμα για να εφαρμόσει ο καθένας το οτι έχει στο μυαλό..
Ευχαριστούμε Ιωσήφ. Καλή επιτυχία στον Μιχάλη. Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει ο Μιχάλης είναι η κατάρρευση του μπαλονιού κενού αέρος από την πίεση του ατμοσφαιρικού αέρα. Εύχομαι το καλύτερο γρήγορα.
13:58 Γεια σου Μιχαλη και Ιωσηφ. Αποτι θυμαμαι απο τη φυσικη, το αγαπημενο μου μαθημα : 1ον αν γεμισουμε νερο το μπουκαλι θα αιωρειται στο νερο και ισως θα επιπλεει διοτι εχουμε μιγμα πλαστικου και νερου και το πλαστικο εχει πυκνοτητα σχεδον 1 ή λιγο μικροτερη και το νερο εχει πυκνοτητα ιση με 1. 2ον αν κρεμασουμε 1.5 κιλα μαζα σε αδειο μπουκαλι 1.5 λιτρων το μπουκαλι δε θα μπορέσει να βυθιστεί τελειως διοτι η μαζα των 1.5 κιλων εχει καποιο ογκο και συνεπώς ασκειται και σ'αυτη μια ανωση που μειώνει τη δυναμη που ασκει στο μπουκάλι. Ετσι η δυναμη που ασκειται στο μπουκαλι μικραινει οσο μεγαλωνει ο ογκος της 1.5 κιλων μάζας. 3ον μεταξυ σοβαρου και αστειου η ανθρωπότητα παντα προσπαθουσε να βρει τι ειναι πιο βαρυ, 1 κιλο σιδερο ή 1 κιλο βαμβάκι. Επιτελους μετα απο αυτη την συζητηση οι Έλληνες παλι πρωτοπόροι αποδείξαμε οτι 1 κιλο σιδερο ειναι πιο βαρυ διοτι λογω μικροτερου ογκου αφου εχει μεγαλυτερη πυκνότητα απο το βαμβακι, θα εκτοπιζει λιγοτερο αερα και ετσι θα ασκειται μικροτερη άνωση σε αυτον. Αρα 1 κιλο σίδηρος ειναι πιο βαρυς απο 1 κιλο βαμβάκι. Ζήτω😊
Αν βάλεις 1 κιλό σίδερο ζυγισμένο και ζυγίσεις και 1 κιλό σε βαμβάκι και τα δύο θα με το ίδιο βαριά,την ίδια δύναμη ασκούνε στη ζυγαριά (δύναμη του βάρους),κάνω κάτι λάθος;
@@ν.ν-ζ3τ η μαζα μετριέται σε κιλα kg ,χιλιόγραμμα και ειναι η ποσοτητα υλης ενος σωματος. Το βαρος ανήκει σε αλλη οικογενεια,ειναι κατι διαφορετικό, ανηκει στις δυναμεις τις οποιες μετραμε σε Ν, νιουτον. Για περισσοτερα ανατρεξτε στα βιβλία 5ης ή 6ης δημοτικού αν θυμαμαι καλα.
Με μικρή τροχοδρόμηση και σχήμα φουσκωτό cartoon αεροπλάνο για την λείπουσα άντωση νομιζω ότι κάτι έχω δει . ΟΜΩΣ φίλε Μέγιστε Καλογεράκη να είσαι σίγουρος πως θα σου χώσουν τέτοια τέλη κυκλοφορίας ή τέλη πτήσης ή χαμηλής πτήσης ή οτι άλλο εφεύρουν θα χρειαστεί να πουλήσεις κάτι περιουσιακό για την κάθε πτήση σου. Βλέπεις η οργανωμένη κοινωνία μας ( Κράτος Ελλήνων ) εφευρίσκει μόνο νόμους , τροπολογίες , νομικά και δήθεν πολιτικοοικονομικοεμπορικα κριτήρια-τερτιπια για να βάζει φρένο στην ανάπτυξη της Ευλογημένης πατρίδας μας. Ιωσήφ τον Καλογεράκη και τα μάτια σου .
Ο όγκος του μπαλονιού είναι η παράμετρος που καθορίζει την άνωση. Το βάρος όμως δεν εξαρτάται από τον όγκο αλλά από την επιφάνεια του μπαλονιού. Ο όγκος αυξάνεται εκθετικά σε σχέση με την επιφάνεια, όχι γραμμικά. Μια σφαίρα με όγκο ενα κυβικό μέτρο εχει επιφάνεια 4,8 τετραγωνικά μέτρα. Μια σφαίρα με όγκο δέκα κυβικά μέτρα έχει επιφάνεια 22,4 τετραγωνικά μέτρα. Δεκαπλάσιος όγκος με πενταπλάσια επιφάνεια. Όσο μεγαλώνει ο όγκος αυξάνεται η άνωση σε σχέση με το βάρος. Με λίγα λόγια ένα μικρό μπαλόνι δε θα έχει αρκετή άνωση για να νικήσει το βάρος που έχει η επιφάνειά του. Όσο μεγαλώνει όμως το μπαλόνι, θα υπερνικά το βάρος όλο και περισσότερο. Όσο μεγαλύτερο το μπαλόνι, τόσο πιο καλά.
Οπότε πρέπει να βρεις την τομή σε ποιο όγκο θα μπορείς να σηκώσεις την επιφάνεια και να φτιάξεις μεγαλύτερο μπαλόνι από αυτό τον όγκο για να έχεις ωφέλιμο. Αν δεν έχεις πλήρες κενό, στο βάρος του υλικού του μπαλονιού πρέπει να προσθέσεις και το βάρος του αερίου που θα περιέχει
Σκέψεις υπάρχουν και πολύ καλές μάλιστα αλλά στο μπουρδέλο που ζούμε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα πέρα από την οικονόμα των ακατανόμαστων.Το βίντεο για ακομα μία φορά ελπιδοφόρο!!
Μακάρι να καταφέρεις να το κάνεις αυτο Κύριε Μιχάλη ...θα ειναι τίμημα και για ολους τους Έλληνες... μακάρι καποια στιγμή το Κράτος να αναγνωρίσει την αξία σου γιατι όντως ουκ ολίγα είδαμε απο εσένα. Χαίρομαι ιδιαίτερα!!
Σωστά, οπότε το βάρος της δεξαμενής μπορεί να είναι θεωρητικά μηδαμινό αφού δεν υπάρχουν ανάγκες για αντοχή λόγω διαφοράς πίεσης. Βέβαια πρακτικά δεν ξέρω πως γίνεται να βάλεις υδρογόνο ατμοσφαιρικής πίεσης σε μία δεξαμενη χωρίς πρώτα να βγάλεις τον αέρα από μέσα. Πχ στα κλιματιστικά πρώτα δημιουργούν κενό αέρος και μετά βάζουν το ψυκτικό... Θέλει σκέψη, αλλά μπορεί να γίνει και με κενό αέρος, υπάρχουν παναλαφρα υλικά που μπορούν να αντέξουν την ατμοσφαιρική πίεση
"Κάθε σώμα βυθισμένο σε ρευστό δέχεται άνωση ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζει." Το ίδιο ισχύει και στον αέρα !!! το κλειδί βρίσκεται στην λέξη "εκτοπίζει" Το μπουκαλι μεσα στην θαλλασα δεν θα βουλιαξει αν το βαρος που θα κρεμάσουμε είναι ίσο ή μικροτερο απο το βαρος που εκτοπιζει το αδειο μπουκάλι!!! Αν εφαρμόσουμε τον νομο της ανωσης στον αερα ισχυει ότι και στο νερο, αρα το ιπτάμενο μεσο που σκέφτηκε ο Καλογερακης θα πετάξει εάν το βαρος του αερα που εκτοπιζει είναι ίσο με την άνωση που δέχεται !!! Θα αιωρείται ακίνητο σε οποιοδήποτε σημείο , με την βοηθεια ηλεκτρικών κινητήρων καθορίζουμε την ταχυτητα, την θεση και τον προορισμό αυτού του ιπτάμενου κενου αερος οχήματος!!!!! Και προσθέτοντας θα έλεγα ότι η αρχη του Αρχιμήδη είναι η αρχή της αντιβαρύτητας, η ΆΝΩΣΗ, γι αυτο πετάχτητε γυμνος απο την μπανιερα και φώναζε εύρηκα....όχι γιατι βρήκε ότι ο χρυσος στην κορώνα ήτανε νοθευμένος ή 'οτι βρηκε πως θα επιπλέουν τα καράβια...... υπήρχαν και πριν τον Αρχημίδη καραβια.... αλλα γιατι βρήκε την αντιβαρύτα!!!!
