00026 Κίτι Επαρχία Λάρνακας Χωριό Κίτι Kiti Cypriot Villages Cyprus

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
  • Κίτι Επαρχία Λάρνακας
    Ιερός Ναός Αγίου Κυριακού Αναχωρητού
    Παρεκκλήσιο Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτου
    Ιερός Ναός Παναγίας Αγγελόκτιστης Κιτίου
    Παρεκκλήσιο Αρχαγγέλου Μιχαήλ
    Εξωκλήσι Άγιος Γεώργιος του Ποταμού
    Εξωκλήσι Άγιος Γεώργιος Άρπερας
    Υδατοφράχτης Κιτίου
    Χωριό της επαρχίας Λάρνακας, περί τα 11 χμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας.Το Κίτι είναι κτισμένο στην παράκτια πεδιάδα της Λάρνακας, σε μέσο υψόμετρο 20 μέτρων. Το καμπίσιο ανάγλυφο του χωριού είναι διαμελισμένο από τον ποταμό Τρέμιθο που ρέει στα δυτικά του. Το Κίτι δέχεται μια χαμηλή μέση ετήσια βροχόπτωση που κυμαίνεται γύρω στα 360 χιλιοστόμετρα. Όμως το χωριό επηρεάζεται από το τοπικό υδροφόρο στρώμα Κιτίου - Περβολιών - Μενεού. Στην περιοχή έχουν ανορυχθεί αρκετές διατρήσεις που συνέβαλαν στην άρδευση σημαντικής έκτασης γης. Επιπρόσθετη έκταση γης αρδεύεται από το φράγμα του Τρέμιθου, στα βόρεια του Κιτίου. Στην περιοχή του χωριού καλλιεργείται μια ποικιλία λαχανικών που περιλαμβάνουν αγκινάρες, πατάτες, κολοκυθάκια, ντομάτες, αγγουράκια, καρπούζια και καρότα. Καλλιεργούνται επίσης τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά και λίγα φρουτόδεντρα. Στο χωριό είναι επίσης ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία.
    Η οδική σύνδεση του Κιτίου είναι πολύ καλή. Στα βορειοανατολικά συνδέεται με τη Δρομολαξιά (περί τα 3,5 χμ.) καθώς και με το χωριό Μενεού (περί τα 3 χμ.) και μέσω του με την πόλη της Λάρνακας. Συνδέεται επίσης στα βορειοδυτικά με το χωριό Τερσεφάνου (περί τα 3 χμ.), στα νοτιοανατολικά με το χωριό Περβόλια (περί τα 2 χμ.) και στα νοτιοδυτικά με το χωριό Σοφτάδες (περί τα 3 χμ.).
    Το χωριό διασώζει, με την ονομασία του, την ονομασία της αρχαίας κυπριακής πόλης του Κιτίου που βρισκόταν βορειότερα, στην τοποθεσία της σημερινής πόλης της Λάρνακας. Με την ονομασία Κίτιν το χωριό ήταν γνωστό και κατά τα μεσαιωνικά χρόνια κι έτσι αναφέρεται από τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά: ...καί μετά ταῦτα ὁ ρήγας [Πέτρος Α', 1359 - 1369] ἐξέβην ἀπό τήν Ἀταλείαν καί ἦλθεν εἰς τήν Κύπρον εἰς τό Κίτιν, καί ἐπέζευσεν [=αποβιβάστηκε] μέ τούς λᾶς του...(παρ. 209). Η αναφορά αυτή του Λεοντίου Μαχαιρά, για αποβίβαση του βασιλιά της Κύπρου στο Κίτι κατά την επιστροφή του στο νησί από τη Μικρά Ασία, υποδηλώνει ότι στην παραθαλάσσια περιοχή του χωριού υφίστατο κατά τον Μεσαίωνα αγκυροβόλιο. Ο λόγος όμως για τον οποίο ο βασιλιάς Πέτρος είχε αποβιβαστεί στο Κίτι, ήταν γιατί διέθετε εκεί παλάτι, που το είχε κτίσει γύρω στα 1367. Ο ίδιος μεσαιωνικός συγγραφέας αναφέρει επίσης το Κίτι ως ένα από τα κυπριακά χωριά που πυρπολήθηκαν από τους Σαρακηνούς κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Κύπρο το 1425, επί ημερών του βασιλιά Ιανού: ...