dünyanın en verimli güneş hücresi ile güneş paneli yapabilseydik neler olurdu

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 พ.ค. 2020
  • Dünya’nın en verimli güneş hücresi
    Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. En temel amaç; az alan kullanarak daha fazla güç elde edebilmek. Bu konuda benimde sunumlarımda anlatımlarımda çokça kullandığım güneş enerji hücre verimliliklerini gösteren harita, Amerika’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (National Renewable Energy Laboratory (NREL)) tarafından yeni bir rekor ile karşımızda. 13 Nisan 2020 tarihindeki habere göre altı katmanlı güneş enerji hücresi yeni bir dünya rekoruna imza attı. Dünya’nın en verimli güneş hücresi özel koşullarda ( konsantre ışınım 143 güneş ışınımına eşdeğer) %47,1 dönüştürme oranına sahip. Bir güneş ışınım durumunda ise %39,2 enerji dönüştürme verimine ulaşmış. Bu yüzdesel ifadelerin anlamlarını açıklayacağım. Dünya’nın en verimli güneş hücresi konusundaki yayın İngilizce olarak bulabilirsiniz. www.nrel.gov/news/press/2020/...
    Güneş enerji hücresinde yeni rekor
    Güneş enerji hücre çeşitlerinden bahsederken poli kristal mono kristal yapının dışında farklı solar hücre çeşitleri olduğundan da bahsetmiştim. NREL haritası aslında güneş enerjisi teknolojisinin nereden gelip nereye gittiğini bize gösteriyor. Dünya rekorunu getiren teknoloji 6 katmanlı bir yapı ve şuan sadece labaratuar ortamında bu değerlere ulaşıldığının altını çizelim.
    Peki şuan satılan en verimli güneş paneli?
    Şuan ticari olarak satılan en verimli güneş paneli yaklaşık %22 -23 bandında verim ile çalışmaktadır. Nedir bu %22 verim ? güneş enerjisinden gelen ışınımın elektrik enerjisine dönüştürülme oranı diyebiliriz.
    Güneş enerjisi verimlilik konusu
    En basit anlatım ile ; ne kadar bir alan var? Güneş paneli sen o alanda ne kadar güç üretebiliyorsun.
    Örneğin en çok kullandığımız 60 hücreli güneş panelleri, en olarak 1 metre boy olarak yaklaşık 1,65 metre dir. Yani 1,65 metrekare alanda 300 W üretmek 350 Watt üretmek bugünlerde mümkün.
    350 W değerini 1,65 metrekare alanda üretmek demek bu panelin %22 gibi bir verimliliğe sahip olması demektir.
    Dünya’nın en verimli hücresi ile güneş paneli yapabilseydik?
    % 47 veya %50 oranında dönüştürme oranlarına sahip güneş hücreleri ile solar panel yapsaydık; 1,65 metrekare alanda 750 Wp veya 800 Wp gibi değerlere ulaşmamız anlamına gelirdi.
    Bir başka değişle, 800 Wp üretebilen paneli alıp evinizin balkonuna koyduğunuzda evinizin tüm ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretebilir. ( günlük ortalama olarak 4 kWh veya 4,5 kWh tüketen bir ev için )
    yada şöyle diyelim ; aylık 80 TL - 100 TL gibi fatura ödeyen bir ev sahibi sadece bir adet güneş paneli satın alarak elektrik faturasından kurtulabilecek.. ( tabiki evirici alması da gerekecek) panel odaklı verimlilik konusuna dikkat çekmek istiyorum, Bir panel ve elektrik parası yok ..
    Bugünde durum çok kötü değil aslında 2-3 solar panel ile de bu durum gerçekleştirilebiliyor. Maalesef evrak süreçleri ve bilinirlik konusundaki sıkıntılardan kaynaklı yeterince hızlı artış sağlayamıyor küçük sistemler
    Perovskite hücrelere ayrı bir başlık açmak isterim
    Organic hücre teknolojileri alanında çalışmalar 90’lı yıllarda başlamış olmalarına rağmen, dönüştürme verimlilik oranları ile çok tatmin edici olamadılar
    Ancak Perovskite hücre teknolojisi olarak isimlendirilen yapı geçmişi çok eskiye dayanmasa da kısa sürede oldukça yüksek verimlilik rakamlarına ulaşabildi. Ve çok yakın gelecekte bu hücreler ticari ürünler olarak karşımıza çıkacaktır. Bugün perovskite hücrelerin ulaşabildiği verim yaklaşık %25,2 civarındadır.
    Güzel bir haber vermek isterim ; Türkiye’de perovskite alanında çalışma yapan firmalarımızın olduğunu belirtmek isterim.
    Dünya’nın en verimli güneş hücresi özeti
    Teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor değişiyor. Bizde bu değişimin içerisinde olarak ona yön verme noktasında olmalıyız. Güneş enerjisi geleceğin enerji üreteçlerinin başında gelmektedir. Güneş enerjisinin kendi içinde dahi farklı üretim çeşitleri bulunmaktadır.
    Geçmişten bu güne verimlilik haritası bize çok şey söylüyor, 10-15 yıl önce birkaç lambaya enerji sağlayan hücreler şimdilerde aynı alanda 10 larca lambaya enerji sağlayabiliyor..
    Elektrikli arabaların tavanları , kaputları veya yan bölümlerinde de yüksek verimli güneş hücrelerini görmek çok uzak değil bence. Aracın menziline ciddi katkılar sunacak yeni nesil ve verimli güneş enerji hücreleri…
    %50 civarındaki verimlerde elbette aşılacaktır. Bu verimlilik değerlerinde ticarileşen ürünler ile güneş panellerini hayatımızın bir koç alanında görmeye başlayacağız ve güneş panellerini benimseyeceğiz. Yaşamımızın bir parçası olacaklar.
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 56