Δίκιο έχει ο Καλογεράκης ....αυτόλεει για το πείραμα με την ανωση του νερού το είχαν δείξει στην στην ταινία κάποτε στην Αμερική του Σέρτζιο Λεόνε....έτσι έκαναν λαθρεμπόριο .... ανατρέξτε στην ταινία
Είναι τόσο καλός ο κύριος Μιχάλης που θα το κάνει θα πετύχει και θα βγει και σε κυκλοφορία πιο γρήγορα και από το ελληνικό αυτοκίνητο που περιμένουν ακόμα κάποιοι ❤❤❤❤ Τα φιλιά μου και την αγάπη μου από την Άρβη Βιάννου κύριε Ιωσήφ
Αεροσκάφος κενού αέρος το άκουσα πρώτη φορά απο το ινστιτούτο Αχανα ΙΗ. Δηλαδή χρεισιμοπιη την ατμόσφαιρα για ενέργεια και αφαιρεί την ατμοσφαιρική πίεση.
Αν δέσουμε ένα μπουκάλι 1,5 λίτρα με ένα βάρος 1,5 κιλά δεν θα βουλιάξει. Πρέπει να σκεφτούμε ότι και το βαρίδι έχει κάποια άνωση. Οπότε με ένα βαρίδι (1,5 +την άνωση του) σύνολο σε κιλά θα βουλιάξει το μπουκάλι.
Εγώ εάν κατάλαβα καλά, με το κενο θέλει μονο να εξισορρόπηση το βάρος της κατασκευής δηλ. (0) γραμμάρια . Όσο αφορά την άνωση η την προώθηση του πλοίου-κατασκευής θα γίνεται με ηλεκτροτουρμπίνες . Καλή επιτυχία.
Γιατί δεν ονομασες το βίντεο "Οτινάουα" ? Μιλάει για ταξίδια, αεροσκάφος, απο 2μ-τα συννεφα. Και η βασική του απορία είναι πως να σηκωστεί απο το έδαφος. Έχει θεματα άπειρα να επιλυσει. Ουτε πως κατευθύνεται αυτό μίλησε, ουτε για την αεροδυναμική του, ούτε τίποτα. Επίσης το αεροσκαφος που περιέγραψε ειχε καποιες ιδιαιτερότητες αλλά ας τον αφήσουμε να μας τα μάθει... 😋😋😋
Για το πείραμα με το μπουκάλι εννοείται ότι ισχύει η άνωση αλλιώς όλη η υδροστατική δεν θα υπήρχε σαν επιστήμη. Το θέμα είναι όμως ότι για τον όγκο πρέπει να υπολογίσεις τις εξωτερικές διαστάσεις για να βγάλεις τον εκτωπισμένο όγκο. Στον τύπο της άνωσης θα πρέπει να υπολογίσεις και το πλαστικό. Οπότε, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορεί να μην βουλιάξει με 1,5 κιλό αλλά με 1,55. Μικρή διαφορά αλλά αυτό οφείλεται στο ότι σκέφτηκε λάθος τα δεδομένα. Οπότε με όλα τα δεδομένα σωστά βγαίνει η άνωση.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο η δεξαμενή του κενού θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικό με αναλογία ορίου διαρροής προς πυκνότητα τουλάχιστον 250kN*m/kg (πχ carbon fiber, glass fiber, κτλ)
Καλησπέρα Φίλοι μου, Μιχάλη δε θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά αν δεν έχει ήλιο ή υδρογόνο ή κάποιο άλλο υλικό (αέριο) ελαφρύτερο του αέρα δε θα υπάρξει άνωση. Η απώλεια υλικού θα προκαλέσει μόνο τάσεις από τον αέρα έξω από το μπαλόνι προς το εσωτερικό του που μπορεί να το κάνουν να καταρρεύσει αλλά η μόνη δύναμη που θα δεχτεί στον κάθετο άξονα είναι η βαρύτητα που θα τραβάει το μπαλόνι προς τη γη, και απουσία άνωσης θα πέσει στο έδαφος... αν θες να κάνεις κάτι λοιπόν ανάλογο με αυτό που περιγράφεις θα χρειαστείς κάποιο μέσο όπως ήλιο ή θερμό αέρα που είναι αραιότερος και συνεπώς ελαφρύτερος του αέρα για να υπάρξει άνωση.
Συμφωνώ αλλά στις διαστάσεις που συζητάμε το βάρος του αέρα που θα εκτοπιστεί από το κενό είναι 2-3 κιλά πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχεις άνωση αν αναλογιστείς το βάρος της κατασκευής. @@stefanosgeorgadakis4732
Αν το γεμίσεις με κάποιο ελαφρύ αέριο, σου δίνει το πλεονέκτημα να κάνεις ελαφρύτερο σκελετό. Αν θέλεις να κάνεις κενό τότε η κατασκευή σου πρέπει να είναι πολύ ισχυρή άρα και βαριά. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθμίσεις το βάρος με την άνωση. Το αεροπλάνο είναι οικονομικότερο από το ελικόπτερο γιατί δημιουργεί άντωση με την πλεύση του και ο κινητήρας χρειαζεται μόνο για να αντισταθμίσει την οπισθέλκουσα που δημιουργείται.
@@georgepapa1077Κι εγώ τον παρακολουθώ και τον θαυμάζω. Μπορεί στα ηλεκτρικά να είναι διαβασμένος αλλά από αεροδυναμική - τεχνολογία πτήσεως - μηχανολογία λυπάμαι αλλά αν κρίνω από αυτά που λέει είναι άσχετος.. Να κάτσει μελετήσει πρώτα.
Πάρε υπ' όψη ότι οσο αυξάνουμε ας πούμε την ακτίνα μιας σφαίρας αυξάνεται η επιφάνεια με το τετράγωνο της R, ενώ ο όγκος αυξάνεται με το R στην τρίτη δύναμη. Άρα οσο αυξάνεται το μέγεθος της κατασκευής, αυξάνεται περισσότερο ο όγκος σχετικά με την απιφάνεια, τα τετραγωνικά μέτρα δηλ του υλικού που χρειάζεσαι. Ένα ερώτημα βέβαια είναι το βάρος των νευρώσεων μέσα. Πάντως το ωοειδές σχήμα είναι είναι πιο ανθεκτικό από τα άλλα πχ τετρ'αγωνο..
Εγώ κάθε καλοκαίρι στην θάλασσα κολυμπάω μέχρι τη σημαδούρα και βάζω. Όλο μου το βάρος επάνω της το αποτέλεσμα είναι ότι την βυθίζω με δυσκολία ίσα ίσα μέχρι την στάθμη της θάλασσας άρα με σηκώνει
Καλησπέρα Ιωσηφ ,είμαι πολύ περίεργος τι θα γινόταν αν ο Μιχάλης έπαιρνε μέρος στην εκπομπή dragons den που κάνει ο Σάκης Τανιμανιδης με κάποια από τα επιτεύγματα του,θα κινούσε το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή από εκει;
Κυριες Ιωσηφ, να ρωτησω κι εγω ενα τρελο κι αν δε θεωρηθει και τοσο τρελο μπορει και να μεταφερθει σαν απορια και στο Μιχαλη , αν σε ενα αυτοκινητο προστεθει "δοχειο κενου" και αφηνει τελικα συνολικο βαρος αυτοκινητου μολις 200 νιουτον π.χ. θα μπορουσε να ναι πολυ πιο οικονομικη η κινηση ενος τετοιου αυτοκινητου με πολυ μικρο βαρος ;
Το πιθανότερο είναι οτι θα συντριβεί στην αποσυμπίεση. Ακόμα κι αν του βγεί ελαφρύτερο δε λέει τίποτα διότι για να καταφέρει να πετάξει πρέπει τελικά να υπερνικήσει το βάρος του
Εφοσον εχει καποιος μια Ηλεκτρολογικη η Μηχανολογικη κατασκευη σε κατοικια και θελει να εχει ως καυσιμο Φυσικο αεριο (υγρη μορφη και αποθηκευση σε δεξαμενη). Υπαρχει εταιρια να παραδιδει οπως με το Υγραεριο...???
εφόσον διαθέτετε αυτόνομο ενεργειακά σπίτι γιατί δεν δοκιμάζεται το mining σε crypto πραγματικά οταν γινει η αποσβεση απλά θα τυπώνετε χρήμα. (μετα το halving ομως αξίζει να το εξετάσετε)
13:25 Το "βαρίδι" έχει κάποιον όγκο.Το έχουμε συμπεριλάβει στους υπολογισμούς? (Η άνωση του "όγκου" του βάρους που θα δέσουμε στο μπουκάλι). Η "πραγματικότητα" υπάρχει ήδη και οι επιστήμονες την "αποκαλύπτουν" απλά? Ή οι επιστήμονες "δημιουργούν" την πραγματικότητα απο το " τίποτα"? (Το Χάος)
Καλησπέρα σας! Νομίζω πως το καλύτερο αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο πείραμα θα υπάρχει εάν στον συγκεκριμένο σωλήνα καινού το αέριο που θα μένει μέσα στον σωλήνα (εφόσον δεν θα είναι απόλυτο κενό) να είναι είτε υδρογόνο είτε ήλιο ώστε να υπάρχει και από αυτό όφελός στο βάρος. Επιπρόσθετα εάν το θερμαίνεις αυτό το αέριο, λόγο θερμοδυναμικής, θα μπορείς να πετύχεις περισσότερη αραίωση, ίδια εσωτερική πίεση με λιγότερο βάρος.
