Super astfel de continut,este un subiect care si eu sunt "ancorat" in a il explica celor din jur.Problema este ca am observat ca oamenii nu sunt atat de interesati de astfel de subiecte,am cautat sa fac o cercetare in baza ideilor neurostiintei si am descoperit cateva idei: -cand vorbesti oamenilor de cum sa faca bani,sa castige mai mult,sa obtina un randament cat mai ridicat,creierul resimte "remuneratie" la actiunile exercitate de pana atunci si elimina in corp substante de fericire(endorfine si dopamina) gen (vreau sa aflu,vreau sa castig) -cand le explici oamenilor ca ei fac anumite greseli in ceea ce priveste finantele personale,creierul "resimte" durere,secreta substante de durere (cortizol) si atunci prefera sa dea skip la astfel de continut pentru ca se simt judecati si mai putin inteligenti in deciziile care ei le-au luat. Mi-ar face placere sa purtam o discutie pe aceasta tema subiect "ce prinde si ce nu prinde la public" in privat daca exista astfel de ocazie pentru mine!Mult succes!
Asta este genul de videoclip care nu prinde la public. Dar câteodată trebuie să-l faci pentru că la urma urmei, TH-cam este despre tine. Poate o să discutăm într-o zi un astfel de subiect, dar nu fac promisiuni. 🙂
@@lidiatanasescu4807 nu este greu...eu pun mereu la fiecare salariu 300 de lei deoparte cand fac 1000 ii schimb in 200 de euro si este mai greu sa ii cheltui dupa plus ca nici o data nu cumpar ceva ce nu im permit sa cumpar de 2 ori gen daca este 1000 de lei si am doar 1000 nu cumpar daca este 500 si am 1000 il cumpar
M-ai facut sa ma simt un idiot. Tocmai ce am realizat ca aspiratorul Bosch cu aspirare prin apa, pe care l-am cumparat acum 6 luni a fost folosit de 3 ori . Multumesc.
Pe vremuri, făceam la fel cu telefoanele: mă uitam la specificații și alegem pe cele cu specificații de top la preț mai bun. După o vreme, eram frustrat că nu funcționează cum aș fi avut nevoie. Ajunsesem să schimb telefonul la câteva luni. La un moment dat, am decis să dau mai mult pentru un brand de top, ne-chinezesc, și a fost primul smartphone pe care l-am folosit 2 ani.
Nu sunt un fan. Prefer întotdeauna să plătesc cu banii jos, nu în rate. În plus, există întotdeauna riscul să te întinzi mai mult decât îți este plapuma pentru că „îți permiți rata”.
Salut Ovidiu, asa o sa fac si eu, foarte inteleapta strategie. Am luat frt des si mult la oferta, iar unele lucruri erau expirate (mancare cel mai adesea) + ca la Kaufland unde merg eu, nu mi-au mai primit retur produsele suspecte, în ultima vreme; si-au schimbat politica. Multumesc ptr ideile excelente, esti Maestro!
Cel mai mult m-a motivat „Secretele Minții de Milionar”. Însă dintre cele două menționate de tine eu rezonez mai bine cu „Cel mai bogat om din Babilon”.
Salut! Felicitari pt video! Sunt sigur ca este de ajutor multor persoane. De ceva timp incoace am o curiozitate personala: De ce teama asta de credite si datorii? Din ce am inteles, locuiesti in chirie, impreuna cu unul dintre prietenii tai buni si pt asta cheltuiesti 250-300€ lunar ( chirie + utilitati). In cazul acesta cu 1500 lei rata lunara, poti avea locul tau personal, fara sa il imparti cu nimeni. Atata timp cat ai calculele facute, dc e asa grav sa ai datorii (bune)? Si 2) De ce ai plati o locuinta cash? Sa luam in exemplu: ai 70k € cash. Dc ai alege plata cash, in locul platii partiale + credit bancar (leverage). Restul banilor ii poti investi si teoretic iti poti scoate dobanda cu un randament al investitiei de 5-6%. Toate bune!
Salut! În primul rând, mulțumesc pentru apreciere. Personal eu prefer să nu am datorii pentru că nu-mi place să am obligații prea multe la bănci. Și să faci credite ca să plătești mai mult pe lucruri care se devalorizează mi se pare o decizie financiară proastă. Singura excepție o reprezintă creditul ipotecar. Datorită faptului că eu nu sunt angajat, posibilitatea de a obține un credit ipotecar în România este limitată și chiar tinde spre zero. În consecință, momentan o chirie rezonabilă este varianta mai potrivită. Iar dacă ar fi să aleg și eu aș prefera un credit cu dobândă pe care să-l plătesc anticipat în timp ce investesc și la bursă. Asta cu excepția situației în care aș avea posibilitatea să plătesc cash fără să mă încurce la partea de investiții.