  • @ersintalas
    @ersintalas 4 ปีที่แล้ว +2

    Vallahi Adamsın, Halim bir Kardeşsin. Saygılar, Sevgiler, tüm işlerinizde başarılar.

  • @teknomem3516
    @teknomem3516 8 หลายเดือนก่อน

    Aradan 3 yıl geçmiş ama hiçbir ürün yok ama videodaki emek im tebrikler

  • @emre5070new
    @emre5070new 4 ปีที่แล้ว +3

    Adamsın abi, takipteyim 👍👍

  • @MrCAPKIN67
    @MrCAPKIN67 4 ปีที่แล้ว +1

    Kerem bey bu değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim saygılar

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      yararlı olduysa ne mutlu bize

  • @mesutadyaman181
    @mesutadyaman181 4 ปีที่แล้ว

    teşekkürler zahmetlerinize

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      yorumunuz için teşekkür ederim Mesut Bey ,

  • @huseyinakkaya2648
    @huseyinakkaya2648 4 ปีที่แล้ว +1

    Bilgilendirme için biz teşekkür ederiz.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      bende yorumunuz için teşekkür ederim

  • @huseyinbinatlbinaoglu1408
    @huseyinbinatlbinaoglu1408 4 ปีที่แล้ว +1

    Tebrik ve Teşekkür ederim efendim

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      teşekkürler Hüseyin Bey,

  • @turkceo3551
    @turkceo3551 4 ปีที่แล้ว +1

    Kerem Bey emeğinize sağlık....

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      yorumunuz için teşekkür ederim

  • @canbalcioglu4229
    @canbalcioglu4229 4 ปีที่แล้ว +1

    küçük bir ekleme: burada belirtilen %47.1 verim lab ortamında yoğunlaştırılmış ışık (143 güneş konsantresiyle) elde edilmiş. Ve aynı hücrenin bir türevi de 1 güneş ışınımı altında %39.2 verim göstermiş. Bunların 2si de yeni dünya rekorları (şimdilik). Hocanın da dediği gibi NREL'deki araştırmacılar %50 verimliliğin aşılabilineceğini söylüyor. PV için gelecek parlak🤗

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      katkınız için teşekkür ederim.. video içerisinde söyledim diye hatırlıyorum , veya blog sayfamızda makalede yazdık veya video açıklama kısmında.. :) güneşi seviyoruz

  • @islamkalkan4639
    @islamkalkan4639 4 ปีที่แล้ว

    Teşekkür ederim efendim

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      bende yorumunuz için teşekkür ederim

  • @mucitusta8651
    @mucitusta8651 7 หลายเดือนก่อน

    Hocam hangi renk ışık kullanarak onlar bu verimliliği almışlar bilginiz varsa sevinirim

  • @ramazanaltunsk1035
    @ramazanaltunsk1035 2 ปีที่แล้ว

    emeğinize sağlık teşekkür ederim

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      Faydalı olmasına sevindim Ramazan Bey