Απάντηση για το πείραμα.... Διαφορά πυκνότητα μεταξύ των δύο χώρων (μπουκάλι- νερό). Όσο μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερη η άνωση. Βλέπε στα αερόστατα..... Την διαφορά πυκνότητας του εξωτερικού κρύου αέρα με τον εσωτερικό θερμό. Τα σέβη μου Θ. Δρυμώνης
Αν για κάποιο λόγο όμως δημιουργηθεί μια τρύπα, αυτόματος θα γεμίσει αέρα και κατευθείαν θεωρώ ότι θα πέσει σαν βαρίδι στην γη θα ξαναποκτήσει το αρχικό του βάρος. Μια σκέψεις κάνω χωρίς να γνωρίζω πολλά πολλά από το φαινόμενο αυτό. Τι λέτε εσείς ;
Το κενό αέρος διμυργιτε και αλιοσ ήνε πγιο ισκιρο πγιο ασφαλής και πγιο αποτέλεσματικο αυτό πυ θέλεις να κάνης θα σινδλιβι ήνε λάθος θεωρία δεν Μπόρο να συ εξηγήσεο παραπάνω γιατί το μεγάλο αφτί καταγραφή τα πάντα το μόνο πυ Μπόρο να συ πο ήνε ι λέξη φτιαχτο ανάποδα 🤘👽 έξυπνος ισε θα καταλάβεις καλή επιτυχία σε ότι κάνης αξίζει και ας ήνε αποτυχία
Να φέρω ένα παράδειγμα για το μπουκάλι με το ίσο βάρος του Αλλά δεν ξέρω εάν είναι σωστό π.χ Μία τσαμαδουρα στην επιφάνεια της θάλασσας από κάτω κρεμιέται περισσότερο βάρος σε σχοινί αλλά δεν βουλιάζει εξακολουθεί να επιπλέει.
Γνώμη μου. Το μπουκάλι 1,5L και με 1,5 κιλά βάρος εκτός μπουκαλιού δεν θα βουλιάξει διότι το εκτοπιζόμενο νερό είναι 1,5 κιλά από το μπουκάλι συν τον όγκο του βαριδιού που είναι κρεμασμένο στο μπουκάλι.
@@Kapamikapa Μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει..... Τα κιλά είναι βάρος. Ο όγκος δεν είναι βάρος. Ενα μπουκάλι 1,5L όγκο γεμάτο με νερό δίνει ουδέτερη πλευστότητα. Αν κρεμάσουμε έξω απο το κενό μπουκάλι βάρος 1,5Κ πάλι ουδέτερη πλευστότητα δεν πετυχαίνουμε; Σε θεωρία....
Τα κιλα ειναι μάζα. Αν βαλεις μεσα στο άδειο μπουκαλι 1.5 λιτρων, μια μαζα 1.5 κιλων τοτε αυτο θα αιωρείται μεσα στο νερο αν ειναι νερο απεσταγμενο. Αν ειναι αλμυρό νερο,τοτε το μπουκαλι θα επιπλέει.
@@georgeanagnostaras3659αν το βαρος ειναι δεμενο στο μπουκαλι και ειναι και το ιδιο μεσα στο νερό, τοτε το αδειο μπουκαλι θα επιπλεει διοτι κσι σρην μαζα των 1.5 κιλων θα ασκειται ανωση οποτε η δυναμη που ασκειται στο μπουκαλι θα ειναι μικροτερη
Οι πτητικές συσκευές που είναι ελαφρύτερες του αέρα δεν επικρατήσαν κι ο βασικός λόγος είναι ότι είναι πολυ επιρρεπείς στον άνεμο. Πάραυτα δεν καταλαβα γιατί να φτιάξει ένα τόσο ακριβό αεροσκάφος κενού και να μην χρησιμοποιήσει ήλιο που είναι πιο εύκολο, αρκετά πιο οικονομικό και δοκιμασμένο.
Μα συγγνώμη λίγο έχω μιά απορία... ένα μπουκάλι 1.5 λίτρο κενό με αέρα μέσα ζυγίζει πες 100 γραμμάρια βαριά βαριά και το 1.5 λίτρο αέρα ζυγίζει 2 γραμμάρια ο αέρας που έχει μέσα αν τα 1000 λίτρα του ενός κυβικου ζυγίζουν 1300 γραμμάρια αέρα άρα το συνολικό βάρος του μπουκαλιού μπορεί επιφέρει ανοση μέσα σε ένα βαρέλι με νερό δένοντας του μία πέτρα κάτω των 850 με 900 γραμμαρίων
καλησπερα,ενδιαφερων πιστευω θα εχει να πειραματιστουμε περισσοτερο με τις διαφορες θερμοκρασιας νερου και αερα μεσα στο μπουκαλι,εαν ο λογισμος μου ειναι σωστος, σε ενα βαρελι κρυο νερο θα ειναι πιο δυσκολο να το βουλιαξεις βεβαια αυτο θα μπορουσε να διαπιστωθει αμεσα εαν βαζαμε ενα μουκαλι ζεστο νερο γεματο μεσα σε κρυο νερο αλλα τα αερια συμπεριφερονται διαφορετικα...
Ο Μιχάλης μου θυμησε το γκιολβα που έλεγε ότι μπορεί να φτάσει αεροσκάφος να φεύγει από Λονδίνο για νέα Υόρκη σε μισή ώρα με τη δημιουργία κενού αέρα στην ατμόσφαιρα και χωρίς καύσιμα αυτό είναι εφικτό η έλεγε ότι ήθελε?
Μιχάλη, 1 m3 αερα έχει ΜΑΖΑ 1,3kg αλλά στη ζυγαριά δε ζυγίζει τόσο. Ζυγίζει πολύ λιγότερο. Φαντάσου ενα μπαλόνι με όγκο 1μ3 πάνω στη ζυγαριά. Θα ζυγίζει μόνο γραμμάρια
Ο λόγος είναι ότι αυτό που μετράς στη ζυγαριά, περιβάλλεται από αέρα από όλες τις μεριές και ο αέρας αυτός το πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις και άρα το κάνει με "αιωρείται" κατά καποιο τρόπο.
Άρα όντως η σωλήνα που θα φτιάζεις θα δέχεται δύναμη προς τα πάνω μόνο ίση με τα (λίτρα κένου) x 1,3. Αυτοί που γεμίζαν με ήλιο, εκμεταλεύονταν τη σχετιά μικρότερη μάζα του ανα m3, αλλα επειδή καταλάμβανε τον ίδιο όγκο, υπήρχε πλεονέκτημα. Άρα όταν το καναν scale up, κάποια στιγμή αυτό το πλεονέκτημα έγινε υπολογίσιμο. Θα πρέπει και εσύ να το κάνεις σε μεγαλύτερη κλίμακα για να έχει υπολογίσιμο πλεονέκτημα, αλλά εσύ με κάθε λίτρο παραπάνω, θα πρέπει να βάζει πολύ παραπάνω υλικά για να μην συνθλιβεί. Θεωρώ πως τα μέχρι τώρα διαθέσιμα υλικά δε μπορούν να σε υποστηρίξουν. Σίγουρα πάντως θεωρώ πως το σχήμα θα πρέπει να είναι σφαιρικό, και οι νευρώσεις πέρα από περιμέτρικές, να είναι κυρίως διαμετρικές, από ακρη σε άκρη (να αντιστέκονται ακριβώς στη συμπίεση).
Επίσης σου έχω ιδέα για αποθήκευση ενέργειας, χωρίς καμία ανάγκη για μπαταρίες. Για οικιακή χρήση εννοώ. Ένα μεγάλο πηγάδι χρειάζεσαι και τα χεράκια σου. Εσύ μπορείς. Στείλε μου αν θες. Θα χαρώ να τα πούμε
Αυτό ισχύει στη γη λόγω της ατμόσφαιρας η οποία δημιουργεί άνωση και για αυτό εξουδετερώνει το βάρος του αέρα. Άμα πάρεις την ίδια ποσότητα δηλαδή ένα κυβικό μέτρο αέρα και πας και το ζυγίσεις σε ένα πλανήτη με την ίδια μάζα με τη γη ο οποίος δεν έχει όμως ατμόσφαιρα τότε η ζυγαριά θα γράψει 1,3kg.