Salut Ovidiu. Te rog să-mi dai un sfat. Am 45 ani și intenționez sa pun ceva deoparte pentru suplimentarea viitoarei pensii. Am disponibil în jur de 300 lei pe luna pentru a investi. Ce sfat îmi dai, să-i pun în pensia privata pilon 3 sau să-i investesc în fondurile mutuale prin intermediul băncii unde iau salariul? Fiind începător exclud participarea directa la bursa sau alte "inginerii" mai sofisticate. Mulțumesc mult. Menționez ca am strâns deja fondurile de urgenta și de siguranță.
Probabil Ovidiu imi va da dreptate insa o varianta foarte buna ar fi investirea intr-un fond mutual care in ultimii 10 ani a avut o performanta mai buna decat indicele S&P500 care a avut o performanta medie anuala de 13.9%. Orice mai putin de atat, din punctul meu de vedere, e un fond mutual in care nu se merita investit. Oricum, sunt curios si eu de raspunsul lui Ovidiu.
Salut, Emanuel! Ținând cont de suma disponibilă, probabil cel mai ușor ar fi să mergi pe un ETF ce replică un indice bursier. Aici poți să mergi pe BET, pentru rezultate ceva mai bune sau S&P 500 pentru că ai cele mai puternice 500 de companii din SUA sau MSCI World/FTSE Developed ca să ai cele mai mari companii din toate țările dezvoltate. Nu are rost să mergi pe pilonul 3 sau Fonduri Mutuale de la Bănci dacă nu sunt de tip indice. Mai degrabă te concentrezi pe a crește suma disponibilă pentru investiții ca să-ți poți diversifica ulterior portofoliul.
Felicitări pentru modul de gândire. Eu am o pasiune pentru smartphone-uri și le schimb o dată la un an sau doi. Și eu sunt atent pe ce cheltui și-mi țin evidența în aplicația Money Manager. Prefer banii economisiți să-i investesc la bursă chiar și dacă voi retrage mai târziu dar sunt atent pe ce acțiuni cheltuiesc și-mi"hrănesc" impulsul de a cheltui. 🙂 O alta idee a fost să renunț la laptop pe care-l foloseam foarte puțin și să folosesc telefonul la maxim, acum au inclus performanțe de laptop și interfață pentru conectare la monitor sau TV cu mouse și tastatură când chiar ai nevoie de laptop (modul DEX pe Samsung de exemplu).
Mulțumesc! Felicitări și ție pentru conștientizarea faptului că îți plac smartphone-urilor și pentru faptul că acționezi deliberat atunci când le schimbi fără a sacrifica investițiile. O abordare foarte productivă. 😀
Salutare, Greu cu pusul in practica.Chiar tu pe de o parte ne-ai zis ca ti-ai luat Huawei pentru ca era mai ieftin decat Samsung/iPhone, dupa ai zis ca mai bine iti iei ceva de calitate in detrimentul a ceva ieftin :) Eu personal am intalnit atat produse ieftine care au depasit calitativ cu mult brandurile scumpe si la polul opus branduri scumpe cu calitate foarte proasta. Mai tine si de noroc :) In orice caz, multumim pentru material!
Salut! Există o diferență între a plăti pentru Brand și a plăti pentru Calitate. Telefonul pe care l-am cumpărat eu avea aproape aceleași specificații cu ale unui telefon Samsung sau Apple doar că era la jumătate de preț. În cazul ăla aș fi plătit doar brand-ul. În plus, eu consider Huawei o firmă destul de serioasă cu produse de calitate. În octombrie telefonul pe care-l am va împlini 3 ani și nu am avut nici o problemă majoră cu el. Și pot să spun că l-am folosit intens. 75% din videoclipurile de pe canalul meu sunt filmate cu el. 🙂 Când m-am referit la produse de calitate, mă refer la exemple de genul să nu dai 10 RON pe un tricou care se întinde după 3 spălări. Mai bine dai 50 RON ca să te țină ceva mai mult.
Si eu incerc sa traiesc o viata fara rate de ceva timp totusi o fac din ambitie mai mult , fiind constient de faptul ca pierd in timp cate ceva. Robert T. Kiyosaki crede ca este o prostie. Poate ar fi si asta o sugestie de video avantajele si dezavantajele financiare "debt free".