  • @selimknac3168
    @selimknac3168 4 ปีที่แล้ว +2

    Emeginiz için tesekkuler hocam. Sizden ricam bilginiz var ise şeffaf güneş panelleri hakkinda bilgi verebilir misiniz. 1 metrekarelik şeffaf güneş paneli 1 saatte kaç kw elektrik üretebilir.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Selim Bey , ilerde yapabiliriz neden olmasın , katkınız için teşekkür ederim

  • @olumvar99
    @olumvar99 4 ปีที่แล้ว +1

    Kerem Bey bende guneyde gunes enerjisinden faydalanmak istiyorum ama kucuk bir panelle evimin gece gunduz tum ihtiyaclarini karsilamak istiyorum, cok da toz vb gibi bakimlariyla ugrasmak istemiyorum. bu tam da benim hayalimdeki urun gibi. kac sene sonra acaba hedefledigim nitelikte urunler uretilebilir? tahmininiz nedir yani ?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Ugur Bey , bugün bile birkaç panel ile evinizin faturasından kurtulabilirsiniz. Tabiki 1000 TL fatura geliyorsa durum başka ama eğer 100-200 TL bandında bir fatura için birkaç panel ile gerçekleştirilebilir.. saygılarımla

  • @Mehmetcan93
    @Mehmetcan93 4 ปีที่แล้ว

    Selam harika videolar valla çok mutlu oldum karşıma çıktığı için teşekkür ediyorum kendi adıma.
    Bu ara sürekli aklıma geliyor yeni ve çok daha verimli ve ucuz fotovoltaik hücre geliştiremez miyiz diye durduk yere aklımı kurcalıyor sürekli araştırmadayım bu ara ve karşıma çıktınız abi.
    Mesele sadece ben ve evim değil enerji fakiri güneş zengini ve ülkemizin çıkış yolu bu teknolojinin kendi imkanlarımızla geliştirmek ve yaygınlaştırmak bence.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Mehmetcan Bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Maliyetleri düşürücü yeni teknoloji olarak perovskite hücreler geliyor diyebiliriz. biraz zaman alacak ancak silikon tabanlı yapıdan farklı bir noktaya taşıyacak.. saygılarımla

  • @cemnar4470
    @cemnar4470 2 ปีที่แล้ว

    Bizdeki 1.6 m2 panelden alınan enerji ispanyada yeni teknolojiyle üretilen 0.5 m2 panelden alınıyormuş. Bu bilgi dogrumudur. Dogruysa üreticisi hangi firmadır. Yada sizin bildiginiz daha küçük boyutlu vede hafif olan panelle yüksek verim alınan hangi firmanın ürünü vardır. Bilgi verirseniz memnun olurum.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Cem Bey , ticari bir ürün müdür ? Mışlı Muşlu haberlere çok itibar etmiyoruz , varsa marka model bakabiliriz. Gunesten 10.000 kat fazla üretiyor denilen küreyi de arastirdik , gerçekler baskaydi videomuzu inceleyebilirsiniz.. selamlar

  • @hilmikocabey5367
    @hilmikocabey5367 4 ปีที่แล้ว +1

    Japonya'da bir Üniversitede aylar önce normal panelin ürettiği elektriğin 11 katı fazlası elektrik üretildiği bilgisini edinmiştim. Bu konu hakkında bilgileriniz varsa paylaşırsanız sevinirim. Verdiğiniz bilgiler için teşekürler.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Hilmi Bey , bende bir ara okudum sanırım o haberi , detay bulursak inceleyebiliriz katkınız için teşekkür ederim saygılarımla

  • @harunyildiz6343
    @harunyildiz6343 4 ปีที่แล้ว

    Sizle özelden görüşmemiz mümkün mü .. bir kaç sorum olacaktı

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      Merhaba Harun Bey , mümkünse buradan yazmanızı rica ederim .. projeniz varsa destek@technicall.com.tr mail adresimize mesaj gönderebilirsiniz.. saygılarımla

    • @harunyildiz6343
      @harunyildiz6343 4 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR destek@technicall.com.tr ye attığım mesajları siz mi cevaplıyacaksınız

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      @@harunyildiz6343 evet

  • @serhatertan7123
    @serhatertan7123 4 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba ben Düzce üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim Size ulaşmaya çalıştık ama ulaşamadık benimde çalıştığım alan perovskite güneş güçreleri bizim yaptıgımız tasarımla similasyon koşullarında 32 ye ulaştırdık Laboratuvar da deneme şansı bulamadık.ama herhangi bir destek alamıyoruz.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว

      Merhaba Serhat Bey , destek alamadınız diye pes etmeyin .. tek seferde tamam diyeni henüz görmedim ...