Οχήματα σαν αυτό υπερθερμάνουν τον αέρα μπροστά τους με μικροκυματικές δέσμες, για να μικρύνουν την αεροδυναμική τους αντίσταση και ηχητικό ίχνος αφού τον καθιστούν πιο αραιό. Αυτό έχει νόημα να το κάνεις για ταχύτητα 5 Μαχ και πάνω. Όχι για συμβατικό σκάφος. Η δέσμες δε μεταφέρουν ορμή στο σκάφος. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιείσεις σαν μέσο προώθησης, Το αντίστοιχο με μια βάρκα η ένα ταχύπλοο θα ήταν να πετάει αέρα κάτω από τη γάστρα του για να μειώσει την αντίσταση του νερού.
Καλογεράκη την έκανα την εργασία που είπες να κάνουμε με μπουκάλια 0,5L. Το ένα κενό μπουκάλι των 0,5Lδεν κατάφερα να το βουλιάξω ακόμη και αν του έβαλα 2L βάρος.
@@chowj2019 Και πώς γίνεται στον λογαριασμό σας να αναφέρεται πως το κανάλι σας δεν έχει κανένα περιεχόμενο; Ούτε βίντεο, ούτε εγγραφές, τίποτε! Τέλος πάντων, δεν γκρινιάζω. Η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική.
@@JosephPapado Ιωσήφ μπορεί να έχει κάνει να είναι κρυφές (ιδιωτικές) οι εγγραφές. Δηλαδή να έχει εγγραφές αλλά σε όποιον βλέπει το κανάλι να μην τις δείχνει.
Θα είμαι ο πρώτος που θα γραφτεί στην σχολή του Μιχάλη.
Ιωσήφ σε περιμένουμε Χανιά !
Προς το παρόν ψάχνει test pilots πάντως! 👍
Ακόμα μια ωραία κουβέντα με τον Μιχάλη!! Ευχαριστούμε Ιωσηφ!
Ιωσήφ καλησπέρα χαίρομαι που είσαι με Μιχάλη φιλιά σε όλους
Ευχαριστούμε για άλλη μια απολαυστική συζήτηση με το μεγάλο μυαλό που λέγεται Μιχάλης Καλογεράκης.
Βλέπω στον τίτλο "Καλογεράκης" παταω like και μετα παρακολουθώ .
Ο τρόπος σκέψης του Μιχάλη είναι καθαρά επιστημονικός. Όχι με την στενή ακαδημαϊκή έννοια, αλλά με τον τρόπο που ο Νικολά Τέσλα έχτιζε τις εφευρέσεις του. Όλοι οι πραγματικοί επιστήμονες που ήρθαν στον δρόμο μου μέχρι σήμερα, έχουν ακριβώς αυτό τον τρόπο σκέψης που είναι critical (100% κριτικός και Κρητικός :D) και έως "τρελός", αφού ξεφεύγει από την πεπατημένη των βιβλίων της εποχής του χαλκού.
Το μόνο άσχημο είναι πως ο Καλογεράκης δεν ζει στην Αμερική, όπου θα τον έχωναν σε ένα εργαστήριο, θα του έλεγαν, "παλικάρι μου, πέσμας τι θες από υλικά και από βοηθούς και πάμε 50%-50% στα κέρδη". Θα μου πεις τον έφαγαν τον Τέσλα στο τέλος, αλλά άλλες εποχές.
Η επιστημονική φαντασία είναι ΠΑΝΤΑ προάγγελος του τι θα έρθει. Δεν είναι σύμπτωση η εφεύρεση του υποβρύχιου, ή του πύραυλου μετά τον Βερν ας πούμε.
Απλά κάποιος σαν τον Καλογεράκη το είδε, πίστεψε σε αυτό και το έκανε πράξη. Οι ξερόλες που κάθονται απλά πάνω σε ένα πτυχίο της συμφοράς (ε, με τόσες καταλήψεις, απεργίες καθηγητών και ανύπαρκτη σχεδόν έρευνα, πως να το πω?) και κριτικάρουν αυτούς που ονειρεύονται και τολμάνε, καλό θα είναι να αναλογιστούν το τι έχουν προσφέρει αυτοί στην έρευνα και στην επιστήμη.
Μιχάλη, ΔΕΝ παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο το αποτέλεσμα. Το ότι βάζεις νέα ερωτήματα, από μόνο του σε κάνει επιστημονικό ερευνητή.
Μακάρι να σε γνώριζε ο Έλον Μάσκ.
Συγχαρητήρια στην συνέπεια σου που επιμένεις να τον στηρίζεις Ιωσήφ.
Ναι...το να γνωρίσεις πχ. Καποιον οπως Ελον Μασκ πιστεύω πως θα είναι χρήσιμο και σημαντικό...Έχει πάρα πολλά να δώσει ο Καλογεράκης...εύχομαι να πάρουμε οσοι το επιθυμούν παράδειγμα για να εφαρμόσει ο καθένας το οτι έχει στο μυαλό..
Ιωσηφ σκάω στα γέλια όταν λες « εσυ πας μακριά τώρα φίλε …. Καλπάζει η φαντασία σου». Ευχαριστούμε που τον επισκέφθηκες ακόμη μια φορά. Να είστε καλά
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!!!
Συγχαρητήρια για τον αγώνα που κάνεις Ιωσήφ. Να τον επισκέπτεσαι πιο τακτικά τον Μιχάλη, να μαθαίνουμε νεα του.
Καλά σε πήρε το μάτι μου τρίτη πρωί!! Καλά να περνάτε κ Ιωσήφ και κ Μιχάλη!
Ολόκληρη Ελλάδα μόνο ένας Καλογεράκης κάνει πράξη το όνειρο του πού είναι αυτά τα μυαλά που υπάρχουν στην Ελλάδα
Ευχαριστούμε Ιωσήφ. Καλή επιτυχία στον Μιχάλη. Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει ο Μιχάλης είναι η κατάρρευση του μπαλονιού κενού αέρος από την πίεση του ατμοσφαιρικού αέρα. Εύχομαι το καλύτερο γρήγορα.
13:58 Γεια σου Μιχαλη και Ιωσηφ. Αποτι θυμαμαι απο τη φυσικη, το αγαπημενο μου μαθημα :
1ον αν γεμισουμε νερο το μπουκαλι θα αιωρειται στο νερο και ισως θα επιπλεει διοτι εχουμε μιγμα πλαστικου και νερου και το πλαστικο εχει πυκνοτητα σχεδον 1 ή λιγο μικροτερη και το νερο εχει πυκνοτητα ιση με 1.
2ον αν κρεμασουμε 1.5 κιλα μαζα σε αδειο μπουκαλι 1.5 λιτρων το μπουκαλι δε θα μπορέσει να βυθιστεί τελειως διοτι η μαζα των 1.5 κιλων εχει καποιο ογκο και συνεπώς ασκειται και σ'αυτη μια ανωση που μειώνει τη δυναμη που ασκει στο μπουκάλι. Ετσι η δυναμη που ασκειται στο μπουκαλι μικραινει οσο μεγαλωνει ο ογκος της 1.5 κιλων μάζας.
3ον μεταξυ σοβαρου και αστειου η ανθρωπότητα παντα προσπαθουσε να βρει τι ειναι πιο βαρυ, 1 κιλο σιδερο ή 1 κιλο βαμβάκι. Επιτελους μετα απο αυτη την συζητηση οι Έλληνες παλι πρωτοπόροι αποδείξαμε οτι 1 κιλο σιδερο ειναι πιο βαρυ διοτι λογω μικροτερου ογκου αφου εχει μεγαλυτερη πυκνότητα απο το βαμβακι, θα εκτοπιζει λιγοτερο αερα και ετσι θα ασκειται μικροτερη άνωση σε αυτον. Αρα 1 κιλο σίδηρος ειναι πιο βαρυς απο 1 κιλο βαμβάκι. Ζήτω😊
Αν βάλεις 1 κιλό σίδερο ζυγισμένο και ζυγίσεις και 1 κιλό σε βαμβάκι και τα δύο θα με το ίδιο βαριά,την ίδια δύναμη ασκούνε στη ζυγαριά (δύναμη του βάρους),κάνω κάτι λάθος;
@@ν.ν-ζ3τ η μαζα μετριέται σε κιλα kg ,χιλιόγραμμα και ειναι η ποσοτητα υλης ενος σωματος.
Το βαρος ανήκει σε αλλη οικογενεια,ειναι κατι διαφορετικό, ανηκει στις δυναμεις τις οποιες μετραμε σε Ν, νιουτον.
Για περισσοτερα ανατρεξτε στα βιβλία 5ης ή 6ης δημοτικού αν θυμαμαι καλα.