Robert Kiyosaki declară că este miliardar în timp ce mai multe surse au calculat averea lui undeva la 100 mil. USD. Nu sunt un mare fan al al exagerărilor sale. În schimb, am observat avantajele unei vieți debt-free. Și de asta o promovez. 🙂
Perfect de acord. Pentru că se bazează pe ideea de a ieși în evidență și a fi diferit față de majoritate. Și ajungi să plătești pentru acea caracteristică.
@@ovidiutarcu Da Ovi, asa e in DOOM 2, dar tot el da voie ca "nici o" sa se scrie legat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghitim toate inovatiile promovate de pseudointelectuali, mai ales ca utilizarea sufixului "-sc" la verbe de genul asta(a trebui, de ex.) suna mai mult a limba de lemn de PCR, ori, din ce am vazut la tine, nu asta e cazul. Sper ca n-am deranjat prea tare, prin critica mea constructiva.
Super astfel de continut,este un subiect care si eu sunt "ancorat" in a il explica celor din jur.Problema este ca am observat ca oamenii nu sunt atat de interesati de astfel de subiecte,am cautat sa fac o cercetare in baza ideilor neurostiintei si am descoperit cateva idei:
-cand vorbesti oamenilor de cum sa faca bani,sa castige mai mult,sa obtina un randament cat mai ridicat,creierul resimte "remuneratie" la actiunile exercitate de pana atunci si elimina in corp substante de fericire(endorfine si dopamina) gen (vreau sa aflu,vreau sa castig)
-cand le explici oamenilor ca ei fac anumite greseli in ceea ce priveste finantele personale,creierul "resimte" durere,secreta substante de durere (cortizol) si atunci prefera sa dea skip la astfel de continut pentru ca se simt judecati si mai putin inteligenti in deciziile care ei le-au luat.
Mi-ar face placere sa purtam o discutie pe aceasta tema subiect "ce prinde si ce nu prinde la public" in privat daca exista astfel de ocazie pentru mine!Mult succes!
Asta este genul de videoclip care nu prinde la public. Dar câteodată trebuie să-l faci pentru că la urma urmei, TH-cam este despre tine.
Poate o să discutăm într-o zi un astfel de subiect, dar nu fac promisiuni. 🙂
@@ovidiutarcu promisiunea e mai rea ca datoria 🤫🤫🤫 mult succes!
Eu sunt plecat de foarte mult timp din Romania, cand eram acolo practic nu prea aveam ce cheltui !
Sper că acum situația s-a schimbat. 🙂
Foarte utile sfaturile, deși cam greu de pus in practica!
Felicitări!
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊
De ce spui că sunt greu de pus în practică?
Pentru că este greu sa fac economii
@@lidiatanasescu4807 nu este greu...eu pun mereu la fiecare salariu 300 de lei deoparte cand fac 1000 ii schimb in 200 de euro si este mai greu sa ii cheltui dupa plus ca nici o data nu cumpar ceva ce nu im permit sa cumpar de 2 ori gen daca este 1000 de lei si am doar 1000 nu cumpar daca este 500 si am 1000 il cumpar
6:05 era sa ma inec cu ceaiul :))) multumim pentru video !
Cu drag! 😂
faină planificarea, și glumița cu mastercard haha! Folosești o fișă excel pentru bugetare?
Da, folosesc acest șablon: ovidiutarcu.ro/buget-personal/
Fain.. Mersi de sfaturi!
Cu drag! 🙂
Felicitari pentru video !
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
M-ai facut sa ma simt un idiot. Tocmai ce am realizat ca aspiratorul Bosch cu aspirare prin apa, pe care l-am cumparat acum 6 luni a fost folosit de 3 ori . Multumesc.
Cu toții am făcut astfel de achiziții neinspirate. Acum e important să înveți din greșeală și să nu o mai repeți în viitor. 🙂
Pe vremuri, făceam la fel cu telefoanele: mă uitam la specificații și alegem pe cele cu specificații de top la preț mai bun.
După o vreme, eram frustrat că nu funcționează cum aș fi avut nevoie. Ajunsesem să schimb telefonul la câteva luni.
La un moment dat, am decis să dau mai mult pentru un brand de top, ne-chinezesc, și a fost primul smartphone pe care l-am folosit 2 ani.
👍
Salut Ovidiu. Ce parere ai despre cardurile de cumparaturi in rate cu dobanda 0. Se poate achizitiona un telefon, de exemplu, in acest sistem.
Nu sunt un fan. Prefer întotdeauna să plătesc cu banii jos, nu în rate.