  • @drn721
    @drn721 3 ปีที่แล้ว

    ilerde güneş enerjisi gibi uydu gibi her evde panel olacaktır

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 ปีที่แล้ว

      "ilerde" dediğiniz zamanı şimdiye çekmenin derdindeyiz

  • @koksalpro
    @koksalpro 3 ปีที่แล้ว

    yani güneş 1 m2 ye 1Kw enerji veriyor doğrumudur?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 ปีที่แล้ว

      hayır 1 metrekare yaklaşık anlık 200W gibi bir değer verebilir . Bir gün sonunda 1 kWh enerji üretebilir th-cam.com/video/lvm64yoF5Eo/w-d-xo.html videomuzda kW kWh gibi terimleri araba kadranı üzerinden anlatıyoruz yararlı olabilir

    • @koksalpro
      @koksalpro 3 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR Güneşin verdiği enerjiyi kasdediyorum. sizin söylediğiniz. panelin ürettiği enerji. (bahsi geçen %17 verim, yani 1000 watt güneşin verdiği enerjinin %17 sini elektriğe çeviriyor. 170W)

  • @blackkugu5396
    @blackkugu5396 4 ปีที่แล้ว

    Ben bunda gelecek göremiyorum sadece bir odada dünya rekoru kırmayı hedeflemiş 2 insan görüyorum adamlar zaten 2000 den beri piyasadalar ve en tepedeler 20 yıl geçmiş ve teknolojinin ilk senesindeki yani 20 yıl önceki teknolojisini kullanamıyoruz. Bi 20 yıl sonrasınıda alamayacağız ki kendimiz üretmedikten geliştirmedikten sonra ellerin geliştirmesini hayallerini kurup almaya çalışırız.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Fatih Bey , fikirlerinize saygı duyuyorum ancak orası bir odada kendine hedef koymuş kişiler değil bence , NREL diye internette aratmanızı öneririm. bütün bu teknolojik gelişmeler önce böyle başlar büyür. Bence teknolojinin nereye gideceğini görmek adına çok önemli bir bilgi , tabi nereden baktığınızla alakalı , bence güzel gelişmeler.
      bu arada sanırım videonun o bölümünü izlemediniz, ülkemizde bu konuda çalışma yapan hocalarımız var... saygılarımla

    • @blackkugu5396
      @blackkugu5396 4 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR 20 panelin işini 1 panelinin yapılacağı fikri heyecan verici ama bir yerlerde anormallik var ya maaliyet çok kabarık 20 yıldır piyasaya çıkamıyor, yada eldeki üretimi belli zaman dilimlerine dağıtarak tüketiciye vermek yada politik bir neden petrol şirketleri misal.

  • @emiryorgan1978
    @emiryorgan1978 2 ปีที่แล้ว

    Selamlar bizim aile apartmanımız var acaba bize en verimli en sağlam güneş enerjisi sistemleri yapan bi firma önerebilir misiniz

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      merhaba , firma önerisi yapmıyoruz .ücreti mukabilinde sizleri profesyonel firmalar ile tanıştırabiliyoruz . destek@technicall.com.tr

  • @beytullahismettoprak816
    @beytullahismettoprak816 2 ปีที่แล้ว

    hocam verim dediğimiz şey aslında üretilen gücün gelen güneş ışınımına oranı değil mi?

    • @beytullahismettoprak816
      @beytullahismettoprak816 2 ปีที่แล้ว

      videonun devamında açıklamıssınız teşekkürler :)

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว +1

      Videonun tamamını izlediğiniz için teşekkürler ))

  • @sonmankurtbukucu7128
    @sonmankurtbukucu7128 2 ปีที่แล้ว

    Bu teknolojiyi kaçırmamamız lazım

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 ปีที่แล้ว

      teknolojiyi üretmemiz lazım

    • @sonmankurtbukucu7128
      @sonmankurtbukucu7128 2 ปีที่แล้ว

      @@TechnicallTR yerli üretimler konusun da özellikle kalyon pv hakkın da ne düşünüyorsun abi, yerli üretim üstelik yüzde yüz yerli diyorlar.

  • @teknomem3516
    @teknomem3516 2 หลายเดือนก่อน

    Video 3 yıl öncesine ait. Hiçbir gelişim yok.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  8 วันที่ผ่านมา

      güneş paneli konusu yavaş ilerliyor maalesef