Πάντα ενδιαφέροντες σκέψεις! Καλή επιτυχία στο πείραμα! Ιωσήφ, ελπίζω να έκανες και άλλα βίντεο με τον Μιχάλη! 😀
Με μικρή τροχοδρόμηση και σχήμα φουσκωτό cartoon αεροπλάνο για την λείπουσα άντωση νομιζω ότι κάτι έχω δει .
ΟΜΩΣ φίλε Μέγιστε Καλογεράκη να είσαι σίγουρος πως θα σου χώσουν τέτοια τέλη κυκλοφορίας ή τέλη πτήσης ή χαμηλής πτήσης ή οτι άλλο εφεύρουν θα χρειαστεί να πουλήσεις κάτι περιουσιακό για την κάθε πτήση σου.
Βλέπεις η οργανωμένη κοινωνία μας ( Κράτος Ελλήνων ) εφευρίσκει μόνο νόμους , τροπολογίες , νομικά και δήθεν πολιτικοοικονομικοεμπορικα κριτήρια-τερτιπια για να βάζει φρένο στην ανάπτυξη της Ευλογημένης πατρίδας μας.
Ιωσήφ τον Καλογεράκη και τα μάτια σου .
Ο όγκος του μπαλονιού είναι η παράμετρος που καθορίζει την άνωση.
Το βάρος όμως δεν εξαρτάται από τον όγκο αλλά από την επιφάνεια του μπαλονιού.
Ο όγκος αυξάνεται εκθετικά σε σχέση με την επιφάνεια, όχι γραμμικά.
Μια σφαίρα με όγκο ενα κυβικό μέτρο εχει επιφάνεια 4,8 τετραγωνικά μέτρα. Μια σφαίρα με όγκο δέκα κυβικά μέτρα έχει επιφάνεια 22,4 τετραγωνικά μέτρα. Δεκαπλάσιος όγκος με πενταπλάσια επιφάνεια.
Όσο μεγαλώνει ο όγκος αυξάνεται η άνωση σε σχέση με το βάρος.
Με λίγα λόγια ένα μικρό μπαλόνι δε θα έχει αρκετή άνωση για να νικήσει το βάρος που έχει η επιφάνειά του. Όσο μεγαλώνει όμως το μπαλόνι, θα υπερνικά το βάρος όλο και περισσότερο.
Όσο μεγαλύτερο το μπαλόνι, τόσο πιο καλά.
Οπότε πρέπει να βρεις την τομή σε ποιο όγκο θα μπορείς να σηκώσεις την επιφάνεια και να φτιάξεις μεγαλύτερο μπαλόνι από αυτό τον όγκο για να έχεις ωφέλιμο.
Αν δεν έχεις πλήρες κενό, στο βάρος του υλικού του μπαλονιού πρέπει να προσθέσεις και το βάρος του αερίου που θα περιέχει
Περιμένω πώς και πώς για της 2V μπαταρίες !! Πάντα ωραία τα βίντεο σου! Και τα comments 😊
Σκέψεις υπάρχουν και πολύ καλές μάλιστα αλλά στο μπουρδέλο που ζούμε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα πέρα από την οικονόμα των ακατανόμαστων.Το βίντεο για ακομα μία φορά ελπιδοφόρο!!
ωραιες ιδεεσ κΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ !ευχαριστω! ολα αυτα ειναι τροφη για σκεψει!
Ανυπομονούμε!!!
Μακάρι να καταφέρεις να το κάνεις αυτο Κύριε Μιχάλη ...θα ειναι τίμημα και για ολους τους Έλληνες... μακάρι καποια στιγμή το Κράτος να αναγνωρίσει την αξία σου γιατι όντως ουκ ολίγα είδαμε απο εσένα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα!!
Τεραστιος !!!!!!
👌👌👌👌👌
Σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, αυτά θα τα έφτιαχνε ο Καλογεράκης, στην Ελλάδα, αποκλείεται λόγω της ατελείωτης γραφειοκρατίας.
Του διαφεύγει οτι το υδρογόνο η ήλιο είναι ελαφρύτερα μεν του αέρα αλλά έχουν όγκο οπότε η ατμοσφαιρική πίεση δεν θα συνθλίψει το δοχείο
Σωστά, οπότε το βάρος της δεξαμενής μπορεί να είναι θεωρητικά μηδαμινό αφού δεν υπάρχουν ανάγκες για αντοχή λόγω διαφοράς πίεσης. Βέβαια πρακτικά δεν ξέρω πως γίνεται να βάλεις υδρογόνο ατμοσφαιρικής πίεσης σε μία δεξαμενη χωρίς πρώτα να βγάλεις τον αέρα από μέσα. Πχ στα κλιματιστικά πρώτα δημιουργούν κενό αέρος και μετά βάζουν το ψυκτικό... Θέλει σκέψη, αλλά μπορεί να γίνει και με κενό αέρος, υπάρχουν παναλαφρα υλικά που μπορούν να αντέξουν την ατμοσφαιρική πίεση
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!
"Κάθε σώμα βυθισμένο σε ρευστό δέχεται άνωση ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζει." Το ίδιο ισχύει και στον αέρα !!! το κλειδί βρίσκεται στην λέξη "εκτοπίζει" Το μπουκαλι μεσα στην θαλλασα δεν θα βουλιαξει αν το βαρος που θα κρεμάσουμε είναι ίσο ή μικροτερο απο το βαρος που εκτοπιζει το αδειο μπουκάλι!!!
Αν εφαρμόσουμε τον νομο της ανωσης στον αερα ισχυει ότι και στο νερο, αρα το ιπτάμενο μεσο που σκέφτηκε ο Καλογερακης θα πετάξει εάν το βαρος του αερα που εκτοπιζει είναι ίσο με την άνωση που δέχεται !!! Θα αιωρείται ακίνητο σε οποιοδήποτε σημείο , με την βοηθεια ηλεκτρικών κινητήρων καθορίζουμε την ταχυτητα, την θεση και τον προορισμό αυτού του ιπτάμενου κενου αερος οχήματος!!!!!
Και προσθέτοντας θα έλεγα ότι η αρχη του Αρχιμήδη είναι η αρχή της αντιβαρύτητας, η ΆΝΩΣΗ, γι αυτο πετάχτητε γυμνος απο την μπανιερα και φώναζε εύρηκα....όχι γιατι βρήκε ότι ο χρυσος στην κορώνα ήτανε νοθευμένος ή 'οτι βρηκε πως θα επιπλέουν τα καράβια...... υπήρχαν και πριν τον Αρχημίδη καραβια.... αλλα γιατι βρήκε την αντιβαρύτα!!!!
Σκέτη απόλαυση να ακούς Καλογεράκη για οποιοδήποτε θέμα ασχολείται !!!! Επίσης και ο Ιωσήφ πολύ ωραίος άνετος και όχι κλισέ !!!!
Πότε θα βγει το βιβλίο με το πως θα παράγουμε καύσιμο και μετατροπή του αυτοκινήτου έτσι ώστε να καίει μονο οινόπνευμα;
Δίκιο έχει ο Καλογεράκης ....αυτόλεει για το πείραμα με την ανωση του νερού το είχαν δείξει στην στην ταινία κάποτε στην Αμερική του Σέρτζιο Λεόνε....έτσι έκαναν λαθρεμπόριο .... ανατρέξτε στην ταινία
Γιατί δεν φτιάχνεις μια συσκευή αντιβαριτιτας. Λέω τώρα
Είναι τόσο καλός ο κύριος Μιχάλης που θα το κάνει θα πετύχει και θα βγει και σε κυκλοφορία πιο γρήγορα και από το ελληνικό αυτοκίνητο που περιμένουν ακόμα κάποιοι ❤❤❤❤ Τα φιλιά μου και την αγάπη μου από την Άρβη Βιάννου κύριε Ιωσήφ
Ιωσήφ είσαι το κάτι άλλο!!!
Αεροσκάφος κενού αέρος το άκουσα πρώτη φορά απο το ινστιτούτο Αχανα ΙΗ. Δηλαδή χρεισιμοπιη την ατμόσφαιρα για ενέργεια και αφαιρεί την ατμοσφαιρική πίεση.
σωστος,τα ελεγαν 20+ χρονια πριν,επισης αυτο με τη δημιουργια κενου στην ατμοσφαιρα για να μην υπαρχει τριβη,το ειχε κανει ο Γκιολβας το 90
13:25 Πείραμα:
Δένουμε το μπουκάλι, μέσω μιας ζυγαριάς ελατηρίου, "δυναμόμετρο", στον πυθμένα του βαρελιού.
Τι δύναμη θα αναφέρει το δυναμόμετρο?
Αν δέσουμε ένα μπουκάλι 1,5 λίτρα με ένα βάρος 1,5 κιλά δεν θα βουλιάξει.