În plus, există întotdeauna riscul să te întinzi mai mult decât îți este plapuma pentru că „îți permiți rata”.
Misto sfaturi!
P.s. semeni cu @Cristi Priza! Poate e fratele tau! :))
Mă bucur că ți-a fost de folos!
Salut Ovidiu, asa o sa fac si eu, foarte inteleapta strategie. Am luat frt des si mult la oferta, iar unele lucruri erau expirate (mancare cel mai adesea) + ca la Kaufland unde merg eu, nu mi-au mai primit retur produsele suspecte, în ultima vreme; si-au schimbat politica. Multumesc ptr ideile excelente, esti Maestro!
Sper să-ți fie de folos! 🙂
Conținut de foarte bună calitate
Mulțumesc!
Cel mai bogat om din babilon sau Tata Bogat Tata sarac? Care te-a motivat mai mult? si pe care o consideri mai buna?
Cel mai mult m-a motivat „Secretele Minții de Milionar”. Însă dintre cele două menționate de tine eu rezonez mai bine cu „Cel mai bogat om din Babilon”.
Salut! Felicitari pt video! Sunt sigur ca este de ajutor multor persoane.
De ceva timp incoace am o curiozitate personala: De ce teama asta de credite si datorii?
Din ce am inteles, locuiesti in chirie, impreuna cu unul dintre prietenii tai buni si pt asta cheltuiesti 250-300€ lunar ( chirie + utilitati). In cazul acesta cu 1500 lei rata lunara, poti avea locul tau personal, fara sa il imparti cu nimeni. Atata timp cat ai calculele facute, dc e asa grav sa ai datorii (bune)?
Si 2) De ce ai plati o locuinta cash? Sa luam in exemplu: ai 70k € cash. Dc ai alege plata cash, in locul platii partiale + credit bancar (leverage). Restul banilor ii poti investi si teoretic iti poti scoate dobanda cu un randament al investitiei de 5-6%.
Toate bune!
Salut! În primul rând, mulțumesc pentru apreciere.
Personal eu prefer să nu am datorii pentru că nu-mi place să am obligații prea multe la bănci. Și să faci credite ca să plătești mai mult pe lucruri care se devalorizează mi se pare o decizie financiară proastă. Singura excepție o reprezintă creditul ipotecar.
Datorită faptului că eu nu sunt angajat, posibilitatea de a obține un credit ipotecar în România este limitată și chiar tinde spre zero. În consecință, momentan o chirie rezonabilă este varianta mai potrivită.
Iar dacă ar fi să aleg și eu aș prefera un credit cu dobândă pe care să-l plătesc anticipat în timp ce investesc și la bursă. Asta cu excepția situației în care aș avea posibilitatea să plătesc cash fără să mă încurce la partea de investiții.
@@ovidiutarcu sounds fair. N-am luat in calcul posibilitatea in care nu ai fi angajat.
Toate bune,
Bogdan
Bravo 👏👏!!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Salut Ovidiu. Te rog să-mi dai un sfat. Am 45 ani și intenționez sa pun ceva deoparte pentru suplimentarea viitoarei pensii. Am disponibil în jur de 300 lei pe luna pentru a investi. Ce sfat îmi dai, să-i pun în pensia privata pilon 3 sau să-i investesc în fondurile mutuale prin intermediul băncii unde iau salariul? Fiind începător exclud participarea directa la bursa sau alte "inginerii" mai sofisticate. Mulțumesc mult. Menționez ca am strâns deja fondurile de urgenta și de siguranță.
Probabil Ovidiu imi va da dreptate insa o varianta foarte buna ar fi investirea intr-un fond mutual care in ultimii 10 ani a avut o performanta mai buna decat indicele S&P500 care a avut o performanta medie anuala de 13.9%. Orice mai putin de atat, din punctul meu de vedere, e un fond mutual in care nu se merita investit. Oricum, sunt curios si eu de raspunsul lui Ovidiu.
Salut, Emanuel!
Ținând cont de suma disponibilă, probabil cel mai ușor ar fi să mergi pe un ETF ce replică un indice bursier. Aici poți să mergi pe BET, pentru rezultate ceva mai bune sau S&P 500 pentru că ai cele mai puternice 500 de companii din SUA sau MSCI World/FTSE Developed ca să ai cele mai mari companii din toate țările dezvoltate.
Nu are rost să mergi pe pilonul 3 sau Fonduri Mutuale de la Bănci dacă nu sunt de tip indice. Mai degrabă te concentrezi pe a crește suma disponibilă pentru investiții ca să-ți poți diversifica ulterior portofoliul.