Καί τήν παρασκευγήν εἰς τάς δέκα αὐγούστου ἐφέρασιν μαντάτον τοῦ ρηγός τό μεσομέριν, τό πῶς οἱ Σαρακηνοί ἐκάψαν τά Κελλία καί τήν Ἀραδίππου, καί οὗλον τό ἀπλίκιν τό δεσποτικόν, καί τό ἀπλίκιν τοῦ πύργου τῆς Ἀλικῆς, καί τήν Ἀγρίνουν, καί τήν Βρωμολαξίαν καί τό Κίτιν, καί ἐκάβασιν ἀπού τόπον εἰς τόπον... (παρ. 657).
    Σε παλαιούς χάρτες της Κύπρου σημειώνεται οικισμός με την ονομασία Chito (Χιτόν ή Χιτός), στα δυτικά της Λευκωσίας, κάπου κοντά στον σημερινό Γερόλακκο. Συνεπώς οι υποθέσεις ότι ο οικισμός που αναφέρεται ως Χιτόν πιθανώς να ήταν το Κίτι, μπορεί να μη ευσταθούν. Πάντως ο ιστορικός του 16ου αιώνα Φλώριος Βουστρώνιος γράφει κανονικά το Κίτι ως Chiti, λέξη που εύκολα αλλοιώνεται σε Chito. Ο Φλώριος μνημονεύει την λεηλασία του χωριού από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου το καλοκαίρι του 1425. Δίνει επίσης και την πληροφορία ότι: κατά την αναδιανομή των φέουδων στην οποία είχε προβεί ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β΄ μετά την άνοδό του στο θρόνο το 1460, το Κίτι δόθηκε στον Κιαρίονα ντε Λουζινιάν. Ο Κιαρίων ήταν γιος του Φιλίππου, κοντόσταυλου της Κύπρου (=αρχηγού του στρατού), που ήταν γιος του βασιλιά Ιακώβου Α΄ και αδελφός του βασιλιά Ιανού. Κοντά στο χωριό, στη δυτική όχθη του ποταμού Τρέμιθου, σώζεται μισοκατεστραμμένο τμήμα μεσαιωνικού γεφυριού (ίσως του 15ου αιώνα) με οικόσημα των Λουζινιανών. Το γεφύρι είχε δυο οξυκόρυφα τόξα, κι ανάμεσά τους ισχυρό ποδαρικό με οξυκόρυφη αντηρίδα προς την πλευρά του ρεύματος του ποταμού. Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια το Κίτι διέθετε, όπως φαίνεται, οχυρώσεις που προστάτευαν τη βασιλική έπαυλη. Στη διοικητική έκταση του χωριού υπάρχουν και αρχαιολογικά κατάλοιπα της Νεολιθικής περιόδου. Θεωρείται πιθανό ότι το Κίτι πρωτοκτίστηκε κατά τον 3ο/4ο μ.Χ. αιώνα, από κατοίκους του αρχαίου Κιτίου που μετακινήθηκαν νοτιότερα. το λατινικό παρεκκλήσι (αφιερωμένο σήμερα στους αγίους Αναργύρους) που προστέθηκε στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης. Το παρεκκλήσι χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Η ίδια η εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης, που αποτελεί αξιολογότατο μνημείο, χρονολογείται στον 11ο ή 12ο αιώνα και κτίστηκε στη θέση αρχαιότερης βασιλικής από την οποία διασώζεται το περίφημο γνωστό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν ότι η περιοχή του χωριού άκμασε και κατά τα Βυζαντινά χρόνια.
    Σήμερα στο Κίτι οι κάτοικοι συνολικά φτάνουν τους 5.136 (απογραφή 2021).
    Πηγή: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

ความคิดเห็น • 1

  • @ono980
    @ono980 3 หลายเดือนก่อน

    Спасибо, что поделились необычным видео, очень приятно 👍👍 30:40