Πρέπει να σκεφτούμε ότι και το βαρίδι έχει κάποια άνωση.
Οπότε με ένα βαρίδι (1,5 +την άνωση του) σύνολο σε κιλά θα βουλιάξει το μπουκάλι.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΒΑΡΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΩ...
Εγώ εάν κατάλαβα καλά, με το κενο θέλει μονο να εξισορρόπηση το βάρος της κατασκευής δηλ. (0) γραμμάρια . Όσο αφορά την άνωση η την προώθηση του πλοίου-κατασκευής θα γίνεται με ηλεκτροτουρμπίνες . Καλή επιτυχία.
Ο ήλιος ο αερας και το νερό Ίδη φορολογούνται άα και η χρήση γης όλα τέλεια φπα
Κ Μιχάλη γιατί δεν έχεις ασχοληθεί με την αιθερικη ενέργεια,και τον μέγιστος Τέσλα....
Βράβο και στους δύο.
Γιατί δεν ονομασες το βίντεο "Οτινάουα" ?
Μιλάει για ταξίδια, αεροσκάφος, απο 2μ-τα συννεφα.
Και η βασική του απορία είναι πως να σηκωστεί απο το έδαφος.
Έχει θεματα άπειρα να επιλυσει. Ουτε πως κατευθύνεται αυτό μίλησε, ουτε για την αεροδυναμική του, ούτε τίποτα.
Επίσης το αεροσκαφος που περιέγραψε ειχε καποιες ιδιαιτερότητες αλλά ας τον αφήσουμε να μας τα μάθει... 😋😋😋
Για το πείραμα με το μπουκάλι εννοείται ότι ισχύει η άνωση αλλιώς όλη η υδροστατική δεν θα υπήρχε σαν επιστήμη. Το θέμα είναι όμως ότι για τον όγκο πρέπει να υπολογίσεις τις εξωτερικές διαστάσεις για να βγάλεις τον εκτωπισμένο όγκο. Στον τύπο της άνωσης θα πρέπει να υπολογίσεις και το πλαστικό. Οπότε, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορεί να μην βουλιάξει με 1,5 κιλό αλλά με 1,55. Μικρή διαφορά αλλά αυτό οφείλεται στο ότι σκέφτηκε λάθος τα δεδομένα. Οπότε με όλα τα δεδομένα σωστά βγαίνει η άνωση.
Μέγιστος!
Είτε πετύχει είτε όχι, το γεγονός πως το μυαλό του ήδη πετάει, τον κατατάσσει στην πολύ σπάνια κατηγορία, του ελεύθερου ανθρώπου.
Σωστός.
Οι περισσότεροι κατακρίνουν αντί να υποστηρίζουν λέγοντας έναν καλό λόγο!
Ανυπομονώ να δω το μαγικό χαλί!!!
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο η δεξαμενή του κενού θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικό με αναλογία ορίου διαρροής προς πυκνότητα τουλάχιστον 250kN*m/kg (πχ carbon fiber, glass fiber, κτλ)
Ανέφερε σε μέρος του βίντεο ότι μάλλον με αναθρακόνημα θα το κάνει
Υπάρχει τρόπος με υψηλή τάση φτιάξει "bladeless" ανεμιστήρα πάντως!
Καλησπέρα Φίλοι μου, Μιχάλη δε θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά αν δεν έχει ήλιο ή υδρογόνο ή κάποιο άλλο υλικό (αέριο) ελαφρύτερο του αέρα δε θα υπάρξει άνωση. Η απώλεια υλικού θα προκαλέσει μόνο τάσεις από τον αέρα έξω από το μπαλόνι προς το εσωτερικό του που μπορεί να το κάνουν να καταρρεύσει αλλά η μόνη δύναμη που θα δεχτεί στον κάθετο άξονα είναι η βαρύτητα που θα τραβάει το μπαλόνι προς τη γη, και απουσία άνωσης θα πέσει στο έδαφος... αν θες να κάνεις κάτι λοιπόν ανάλογο με αυτό που περιγράφεις θα χρειαστείς κάποιο μέσο όπως ήλιο ή θερμό αέρα που είναι αραιότερος και συνεπώς ελαφρύτερος του αέρα για να υπάρξει άνωση.
Το δοχείο κενου θα δεχτεί άνωση ίση με το βάρος του αέρα που εκτοπίζει.
Συμφωνώ αλλά στις διαστάσεις που συζητάμε το βάρος του αέρα που θα εκτοπιστεί από το κενό είναι 2-3 κιλά πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχεις άνωση αν αναλογιστείς το βάρος της κατασκευής. @@stefanosgeorgadakis4732
“Σε κάθε σώμα που βρίσκεται μέσα σ΄ ένα αέριο εφαρμόζεται δύναμη άνωσης ίση με το βάρος του αερίου που εκτοπίζεται από το σώμα“.
Αυτόν τον άνθρωπο το κράτος δεν βλέπει την αξία του
Αν το γεμίσεις με κάποιο ελαφρύ αέριο, σου δίνει το πλεονέκτημα να κάνεις ελαφρύτερο σκελετό. Αν θέλεις να κάνεις κενό τότε η κατασκευή σου πρέπει να είναι πολύ ισχυρή άρα και βαριά. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθμίσεις το βάρος με την άνωση. Το αεροπλάνο είναι οικονομικότερο από το ελικόπτερο γιατί δημιουργεί άντωση με την πλεύση του και ο κινητήρας χρειαζεται μόνο για να αντισταθμίσει την οπισθέλκουσα που δημιουργείται.
Εσείς λέτε τώρα ότι ο Καλογεράκης δεν τα έχει σκεφτεί όλα αυτά που λέτε και δέκα φορές αλλά τόσα. Το λέω επειδή τον παρακολουθώ πολλά χρόνια τώρα.
Πω πωωωω, τι ειπες τωρα
@@georgepapa1077Κι εγώ τον παρακολουθώ και τον θαυμάζω. Μπορεί στα ηλεκτρικά να είναι διαβασμένος αλλά από αεροδυναμική - τεχνολογία πτήσεως - μηχανολογία λυπάμαι αλλά αν κρίνω από αυτά που λέει είναι άσχετος.. Να κάτσει μελετήσει πρώτα.
Δεν ξέρω αν έχετε δίκιο ή όχι!
Πάντως εντυπωσιάζομαι που τα γνωρίζεται!
Μια ερώτηση. Τα βιβλία του κ.Καλογερακη μιας και δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε από τα βιβλιοπωλεία υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να τα αποκτήσουμε;
Δεν υπάρχει προς το παρόν.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΕΙ ΤΟΣΟ ΕΛΑΦΡΗ ΥΛΙΚΟ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΠΙΕΣΗ
Αγαπητέ Μιχάλη. Πρόβλημα στους Έλληνες αν έλυνες στους διοικούντες αυτών μόνο θα δημιουργούσες. Συνέχισε δυναμικά είσαι έμπνευση.
Πάρε υπ' όψη ότι οσο αυξάνουμε ας πούμε την ακτίνα μιας σφαίρας αυξάνεται η επιφάνεια με το τετράγωνο της R, ενώ ο όγκος αυξάνεται με το R στην τρίτη δύναμη. Άρα οσο αυξάνεται το μέγεθος της κατασκευής, αυξάνεται περισσότερο ο όγκος σχετικά με την απιφάνεια, τα τετραγωνικά μέτρα δηλ του υλικού που χρειάζεσαι. Ένα ερώτημα βέβαια είναι το βάρος των νευρώσεων μέσα. Πάντως το ωοειδές σχήμα είναι είναι πιο ανθεκτικό από τα άλλα πχ τετρ'αγωνο..
Βοηθήσε την Ελλάς...έστω τη Κρήτη..Μιχάλη
Η Ελλass δεν θελει βοηθεια. Θελει μνημονια μεχρι να εκραγει ο ηλιος
Κύριε Ιωσήφ εγώ λέω να μην πάτε ταξίδι με το σκάφος αλλά κάθε μέρα καινούρια συνέντευξη με τον κύριο Καλογεράκη ......έχουν ενδιαφέρον......
Εγώ κάθε καλοκαίρι στην θάλασσα κολυμπάω μέχρι τη σημαδούρα και βάζω. Όλο μου το βάρος επάνω της το αποτέλεσμα είναι ότι την βυθίζω με δυσκολία ίσα ίσα μέχρι την στάθμη της θάλασσας άρα με σηκώνει
Σε ποιο ύψος θα πετάει; Για τι υψόμετρα μιλάμε περίπου;
1 κυβικο μετρο κενου = 10 κυβικα μετρα κενου
1 κυβικο μετρο υδρογονου ≠ 10 κυβικα μετρα υδρογονου
εαν συμπεριλαβουμε τις συνθηκες πιεσης κι θερμοκρασιας των αεριων, καταλαβαινουμε γιατι χρησιμοποιηται αεριο και οχι κενο αερως.