Felicitări pentru modul de gândire. Eu am o pasiune pentru smartphone-uri și le schimb o dată la un an sau doi. Și eu sunt atent pe ce cheltui și-mi țin evidența în aplicația Money Manager. Prefer banii economisiți să-i investesc la bursă chiar și dacă voi retrage mai târziu dar sunt atent pe ce acțiuni cheltuiesc și-mi"hrănesc" impulsul de a cheltui. 🙂
O alta idee a fost să renunț la laptop pe care-l foloseam foarte puțin și să folosesc telefonul la maxim, acum au inclus performanțe de laptop și interfață pentru conectare la monitor sau TV cu mouse și tastatură când chiar ai nevoie de laptop (modul DEX pe Samsung de exemplu).
Mulțumesc! Felicitări și ție pentru conștientizarea faptului că îți plac smartphone-urilor și pentru faptul că acționezi deliberat atunci când le schimbi fără a sacrifica investițiile. O abordare foarte productivă. 😀
mi-a placut faza cu MasterCard.
👍
Banii iubesc oamenii DESTEPTI, fug intodeauna de prosti. Cu cat ai mai putine nevoi cu atat banii te vor iubi. TOT un fel de dragoste este.
🙂
Salutare,
Greu cu pusul in practica.Chiar tu pe de o parte ne-ai zis ca ti-ai luat Huawei pentru ca era mai ieftin decat Samsung/iPhone, dupa ai zis ca mai bine iti iei ceva de calitate in detrimentul a ceva ieftin :)
Eu personal am intalnit atat produse ieftine care au depasit calitativ cu mult brandurile scumpe si la polul opus branduri scumpe cu calitate foarte proasta.
Mai tine si de noroc :) In orice caz, multumim pentru material!
Salut!
Există o diferență între a plăti pentru Brand și a plăti pentru Calitate. Telefonul pe care l-am cumpărat eu avea aproape aceleași specificații cu ale unui telefon Samsung sau Apple doar că era la jumătate de preț. În cazul ăla aș fi plătit doar brand-ul.
În plus, eu consider Huawei o firmă destul de serioasă cu produse de calitate. În octombrie telefonul pe care-l am va împlini 3 ani și nu am avut nici o problemă majoră cu el. Și pot să spun că l-am folosit intens. 75% din videoclipurile de pe canalul meu sunt filmate cu el. 🙂
Când m-am referit la produse de calitate, mă refer la exemple de genul să nu dai 10 RON pe un tricou care se întinde după 3 spălări. Mai bine dai 50 RON ca să te țină ceva mai mult.
Sa pui deoparte "nimic"...salarii de România
Nu sunt de acord cu această afirmație. 😐
Si eu incerc sa traiesc o viata fara rate de ceva timp totusi o fac din ambitie mai mult , fiind constient de faptul ca pierd in timp cate ceva. Robert T. Kiyosaki crede ca este o prostie. Poate ar fi si asta o sugestie de video avantajele si dezavantajele financiare "debt free".
Robert Kiyosaki declară că este miliardar în timp ce mai multe surse au calculat averea lui undeva la 100 mil. USD. Nu sunt un mare fan al al exagerărilor sale.
În schimb, am observat avantajele unei vieți debt-free. Și de asta o promovez. 🙂
Sunt aceleași telefoane în care doar culoarea difera și o diferență de preț de aproape 200lei. Cea mai mare prostie...
Perfect de acord. Pentru că se bazează pe ideea de a ieși în evidență și a fi diferit față de majoritate. Și ajungi să plătești pentru acea caracteristică.
"imi cheltui"
Conform DOOM 2, ambele variante sunt corecte. 😉
@@ovidiutarcu Da Ovi, asa e in DOOM 2, dar tot el da voie ca "nici o" sa se scrie legat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghitim toate inovatiile promovate de pseudointelectuali, mai ales ca utilizarea sufixului "-sc" la verbe de genul asta(a trebui, de ex.) suna mai mult a limba de lemn de PCR, ori, din ce am vazut la tine, nu asta e cazul. Sper ca n-am deranjat prea tare, prin critica mea constructiva.
@@ade9597 stupid. Limba se schimba. Ghinion daca asta te supara. As spune ca e pseudointelectual comentariul tau
Poti sa-ti schimbi tonul vocii??? E deranjant
Poți să-ți schimbi comentariul? E deranjant. 😐
Personal , chiar îmi place tonul vocii.