ξεκαθαρα το μυστικο ειναι στην θερμοτητα...
οι δεξαμενές υγροποιημένου φ αερίου πωσ λειτουργούν με υποπιεση?
Δεν μπορεί να πετάει το ελικόπτερο 1 μέτρο πάνω από τη θάλασσα? Πολύ σίγουρος είναι!
Καλησπέρα Ιωσηφ ,είμαι πολύ περίεργος τι θα γινόταν αν ο Μιχάλης έπαιρνε μέρος στην εκπομπή dragons den που κάνει ο Σάκης Τανιμανιδης με κάποια από τα επιτεύγματα του,θα κινούσε το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή από εκει;
Κυριες Ιωσηφ, να ρωτησω κι εγω ενα τρελο κι αν δε θεωρηθει και τοσο τρελο μπορει και να μεταφερθει σαν απορια και στο Μιχαλη , αν σε ενα αυτοκινητο προστεθει "δοχειο κενου" και αφηνει τελικα συνολικο βαρος αυτοκινητου μολις 200 νιουτον π.χ. θα μπορουσε να ναι πολυ πιο οικονομικη η κινηση ενος τετοιου αυτοκινητου με πολυ μικρο βαρος ;
Το πιθανότερο είναι οτι θα συντριβεί στην αποσυμπίεση. Ακόμα κι αν του βγεί ελαφρύτερο δε λέει τίποτα διότι για να καταφέρει να πετάξει πρέπει τελικά να υπερνικήσει το βάρος του
Εφοσον εχει καποιος μια Ηλεκτρολογικη η Μηχανολογικη κατασκευη σε
κατοικια και θελει να εχει ως καυσιμο Φυσικο αεριο (υγρη μορφη και
αποθηκευση σε δεξαμενη).
Υπαρχει εταιρια να παραδιδει οπως με το Υγραεριο...???
εφόσον διαθέτετε αυτόνομο ενεργειακά σπίτι γιατί δεν δοκιμάζεται το mining σε crypto πραγματικά οταν γινει η αποσβεση απλά θα τυπώνετε χρήμα. (μετα το halving ομως αξίζει να το εξετάσετε)
Κύριε Ιωσήφ θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να επικοινωνήσω με τον Κύριο Καλογεράκι σος παρακαλώ ?
Δημοσίως όχι, δεν μπορώ. Μπορώ να σας δώσω το τηλέφωνό του μόνο αν μου στείλετε e mail εδώ : nautilos1@hotmail.com
13:25 Το "βαρίδι" έχει κάποιον όγκο.Το έχουμε συμπεριλάβει στους υπολογισμούς?
(Η άνωση του "όγκου" του βάρους που θα δέσουμε στο μπουκάλι).
Η "πραγματικότητα" υπάρχει ήδη και οι επιστήμονες την "αποκαλύπτουν" απλά?
Ή οι επιστήμονες "δημιουργούν" την πραγματικότητα απο το " τίποτα"? (Το Χάος)
Καλησπέρα σας! Νομίζω πως το καλύτερο αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο πείραμα θα υπάρχει εάν στον συγκεκριμένο σωλήνα καινού το αέριο που θα μένει μέσα στον σωλήνα (εφόσον δεν θα είναι απόλυτο κενό) να είναι είτε υδρογόνο είτε ήλιο ώστε να υπάρχει και από αυτό όφελός στο βάρος.
Επιπρόσθετα εάν το θερμαίνεις αυτό το αέριο, λόγο θερμοδυναμικής, θα μπορείς να πετύχεις περισσότερη αραίωση, ίδια εσωτερική πίεση με λιγότερο βάρος.
Απάντηση για το πείραμα....
Διαφορά πυκνότητα μεταξύ των δύο χώρων (μπουκάλι- νερό). Όσο μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερη η άνωση.
Βλέπε στα αερόστατα.....
Την διαφορά πυκνότητας του εξωτερικού κρύου αέρα με τον εσωτερικό θερμό.
Τα σέβη μου
Θ. Δρυμώνης
Αν για κάποιο λόγο όμως δημιουργηθεί μια τρύπα, αυτόματος θα γεμίσει αέρα και κατευθείαν θεωρώ ότι θα πέσει σαν βαρίδι στην γη θα ξαναποκτήσει το αρχικό του βάρος. Μια σκέψεις κάνω χωρίς να γνωρίζω πολλά πολλά από το φαινόμενο αυτό. Τι λέτε εσείς ;
Το κενό αέρος διμυργιτε και αλιοσ ήνε πγιο ισκιρο πγιο ασφαλής και πγιο αποτέλεσματικο αυτό πυ θέλεις να κάνης θα σινδλιβι ήνε λάθος θεωρία δεν Μπόρο να συ εξηγήσεο παραπάνω γιατί το μεγάλο αφτί καταγραφή τα πάντα το μόνο πυ Μπόρο να συ πο ήνε ι λέξη φτιαχτο ανάποδα 🤘👽 έξυπνος ισε θα καταλάβεις καλή επιτυχία σε ότι κάνης αξίζει και ας ήνε αποτυχία
Να φέρω ένα παράδειγμα για το μπουκάλι με το ίσο βάρος του
Αλλά δεν ξέρω εάν είναι σωστό π.χ
Μία τσαμαδουρα στην επιφάνεια της θάλασσας από κάτω κρεμιέται περισσότερο βάρος σε σχοινί αλλά δεν βουλιάζει εξακολουθεί να επιπλέει.
Εγώ άμα θες σου φτιάχνω ελατήρια άμα φτιάξεις ποδάρια για ομαλή προσγείωση... Bill springs Αθήνα δεν θέλω λεφτά..
Μέγιστος Καλογεράκης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??!
Εγώ το έχω ονειρευτή πριν 30 χρόνια περίπου...βέβαια ποιός νοιάζεται...
Άμα φτιάξεις σπίτι στον ουρανό κάποια στιγμή θα σου λείψει η παρέα. Τότε θα πρέπει να φτιάξουμε ένα χωριό. ☁️🍃☁️🍃☁️
Γνώμη μου. Το μπουκάλι 1,5L και με 1,5 κιλά βάρος εκτός μπουκαλιού δεν θα βουλιάξει διότι το εκτοπιζόμενο νερό είναι 1,5 κιλά από το μπουκάλι συν τον όγκο του βαριδιού που είναι κρεμασμένο στο μπουκάλι.
Ένα μπουκάλι γεμάτο νερό και ένα άδειο
δεμένα με ταινία το άδειο σηκώνει εύκολα το γεμάτο
μέσα στο νερό να είστε καλά
1,5 L όγκος αέρα + 1,5Κ βάρος = ουδέτερη πλευστότητα (Αρχή του Αρχιμήδη) Σωστα;
Λάθος, καταρχάς τα κιλα δεν ειναι βαρος. Δες τη σωστη απαντηση που εδωσα σε σχόλιο.
@@Kapamikapa Μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει.....
Τα κιλά είναι βάρος. Ο όγκος δεν είναι βάρος.
Ενα μπουκάλι 1,5L όγκο γεμάτο με νερό δίνει ουδέτερη πλευστότητα.
Αν κρεμάσουμε έξω απο το κενό μπουκάλι βάρος 1,5Κ πάλι ουδέτερη πλευστότητα δεν πετυχαίνουμε; Σε θεωρία....
Τα κιλα ειναι μάζα. Αν βαλεις μεσα στο άδειο μπουκαλι 1.5 λιτρων, μια μαζα 1.5 κιλων τοτε αυτο θα αιωρείται μεσα στο νερο αν ειναι νερο απεσταγμενο. Αν ειναι αλμυρό νερο,τοτε το μπουκαλι θα επιπλέει.
@@georgeanagnostaras3659αν το βαρος ειναι δεμενο στο μπουκαλι και ειναι και το ιδιο μεσα στο νερό, τοτε το αδειο μπουκαλι θα επιπλεει διοτι κσι σρην μαζα των 1.5 κιλων θα ασκειται ανωση οποτε η δυναμη που ασκειται στο μπουκαλι θα ειναι μικροτερη
Αν βαλεις μεσα στο μπουκαλι ωμος συμπιεσμένο αερα με καπιον τρόπο και 1.5 κιλο βαρος εκει μπορει να μην βουλιάξει
Μιχάλη, άσε το καλοκαίρι.....Τώρα είμαι εδώ και έρχομαι εθελοντής να σου κρατώ τα μπουκάλια....
Για να φτιάξεις ένα λειτουργικό αερόστατο τύπου Ζέπελιν πρέπει να είναι 52 μέτρα και για να γεμίσεις αεριο ένα τέτοιο αερόπλοιο δεν συμφέρει καθόλου
Καλογεράκη..δε πιανεσαι από πουθενά ρε φίλε μπράβο σου
Οι πτητικές συσκευές που είναι ελαφρύτερες του αέρα δεν επικρατήσαν κι ο βασικός λόγος είναι ότι είναι πολυ επιρρεπείς στον άνεμο. Πάραυτα δεν καταλαβα γιατί να φτιάξει ένα τόσο ακριβό αεροσκάφος κενού και να μην χρησιμοποιήσει ήλιο που είναι πιο εύκολο, αρκετά πιο οικονομικό και δοκιμασμένο.
γιατι ειναι ξεπερασμενες και απαρχαιωμενες οι τεχνολογιες που λες περι ηλιου
Μα συγγνώμη λίγο έχω μιά απορία... ένα μπουκάλι 1.5 λίτρο κενό με αέρα μέσα ζυγίζει πες 100 γραμμάρια βαριά βαριά και το 1.5 λίτρο αέρα ζυγίζει 2 γραμμάρια ο αέρας που έχει μέσα αν τα 1000 λίτρα του ενός κυβικου ζυγίζουν 1300 γραμμάρια αέρα άρα το συνολικό βάρος του μπουκαλιού μπορεί επιφέρει ανοση μέσα σε ένα βαρέλι με νερό δένοντας του μία πέτρα κάτω των 850 με 900 γραμμαρίων
καλησπερα,ενδιαφερων πιστευω θα εχει να πειραματιστουμε περισσοτερο με τις διαφορες θερμοκρασιας νερου και αερα μεσα στο μπουκαλι,εαν ο λογισμος μου ειναι σωστος,
σε ενα βαρελι κρυο νερο θα ειναι πιο δυσκολο να το βουλιαξεις βεβαια αυτο θα μπορουσε να διαπιστωθει αμεσα εαν βαζαμε ενα μουκαλι ζεστο νερο γεματο μεσα σε κρυο νερο αλλα τα αερια συμπεριφερονται διαφορετικα...
Ο Μιχάλης μου θυμησε το γκιολβα που έλεγε ότι μπορεί να φτάσει αεροσκάφος να φεύγει από Λονδίνο για νέα Υόρκη σε μισή ώρα με τη δημιουργία κενού αέρα στην ατμόσφαιρα και χωρίς καύσιμα αυτό είναι εφικτό η έλεγε ότι ήθελε?
Ελεγε οτι ηθελε
!!!!!!!!!!!!!!!!.......
Μιχάλη, 1 m3 αερα έχει ΜΑΖΑ 1,3kg αλλά στη ζυγαριά δε ζυγίζει τόσο. Ζυγίζει πολύ λιγότερο. Φαντάσου ενα μπαλόνι με όγκο 1μ3 πάνω στη ζυγαριά. Θα ζυγίζει μόνο γραμμάρια
Ο λόγος είναι ότι αυτό που μετράς στη ζυγαριά, περιβάλλεται από αέρα από όλες τις μεριές και ο αέρας αυτός το πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις και άρα το κάνει με "αιωρείται" κατά καποιο τρόπο.
Άρα όντως η σωλήνα που θα φτιάζεις θα δέχεται δύναμη προς τα πάνω μόνο ίση με τα (λίτρα κένου) x 1,3. Αυτοί που γεμίζαν με ήλιο, εκμεταλεύονταν τη σχετιά μικρότερη μάζα του ανα m3, αλλα επειδή καταλάμβανε τον ίδιο όγκο, υπήρχε πλεονέκτημα. Άρα όταν το καναν scale up, κάποια στιγμή αυτό το πλεονέκτημα έγινε υπολογίσιμο. Θα πρέπει και εσύ να το κάνεις σε μεγαλύτερη κλίμακα για να έχει υπολογίσιμο πλεονέκτημα, αλλά εσύ με κάθε λίτρο παραπάνω, θα πρέπει να βάζει πολύ παραπάνω υλικά για να μην συνθλιβεί. Θεωρώ πως τα μέχρι τώρα διαθέσιμα υλικά δε μπορούν να σε υποστηρίξουν. Σίγουρα πάντως θεωρώ πως το σχήμα θα πρέπει να είναι σφαιρικό, και οι νευρώσεις πέρα από περιμέτρικές, να είναι κυρίως διαμετρικές, από ακρη σε άκρη (να αντιστέκονται ακριβώς στη συμπίεση).
Επίσης σου έχω ιδέα για αποθήκευση ενέργειας, χωρίς καμία ανάγκη για μπαταρίες. Για οικιακή χρήση εννοώ. Ένα μεγάλο πηγάδι χρειάζεσαι και τα χεράκια σου. Εσύ μπορείς. Στείλε μου αν θες. Θα χαρώ να τα πούμε
Και τώρα που το σκέφτομαι, για τα αερόπλοια σπίτια που φαντάζεσαι, δε χρειάζεται καν πηγάδι
Αυτό ισχύει στη γη λόγω της ατμόσφαιρας η οποία δημιουργεί άνωση και για αυτό εξουδετερώνει το βάρος του αέρα. Άμα πάρεις την ίδια ποσότητα δηλαδή ένα κυβικό μέτρο αέρα και πας και το ζυγίσεις σε ένα πλανήτη με την ίδια μάζα με τη γη ο οποίος δεν έχει όμως ατμόσφαιρα τότε η ζυγαριά θα γράψει 1,3kg.
Δεν συμφέρει τις πολυεθνικές και στο Χίντενμπουρκ έκαναν δολιοφθορά για την μή επέκταση των αερόπλοιων ως φθηνό μέσο μαζικής μεταφοράς!
Να δούμε τι μπαταρίες θα βάλει τώρα μολύβδου? Γιατί τις λιθίου τις σιχτιριζε
Θα φτιάξει δικές του δίβολτες μεγάλε. Σιγά μην αγοράσει ο Καλογεράκης λιθίου απ' το εμπόριο. :)
Βινίλιο και PVC Μιχχάλη και ανθρακονήματα
Ιδανικό κράτος προϋποθέτει και ιδανικούς πολίτες
αν δεν κανω λαθος για οχημα κενου αερος ειχε μιλησει και ο γκιωλβας!!!???υπεροχος μιχαλη!ευχαριστουμε ιωσηφ!
Οχήματα σαν αυτό υπερθερμάνουν τον αέρα μπροστά τους με μικροκυματικές δέσμες, για να μικρύνουν την αεροδυναμική τους αντίσταση και ηχητικό ίχνος αφού τον καθιστούν πιο αραιό.
Αυτό έχει νόημα να το κάνεις για ταχύτητα 5 Μαχ και πάνω. Όχι για συμβατικό σκάφος.
Η δέσμες δε μεταφέρουν ορμή στο σκάφος. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιείσεις σαν μέσο προώθησης,
Το αντίστοιχο με μια βάρκα η ένα ταχύπλοο θα ήταν να πετάει αέρα κάτω από τη γάστρα του για να μειώσει την αντίσταση του νερού.
Για που το έβαλες Καρδιά μου???
Ατμόσφαιρα Κενό Αέρος???
Στο Φεγγάρι ???
Στην Σκοτεινή πλευρά του???
Καλογεράκη την έκανα την εργασία που είπες να κάνουμε με μπουκάλια 0,5L. Το ένα κενό μπουκάλι των 0,5Lδεν κατάφερα να το βουλιάξω ακόμη και αν του έβαλα 2L βάρος.
Κύριε Ιωσήφ αν μου λέγανε ότι μπορώ να επιλεξω στο TH-cam μόνο ενα κανάλι,θα επέλεγα το δικό σας!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ. Μια ερώτηση μόνο, αν μου επιτρέπεις. Αφού αγαπάς τόσο πολύ το κανάλι μου γιατί δεν έχεις εγγραφεί; Δεν χρεώνεσαι.
Είμαι εγγεγραμμένος στο κανάλι σας εδώ και 2 χρονια
@@chowj2019 Και πώς γίνεται στον λογαριασμό σας να αναφέρεται πως το κανάλι σας δεν έχει κανένα περιεχόμενο; Ούτε βίντεο, ούτε εγγραφές, τίποτε! Τέλος πάντων, δεν γκρινιάζω. Η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική.
@@JosephPapado Ιωσήφ μπορεί να έχει κάνει να είναι κρυφές (ιδιωτικές) οι εγγραφές. Δηλαδή να έχει εγγραφές αλλά σε όποιον βλέπει το κανάλι να μην τις δείχνει.
Μιχαλη, οσον αφορα το πανω απο τα συνεφα σε χανω... Η πιεση εκει δεν θα ειναι μια ατμοσφαιρα οποτε θα χανεις πολυ ανωση.
Ηλιακόπλοίο κενού